TANARCRESTIN.net
 




Forum | Regulament | Cautare | Inregistrare | Login

Nu esti conectat.

tcForum/Sanatate/Boli parazitare Moderat de antonela, april  
Autor
Mesaje Pagini: 1
antonela
Moderator

Locatie: Romania
Inregistat: 02/11/05
Pentru ca tot mai des aceste boli parazitare sunt intalnite la copii si nu numai, m-am gandit sa deschid un subiect in acest sens. In acest topic, o sa discutam despre fiecare boala in parte si ce solutii avem la indemana ca sa ne vindecam.

Parazitii sunt organisme care folosesc alte corpuri care au viata pentru a se hrani si a supravietui.

Exista trei tipuri de paraziti care cauzeaza boli la oameni:
- protozoare - organisme unicelulare
- helmintii sau viermi intestinali - organisme pluricelulare
- ectoparaziti - parazitii externi care traiesc pe suprafata pielii.

Deoarece protozoarele se pot multiplica in organismul uman, este suficient doar un singur invadator pentru a se declansa o infectie grava. Paratitii pot supravietui la om in:
- sange
- tesut
- intestine
- sistemul limfatic.

De asemenea, parazitii pot cauza o reactie la nivelul pielii, sub forma unei eruptii cutanate.

Parazitii se pot transmite de la o persoana la alta prin:
- alimente
- fecale
- apa
- animale
- muscaturi de insecte
- transfuzie de sange.

Tipuri de paraziti

Exista numeroase tipuri de paraziti care infecteaza oamenii provocand boli. Malaria fiin una din cele mai frecvente infectii, de acest gen, la nivel mondial. Iata doar o lista scurta a parazitilor umani care provoaca boli, infectii si alte tipuri de neplaceri:
- bacteriile
- acarieni
- giardia lamblia (infectia se numeste giardioza)
- oxiuri (infectia se numeste oxiuroza)
- tenia (infectia se numeste teniaza)
- trichuris trichiura sau viermele bici
- entamoeba histolytica amoeba (infectia se numeste amoebiasis sau amebiaza)
- ascaris (infectia se numeste ascariasis)
- hookworm (vierme nematod din familia Ancylostomatidae)
- trichinella (infectia se numeste trichineloza)
- babesioze sau piroplasmoze (infectia se numeste babesioza)
- limbrici sau ascaris lumbricoides (infectia se numeste ascaridioza)
- toxocara (infectia se numeste toxocaroza)
- leishmania donovani (infectia se numeste leishmanioza)
- trichomonas
- toxoplasma gondi (infectia se numeste toxoplasmoza)
- volvulus onchocerca (infectia se numeste oncocercoza)
- echinococus granulosus (infectia se numeste echinococoza)
- strongyloides stercoralis (infectia se numeste strongiloidoza)
- trypanosoma cruzi (boala Chagas)
- schistosomi (infectia se numeste schistosoma sau schistosomioza)
- apicomplexa protoxoans (infectia se numeste criptosporidioza)
- bancrofti (infectia se numeste filariasis - afecteaza direct ganglionii limfatici)
- paduchi, scabie

Simptome ale infectiilor parazitare

Manifestarile frecvent intalnite ale prezentei parazitilor la oameni sunt:

- Constipatie - unii viermi, din cauza formei si dimeniunii lor pot bloca anumite organe. Infectiile grave cu viermi pot obstrucitona coledocul si tractul intestinal, iar din aceasta cauza scaunul va fi eliminat inconstant si cu dificultate.

- Diaree - anumiti paraziti (mai ales protozoare) - pot produce prostaglandine (substante hormonale care se gasesc in diverse tesuturi umane) care determina scaderea cantitatii de sodiu si clor din organism. Una dintre consecinte sunt scaunele apoase si frecvente. Diareea nu este neaparat un simptom al unei infectii parazitare cat o modalitate prin care organismul incearca sa se debaraseze de parazitul care a provocat infectia.

- Flatulenta si balonare - unii paraziti traiesc in partea superioara a intestinului subtire unde inflamatia pe care acestia o produc determina aparitia flatulentei si a balonarii. Situatia poate fi amplificata cand sunt o persoana consuma alimente greu de digerat, cum ar fi fasolea, fructe si legume crude. Simptomele gastrointestinale pot fi de durata si se pot manifesta cu intermitenta, timp de mai multe luni sau ani, daca parazitii nu sunt eliminati din organism.

- Sindromul de colon iritabil- parazitii pot duce la inflamatii ale celulelor peretelui intestinal, dand nastere la o varietate de simptome gastrointestinale, sindrom de malabsorbtie al nutrientilor vitali, mai ales ale substantelor grase. Sindromul de malabsorbtie se va manifesta prin scaune voluminoase si steatoree.

- Dureri articulare si musculare - parazitii migreaza, sub forma de chisturi prin fluidele organismului, iar unii din viermii care ies din chisturi patrund in muschi. O daca ce acest lucru s-a produs, se va instala durerea si adesea se considera ca este produsa de boli, cum este ca artrita. Durerile si inflamatia muschilor ar putea fi provocate de leziuni ale tesuturilor cauzate raspunsul imun al organismului ca urmare a prezentei parazitilor.

- Anemia - Unele tipuri de viermi intestinale se ataseaza la mucoasa intestinelor si extrag (pentru a supravietuii) nutrientii de la gazda umana. Daca sunt prezenti in umar destul de mare, acestia pot determina pierderi de sange suficiente pentru a declansa un deficit de fier care ar putea fi, uneori, chiar si fatal.

- Alergie- Parazitii pot irita si uneori perfora mucoasa intesinala, crescand permeabilitatea intestinului subtire pentru moleculele nedigerate. Acest lcuru poate activa raspunsul imunitar al organismului pentru a produce niveluri crescute de eozinofile, un tip de celule care are rol de aparare a organismului. Eozinofileel pot determina inflamarea tesuturilor corpului, ca rezultat al unei reactii alergice. Ca alergeni, parazitii pot declansa o crestere a productiei de imunoglobuline E (IgE).

- Afectiuni ale pielii - Viermii intestinali pot cauza urticarie, eruptii cutanate, eczeme si alte reactii alergice manifestate la nivelul pielii. Ulcerele cutanate, umflaturile si ranile, leziunile si dermatitele pot fi rezultatul invaziei cu protozoare.

- Granuloame - Acestea sunt mase tumorale care acopera ouale parazitilor. Ele se dezvolta cel mai adesea la nivelul colonului sau pe peretii rectali, dar pot fi intalnite si in plamani, ficat, peritoneu sau uter.

- Nervozitate - Substantele toxice metabolice parazitare pot avea rol de iritanti asupra sistemului nervos centra. Nelinistea si anxietatea sunt adesea rezultatul investarii parazitare sistemice. Dupa incheierea unei cure naturale de dezintoxicare si de tratare a parazitului, bolnavul se poate schimba radical: greuteatea poate ajunge la normal, problemele pielii dispar, iar personalitatea poate fi mult mai placuta.

- Tulburari de somn - Multe dintre trezirile in timpul noptii, in special intre ora 2 si 3 dimineata sunt cauzate de incercarile organismului de a elimina toxinele prin intermediul ficatului. Potrivit medicinii chineze, aceste ore sunt cel la care ficatul functioneaza intr-un mod intens. Tulburarile de somn ar ptuea fi cauzate de iesirile nocturne ale anumitor paraziti prin anus, fapt ce creaza disconfort intens si mancarimi.

- Probleme ale dintilor - Bruxismul, scrasnirea anormala a dintilor si incordarea maxilarului a fost observat in cazuri de infectii parazitare. Aceste simtpome sunt observate mai ales in timpul somnul copiilor. Bruxismul poate fi un raspuns nervos la iritantii straini, interni.

- Oboseala cronica - Oboseala cronica insotita de simptome asemanatoare gripei: apatie, depresie, tulburari de concentrare si de memorie, ar putea fi simptome fizice, emotionale si mentale ca urmare a malnutritie rezultate din lipsa de carbohidranti, grasimi, vitamine (in mod special A si B12) din cauza prezentei unor paraziti in organism.

- Scaderea sistemului imunitar - Paraziti deprima functia sistemului imunitar prin scaderea secretiei de imunoglobulina A. Prezenta acestora stimuleaza incontinuu raspunsul imun al organismului, iar in timp, acest sistem vital de aparare poate fi slabit, lasand organismul deschis la infectii bacteriene si virale.

De asemenea, si urmatoarele conditii ar putea fi semne ale unei invazii a parazitilor: cresterea in greutate, apetit excesiv, pierdere in greutate, gust neplacut in gura si respiratie urat mirositoare, astm, diabet, epilepsie, acnee, migrene si chiar boli de inima sau cancer.

sursa: http://www.sfatulmedicului.ro/Parazitoz ... parazitare


_______________________________________
Căci Tu eşti Stânca mea, Cetăţuia mea, şi, pentru Numele Tău, mă vei povăţui şi mă vei călăuzi. Psalmul 31:3

12/10/13 10:37

   
antonela
Moderator

Locatie: Romania
Inregistat: 02/11/05
Giardia lamblia (infectia se numeste giardioza)




Generalitati despre Giardia

Giardioza - numita si giardia - este o boala intestinala cauzata de infectia parazitul Giardia lamblia (numita si Giardia intestinalis). Simptomele de giardie sunt diaree, crampe abdominale, flatulenta si simptome generale intestinale. Simptomele care apar la copii sunt reprezentate de deficitul de crestere si luare in greutate la niveluri normale. Simptomele de giardioza pot sa apara doar o data pentru o perioada scurta de timp sau pot sa apara si sa dispara pe o perioada mai lunga de timp. Este posibil sa nu mai existe simptome si inca sa fie prezenta infectia parazitara.

Factori de risc pentru aparitia Giardia

Copiii sunt infectati mai frecvent decat adultii, mai ales cei aflati in centre de plasament, unde copiii nu sunt invatati sa foloseasca toaleta cum trebuie. De asemenea este mai frecvent intalnita infectia in centrele de ingrijire pentru batrani, acestia avand si probleme de incontinenta urinara (pierdere inconstienta de urina).

Boala este mai frecventa si in comunitatile care folosesc apa din rauri si lacuri ca sursa de apa potabila si nu folosesc filtrarea apei in procesul de purificare. Tratarea cu clor a apei potabile nu este o metoda sigura de distrugere a parazitului.

Cei care merg in camping si excusionistii care circula in zonele unde apa poate fi contaminata cu acest parazit, au un risc mai mare de a contacta boala, in conditiile in care nu isi purifica apa prin fierbere sau filtrare.

Mod de transmitere pentru Giardia

O persoana se poate infecta cu acest parazit daca mananca sau bea apa contaminata. Daca se ingrijeste o persoane deja infectata, se vor lua masuri de precautie cum este spalarea pe maini cat mai frecvent pentru a se evita raspandirea bolii. De exemplu daca se schimba scutecele unui copil cu giardia si nu se spala mainile dupa, orice sau oricine care este atins se va infecta. Se poate face si autocantaminare daca mana nespalata se va folosi pentru a manca sau a se atinge.

Odata ce a ajuns in organism, parazitul se multiplica in intestinul subtire si va circula in intestinul gros. Unii paraziti formeaza chisti, forme inactive care pot supravietui pe o perioada mai lunga de timp in afara organismului. Parazitii si chistii parasesc organismul prin scaun si pot contamina apa sau alimentele, continuand ciclul.

Dupe expunerea la parazit, urmeaza apoi 7-10 zile pana la aparitia infectiei, dar poate varia intre 3 si 25 de zile sau mai mult. Se poate transmite infectia si la alte persoane in toata aceasta perioada in care exista infectia cu parazit, care poate dura luni de zile, chiar si daca nu exista simptome.

Cauze

Giardioza (numita si giardia) este produsa de un parazit unicelelar numit Giardia lamblia, numit si Giardia intestinalis sau Giardia duodenalis.

Parazitul traieste si se multiplica in intestinul omului sau animalelor. Odata ce a ajuns in intestin, se prinde de mucoasa intestinala, careia ii modifica functia normala si intra in competitie pentru nutrientii importanti. Acest lucru produce simptome:
- discontinuitatile mucoasei intestinale, poate se scada capacitatea organismului de a absorbi nutrientii din alimentele care trec prin intestin. Daca nu sunt absorbiti, nutrientii raman in tractul intestinal, provocand diaree, crampe si flatulenta asociate giardiozei
- parazitul poate sa accelereze pasajul alimentelor prin intestin, provocand diaree.

Scaunul (materiile fecale) animalelor infectate sau ale oamenilor contin parazitii. Infectarea cu Giardia lamblia se produce in 2 feluri:
- contact direct mana-gura prin care se transfera parazitul din scaunul persoanelor infectate. Acest lucru se intampla datorita unei igiene proaste, cum ar fi absenta spalatului pe maini. Parazitul se poate transfera si prin contact direct oro-anal sau oro-genital cu o persoana infectata
- transmiterea indirecta a parazitului prin consumul de apa sau alimente care au intrat in contact cu materiile fecale contaminate.

Perioada de incubare dureaza 7-10 zile dar poate varia de la 3 la 25 de zile sau mai mult. Giardioza este contagioasa atata timp cat parazitul este prezent in materiile fecale, ceea ce poate dura si cateva luni de zile. Nu toate persoanele infectate prezinta simptome, dar o persoana care nu are simptome tot poate sa raspandeasca boala.

Simptome

Multi dintre copiii sau adultii infectati cu Giardia lamblia nu prezinta simptome de giardioza, chiar daca sunt infectati si parazitul este prezent in materiile fecale. Aceste persoane pot transmite boala.

Cand sunt prezente, cele mai frecvente simptome Giardia sunt:

- diaree care de obicei dureaza 7-10 zile. Poate dura mai mult dar de asemenea poate sa se amelioreze si mai repede in 2-4 zile. La inceput este prezenta o diaree apoasa, urmata apoi de steatoree (prezinta grasimi), scaune urat mirositoare care pot pluti. Acest lucru este un semn ca grasimile nu sunt digerate corespunzator si sunt transferate din organism in scaun
- crampe si sensibilitate abdominala
- greata si pierderea apetitului alimentar
- flatulenta (gaze) sau balonare
- fatigabilitate.

De cele mai multe ori, persoanele infectate nu cauta un tratament pentru aceste simptome. De cele mai multe ori simptomele se amelioreaza de la sine. Dar daca giardioza nu este tratata de la aparitia primelor simptome, boala poate dura o perioada lunga de timp si sa devina o boala cronica. Persoanele cu giardioza cronica prezinta atacuri diareice care apar si dispar insotite de simptomele descrise. Aceste episoade alterneaza cu perioade de constipatie sau un tranzit intestinal normal si dureaza doar cateva zile cand apar.

Din aceste motive, acestia nu se adreseaza la medic pentru tratament. Simptomele de giardioza cronica sunt:
- scaune moi, grase, nelegate (nu mereu lichide sau apoase), uneori scaunele pot fi urat mirositoare sau spumoase si de cele mai multe ori in cantitate mica
- disconfort abdominal sau iritatii gastrice care sunt mai frecvente dupa mese
- crampe abdominale, balonare sau durere
- flatulenta
- halena fetida (miros urat in respiratie) persistenta, uneori cu miros de sulf
- dureri de cap ocazional
- scaderi in greutate
- stare generala proasta, astenie, fatigabilitate, stare generala de disconfort.

Simptome la copil

Copiii cu giardioza pot sa nu prezinte alte simptome decat tulburari de crestere, scadere in greutate.

Daca sunt prezente simptome, acestea sunt:
- scaune diareice spumoase, galbene, urat mirositoare
- scaderi in greutate sau pierderea apetitului alimentar
- dureri abdominale, greata sau varsaturi
- deficite nutritionale cauzate de incapacitatea absorbtiei unor nutrienti.

Alaptarea este considerata ca protejeaza sugarii de a face giardioza. Laptele de mama contine nutrienti care omoara parazitii.

Aceste simptome de giardioza sunt comune si altor infectii intestinale. Durata simptomelor si testul de identificare a parazitului, pot fi singurele care fac diagnostic diferential al acestor boli.

Tratamentul Giardia

In unele cazuri simptomele de giardioza dispar si fara tratament. Dar este de preferat sa se urmeze un tratament daca sunt prezente simptome intrucat acesta amelioreaza disconfortul si se evita raspandirea infectiei. Unii doctori recomanda tratament chiar daca nu exista simptome. Acest lucru previne raspandirea bolii si scade riscul aparitiei infectiei cronice cu acest parazit.

Tratamentul consta in administrarea de medicamente antiprotozoare (cum sunt metronidazolul sau tinidazolul) care distrug parazitul. Tratamentul recomandat depinde de varsta, daca a mai fost facut un alt tratament pentru giardioza in antecedente sau de sarcina.

Daca boala este prezenta se face tratament atunci cand:
- sunt persoane care lucreaza in gradinite si centre de ingrijire pentru copii
- persoanele afectate lucreaza in domeniul de preparare, de manipulare, de distribuire a produselor alimentare
- apar probleme de sanatate in conditiile existentei giardiozei asociate altei boli preexistente. Chiar si episoade scurte de diaree pot provoca deshidratare si scaderea absorbtiei pentru nutrienti din intestin, ceea ce poate agrava starea de sanatate
- exista crize de diaree care apar periodic pe parcursul a catorva luni sau mai mult (giardioza cronica). Multe cazuri se amelioreaza in cele in urma, dar cu tratament se amelioreaza simptomele si se previne raspandirea infectiei la alte persoane.

De retinut!

Daca nu exista simptome, se ia decizia de tratament in functie de riscul existent de a transmite infectia. Nu este necesar tratamentul unei infectii care nu produce simptome, desi majoritatea medicilor recomanda tratamentul.

Tratamentul medicamentos poata sa nu fie eficient pentru toti pacientii. Cand se trateaza giardioza se iau in considerare efecte adverse pe care le produce tratamentul si in acelasi timp costul acestuia.
- daca exista un risc mare de infectare a persoanelor din jur (mai ales pentru cei care lucreaza in domeniul alimentar) sau expunerea la infectie este foarte mare (cum ar fi in randul familiilor care consuma apa netratata de la aceeasi sursa), se recomanda tratament
- daca riscul de infectare a celor din jur este mic, se va astepta pana apar simptomele
- daca se va produce reinfectia cu giardia dapa tratament, acest lucru indica faptul ca persoanele din jur sunt infectate si raspandesc parazitul sau ca infectia este persistenta.

Profilaxia

Se previne infectarea cu giardia daca se mentin regulile de igiena mai ales in gradinite, azile pentru batrani si acasa. Se recomanda spalarea pe maini cat mai des si evitarea contactului cu materiile fecale de la persoane infectate.

Nu se consuma apa netratata in zonele in care exista parazitul. Pentru a se preveni raspandirea parazitului in apele contaminate, se va fierbe apa inainte de a fi utilizata. De asemenea se vor lua masuri de tratare a apei din bazinele de inot si mentinere la standarde corespunzatoare cu ajutorul sistemelor de filtrare.

Se previne infectia cu giardia la persoanele care calatoresc prin folosirea apei din sticle imbuteliate si evitarea consumului de fructe si legume nespalate.


Tratament naturist Giardia

Exista si din fericire si remedii si tratamene naturiste pentru a scapa de Giardia, cu rezultate foarte bune.

Lista plante care pot fi folosite in tramentul naturist pentru a scapa de Giardia :
- usturoi
- ovaz
- ceapa
- seminte de dovleac
- ulei de dovleac
- zeama de varza murata
- tinctura de propolis
- nasturas
- alune
- afine
- piersici
- capsuni
- morcov
- praz
- varza
- patrunjel

Pentru cei mai comozi exista si o serie de produse naturiste din Plafar eficiente pentru tratamentul giardia:
- Neem
- Antigiardia
- Extract de nuca neagra
- Tinctura de pelin.
- Giardinophyt
- Garlic
- Para- Free
- Nikvorm sirop
- Helmiflores
- Giardinocid

sursa: http://forum.7p.ro/GIARDIA-INTESTINALIS ... amp;t=4131


_______________________________________
Căci Tu eşti Stânca mea, Cetăţuia mea, şi, pentru Numele Tău, mă vei povăţui şi mă vei călăuzi. Psalmul 31:3

02/11/13 09:55

   
Pagini: 1    



Felicitari Craciun, Felicitari cu ocazia Craciunului si Anului Nou, Felicitari electronice de sarbatori, Felicitari cu mesaj crestin Nasterea Domnului, Mesaje sarbatori de iarna, Urari de Anul nou, Urari sarbatori
felicitari electronice mesaj inviere felicitari sfintele pasti felicitare online pentru pasti felicitari crestine cu mesaj din Biblie felicitare cu mesaj de inviere felicitare cu mesaj de inviere felicitare crestina verset biblic inviere
Mergeti la
Powered by PunBB
© Copyright '02-'04 Rickard Andersson




© 2005-2018 TANARCRESTIN.net