|
|
|
adriana
membru
Inregistat: 08/02/08
|
|
Ce este insomnia?
Insomnia constă în reducerea timpului de somn, fragmentarea continuităţii somnului, trezirea la stimuli care anterior nu reuşeau să perturbe somnul persoanei.
Tipologia
În mod tradiţional, au fost apreciate următoarele tipuri:
1.Insomnia iniţială care presupune dificultăţi de adormire . 2.Insomnia terminală care se manifestă prin treziri matinale cu imposibilitatea readormirii. 3.Insomnia propriu-zisă care constă în superficializarea somnului şi reducerea duratei sale. Cauzele principale:
- anxietatea; - depresia; - stresul; - consumul excesiv de tigari si cafea, alcool; - zgomotul.
Asadar, majoritatea cauzelor sunt "interne"(psihologica<=>spirituala), iar orice remediu trebuie sa aiba in vedere identificarea cauzei si eliminarea ei.
Voi la ce strategii recurgeti pentru a scapa de ea?
Ultima modificare de MRU (22/08/09 19:59)
_______________________________________ "Eu te voi invata si-ti voi arata calea pe care trebuie s-o urmezi." (Ps.32:8)
|
|
22/08/09 19:56
|
|
benny
membru
Locatie: Cluj-Napoca
Inregistat: 27/05/07
|
|
Il rog pe tata sa-mi dea un pumn in fata, si adorm instant. Nu, glumeam
Slava Domnului, nu am (inca) probleme de acest gen. Daca exista ceva ce e opus insomniei, la mine aia se manifesta..
_______________________________________ "Nu-mi daţi sfaturi. Ştiu să greşesc şi singur!" [Immanuel Kant]
|
|
22/08/09 20:06
|
|
maria_t
membru
Inregistat: 25/01/09
|
|
Circumstantele in care pot aparea insomniile sunt: mesele prea copioase seara, surmenajul fizic si intelectual, sedentarismul, bolile acute in curs de evolutie (cardiopatie, astm, ulcer, dischinezie, migrena) sau anumite etape din viata, cum ar fi adolescenta si climacteriul. Alte circumstante ce pot fi urmate de insomnie Exista insa si alte circumstante ce pot fi insotite de insomnie: nevrozele, toxicomaniile minore (cafea, cacao, pepsi, cola) sau medicamentoase, ori profesiile ce presupun dereglarea cronica a ritmului somn-veghe. Exista, desigur, o serie de masuri ce se impun pentru prevenirea insomniei: mentinerea unui program de viata cat mai ordonat, evitarea suprasolicitarilor de tot felul, a sedentarismului, relaxarea inainte de culcare etc. In acelasi timp, nu se va recurge la somnifere din proprie initiativa, mai ales ca fiecare insomnie isi are particularitatile ei si doar medicul este in masura sa stabileasca medicamentatia.
Recomandari generale
Evitarea la masa de seara a unor alimente cum ar fi: mezelurile, conservele, carnea de vinat, mazarea, fasolea, orezul, ouale, brinzeturile fermentate. Cina nu trebuie sa fie nici prea usoara (foamea ne trezeste), nici prea grea. Ea trebuie sa contina proteine (carne de peste sau de pasare) si calciu (lactate), care au proprietati sedative. Seara trebuie sa ne ferim de alimente diuretice si de excitante cum sunt alcoolul, tutunul, cafeaua, ceaiul tare si coca-cola. Foarte indicat este sa bem un pahar de lapte cald (daca este posibil, de capra) Este bine de asemenea ca seara sa ne destindem cu o muzica placuta, cu o lectura usoara sau cu o plimbare lunga de 40-60 de minute. Seara, inainte de culcare, se vor face timp de citeva minute bai de aer in fata ferestrei deschise. Se va face un dus caldut sau rece cu 20-30 de minute inainte de culcare, dar in nici un caz fierbinte (in cazul in care va treziti in timpul noptii, puteti sa va frecati energic pe tot corpul cu un prosop inmuiat in apa rece). Imbracamintea pentru dormit va trebui sa fie cat mai lejera, iar camera bine aerisita inainte de culcare. Se vor respecta cu strictete orele de culcare si de trezire, aceleasi in fiecare zi. Daca este posibil, se vor folosi perne in care se introduc conuri de hamei, fin, frunze de sulfina, roinita. Plante medicinale utilizate
Ciubotica cucului (Primula officinalis): infuzie din 15 g de flori la un pahar de apa clocotita. Se da in clocot, dupa care se lasa sa se raceasca si se strecoara. Se ia cate o lingura, de 3-4 ori pe zi, cu 30 de minute inainte de culcare. Hameiul (Humulus lupus): infuzie dintr-o lingura de conuri de hamei (se aduna toamna) la 200 ml de apa clocotita. Se bea seara, inainte de culcare. Se mai poate pregati de asemenea un ceai din 15 conuri de hamei la 500 ml de apa. Se beau 2-3 cesti pe zi. Macul (Papaver rhoeas): infuzie dintr-o lingurita de planta la 200 ml de apa clocotita. Se iau 1-2 linguri cu 30 de minute inainte de culcare. Mararul (Anethum graveolens): infuzie dintr-o lingura de seminte de marar (sau planta) la 300 ml de apa clocotita. Se beau cite 100 ml, de 3 ori pe zi. Maghiranul (Majorana hortensis): infuzie dintr-o lingura de planta la 300 ml de apa clocotita. Se beau 1-2 cani pe zi. Odoleanul (Valeriana officinalis): infuzie dintr-o lingurita de planta la 200 ml de apa clocotita. Se iau 2-4 linguri seara, inainte de culcare. Se mai poate prepara de asemenea si o tinctura dintr-o parte de planta si 5 parti alcool de 70 la suta. Se iau cite 30-40 de picaturi seara, cu 30 de minute inainte de culcare. Pentru a mari actiunea sedativa si calmanta, odoleanul se asociaza cu musetel, menta, levantica. Paducelul (Crataegus monogyva): infuzie dintr-o lingurita de planta la 200 ml de apa clocotita. Se beau cite 2 cani pe zi. Porumbarul (Prunus spinosa): infuzie dintr-o lingurita de flori la 250 ml de apa clocotita. Se beau 2-3 ceaiuri pe zi. Ruscuta (Adonis vernalis): infuzie dintr-o lingurita de planta la 250 ml de apa clocotita. Se lasa 30 de minute, dupa care se strecoara. Se iau 2-3 linguri seara, inainte de culcare. Salcia (Salix alba): decoct din 10 g de coaja maruntita la 200 ml de apa. Se fierbe 20 de minute, dupa care se strecoara. Se iau 3-4 linguri pe zi. Sulfina (Melilotus officinalis): infuzie dintr-o lingurita de flori la 200 ml de apa clocotita. Se beau 1-2 ceaiuri pe zi. Sovarful (Origanum vulgare): infuzie din 2 lingurite de planta la 200 ml apa clocotita. Se bea cate 1/2-1 pahar pe zi. In caz de insomie se poate spala capul cu infuzie de sovarf: infuzie dintr-o mina de sovarf la 3 l de apa clocotita. Se lasa sa se raceasca 1-2 ore, apoi se spala capul. Talpa gastei (Leonorus cardiaca): infuzie din 3 linguri de planta la 300 ml de apa clocotita. Se iau 2 linguri seara, inainte de culcare. Teiul (Tilia platyphyllos): infuzie din 2 lingurite de flori la 200 ml de apa clocotita. Se beau 2 ceaiuri pe zi, indulcite cu miere. Urzica moarta (Lamium album): infuzie dintr-o lingurita de planta maruntita la 250 ml de apa clocotita. Se lasa 15-20 de minute, dupa care se strecoara. Se beau 1-2 ceaiuri pe zi. Preparat somnifer
Hamei: conuri, 20 g Levantica: flori, 30 g Maghiran: frunze, 30 g Portocal: muguri, 20 g Cimbrisor: frunze, 20 g O lingura de amestec la o cana de apa clocotita; se lasa la infuzat timp de zece minute. Se bea una-doua canii seara la culcare. ................................................
http://www.sfatulmedicului.ro/Insomnia- ... ndari_1197
In clasificarea internationala a tulburarilor de somn sunt peste 80 de cauze ale insomniei, care au mult peste 80 de tratamente complet dependente de diagnostic sau de cauza insomniei. Un exemplu de cauza a insomniei este apneea obstructiva de somn, boala in care respiratia bolnavului se opreste in somn. Daca in cazul unui astfel de bolnav, se administreaza din neatentie un sedativ obisnuit pentru a trata insomnia asociata cu anxietatea, acesta poate ajunge chiar si la deces, pentru ca sedativele obisnuite sunt inhibitoare ale centrilor nervosi respiratori. In concluzie, nu exista un tratament omnifolositor (care sa trataze toate tipurile de insomnii).
Diagnostic Atunci cand adormim usor, dar ne trezim frecvent in timpul noptii si nu mai putem adormi, ce putem face? Inainte de a raspunde la aceasta intrebare, trebuie sa avem in vedere istoricul complet al bolnavului, al somnului si al trezirilor din timpul noptii, deoarece cauzele intreruperii somnului sunt multiple. Pentru inceput, va recomandam sa tineti un jurnal "de somn" in care sa va notati orele de culcare, orele la care va treziti in timpul noptii, orele dormite pe noapte, cate ore si de cate ori dormiti in timpul zilei si cum va simtiti in timpul zilei. De cele mai multe ori, un astfel de jurnal, va permite sa va "autovindecati", prin descoperirea unor cauze evidente ale intreruperii somnului (de exemplu 1-2 ore de somn in timpul zilei, de 2 ori pe zi). Daca insomia persista in ciuda recomandarilor (bazate pe datele obtinute cu ajutorul jurnalului), care includ o ora de culcare regulata, ora de trezire regulata, cel putin 7-9 ore de somn pe noapte, evitarea noptilor "albe" si a dormitului in timpul zilei, atunci trebuie sa consultati un specialist, care prin analiza atenta a jurnalului si a examenul fizic complet, poate descoperi cauzele insomniei si recomandarea unui tratament adecvat. Daca exista indoieli asupra diagnosticului, se recomanda un studiu al somnului pe timpul noptii, o polisomnografie urmata de un numar de teste ale latentei somnului, acesta fiind un mod de a determina cat de somnoroasa este o persoana. Polisomnografia pune diagnosticul si permite inceperea tratamentului specific.
Apneea de somn
Sunt persoane care sforaie in timpul noptii si se trezesc la fiecare 1-5 minute. In acest caz se suspecteaza apneea de somn sau sindromul de rezistenta crescuta la flux al cailor respiratorii superioare. Se recomanda studiul somnului pe timpul noptii in care se urmareste: - daca bolnavului i se opreste sau nu respiratia, cat de sever este sforaitul si de cate ori trezeste bolnavul din somn in timpul noptii - cat de scazut este nivelul oxigenului in momentul in care bolnavului i se opreste respiratia si reactia inimii la nivelul scazut de oxigen - daca bolnavul se trezeste din cauza apneei sau a sforaitului. In cazul in care se descopera intreruperea semnificativa a respiratiei in timpul somnului, este recomandata terapia cu presiune continua pozitiva in caile respiratorii (PCPR) pe durata somnului. Aceasta terapie trebuie initiata intr-o clinica specializata pentru a se asigura preintampinarea si rezolvarea tuturor evenimentelor majore. Chirurgia ofera de asemenea o solutie viabila (uvulofaringoplastia care mareste lumenul faringian prin indepartarea tesutului in exces) pentru apneea de somn sau pentru sindromul de rezistenta crescuta la flux a cailor respiratorii superioare, dar fara eficienta de 100%.
Difenhidramina hidroclorida pe termen lung In general nu este recomandata folosirea pe termen lung a unui medicament, deoarece pot aparea efecte adverse si pot masca manifestarile bolii care cauzeaza insomnia, impiedicand astfel un tratament corect. In cazul in care, medicamentul folosit pe termen lung, care de altfel a ameliorat insomnia fara a avea efecte adverse, este intrerupt brusc din proprie initiativa, persoana poate deveni psihologic si chiar fiziologic dependenta de el, ceea ce va agrava suferinta. Cu toate acestea, in cazurile, in care insomnia este secundara anxietatii, depresiei sau unor factori de stres, tratamentul medicamentos cronic este recomandat. Cu toate acestea, difenhidramina nu este un medicament specific acestor cazuri. In concluzie, exista alte medicamente care sunt preferabile pentru folosirea pe termen lung.
Insomnia de adormire de duminica seara Insomnia, prin definitie, este un termen general care include dificultatile la adormire, mentinerea continuitatii somnului sau parerea subiectiva a persoanei despre somnul de calitate nesatisfacatoare. In cazul dificultatilor la adormire, jurnalul de somn, despre care am discutat mai sus, poate fi adesea foarte folositor, permitandu-i persoanei in cauza sa se autocunoasca. Weekend-ul este o perioada libera a fiecarei persoane. Este posibil ca duminica seara, psihologic, sa ne gandim cu groaza la saptamana care urmeaza. In cazul pacientilor cu dificultati la adormire in special duminica seara, specialistii folosesc terapii psihodinamice care includ terapia de relaxare progresiva, terapia de control al stimulilor, modificari comportamentale, terapii cognitive, hipnoza si unele remedii simple, cum ar fi o cana cu lapte inainte de culcare.
Medicamentele si insomnia In tratamentul insomniei sunt folosite numeroase medicamente, printre care zolpidem, benzodiazepine cu actiune de scurta durata sau de lunga durata si zaleplon. A fost demonstrat ca multe dintre aceste medicamente sunt relativ sigure folosite pe o perioada mai scurta de 3 saptamani in incercarea de a intrerupe ciclul psihofiziologic al pacientului cu insomnie conditionata (persoana dezvolta obsesia ca va avea insomnie din diferite motive). Insomnia conditionata poate fi rezultatul multor cauze. Pentru a intelege mai bine, cel mai bun exemplu este cel al cainelui lui Pavlov caruia i se arata o friptura in momentul in care suna un clopotel. Daca acest lucru este repetat de sute, sau de mii de ori, cainele va saliva si i se va face foame doar daca va suna un clopotel. Prin comparatie, atunci cand o persoana pierde pe cineva drag, va suferi de insomnie pentru o perioada scurta. Daca aceasta insomnie nu este tratata adecvat, aceasta va asocia mersul la culcare cu pierderea persoanei iubite, mult timp dupa ce acest lucru s-a intamplat.
Insomniile postoperatorii si amitriptilina Insomnia care apare postoperatoriu poate avea cauze multiple, printre care se numara durerile, pozitiile preferate de dormit, stresul chirurgical si problemele de sanatate. O alta cauza relativ frecventa este sindromul picioarelor nelinistite care se poate agrava postoperatoriu. Sindromul picioarelor nelinistite determina miscari periodice ale membrelor inferioare in timpul somnului, numite mioclonii nocturne. Antidepresivele triciclice (amitriptilina) sunt foarte bune medicamente antialgice, dar care exacerbeaza sindromul picioarelor nelinistite. Terapia acestui sindrom include suplimente de fier, levodopa, codeina, benzodiazepine si medicamente anticonvulsivante nou aparute. Mentionam ca aceste medicamente amelioreaza disconfortul cauzat de acest sindrom, chiar daca pacientii nu sufera de depresie, boala Parkinson sau epilepsie, boli in care aceste medicamente sunt de obicei administrate
Ultima modificare de maria_t (22/08/09 22:49)
_______________________________________ Binecuvântat să fie Domnul, care zilnic ne poartă povara, Dumnezeu, mântuirea noastră.
|
|
22/08/09 22:37
|
|
maria_t
membru
Inregistat: 25/01/09
|
|
Importanta somnului in procesul de memorare a informatiilor
Privarea de somn poate fi o experienta inconfortabila intrucato mare parte din energie este folosita pentru intretinerea sinapselor, la nivelul carora se transmite influxul nervos de la o celula nervoasa la alta. Astfel ca, in cazul soferilor si a celor care muncesc noaptea, lipsa somnului poate duce la accidente fatale. Ce se intampla in timpul somnului, care este scopul somnului ramane inca un mister. Au existat mai multe teorii care incearca sa explice de ce dorinta de a dormi devine irezistibila. Ultima teorie porneste de la enuntul evident ca „cu cat stai treaz mai mult cu atat inveti mai mult”. Giulio Tononi de la Universitatea din Wisconsin sustine ca aceasta „invatare extra” face ca mintea sa fie mai greu de intretinut. Somul corespunzator reface starea materiei cenusii, pentru ca dimineata creierul sa functioneze eficient. Daca nu are loc aceasta refacere creierul devine ineficient. Chiar si atunci cand se odihneste creierul este greu de intretinut deoarece el consuma aproximativ 20% din productia de energie. Dupa cum observa Dr. Tononi sinapsele mai puternice consuma mai multa energie, au nevoie de mai multe proteine si grasimi pentru a fi create. Avand in vedere ca organismul are resurse limitate, trebuie sa existe „ceva” care sa previna riscul ca organismul sa scape gradual de sub control. Acest „ceva” afirma Dr. Tononi este somnul cu emisii de unde slabe (non-REM). Pana in prezent majoritatea certatorilor s-au concentrat asupra somnului REM (miscari rapide ale globilor oculari). In timpul somnului oamenii viseaza, iar visele au atras imaginatia stiintifica inca de la inceput. Mai tarziu, cercetatorii au inceput sa se intrebe daca nu cumva se cauta semnificatia somnului intr-un sediu gresit, deoarece somnul REM dureaza doar 20% din noapte, iar in restul perioadei de 80% celulele nervose incep sa emita unde cerebrale mai slabe din diferite sedii. Aceste emisii de unde apar de sute de ori in timpul noptii, de obicei cu o frecventa de 1 ciclu/secunda, frecventa care s-a dovedit ca incetineste activitatea sinapselor. Dr. Tononi considera ca functia acestor unde slabe este sa diminueze sinapsele dintre celulele nervoase. Aspectul interesant este, crede Dr. Tononi, ca aceasta „diminuare” este adaptata in functie de fiecare sinapsa. Astfel ca, atunci cand o persoana se trezeste, sinapsele au aceeasi putere, insa mai diminuata decat in timpul somnului. Cele mai slabe sinapse pot disparea complet, disparand astfel si amintirile din ziua precedenta. Cu ajutorul Chiarei Cirelli de la Universitatea din Wisconsin, Dr. Tononi a creat o musculita de otet mutanta care doarme doar 2-3 ore pe noapte, in conditiile in care o musculita de otet normala doarme aproximativ 8-14 ore. Mutatia a fost efectuata intr-o gena pentru o proteina neuronala cunoscuta sub numele de „canal ionic”(este situat in membrana exterioara a celulei si permite intrarea si iesirea din celula a atomilor). In acest caz, ionii sunt potasiul si sodiul. Miscarea ionilor de sodiu si potasiu genereaza impulsurile electrice transportate de celulele nervoase inclusiv impulsurile din timpul somnului non REM. In plus, aceasta proteina care lipseste musculitelor de otet mutante este concentrata in special in zonele cerebrale care participa la procesul invatarii si memorarii. Desi musculita mutanta este capabila sa acumuleze informatii, ea le va uita in cateva minute in timp ce musculitele normale pot retine acest informatii mia multe ore.
Descoperirea echipei conduse de Dr. Tononi ar putea fi folosita in afectiunea umana numita Sindrom Morvan, cauzata de un raspuns autoimun care distruge canalele ionice. Acesti pacienti acuza insomnie severa, care poate dura foarte mult, luni intregi. In final, aceasta privare de somn poate fi fatala.
Ipoteza lui Dr. Tononi este controversata pentru ca majoritatea cercetatorilor cred contrariul si anume ca somnul serveste la reactivarea sinapselor care au fost intarite in timpul zilei.
Cu toate acestea, teoria lui Tononi pare sa fie credibila daca ne gandim ca este imposibil sa ne amintim tot, deci trebuie sa existe si un proces de eliminare. Ideea ca dupa o perioada de expansiune, mintea isi reduce forta de lucru pentru a functiona mai economicos si mai putin este mai degraba incitanta.
_______________________________________ Binecuvântat să fie Domnul, care zilnic ne poartă povara, Dumnezeu, mântuirea noastră.
|
|
22/08/09 22:56
|
|
maria_t
membru
Inregistat: 25/01/09
|
|
sanatatea creierului ( nu am stiut unde sa-l pun) mi s-a parut f interesant. http://www.medicultau.com/sanatatea-fam ... /index.php
Ultima modificare de maria_t (23/08/09 00:22)
_______________________________________ Binecuvântat să fie Domnul, care zilnic ne poartă povara, Dumnezeu, mântuirea noastră.
|
|
22/08/09 23:18
|
|
april
admin forum
Locatie: Germania
Inregistat: 15/10/05
|
|
cam multe informatii odata
_______________________________________ Every Day Brings New Blessings
|
|
23/08/09 00:05
|
|
maria_t
membru
Inregistat: 25/01/09
|
|
Adica te scoli mai tarziu?(pai daca adormi tarziu e normal) Fii atent ca am citit pe la hipersomnie http://www.romedic.ro/hipersomnia-somnolenta-excesiva dar totusi nu simt nevoia sa dorm 3 zile , stiu ca atunci cand pierd cate o noapte dorm mai mult(max 12-16 ore) . Unii cand vin de la servici servesc o cafea si gata le-a trecut somnul. Eu daca fac asa a doua zi , imi scade puterea de concentrare si fac multe greseli. Se pare ca cei care sufera de hipersomnie sunt cam periculosi la volan. Bine ca nu am carnet. Am facut o fobie tot vazand atatea accidente pe la tv si nu am curajul sa ma urc la volan. Se pare ca barbatii sunt mai afectati si fii atent : "Hipersomnia nu este la fel de frecventa ca insomnia, insa ea se intalneste cu precadere la adolescenti (ca o metoda de refugiu, de evitare a conflicteler) ......"
Ultima modificare de maria_t (23/08/09 00:52)
_______________________________________ Binecuvântat să fie Domnul, care zilnic ne poartă povara, Dumnezeu, mântuirea noastră.
|
|
23/08/09 00:47
|
|
RainSong
membru
Locatie: going over Jordan
Inregistat: 08/11/06
|
|
cred ca prin clasa a 9-a am inceput sa nu pot dormi decat dupa vreo 1 si ceva de chin de stat in pat. Foarte aiurea, ca devine frustrant si deja e chestie psihologica: bai ,nu vreau sa ma pun in pat ca iar astept. La un moment dat imi trecuse cat de cat ,acum iar m-a luat. Si nu e din cauza grijilor ,alea ma apuca ,impreuna cu gandurile negre, dupa ce vad ca stau si nu adorm. Sau si somnul ,mi destul de chinuit ,ma trezesc noaptea ,am vise naspa in care nu scap de luptele psihologice din realitate. Ultimul an de scoala ma trezeam franta, veneam de la scoala si mi se inchideau ochii ,ma puneam in pat,dar de cele mai multe ori nu puteam adormi ,dupaia mergeam la inot si cand veneam ,pe la 9 jumate ,imi trecea somnul. La mine e aiurea ca atunci cand sunt obosita ma doare inima [faza e ca mereu sunt obosita, e si de la anemie si alimentatie proasta]. Am luat sambata seara jumate de somnifer [neprescris de medic, tata mi-a imprumutat de la el], dar nu mi-am dat seama ca trebe sa merg direct in pat dupa ce-l beau ,si am mai stat intinsa pe covor, uitandu-ma la Tv. Si cand sa ma scol ,abia m-am tinut pe picioare ,ma dezechilibram, imi controlam greu membrele etc M-am panicat. Am mers direct in pat si adormita am fost ,nici nu am auzit-o pe sor'mea cand a venit in pat, nici la baie nu m-am trezit noaptea [2 lucruri care sunt rutina la mine]. Am zis ca nu mai beau ca sigur vor avea repercursiuni aiurea pentru corp si minte, dar dupa noaptea asta chinuita, iar ma bate gandul. Pe langa astea, mai am si vecina de sub care asculta tv-ul la 200, aud toate reclamele ,le pot recita.
ps: legat de faza cu rugatu pentru un somn bun ,o practic dar cred ca ma lasa in asteptare .Inainte mergeam la confe unde si dormeam 1-2 nopti si era teroare, toate fetele adormeau repede, eu nu ,dupaia la 5am ma trezeam si ajungeam acasa jumate stafie. Dar ,la ultima confe unde am stat 4 nopti [record] m-am odihnit chiar neasteptat de bine. De la faza cu somnul am inceput de 3 ani sa nu mai merg in tabare.
_______________________________________ "se spune ca-i nevoie de curaj pentru-a muri, eu spun ca trebuie curaj pentru-a trai; si stii ca toti oamenii mor, dar nu toti oamenii traiesc .. e greu cand trebuie sa treci zilnic inca un test."
|
|
24/08/09 10:48
|
|
adriana
membru
Inregistat: 08/02/08
|
|
RainSong a scris:
Am zis ca nu mai beau ca sigur vor avea repercursiuni aiurea pentru corp si minte, dar dupa noaptea asta chinuita, iar ma bate gandul. |
Pai, eu zic ca trebuie sa-ti tratezi mai intai simptomele, si apoi sa te preocupi de cauze, atunci cand insomnia este cronica. Incearca sa bei un ceai calmant inainte de culcare. Parca cei de la Fares au niste ceaiuri interesante.
RainSong a scris:
Pe langa astea, mai am si vecina de sub care asculta tv-ul la 200, aud toate reclamele ,le pot recita. |
Bate-i in teava.
RainSong a scris:
ps: legat de faza cu rugatu pentru un somn bun ,o practic dar cred ca ma lasa in asteptare |
Nu renunta. Oricum, din experienta mea, atunci cand sunt multumita si imi rezerv mai mult timp pentru Domnul, nu prea am insomnii. Nu spun ca e si la tine la fel, dar sunt sigura ca Dumnezeu iti va arata cauza si te va ajuta sa adormi in pace.
_______________________________________ "Eu te voi invata si-ti voi arata calea pe care trebuie s-o urmezi." (Ps.32:8)
|
|
24/08/09 11:52
|
|
cami
membru
Locatie: here and there :)
Inregistat: 17/07/07
|
|
Wow, mai toata lumea se plange de insomnii .. Eu, din contra, ma simt mai tot timpul obosita. As dormi mai mult, simt ca nu dorm suficient si din cauza asta nici nu mai vorbesc chiar asa mult desi eu sunt destul de mare papagal :P .Adevarul e ca mi-am cam dereglat programul de somn in ultima vreme. Anul asta am dormit foarte aiurea, tot pe la ore tarzii si ma trezeam devreme. Din cauza asta in prima saptamna de vacanta, am dormit destul de muuult. Acuma am planuri serioase. Vreau sa am un program mai organizat ca altfel nu voi putea nici sa invat. Pe deasupra, in ultimii 2 ani, am fost de dupa masa la scoala si m-am obisnuit sa ma trezesc cam intre 7 si 8 ,depinde. Acum o sa fiu de dimineata [cica voi avea ore de la 7 ..] si as vrea sa ma trezesc mai devreme, dar asta ar inseamna sa ma si culc mai devreme .. Ma gandesc ca pe la orele 23-24 ar fii ok, dar daca s-ar putea si ami devreme ,ar fi super ca m-as trezi la 5 .
Voi cam cate ore dormiti pe noapte ?
Unele studii arata ca cel mai sanatos somn ,e cel cuprins intre orele 22 si 24 ca parca atunci se odihneste si creierul etc. Eu m-am dezobisnuit deja demult timp, sa ma culc asa devreme. Vacanta asta am avut de gand sa-mi reglez orarul in privinta asta, si de fapt, mai tare la-m dereglat .. De obicei intervine cate ceva si nu ai ce sa faci ... mai ales ca eu nu prea pot sa dorm decat acasa, oriunde ma duc stau si admir tavanul :| sau patul de deasupra si ce bine dorm altii .. culmea e ca, chiar sunt obosita, numai ca nu ma pot odihni decat acasa .Cred ca la cum sunt acum, as putea sa dorm si 3 zile fara oprire .
Ultima modificare de cami (24/08/09 19:20)
_______________________________________ "If I find in myself a desire which no experience in this world can satisfy, the most probable explanation is that I was made for another world." - C. S. Lewis
|
|
24/08/09 19:17
|
|
homeless
membru
Inregistat: 16/02/08
|
|
x.
Ultima modificare de homeless (13/02/11 22:44)
|
|
24/08/09 20:28
|
|
irlanda
membru
Locatie: bucuresti
Inregistat: 14/03/08
|
|
homeless a scris:
Tocmai am descoperit un remediu pentru insomnie si nici nu va imaginati cat de la indemana este: ia cititi materialele postate de maria_t la subiectul acesta. La mine functioneaza. |
Ah, si eu care credeam ca sunt singura care ma bucur de acest remediu atat de natural
|
|
24/08/09 22:00
|
|
cami
membru
Locatie: here and there :)
Inregistat: 17/07/07
|
|
Eu tot nu reusesc sa dorm... la ora 5, ma trezesc automat, afra ceas, asa mi s-o fi reglat ceasul biologic sau nu stiu... e super naspa, ziua am dureri de cap si obosesc repede, ca sa nu mai pun la socoteala si faptul ca trebuie sa beau cafea ca sa pot sta cat de cat treaza..
Am incercat sa iau ceva medicamente naturiste timp de vreo 2 saptamani, dar nu au avut niciun efect. Am mai luat eu ceva medicamente destul de puternice, dar deja mi-e si teama sa mai iau te miri ce prostii. Probabil ca ar cam trebui sa dau mai des pe la doctor...
Azi mi-am cumparat ceva ceai, sper sa functioneze. Mai bausem unele ceaiuri in urma cu ceva vreme, dar n-a fost sa fie..
Nu mai are nimeni insomnii ?
Voi ce imi recomandati? ceva nu foarte nociv pentru organism.
Ultima modificare de cami (22/02/10 18:11)
_______________________________________ "If I find in myself a desire which no experience in this world can satisfy, the most probable explanation is that I was made for another world." - C. S. Lewis
|
|
22/02/10 18:08
|
|
RainSong
membru
Locatie: going over Jordan
Inregistat: 08/11/06
|
|
cami a scris:
Voi ce imi recomandati? ceva nu foarte nociv pentru organism. |
oricat de pesimist suna, eu zic ca nu-s remedii in afara de somnifere care sunt periculoase sau pate ceaiurile e la Fares de care zicea MRU .. mie mi-a zis un nene pe care l-am intalnit la fizio un ritual ciudat, dar n-a mers. Si tanti de la aparate zicea ca sunt singura care are tulburari de somn pe acolo, toti oamenii dormeau mai bine. Eu iti spun ca e periculos pentru ca si tata a luat si cand s-a lasat o perioada a fost bine, dar au revenit problemele si iar a inceput sa nu adoarma si a vrut sa reinceapa dar mama nu mai vrea sa il lase. Si cred ca sunt aiurea si pentru corp, dar stiu multi oameni de varsta alor nostri ce iau somnifere, mai ales barbati.
Ce tip de medic ti-a prescris somniferele? ps: intre timo vecina mea a murit si nu se mai aude tv-ul.
_______________________________________ "se spune ca-i nevoie de curaj pentru-a muri, eu spun ca trebuie curaj pentru-a trai; si stii ca toti oamenii mor, dar nu toti oamenii traiesc .. e greu cand trebuie sa treci zilnic inca un test."
|
|
22/02/10 19:52
|
|
emanuel
membru
Inregistat: 14/09/08
|
|
cami a scris:
Eu tot nu reusesc sa dorm... la ora 5, ma trezesc automat, afra ceas, asa mi s-o fi reglat ceasul biologic sau nu stiu... e super naspa, ziua am dureri de cap si obosesc repede, ca sa nu mai pun la socoteala si faptul ca trebuie sa beau cafea ca sa pot sta cat de cat treaza..
|
Eu zic sa-ti propui sa nu mai dormi dupa ora 5. Pui mana pe Biblie, citesti apoi te rogi, si faci asta in fiecare dimineata. Cum ai inceput sa citesti in Biblie ai sanse 65% sa adormi imediat, (din pacate), desi ar fi normal sa nu te ia somnul cand citesti Biblia. Vei putea astfel avea timpul de lectura si rugaciune dimineata cand esti odihnita!
_______________________________________ Dar domnia, stapanirea si puterea tuturor imparatiilor care sunt pretutindeni sub ceruri, se vor da poporului sfintilor Celui Prea Inalt.(Daniel 7:27)
|
|
22/02/10 20:00
|
|
RainSong
membru
Locatie: going over Jordan
Inregistat: 08/11/06
|
|
mereu-tanar a scris:
Cum ai inceput sa citesti in Biblie ai sanse 65% sa adormi imediat |
nu-i adevarat. Stiu oameni care se pun in pat cu o carte sa citeasca si adorm in timpul lecturii, probabil la astia te refereai. Eu n-as putea face asa ceva. [off-topic scuzabil ca vorbim tot de somn ] Mama si tata adorm si la tv, dar eu nu, le-am mostenit numai defectele . Ce sa mai zic de prietena mea ca vorbeam cu ea si la un moment dat ma opresc sa constat ca ea dormea )
Ultima modificare de RainSong (22/02/10 21:08)
_______________________________________ "se spune ca-i nevoie de curaj pentru-a muri, eu spun ca trebuie curaj pentru-a trai; si stii ca toti oamenii mor, dar nu toti oamenii traiesc .. e greu cand trebuie sa treci zilnic inca un test."
|
|
22/02/10 20:08
|
|
cami
membru
Locatie: here and there :)
Inregistat: 17/07/07
|
|
Rain a scris:
Ce tip de medic ti-a prescris somniferele? | Niciunul .Nu am fost inca la medic. Am incercat ceva usor, produse naturiste; deci doua tipuri de medicamente dormir bien, si ceva sedativ PC parca; a nu se considera ca fac reclama, pot sa sterg denumirile]. Saptamana asta am incercat si cu nitrazepan, care e destul de periculos si mi-a recomandat cineva xanax, avea acaasa si mi-a dat, dar nu ma incumet sa mai iau [am luat doar de cateva ori].
Am incercat si cu ceva ceai.. dar nu au dat rezultate, nici medicamentele, nici ceaiul...
Mi-am propus sa ma rog mai mult pentru problema asta, aparent minora ptr. ca resimt multe lucruri negative in viata de zi cu zi ca urmare a lipsei somnului si vreau sa cred ca Dumnezeu va remedia si aceasta problema fara sa fiu nevoita sa recurg la tot felul de medicamente care fac mai mult rau decat bine.
mereu-tanar a scris:
Eu zic sa-ti propui sa nu mai dormi dupa ora 5. | Mereu-tanar, asta nu mai reprezinta o problema pentru mine de destul de mult timp . Ideea e ca m-am cam obisnuit sa ma trezesc la ora 5 [uneori chiar si mai devreme..]. Problema mea este ca nu dorm ok nici pana la ora aceea... ma trezesc obosita, nci pe departe odihinita pentru a putea citi din Biblie... Multumesc pentru sfaturi, voi tine cont.
Acum, o mica nelamurire .
Ma gandeam zilele astea ca somniferele sau mai stiu eu ce alte tipuri de medicamente, fac intr-adevar rau [poate chiar mai mult decat bine] si au destule repercursiuni negative asupra psihicului si imiplicit asupra intregului organism. Dar oare raul pe care acestea il provoaca organismului, nu este/ar putea fi catalogat [asta daca e posibil sa fie catalogat in vreun fel oarecare] ca fiind echivalent cu raul de care, din pricina absentei somnului odihnitor si sanatos si a prezentei lui sub o forma foarte slaba din punct de vedere, atat calitativ, cat si cantitativ, organismul beneficiaza?
Pentru ca, automat, o persoana care nu doarme suficient nu are cum sa fie la fel de ok ca si o alta persoana care se bucura de acest privilegiu. E mai obosita, e nevoita sa bea cafea si diverse ceaiuri pentru aputea sa aiba parte de un rimt cat de cat firesc al activitatilor zilnice, e mai agitata etc.
So, ce parere aveti? Nu e aceeasi chestie ca ia sau nu medicamente [care dau rezultate poate doar in timpul tratamentului], decat sa nu iei deloc ptentru ca ambele sunt daunatoare?!
Ultima modificare de cami (24/02/10 14:36)
_______________________________________ "If I find in myself a desire which no experience in this world can satisfy, the most probable explanation is that I was made for another world." - C. S. Lewis
|
|
24/02/10 14:21
|
|
RainSong
membru
Locatie: going over Jordan
Inregistat: 08/11/06
|
|
ce am observat la mine: cand ma duc in pat, la pranz, cu gandul de a adormi, nu reusesc. Cand ma pun pur si simplu sa "hodinesc oleaca" si mi-e indiferent daca adorm sau nu, atunci adorm, defapt atipesc ca in 3 minute sa sune telefonul sau sa intre cineva in camera Poate este intr-o mica masura si chestie psihica.
_______________________________________ "se spune ca-i nevoie de curaj pentru-a muri, eu spun ca trebuie curaj pentru-a trai; si stii ca toti oamenii mor, dar nu toti oamenii traiesc .. e greu cand trebuie sa treci zilnic inca un test."
|
|
11/03/10 18:38
|
|
tamarta
membru
Locatie: Cluj :D
Inregistat: 22/11/06
|
|
As vrea si eu sa am insomnie din asta [adica sa am vreme sa observ ca nu pot dormi la pranz], numai ca toata ziua sunt plecata. Ieri[joi] a fost o zi plina, iar azi[vineri] va fi o zi si mai plina. Peste 2 ore jumate trebuie sa plec la faculta, dar eu nu pot adormi. Ma asez in pat si la un moment dat ma plictisesc sa tot stau asa si sa nu adorm si ma apuc sa fac altceva.
_______________________________________ "Nu varsta aduce intelepciunea, nu batranetea te face in stare sa judeci. Iata de ce zic: Ascultati-ma! Imi voi spune si eu parerea" Iov32:9, 10
|
|
12/03/10 04:49
|
|
RainSong
membru
Locatie: going over Jordan
Inregistat: 08/11/06
|
|
tamarta a scris:
As vrea si eu sa am insomnie din asta. |
eu nu ziceam ca faza de la pranz e insomnie. Si nici nu am vreme sa ma pun toata ziua sa dorm, cum crezi tu.
_______________________________________ "se spune ca-i nevoie de curaj pentru-a muri, eu spun ca trebuie curaj pentru-a trai; si stii ca toti oamenii mor, dar nu toti oamenii traiesc .. e greu cand trebuie sa treci zilnic inca un test."
|
|
12/03/10 10:53
|
|
|
Felicitari Craciun, Felicitari cu ocazia Craciunului si Anului Nou, Felicitari electronice de sarbatori, Felicitari cu mesaj crestin Nasterea Domnului, Mesaje sarbatori de iarna, Urari de Anul nou, Urari sarbatori |
|
|
|
|
|
|
|
Mergeti la
|
Powered by PunBB
© Copyright '02-'04 Rickard Andersson
|
|
|
|
|