TANARCRESTIN.net

Forum | Regulament | Cautare | Inregistrare | Login

Nu esti conectat.

tcForum/Sanatate/Alimentatie "inteligenta" ? Moderat de antonela, april  
Autor
Mesaje Pagini:  1 2 3
april
admin forum

Inregistat: 15/10/05
Ce mancam? Cum mancam? Cat de des mancam? Unde mancam?

Proteine, glucide, lipide...calorii? Ce sunt acestea si care este necesarul zilnic?

Ce este cu carnea, mezelurile, produsele lactate, prajiturile, produsele fast-food?

Ce bem? Bauturi naturale; Cola, Pepsi; Apa plata, minerala, carbogazoasa? Ceaiuri? Cafea? Alcool?

Fructe si legume sau sucuri de fructe / legume?

Zahar sau  produse sintetice indulcitoare? Sare?

Vitamine naturale sau sintetice?

Vegetarian , vegan, natural, etc, etc, etc....

Ce stim si cat stim despre o alimentatie sanatoasa / inteligenta? Poate consideram ca fiind tineri, nu prea conteaza ce, cat, cum si unde mancam...Sau conteaza?

Ce parere aveti? Haideti sa discutam despre asta :)

09/04/06 15:18

Larisa
membru

Inregistat: 22/05/05
Zicea cineva: "spune-mi ce mananci ca sa-ti spun de ce suferi!"

Acesta http://www.topsanatate.ro/article.php/f ... /?id=20863 este un link bun despre alimentatie si sanatate!

11/04/06 03:32

Site web  
T-pop
membru

Inregistat: 20/01/06
Io as avea o intrebare: care e parerea voastra vis a vis de vegetarianism? In ce masura e util si unde sunt limitele lui?

27/04/06 00:02

Site web  
Larisa
membru

Cei mai multi sunt vegetarieni pentru ca nu pot sa suporte ideea ca manaca animale moarte. Cei mai multi copii cand afla acest lucru refuza sa mai manance carne. Eu cred ca avem nevoie de toate lucurile inclusiv carne. Eu ma gandesc la Daniel care a mancat numai legume si nu s-a spurcat cu bucatele alese ale Imparatului. Care a fost rezultatul? Sanatate fizica si mentala si o viata mai lunga. Dumnezeu a lasat toate lucrurile ca sa ne bucuram de ele, dar nu sa ne imbuibam!

27/04/06 02:10

Site web  
sunshine
membru

Inregistat: 10/04/06
am auzit ca unii dorctori recomanda sa fi vegetarian sau ceva de genu'...de ce?la ce ajuta asa mult sa nu mananci carne...in afara ca nu iti creste colesterolul?

27/04/06 10:04

april
admin forum

Alimentatia vegatariana este mai sanatoasa.

In afara de colesterol si grasimi, carnea si produsele derivate au un continut mare de proteine. Necesarul zilnic proteic este fixat la 44-61 g, insa se consuma mult mai mult, iar excesul este toxic pentru organism.

Cateva lucruri despre carne :

- de indata ce un animal moare, in corpul lui se pun in libertate enzime care incep procesul de descompunere. Conservarea adecvata a carnii ramane inca o problema.

- animalele ingereaza si depoziteaza in corpul lor substante chimice periculoase, provenite din ingrasamintele si pesticidele cu care hrana lor a fost tratata.

- controlul calitatii carnii nu este nici acesta prea sigur, mai ales cand este vorba despre animale sacrificate in incinta gospodariilor taranesti.

- testele efectuate asupra diverselor tipuri de carne au aratat ca aceasta contine destul de frecvent reziduuri de hormoni de crestere si antibiotice. Legile care pun limite folosirii acestor substante sunt greu de pus in aplicare.

- multe din animalele crescute pentru carne sunt hranite in grajduri sau alte incinte asemanatoare, fara sa faca aproape deloc miscare. Carnea provenita de la un astfel de animal poate contine chiar de doau ori mai multe grasime decat carnea animalelor de ferma, care se hranesc singure, pe pasune.

27/04/06 20:23

Larisa
membru

In cartea "Mancarea si sanatatea", aparuta la Editura Reader Digest sunt prezentate cateva moduri bune de a gati carnea.

1. Rotisarea: Este utila pentru toate tipurile de peste si carne frageda ori grasa, de tipul pieptului de porc. Constituie o alternativa sanatoasa a prajirii pentru ca o mare parte din grasimi se scurge dedesubt.
2. Frigerea: Este unul dintre cele mai usoare moduri de a gati bucati mari de carne. Pentru a nu se usca, acestea trebuie stropite din cand in cand.
3. Prajirea in grasime: Prajirea in grasime multa este considerata cea mai nesanatoasa metoda de gatit.
4. Prajirea cu un strop de grasime: Aceasta metoda de a gati carne, peste sau legume necesita putina grasime. Tigaia cu fund rotund atinge repede o temperatura ridicata, iar alimentele vor absorbi putin ulei.
5. Microunde: Sunt excelente pentru decongelare, incalzire si pentru pregatirea legumelor sau a pestelui. Microundele nu coc intotdeauna integral alimentele, de aceea nu sunt indicate pentru gatitul carnii.
6. Gatitul la abur: Este o metoda prin care se retin bine nutrientii, dar are dezavantajul de a genera gaze urat mirositoare, care se pot impregna in mancare.
7. Fierberea: Prin fierbere se pierd multe vitamine hidrosolubile, mai ales B si C.

29/04/06 06:22

Site web  
Lee...
membru

Inregistat: 28/04/06
nu sunt nutritionist.....dar cunosc cate ceva in domeniul asta...
       vis a vis de vegetarieni...este stiut faptul ca organismul uman are nevoie de o alimentatie din care sa nu lipseasca si proteinele...atunca ii intreb pe vegetarieni de unde o sa isi procure proteinele? ...din soia si fasole? ma indoiesc....la un moment dat ti se uraste sa la mananci numai pe astea :)
       parerea mea este ca-i  sanatos sa mananci si carne (mai rar de porc) dar sa fie slaba in grasimi (pui, vita,...) ...si branza este un produs bogat proteine...si ouale (doar un galbenus pe zi- dauneaza ficatului)....
                                                                                            dr. Lee :)

29/04/06 09:43

Site web  
Lee...
membru

Inregistat: 28/04/06
vreau sa mai zic ceva despre oamenii ponderali sau supra ponderali.....
              ii mai aud pe unii scuzandu-se ca sunt asa grasi din cauza ca au diabet sau alta boala...in unele cazuri o fi adevarat...nu zic nu...dar parerea mea este ca de cele mai mult ori asta este o scuza....
             fiecare om se poate ingriji de CORPUL lui asa cum se ingrijeste sa nu-i lipseasca BANII...
           "a-ti pasa de felul cum aratati" face parte din viata ta de crrestin...daca te proecupa si aspectul asta (evident, si cele spirituale trebuie sa fie all right) e o dovada ca esti pe drumul cel bun... :)

29/04/06 09:59

Site web  
Larisa
membru

Lee... a scris:

va mai dau un sfat...in special fetelor...secretul pt mentinerea unui corp sanatos si estetic este SPORTUL.
       cred ca va puteti rezerva cate trei zile pe saptamana(jumatate de ora in fiecare din aceste zile) pt ALERGAT..
       credeti-ma...nicaieri nu arzi mai bine grasimile cum o faci la ALERGAT...

dr. Lee :)

Hei Dr. Lee, am aici un articol scris de un alt doctor: Ionela Croitorescu! Cred ca merita citit!

4 sfaturi pentru o alergare mai eficienta
Tendintele in alergare se schimba constant. In fiecare an, apar noi tehnici de alergare, pentru ca impatimiti ca tine de acest sport sa alerge mai eficient, cu un efort mai mic. Urmatoarele tehnici de alergare s-au dovedit atat de eficiente, incat, indraznim sa spunem, vor ramane valabile pentru multa vreme.

Daca obisnuiesti sa alergi in fiecare zi, ar fi bine sa iti schimbi programul. Este mult mai bine pentru corpul tau daca incepi sa alergi o data la cateva zile: astfel, corpul va avea timp sa se refaca si tu nu vei mai fi predispus la accidentari.

Schimba suprafata de alergat

Este cunoscut faptul ca, cu cat e mai tare suprafata pe care alergi, cu atat impactul asupra corpului este mai puternic. De aceea, este indicat sa nu alergi pe asfalt, ci pe iarba sau pe nisip, ca sa mai atenuezi din soc.

Aceste suprafete fac mai mult decat sa te ajute sa nu te mai accidentezi: ele chiar te fac un alergator mai bun. Cand alergi pe o suprafata mai moale, cum este iarba sau nisipul, o mare parte din energia pe care o emani se duce direct in pamant, in loc sa se intoarca in picioare si in talpi. In acest caz, corpul tau trebuie sa lucreze mai intens cu fiecare zvacnire a piciorului, lucrandu-ti mai bine muschii si inima.

Masoara-ti pulsul, mai degraba decat timpul

Este cunoscut faptul ca alergatorii prefera sa poarte un ceas pentru a masura timpul in care au parcurs o anumita distanta. Mai util decat un ceas ar putea sa fie un monitor de inregistrat bataile inimii, care iti arata cat de mult efort depui pe parcurul intregului exercitiu sau pe etape.

Fii constant in alergare

Daca vrei sa fii un alergator mai rapid, cele mai eficiente exercitii sunt cele in care alergi intr-un ritm constant, decat cele in care combini momentele in care plusezi cu acelea de jogging lejer.

30/04/06 06:01

Site web  
april
admin forum

Cred ca se putea propune un subiect separat despre sport...nu credeti si voi acelasi lucru?

30/04/06 10:10

Larisa
membru

Eu nu am crezut ca este necesar sa propun un subiect separat despre sport de vreme ce Lee a adus in discutie sportul aici! Daca vor aparea mai multe comentarii legate de sport cred ca o sa fie timpul sa deschidem un nou subiect!

Minte sanatoasa in corp sanatos!

30/04/06 20:28

Site web  
april
admin forum

Pai hai sa le amestecam pe toate..de ce sa mai propunem noi subiecte, sa le discutam separat? Facem un bazar si le discutam pe toate la gramada! Nu? :D

01/05/06 12:37

april
admin forum

Larisa, poate iti muti mesajul despre alergat la subiectul nou creat.
Merci. :)

02/05/06 19:06

T-pop
membru

He, he, se plange lumea ca mananca (,) colesterol. Dar ce ne-am face fara el? Prea putini cunosc rolul colesterolului in metabolism. In sens primar acesta este util organismului
- in primul rand e sursa principala de hrana pentru fat (atentie viitoarele mame).
- e singura materie prima din care se biosintetizeaza sarurile biliare
- are rol in imunizare
- actioneaza asupra permeabilitatii eritrocitelor
- emulsioneaza lipidele din organism (scade tensiunea superficiala la interfata apa-lipid)
- pe particolele coloidale pe care le formeaza cu apa se adsorb diferite toxine
- are rol antihemolitic
- s.a.
Deci ceea ce ar trebui sa evitam nu e colesterolul ci excesul de colesterol,  dealtfel ca orice alt exces (zahar, cafea, sare, etc...)

Si inca ceva. A nu se confunda colesterolul cu grasimile. Sunt clase de compusi total diferite.

Ultima modificare de T-pop (17/05/06 10:52)

17/05/06 10:51

Site web  
april
admin forum

Lee... a scris:

vis a vis de vegetarieni...este stiut faptul ca organismul uman are nevoie de o alimentatie din care sa nu lipseasca si proteinele...atunca ii intreb pe vegetarieni de unde o sa isi procure proteinele? ...din soia si fasole? ma indoiesc....la un moment dat ti se uraste sa la mananci numai pe astea

Conform studiinlor efectuate de Academia Nationala de Stiinte a S.U.A., ratia zilnica recomadata de proteine  a fost stabilita la o valoare de 0,8g/kg de greutate corporala. Aceasta inseamna 56 g de proteine /zi pentru un barbat de 70 kg si 44 g de proteine /zi pentru o femeie de 55 kg.

O dieta excesiv de bogata in proteine nu duce la cresterea rezistentei fizice. Mai nou, atletii consuma in exces glucide complexe mai degraba decat proteine.

Excesul proteic impovareaza munca rinichilor. Odata cu acest exces se elimina si apa din organism. De aceea in urma multor cure de slabire bazate pe alimentatie hiperproteica, se ajunge la "slabire" rapida. Cum? Prin eliminarea apei. Urmarea? La reluarea alimentatiei normale se recupereaza cateva din aceste kilograme pierdute prin refacerea procentului de apa in organism.

Excesul proteic este asociat cu osteoporoza. "Descotorisirea" de acest exces proteic la nivel renal necesita, pe langa apa, si calciu, si o buna parte din acesta provine direct din depozitele osoase.

La adulti, singurele pierderi proteice pe care organismul trebuie sa le inlocuiasca sunt acelea pe care nu le poate recupera, cum ar fi parul, unghiile si piela.
In cazul copiilor este nevoie de ceva mai multe proteine, deorece ei sunt in crestere. Daca am calcula ratia proteica recomandata tot la 0,8g/kg de greutate corporala, pentru un copil de 22-23 kg ar insemna 17,5 proteine.

Nu cred ca poate fi vorba de un deficit proteic in zilele nostre, ci poate de un exces..

01/07/06 21:51

EMYY-HBC
membru

Inregistat: 12/09/06
In primul rand atunci cand te hotarasti sa faci ceva cu corpul tau  fie ca recurgi la sport(antrenamente , sala etc) va trebui sa te asiguri de tipul somatic pe care il ai pentru a-ti putea realiza un program alimentar sanatos si cu un echilibru proteine-carbohidrati specific tipului somatic(ectomorf , endomorf , mezomorf).Acuma probabil ca nu multi stiti despre ce este vorba insa tipurile somatice ne diferentiaza pe noi oamenii ca si structura osoasa , musculoasa , cat de repede reusim sa ne ingrasam sau cat de repede reusim sa slabim.Eu personal merg la sala si practic ceea ce multora le este "la indemana" sa zica " trasu' de fiare" :) si nu cred ca noi , tinerii crestini ar trebui sa ne privam de asemenea activitati , ... in fine revenind la subiectul anterior , eu sunt ectomorf si acumulez masa musculara intr-un timp nu chiar asa scurt ca un endomorf(asta este binecuvantarea nr. 1 a mezomorfilor) oricat de mult as manca (noroc ca exista suplimentele nutritive).Pentru necunoscatori am sa va prezint cateva trasaturi ala tipurilor somatice:
   1)Ectomorfii-oase lungi si mai putin voluminoase , umeri lati , dificultati in a se ingrasa repede ,  odata ajunsi la acelasi stadiu muscular ca un endo. sau un mezo.  ectomorful este mult mai definit  si cu o forta mult mai mare decat celorlalte doua tipuri mai sus mentionate.
   2)Endomorfii-in general sunt grasuti , scunzi , se ingrasa repede , dificultati in a slabi (in aceeasi masura cu dificultatile unui ectomorf in a se ingrasa) , potential sportiv scazut  , recomandat alimentatie cat mai bogata in proteine si cat mai putine calorii , glucide , carbohidrati.
   3)Mezomorfii-astia sunt cei mai norocosi  au o constitutie musculoasa si osoasa dezvoltata , cresc in greutate repede sau slabesc la fel de repede , au potential sportiv ridicat.Recomandat lipide naturale pentru energie.
    Bineinteles ca fiecare va cunoasteti corpul cel mai bine si stiti cum raspunde la alimentatia cu care l-ati obisnuit insa e bine de stiut ce putem face pentru a ne imbunatati aspectul fizic
   Astept pareri , am obs. ca sunteti interesati de subiect

Ultima modificare de EMYY-HBC (28/09/06 02:25)

28/09/06 02:21

T-pop
membru

Numai o precizare: glucidele si carbohidratii se refera acelasi lucru, termenul de carbohidrati fiind actualmente inlaturat din cauza ca e prea vag. Acesta se refera la compusii cu raportul Cn:H2n:On, care intr-adevar cuprinde glucidele, dar acelasi raport il are de exemplu si acidul lactic, care nu e un glucid, fapt care a determinat reevaluarea nomenclaturii chimice a acestei grupe de substante.

29/09/06 12:46

Site web  
EMYY-HBC
membru

Inregistat: 12/09/06
Corect!! ;)

04/10/06 15:16

T-pop
membru

mi-am facut temele :D

04/10/06 22:16

Site web  
joy
membru

Inregistat: 23/05/05
ma uit la mine cat de bine ma simt dupa ce am renuntat la anumite alimente care nu imi faceau bine si m-am apucat de sport 5 zile pe saptamana...
sportul il recomand la toti...iar alimentele: fara excese...cate un pic din fiecare...iar seara mai putin...:D

05/10/06 10:47

mircea_danijim
membru

Inregistat: 03/02/07
Eu cred ca tot ce Binecuvinteza Dumnezeu nuti face rau si nu o sa te imbolnavesti!dar mare atentie cu pofta eu amfost un pofticios si lucrind in bucatrie  era dificil sa nu te atingi de taitea bunataturi si am pus ceva kilograme! trebe sa avem grija doar sanu devenim mincaciosi atiata tot!

03/03/07 01:25

RainSong
membru

Inregistat: 08/11/06
voi ce mancati de obicei ? Dimineata ,la pranz ,seara ... zilele astea nu am mancat aprope nimic toata ziua si in ultima vreme nu am pofta de mancare ,trebe sa imi revin dar nu ma tenteaza nimic .

06/08/08 20:01

giany
membru

Inregistat: 18/05/07
si eu am nevoie de ceva ca sa ma apuc sa mananc ... mi-as manca nervii dar nu mai am garnitura de rabdare ... deci astept sfaturi ... vreau sa imi faca cineva pofta de ceva ...

06/08/08 20:09

benny
membru

Inregistat: 27/05/07

RainSong a scris:

voi ce mancati de obicei ? Dimineata ,la pranz ,seara ...

eu nu am vreme să mănânc... dimineaţa la 5 bag ceva în gură aşa de poftă... înainte de a pleca la muncă, apoi la 12 mănânc ce mi-am pus de mâncare (de obicei sandwich-uri), şi de-abia seara când ajung acasă apuc să mănânc bine (ca să crească burta :D )

ştiu că nu e bine, dar a trece şi asta şi-or veni altele mai rele...  urmează studenţia...

06/08/08 20:21

Pagini:  1 2 3    

Felicitari Craciun, Felicitari cu ocazia Craciunului si Anului Nou, Felicitari electronice de sarbatori, Felicitari cu mesaj crestin Nasterea Domnului, Mesaje sarbatori de iarna, Urari de Anul nou, Urari sarbatori
felicitari electronice mesaj inviere felicitari sfintele pasti felicitare online pentru pasti felicitari crestine cu mesaj din Biblie felicitare cu mesaj de inviere felicitare cu mesaj de inviere felicitare crestina verset biblic inviere
Mergeti la