TANARCRESTIN.net

Forum | Regulament | Cautare | Inregistrare | Login

Nu esti conectat.

tcForum/Crestinismul/Botezul Pruncilor. Moderat de +Archangel+, Old  
Autor
Mesaje Pagini: 1
Roxana
membru

Inregistat: 14/03/08
Botezul pruncilor- poruncă biblică sau părere omenească?Botez?... La ce ne gândim oare, când rostim acest cuvânt... Să fie oare doar un cuvânt? Nu! E ceva mai mult decât un cuvânt des rostit. Încă de la început trebuie să recunoaştem toţi (atât cei care susţin botezul pruncilor, cât şi cei care îl dezaprobă), că botezul pruncilor nu este o poruncă clară a Bibliei. Domnul Isus Hristos înainte de a se înălţa la cer, a poruncit botezul, însă acesta trebuia făcut în anumite condiţii. Cea mai clară condiţie pentru realizarea botezului se poate desprinde din pasajul din Marcu 16:15,16: „Cine va crede şi se va boteza...” Aşadar nu avem nici un argument cum că Domnul Isus Hristos ar fi  poruncit botezul copiilor mici. Există în Biblie măcar un caz de botez al pruncilor?
Cei care sunt de acord cu această părere ( botezul pruncilor este o practică biblică), în special bisericile tradiţionale, Biserica Ortodoxă, Catolică susţin că în familia lui Corneliu (Fapte 10), Lidiei şi a temnicerului din Filipi (Fapte 16), care au fost botezate, au existat cu siguranţă şi copii mici ( care încă nu ajunseseră la vârsta maturităţii). Este adevărat că evanghelistul Luca, vorbind de aceste cazuri,  ne spune că Lidia, Corneliu, respectiv temnicerul, au fost botezaţi ei „ şi casa lor”.
Putem sa dezbatem mai pe larg fiecare caz, cautand sa aflam la ce se refera pasajul "ei si casele lor" ?Ce se inatmpla cu un copil, fie el si sugar daca moare inainte de a fi primit botezul?

03/09/10 16:12

nascutinvingator
membru

Inregistat: 25/03/06

ROXANA82 a scris:

Botezul pruncilor- poruncă biblică sau părere omenească?Botez?... La ce ne gândim oare, când rostim acest cuvânt... Să fie oare doar un cuvânt? Nu! E ceva mai mult decât un cuvânt des rostit. Încă de la început trebuie să recunoaştem toţi (atât cei care susţin botezul pruncilor, cât şi cei care îl dezaprobă), că botezul pruncilor nu este o poruncă clară a Bibliei. Domnul Isus Hristos înainte de a se înălţa la cer, a poruncit botezul, însă acesta trebuia făcut în anumite condiţii. Cea mai clară condiţie pentru realizarea botezului se poate desprinde din pasajul din Marcu 16:15,16: „Cine va crede şi se va boteza...” Aşadar nu avem nici un argument cum că Domnul Isus Hristos ar fi  poruncit botezul copiilor mici. Există în Biblie măcar un caz de botez al pruncilor?
Cei care sunt de acord cu această părere ( botezul pruncilor este o practică biblică), în special bisericile tradiţionale, Biserica Ortodoxă, Catolică susţin că în familia lui Corneliu (Fapte 10), Lidiei şi a temnicerului din Filipi (Fapte 16), care au fost botezate, au existat cu siguranţă şi copii mici ( care încă nu ajunseseră la vârsta maturităţii). Este adevărat că evanghelistul Luca, vorbind de aceste cazuri,  ne spune că Lidia, Corneliu, respectiv temnicerul, au fost botezaţi ei „ şi casa lor”.
Putem sa dezbatem mai pe larg fiecare caz, cautand sa aflam la ce se refera pasajul "ei si casele lor" ?Ce se inatmpla cu un copil, fie el si sugar daca moare inainte de a fi primit botezul?

Ortodocşii văd în Fapte 9:35; 16:15; 16:33 ş.a. dovada că apostolii au botezat şi bebeluşi.La prima vedere pare că au dreptate  , dar dacă interpretăm în sensul acesta pasajele respective , ar însemna că Petru şi Pavel şi-ar fi încălcat propriile principii nerespectând dreptul fiecăruia de accepta sau de a respinge evanghelia.Biblia nu se contrazice , autorii ei au scris în deplină armonie şi atunci când întâlnim pasaje care par contradictorii trebuie să acceptăm că interpretarea noastră este greşită şi nu ce afirmă pasajul în sine.Astfel versetele cu o interpretare neclară trebuie înţelese prin lumina unor pasaje a căror înţelegere nu poate fi pusă sub semnul întrebării(2Petru 1:20:3:16).Este evident şi de necontestat că Evanghelia era adresată celor care aveau capacitatea să-i înţeleagă mesajul şi să se supună ca urmare a propriei dorinţe şi voinţe.În această lumină trebuie să înţelegem pasajele în care Luca se referă în general, fără să precizeze cine erau,la cei ce au fost botezaţi în diverse locuri.
         Prin  expresii de tipul „toţi din Lida,Sarona,casa Lidiei sau casa temnicerului” dr. Luca se referă de fapt la toţi cei cărora li se propovăduise evanghelia şi o primiseră  , adică la  toţi cei capabili să audă să înţeleagă şi
să-şi însuşească mesajul,nicidecum la toţi oamenii inclusiv copiii, din locurile sau casele respective.El se referă ca şi în Fapte 8:12  la  , bărbaţi şi femei , care au fost botezaţi primind astfel credinţa creştină pentru că au ales ei şi nu pentru li s-ar fi impus.
        Argumentul istoric care spune că aşa a făcut biserica dintotdeauna este de asemenea în defavoarea celor ce îl folosesc pentru că pe de o parte primul botez infantil este consemnat abia în jurul anului 150 fiind nevoie apoi de câteva  sute de ani şi de intervenţia politică în biserică pentru a se impune ca  practică generală şi pe de altă parte simpla atestarea istorică a unei practici nu-i conferă automat  şi validitate doctrinară,botezul copiilor fiind respins într-o primă fază de majoritatea comunităţilor creştine tocmai  din motive dogmatice

14/09/10 21:08

Site web  
Roxana
membru

Nacutinvingator, ai putea sa-mi recomanzi vreo carte in care sa pot citi cate ceva despre botezul infantil si despre interventia politica?

16/09/10 14:16

nascutinvingator
membru

ROXANA82 a scris:

Nacutinvingator, ai putea sa-mi recomanzi vreo carte in care sa pot citi cate ceva despre botezul infantil si despre interventia politica?

Deocamdată iţi recomand lucrarea "Un Singur Botez" pe care o gasesti pe blogul

www.cruciadaadevarului.blogspot.com

Dacă vrei studii biblice mai amănunţite scrie-mi pe

ifratostiteanu@yahoo.com  şi vedem ce se poate face.

16/09/10 19:16

Site web  
emanuel
membru

Inregistat: 14/09/08
Argumentele amanuntite poti sa le pui aici pe forum pentru ca este public, sau ce? nu vrei sa capatam si noi invatatura.
Recomanda-ne si noua aceste studii si cine este autorul?

Dar domnia, stapanirea si puterea tuturor imparatiilor care sunt pretutindeni sub ceruri, se vor da poporului sfintilor Celui Prea Inalt.(Daniel 7:27)

16/09/10 19:38

nascutinvingator
membru

emanuel a scris:

Argumentele amanuntite poti sa le pui aici pe forum pentru ca este public, sau ce? nu vrei sa capatam si noi invatatura.
Recomanda-ne si noua aceste studii si cine este autorul?

Este public dar cei care-l administrează nu agreează mesajele lungi şi recomandă trimiterea la sursă aşa cum am făcut şi eu trimiţând la blogul personal.
Dacă vrei mai mult scrie-mi pe email.

Ultima modificare de nascutinvingator (16/09/10 21:37)

16/09/10 21:37

Site web  
emanuel
membru

Asaaa, care va sa zica trimiterea e sa vedem care este opinia ta?
Asta am cam vazut-o din postari. Ma gandeam ca faci referinta la niste tratate cu valoare istorica pentru ca discutia se axa in jurul a ceea ce a fost: cum si cand s-a ajuns la botezul infantil.
Asa , de spus opinia este foarte interesant, dar nu suficient de convingator cand trebuie sa se ia decizii cruciale; sper ca nu te superi.

Dar domnia, stapanirea si puterea tuturor imparatiilor care sunt pretutindeni sub ceruri, se vor da poporului sfintilor Celui Prea Inalt.(Daniel 7:27)

17/09/10 05:39

nascutinvingator
membru

emanuel a scris:

Asaaa, care va sa zica trimiterea e sa vedem care este opinia ta?
Asta am cam vazut-o din postari. Ma gandeam ca faci referinta la niste tratate cu valoare istorica pentru ca discutia se axa in jurul a ceea ce a fost: cum si cand s-a ajuns la botezul infantil.
Asa , de spus opinia este foarte interesant, dar nu suficient de convingator cand trebuie sa se ia decizii cruciale; sper ca nu te superi.

Tratatele cu valoare istorică prezintă tot opinii ale oamenilor ,numai Biblia prezintă opinia Lui Dumnezeu.
Recomand orice carte care tratează istoria Bisericii cu precizarea că fiecare prezintă punctul de vedere al cultului din care face parte şi de aceea trebie comparate atât între ele cât mai ales cu ce spune biblia.

Istoria religiilor şi ideilor religioasa  de Mircea Eliade
Istoria bisericii ortodoxe   de Tom Hayes
Istoria crestinismului de Earl Cairns
Hystory of the christian church  de Philip Schaff

etc

17/09/10 09:15

Site web  
Roxana
membru

Multumesc nascutinvingator!

17/09/10 14:41

emanuel
membru

nascutinvingator a scris:

...Tratatele cu valoare istorică prezintă tot opinii ale oamenilor ,...

Nu opinii, ci izvoare, date, relatari, marturii. Opinii sunt doar interpretarile acestor date.

numai Biblia prezintă opinia Lui Dumnezeu.

Dumnezeu nu are opinie. El are Cuvantul.

Recomand orice carte care tratează istoria Bisericii cu precizarea că fiecare prezintă punctul de vedere al cultului din care face parte şi de aceea trebie comparate atât între ele cât mai ales cu ce spune biblia.

Eu cred ca cei mai multi dintre scriitorii istorici nu au creierul spalat asa cum insinuezi tu, ci ii consider oameni normali, cu mintea limpede, bine intentionati, cu precizarea ca pot sa fie influentati intr-o masura mai mica sau mai mare de catre scoala de gandire in care s-au format, dar au vointa proprie si discernamant.

Istoria religiilor şi ideilor religioasa  de Mircea Eliade
Istoria bisericii ortodoxe   de Tom Hayes
Istoria crestinismului de Earl Cairns
Hystory of the christian church  de Philip Schaff

Cartile acestea sunt chiar recomandate. Ele trebuie sa ne informeze, dar nu sa ne formeze.

17/09/10 23:32

Oblio
membru

Inregistat: 03/10/10
Personal m-am intrebat de multe ori daca vechiul legamant are alte justificari pentru efectuarea lui inca din a opta zi de viata. 
Oare nu ar fi trebuit sa vedem si la acesta necesitatea unei adeziuni liber alese?
Personal cred ca indiferent de momentul cand are loc actul ritualic (simbolic), esenta botezului cu apa consta in manifestarea liberului arbitru in aceasta directie (renasterea). Oricat de tarziu se va produce aceasta manifestare (in cazul meu dupa un numar de ani de la actul simbolic), ramane singurul lucru necesar din partea ta pentru ca Dumnezeu sa ofere in schimb botezul cu Duhul Sfant ce va lucra in noul om. Prezenta Duhului lui Dumnezeu in actiunile tale confirma validitatea nasterii din apa.

Ultima modificare de Oblio (02/11/10 02:45)

02/11/10 02:42

emanuel
membru

Oblio a scris:

Personal m-am intrebat de multe ori daca vechiul legamant are alte justificari pentru efectuarea lui inca din a opta zi de viata. 
Oare nu ar fi trebuit sa vedem si la acesta necesitatea unei adeziuni liber alese?

Adeziunea de a fi evreu trebuia liber aleasa? Crezi ca eu am ales sa fiu roman?

Personal cred ca indiferent de momentul cand are loc actul ritualic (simbolic), esenta botezului cu apa consta in manifestarea liberului arbitru in aceasta directie (renasterea). Oricat de tarziu se va produce aceasta manifestare (in cazul meu dupa un numar de ani de la actul simbolic),

Dar la cine nu se produce niciodata, nu-i oare botezul o pacaleala. Cineva e botezat fara sa fi aderat constient, si ti se pare ca-i crestin, dar pana realmente s-a produs schimbarea, e doar pacaleala, doar spune ca-i crestin.

14/01/11 00:00

furtuna dragos
membru

Inregistat: 26/01/11
Cand omul se boteaza el alege sa traiasca o viata pentru Domnul si semenii lui, sa fie o binecuvantare pentru cei din jur.

E ceva foarte serios si se poate face numai in deplina cunostiinta de cauza, e ceva personal, o hotarare personala, nimeni nu poate alege in locul nostru.

Ca crestini avem ca model pe Isus si viata Lui, mantuirea ne-o ofera in dar si ne ajuta sa calcam pe urmele Lui.

26/01/11 12:47

Site web  
Old
Moderator

Inregistat: 18/01/08
Crezi ca botezul lui Iisus avea aceeasi semnificatie cu botezul crestin azi?

26/01/11 13:15

mototey
membru

Inregistat: 11/12/06

OLD TRAIAN
(Moderator) a scris:

Desi nu imi este mie adresata aceasta intrebare, doresc Old'ule sa iti spun care e raspunsul meu la aceasta intrebare a ta, chiar daca nu asteptai raspuns din partea mea;)

Cu siguranta botezul crestin NU are aceeasi semnificatie cu botezul lui Hristos. De ce? Pentru ca botezul este marturia unui cuget curat(potrivit apostolului Petru), in urma Duhului Sfant care a intrat in viata omului, l-a constientizat de pacatul din viata lui si de nevoia sa disperata de un Rascumparator/Mantuitor, iar in cele din urma l-a curatit.
Pe cand botezul Domnului Hristos a fost ca sa ne slujeasca noua ca marturie, ca Tatal sa fie slavit, ca sa fie aratata relatia dintre Tatal si Fiul("Acesta este Fiul Meu preaiubit").

Ultima modificare de mototey (26/01/11 14:07)

26/01/11 14:03

Site web  
furtuna dragos
membru

Inregistat: 26/01/11

OLD TRAIAN a scris:

Daca pentru fiecare om botezul nu inseamna marturia unui cuget curat de a-L urma pe Isus Hristos, de a-L recunoaste pe Dumnezeu ca Creator si Stapan pe tot pamantul inseamna ca botezul e degeaba, daca nu facem intocmai cum a facut Mantuitorul nostru.

Inseamna ca e doar o euforie sentimentala, de moment care se ofileste in scurt timp.

Botezul crestin de azi trebuie sa aiba aceasi semnificatie ca botezul Lui, altfel...

26/01/11 14:18

Site web  
Old
Moderator

Inregistat: 18/01/08
Adica putin diferit...
Daca la botezul actual este marturia unui cuget curat de a-l urma pe Isus, in cazul acestuia, boteziul era marturia unui cuget curat pentrru a se urma pe sine? :rolleyes:

10/06/13 23:51

crestinDS
membru

Inregistat: 30/10/14
pentru cei care vor sa studieze bazele biblice si logice, impreuna cu dovezile istorice ale botezului pruncilor, am gasit o carte foarte potrivita si cuprinzatoare (contine zece argumente solide si unsprezece obiectii cu raspunsurile lor). "Botezul pruncilor, biblic si rational", de Samuel Miller. Se poate citi in mod gratuit, se gaseste cu usurinta pe internet.
Mi-ar fi greu sa fac un rezumat, cartea este deja foarte concentrata. Pot insa scrie cateva titluri din sectiunile ei:
- Teologia legamantului ca baza pentru botezul pruncilor
- Hotararea lui Dumnezeu pentru includerea copiilor poporului in Adunare
- Botezul si taierea imprejur
- Pasaje biblice care nu pot fi explicate fara a considera pruncii ca membri ai bisericii locale (si prin urmare, dreptul lor la botez)
- Marturii istorice despre botezul pruncilor: Tertulian, Origen, Ciprian din Cartagina (si sinodul de la 253), Augustin impotriva lui Pelagius, Ioan Gura de aur; Valdenzii, sustinatori ai botezului copiilor

Si, dintre obiectii:
- Nu scrie nicaieri ca trebuie sa botezam pruncii?
- De ce nu gasim exemple clare in Noul Testament?
- Domnul Hristos a fost botezat la maturitate, dar prin ce botez?
- Intai credinta, apoi botezul (Cine va crede si se va boteza)?
- Ce folos are pruncul din botez?

31/10/14 10:03

Oblio
membru

Inregistat: 03/10/10
Multumim crestinDS!... si bine ai venit pe acest forum!
Sa intelegem deci ca tu aprobi acest botez? Daca da, cum crezi ca trebuie infaptuit?

Ultima modificare de Oblio (01/11/14 09:06)

01/11/14 09:05

crestinDS
membru

Inregistat: 30/10/14
Da, eu consider botezul pruncilor in familia crestina ca fiind biblic. Fara implicarea nasilor, fara ritualuri si superstitii, doar botezul curat, cum il intelege Biserica Reformata.
Cred ca trebuie tratat cu mare seriozitate, deoarece responsabilitatile sunt foarte mari, atat de partea pruncului (cand va creste), cat si a parintilor si a bisericii locale, sa vegheze asupra copilului care creste in sanul bisericii.
Cartea recomandata de mine provine din Biserica Reformata si are un cuvant important de spus cu privire la botezul pruncilor. Se poate citi si aici:
http://botezulcopiilormici.wordpress.com/

02/11/14 21:40

Pagini: 1    

Felicitari Craciun, Felicitari cu ocazia Craciunului si Anului Nou, Felicitari electronice de sarbatori, Felicitari cu mesaj crestin Nasterea Domnului, Mesaje sarbatori de iarna, Urari de Anul nou, Urari sarbatori
felicitari electronice mesaj inviere felicitari sfintele pasti felicitare online pentru pasti felicitari crestine cu mesaj din Biblie felicitare cu mesaj de inviere felicitare cu mesaj de inviere felicitare crestina verset biblic inviere
Mergeti la