TANARCRESTIN.net
 
Forum | Regulament | Cautare | Inregistrare | Login

Nu esti conectat.

tcForum/Curente si/sau erezii/Intrebati un ateu! Moderat de +Archangel+, Old Subiect inchis
Autor
Mesaje Pagini:  1 2 3 4 ... 12
scrabble
membru

Locatie: Bucuresti, Romania
Inregistat: 02/01/10
Sper ca nu am gresit sectiunea forumului pentru aceasta discutie :)

M-a bucurat faptul ca au existat voci interesate de ateismul meu, asa ca indemn prin acest thread pe oricine este interesat sa afle mai multe despre mine si felul in care vad eu viata sa-mi puna intrebari. Promit ca voi incerca sa raspund cat de bine pot la toate intrebarile puse.

Inainte de toate, trebuie sa va spun, daca nu stiati deja, ca "ateii" sunt un grup colorat de indivizi. De fapt "ateu" e un termen impropriu pentru aceasta comunitate, avand in vedere ca sunt foarte multe curente prezente printre persoanele non-religioase. Diversitatea este, pastrand proportiile, aproape la fel de mare ca cea din sanul crestinilor, de exemplu. Crestinii se delimiteaza unii fata de altii prin felul in care interpreteaza si aleg literatura sfanta proprie fiecarui cult, ca sa nu mai vorbesc de ritualuri si alte criterii. Persoanele non-religioase se diferentiaza intre ele prin intrebarile pe care si le pun despre divinitate si raspunsurile pe care le gasesc la aceste intrebari. Exista atei "strong", atei "weak", deisti, agnostici s.a.m.d. Multora nici nu le place sa fie catalogati.

Chiar daca diferentele dintre ei sunt uneori subtile si aproape inobservabile, din interiorul fenomenului religios toata aceasta populatie colorata impartaseste de obicei un punct de vedere comun in privinta zeitatilor pe care religiile lumii le promoveaza. Publicul larg (in mare parte religios) e mult mai confortabil cu titulatura "ateu". Personal, sunt agnostic, insa prefer "ateu" atunci cand ma prezint, ca sa limitez confuzia.

Ca agnostic, nu exclud posibilitatea ca ceva sa fi pus universul in miscare. La fel de plauzibila mi se pare ipoteza conform careia universul a aparut din nimic, fara vreun scop anume. Pur si simplu nu am de unde sa stiu, din lipsa de informatie verificabila.

Presupunand ca a existat ceva, pentru mine lucrurile nu s-ar schimba cu nimic. Existenta unei cauze nu atrage dupa sine obligativitatea ca acea cauza sa fie de ordin supranatural. A sustine ca acea cauza se identifica cu una din zeitatile pe care religiile lumii le promoveaza este o afirmatie ce are nevoie mare de dovezi pentru a fi luata in serios. Si nu m-a convins nimeni pana acum ca daca universul a fost creat de o divinitate, acea divinitate este Dumnezeu, Allah, Xenu, Thor sau Gaia.

Astept intrebari de la voi.

Va multumesc.


03/01/10 11:52

   
zambezi
membru

Locatie: ro
Inregistat: 19/09/07
prin ce deosebesti omul de animal?

03/01/10 13:33

   
scrabble
membru

Locatie: Bucuresti, Romania
Inregistat: 02/01/10
Prin faptul ca, spre deosebire de restul animalelor, omul este inzestrat cu ratiune si constiinta de sine. Trebuie mentionat, totusi, ca au fost observate si la alte vietati aparente capacitati de a rezolva probleme logice sau de a opera cu concepte abstracte. Constiinta de sine la animale ramane o problema deschisa, studiile pe aceasta tema fiind neconcludente.

In rest, omul este la fel de animal ca si restul regnului din care face parte. Astea nu sunt chestii scoase de la mine, ci sunt treburi observate si studiate. Nu m-ar mira deloc ca pe viitor aceste conceptii sa fie modificate, rasturnate chiar. Cred ca natura mai are multe surprize pentru noi.

Ultima modificare de scrabble (03/01/10 14:05)


03/01/10 14:03

   
zambezi
membru

Locatie: ro
Inregistat: 19/09/07
Adica? Poti fi mai explicit? Se cunoaste faptul si s-a demonstrat ca cimpanzeii au capacitatea rationala a unui copil de 3-4 ani. Izolat, exista animale care depasesc usor acest nivel, fara sa ajunga insa la nivelul unui adolescent. Putem considera, atunci, cimpanzeii drept copii? Ce intelegi mai exact prin constiinta de sine (nu de alta dar s-ar putea sa inteleg, din cele spuse de tine, ca omul nu se deosebeste prin nimic, foarte clar, de animal)?

Ultima modificare de zambezi (03/01/10 14:19)


03/01/10 14:12

   
polooradea
Exclus

Locatie: oradea
Inregistat: 07/09/09
dovedeste-mi ca nu exista Dumnezeu.

_______________________________________
multi o ard aiurea..
http://www.youtube.com/watch?v=WLAjvZ2wgUQ

03/01/10 15:20

   
livu2day
membru

Locatie: Dublin, Ireland
Inregistat: 06/11/08
Cum majoritatea de ateisti se numesc ei singur ca fiinte rationale, trecand la urmatorul "nivel" de evolutie.

O sa te intreb niste intrebari foarte clare si cat de rationale, sper sa intelegi "limba" sau modul meu de a vorbi, nu sunt cel mai bun la limba romana. In fine...

Prima intrebare, te numesti ateu dar un ateu este acela care "stie ca Dumnezeu nu exista". Astfel el nu are nici o indoiala si are dovezi.
Insa ce vreau sa zic cu aceasta intrebare... daca esti ateu, daca stii ca Dumnezeu nu exista.. ce cauti aici? Iti dau raspunsuri cu optiuni: a) vreau sa-mi dovadeasca cineva ca Dumnezeu exista, b) vreau sa dovadesc altora ca El nu exista, c) alta optiune, comenteaza.

A doua intrebare, se pare ca esti un ateu rational, sau te proclami ca fiind rational si inteligent, interesant.
Acum intrebarea e foarte clara. Crezi in evolutie, desi te proclami ca fiind o persoana rationala? :)

A treia intrebare.. si ultima, ai gasit implinirea adevarat sau stii ce e aia? Ai gustat din multe placeri si tot gol ai ramas? [am gasit si stii de ce am gasit ;)]

Am doar intrat sa intreb pe acest ateist si stiu cativa ateisti.... plus ateistul mi se pare cel mai limitat om, se baseaza ca e rational dar e rational ca limitele nu s-au gasit nici in stiinta, nici in timp, nici in spatiu, in nimic... e rational sa crezi ca un Dumnezeu nemarginit tine totul si totul are essenta Lui. De exemplu... uite-te la o floare, cat de mica si simpla e, cand incepi sa o studiezi, la celule si mult mai adanc... tot vezi ca stiinta studiaza mai adanc, mai adanc dar totusi nimic inca nu a gasit margini. Stii ca nu exista "nou", cand ei zic ca s-a descoperit ceva nou e cam fals, din doua motive: 1. Deja a existat si numai acum s-a aflat. 2. Aceea noua descoperire a fost bazata pe ceva care deja era, ci doar a dezvoltat-o. ;)

Nu o sa mai raspund dar intrebarile pentru tine ca o fiinta rationala trebuie in primul rand ce cauti aici, oare nu te-a indemnat Dumnezeu sa vi aici? Oare nu ai implinirea adevarata? Am fost ateu candva dar fa un pas de credinta si cauta pe Isus, Domnul. ;)


_______________________________________
Proverbele 18:2 Nebunului nu-i este de învăţătură, ci vrea să arate ce ştie el.
http://iaebetel.blogspot.com/

03/01/10 17:37

   
scrabble
membru

Locatie: Bucuresti, Romania
Inregistat: 02/01/10

zambezi a scris:

Adica? [...]Putem considera, atunci, cimpanzeii drept copii?
Nu, dar nici animale in sensul strict al cuvantului nu mai sunt. Cand ajungi la concluzia ca un cimpanzeu se aseamana cu un copil de 3-4 ani in privinta proceselor psihice, nu-l mai poti pune alaturi de muste si reptile.


zambezi a scris:

Ce intelegi mai exact prin constiinta de sine (nu de alta dar s-ar putea sa inteleg, din cele spuse de tine, ca omul nu se deosebeste prin nimic, foarte clar, de animal)
Constiinta de sine inseamna cunoasterea, intelegerea si acceptarea faptului ca existi. De aici decurge tot, individualitate, personalitate etc. Mai putin ratiune, ca poti fi rational si fara a fi constient de propria existenta (vezi inteligenta artificiala).


polooradea a scris:

dovedeste-mi ca nu exista Dumnezeu.
Dumnezeul Bibliei nu poate exista, din cauza contradictiilor cu care s-a inconjurat. Insa nu pot dovedi, de exemplu, ca nu exista un dumnezeu care a pornit procesul formarii universului dupa care a plecat. Sau a facut universul si acum asista impasibil la zbaterile noastre omenesti.

(acum am unit eu mesajele, insa pentru a evita postarile consecutive, puteti folosi butonul "Modificati", pt a completa ulterior mesajele. multumim )

Ultima modificare de feedback (04/01/10 11:27)


03/01/10 21:51

   
polooradea
Exclus

Locatie: oradea
Inregistat: 07/09/09
tu ai scris ca esti agnostic. e o mare diferenta intre agnostici si atei. trebuia sa pui titlul "intrebati un agnostic". nu cred ca ar fi bine sa te numesti ateu, fiindca oamenii te-ar pune imediat in categoria celor ce nu cred in Dumnezeu. insa ca agnosticii admit posibilitatea de a exista ceva care a creat totul.

care sunt contradictiile cu care s-a inconjurat? ai auzit de pariul lui pascal?
Daca crezi in Dumnezeu si EL exista, te duci in rai.
Daca crezi in Dumnezeu si El nu exista, nu patesti nimic.
Daca nu crezi in Dumnezeu si El exista, te duci in iad.
Daca nu crezi in Dumnezeu si El nu exista, nu patesti nimic. Deci in concluzie, mai bine crezi si poate castigi ceva, decat sa nu crezi si sa pierzi totul.

(acum am unit eu mesajele, insa pentru a evita postarile consecutive, puteti folosi butonul "Modificati", pt a completa ulterior mesajele. multumim )

Ultima modificare de feedback (04/01/10 11:29)


_______________________________________
multi o ard aiurea..
http://www.youtube.com/watch?v=WLAjvZ2wgUQ

03/01/10 21:58

   
april
admin forum

Locatie: Germania
Inregistat: 15/10/05
nu mai posta consecutiv.

_______________________________________
Every Day Brings New Blessings

03/01/10 21:59

   
polooradea
Exclus

Locatie: oradea
Inregistat: 07/09/09
pai atunci mi-a venit ideea..

_______________________________________
multi o ard aiurea..
http://www.youtube.com/watch?v=WLAjvZ2wgUQ

03/01/10 22:01

   
april
admin forum

Locatie: Germania
Inregistat: 15/10/05
da clic pe Modificati si modifica-ti mesajul anterior.

_______________________________________
Every Day Brings New Blessings

03/01/10 22:03

   
scrabble
membru

Locatie: Bucuresti, Romania
Inregistat: 02/01/10

livu2day a scris:

Prima intrebare, te numesti ateu dar un ateu este acela care "stie ca Dumnezeu nu exista". Astfel el nu are nici o indoiala si are dovezi.
Am explicat mai sus ca persoanele non-religioase sunt de multe feluri. Eu sunt agnostic, desi exista ratiuni conform carora sintagma "ateu agnostic" este cat se poat de corecta, atat semantic cat si sintactic. Ce inseamna asta? Pai inseamna, de exemplu, ca in privinta Dumnezeului crestin sunt la fel de ateu cum esti tu in privinta Dumnezeului iehovist. Sunt foarte multe feluri de dumnezei pe care n-i putem imagina, fiecare cu foarte multe si diverse caracteristici. Eu nu-i neg pe toti, ci doar pe cei care sunt contradictorii.

Este un dumnezeu non-interventionist incompatibil cu logica mea? Nu. Este Dumnezeul iudeo-crestin incompatibil? Da.


livu2day a scris:

Insa ce vreau sa zic cu aceasta intrebare... daca esti ateu, daca stii ca Dumnezeu nu exista.. ce cauti aici? Iti dau raspunsuri cu optiuni: a) vreau sa-mi dovadeasca cineva ca Dumnezeu exista, b) vreau sa dovadesc altora ca El nu exista, c) alta optiune, comenteaza.
Sunt aici pentru ca imi place sa am discutii pe teme religioase cu oamenii. As putea sa-mi fac veacul pe un forum de atei, insa nu am nimic nou de invatat de acolo, nu exista provocari. Numai un om care de bunavoie isi supune conceptiile despre viata scrutinului personal si al celor din jur poate fi un om implinit, in opinia mea.


livu2day a scris:

Crezi in evolutie, desi te proclami ca fiind o persoana rationala? :)
Da, cred in evolutie. La ora actuala mi se pare cea mai buna explicatie pe care o avem despre varietatea formelor de viata prezente pe Pamant.


livu2day a scris:

A treia intrebare.. si ultima, ai gasit implinirea adevarat sau stii ce e aia? Ai gustat din multe placeri si tot gol ai ramas? [am gasit si stii de ce am gasit ;)]
Cred ca sunt prea tanar ca sa sustin ca ma simt implinit. La 25 de ani abia imi incep viata. Placerea, prin definitie, este ceva care afecteaza temporar simturile cele mai de baza. Nu vad cum ai putea invata ceva cu adevarat din placere. Fericirea, pe de alta parte, implica treburi mult mai complexe iar de cele mai multe ori vei gasi oameni care incearca sa obtina fericirea prin metode diferite, folosind ingrediente diferite.


livu2day a scris:

Am doar intrat sa intreb pe acest ateist si stiu cativa ateisti.... plus ateistul mi se pare cel mai limitat om, se baseaza ca e rational dar e rational ca limitele nu s-au gasit nici in stiinta, nici in timp, nici in spatiu, in nimic... e rational sa crezi ca un Dumnezeu nemarginit tine totul si totul are essenta Lui.
Nu stiu daca problemele de limba pe care le-ai invocat sunt de vina, insa prefer sa te exprimi ca si cum as fi prezent la discutie, pentru ca sunt prezent la o discutie cu tine.

Cat despre limite, ele exista. Universul in care traim se pare ca a avut un inceput. Timpul se pare ca este, ca si spatiul, o proprietate a universului in care traim, drept pentru care a avut si el un inceput. Viata umana, cel putin cea pe care o traim pe Pamant, este limitata (nu e treaba mea sa postulez chestii despre viata de apoi).


livu2day a scris:

De exemplu... uite-te la o floare, cat de mica si simpla e, cand incepi sa o studiezi, la celule si mult mai adanc... tot vezi ca stiinta studiaza mai adanc, mai adanc dar totusi nimic inca nu a gasit margini.
Ba chiar mai rau, se presupune ca pana si cele mai mici elemente ale materiei pe care le cunoastem, printre care cuarcii, sunt... nimic. Se prea poate sa fim facuti din nimic. Unde, in ecuatia asta, e necesara divinitatea?


livu2day a scris:

Stii ca nu exista "nou", cand ei zic ca s-a descoperit ceva nou e cam fals, din doua motive: 1. Deja a existat si numai acum s-a aflat. 2. Aceea noua descoperire a fost bazata pe ceva care deja era, ci doar a dezvoltat-o. ;)
Dar cand a spus stiinta opusul acestei afirmatii? Este evident ca electronii nu au aparut in momentul descoperirii lor, ci au fost mereu acolo, ascunsi insa instrumentelor limitate ale oamenilor.


livu2day a scris:

Nu o sa mai raspund dar intrebarile pentru tine ca o fiinta rationala trebuie in primul rand ce cauti aici, oare nu te-a indemnat Dumnezeu sa vi aici? Oare nu ai implinirea adevarata? Am fost ateu candva dar fa un pas de credinta si cauta pe Isus, Domnul. ;)
Am explicat odata de ce am inceput sa frecventez forumul asta. Nu ma simt catusi de putin nevoit sa-l "caut pe Domnul", pentru ca Dumnezeul despre care vorbesti tu nu imi este necesar.


Am sa va rog sa ma iertati daca raspunsurile mele vin mai greu, sunt unul singur iar intrebarile sunt multe. Sper ca moderatorii sa faca o exceptie in ceea ce priveste mesajele mele consecutive, avand in vedere ca dau raspunsuri pentru fiecare interlocutor in parte. Multumesc pentru intelegere.


polooradea a scris:

tu ai scris ca esti agnostic. e o mare diferenta intre agnostici si atei. trebuia sa pui titlul "intrebati un agnostic". nu cred ca ar fi bine sa te numesti ateu, fiindca oamenii te-ar pune imediat in categoria celor ce nu cred in Dumnezeu. insa ca agnosticii admit posibilitatea de a exista ceva care a creat totul.
E putin fortata definitia ta. Iti ofer o alta definitie, in care "ateu agnostic" este o constructie logica. Pana la urma astea sunt oricum detalii. Dupa cum am spus mai sus, dumnezeul pe care eu as fi in stare sa-l accept nu poate avea atributele Dumnezeului crestin, deci in privinta Dumnezeului crestin sunt ateu. La fel cum poate tu esti ateu in privinta zeilor hindusi.

Ultima modificare de feedback (04/01/10 11:38)


03/01/10 22:18

   
polooradea
Exclus

Locatie: oradea
Inregistat: 07/09/09
atunci ce atribute are dumnezeul pe care l-ai putea accepta? parerea mea e ca intre agnostici si atei exista o diferenta. ateul nu crede deloc, iar agnosticul e doar sceptic.

Ultima modificare de polooradea (03/01/10 22:26)


_______________________________________
multi o ard aiurea..
http://www.youtube.com/watch?v=WLAjvZ2wgUQ

03/01/10 22:25

   
scrabble
membru

Locatie: Bucuresti, Romania
Inregistat: 02/01/10

polooradea a scris:

care sunt contradictiile cu care s-a inconjurat?
Dar sunt atat de multe!  Definitia Dumnezeului crestin este o contradictie pentru mine. Atributele pe care Dumnezeu le are sunt incompatibile unele cu altele. Nu are rost sa ne mintim ca aceste contradictii nu exista, altfel ne-am minti ca argumentele impotriva existentei lui Dumnezeu nu exista. Si culmea, cu asta se tot ocupa filosofii de mii de ani.


polooradea a scris:

ai auzit de pariul lui pascal?
Da, am auzit. Este un argument demonstrat inca din timpul vietii lui Pascal ca fiind o falsa dilema. Contra-argumente gasesti aici (in engleza).

03/01/10 22:31

   
polooradea
Exclus

Locatie: oradea
Inregistat: 07/09/09
pai de ce nu imi explici tu contraargumentele? de ce e o falsa dilema?nici macar nu e o dilema, ci e usor de inteles. e doar un argument logic foarte bine intemeiat. si zimi contradictiile fiindca eu nu vad nici una.

Ultima modificare de polooradea (03/01/10 22:39)


_______________________________________
multi o ard aiurea..
http://www.youtube.com/watch?v=WLAjvZ2wgUQ

03/01/10 22:39

   
scrabble
membru

Locatie: Bucuresti, Romania
Inregistat: 02/01/10

polooradea a scris:

atunci ce atribute are dumnezeul pe care l-ai putea accepta? parerea mea e ca intre agnostici si atei exista o diferenta. ateul nu crede deloc, iar agnosticul e doar sceptic.
Nu, nu, scepticismul e o calitate separata. Sa nu amestecam lucrurile.

Eu nu am gasit nici un motiv sa cred ca un creator, daca exista, isi face simtita prezenta in Univers. Tot ce vad este un univers rece, indiferent, impasibil la suferinta si la bucuria umana. Haosul domneste in Univers, in regnul animal (legea junglei), chiar si intre oameni, ca nu suntem nicidecum perfecti. Nu am nici un motiv sa cred ca daca cineva a creat universul, acelui cineva ii pasa de noi. Din perspectiva unui creator am putea fi la fel ca stelele si gaurile negre. Nu gasesc nicaieri dovezi conform carora ar exista un scop al oamenilor. Creatia poate are un scop, pentru ca daca intr-adevar cineva a facut univerul din nimic, cine suntem noi sa spunem ca universul nu are un scop? Dar mi se pare gresit sa credem ca omul in univers are un loc aparte, ca suntem noi alesii creatorului, pentru ca toate dovezile pe care le avem indica exact invers.

Eu nu ma lupt sa demonstrez ca un Dumnezeu nu poate exista, ci doar vreau sa arat ca variantele de dumnezei pe care religiile lumii le propun sunt niste contradictii.

Daca vine cineva si-mi spune: "o fiinta supranaturala a facut universul din nimic, i-a "dat drumul", dupa care si-a mutat atentia catre alte zari", nu am argumente sa-l contrazic.

Dar cand cineva vine si-mi spune ca "fiinta supranaturala care a facut universul din nimic si-a trimis fiul sa fie nascut de o evreica virgina acum 2000 de ani, sa moara pentru ca apoi sa invie in chip miraculos", am toate motivele sa fiu sceptic.


polooradea a scris:

pai de ce nu imi explici tu contraargumentele?
Pentru ca linkul pe care ti la-m dat explica in locul meu.


polooradea a scris:

nici macar nu e o dilema, ci e usor de inteles. e doar un argument logic foarte bine intemeiat. si zimi contradictiile fiindca eu nu vad nici una.
Nu este problema mea ca acele contraargumente nu au rezonat cu logica ta. Daca nu vezi nici un fel de valoare in contraargumente, poate esti dispus sa expui rationamentul prin care ai ajuns la concluzia asta. Numai asa concluzia ta care spune ca pariul lui Pascal este un rationament ce nu poate fi doborat capata valoare. Altminteri, vorbim discutii.

Dar nu cred ca-ti vei expune rationamentul, pentru ca omul credintei nu va recunoaste niciodata autoritatea argumentelor rationale. Credinta, prin definitie, implica abandonul ratiunii si acceptarea netagaduita a unor propozitii despre viata si univers.

Ultima modificare de feedback (04/01/10 11:40)


03/01/10 22:41

   
RainSong
membru

Locatie: going over Jordan
Inregistat: 08/11/06

scrabble a scris:

Da, cred in evolutie. La ora actuala mi se pare cea mai buna explicatie pe care o avem despre varietatea formelor de viata prezente pe Pamant.

chiar in seara asta am vazut o emisiune, in care un fost super-convins evolutionist ateu se convertise in creatinist dupa ce studiase mai multe animale, deci era mare biolog ,prof de universitate etc
Poate ca daca te-ai face biolog ti-am schimba convingerile , si poate ca daca te-ai face si matematician ai vedea ca sansele ca toate sa mearga asa bine si toate animalele sa aibe instincte asa exacte tind spre zero.


_______________________________________
"se spune ca-i nevoie de curaj pentru-a muri, eu spun ca trebuie curaj pentru-a trai; si stii ca toti oamenii mor, dar nu toti oamenii traiesc .. e greu cand trebuie sa treci zilnic inca un test."

03/01/10 23:07

   
emanuel
membru

Inregistat: 14/09/08

scrabble a scris:

Dar nu cred ca-ti vei expune rationamentul, pentru ca omul credintei nu va recunoaste niciodata autoritatea argumentelor rationale. Credinta, prin definitie, implica abandonul ratiunii si acceptarea netagaduita a unor propozitii despre viata si univers.


Credinta nu implica abandonul ratiunii, ci abandonul incapatanarii.
Am inteles  afirmatia ta ca nu ai nevoie de Dumnezeu.(Cel putin de Dumnezeul revendicat de crestini). Sa inteleg ca tu te implinesti doar prin comunicare?

Daca sa zicem prin absurd(fata de ceea ce sustii tu) Dumnezeu ar exista asa cum zice Biblia, si ar avea atributele sale asa cum se sustine; daca acestea nu s-ar contrazice, ci ar fi in consonanta, si tu ai ajunge sa intelegi ca exista o logica perfecta in tot ce zice Dumnezeul Crestin  dupa cum il numesti tu,deci, daca ai ajunge sa cunosti credinta crestina ca fiind realitate, iar nu un mit intre multe altele, tu ai fi gata sa devii crestin? Ai avea nevoie de Dumnezeu?


_______________________________________
Dar domnia, stapanirea si puterea tuturor imparatiilor care sunt pretutindeni sub ceruri, se vor da poporului sfintilor Celui Prea Inalt.(Daniel 7:27)

04/01/10 01:34

   
scrabble
membru

Locatie: Bucuresti, Romania
Inregistat: 02/01/10

RainSong a scris:


chiar in seara asta am vazut o emisiune, in care un fost super-convins evolutionist ateu se convertise in creatinist dupa ce studiase mai multe animale, deci era mare biolog ,prof de universitate etc
Poate ca daca te-ai face biolog ti-am schimba convingerile , si poate ca daca te-ai face si matematician ai vedea ca sansele ca toate sa mearga asa bine si toate animalele sa aibe instincte asa exacte tind spre zero.
Multi oameni pot ajunge sa termine o facultate in ziua de azi. Unii aleg ca, dupa terminarea facultatii si poate si a unor studii post-universitare, sa abandoneze lucrul cu metoda stiintifica. Vezi design inteligent. Pentru cine nu are habar, acesti oameni pozeaza drept oameni de stiinta, dar nu studiile te fac om de stiinta, ci intelegerea si acceptarea metodei stiintifice.


mereu-tanar a scris:

Credinta nu implica abandonul ratiunii, ci abandonul incapatanarii.

Scuza-ma, credeam ca in momentul in care pregatesti pentru mine niste propozitii gen "Iisus s-a nascut dintr-o evreica virgina", "singura cale spre mantuire si Rai este Iisus Hristos" sau "Dumnezeu a facut lumea in sase zile" te astepti sa pierd orice urma de ratiune (care mi-ar dicta sa cer dovezi pentru aceste afirmatii) si sa le iau drept adevarate. Daca nu doresti asta, atunci da, poti sa spui despre mine ca sunt incapatanat.


mereu-tanar a scris:

Sa inteleg ca tu te implinesti doar prin comunicare?
Poftim? Nu inteleg ce vrei sa spui cu implinirea prin comunicare. Dar pot sa-ti spun ca nu am nevoie de Dumnezeul crestin pentru a trai, pentru a porni pe drumul spre implinirea pe care fiecare om si-o doreste. Dumnezeul crestin nu-mi este necesar.


mereu-tanar a scris:

Daca sa zicem prin absurd(fata de ceea ce sustii tu) Dumnezeu ar exista asa cum zice Biblia, si ar avea atributele sale asa cum se sustine; daca acestea nu s-ar contrazice, ci ar fi in consonanta, si tu ai ajunge sa intelegi ca exista o logica perfecta in tot ce zice Dumnezeul Crestin  dupa cum il numesti tu,deci, daca ai ajunge sa cunosti credinta crestina ca fiind realitate, iar nu un mit intre multe altele, tu ai fi gata sa devii crestin
Bineinteles. A respinge crestinismul in atare conditii ar echivala cu a respinge teoria gravitatiei in conditiile actuale.

mereu-tanar a scris:

Ai avea nevoie de Dumnezeu?
Pai daca logica pe care ai expus-o mai sus ar mandata nevoia mea de Dumnezeu, atunci da. Daca nu, nu.

Ultima modificare de feedback (04/01/10 11:35)


04/01/10 08:26

   
edi.theraven
membru

Locatie: me
Inregistat: 26/10/08
Lumea e rece? Adica vrei sa spui ca un dumnezeu nu se implica in cursul evenimentelor? Altfel spus nu vrei ai nici o responsabilitate? Daca da, multi au facut'o. Cu logica asta, ajungi o leguma. Nimeni nu iti face tie treaba, ca provocare la existenta lui. Lumea nu e rece. Oamenii, cei care sunt, sunt reci.

04/01/10 09:20

Site web  
scrabble
membru

Locatie: Bucuresti, Romania
Inregistat: 02/01/10

edi.theraven a scris:

Lumea e rece?
Universul e impasibil la suferinta noastra. Asta nu poti sa o contesti, pentru ca insasi teologia crestina sustine ca omul are liber arbitru, cu alte cuvinte face ce pofteste cat traieste si Dumnezeu il lasa.


edi.theraven a scris:

Adica vrei sa spui ca un dumnezeu nu se implica in cursul evenimentelor?
Daca se implica, eu nu-l vad. Nu exista nici un fel de dovada obiectiva cum ca Dumnezeu s-ar implica in natura. Pe cei care sustin ca au o comunicare cu Dumnezeu prin rugaciune nu-i pot lua in considerare, din moment ce rugaciunea nu poate fi testata in mod obiectiv. Mai sunt unii care sustin ca cel putin in evolutie, Dumnezeu mai intervine pe ici, pe colo, ca sa dea un impuls lucrurilor in directia cea buna, oricare ar fi ea. Dar cum poate un Dumnezeu perfect sa-si revizuiasca creatia, sa o peticeasca?


edi.theraven a scris:

Altfel spus nu vrei ai nici o responsabilitate?
Ce legatura are responsabilitatea? Fiecare avem o responsabilitate fata de tara, serviciu, familie, prieteni. Eu sunt perfect multumit cu responsabilitatile pe care leam, nu necesit inca una fata de Dumnezeu.


edi.theraven a scris:

Daca da, multi au facut'o. Cu logica asta, ajungi o leguma. Nimeni nu iti face tie treaba, ca provocare la existenta lui.
Dar nu astept sa-mi faca cineva treaba, nu stiu de unde ai scos-o.


Lumea nu e rece. Oamenii, cei care sunt, sunt reci.
Lumea e rece. Oamenii pot fi calzi.

Ultima modificare de scrabble (04/01/10 09:33)


04/01/10 09:32

   
emanuel
membru

Inregistat: 14/09/08

scrabble a scris:

Scuza-ma, credeam ca in momentul in care pregatesti pentru mine niste propozitii gen "Iisus s-a nascut dintr-o evreica virgina", "singura cale spre mantuire si Rai este Iisus Hristos" sau "Dumnezeu a facut lumea in sase zile" te astepti sa pierd orice urma de ratiune (care mi-ar dicta sa cer dovezi pentru aceste afirmatii) si sa le iau drept adevarate. Daca nu doresti asta, atunci da, poti sa spui despre mine ca sunt incapatanat.
Nu am insinuat ca esti incapatanat, si nici nu ma astept ca cineva sa primeasca orbeste credinta. Dimpotriva, afirmam ca credinta nu exclude ratiunea, sau ce? crezi ca noi crestinii avem creierul spalat? :D


Poftim? Nu inteleg ce vrei sa spui cu implinirea prin comunicare. Dar pot sa-ti spun ca nu am nevoie de Dumnezeul crestin pentru a trai, pentru a porni pe drumul spre implinirea pe care fiecare om si-o doreste. Dumnezeul crestin nu-mi este necesar.
Poi nu la comunicarea ta cu Dumnezeu ma refeream, ci la comunicarea cu noi. Tu te implinesti , se pare, comunicand care este crezul tau. De altfel oricine are o anumita implinire comunicand.

Faptul ca Dumnezeul care pentru tine s-ar putea sau nu sa existe nu-ti este necesar este o afirmatie. In mod rational ai putea spune ca nu-ti este necesar cineva care exista. Sa spui ca nu-ti este necesar dumnezeul inexistent, este non sens o astfel de afirmatie.
Daca insa spui ca nu-ti este necesar Dumnezeul care exista si care iti tine viata este, desigur, rebeliune fata de El. Daca e constienta, voita sau nu, e alta poveste. Si Karl Marx zicea in una din poeziile sale: "Vreau sa ma razbun pe Acela Ce domneste deasupra." Si a reusit? Unde este acum Marx?

In rest, imi place realismul tau. Si sa stii ceva: afirmatia 'crede si nu cerceta' nu prea se potriveste crestinilor autentici.
Cu atat mai mult, cei care se prezinta adepti ai lucrurilor rationale nu pot sa faca afirmatii pe baza unor idei prinse in zbor.
Pentru ca Biblia nu este una din multele carti uitate de lume, ci este cartea cu cel mai mare tiraj din lume, si de asemenea cu cele mai multe comentarii in favoarea sau impotriva ei, cred ca nu-ti cer prea mult daca-ti propun s-o citesti si s-o cercetezi amanuntit, nu pe baza unor lectiuni ci in mod nemijlocit, debarasat de idei preconcepute, ca sa-i vezi locul singur in economia existentiala!
Si inca ceva: eu nu am imbratisat credinta in Dumnezeu decat dupa ce am avut suficiente dovezi ca este reala. Poate tu ai nevoie de alte dovezi, de alta natura, ca sa poti deveni crestin.

Ceea ce vreau sa te asigur este ca nici in crestinism nu ai raspuns la toate intrebarile existentiale , dar gasesti suficiente raspunsuri rationale, care confirma afirmatiile lui Dumnezeu, si care sa te faca sa-L recunosti ca stapan, chiar daca nu-L intelegi intr-u totul, si daca mai ai intrebari fara raspuns, asa cum orice crestin autentic inca are.
Daca am cunoaste totul ori am fi noi dumnezeu si atunci, clar, nu am avea nevoie de altul, fie am fi cu El si atunci am sti totul din descoperirea lui deplina.

Ultima modificare de mereu-tanar (04/01/10 11:09)


_______________________________________
Dar domnia, stapanirea si puterea tuturor imparatiilor care sunt pretutindeni sub ceruri, se vor da poporului sfintilor Celui Prea Inalt.(Daniel 7:27)

04/01/10 11:02

   
zambezi
membru

Locatie: ro
Inregistat: 19/09/07

scrabble a scris:


Universul e impasibil la suferinta noastra. Asta nu poti sa o contesti, pentru ca insasi teologia crestina sustine ca omul are liber arbitru, cu alte cuvinte face ce pofteste cat traieste si Dumnezeu il lasa.

Ce vorbeşti? Dumnezeu este indiferent faţă de om deoarece îi permite sa aleagă liber drumul său? Hai să aruncăm o privire pe versetele următoare:


Deuteronomul 30:19 Iau azi cerul şi pământul martori împotriva voastră că ţi-am pus înainte viaţa şi moartea, binecuvântarea şi blestemul. Alege viaţa, ca să trăieşti, tu şi sămânţa ta


Îţi par vorbele de mai sus, pline de indiferenţă? Mie nu. Iar dacă acest lucru îţi pare puţin, poate că moartea şi suferinţa Lui pentru ca tu să trăieşti şi să poţi fi fericit te vor face să-ţi reconsideri punctul de vedere.

scrabble a scris:


Nu exista nici un fel de dovada obiectiva cum ca Dumnezeu s-ar implica in natura.

Există, dar nu vrei să o vezi. Ca să dovedeşti contrariul încearcă să spui de ce fel de dovadă ar fi nevoie pentru tine ca să ajungi să-L iubeşti pe Dumnezeu, din toată inima ta şi cu tot cugetul tău?


scrabble a scris:


Dar cum poate un Dumnezeu perfect sa-si revizuiasca creatia, sa o peticeasca?

Dacă un programator face un program care se poate autoprograma în funcţie de condiţiile în care rulează, poţi spune că programatorul nu şi-a terminat programul? Nu cred.


scrabble a scris:


Scuza-ma, credeam ca in momentul in care pregatesti pentru mine niste propozitii gen "Iisus s-a nascut dintr-o evreica virgina",


Cum? Tocmai tu, care declari că omul este rezultatul informaţiei din ADN, te poţi poticni într-o asemenea afirmaţie? Păi, dacă Dumnezeu poate crea viaţă, ce mare brânză ar fi pentru El să facă un cromozom Y în plus şi să determine o celulă să înceapă să se dividă? Mie mi se pare plauzibil. E adevărat că omul nu a reuşit să creeze viaţa, dar aici vorbim despre Cineva care asta face.


scrabble a scris:


"singura cale spre mantuire si Rai este Iisus Hristos"


Măi, Dumnezeu nu te obligă să-L urmezi. El vrea acest lucru, dar alegerea îţi aparţine. La urma urmei, după ce o viaţă întreagă ai fost indiferent la chemarea Lui, de ce ai vrea mai apoi să fii împreună cu El? Ar fi bine dacă tot alegi pe ce drum vrei să mergi, să o faci în cunoştiinţă de cauză. Mai pune mâna şi studiază societăţile care nu pun preţ pe poruncile lui Dumnezeu. Interesează-te cum o duceau oamenii pe vremea lui Hitler, Stalin, Pol Pot etc. (poate cu această ocazie vei redefini şi nevoia de Dumnezeu)


scrabble a scris:


sau "Dumnezeu a facut lumea in sase zile"

În Bilie nu scrie că Dumnezeu măsoară ziua Lui de lucru cum măsoară şi oamenii: cu orele stabilite în funcţie de mişcarea planetei Pământ în jurul Soarelui (mai ales în contextul în care Soarele nici nu apăruse). Dar nu uita că Biblia a fost scrisă pentru a putea fi înţeleasă de orice om, chiar şi cei fără cunoştinţe elementare de astronomie, fizică, chimie, biologie, etc.


scrabble a scris:

te astepti sa pierd orice urma de ratiune (care mi-ar dicta sa cer dovezi pentru aceste afirmatii) si sa le iau drept adevarate. Daca nu doresti asta, atunci da, poti sa spui despre mine ca sunt incapatanat.

Nu văd nici o lipsă de raţiune în cele afirmate mai sus. Poate doar "puţină" încăpăţânare în refuzul de a analiza cele spuse.


scrabble a scris:


Cand ajungi la concluzia ca un cimpanzeu se aseamana cu un copil de 3-4 ani in privinta proceselor psihice, nu-l mai poti pune alaturi de muste si reptile.

Bine, bine, dar asta nu înseamnă că putem pune cimpanzeii alături de oameni. Sau ateii pot?


scrabble a scris:


Constiinta de sine inseamna cunoasterea, intelegerea si acceptarea faptului ca existi.

Iar faptul că animalele se tem de moarte, poate chiar mai mult decât oamenii, nu-ţi spune nimic? Să înţeleg că ele deşi se tem de moarte, nu sunt capabile să înţeleagă că trăiesc şi există?

Deci, în încheiere mă văd nevoit să revin la întrebarea mea rămasă fără răspuns: cum deosebeşti omul de animal?

Ultima modificare de zambezi (04/01/10 12:29)


04/01/10 12:03

   
scrabble
membru

Locatie: Bucuresti, Romania
Inregistat: 02/01/10

zambezi a scris:

Ce vorbeşti? Dumnezeu este indiferent faţă de om deoarece îi permite sa aleagă liber drumul său? Hai să aruncăm o privire pe versetele următoare:


Deuteronomul 30:19 Iau azi cerul şi pământul martori împotriva voastră că ţi-am pus înainte viaţa şi moartea, binecuvântarea şi blestemul. Alege viaţa, ca să trăieşti, tu şi sămânţa ta


Îţi par vorbele de mai sus, pline de indiferenţă? Mie nu. Iar dacă acest lucru îţi pare puţin, poate că moartea şi suferinţa Lui pentru ca tu să trăieşti şi să poţi fi fericit te vor face să-ţi reconsideri punctul de vedere.
Te rog eu, hai sa nu aruncam cu versete unii intr-altii, ca ajungem exact la ceea ce eu vreau sa evit, anume o confruntare stearpa, pe versete. Nu sunt aici ca sa demonstrez ca Biblia e falsa, OK? Cand am spus ca universul e rece, m-am referit la marele gol stelar care ne inconjoara, la legea junglei care domneste in regnul animal, la aceeasi lege a junglei care domneste in societatea omeneasca, la dezastrele care au loc si ucid mii de oameni. Eu nu am vazut niciodata cum o grinda de beton armat e in cadere libera si evita singura, in ultimul moment, piciorul unui muncitor. Am vazut, in schimb, cum zdrobeste acel picior impasibila, rece, neinsufletita si fara pic de remuscare. E absurd sa acuzam natura pentru accidente, pentru faptul ca soarele isi va termina combustibilul candva, distrugand pamantul etc. Nu putem sa dam vina pe natura. De ce? Pentru ca natura pur si simplu nu intentioneaza, ea doar exista si merge dupa regulile stabilite la inceput. Putem acuza un animal de intentie cand musca un copil? Da, dar nu-l putem acuza de malitiozitate, ca stim bine ca animalele nu fac rau decat in virtutea instinctului, deoarece nu au ratiune ca oamenii.

Eu asta vad in jur, o natura nepasatoare. Daca maine are loc un holocaust nuclear si dispare omenirea, peste cateva milioane de ani planeta va renaste, odata ce reziduurile nucleare se descompun. Alte specii vor lua nastere, natura mergand inainte ca si cum nu s-ar fi intamplat nimic. Nici macar suparata pe noi n-ar putea sa fie, asa cum nu e suparata pe toate speciile astazi disparute (se estimeaza ca acestea reprezinta 99% din totalul speciilor care au existat vreodata).

Natura rece si un Dumnezeu care, daca exista, nu-si face deloc simtita prezenta in mod obiectiv.


zambezi a scris:

Există, dar nu vrei să o vezi. Ca să dovedeşti contrariul încearcă să spui de ce fel de dovadă ar fi nevoie pentru tine ca să ajungi să-L iubeşti pe Dumnezeu, din toată inima ta şi cu tot cugetul tău?
Vino cu dovada aia obiectiva de care vorbesti. Daca nu pot s-o vad, daca nu ma pot folosi de ratiune pentru a o analiza si intelege, atunci nu este obiectiva, nu e empirica. Chiar si asa, n-ar fi nici o problema, ca Dumnezeu e prin definitie personal, e al fiecaruia, e misterios si de neinteles, nu?


zambezi a scris:

Dacă un programator face un program care se poate autoprograma în funcţie de condiţiile în care rulează, poţi spune că programatorul nu şi-a terminat programul? Nu cred.
Aici ai dreptate.


zambezi a scris:scrabble a scris:


Scuza-ma, credeam ca in momentul in care pregatesti pentru mine niste propozitii gen "Iisus s-a nascut dintr-o evreica virgina",


Cum? Tocmai tu, care declari că omul este rezultatul informaţiei din ADN, te poţi poticni într-o asemenea afirmaţie? Păi, dacă Dumnezeu poate crea viaţă ce mare brânză ar fi pentru El să facă un cromozom Y în plus şi să determine o celulă să înceapă să se dividă? Mie mi se pare plauzibil. E adevărat că omul nu a reuşit să creeze viaţa, dar aici vorbim despre Cineva care asta face.


scrabble a scris:


"singura cale spre mantuire si Rai este Iisus Hristos"


Măi, Dumnezeu nu te obligă să-L urmezi. El vrea acest lucru, dar alegerea îţi aparţine. La urma urmei, după ce o viaţă întreagă ai fost indiferent la chemarea Lui, de ce ai vrea mai apoi să fii împreună cu El? Ar fi bine dacă tot alegi pe ce drum vrei să mergi, să o faci în cunoştiinţă de cauză. Mai pune mâna şi studiază societăţile care nu pun preţ pe poruncile lui Dumnezeu. Interesează-te cum o duceau oamenii pe vremea lui Hitler, Stalin, Pol Pot etc.


scrabble a scris:


sau "Dumnezeu a facut lumea in sase zile"

În Bilie nu scrie că Dumnezeu măsoară ziua Lui de lucru cum măsoară şi oamenii: cu orele stabilite în funcţie de mişcarea planetei Pământ în jurul Soarelui (mai ales în contextul în care Soarele nici nu apăruse). Dar nu uita că Biblia a fost scrisă pentru a putea fi înţeleasă de orice om, chiar şi cei fără cunoştinţe elementare de astronomie, fizică, chimie, biologie, etc.


scrabble a scris:

te astepti sa pierd orice urma de ratiune (care mi-ar dicta sa cer dovezi pentru aceste afirmatii) si sa le iau drept adevarate. Daca nu doresti asta, atunci da, poti sa spui despre mine ca sunt incapatanat.

Nu văd nici o lipsă de raţiune în cele afirmate mai sus. Poate doar "puţină" încăpăţânare în refuzul de a analiza cele spuse.
Vai de mine, dar ai negat valoarea intregului meu argument, spargandu-l in bucatele mici, mici, mici. Citeste tot ce-am scris si incearca te rog sa vezi unde bateam. Intelege ca nu am vrut de la tine sa-mi demonstrezi cum acele propozitii sunt adevarate, erau acolo doar ca sa intelegi in ce situatie ma aflu vizavi de crestinism si ceea ce crestinismul sustine.

zambezi a scris:scrabble a scris:


Cand ajungi la concluzia ca un cimpanzeu se aseamana cu un copil de 3-4 ani in privinta proceselor psihice, nu-l mai poti pune alaturi de muste si reptile.

Bine, bine, dar asta nu înseamnă că putem pune cimpanzeii alături de oameni. Sau ateii pot?
Dar nici alaturi de restul animalelor nu mai poti sa-l pui. Chiar e nevoie sa ma repet?


zambezi a scris:

Iar faptul că animalele se tem de moarte, poate chiar mai mult decât oamenii, nu-ţi spune nimic?
Nu.


zambezi a scris:

Să înţeleg că ele deşi se tem de moarte, nu sunt capabile să înţeleagă că trăiesc şi există?
Da.


zambezi a scris:

Deci, în încheiere mă văd nevoit să revin la întrebarea mea rămasă fără răspuns: cum deosebeşti omul de animal?
Am mai scris odata mai sus.

Ultima modificare de scrabble (04/01/10 12:47)


04/01/10 12:42

   
FiicaDeRege
membru

Locatie: ascunsa in Dumnezeu
Inregistat: 03/11/08
Ce crezi ca se va intampla dupa ce vei muri?

_______________________________________
Inima mea este Templul Lui.

04/01/10 13:59

   
Pagini:  1 2 3 4 ... 12   Subiect inchisFelicitari Craciun, Felicitari cu ocazia Craciunului si Anului Nou, Felicitari electronice de sarbatori, Felicitari cu mesaj crestin Nasterea Domnului, Mesaje sarbatori de iarna, Urari de Anul nou, Urari sarbatori
felicitari electronice mesaj inviere felicitari sfintele pasti felicitare online pentru pasti felicitari crestine cu mesaj din Biblie felicitare cu mesaj de inviere felicitare cu mesaj de inviere felicitare crestina verset biblic inviere
Mergeti la
Powered by PunBB
© Copyright '02-'04 Rickard Andersson
© 2005-2018 TANARCRESTIN.net