TANARCRESTIN.net
 




Forum | Regulament | Cautare | Inregistrare | Login

Nu esti conectat.

tcForum/Sanatate/Tulburarile intestinale Moderat de antonela, april  
Autor
Mesaje Pagini: 1
antonela
Moderator

Locatie: Romania
Inregistat: 02/11/05
Distensia abdominala (balonarea abdominala) este o afectiune comuna si poate indica prezenta bolilor intra-abdominale sau a celor sistemice grave. Aceasta se refera la senzatia de plenitudine in abdomen.

Distensia abdominala, gazoasa, este caracterizata de abdomenul umflat din cauza gazelor de la nivelul tractului intestinal.

Cauze si simptome

Conditiile cauzale principale constau in: acumularea de gaze in tractul gastro-intestinal, cum ar fi dispepsie (tulburare a procesului digestiv, manifestata prin dureri, balonari, deranjamente stomacale, varsaturi, etc.), infectii intestinale, constipatie severa, peritonita (stare patologica constand in inflamarea peritoneului, peritoneul fiind o membrana ce captuseste peretele cavitatii abdomenului), enteroparalizie, obstructie (astuparea unui canal) intestinala si deficit sever de potasiu sau in ascita (acumulare de lichid in peritoneu), hepatomegalie (marire a dimensiunilor ficatului) si chisturi ovariene. Aceasta mai poate fi cauzata si de indigestie, flatulenta (acumulare excesiva de gaze in stomac si in intestine), intoxicatie alimentara, sindrom de colon iritabil, constipatie, etc.

Simptomele de distensie abdominala pot sa apara in orice conditii care conduc la tulburari ale functiei stomacului si splinei.

O alta cauza importanta, dar mai putin frecventa de balonare abdominala este acumularea anormala de lichid seros (ser de sange) in cavitatea abdominala. De asemenea, cancerul ovarian poate produce balonare.

Distensia abdominala, de multe ori gazoasa, rezultata din supraalimentare sau inghitirea aerului, poate fi un semn al obstructiei intestinale. Consumul de alimente, cum ar fi anumite leguminoase (fasole) poate provoca distensie abdominala din cauza gazelor intestinale. Acelasi lucru se intampla si in cazul indigestiei dupa consumul de lactate.

Cai de tratament

Sunt necesare o istorie completa si un examen fizic. Scanarea abdominala prin tomografie computerizata sau cu ultrasunete, testele de laborator sau de analiza a scaunului sunt doar cateva metode de a afla afectiunile ce vor putea fi ulterior tratate, in functie de diagnostic.

Coaja de mandarina este foarte eficienta in tratarea simptomelor de distensie abdominala. Aceasta se administreaza sub forma de pulbere sau coji uscate de mandarina. Cu ajutorul cojii de mandarina, problemele de distensie sunt rezolvate intr-o ora, fara efecte secundare.

Balonarea abdominala este mai raspandita la femei decat la barbati si tinde ca in general sa aiba simptome accentuate in cursul zilei si dupa consumul de alimente.

Fluxul principal de abordare terapeutica in tratarea balonarii il constituie reducerea volumului de gaze intestinale si stoparea productiei acestora. Unele rezultate promitatoare au fost obtinute si prin utilizarea unor procinetice cum sunt Tegaserod si Prostigmine, precum si utilizarea antibioticelor nonabsorbabile, cum este Rifaximin.

O alta abordare de natura terapeutica este administrarea de probiotice, pentru a modifica componenta florei colonului si, implicit, a celei de gaze intestinale.

Multe persoane au gasit si acupunctura foarte utila.


sursa: http://www.gradinamea.ro/Distensia_abdo ... 550_1.html


_______________________________________
Căci Tu eşti Stânca mea, Cetăţuia mea, şi, pentru Numele Tău, mă vei povăţui şi mă vei călăuzi. Psalmul 31:3

08/02/10 14:53

   
antonela
Moderator

Locatie: Romania
Inregistat: 02/11/05
Cateva cai de atac impotriva balonarii:

1. Consuma alimente ce contin fibre, precum legume proaspete, cereale. O dieta bogata in fibre elimina constipatia si conduce la un nivel mai scazut al gazului.


2. Multe persoane si in special copiii consuma chipsuri si fast-food fara sa stie cat de daunatoare sunt pentru sanatate. Ele contribuie si la cresterea ratei de balonare, asa ca este indicat sa le eviti.


3. Consuma alimente ce contin potasiu. De exemplu: ciupercile, varza, conopida, sparanghelul. Acestea ajuta la scaderea nivelului de sodiu din organism. Cu cat mai putin sodiu (sare) consumi, cu atat mai repede vei scapa de balonare.


4. Consuma iaurturi probiotice sau ceai de menta care elimina disconfortul.


_______________________________________
Căci Tu eşti Stânca mea, Cetăţuia mea, şi, pentru Numele Tău, mă vei povăţui şi mă vei călăuzi. Psalmul 31:3

11/02/10 14:14

   
antonela
Moderator

Locatie: Romania
Inregistat: 02/11/05
Cum putem scapa de constipatie



Poate ca nu intotdeauna acordam o atentie suficient de mare modului in care are loc procesul de digestie in organismul nostru. Si astfel, manifestari precum balonarile sau constipatia tind sa nu fie luate serios in seama, chiar daca disconfortul pe care ni-l provoaca este evident. Constipatia este un simptom, nu o boala. Ea este cauzata de cele mai multe ori de o dereglare a modului de functionare a colonului. In continuare vom afla cum putem preveni si trata acest simptom printr-o alimentatie adecvata.

In mod normal, colonul indeplineste cateva sarcini:

• elimina apa din materiile fecale care au trecut prin intestinul subtire;
• serveste ca loc de depozitare pentru materiile fecale;
• ajuta la eliminarea acestora din organism.

Constipatia poate sa apara din diverse motive:

• colonul elimina prea multa apa, ducand la scaune tari si uscate;
• scaunul se deplaseaza prea lent prin colon;
• pacientul nu este capabil sa elimine materiile fecale.

Obiceiurile normale legate de scaun pot varia foarte mult la oamenii sanatosi, intre de 3 ori pe zi si de 3 ori pe saptamana. Desi suparatoare, constipatia nu este, in general, un simptom foarte serios. Ea trebuie, bineinteles, tratata pentru a elimina sau macar pentru a reduce discomfortul abdominal, precum si pentru a evita eventualele complicatii. Constipatia cronica netratata poate duce la probleme mai serioase cum ar fi hemoroizii sau blocarea partiala a colonului.

Iata cateva masuri pentru tratarea constipatiei.

Telul tratamentului este de a restabili un scaun normal fara a folosi laxative sau clisme. Principalele masuri ce pot fi luate ar fi:

• o dieta bogata in fibre;
• mese regulate; este foarte importanta existenta micului dejun;
• folosirea cu moderatie a laxativelor si numai dupa indicatiile medicului;
• obisnuinta unui scaun zilnic;
• daca nu s-a obtinut un scaun dupa 2-3 zile, este desigur recomandata folosirea unui supozitor cu glicerina sau chiar a unei clisme;
• exercitiu fizic zilnic;
• pe cat posibil evitarea unor alimente si medicamente care favorizeaza constipatia (bineinteles, numai cu acordul medicului)

O dieta potrivita

Prima masura impotriva constipatiei este o dieta bogata in fibre, care se gasesc in fructe si legume. Fibrele alimentare sunt o parte din anumite alimente care trec prin intestin si colon aproape nemodificate. Fibrele nedigerate mentin apa si pastreaza scaunul moale si usor deplasabil catre rect.

Taratele reprezinta invelisul exterior al boabelor de cereale, adica partea eliminata in procesul de prelucrare pentru obtinerea fainei, si este una din cele mai ieftine surse de fibre din alimentatie. Sunt lipsite de gust, dar o lingurita contine circa 2g de fibre dietetice, ceea ce reprezinta un supliment alimentar foarte bun pentru a fi recomandat. Este posibil ca la inceput sa provoace balonari, gaze sau chiar crampe abdominale, dar se recomanda folosirea in continuare a acestora, pentru ca in 2-3 saptamani scaunul va functiona mai bine, iar aceste efecte neplacute vor disparea.

Hidratarea corespunzatoare

Este foarte important sa se consume lichide impreuna cu fibrele. Trebuie baute circa 8 pahare de apa pe zi, inclusiv cate unul inainte de fiecare masa. Desigur ca pana la urma fluidele nu pot asigura un scaun normal fara ajutorul celorlalte elemente mentionate, pentru simplul motiv ca intestinul subtire poate sa absoarba intreaga cantitate de fluid. De aceea, fara contributia fibrelor, simpla marire a cantitatii de lichid consumate ar putea sa duca doar la marirea cantitatii de urina eliminate.

Folosirea supozitoarelor si a clismelor

Sunt de evitat laxativele puternice care contin sena si ulei castor. Folosirea regulata a acestora poate da dependenta si poate fi periculoasa pentru obiceiurile legate de scaun. Un supozitor cu glicerina poate fi folosit uneori pentru a declansa un scaun. Inserate in rect, ele produc o iritare blanda care ajuta la declansarea scaunului. Aceasta practica trebuie redusa treptat pana cand nu mai este deloc necesara.

Unele medicamente incetinesc miscarile colonului si pot provoca sau agrava constipatia. Medicamentele ce pot fi procurate fara reteta si care trebuie evitate includ: antacidele continand hidroxid de aluminiu sau bismut, antihistaminicele si fierul. Pentru medicamentele pe baza de reteta, trebuie discutata cu medicul predispozitia la constipatie.

Este foarte importanta mentinerea unor obiceiuri regulate in ceea ce priveste scaunul. Se recomanda obtinerea unui scaun la acelasi moment in fiecare zi. Activitatea colonului este mai accentuata dupa trezire dimineata sau dupa fiecare masa, deci necesitatea unui scaun este de obicei maxima dupa micul dejun. Este, de asemenea, important sa dam curs oricarei senzatii de scaun, in nici un caz sa nu amanam mersul la toaleta pentru ca intre timp necesitatea respectiva poate disparea.

Pe cat posibil, este de dorit sa controlam schimbarile in rutina zilnica. Asta pentru ca, de multe ori, constipatia apare in timpul calatoriilor, vacantelor sau situatiilor stresante. Este bine ca in aceste perioade sa avem la dispozitie fibre si supozitoare cu glicerina.

Si, nu in ultimul rand, exercitiile fizice regulate contribuie la imbunatatirea miscarilor muschilor colonului, avand consecinte cat se poate de pozitive asupra obiceiurile legate de scaun.


sursa: http://www.eva.ro/dietafitness/dieta/cu ... -2979.html


_______________________________________
Căci Tu eşti Stânca mea, Cetăţuia mea, şi, pentru Numele Tău, mă vei povăţui şi mă vei călăuzi. Psalmul 31:3

12/02/10 18:25

   
antonela
Moderator

Locatie: Romania
Inregistat: 02/11/05
Alimentaţia pacienţilor cu  diaree acută



ÃŽn primele 24-48 de ore regimul alimentar trebuie alcătuit doar din lichide:

ceaiuri neîndulcite (sau îndulcite cu zaharină ori foarte puţin zahăr) de mentă, muşeţel, sunătoare, etc.;   

zeamă de orez;   

supe de morcovi sau zarzavat strecurate şi normal sărate.

Cantitatea de lichide administrată trebuie să ajungă la 2-3 litri/zi în vederea refacerii pierderilor de apă.

Treptat regimul se lărgeşte cu supe de carne, supe de zarzavat paserate, supă de orez pasată, brânză proaspătă de vaci, carne slabă tocată (perişoare sau chiftele fierte în apă), pâine albă prăjită sau veche de o zi, paste făinoase bine fierte, suc de fructe.

Dacă evoluţia este bună şi se înregistrează o normalizare a scaunelor, se adaugă legume fierte trecute prin sită (cartofi, morcovi, spanac, dovlecei), apoi legume fierte nepaserate şi carne slabă fiartă.

Mai târziu se introduc laptele (dacă nu există intoleranţă la lapte) şi ouăle. Laptele se serveşte îndoit cu ceai sau fiert cu făinoase. Ouăle se folosesc iniţial în preparate dietetice (de exemplu budinci) şi mai târziu sub formă de ouă fierte moi.

După câteva zile până la o săptămână se trece la o alimentaţie normală în care regimul alimentar se alcătuieşte după dorinţa şi mai ales după toleranţa bolnavului. Se vor evita totuşi pentru perioade variabile de timp dulciurile în exces, laptele simplu, alimentele bogate în celuloză (mazărea, varza, fasolea, ridichile, castraveţii) precum şi fructele crude.


sursa: http://www.gastroenterologia.ro/Fisiere ... -acuta.htm


_______________________________________
Căci Tu eşti Stânca mea, Cetăţuia mea, şi, pentru Numele Tău, mă vei povăţui şi mă vei călăuzi. Psalmul 31:3

13/02/10 09:29

   
adriana
membru

Inregistat: 08/02/08

antonela a scris:

Alimentaţia pacienţilor cu  diaree acută

În primele 24-48 de ore regimul alimentar trebuie alcătuit doar din lichide:

ceaiuri neîndulcite (sau îndulcite cu zaharină ori foarte puţin zahăr) de mentă, muşeţel, sunătoare, etc.;   


Pentru copii, se poate folosi glucoza. Deosebit de eficient, este ceaiul de afine(frunze, fructe).
Fructele de afine se pot consuma si in stare cruda, avand acelasi efect. La refacerea mucoasei intestinale, poate fi de ajutor pectina din gutui sau mere. Este de preferat ca acestea sa fie prelucrate termic(coapte, fierte la aburi).

Un remediu antidiareic(alimentar) este pudra de carob(roscove). Doza zilnica pentru copii nu trebuie sa depaseasca 15gr, iar la adulti 20gr.

Surse:
http://www.digherbs.com/carob.html
Speranta Anton "Ghid terapeutic naturist", ed. Polirom, etc.


_______________________________________
"Eu te voi invata si-ti voi arata calea pe care trebuie s-o urmezi." (Ps.32:8)

03/11/11 11:21

   
Pagini: 1    



Felicitari Craciun, Felicitari cu ocazia Craciunului si Anului Nou, Felicitari electronice de sarbatori, Felicitari cu mesaj crestin Nasterea Domnului, Mesaje sarbatori de iarna, Urari de Anul nou, Urari sarbatori
felicitari electronice mesaj inviere felicitari sfintele pasti felicitare online pentru pasti felicitari crestine cu mesaj din Biblie felicitare cu mesaj de inviere felicitare cu mesaj de inviere felicitare crestina verset biblic inviere
Mergeti la
Powered by PunBB
© Copyright '02-'04 Rickard Andersson




© 2005-2018 TANARCRESTIN.net