TANARCRESTIN.net

Forum | Regulament | Cautare | Inregistrare | Login

Nu esti conectat.

tcForum/Sanatate/Sforaitul Moderat de antonela, april  
Autor
Mesaje Pagini: 1
maria_t
membru

Inregistat: 25/01/09
Generalitati
Sforaitul apare atunci cand fluxul de aer inspirat prin gura sau nas in plamani este perturbat in timpul somnului. De obicei cauza este ingustarea sau blocarea cailor aeriene la nivelul nasului, gurii sau gatului. Ca urmare, tesuturile cailor aeriene vibreaza si se lovesc de partea posterioara a gatului, determinand aparitia unui sunet care poate fi moale, catifelat, inalt, aspru sau ragusit. Este posibil ca persoanele care sforaie sa nu fie constiente de acest lucru. Uneori partenerul/partenera observa ca persoana cu care dorm sforaie sau doarme cu gura deschisa.

Daca sforaitul devine deranjant pentru persoana care sforaie sau pentru partenerul ei, poate aparea oboseala diurna (oboseala in timpul zilei). In trecut, sforaitul era considerat doar o simpla neplacere pentru partenerul de viata. Recent s-a demonstrat ca persoanele care sforaie pot suferi de sindromul de rezistenta al cailor aeriene superioare (boala in care fluxul de aer inspirat intampina un grad de rezistenta la trecerea prin caile aeriene superioare) si apnee de somnobstructiva, o afectiune serioasa a somnului, in cadrul careia persoana poate inceta sa respire (apnee) in timpul somnului, datorita unui grad de obstructie la nivelul cailor aeriene. De aceea este important ca atunci cand sforaitul devine o rutina sa fie consultat un medic. Sforaitul este o afectiune comuna, aproximativ 25-50% dintre barbati si 25-30% dintre femei sforaie frecvent

Cauze
Sforaitul apare atunci cand coloana de aer care patrunde prin gura sau nas in plamani, provoaca vibrarea tesuturilor cailor aeriene. De obicei acest fenomen apare ca urmare o ingustarii sau obstructiei cailor aeriene la nivelul nasului, gurii (cavitatii bucale) sau gatului. In timpul somnului, in inspiratie aerul patrunde prin gura sau nas si trece de palatul moale (partea posterioasa a peretelui superior al cavitatii bucale) pentru a ajunge apoi in plamani.

Partea posterioara a cavitatii bucale, acolo unde limba si partea superioara a gatului se intalnesc cu palatul moale si uvula (prelungire musculo-mucoasa suspendata de marginea posterioara a valului palatin, in fundul cavitatii bucale, cunoscuta si sub denumirea de lueta sau omusor), este colababila. Daca aceasta zona colabeaza suficient, caile aeriene se ingusteaza sau se obstrueaza (blocheaza). Ingustarea sau obstruarea cailor respiratorii perturba traseul fluxului de aer, ceea ce face ca palatul moale si uvula sa vibreze, lovindu-se astfel de partea posterioara a gatului cauzand sforaitul.

Amigdalele si vegetatiile adenoide (cresteri in volum, cronice, ale amigdalelor faringiene, situate in spatele foselor nazale‚ numite popular "polipi") pot vibra si ele, provocand sforaitul. Cu cat caile aeriene sunt mai ingustate, cu atat tesuturile vibreaza mai tare si sforaitul devine mai zgomotos. Sforaitul nu apare in afara somnului, deoarece musculatura gatului mentine fixe tesuturile din partea posterioara a gatului. In timpul somnului aceasta musculatura se relaxeaza permitand tesuturilor sa colabeze.

Caile aeriene pot fi ingustate sau blocate in mai multe situatii, printre care se numara:
- hipertrofia tesuturilor (cresterea in volum a tesuturilor) la nivelul nasului, gurii sau gatului; amigdalele crescute in volum sunt o cauza frecventa de sforait la copil;

- blocarea cailor aeriene nazale produce o respiratie dificila; in acest fel sunt afectate tesuturile de la nivelul gatului, care se pot contracta in timpul efortului suplimentar depus in incercarea de a respira si care are ca urmare, ingustarea cailor respiratorii; blocarea cailor aeriene nazale poate fi cauzata de infectiile cailor respiratorii superioare (ca de exemplu raceala), alergii sau polipi nazali;

- septul nazal deviat care perturba fluxul de aer la nivelul nasului;

- pierderea tonusului muscular la nivelul gatului, care permite colabarea tesuturilor; aceasta se poate intampla in cazul lipsei de miscare sau odata cu inaintarea in varsta.

Alti factori care pot contribui la aparitia sforaitului sunt:
- consumul de alcool, care duce la inhibarea unei parti a creierului responsabila de controlul respiratiei; aceasta inhibitie determina o relaxare exagerata a limbii si musculaturii gatului, determinand o obstructie partiala a fluxului de aer;

- obezitatea, prin depunerea de grasime la nivelul gatului ingusteaza caile aeriene;

- medicamentele miorelaxante sau cele care provoaca somnolenta, cum sunt cele administrate in cazul alergiilor, depresiei sau in starile de anxietate.

Factori de risc

Factorii care pot creste riscul de aparitie a sforaitului sunt:

- sexul masculin: sforaitul apare mai des la barbati decat la femei;

- varsta: sforaitul este mai des intalnit la persoanele de varsta medie; exista studii care au demonstrat ca printre barbati riscul sforaitului creste cu varsta, pana in jurul varstei de 50-60 de ani;

- factori ereditari: sforaitul poate apare la mai multi membri ai aceleiasi familii;

- cresterea in greutate si obezitatea;

- fumatul: expunerea copiilor la fumul de tigara poate creste riscul de aparitie a sforaitului

- alcoolul si medicamentele sedative

- congestie (acumulare anormala de sange intr-un organ sau intr-un tesut, cunoscuta si sub denumirea de hiperemie) nazala cronica in timpul somnului: este adesea cauzata de alergii sau infectii acute ale cailor respiratorii superioare (raceli)

- malformatii ale mandibulei, cum sunt retrognatia (mandibula are dimensiuni mai reduse decat in mod normal, dand impresia de barbie mica) si inversarea muscaturii; aceasta din urma este o mal-ocluzie (proasta asezare a dintilor de pe un maxilar in raport cu cei de pe maxilarul celalalt) de clasa a doua, in care maxilarul si dintii superiori depasesc in timpul muscaturii mandibula si dintii inferiori; aceste malformatii sunt mai frecvente in randul femeilor
.....
http://www.sfatulmedicului.ro/Insomnia- ... neralitati

Ultima modificare de maria_t (22/08/09 23:02)

22/08/09 23:01

RainSong
membru

Inregistat: 08/11/06

maria_t a scris:

De obicei cauza este ingustarea sau blocarea cailor aeriene la nivelul nasului, gurii sau gatului.

tata are deviatie de sept si sforaie .. va imaginati ca nu putem dormi in aceeasi camera :))
  Mie mi se pare o afectiune comuna [stiu multi oameni care sforaie] si ca nu avem de ce sa ne speriem din cauza ei, doar ca este deranjant daca dormi cu o persoana care sforaie in camera.

07/02/10 18:44

fluflu
membru

Inregistat: 20/09/07
la mine, ambii sofraie,desi tata se plange mai mult ca nu poate dormi din cauza mamei.
ani intregi,am suferit cand mergeam in concediu impreuna,sau la bunici,sau undeva ...ca trebuia sa dormim in aceeasi camera.asta pana sa descopar DOPURILE DE URECHI!pfuai,deci nu va puteti imagina ce bine e cu ele.nu auzi nimic :D...aproape,alarma de la ceas o aud.primele dati era mai aiurea ca nu stiam ca suna asa subtil,sau mama cand venea ma mai speria asa putin,dar in rest,acum de aproape 2 ani m-am obisnuit.
initial am zis ca le folosesc doar cand e musai.insa,cu vecinii mei(care bocane si umbla pe tocuri,si copilu plange si parintele urma,si ei se cearta),tot timpul e musai.asta e :D

07/02/10 20:55

RainSong
membru

Inregistat: 08/11/06

fluflu a scris:

DOPURILE DE URECHI!pfuai,deci nu va puteti imagina ce bine e cu ele.nu auzi nimic :D

si mie imi trebuie. De unde le-ai cumparat? Nu dauneaza canalului auditiv, se baga adanc sau? Si se schimba periodic din motive de igiena?

Ultima modificare de RainSong (21/05/10 18:14)

21/05/10 18:13

fluflu
membru

Inregistat: 20/09/07
Eu le-am luat prima si prima data de la Sensiblu. Imi placeau, ca sunt legate una de cealalta, deci daca cade, nu se pierde. Apoi am gasit cam in toate farmaciile, si chiar in Auchan, Kaufland.
Nu cred ca dauneaza, eu le folosesc de vreo 2 ani aproape, si nu am probleme. Initial le-am luat doar pt 'situatii de criza', dar mai apoi le luam de fiecare data cand zgomotul oalelor ma trezea la 8 intr-o zi de sambata, sau cand masina de spalat storcea hainele si eu vroiam sa dorm de amiaza...etc
Se schimba periodic,clar! In mod normal, cred ca sunt de unica folosinta, insa, le pun in pungulita lor, si asa ca eu le tin mai mult timp :D Oricum, sunt relativ ieftine, undeva intre 5-7 lei, asa ca nu e tragedie sa fie schimbate mai des.

22/05/10 12:18

Old
Moderator

Inregistat: 18/01/08
Zilele trecute am aflat ca si eu sforai. Nu ma auzisem niciodata.
Bine ca e doar ocazional. :)

Ultima modificare de Old (28/12/12 09:41)

25/04/12 13:34

lucianstef
membru

Inregistat: 20/07/11
si eu sforai dar nu tare sa trezesc lumea, doar cand stau pe spate, si in general dorm pe-o parte :D

15/06/12 13:25

Site web  
angelaiancu
membru

Inregistat: 29/10/14
De obicei cei care sforaie mai rau au o problema.

Ultima modificare de angelaiancu (29/10/14 10:34)

29/10/14 10:34

Pagini: 1    

Felicitari Craciun, Felicitari cu ocazia Craciunului si Anului Nou, Felicitari electronice de sarbatori, Felicitari cu mesaj crestin Nasterea Domnului, Mesaje sarbatori de iarna, Urari de Anul nou, Urari sarbatori
felicitari electronice mesaj inviere felicitari sfintele pasti felicitare online pentru pasti felicitari crestine cu mesaj din Biblie felicitare cu mesaj de inviere felicitare cu mesaj de inviere felicitare crestina verset biblic inviere
Mergeti la