TANARCRESTIN.net
 




Forum | Regulament | Cautare | Inregistrare | Login

Nu esti conectat.

tcForum/Curente si/sau erezii/Gnosticismul - filosofie antichristică Moderat de +Archangel+, Old  
Autor
Mesaje Pagini:  1 2
vaxaly
membru

Locatie: Bucuresti
Inregistat: 28/03/05
Gnosticismul - filosofie antichristică

_______________________________________
"Nu de aripi are nevoie spiritul omenesc, spune Bacon, ci de plumb. Cu prea mare usurinta se avanta in cele mai inalte abstractiuni pierzand orice contact cu omenescul si realitatea."

27/03/06 16:37

Site web  
vaxaly
membru

Locatie: Bucuresti
Inregistat: 28/03/05
Gnosticismul - filosofie antichristică

I. Gnosticism – definirea termenului
Cuvantul “gnosticism” işi are originea în grecescul “gnosis”, care înseamna cunoaştere. Acest curent filosofic, ajuns la apogeu în jurul anilor 150 d.H., a fost o puternica amenintare împotriva creştinismului. Tradiţia creştina, spune ca Simon Magul, cel înfruntat de apostolul Petru, ar fi fost iniţiatorul gnosticismului.
Gnosticismul a apărut dintr-o iniţiativa umană de a explica originea răului în univers, iar, susţinătorii lui au fost gata întotdeauna sa uzeze de idei religioase, dar din surse diferite, pentru a-şi susţine propriile lor scopuri.
Unii din teologii sec. 20, au considerat că ”orice formă de crez religios care pune accentul pe vreo formă de dualism sau posedarea unei cunoaşteri secrete”, are ca supoziţie gnosticismul. Astfel, zoroastrismul, mandaeismul, scrierile emertice, sulurile de la Marea Moartă, chiar şi Noul Testament au fost descrise ca fiind “gnostice”.   Ideea că Noul Testament ar avea legături cu gnosticismul nu este adevarată, fiindcă există diferenţe clare între concepţiile gnosticilor si cele ale scriitorilor N.T.
Dintre scriitori gnostici amintim: “Pistis Sophia”, “Cartile lui Jeu” şi cartea “Apocrifă a lui Ioan”, si altele dar de o importanta mai mica (“Apocalipsa lui Adam” şi “Parafraza lui Sem”).
Cea mai mare parte a cunoştinţelor noastre despre scrierile gnostice provin dintr-o descoperire a 13 codice din 1945 în apropiere de Nag Hammadi, în Egiptul de sus.

II. Ce susţineau gnosticii?
Lumea creată este rea şi în totală opoziţie cu divinitatea. Dumnezeu locuieşte într-o splendoare de nedescris şi nu are nici o legatură cu lumea materiei.
Gnosticii  considerau ca omenirea a fost creată de către o fiinţă inferioară Lui Dumnezeu, Demiurgul, susţinut de ajutoarele sale, archons. Acest demiug făcea parte dintr-o serie întreaga de emanaţii, care porneau de la divinitate, fiecare cu puţin mai inferioară celei din care a provenit, până când în final ultimile dintre aceste emanaţii sau “eoni” au creat lumea.  Erau fiinţe cu spirit tot mai puţin şi cu materie din ce in ce mai multă. Gnosticii îl identificau pe acest demiurg cu Iehova din V.T. Aceştia au ţinut-o prizonieră în existenţa materială şi au împiedicat calea sufletelor care încercau  să ajungă după moarte în lumea spirituală. Totuşi, era posibil ca sufletele să evadeze din încatuşarea existenţei materiale numai dacă posedau o scânteie divină (pneuma). Dar nici posedarea unei asemenea scântei nu asigura în “mod automat” o astfel de evadare, deoarece, aceste suflete trebuiau să primească o iluminare a unei cunoaşteri, mai înainte ca să fie constienţi de propria lor stare spiritulă.                                                                 
   Potrivit Parinţilor bisericesti, această iluminare era realizată de un izbăvitor care cobora din lumea spirituală, adesea confundându-se cu Isus al creştinilor. Deci, în imaginea gnosticului, mântuirea era posibilă prin existenţa acestei pneume divine si apoi, ca rezultat al acestei cunoaşteri, să evadeze, prin moarte, din lumea materială în cea spirituală.   

III. Gnosticismul – gândire antichristică
-    Dacă omul vrea să dobândească mântuirea, trebuie să renunţe la lumea spirituală şi să caute lumea invizibilă. De aici au pornit cele două direcţii opuse:
a)    Ascetismul – susţinea ca, deoarece trupul este material, rău, trebuie ţinut în frâu. Poftele şi impulsurile lui trebuie suprimate;
b) Presupuneau că spiritul este real şi că trupul nu este real. Astfel, dacă trupul este trecător, înseamnă că faptele lui sunt lipsite de importanţă şi poţi să-ţi satisfaci orice dorinţă pentru că ele nu au nici un efect asupra mântuirii, a spiritului care este singura parte ce va suprevieţui.
-    aveau o doctrină numită docetism, prin care susţineau că Hristos, fiind din lumea spirituala nu se putea uni cu materialul. El, fie că părea a avea un trup material, dar era o fantoma, fie că a venit pe pământ pentru un timp scurt – între botezul Lui şi începutul suferinţelor Lui pe cruce. Apoi, pe cruce, El l-a părăsit pe omul Isus, lăsându-l să moară pe cruce. Menirea Lui Hristos a fost să dea oamenilor cunoaşterea specială, care să-i ajute să se salveze singuri printr-un proces intelectual;
-    numai gnosticii care posedau pneuma divina puteau ajunge în cer, dar ceilalţi, care erau materiali, mergeau în pierzarea veşnică;
-    persoana şi lucrarea, viaţa, moartea şi învierea  Domnului nu aveau nici o importanţă, întrucât, în gândirea gnostică mântuirea nu este înteleasă ca o izbăvire de păcat, ci ca o formă de autoîmplinire existenţială;
-    susţineau un antisemitism în Biserică si anume că, există un dumnezeu rău al Vechiului Testament, care a creat, şi unul bun al Noului Testament care a răscumparat;
-    în gândirea lor, nu poate fi vorba despre o înviere a trupului.

IV. Cei care au combătut gnosticismul au fost:
1.    Apostolul Pavel în:
-    epistola către Coloseni 2:8, când spune: “Luaţi seama ca nimeni să nu vă fure cu filosofia şi cu amăgire deşartă, după datina oamenilor, după învăţăturile începătoare ale lumii, şi nu după Hristos”;
-    în epistola către Coloseni la cap 2:21, Pavel se referea la gnostici când a spus: “nu lua, nu gusta, nu atinge”, fiindcă ei susţineau ascetismul;
-     prima epistolă către Timotei 6:20
2.    Apostolul Ioan, în prima sa epistolă, îi combate cu vehemenţă pe aceşti filosofi, prezentând pe tot parcursul epistolei că Isus Hristos s-a întrupat, a fost real şi a avut o manifestare materială. La Efes, susţinătorul gnosticismului era Cerynthes, care susţinea că ar fi avut cunoştinţe mistice şi înaltatoare despre Dumnezeu, deşi viaţa lui nu dovedea lucrul acesta.
3.    Dintre parinţii bisericeşti au fost: Irenaeus: “Împotriva ereziilor”; Tertullian, Clement din Alexandria şi Hppolytusdi Roma.







Bibliografie:

1.    Earle E. Cairns, “Creştinismul de-alungul secolelor, o istorie a bisericii creştine”.
2.    Merrill C. Tenney, “Studiu al Noului Testament”.
3.    Editura “Cartea creştină”, Oradea, “Dicţionar biblic”.
4.    Henry Havey, “Manual biblic”.


_______________________________________
"Nu de aripi are nevoie spiritul omenesc, spune Bacon, ci de plumb. Cu prea mare usurinta se avanta in cele mai inalte abstractiuni pierzand orice contact cu omenescul si realitatea."

27/03/06 16:38

Site web  
Kevin Levrone
membru

Inregistat: 24/04/05
Multi teologi spun ca Pavel combate aceste erezii gnostice care incepusera sa patrunda in biserica, se vede acest lucru in epistola catre Coloseni,1 Corinteni.Ioan combate si el aceste lucruri in epistolele lui.

20/05/06 10:34

   
Shilo
membru

Inregistat: 24/10/05
In urma cu cateva luni am citit o istorie a gnosticismului. Gnosticismul este un sistem de gindire independent de crestinism, dar a rivalizat multa vreme cu crestinismul, pe care l-a influentat in multe privinte, dar a si preluat din crestinism anumite idei. Gnosticismul s-a straduit sa raspunda la cateva intrebari : Daca exista un Dumnezeu, de ce exisra Raul in univers? Nu putea sa fie mai greu pentru Divinitate suprema sa creeze o lume perfecta mai degraba decit aceasta lume impefecta unde nedreptatile , dezordinile sociale , crimele se succed pretutindeni si dintodeauna . E mult spus "gnosticismul-filozofie antichristica" , in primul rind gnosticismul nu are de a face cu sisteme de gindire similare sau identice crestinismul , gnosticismul a  fost o religie care a rivalizat cu crestinismul dar a operat cu un sintem de gindire propriu .

Ultima modificare de Shilo (20/05/06 14:12)


20/05/06 14:11

   
filip
membru

Inregistat: 27/04/05
Unde se poate întâlni astăzi gnosticismul? E ceva care a fost şi nu mai este, iar acum se dezbate aici doar de dragul unei restrospective?

Are cineva informaţii în acest sens?


20/06/06 21:47

Site web  
Shilo
membru

Inregistat: 24/10/05
Gnosticismul se poate intalnii in Crestinism tarziu [dupa conciliu din Cartagina 419, Bisericile Slave] , filozofie. Exista chiar Biserici gnostice in Sudul Frantei.

30/06/06 10:41

   
filip
membru

Inregistat: 27/04/05
Shilo, aminteai de gnosticism în bisericile slave. S-a propagat acest lucru şi în ortodoxia românească, care eu cel puţin am înţeles că a fost puternic influenţată de biserica ortodoxă rusească? Adică faptul că avem acum un cult al morţilor, sfinţilor, interpunerii preoţeşti specializate între om şi divinitatea imaterială inaccesibilă lui poate fi un rezultat al gnosticismului?

30/06/06 11:00

Site web  
Shilo
membru

Inregistat: 24/10/05
Gnosticismul s-a propagat foarte bine in ortodoxia romaneasca, de fapt prin intermediu Bisericii gnosticismul a reusit sa supravietuiasca, evident ca formele de gnosticism existente in ortodoxie difera foarte mult de gnosticismul "clasic" din sec III-VI d.Hr.

Cultul mortilor, care se gaseste in cultura populara a poporului roman are legatura cu un anumit gen de gnosticism care a avut succes in nordul bulgariei de astazi. In traditia gnosticilor exista un cult al mortilor, dar acest cult  este diferit de cel existent in cultura poporului roman, forma existenta in cultura poporului roman trimite spre o existenta primitiva a acestui cult, existenta care are cateva sute, poate chiar mii de ani, inaintea aparitiei gnosticismului, oricum Bisericile crestine in primii 800 de ani ai mileniului intai au apelat la diverse metode prin care sa poata avea in ograda proprie cit mai multi enoriasi, aceste metode  au constat in diferite concesii facute vechilor obiceiuri,traditii,  in aceasta categorie intra si cultul mortilor existent in traditia poporului roman si acceptat de ortodoxie. Intr-un anume fel M.Eliade a spus adevarul, diferite mituri si traditii stravechi au gasit in crestinism nemurirea .

Ultima modificare de Shilo (16/08/06 09:44)


06/07/06 16:53

   
raita4christ
membru

Inregistat: 29/06/06
Oameni buni!!!
Daca ne pierdem prea mult timpul studiind falsurile nu vom castiga nimic, din contra... e mai bine sa ne petrecem timpul studiind originalul, autenticul.


_______________________________________
Liber sa fac ce TREBUIE!  Gal. 5:13

12/07/06 13:49

   
filip
membru

Inregistat: 27/04/05

raita4christ a scris:

e mai bine sa ne petrecem timpul studiind originalul, autenticul.

Şi eu am aceeaşi părere. Însă nu trebuie să ne închidem faţă de lumea înconjurătoare. Şi trebuie să luăm informaţii de undeva. Eu îmi petrec timpul cu unele slujbe în lucrarea lui Dumnezeu. Şi alţii beneficiază de ce fac eu. Aţii îşi petrec timpul cu studierea adevărului şi a felului în care neadevărul profită de unele neclarităţi din Biblie pentru a crea confuzie. Şi eu aş dori să beneficiez de ce fac ei. Prin urmare, atunci când ajung să mă confrunt cu o învăţătură ciudată sau când sunt pur şi simplu curios de ea, întreb şi mulţumesc lui Dumnezeu că există oameni care s-au preocupat să găsească răspunsuri. Nu avem timp să fim oameni orchestră în lucrarea lui Hristos. Dar putem să fim mădulare într-un trup care funcţionează armonios.


13/07/06 09:06

Site web  
Delmoniko
Exclus

Locatie: Hell's Kitchen
Inregistat: 16/05/07
Gnosticismul e superior din toate punctele de vedere crestinismului!Ca si alte religii,dealtfel!
Descendenta lui coboara in negura timpurilor pana in Iran la Zarathustra cu Ahura Mazda si Mayniu!
Gnosticii considerau piatra de temelie a lumii dualismul!

Apoi originea:
Iudaismul elaboreaza prin sec I reprezentari pre-dualiste combinate cu doctrinele dualiste vechi de origine greaca.Anumite doctrine vehiculau ideea unei divintati secundare,raspunzatoare de crearea lumii- fie inger al domnului,fie diavol(doctrina socotita inacceptabila de rrabini).
Pe foarte scurt:
Diteismul iudaic postuleaza existenta a 2 divinitati,una subordonata.Deci diteismul iudaic precrestin se transforma in dualism gnostic prin investirea negativa a ingerului creator al lumii.


Nae Ionescu spunea :"Gnosticismul, in forma lui cea mai generala, se poate defini ca incercarea de a infatisa religia drept o treapta inferioara de cunoastere." ,deci crestinismul incearca exact contrariul!

Un mic sfat:cand nu stiti despre ce vorbiti,nu o faceti!!!
Altul:incercati sa ganditi singuri,nu indoctrinati!


_______________________________________
Ai pus mana pe o biblie si te crezi dumnezeu!

16/05/07 13:48

   
eudemonistul
+

Inregistat: 01/06/07
Poate imi explica cineva de ce gnosticismul este anichristic?Din cate mai tin eu minte Iisus este considerat unul dintre cei 30 eoni supremi care constituie pleroma. Si-apoi...parca Augustin (adica nu, pe el nu-l mai pun..a fost si maniheist...a cunoscut mazdeismul..a recunoscut ca nu crede in Evanghelii decat pentru ca Biserica i-a poruncit sa creada...), Origen, Valentin...nu si-au ascuns gnosticismul.

19/06/07 14:49

   
Delmoniko
Exclus

Locatie: Hell's Kitchen
Inregistat: 16/05/07
Tu vrei sa discutam numai noi 2 pe forumul asta?Crezi ca au idee de asa ceva? :)

_______________________________________
Ai pus mana pe o biblie si te crezi dumnezeu!

19/06/07 21:19

   
eudemonistul
+

Inregistat: 01/06/07
Auzi Dell...ia mai treci tu pe ADS, ca te cauta unul Thanatos pe-acolo. N-o mai sterge cand e de gandit.
Aici? Pai tu nu vezi ca daca nu suntem noi, se opreste timpul in loc?
Macar daca ar intelege bunele noastre intentii.

Ultima modificare de eudemonistul (19/06/07 21:49)


19/06/07 21:49

   
april
admin forum

Locatie: Germania
Inregistat: 15/10/05
Ia vorbiti voi frumusel in particular, ca pareti ca va cunoasteti, nu?

_______________________________________
Every Day Brings New Blessings

19/06/07 21:51

   
eudemonistul
+

Inregistat: 01/06/07
Ai sa razi dar...nu ne cunoastem.Auzim unul de altul, unii ne confunda, unii au zis ca suntem acelasi user...Chestii d-astea.E chiar interesant. Cred ca ne leaga gnosticismul. Daca nu cumva il legam noi pe el.

19/06/07 21:54

   
Delmoniko
Exclus

Locatie: Hell's Kitchen
Inregistat: 16/05/07
Nu prea stiu unde sa postez,de vreme ce multe topicuri sunt inchise!
April,nu cred ca e o metoda prea buna,dar in fine...

Iata cateva aspecte privind zoroastrismul,va rog sa meditati la ele si apoi...

Se spune că ar fi cea mai veche religie actuală din lume. Şi s-ar putea să fie adevărat, dacă ne gândim la religii cu anumiţi întemeietori. Taina datelor vieţii fondatorului nu s-a putut elucida niciodată. Unii învăţaţi din domeniul acestei religii au fixat data naşterii lui Spitama Zoroastru (Zarathustra) la 6.000 î.d.Hr. Alţii spun că el s-a născut cu 600 de ani înainte de era creştină. Toţi susţin că iudaismul şi creştinismul datorează mult profetului persan Zoroastru, fiindcă el a predicat multe adevăruri pe care profeţii iudaici şi însuşi Isus le-ar fi repetat.

De exemplu, în Avesta, cum se numeşte scriptura sacră a zoroastrienilor, se spune că lumea a fost creată în şase zile şi că un om, Maşia (Mashya) şi o femeie Maşioi (Mashyoi), au fost aşezaţi în grădina numită paradis ca mai apoi să fie alungaţi din cauza neascultării de Dumnezeu.

Aceste scrieri vechi, iniţial aşternute pe 12.000 de piei de viţel şi legate cu inele de aur, de asemenea învăţau că există un loc numit cer şi un loc numit iad şi că Dumnezeu este Duh căruia oamenii trebuie să I se închine “în duh şi în adevăr”.

Asemănarea dintre unele ziceri ale lui Zoroastru şi cuvintele lui Isus sunt şi mai surprinzătoare. Multe secole înainte ca galileanul Isus să-şi fi început misiunea, Zoroastru proclama deja o regulă de aur, regulă care spunea că omul este bun doar când vrea să nu facă altuia ceea ce nu este bine pentru sine.

ÃŽnainte de învăţătura lui Isus despre bunătatea Tatălui, Zoroastru îl descria pe Dumnezeu ca “Dătătorul tuturor lucrurilor bune şi desăvârşite”.

Cu sute de ani înainte de Golgota, Zoroastru vorbea despre “învierea din morţi”, despre “nemurirea sufletului”, şi chiar a mers până acolo încât să spună că cei ce vor crede în el (în Zoroastru) “nu vor pieri, ci li se vor da viaţă veşnică”.

Magii de la Răsărit care au mers după stea şi au adus darurile lor la Betleem erau magi din Persia, adică zoroastrieni care primiseră ştire în chip dumnezeiesc că s-a născut un Mântuitor. Toate acestea sunt suficiente pentru a recomanda această religie studiului mai amănunţit!

De aici pleaca totul,eudemonistul!Zoroastrism si gnosticism,asta e esenta!

Ultima modificare de Delmoniko (20/06/07 18:19)


_______________________________________
Ai pus mana pe o biblie si te crezi dumnezeu!

20/06/07 18:18

   
eudemonistul
+

Inregistat: 01/06/07
Spun eu altceva? Chiar nu pare ciudat ca pana si o nenorocita de masina nu recunoaste ca limbaj decat dualismul (0 si 1)?

20/06/07 19:56

   
Shilo
membru

Inregistat: 24/10/05
Delmoniko, gnosticismul in decursul timpului a luat diferite forme, unele dintre ele extreme alte mai rafinate. Nu exista o superioritate anume a gnosticismului fata de crestinism din moment ce gnosticismul "imprumuta" diverse idei din crestinism, si daca e sa merg cu rationamentul pana la capat, atunci gnosticismul nu este altceva decat o mare "varza" unde sint introduse diferite ingrediente spirituale de natura crestina, iudaica sau eseniana (despre zoroastrism si mazdaism nu mai zic nimic ca se intelege de la sine ca si aceste doua mari idei spirituale sau fost trecute sub tutela gnosticismului). Gnosticismul a fost apreciat pentru ca in acele timpuri libertinajul intelectual si spiritual era redus sau oprimat de diverse institutii, asta ii si motivul pentru care multi intelectuali au preciat gnosticismul.

Ultima modificare de Shilo (25/08/07 11:31)


25/08/07 11:29

   
eudemonistul
+

Inregistat: 01/06/07
Shilo, imi poti explica si mie diferenta dintre zoroastrism si mazdaism? Nu de alta dar...ca sa evitam "varza"...

25/08/07 21:34

   
deea
membru

Locatie: BT
Inregistat: 25/08/07
e o placere sa te vad aici eudemonistul :) shi nu te chinui cu Thanatos...prea putini ar intzelege ce zice el sau ar crede...cu atat mai putini creshtinii..

26/08/07 00:18

   
eudemonistul
+

Inregistat: 01/06/07
Thanatos e un tip inteligent, care nu doreste sa coboare printre "pamanteni" decat ca invatator.Eu? Invat....

26/08/07 08:15

   
Shilo
membru

Inregistat: 24/10/05

eudemonistul a scris:

Shilo, imi poti explica si mie diferenta dintre zoroastrism si mazdaism? Nu de alta dar...ca sa evitam "varza"...

Zoroastrismul si Mazdaismul sunt doua religii aparute cu mult timp in urma in iranul de astazi. Mazdaismul a evoluat din doctrina vechiului zoroastrism, dar in aceasta religie nu mai exista Ahura-Mazda ca in Zoroastrism, ci doar zeul suprem Mazda. Toata doctrima mazdaismului graviteaza in jurul acestui zeu suprem numit Mazda. Daca in Zoroastrism cele doua entitati supreme Ahura-Mazda (binele) si Angra-Mainyu raman pentru todeauna personificate, in mazdaismul tarziu aceste doua entitati se abstractizeaza si devin pentru teologia mazdaismului notiuni eterne si simbolice. Nu are sens sa mai scriu despre diferenta clara dintre aceste doua religii care au ca punct de legatura textul sacru "Avesta".

Ps. Documenteaza-te si tu inainte sa faci anumite afirmatii.

Pentru sytria, prejudecatile tale legate de crestini sint alimentate dintr-o falsa perceptie a fenomenului crestin in sine. Daca tu crezi ca esti singura persoana de pe aici care a studiat mitologia si istoria religiilor... eu zic sa te mai gandesti odata.

Ultima modificare de Shilo (26/08/07 09:12)


26/08/07 09:09

   
Shilo
membru

Inregistat: 24/10/05

eudemonistul a scris:

Thanatos e un tip inteligent, care nu doreste sa coboare printre "pamanteni" decat ca invatator.Eu? Invat....

Thanatos nu ii un tip inteligen, e doar un mit si atat. De cind miturile coboara printre pamanteni? Daca mitul este creatia omului pre-modern, atunci aceste mituri n-au parasit niciodata omul, deci ideea cu "coboratul" printre muritori ii o chestiune infantila si o tratez ca atare.


26/08/07 09:17

   
eudemonistul
+

Inregistat: 01/06/07
Shilo, ca ai ales sa-ti faci cultura pe net...e problema ta dar ca vrei s-o impui altora...e trist. Mai citeste, omule, pentru ca apoi sa-i poti indemna pe altii la documentare acuzandu-i de "anumite afirmatii", cand nu ti s-a cerut decat o explicatie pe care n-ai putut-o oferi. Pentru mine e ca si cum ai vorbi despre zoroastrism si automobile marca "Mazda". In aceasta situatie...da...vorbim de lucruri total diferite.
PS> Ii voi transmite lui Thanatos ca e... un mit!!!!!


26/08/07 14:51

   
Pagini:  1 2    



Felicitari Craciun, Felicitari cu ocazia Craciunului si Anului Nou, Felicitari electronice de sarbatori, Felicitari cu mesaj crestin Nasterea Domnului, Mesaje sarbatori de iarna, Urari de Anul nou, Urari sarbatori
felicitari electronice mesaj inviere felicitari sfintele pasti felicitare online pentru pasti felicitari crestine cu mesaj din Biblie felicitare cu mesaj de inviere felicitare cu mesaj de inviere felicitare crestina verset biblic inviere
Mergeti la
Powered by PunBB
© Copyright '02-'04 Rickard Andersson




© 2005-2018 TANARCRESTIN.net