TANARCRESTIN.net

Forum | Regulament | Cautare | Inregistrare | Login

Nu esti conectat.

tcForum/Crestinismul/Religie si mantuire Moderat de +Archangel+, Old  
Autor
Mesaje Pagini:  1 2
emma_mada
membru

Inregistat: 20/10/10
Ce parere aveti: trebuie sa ai o anumita religie pentru a intra in Cer? Ma refer, mai exact, la religia ortodoxa. Stiti, noi, neoprotestantii, zicem ca trebuie neaparat convertirea, dar stau si ma gandesc: oare un preot care chiar este sincer cu Dumnezeu nu va intra in Cer doar pentru ca saruta icoane si alte lucruri asemenatoare, care nu au legatura cu Biblia? Eu am auzit preoti care chiar vorbesc foarte frumos despre Dumnezeu, ba spun si de experintele lor cu El. Voi ce credeti?

"Deschide-mi ochii, ca sa vad lucrurile minunate ale Legii Tale!" Psalmul 119:18

27/10/10 23:24

ultimul mohican
membru

Inregistat: 23/03/10
nu exista religie care sa te duca in cer. nu-ti trebuie un anumit cult anume. nu exista o singura credinta adevarata. nici una nu e perfecta sau infailibila.ortodocsii daca cred cu adevarat in Dumnezeu pot intra in rai. catolicii idem, baptistii la fel. mai precis nu exista religie care sa aiba dogme perfecte, iar celelalte gresite (asta o afirma doar fanaticii) conteaza doar relatia omului cu Dumnezeu, vorbele, faptele sale si modul in care isi traieste viata.

28/10/10 14:14

emma_mada
membru

Da,asta cred si eu. Am deschis, totusi, subiectul acesta pentru ca am auzit un pastor care a spus clar si raspicat ca, pentru a ajunge in Cer, trebuie sa te pocaiesti, dar parerea mea e ca trebuie sa te pocaiesti doar de faptele tale, nu neaparat sa-ti schimbi religia... Totusi, daca un ortodox ramane asa (ortodox), cum ramane cu botezul, care a fost facut inconstient, de catre altii, nu de persoana respectiva?

"Deschide-mi ochii, ca sa vad lucrurile minunate ale Legii Tale!" Psalmul 119:18

28/10/10 23:39

+Archangel+
Moderator

Inregistat: 05/07/06
Sa te pocaiesti nu inseamna sa-ti schimbi religia ci sa renunti la faptele rele pe care le faceai si sa faci faptele bune pe care Dumnezeu le-a pregatit pentru tine. Pocainta este un concept fundamental si in ortodoxie.

In ce priveste botezul, ma tem ca acesta este nul. La fel ca pocainta, acesta nu poate fi infaptuit de cineva pentru altcineva.

29/10/10 08:29

ultimul mohican
membru

acel pastor, asa cum a spus si archangel, se referea la renuntarea la pacate, cand facea referire la pocainta. cred. in privinta botezului, intr-adevar acesta e facut in necunostinta la ortodocsi, dar totusi, desi este ceva important, nu este obligatoriu pentreu e fi mantuit.

p.s. imi datorezi 20 de euro pentru explicatii :D

Ultima modificare de ultimul mohican (29/10/10 17:17)

29/10/10 17:17

Sword
membru

Inregistat: 01/02/08
Dupa cate stiu eu, la catolici se face o confirmare la o varsta adulta a botezului facut in copilarie. Adica un fel de reinnoire a legamantului cu D-zeu, de data asta sub forma alegerii proprii. asta o stiu de la un preot catolic pe care l-am intrebat ce ritualuri am urmat eu in copilarie. La ortodocsi nu stiu daca exista ceva similar. Poate aici ne zice Old mai multe.

Ultima modificare de Sword (29/10/10 20:45)

29/10/10 20:45

emma_mada
membru

ultimul mohican, pastorul de care vorbeam eu, spunea ca mai vin oameni la el si il intreaba: "dar nu ma pot pocai ramanand cu religia mea?" si el a zis "nu, nu te poti pocai cu religia ta"(ortodoxie). am vrut sa il intreb de mai multe ori, pentru ca nu prea am fost de acord cu asta, dar nu prea am gasit momentul. eu sunt si mai timida :d. oricum am inteles ideea.
Apropo, nu ai pretentii mari(20 euro), dar, daca nu imi explici mai clar faza cu botezul, care "nu este obligatoriu pentru a fi mantuit", scadem din pret si ramane la 10 euro=)

29/10/10 23:05

Sword
membru

Emma...
Daca pastorul tau se referea la pocainta in sensul de cult, poti sa-l uiti. Daca se referea la ceea ce inseamna pocainta, atunci avea dreptate. Daca un ortodox sau catolic se pocaieste si intoarce la D-zeu va fi mantuit, chiar daca in cunoasterea lui crede ca face vreun lucru important sarutand icoane. D-zeu nu se uita la fata omului ci la inima lui.
Inca un lucru: Ultimu mohican ii cam glumet.... ;)

Ultima modificare de Sword (29/10/10 23:32)

29/10/10 23:31

ultimul mohican
membru

emma_mada a scris:

ultimul mohican, pastorul de care vorbeam eu, spunea ca mai vin oameni la el si il intreaba: "dar nu ma pot pocai ramanand cu religia mea?" si el a zis "nu, nu te poti pocai cu religia ta"(ortodoxie).

nu e primul care gandeste asa. am intalnit destui oameni (fanatici, indoctrintati sau in necunostinta de cauza) ce aveau acest mit crestin in cap. eu de obicei ii intrebam urmatorul lucru: pana la aparitia  protestantismului in 1500 si implicit mai tarziu a "pocaitilor" (aici vorbim de secolu 19 nu?) oamenii nu puteau fi mantuiti? evident n-am primit niciodata un raspuns sau argument plauzibil.

am vrut sa il intreb de mai multe ori, pentru ca nu prea am fost de acord cu asta, dar nu prea am gasit momentul. eu sunt si mai timida :d. oricum am inteles ideea.

intreaba, orice nelamurire ai, cerceteaza. priveste pastorul sau preotul ca un om mai priceput decat tine, ca sa ma exprim asa, in nici un caz infailibil si cu care nu poti discuta. ba chiar si contrazice-i cand crezi ca ai dreptate.

Apropo, nu ai pretentii mari(20 euro), dar, daca nu imi explici mai clar faza cu botezul, care "nu este obligatoriu pentru a fi mantuit", scadem din pret si ramane la 10 euro=)

vezi mai sus. de genul, pana in 1500 oamenii nu erau mantuiti ca nu faceau botezul in cunostinta de cauza? sa fim seriosi. botezul este un act destul de important, dar pana la urma este ceva simbolic. reprezinta actul de pocainta si renuntarea la pacat. deci constientizarea credintei si a relatiei cu Dumnezeu. ca sa-ti dau un exemplu concret. sa zicem ca eu il descopar pe Dumnezeu, imi dau seama de starea mea de pacat, ma pocaiesc renunt la pacat si duc o viata de crestin adevarat, dar mor in 2 luni si nu apuc sa fac botezul propriu-zis. crezi ca ajung in iad? nici vorba.

Ultima modificare de ultimul mohican (30/10/10 17:05)

30/10/10 17:05

emma_mada
membru

In cazul asta, nu. Cu siguranta ca, daca cineva se intoarce la Dumnezeu, dar nu apuca sa se boteze, este oricum manutuit. Dar ce se intampla cu o persoana care nu vrea sa se boteze sau, mai bine zis, amana? Totusi, botezul este o porunca a Domnului Isus:"cine va crede si se va boteza va fi mantuit, iar cine nu va crede, va fi osandit" Bineinteles, ma refer la cei care sunt in cunostinta de cauza, nu la cei care au trait pana in 1500, cum ziceai tu.
Ce se intampla cu ei?
Sau, mai exact, ce crezi, de exemplu, ca se intampla cu un tanar care Il slujeste pe Dumnezeu, merge la biserica, dar amana botezul? (repet, nu ma refer la cei care nu stiu ca trebuie sa se boteze, la cei care nu mai apuca etc.) Intrebarea asta m-a framantat foarte mult pana sa ma botez.
Apropo, sper ca nu te enervez ca tot insist cu intrebarile astea, dar eu de-abia m-am botezat si mai am unele nelemuriri.

31/10/10 22:39

Sword
membru

"cine va crede si se va boteza va fi mantuit, iar cine nu va crede, va fi osandit"
Cine nu va crede va fi osandit, nu cine nu se va boteza. Sa stii ca botezul este un act care trebuie facut cu mult discernamant si mai putina religiozitate. Este mai bine sa astepti pana stii de ce-l faci si ce inseamna decat sa-l faci doar ca ai implinit 18 ani si asa cere cultul. Dar nici sa astepti pana la batranete, in ideea ca asa vei stii tot ce se poate stii despre el. ;) . Este ca si casatoria. Nici sa te-arunci cu capul inainte la 16 ani, dar nici s-astepti "cavalerul perfect" pana la 60.

Ultima modificare de Sword (01/11/10 04:45)

01/11/10 04:41

Old
Moderator

Inregistat: 18/01/08

Sword a scris:

Dupa cate stiu eu, la catolici se face o confirmare la o varsta adulta a botezului facut in copilarie. Adica un fel de reinnoire a legamantului cu D-zeu, de data asta sub forma alegerii proprii. asta o stiu de la un preot catolic pe care l-am intrebat ce ritualuri am urmat eu in copilarie. La ortodocsi nu stiu daca exista ceva similar. Poate aici ne zice Old mai multe.

Mai mult nu este. ;)
Este totusi ceva: Dupa botez are loc mirungerea, dar si asta este de regula la prunci. In cazul in care avem un nou convertit, care vine de la "sectari", in cazul in care acesta a fost botezat in numele Trinitatii nu mai este botezat ci doar i se face mirungerea pentru a primi taina Sf.Duh. Aceasta este un fel de confirmare, pentru ca se administreaza unui adult, de catre episcopul local.

01/11/10 06:52

+Archangel+
Moderator

emma_mada, nu cred ca problema se pune in acest fel. Nu frica de iad ar trebui sa ne faca sa ne botezam. Botezul nu are nimic de a face cu asta. Te botezi pentru ca Il iubesti pe Dumnezeu si vrei sa fii in relatie cu El si doresti sa asculti de tot ceea ce iti spune. Orice trece peste aceste intentii este gresit.

01/11/10 09:04

emma_mada
membru

Ok, inteles, am adus in discutie si chestia cu botezul, pentru ca ultimul mohican a spus ca nu e obligatoriu pentru mantuire si am vrut sa-mi  clarific unele nelamuriri.
Personal, m-am botezat, in primul rand, pentru ca am vazut cat de mult ma iubeste Dumnezeu. Trebuie, totusi, sa recunosc, pe langa nevoia de Dumnezeu pe care o simteam, era si teama de iad, pentru ca un om care inca se afla la rascruce, nu are siguranta mantuirii, nu-i asa?

01/11/10 10:10

+Archangel+
Moderator

De ce nu ai siguranta mantuirii?

01/11/10 10:31

ultimul mohican
membru

ema-mada, de obicei intoarcerea catre Dumnezeu are ca motiv de baza, descoperirea divinitatii, constientizarea starii de pacat sau/si revelatia iubirii lui Isus fata de oameni. dar totusi orice religie implicit crestinismul are si cauza: daca nu te intorci la Dumnezeu vei arde in iad. cre'ca sta scris de nenumarate ori in Biblie  expresii de genul ai de ales intre viata si moarte, adica ori te pocaiesti ori vei arde in focul iadului. deci stai linistita ca nu esti singura crestina, care-n decizia ei de a se pocai, a luat in considerare si alternativa ( focul vesnic, scrasnirea dintilor, etc) eu personal nu cred ca e nimic gresit in asta. atata vreme ca nu este motivul de baza pentru care omul se boteaza/pocaieste/ devine credincios.

01/11/10 10:32

emma_mada
membru

Archangel, eu nu vorbeam neaparat de mine, am spus ca un om care se afla inca la rascruce nu are siguranta mantuirii si e normal, nu? Adica, daca inca sta in cumpanana, ce sa faca...hm

01/11/10 11:38

+Archangel+
Moderator

Poti sa dezvolti ce inseamna aceasta rascruce? Dupa mine, un om care nu are siguranta mantuirii inseamna ca nu e mantuit deoarece nu a inteles care este sursa mantuirii lui.

01/11/10 12:09

emma_mada
membru

Nu neaparat. Cel mai potrivit exemplu e al meu: eram convinsa pe deplin ca doar in Isus pot fi mantuita, dar... nu eram statornica si, in plus, mi se parea prea maret. Adica, doar sa cred?! (ma gandeam eu). De altfel, imi era teama: teama ca nu ma voi tine, teama de vesnicie uneori, desi pare bizar. Ma gandeam: "cum, sa stau o vesnicie, sa nu mai fie nimic?"-la asta ma gandeam. In special, mi-era teama, nu stiu,pur si simplu, mi-era teama sa ma predau lui Dumnezeu, mi-era teama ca nu se va intampla nimic, ca voi ramane la fel sau ca nu voi reusi sa raman in picioare. Eram disperata, aveam nevoie de Dumnezeu, dar nu aveam curaj...Tot amanam, iar asta imi facea rau.
Dar, dupa parerea ta, ti se pare ca nu eram mantuita pentru ca nu intelegeam  care este sursa mantuirii? Stiam asta. Sau:eram mantuita pentru ca intelesesem care e sursa?Nu, pentru ca nu acceptasem oferta.
Deci, pentru mine, OM LA RASCRUCE=OM CARE INCA NU S-A HOATARAT PANTRU DUMNEZEU, DAR SI-L DORESTE.

01/11/10 23:40

+Archangel+
Moderator

Un om care inca nu s-a hotarat pentru Dumnezeu ti se pare ca ar fi mantuit? Intentiile bune sunt cu adevarat bune atunci cand se finalizeaza intr-o actiune.

02/11/10 08:46

emma_mada
membru

Dar tie ti se pare ca am spus eu asta? Cred ca nu m-ai inteles bine, poate nu m-am exprimat destul de clar?

02/11/10 10:25

+Archangel+
Moderator

emma_mada a scris:

Trebuie, totusi, sa recunosc, pe langa nevoia de Dumnezeu pe care o simteam, era si teama de iad, pentru ca un om care inca se afla la rascruce, nu are siguranta mantuirii, nu-i asa?

emma_mada a scris:

Archangel, eu nu vorbeam neaparat de mine

emma_mada a scris:

Cel mai potrivit exemplu e al meu [...] Deci, pentru mine, OM LA RASCRUCE=OM CARE INCA NU S-A HOATARAT PANTRU DUMNEZEU, DAR SI-L DORESTE.

emma_mada a scris:

Dar tie ti se pare ca am spus eu asta?

Sincer, nu prea mai inteleg ce vrei sa zici. Ba te referi la tine ba zici ca nu te referi la tine. Poate ar trebui sa reformulezi un pic pentru a te putea intelege mai bine.

02/11/10 11:47

Roxana
membru

Inregistat: 14/03/08

emma_mada a scris:

Ok, inteles, am adus in discutie si chestia cu botezul, pentru ca ultimul mohican a spus ca nu e obligatoriu pentru mantuire si am vrut sa-mi  clarific unele nelamuriri.
Personal, m-am botezat, in primul rand, pentru ca am vazut cat de mult ma iubeste Dumnezeu. Trebuie, totusi, sa recunosc, pe langa nevoia de Dumnezeu pe care o simteam, era si teama de iad, pentru ca un om care inca se afla la rascruce, nu are siguranta mantuirii, nu-i asa?

In ce biserica te-ai botezat si de ce ai ales-o?

02/11/10 15:59

emma_mada
membru

M-am botezat intr-o biserica penticostala. Am inceput sa frecventez acolo de la aproximativ 12 ani, asta pentru ca imi placea de un baiat. Cu timpul, am reusit sa vad altfel lucrurile. Simteam prezenta lui Dumnezeu, ceea ce in alta parte nu prea experimentasem si am inceput sa merg din placere,din dorinta de a-L simti pe Dumnezeu, de a-L cunoaste. Este o biserica in care ma simt bine, in care Dumnezeu e prezent, pastorul isi da toate silintele, tinerii sunt uniti si ne intelegem foarte bine.

02/11/10 23:54

emma_mada
membru

Ok, Archangel, deci:
1. Prima data, am spus la MODUL GENERAL, ca, dupa mine, un om care inca sta la rascruce, nu poate avea siguranta mantuirii, pentru ca nu a facut pasul hotarator, de a-L primi pe Isus (nu am spus ca EU nu am siguranta mantuirii)
2. Apoi, fiindca m-ai intrebat la ce ma refer cand zic "rascruce", ti-am dat un exemplu din viata mea: cand inca nu Il alesesem pe Dummnezeu, desi as fi dorit sa pot face asta; si  am incercat sa explic ca un om aflat la rascruce este unul care inca "se targuieste cu Dumnezeu". Acela nu are siguranta mantuirii.

Sper ca de data asta sa ma fi inteles, altfel, cred ca ma las pagubasa :D =D. Totusi, daca nu, imi poti spune exact ce anume nu intelegi?

03/11/10 00:26

Pagini:  1 2    

Felicitari Craciun, Felicitari cu ocazia Craciunului si Anului Nou, Felicitari electronice de sarbatori, Felicitari cu mesaj crestin Nasterea Domnului, Mesaje sarbatori de iarna, Urari de Anul nou, Urari sarbatori
felicitari electronice mesaj inviere felicitari sfintele pasti felicitare online pentru pasti felicitari crestine cu mesaj din Biblie felicitare cu mesaj de inviere felicitare cu mesaj de inviere felicitare crestina verset biblic inviere
Mergeti la