|
|
|
Autor |
Mesaje |
Pagini: 1 2 3 4 ... 15 |
|
vaxaly
membru
Inregistat: 28/03/05
|
|
Ereziile antitrinitare
_______________________________________ "Nu de aripi are nevoie spiritul omenesc, spune Bacon, ci de plumb. Cu prea mare usurinta se avanta in cele mai inalte abstractiuni pierzand orice contact cu omenescul si realitatea."
|
|
27/03/06 15:52
|
|
vaxaly
membru
|
|
Ereziile antitrinitare S-a constatat că cu cât o doctrină era mai uşor de înţeles de mintea omenească, cu atât era riscul mai mic să apară erezii, şi cu cât doctrina era mai complexă, co atât sporea riscul apariţiei anumitor erazii. La fel s-a întîmplat şi cu doctrina despre sfânta treime. Deoarece această doctrină este dificilă de înţeles şi de prezentat au apărut în istorie diferite erzii dintre care amintim: 1) monarhianismul, 2) subordinaţianismul, 3) triterismul, şi 4) unitarianismul. 1. Monarhianismul. Vrând să împace unitatea fiinţei divine cu treimea persoanelor, ereziile monarhianiste susţin că există un singur Dumnezeu (monos = unul singur, arhem = a conduce, a domni), în El neputând exista pluralitate. Persoanele treimii sun văzute ca moduri de manifestare ale uneia şi aceleiaşi persoane dumnezeieşti. Cei ce consideră persoanele ca puteri se numesc monarhianişti dinamici, iar cei care le consideră ca moduri de manifestare se numesc monarhianişti modalişti sau patripasieni (de la pater passus est = tatăl a suferit). Cel mai cunoscut reprezentant al monarhianismului dinamic a fost Paul de Samosata, fost episcop al Antiohiei. El este considerat sistematizatorul acestei ramuri şi susţinea că există o singură persoană dumnezeiască. Fiul lui Dumnezeu pe care Scriptura îl numeşte Logos şi înţelepciunea lui Dumnezeu nu e o persoană aparte de Tatăl, ci face parte din fiinţa Tatălui şi s-a manifestat prin proroci. Apoi, Logosul divin s-a sălăşluit în omul Isus Hristos (nu e vorba de o întrupare a Logosului ci de o locuire a lui în Hristos ca într-un templu. Hristos deci este simplu om, născut însă în mod supranatural din fecioara Maria şi înzestrat în mod supranatural cu puterea Logosului (a raţiunii divine).El este Fiul lui Dumnezeu în sensul în care şi ceilalţi oameni se numesc fiii lui Dumnezeu. Tot o putere a lui Dumnezeu estre şi Duhul Sfânt, dar nu o persoană dumnezeiască după Paul de Samosata. Un urmaş de seamă a lui Paul de Samosata a fost Fotin, fost episcop de Smirna. Cel mai cunoscut reprezentant al monarhianismului modalist a fost Sabelius din Roma în sec. al III-lea.
_______________________________________ "Nu de aripi are nevoie spiritul omenesc, spune Bacon, ci de plumb. Cu prea mare usurinta se avanta in cele mai inalte abstractiuni pierzand orice contact cu omenescul si realitatea."
|
|
27/03/06 15:53
|
|
silviu-o
Exclus
Inregistat: 23/07/06
|
|
I-ai uitat pe Martorii lui Iehova.
_______________________________________ Vă ratăciţi neştiind scripturile, nici puterea lui Dumnezeu (Mat. 22;29) Unicul scop al vieţii e mântuirea sufletului, pregătirea lui pentru a intra în Rai (Sf. Calinic)
|
|
03/09/06 18:44
|
|
vaxaly
membru
|
|
scrie tu despre ei. cauta o descriere interesanta si "posteaza-i"
|
|
04/09/06 09:48
|
|
md4RM
membru
Inregistat: 21/05/07
|
|
am auzit o ierezie ca: Tatal - Dumnezeu Fiul - Isus Mama - Duhul Sfint
[prostii mai mari decit cele de mai sus]
_______________________________________ Sînt mai învăţat decît toţi învăţătorii mei, căci mă gîndesc la învăţăturile Tale. [Ps.199:99]
|
|
04/06/07 17:37
|
|
christie
membru
Inregistat: 07/05/07
|
|
Hmmm.... si de unde ai auzit tu ca Mama=Duhul Sfant? Adica cine sustine chestia asta?
Tatal meu mi-a zis acum catva timp ca Biserica Catolica vrea sa o introduca pe Fecioara Maria in Sfanta Treime(totul urmand probabil sa se cheme Sfanta Patrime...).
Din pacate, nu prea cred ca sunt catolici pe forum care sa ne spuna mai multe despre asta......
_______________________________________ Jesus Christus spricht: "Ich bin das Licht der Welt"
|
|
05/06/07 11:24
|
|
Vortex
membru
Inregistat: 27/04/07
|
|
Am si eu o intrebare : Dece credeti in ceea ce credeti ?
_______________________________________ I am Legion coz we are many.
|
|
06/06/07 20:32
|
|
+Archangel+
Moderator
Inregistat: 05/07/06
|
|
Daca intrebi de ce credem in trinitate e pentru ca asa ni se descopera Dumnezeu noua (in Biblie, ca stiu cat de draga va e voua Cartea asta). Si Tatal si Fiul si Duhul Sfant sunt Singurul Dumnezeu.
Care este ratiunea pentru care credem aceasta doctrina imposibil de inteles rational tine de un alt subiect!
_______________________________________ A sti nu inseamna a fi!
|
|
06/06/07 23:45
|
|
christie
membru
Inregistat: 07/05/07
|
|
"Am si eu o intrebare : Dece credeti in ceea ce credeti ?"
Adica de ce cred in Dumnezeu si in Cuvantul Sau?
- Biblia s-a dovedit a fi adevarata: e vb de arheologie, profetii, etc.
- datorita experientei personale cu Dumnezeu: m-a salvat de la moarte - in sensul literal!(adica eu as fi fost acum de mult ingropata daca nu era El) dar pe de alta parte mi-a oferit si mantuire in Hristos Isus.
- minuni pe care le-a facut in fam.mea
_______________________________________ Jesus Christus spricht: "Ich bin das Licht der Welt"
|
|
07/06/07 00:39
|
|
eudemonistul
+
Inregistat: 01/06/07
|
|
Cunoasteti controversa filioque?
|
|
07/06/07 09:36
|
|
+Archangel+
Moderator
|
|
Da. Personal, cred ca Duhul Sfant purcede si de la Tatal si de la Fiul. Dar nu ma deranjeaza daca cineva crede ca purcede numai de la Tatal. E o problema mult prea minora!
|
|
07/06/07 10:17
|
|
eudemonistul
+
|
|
Ei...problema asta minora...cam imparte lumea crestina in doua si se cam fac 1700 ani de cand o imparte.
|
|
07/06/07 10:36
|
|
+Archangel+
Moderator
|
|
Daca numai asta ar imparti-o ce bine ar fi. Problema si mai mare apare atunci cand unii considera ca ceea ce cred ei trebuie neaparat crezut si de ceilalti si se simt indreptatiti sa foloseasca orice mijloace pentru a-i "convinge".
|
|
07/06/07 10:45
|
|
eudemonistul
+
|
|
Daca n-ar fi fost asa si spre sfarsitul sec.XIX, voi ati fi fost catolici,ortodocsi sau ai lui Luther.
|
|
08/06/07 10:09
|
|
Jkfe_ac
membru
Inregistat: 22/03/07
|
|
de ce Dl Isus spune ucenicilor ininte sa se inalte la cer ca ziua in care va reveni no stie nici El, o stie doar Tatal..?..daca sunt una ar trebui sa stie toti 3..
|
|
08/06/07 13:40
|
|
+Archangel+
Moderator
|
|
Grea intrebare!
Probabil faptul ca era 100% Dumnezeu si 100% om! Parerea mea e ca nu stia ziua atat timp cat a fost in trup. In trup si omniprezenta I-a fost limitata. Am incercat un raspuns dar nu stiu cu siguranta.
|
|
08/06/07 16:00
|
|
eudemonistul
+
|
|
Cat a fost in trup,Iisus a uitat cam multe. A uitat si ca este Dumnezeu. Sustinea ca este doar Fiul Omului. Cunosti cui ii apartine expresia? Lui Enoh!
|
|
08/06/07 16:05
|
|
filip
membru
Inregistat: 27/04/05
|
|
Eu explicaţia pe care am auzit-o de la alţii este legată tot de faptul că Isus pe pâmânt a fost om. De aceea a şi putut fi ispitit de Satana, pentru că este scris că Dumnezeu nu poate fi ispitit.
ÃŽn calitate de om El a luptat în tot timpul cu armele care le avem şi noi la dispoziţie, şi cu măsura de cunoştinţe pe care Duhul Sfânt o pune la dispoziţie fiecăruia care crede în El.
Informaţia aceasta nu este îngăduit a fi cunoscută de oameni, prin urmare, deşi Duhul Sfânt ÃŽi revela Omului Isus multe lucruri, printre care şi gânduri ascunse ale inimii (aşa cum face şi astăzi prin proorocii), El nu I-a revelat Omului Isus momentul încheierii lucrurilor.
Acesta nu este singurul lucru imposibil de înţeles pentru logica umană când vorbim despre Dumnezeu. Dar dacă poţi accepta o idee ca ceva infinit să locuiască într-o grămadă de atomi finită (Dumnezeu - om), atunci poţi accepta şi acest alt adevăr exprimat de Isus, chiar dacă nu se poate înţelege care este procesul prin care adevărul acesta s-a transpus în realitate.
|
|
08/06/07 16:16
|
|
+Archangel+
Moderator
|
|
Eudemonistule, tu ce Biblie ai citit? Varianta de buzunar?
Si cand a spus ca El si Tatal una sunt? Si cand ca fost intrebat de Sinedriu daca este Fiul lui Dumnezeu ce a raspuns?
|
|
08/06/07 16:20
|
|
eudemonistul
+
|
|
A spus:"Da,sunt!" Adica este fiul lui Dumnezeu.Eu si tatal meu suntem una. Sunt sange din sangele lui.Sa lasam ironiile ieftine.Poate ca tu ai citit aceeasi Biblie de o mie de ori. Eu am citit mult mai multe carti "sfinte".In alta ordine de idei, Dumnezeu a fost ispitit de Satana (ma rog, eu am o alta versiune...). Citeste Cartea lui Iov.
|
|
08/06/07 16:26
|
|
+Archangel+
Moderator
|
|
Deci a uitat ca este Dumnezeu sau nu?
|
|
08/06/07 16:31
|
|
eudemonistul
+
|
|
Fireste ca a uitat. N-a spus "Sunt Dumnezeu" a spus "Sunt fiul lui Dumnezeu".
|
|
08/06/07 16:35
|
|
+Archangel+
Moderator
|
|
Conform VT Fiul lui Dumnezeu era Dumnezeu. Evreii au priceput-o. De-aia L-au rastignit. Pentru ca se facea deopotriva cu Dumnezeu (nu mai stiu exact trimiterea din NT). Tu de ce nu poti s-o pricepi?
|
|
08/06/07 16:52
|
|
eudemonistul
+
|
|
Fii serios! Daca te aud evreii...te rastignesc! Vezi Psalmii! "Domnul a spus Domnului meu".
|
|
08/06/07 16:54
|
|
+Archangel+
Moderator
|
|
Acum sunt la serviciu si nu am timp decat de mesaje scurte. Dar iti promit ca o sa-ti caut referinte in VT care afirma ca Mesia este chiar Dumnezeu!
|
|
08/06/07 17:12
|
|
|
Felicitari Craciun, Felicitari cu ocazia Craciunului si Anului Nou, Felicitari electronice de sarbatori, Felicitari cu mesaj crestin Nasterea Domnului, Mesaje sarbatori de iarna, Urari de Anul nou, Urari sarbatori |
|
|
|
|
|
|
|
Mergeti la
|