|
|
|
antonela
Moderator
Locatie: Romania
Inregistat: 02/11/05
|
|
Vitamina B6
Surse
Fructe oleaginoase ( nuci, arahide), banane, avocado, varza, cereale, drojdie de bere , dar si lapte, oua, organe de vita, peste.
Doza zilnica recomandata: intre 1,3 mg şi 2,0 mg, in functie de varsta si sex.
Vitamina B6:
-ajuta la buna functionare a sistemului imunitar;
-protejeaza organismul de infectii;
-reduce crizele de astm;
- limiteaza ateroscleroza, unele afectiuni ale miocardului.
Tulburari atribuite deficitului de vitamina B6
Destul de des, in pofida alimentatiei abundente, deficitul de vitamina B6 poate genera aparitia unor boli, slabirea sistemului imunitar, scaderea in greutate, anemie, irascibilitate, depresii nervoase.
Anumiti cercetatori au stabilit o interdependenta intre diabet si vitamina B6, care in cantitati insuficiente provoaca intoleranta la glucoza si cresterea nivelului glicemiei.
Tulburari atribuite consumului excesiv de vitamina B6
In cazul in care doza luata depaseste de 50 de ori cantitatea recomandata, atunci apare pericolul hipervitaminozei. In timp, suplimentele pot determina tulburari nervoase (polinevrite) care dispar de indata ce sunt suprimate vitaminele.
Aceasta vitamina este contraindicata persoanelor ce sufera de maladia Parkinson si se afla sub tratament.
In combinatie cu magneziul, vitamina B6 este eficienta contra calculilor renali.
sursa: http://www.gradinamea.ro/Vitamina_B6_5439_550_1.html
_______________________________________ Căci Tu eşti Stânca mea, Cetăţuia mea, şi, pentru Numele Tău, mă vei povăţui şi mă vei călăuzi. Psalmul 31:3
|
|
12/02/10 15:21
|
|
antonela
Moderator
Locatie: Romania
Inregistat: 02/11/05
|
|
Vitamina B5
Ciupercile, conopida si legumele verzi asigura organismului vitamina B5.
Acidul pantotenic a fost numit astfel dupa cuvantul grec "pantoten", ce semnifica "peste tot". In natura, acest acid este omniprezent.
Vitamina B5 este indispensabila activitatii celulare.
Copiii trebuie sa consume intre 3-8 mg, adolescentii si adultii intre 10-15 mg. Studiile recente recomanda chiar 30-50 mg/zi pentru adulti. Folosirea terapeutica a vitaminei B5 poate ajunge la 100 mg/zi.
Surse de vitamina B5
Alimentele ce contin vitamina B5 in cantitati importante sunt: drojdia de bere, organele de vita, cerealele integrale, arahidele, laptisorul de matca, somonul, galbenusul de ou, ciupercile, conopida, legumele verzi.
Vitamina B5 :
- intervine in producerea energiei, revigoreaza organismul si reduce stresul;
- participa la procesele metabolice;
- combate infectiile si atenueaza toxicitatea factorilor nocivi;
- incetineste imbatranirea.
Tulburari atribuite deficitului de vitamina B5
Carentele de vitamina B5 apar in situatii exceptionale, cand denutritia este considerabila. In cazurile mai usoare, pot aparea simptome precum: stresul, senzatia de oboseala permanenta, insomnie ce alterneaza cu somnolenta, dermatita, greata, hipoglicemie.
Consumului excesiv de vitamina B5 nu determina efecte toxice cunoscute.
Chiar atunci cand au fost administrate doze de 10 000 mg/zi nu s-Âau inregistrat consecinte nefaste. Aceasta nu inseamna ca administrarea vitaminei B5 nu trebuie facuta sub indicatia medicului.
Acidul pantotenic impiedica incaruntirea prematura.
Alcoolicii, cei ce au colesterolul marit si batranii sunt predispusi la deficiente de vitamina B5.
Antibioticele, somniferele, contraceptivele orale, stresul, alcoolul atenueaza proprietatile acidului pantotenic.
Se estimeaza ca alimentatia actuala (produsele alimentare industriale, modul de preparare) reduce din proprietatile vitaminei B5, de aceea hrana naturala este mai indicata.
sursa: http://www.gradinamea.ro/Vitamina_B5_5438_550_1.html
Ultima modificare de antonela (13/02/10 09:20)
_______________________________________ Căci Tu eşti Stânca mea, Cetăţuia mea, şi, pentru Numele Tău, mă vei povăţui şi mă vei călăuzi. Psalmul 31:3
|
|
13/02/10 09:19
|
|
antonela
Moderator
Locatie: Romania
Inregistat: 02/11/05
|
|
Vitamina A
Este bine de stiut ca 100 g de pulpa de dovleac asigura aproximativ 71% din necesarul zilnic de vitamina A. Studiile arata ca o dieta bogata in vitamina A si carotenoizi este asociata cu scaderea incidentei de cancer, ateroscleroza, cataracta. De aceea este bine sa pregatim cat mai multe retete pe baza de dovleac.
Atunci cand incercam sa pregatim o placinta delicioasa cu dovleac, si nu numai, trebuie sa alegem cu grija dovlecii potriviti, mai ales ca acum gasim pe piata o varietate destul de larga.
Intalnim in piete dovleacul alb turcesc, dovleacul turcesc turban, dovleacul placintar, toti acestia avand forme si culori diferite.
Se folosesc in mod uzual soiurile C. maxima sau C. moschata.
Dovleacul C. maxima are o forma alungita, intocmai unei banane uriase, are coaja de culoare bej portocaliu, iar miezul portocaliu nu este grozav la gust, dar merge foarte bine copt.
Dintre varietatile acestui tip, dovleacul turcesc sau turbanul turcului, este ornamental si seamana cu un turban turcesc. La gust nu este prea dulce, dar este perfect pentru decoratiuni. Avand coaja in culori amestecate de portocaliu, verde si rosu, este potrivit pentru supe.
Dovleacul D. maxima are forma rotunda si este si turtit. Coaja este verde, miezul portocaliu, foarte dulce.
Dovleacul C. moschato, in forma de para, cu coaja bej sau oranj, miezul portocaliu intens, gat lung si baza rotunda in care se afla si semintele, are gust de cartof dulce.
Printre producatorii cei mai importanti de dovleac se numara si Romania, alaturi de Turcia, Italia, China, Egipt sau Argentina.
sursa: http://www.gradinamea.ro/Vitamina_A_5440_550_1.html
_______________________________________ Căci Tu eşti Stânca mea, Cetăţuia mea, şi, pentru Numele Tău, mă vei povăţui şi mă vei călăuzi. Psalmul 31:3
|
|
14/02/10 15:04
|
|
antonela
Moderator
Locatie: Romania
Inregistat: 02/11/05
|
|
Vitamina D (calciferolul, vitamina antirahitica)
In componenta vitaminei D intra, ca provitamine, ergosterolul si 7-dihidrocolesterolul.
Ergosterol se gaseste indeosebi in ciuperci si in drojdii, din acestea obtinandu-se vitamina D2 farmaceutica (ergocalciferolul).
7-dihidrocolesterol se gaseste in sebum si, prin expunere la razele ultraviolete, se transforma in vitamina D3, naturala si animala, denumita colecalciferol.
Vitamina D3, ca atare, se gaseste in unele alimente de origine animala.
Productia cutanata de vitamina D3 depinde, printre altele, si de concentratia in ozon a aerului; ea scade o data cu inaintarea in varsta a omului, astfel incat, in jurul varstei de 70 de ani, aceasta este cu cea 50% mai redusa decat la 20 de ani.
De aici deriva si necesitatea, suplimentarii aportului respectiv, prin consumul unor produse alimentare de origine animala. Productia de vitamina D3 pe cale cutanata reprezinta, in mod normal, principala sursa de vitamina antirahitica.
Nivelul acestei vitamine in corp este diminuat sau chiar anulat in cazul in care expunerea la razele solare ultraviolete are loc foarte rar, fie datorita smogului din marile orase, fie datorita umbrei constructiilor sau petrecerii timpului in incaperi intunecoase, fie datorita purtarii unei imbracaminti care nu lasa corpul sa respire etc. Vitamina antirahitica
(D2 si D3) are rol in asimilarea calciului si a fosforului - la nivelul intestinului subtire, precum si in fixarea acestora in oase si in dinti. Aceasta vitamina previne instalarea rahitismului, de unde si denumirea care i s-a dat.
Ea are rol benefic si in metabolismul magneziului, a fierului si a hidrocarburilor, precum si in mentinerea unui raport normal intre calciu si fosfor, in sange si in lichidul interstitial.
Prezenta acestei vitamine in organism este benefica tn sensul ca:
* evita carierea severa a dintilor;
* previne instalarea osteomalaciei si a osteoporozei senile ;
* previne aparitia unor tulburari nervoase, slabiciunea generala, ca si sensibilitatea la contractarea unor boli infectioase;
* contribuie la buna functionare a tiroidei, paratiroidei si hipofizei.
Trebuie mentionat si faptul ca eficacitatea acestei vitamine este optimizata de prezenta vitaminelor A, C si a colinei, precum si a calciului si fosforului. Impreuna cu vitaminele A si C, actioneaza preventiv in cazul racelii.
Vitamina D este solubila in grasimi, insolubila in apa, stabila la caldura si foarte sensibila la lumina si oxidanti.
Vitamina D este indicata in rahitism la copii, in reumatism, tetanie, graviditate si alaptare, intarzierea consolidarii fracturilor, acnee si eczeme, diferite supuratii, stres, oboseala, dureri de spate, hipercolesterolemie, alergii, raceala, fragilitate a oaselor si a dintilor, epuizare, iritabilitate, sensibilitate la dureri, crampe musculare, bronsita, hemoragii nazale, cicatrizari dificile etc.
Necesarul zilnic in vitamina D
-este de cca 100 U.I. sau de 2,5 mcg si este asigurat, in mod normal, printr-o alimentatie echilibrata si prin expunere la lumina solara. La femei, in timpul sarcinii si a alaptarii, cantitatea de vitamina D necesara zilnic se situeaza intre 600 si 800 U.I. Cand aportul de vitamina D este insuficient, se recomanda administrarea de vitamina D farmaceutica sau de untura de peste.
Pentru copii, in functie de varsta, necesarul zilnic de vitamina D este de 400-1.000 U.I. Necesarul de vitamina D creste in caz de rahitism, tetanie, spasmofilie, osteomalacie si osteoporoza, carii dentare, fracturi, boli infectioase si tuberculoza cutanata. Prevenirea hipovitaminozei D se realizeaza printr-un aport suficient de alimente bogate in aceasta vitamina, consumul sporit de uleiuri vegetale in detrimentul grasimilor animale, aport corespunzator de lactate, precum si prin expuneri la razele solare ultraviolete si efectuarea de cure heliomarine, indeosebi de catre copii. S-a stabilit ca, dupa ce pielea s-a bronzat, sintetizarea de vitamina D prin piele inceteaza.
Hipervitaminoza D produce hipercalcemie si se manifesta prin : agitatie, anorexie, sete, greata, mancarimi, diaree, nevoia de a urina des etc. In situatii limita, se poate ajunge la calcinarea ficatului, a vaselor sanguine si a inimii, precum si a plamanilor, rinichilor si stomacului. Dupa cum se vede, sunt suficiente motive ca administrarea acestei vitamine, indeosebi la copii, sa se faca putin mai prudent si numai cu recomandare si supraveghere medicala.
Vitamina D este contraindicata in nefrite, litiaza renala, procese degenerative cardiovasculare si ateroscleroza.
Ar mai trebui aratat faptul ca ficatul omului este capabil sa acumuleze o cantitate-considerabila de vitamina D, suficienta pentru a satisface cerintele organismului timp de aproximativ un an.
sursa: http://www.tratamente-naturiste.ro/mult ... iferol.htm
_______________________________________ Căci Tu eşti Stânca mea, Cetăţuia mea, şi, pentru Numele Tău, mă vei povăţui şi mă vei călăuzi. Psalmul 31:3
|
|
16/02/10 20:07
|
|
antonela
Moderator
Locatie: Romania
Inregistat: 02/11/05
|
|
Vitamina B15
Inca nu este foarte bine studiata si de aceea nu este considerata de fapt o vitamina in adevaratul sens al cuvantului, deoarece nu s-a demonstrat rolul ei indispensabil in procesul de nutritie. Datorita faptului ca este un antioxidant, are actiune asemanatoare cu a vitaminei E. Are efecte maxime administrata impreuna cu vitaminele A si E.
Studiile cu privire la B15 sunt limitate. Totusi printre afectiunile benefice ale acesteia, se pot numara: protejeaza ficatul impotriva cirozei, mareste durata de viata a celulelor, diminueaza nevoia de alcool, ajuta la rapida recuperare dupa oboseala, scade nivelul colesterolului din sange, asigura protectia impotriva agentilor poluanti, atenueaza simptomele crizelor de astm si anghina, stimuleaza raspunsul imunitar al organismului. Carenta acestei vitamine
poate provoca: boli de inima, afectiuni nervoase si glandulare, insuficienta oxigenare a tesuturilor. Nu s-au inregistrat cazuri de toxicitate ale vitaminei B15.
Ca si in cazul altor vitamine, apa si lumina solara influenteaza negativ prezenta acesteia.
sursa: http://www.tratamente-naturiste.ro/mult ... ngamic.htm
_______________________________________ Căci Tu eşti Stânca mea, Cetăţuia mea, şi, pentru Numele Tău, mă vei povăţui şi mă vei călăuzi. Psalmul 31:3
|
|
13/03/10 10:01
|
|
antonela
Moderator
Locatie: Romania
Inregistat: 02/11/05
|
|
Vitamina B9 (Inozitol)
Inozitolul este solubil in apa, face parte din grupul B de vitamine si are rol benefic in sensul ca:
* ajuta organismul sa produca lecitina;
* serveste la metabolizarea grasimilor, reducand nivelul colesterolului sanguin;
* favorizeaza nutritia celulelor creierului;
* constituie hrana vitala pentru par, putand preveni rarirea acestuia si aparitia cheliei.
Inozitolul este indicat in constipatie, caderea parului, atero-scleroza, hipercolesterolemie, ciroza hepatica, eczeme, deficienta de vedere etc. Necesarul de inozitol este de cea 1 g/zi. Deficitul prelungit de inozitol poate produce, printre altele, si tulburari cardiace si ale arterelor.
Inozitol se gaseste in toate cerealele integrale, in fasolea uscata, drojdia de bere, lamai, portocale si alte citrice, in pepenele galben, stafide, alune, varza, in ficat si miere etc. Mai contin inozitol creierul si inima de vita, faina de soia, fructele de catina alba etc. Eficienta inozitolului sporeste in asociere cu unele vitamine din grupul B (indeosebi cu vitamina B12 si cu colina).
Sulfamidele, alcoolul si cafeaua actioneaza nefavorabil asupra inozitolului.
sursa: http://www.tratamente-naturiste.ro/mult ... ozitol.htm
_______________________________________ Căci Tu eşti Stânca mea, Cetăţuia mea, şi, pentru Numele Tău, mă vei povăţui şi mă vei călăuzi. Psalmul 31:3
|
|
23/03/10 15:11
|
|
antonela
Moderator
Locatie: Romania
Inregistat: 02/11/05
|
|
Vitamina B10
Vitamina B10 (acidul para-amino-benzoic sau PABA) contribuie la metabolismul fierului si la formarea hematiilor (globulelor rosii). Favorizeaza sinteza acidului folic si absorbtia acidului pantotenic.
Lipsa PABA duce la incaruntire si aparitia eczemelor.
sursa: http://www.tratamente-naturiste.ro/mult ... e/paba.htm
_______________________________________ Căci Tu eşti Stânca mea, Cetăţuia mea, şi, pentru Numele Tău, mă vei povăţui şi mă vei călăuzi. Psalmul 31:3
|
|
24/03/10 17:20
|
|
antonela
Moderator
Locatie: Romania
Inregistat: 02/11/05
|
|
Vitamina E (tocoferolul)
Din componenta vitaminei E fac parte 8 tocoferoii, toti avand aceleasi actiuni fiziologice, mai activ si mai eficace fiind insa alfatocoferolul, in functie de care, de altfel, se si stabileste necesarul in vitamina E si, in mod normal, si continutul diferitelor alimente in aceasta valoroasa trofina.
Fiind puternic antioxidant, tocoferolul are un rol important in protejarea vitaminei A, a carotenilor si a uleiurilor vegetale. De asemenea, vitamina E intervine favorabil in reproducere, in asigurarea functionarii normale a glandelor sexuale si a celor endocrine, inlesneste depozitarea glicogenului in ficat si in muschi, inclusiv in muschiul cardiac.
Tocoferolul are urmatoarele proprietati:
* intervine in metabolismul grasimilor, al calciului si al fosforului, ca si in sinteza proteinelor;
* limiteaza producerea de colesterol;
* controleaza eliminarea apei din organism;
* previne imbatranirea celulelor;
* intareste si protejeaza inima si arterele impotriva insta larii aterosclerozei;
* fortifica musculatura si tesutul conjunctiv, ca si functia sexuala si capacitatile mintale;
* actioneaza pozitiv asupra circulatiei sanguine periferice si a regenerarii pielii;
* are efect diuretic si hipotensiv;
* ajuta la preintampinarea producerii avorturilor;
* scade riscul instalarii ischemiilor cardiace;
* atenueaza ritmul procesului de imbatranire;
* este eficient in diabetul zaharat, arsuri si rani greu vindecabile, atrofie testiculara, ovariana si uterina, impotenta, sterilitate feminina si masculina;
* amelioreaza ritmul de dezvoltare a organelor genitale la pubertate;
* intervine in caz de menstruatii dureroase, tulburari de menopauza, tulburari de crestere la copii, in miocardite, angina pectorala si insuficienta cardiaca, ateroscleroza (cu exceptia hipotensivilor), putand atenua chiar si simptomele afectiunilor deja instalate ;
* are rol benefic in tratarea eczemelor, acneei, psoriazisului, miopiei evolutive, a opacifierii cristalinului si cataractei, ca si in boala Parkinson etc.
In plus, tocoferolul asigura protectia vaselor sanguine, globulelor rosii, a plamanilor si a ficatului, in hepatita cronica si in cea epidemica. Tot el mareste puterea de aparare a organismului fata de infectii, fiind si anticancerigen. Aceasta vitamina poate fi administrata cu eficienta si nou-nascutilor prematur, femeilor in caz de avort spontan, in unele anemii la copii, ca si in arterita, tromboflebita, ulcere varicoase, afectiuni reumatice inflamatorii, distrofii musculare etc.
De asemenea, administrarea vitaminei E duce la importante ameliorari in diferite afectiuni cardiovasculare, in special in durerile cardiace si in starile de sufocare, preintampina formarea cheagurilor de sange si contribuie la dizolvarea acestora. Datorita virtutilor sanogen-terapeutice pe care le are, tocoferolul este denumit si "vitamina sanatatii".
Necesarul zilnic de vitamina E
Exprimarea activitatii biologice a vitaminei E se face in miligrame sau in unitati internationale (U.I.). La barbatii adulti, necesarul zilnic de tocoferol este de cea 25 mg, direct proportional cu varsta si cu cantitatea de acizi polinesaturati existenti in alimentele consumate, putand fi asigurat, in general, de o ratie alimentara echilibrata.
Sarcina si alaptarea cresc necesarul de vitamina E. in conditii de nematernitate, femeile au nevoie de mai putina vitamina E decat barbatii. Un aport sporit de vitamina E le este necesar persoanelor varstnice. De asemenea, ea trebuie administrata nou-nascutilor, pana la aparitia propriei flore intestinale, deoarece laptele matern e foarte sarac in tocoferol. In ultima vreme, dupa unii autori, se estimeaza ca necesarul in vitamina E este mult mai mic. Clorul din apa de la robinet, laxativele cu ulei mineral, maternitatea si menopauza, toate necesita sporirea aportului de vitamina E.
Carenta de vitamina E duce la distrofii musculare si la aparitia unor leziuni nervoase, precum si la instalarea atero-sclerozei. La femei, hipovitaminoza E poate produce avort spontan. Trebuie amintit si faptul ca insuficienta vitaminica respectiva provoaca boli ale muschilor si ale nervilor, iar cantitatea de colesterol creste in sange si in muschi. Tulburarile produse in organism de carenta de vitamina E sunt reversibile la femei si ireversibile la barbati. La adulti, aceasta carenta vitaminica produce si o usoara scadere a duratei de viata a globulelor rosii. Eficacitatea tocoferolului sporeste prin asocierea acestuia cu vitaminele A, B, si C, cu inozitolul, precum si prin aportul de mangan si seleniu. Tocoferolul intensifica activitatea vitaminei A.
In aprovizionarea organismului cu vitamina E, trebuie tinut cont si de faptul ca absorbtia intestinala a acesteia din alimentele consumate este de numai cea 30%. Carenta de vitamina E se intalneste mai des la batrani si la malnutriti, in inflamatii cronice, diferite boli cronice etc. Hipervitaminoza E apare la doze farmaceutice foarte mari (300-800 mg/zi), ea putand produce oligospermie, ca si azo-spermie, in cazul barbatilor, iar la femei - involutie ovariana si tulburari ale ciclului menstrual.
Vitamina E este solubila in grasimi si in alcool, dar insolubila in apa. Ea rezista la caldura pana la cea 250ºC si e sensibila la lumina si la oxigen. Temperaturile foarte ridicate, ca si cele foarte coborate reduc cu pana la doua treimi cantitatea de tocoferol continuta in vegetale si in uleiuri.
Tocoferolul este distrus prin pasteurizarea si prin uscarea laptelui (lapte praf), prin contactul alimentelor cu bicarbonat de sodiu si prin pastrarea acestora timp mai indelungat. Astfel, carnea pastrata la frigider pierde, in cateva zile, toata cantitatea de vitamina E de care dispunea initial. In faina alba, continutul in aceasta vitamina e cu cea 80% mai scazut decat in faina integrala. Pierderi importante de vitamina E au loc in cazul rafinarii diferitelor produse alimentare. Tocmai din acest motiv, se recomanda ca uleiurile vegetale sa fie obtinute prin presare la rece, si nu prin rafinare, operatie care se face la temperaturi ridicate.
sursa: http://www.tratamente-naturiste.ro/mult ... oferol.htm
Ultima modificare de antonela (06/04/10 15:46)
_______________________________________ Căci Tu eşti Stânca mea, Cetăţuia mea, şi, pentru Numele Tău, mă vei povăţui şi mă vei călăuzi. Psalmul 31:3
|
|
06/04/10 15:44
|
|
Oblio
membru
Inregistat: 03/10/10
|
|
Nu stiu cat din acest film este exagerare, dar se pare ca controvrsata vitamina B17 (laetrilul/amigdalina) are totusi un impact important in prevenirea si vindecarea cancerului: https://www.youtube.com/watch?v=6lzCD58SKKU
_______________________________________ “Domnul nu se uita la ce se uita omul; omul se uita la ce izbeste ochii, dar Domnul se uita la inima.” 1 Samuel 16:7.
|
|
12/07/14 02:38
|
|
|
Felicitari Craciun, Felicitari cu ocazia Craciunului si Anului Nou, Felicitari electronice de sarbatori, Felicitari cu mesaj crestin Nasterea Domnului, Mesaje sarbatori de iarna, Urari de Anul nou, Urari sarbatori |
|
|
|
|
|
|
|
Mergeti la
|
Powered by PunBB
© Copyright '02-'04 Rickard Andersson
|
|
|
|
|