|
|
|
nascutinvingator
membru
Inregistat: 25/03/06
|
|
Reforma religioasa din sec XV a inceput sub auspiciile unei chemari frumoase la crestinimul original al scripturilor sub lozinca Sola Scriptura.Ortodocsii si catolicii recunosc sincer ca ei respecta si traditiile transmise pe cale orala si legiferate apoi de sinoadele ecumenice insa religiile protestante si neoprotestante pretind ca urmeaza inca deviza 'Sola Scriptura'...pratica insa demonstreaza cu totul altceva.Atat cu privire la denumire , la calea mantuirii, la inchinare cat si la organizare aceste culte urmeaza practici care nu se regasesc in Noul Testament si ma intreb de ce mai pretind ca urmeaza Sola Scriptura? A devenit doar un slogan prin care se atrag fraierii sau mai sunt oameni care vor sa traiasca sub aceasta deviza?
_______________________________________ Mi s-a inradacinat credinta ca omul care lupta, chiar si singur,pentru Dumnezeu si Neamul sau, nu poate fi invins niciodata
|
|
15/07/06 08:55
|
|
fineas
Exclus
Inregistat: 11/01/06
|
|
Un număr tot mai mare de oameni ajunge la concluzia că au fost duşi în eroare şi înşelaţi, în politică şi în religie, cu sau fără Dumnezeu. Cauza acestei stări şi evoluţii este, nu în ultimul rând, în diferitele religii. Desigur, cei mai mulţi oameni sunt sub impresia că liderii lor religioşi fac totul ca să-i călăuzească pe calea cea dreaptă. De la naştere până la moarte oamenii sunt trataţi cu ritualuri şi ceremonii deşarte, fără să afle vreodată mesajul de mântuire, fără să trăiască personal mântuirea şi fără să găsească pacea lăuntrică cu Dumnezeu. Marile confesiuni creştine cu structurile lor organizate nu sunt o excepţie. Toate păstrează o aparenţă evlavioasă, dar a sosit vremea când ar trebuie să accepte „proba Cuvântuluiâ€, să accepte să fie comparate cu unicul standard valabil şi care este biserica de la început. Momentul adevărului a venit! O referire deşartă la Hristos, apostoli şi Biblie nu ajută nimănui. Biserici şi biserici libere, până la grupările cele mai mici, folosesc texte biblice care sunt modelate după conceptul lor. Aceasta este apoi numită «Unitatea în diversitate». De fapt, creştinismul tradiţional de astăzi nu mai are nimic comun cu biserica primară. Nici biserica romano-catolică nu-şi are originea în Hristos sau în Petru, cum se crede în general, ci ea s-a format ca organizaţie ierarhică şi împărăţie bisericească abia în timpul lui Constantin după Conciliul din 325 d. Hr. în «Imperium Romanum». Doar în decursul timpului aşa-numita „biserică de stat†a devenit o organizaţie cu propria ei ierarhie. Primele secole din istoria bisericii au trecut fără să se cunoască ceva despre un papă sau biserică de stat. ÃŽn anul 380 împăraţii romani Teodosiu şi Graţian au interzis libertatea religioasă generală. Un an mai târziu, „creştinismul†a fost declarat ca religie de stat şi a fost obligatoriu pentru toţi cetăţenii imperiului. Abia în anul 441, Leo I. s-a bazat pe textul din Matei 16:18 şi a vorbit despre o «succesiune apostolică». Acest proces a fost încheiat prin împăratul roman Iustinian (527-565), care i-a făcut pe preoţi funcţionari de stat. De fapt se poate vorbi abia din timpul acesta despre biserica catolică în general. Aceeaşi Biblie este tălmăcită astăzi în sute de feluri diferite, după tradiţia părinţilor bisericii. ÃŽn locul Cuvântului descoperit în mod divin, sunt puse mereu învăţături noi omeneşti, interpretări, doctrine şi dogme, dar care nu au nici o bază biblică. Nu este aşa, că toţi şi-au ridicat propria lor împărăţie religioasă sub pretextul că este ÃŽmpărăţia lui Dumnezeu? ÃŽn ciuda tuturor lucrurilor, totuşi rămâne adevărat că Isus Hristos îşi zideşte şi îşi desăvârşeşte propria Lui Biserică în mijlocul bisericilor acestei lumi. Dumnezeu are un plan cu omenirea pe care El îl îndeplineşte. Pentru a-L înţelege, trebuie să ne eliberăm de părerile moştenite şi să ne întoarcem la punctul de plecare, şi anume la Cuvântul lui Dumnezeu. Dumnezeu nu cere de la nici un om o credinţă oarbă. Credinţa adevărată are doi ochi spirituali sănătoşi şi două picioare spirituale stabile, sănătoase. Ea stă pe fundamentul neclintit al Vechiului şi Noului Testament şi vede în acestea planul lui Dumnezeu cu omenirea de la început până la sfârşit.
_______________________________________ SHALOM
|
|
01/08/06 15:19
|
|
DARKANGEL
membru
Inregistat: 28/12/06
|
|
Cuvintul lui Dumnezeu este ATOTSUFICIENT,asa cum a fost lasat scris de cei 4o de autori inspirati de Duhul Sfint!Fara traditie,fara interpretari omenesti,fara adaugiri! Ce trece peste Cuvintul Domnului trebuie dat deoparte...
|
|
28/12/06 19:02
|
|
gfod
membru
Inregistat: 21/03/05
|
|
whatever... eu nu cred asa ceva!
_______________________________________ sunt si eu om(sclab om!)...
|
|
28/12/06 22:29
|
|
DARKANGEL
membru
Inregistat: 28/12/06
|
|
gfod a scris:
whatever... eu nu cred asa ceva! |
your problem....dar lucrurile asa stau dupa...Biblie...restul e adaugire omeneasca!
|
|
01/01/07 16:16
|
|
gfod
membru
Inregistat: 21/03/05
|
|
O fi cum zici tu... dar probabil ca mai ai timp sa-ti temperezi incredintarile. Nu ca ar fi necesar, dar de la un anumit punct, ca sa nu faci greseli serioase, cum multi din oameni fac, e bine sa iei in considerare si contextul istoric si ce zice traditia si ce au zis altii, de dragul unei hermeneutici cat mai bune...
_______________________________________ sunt si eu om(sclab om!)...
|
|
02/01/07 20:14
|
|
patryc
membru
Inregistat: 07/01/07
|
|
A uita istoria inseamna sa nu vezi viitorul,dar nu cred caci graselile facute de cei care au trait inaintea noastra va trbui sa le repetam si noi,vorbesc de "traditii crestine"care nu sunt decat indepartarea de biblie si de ceea ce a trait insus Isus Hristos...cand comparam traditia cu viata Lui atunci vedem e o "traditie crestina"sau e totul alceva che crestin..
|
|
03/02/07 15:26
|
|
StefanAndrei
membru
Inregistat: 02/06/08
|
|
DARKANGEL a scris:
Cuvintul lui Dumnezeu este ATOTSUFICIENT,asa cum a fost lasat scris de cei 4o de autori inspirati de Duhul Sfint!Fara traditie,fara interpretari omenesti,fara adaugiri! Ce trece peste Cuvintul Domnului trebuie dat deoparte... |
Asa ceva nu se regaseste in Scriptura, conceptul de "Sola Scriptura" este doar o inventie omeneasca.
|
|
02/06/08 15:44
|
|
filip
membru
Inregistat: 27/04/05
|
|
Galateni 1:8 Dar chiar dacă noi înşine sau un înger din cer ar veni să vă propovăduiască o Evanghelie, deosebită de aceea pe care v-am propovăduit-o noi, să fie anatema!
|
|
02/06/08 16:00
|
|
Sword
membru
Inregistat: 01/02/08
|
|
Sunt de acord cu gfod. Ptr. o intelegere cat mai buna a anumitor chestiuni este nevoie si de putina istorie, cultura generala, geografie, psihologie...etc. In afara de asta multi scriitori crestini din vechime dau niste explicatii foarte bune la care si ei au ajuns inspirati tot de Duhul Sfant si care noua poate ne-ar trebui foarte mult timp sa le intelegem singuri sau acum. Am cunoscut oameni care nu citeau si nu studiau nimic altceva decat Biblia. Oameni simpatici, cunoscatori ai scripturii...dar destul de ingusti in rest si foarte reticenti si insensibili la nuante de actualitate.
_______________________________________ Cu putina credinta poti muta muntii, dar cu ceva intelepciune ii vei lasa la locul lor.
|
|
02/06/08 16:32
|
|
StefanAndrei
membru
|
|
filip a scris:
Galateni 1:8 Dar chiar dacă noi înşine sau un înger din cer ar veni să vă propovăduiască o Evanghelie, deosebită de aceea pe care v-am propovăduit-o noi, să fie anatema! |
Termenul de "Evanghelie" este folosit cu mai multe sensuri. In orice caz, aici nu se refera la Noul Testament (nu exista la momentul la care au fost spuse aceste cuvinte).
|
|
02/06/08 18:01
|
|
filip
membru
Inregistat: 27/04/05
|
|
Contextul arată clar la ce făcea referire Pavel.
|
|
02/06/08 20:43
|
|
+Archangel+
Moderator
Inregistat: 05/07/06
|
|
Desi patristica este o nepretuita sursa de informare pe care neo-protestantii ar trebui s-o studieze totusi Sola Scriptura (numai Scriptura) are pecetea Duhului Sfant.
_______________________________________ A sti nu inseamna a fi!
|
|
03/06/08 01:45
|
|
Sword
membru
|
|
Scriptura este izvorul, esenta si autoritatea principala. Ea este baza principiilor crestine si in afara ei nu este indicat sa ascultam de scriitori izolati sau percepte care se contrazic cu ea. Dar in multe alte scrieri gasim intelesuri ale bibliei care noua ne-ar fi greu sa le intelegem din ea. Si nu-i de ignorat faptul ca oameni mai tari ca noi in credinta ne-au dezvaluit experientele lor in trairea crestinismului. Eu unu sunt foarte recunoscatori unor Luther, Augustin, Ioan Gura de Aur..etc..
_______________________________________ Cu putina credinta poti muta muntii, dar cu ceva intelepciune ii vei lasa la locul lor.
|
|
03/06/08 09:52
|
|
StefanAndrei
membru
|
|
+Archangel+ a scris:
Desi patristica este o nepretuita sursa de informare pe care neo-protestantii ar trebui s-o studieze totusi Sola Scriptura (numai Scriptura) are pecetea Duhului Sfant. |
Asa ceva nu regasim in Scriptura.
Sword a scris:
Scriptura este izvorul, esenta si autoritatea principala. Ea este baza principiilor crestine si in afara ei nu este indicat sa ascultam de scriitori izolati sau percepte care se contrazic cu ea. Dar in multe alte scrieri gasim intelesuri ale bibliei care noua ne-ar fi greu sa le intelegem din ea. Si nu-i de ignorat faptul ca oameni mai tari ca noi in credinta ne-au dezvaluit experientele lor in trairea crestinismului. Eu unu sunt foarte recunoscatori unor Luther, Augustin, Ioan Gura de Aur..etc.. |
Multumita Bisericii, avem o singura Scriptura, insa avem foarte multe interpretari ale ei, mai mult sau mai putin subiective, mai mult sau mai putin inspirate.
In ce masura ele corespund cu Adevarul Scripturii, fiecare e liber sa judece dupa masura experientei sale duhovnicesti. Faptul ca exista atatea confesiuni arata totusi ca a avea Scriptura sau a promova principiul "Sola Scriptura" nu duce neaparat un om catre Adevar.
|
|
04/06/08 11:39
|
|
+Archangel+
Moderator
|
|
StefanAndrei a scris:
Asa ceva nu regasim in Scriptura. |
Cuvintele sola scriptura, intr-adevar, nu le gasim in Scriptura. Ca de altfel nici trinitatea. Eu ma refeream nu la sloganul Sola Scriptura ci la ce inseamna el exact. Totusi cred ca 2 Timotei 3:16,17 considera Biblia ca fiind suficienta pentru desavarsirea crestinului.
StefanAndrei a scris:
Multumita Bisericii, avem o singura Scriptura, insa avem foarte multe interpretari ale ei, mai mult sau mai putin subiective, mai mult sau mai putin inspirate. |
Nu multumita Bisericii avem o singura Scriptura ci multumita lui Dumnezeu. Multumita oamenilor din Biserica avem foarte multe interpretari ale ei.
StefanAndrei a scris:
Faptul ca exista atatea confesiuni arata totusi ca a avea Scriptura sau a promova principiul "Sola Scriptura" nu duce neaparat un om catre Adevar. |
Niciun principiu nu duce neaparat un om catre Adevar. Numai Duhul Sfant poate face asta. Promovarea principiului Sola Scriptura a fost necesara deoarece traditiile si poruncile omenesti inlocuisera Cuvantul lui Dumnezeu.
|
|
04/06/08 11:55
|
|
StefanAndrei
membru
|
|
+Archangel+ a scris:
StefanAndrei a scris:
Asa ceva nu regasim in Scriptura. |
Cuvintele sola scriptura, intr-adevar, nu le gasim in Scriptura. Ca de altfel nici trinitatea. Eu ma refeream nu la sloganul Sola Scriptura ci la ce inseamna el exact. Totusi cred ca 2 Timotei 3:16,17 considera Biblia ca fiind suficienta pentru desavarsirea crestinului.
StefanAndrei a scris:
Multumita Bisericii, avem o singura Scriptura, insa avem foarte multe interpretari ale ei, mai mult sau mai putin subiective, mai mult sau mai putin inspirate. |
Nu multumita Bisericii avem o singura Scriptura ci multumita lui Dumnezeu. Multumita oamenilor din Biserica avem foarte multe interpretari ale ei.
StefanAndrei a scris:
Faptul ca exista atatea confesiuni arata totusi ca a avea Scriptura sau a promova principiul "Sola Scriptura" nu duce neaparat un om catre Adevar. |
Niciun principiu nu duce neaparat un om catre Adevar. Numai Duhul Sfant poate face asta. Promovarea principiului Sola Scriptura a fost necesara deoarece traditiile si poruncile omenesti inlocuisera Cuvantul lui Dumnezeu. |
Despre Dumnezeu Tatal si Hristos ca si Dumnezeu gasim suficiente marturii in Scriptura si cred ca si despre Sfantul Duh ca o persoana.
2 Timotei 3:16,17 se refera la Vechiul Testament, singura Scriptura existenta atunci cand a fost scris, si anume spune ca este "de folos" dar nu aduce nici o marturie in favoarea ideii de "Sola Scriptura". Daca ar fi fost asa, acel pasaj referindu-se doar la Vechiul Testament ca "Sola Scriptura", n-am mai fi avut acum Noul Testament.
Faptul ca exista o singura Scriptura, este o marturie extraordinara despre Biserica care a dat-o, de unitatea si trairea ei in Duhul Sfant.
Pentru ca in ziua de azi, acea reusita n-ar putea fi repetata. Daca s-ar aduna reprezentati din toate bisericile ce se numesc crestine, n-ar reusi sa cada la o intelegere comuna nici macar asupra unei parti minore din ea, ce sa mai vorbim de ansamblul ei.
Cand despre asa zisa motivatie a necesitatii principiului "Sola Scriptura", este una falsa, deoarece a scos anumite traditii nu neaparat gresite dar a introdus altele, cu certitudine gresite.
A eliminat de exemplu principiul interpretarii unitare a Scripturii, in care ecumenicitatea Bisericii era garantia interpretarii corecte a Scripturii, si a introdus un principiu arbitrar, cel al infailibilitatii individului in interpretarea Scripturii. Cu alte cuvinte, orice individ care se proclama "de la Dumnzeu", inspirat de Duhul Sfant, trebuie neaparat sa aiba si o intelegere corecta a Scripturii.
Falsitatea acestui principiu este invalidata tocmai de multumea interpretarilor Scripturii, venind de la indivizi care invoca principiul "Sola Scriptura" si "inspiratia divina" in interpretarea Scripturii.
Ca toti nu o au, este evident dupa dezbinarea instaurata in lumea crestina de "Sola Scriptura", un principiu care nu se regaseste absolut sub nici o forma in Scriptura.
|
|
05/06/08 15:21
|
|
april
admin forum
Inregistat: 15/10/05
|
|
StefanAndrei, acelasi lucru : nu e nevoie sa citezi tot ce ai citat. Lasa doar textul la care te referi .
_______________________________________ Every Day Brings New Blessings
|
|
05/06/08 20:24
|
|
+Archangel+
Moderator
|
|
StefanAndrei a scris:
Falsitatea acestui principiu este invalidata tocmai de multumea interpretarilor Scripturii, venind de la indivizi care invoca principiul "Sola Scriptura" si "inspiratia divina" in interpretarea Scripturii. |
Prefer libertatea diversitatii interpretarilor decat catusele dogmei rigide si traditionaliste.
StefanAndrei a scris:
Ca toti nu o au, este evident dupa dezbinarea instaurata in lumea crestina de "Sola Scriptura", un principiu care nu se regaseste absolut sub nici o forma in Scriptura. |
Da' eu nu inteleg, ce ai impotriva lui Sola Scriptura? Si mai important, cu ce vrei sa o inlocuiesti? Cu interpretarea institutionalizata? Iar ajungem la arderi pe rug pentru detineri de Biblii?
|
|
06/06/08 00:36
|
|
Sword
membru
|
|
Ptr. mine Sola Scriptura este ca si cum as spune: Imi place sa beau si beau apa de la izvor. Ca de multe ori mai beau si apa imbuteliata este alta problema. Scriptura este izvorul si norma, celalalte lucruri sunt doar imbutelieri
|
|
06/06/08 08:45
|
|
StefanAndrei
membru
|
|
+Archangel+ a scris:
Prefer libertatea diversitatii interpretarilor decat catusele dogmei rigide si traditionaliste. |
Seamana cu motivul invocat de cei care prefera libertatea libertinajului decat catusele casatoriei traditionaliste.
Da' eu nu inteleg, ce ai impotriva lui Sola Scriptura? Si mai important, cu ce vrei sa o inlocuiesti? Cu interpretarea institutionalizata? Iar ajungem la arderi pe rug pentru detineri de Biblii? |
Cu interpretarea celor care au avut cu adevarat o viata sfanta si au dat o marturie unitarea de-a lungul secolelor vizavi de intelegerea ei.
Nu stiu despre ce arderi pe rug vorbesti, poti sa fii mai clar? Eventual cu trimiteri la surse istorice autentice?
Sword a scris:
Ptr. mine Sola Scriptura este ca si cum as spune: Imi place sa beau si beau apa de la izvor. Ca de multe ori mai beau si apa imbuteliata este alta problema. Scriptura este izvorul si norma, celalalte lucruri sunt doar imbutelieri |
Da, dar vezi tu, intotdeuna intre izvor si tine este o galeata.. Galeata asta poate fi curata sau nu, indiferent ca ea este mintea ta sau a altuia.
Desigur, e dreptul tau sa judeci si sa compari, dar asta atat timp cat "Sola Scriptura" nu este un element anti-cultural (dpdv religios) si presupune ca individul sa ramana doar la mana priceperii lui (care poate fi destul de limitata) in intelegerea Scripturii.
|
|
06/06/08 10:42
|
|
+Archangel+
Moderator
|
|
Casatoria traditionala (nu traditionalista) este scripturala. Dogma rigida si traditionalista nu. Incearca alt exemplu.
Interpretarea celor care au avut cu adevarat o viata sfanta?! Iti dai seama cat de subiectiva e aceasta afirmatie? Si sa zicem ca am fi de acord. Oare acel sfant n-a gresit niciodata?
Nu stii despre ce arderi pe rug vobesc? William Tyndale iti spune ceva?
|
|
06/06/08 11:30
|
|
Sword
membru
|
|
Nu m-am bazat niciodata doar pe mintea sau intelepciunea mea. Cam tot ce sunt in mare masura este datorita altor oameni. Eu doar am acumulat si mi-am format apoi niste principii dupa care judec lucrurile. In mare parte studiul bibliei, a ideilor celor dinaintea noastra, a rugaciunii si nu in ultimul rand a lui D-zeu in mine sunt lucrurile care m-au format ca ideologie. Deci nici nu cred ca exista in realitate Sola Scriptura decat ca fraza literara. Nu cred ca exista vreun om format doar din Scriptura. Cred ca termenul se refera la faptul ca biblia este baza crestinului, dar fara a anula alte izvoare de invatatura. Si cred ca este gresita extrema cealalata: De a invata mare parte din alte izvoare si de a lasa ultima biblia. Daca ar fi sa aleg una din extreme as alege-o pe cea bazata numai pe biblie.
Ultima modificare de Sword (06/06/08 11:33)
|
|
06/06/08 11:31
|
|
+Archangel+
Moderator
|
|
Principiul Sola Scriptura nu afirma ca numai Scriptura trebuie citita ci doar ca ea este autoritatea suprema dupa care sunt judecate toate lucrurile.
|
|
06/06/08 11:37
|
|
Sword
membru
|
|
Asa gandesc si eu. Cred ca este vorba doar de o contradictie literala
|
|
06/06/08 11:42
|
|
|
Felicitari Craciun, Felicitari cu ocazia Craciunului si Anului Nou, Felicitari electronice de sarbatori, Felicitari cu mesaj crestin Nasterea Domnului, Mesaje sarbatori de iarna, Urari de Anul nou, Urari sarbatori |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
Mergeti la
|