|
|
|
antonela
Moderator
Locatie: Romania
Inregistat: 02/11/05
|
|
Legumele constituie cea mai importanta sursa de vitamine (C, A, B) numai in masura in care sunt cumparate proaspete si pastrate in conditii optime. O alimentatie igienica si completa presupune legume intregi, viu colorate, nevestejite.
Rosiile
Rosiilesunt una din principalele culturi din gradina de legume, atat datorita cultivarii relativ usoare cat si pentru proprietatile fructului, care e un aliment foarte valoros, ce contine insemnate cantitati de substante hranitoare.
Rosiile contin apa (90%), proteine, lipide, hidrati de carbon, minerale (sodiu, potasiu, cupru, zinc, calciu, fosfor, fier), vitamine (A, B1, B2, B6, C, E, K), acizi organici etc.
Ele contin licopen(un tip de carotenoid) care are proprietati antioxidante, protejand celulele si impiedicand distrugerea si degenerarea lor. Licopenul contribuie la neutralizarea radicalilor liberi din tot organismul, inclusiv din creier, mentinandu-l in stare buna de functionare timp indelungat (chiar si la batranete).
Cum se "administreaza" rosiile
Salata
Portia ideala pentru un adult este cuprinsa intre 150 si 200 de grame de rosii, taiate in felii mari, asa incat sa ne oblige sa le mestecam bine in gura, inainte de a le inghiti. Feliile de rosii se asezoneaza intotdeauna in salata cu ulei presat la rece (de masline sau de floarea-soarelui), deoarece doar in prezenta grasimilor pe care acesta le contine, substante folositoare, cum ar fi licopina sau vitamina E, pot fi asimilate de organism. In general, salata de rosii de gradina (soiuri romanesti) nu are nevoie de altceva, decat putin ulei si putina sare, pentru a i se da gust, doar la rosiile de import, fara gust si aroma, fiind necesara adaugarea de suc de lamaie sau otet. Intr-o cura de rosii se consuma intre 500 si 1000 de grame de rosii pe zi, sub forma de salata si suc.
Sucul proaspat
Se poate obtine:
cu masina de tocat carnea, filtrand prin tifon rosiile dupa ce au fost bine zdrobite;
cu ajutorul mixerului, zdrobind foarte bine (fara a mai filtra) pulpa rosiilor, asa incat sa se formeze o pasta omogena, semi-lichida, care va fi consumata ca atare;
cu storcatorul electric centrifugal, obtinand un suc ceva mai limpede si mai lichid, intrucat pulpa este partial retinuta prin centrifugare. Indiferent de metoda prin care a fost obtinut, sucul de rosii trebuie consumat proaspat, cate un pahar (200 ml) inainte de masa sau in timpul mesei, in functie de afectiunea pe care vrem s-o tratam.
Sucul conservat - bulionul
Se recomanda mai ales sucul obtinut casnic (bulionul), sterilizat prin incalzire si pastrat in sticla etansa, fara conservanti chimici. Acest suc pierde o parte din proprietatile terapeutice initiale ale rosiei (enzimele si mare parte dintre vitamine se degradeaza termic), insa unele substante pretioase, intre care si faimoasa licopina, se pastreaza, dandu-i valente terapeutice bulionului. Se administreaza la fel ca si sucul proaspat.
Boli prevenite cu ajutorul rosiilor
Cancerul de prostata - un studiu recent, publicat in prestigioasa revista medicala americana "Journal of National Cancer Institute", arata fara echivoc faptul ca la barbatii care consuma frecvent tomate, riscul de aparitie a cancerului de prostata se reduce cu aproximativ 40%. Studiul este printre cele mai mari si mai bine realizate din lume, fiind facut pe nu mai putin de 47.000 (!) de persoane, care au fost urmarite mai bine de un deceniu. Iar proportia in care rosiile reusesc sa blocheze aceasta forma tot mai frecventa de cancer este enorma, daca ne gandim ca prin mijloacele moderne de tratament al cancerului, rata vindecarii este de abia 30-40%.
Boala canceroasa in general - pornind de la rezultatele mai mult decat incurajatoare obtinute prin studiul asupra efectelor rosiilor in prevenirea cancerului de prostata, cercetatorii si-au propus sa experimenteze efectul lor asupra bolii canceroase in general.
Astfel, s-a descoperit faptul ca licopina din rosii previne, intr-o anumita masura, si alte forme de cancer (ovarian, gastric, de colon, osos, de plamani). O observatie interesanta: administrata singura, fara celelalte substante din rosie, licopina nu are nici pe jumatate din efectele anticancerigene obtinute prin consumul integral al tomatelor.
Afectiuni ale sistemului osos - consumul frecvent de rosii proaspete, coapte in conditii naturale, si nu de sera, creste rezistenta oaselor si articulatiilor, imbunatatind asimilarea calciului si inhiband procesele degenerative.
Ischemia si aritmia cardiaca - inca nu se cunoaste mecanismul exact de actiune, insa cercetari recente arata ca marii consumatori de rosii au o inima mai sanatoasa, care bate regulat si este mult mai putin expusa la afectiunile care apar odata cu varsta. "De vina" sunt, se pare, vitamina A si complexul B continut de rosii, bogatia de potasiu, precum si efectele benefice ale enzimelor si acizilor organici asupra metabolismului.
Afectiunile degenerative ale vaselor de sange, accidentul vascular - licopina, vitamina B6, vitamina C si alte substante continute de rosii ajuta la mentinerea elasticitatii si rezistentei vaselor de sange. La populatiile (in special cele mediteraneene) care consuma frecvent tomate, incidenta bolilor vasculare este de 2-3 ori mai redusa, iar media de viata este mult mai ridicata decat in rest.
Gripa si infectiile respiratorii - sunt prevenite, si odata ce au aparut, se vindeca mai usor, atunci cand este consumat suc de rosii. Acesta are efecte antibacteriene directe si, in plus, mareste rezistenta organismului la agresiunile microbiene de orice fel.
Obezitatea si diabetul - sunt foarte bine tinute la distanta cu ajutorul unei diete echilibrate (saraca in grasimi si dulciuri concentrate) si al consumului zilnic de tomate. O jumatate de kilogram de rosii mancate in fiecare zi, mai ales in timpul pranzului, accelereaza metabolismul amidonului si al grasimilor, protejeaza organismul de cresterea colesterolului, de solicitarea excesiva a pancreasului si de supragreutate.
Rosia in tratamente interne
Tromboflebita - se bea cate un pahar (200 ml) de suc de rosii proaspat stors, de 3 ori pe zi, in cure de 30 de zile. Este un tratament salvator pentru aceasta afectiune, deoarece sucul de rosii ajuta la diminuarea cheagurilor de sange si nu mai permite formarea altora. Are o mare eficienta si in cazul fumatorilor. De fapt, rata aparitiei tromboflebitei la fumatori si la fostii fumatori este de 2-3 ori mai ridicata decat la persoanele care nu au acest viciu.
Tabagismul si consecintele sale - consumul sucului de rosii proaspat reduce considerabil efectele nocive ale tutunului asupra organismului. El diminueaza actiunea nefasta a gudroanelor din fumul de tigara asupra sangelui, actiune extrem de nociva, care determina aparitia unor boli cum ar fi fragilitatea vasculara, tromboflebita, impotenta vasculara, cancerul s.a.
Arterioscleroza, bolile vasculare in general- mancati in fiecare dimineata, pe stomacul gol, un catel de usturoi si trei rosii bine coapte, de marime potrivita. Cura se face pe intreg parcursul sezonului in care se gasesc rosii. Catelul de usturoi poate fi inlocuit cu succes de un fir de usturoi verde.
Reumatismul - beti sucul proaspat extras din rosii, cate un pahar, dimineata pe stomacul gol si inaintea meselor principale. Cercetari relativ recente au pus in evidenta faptul ca rosia contine si o substanta asemanatoare cu cortizonul. O cura repetata cu rosii crude (minimum 1 kilogram pe zi) are efecte antiinflamatoare articulare puternice, fiind favorabila reumaticilor. De asemenea, este si puternic depurativa, fiind indicata si bolnavilor de guta.
Calculi (renali, biliari) - razuiti rosiile bine coapte cu lama unui cutit, dar cu partea netaioasa. Pe unde a trecut cutitul, coaja se va zbarci si va deveni foarte usor de indepartat. Consumati in fiecare zi pielita de la 3-6 rosii, pe care o asezonati cu lamaie si ulei de masline. Preparati-le chiar inainte de a le consuma.
Infectii renale si urinare cronicizate- beti in timpul mesei 200 ml suc de rosii, extras proaspat, cu storcatorul sau cu mixerul, diluat cu apa de izvor. Evitati alcoolul, inclusiv vinul.
Constipatie- consumati in timpul meselor morcov si telina cruda, date prin razatoarea fina, peste care turnati suc de rosii din belsug. Sucul de rosii accelereaza procesele din intestinul gros, iar fibrele alimentare din morcov si din telina actioneaza ca un piston care impinge afara materiile reziduale.
Digestie lenesa (atonie gastrica) - preparate sub forma de salata proaspata, rosiile usureaza digestia, in special a pastelor fainoase, a orezului si cartofilor, dar si a proteinelor de origine animala. Puteti face cure in care la fiecare masa, salata de rosii sa reprezinte 30-40% din cantitatea de hrana consumata. Asocierea cu ardei gras sporeste efectul drenor al rosiilor si faciliteaza eliminarea.
Hiperaciditate gastrica - la anumiti pacienti s-a observat o ameliorare aproape miraculoasa a gastritei hiperacide si a ulcerului, dupa consumarea a 1-1,5 litri de suc de rosii pe parcursul unei zile, vreme de 1-3 saptamani. Este bine de stiut ca sucul de rosii are efecte bine individualizate, la unele persoane putand chiar agrava gastrita, in timp ce la altele actioneaza ca un adevarat elixir vindecator. Testati la inceput efectul, cu cantitati mici de suc.
Intoxicatii cronice - rosiile contin pana la 90% apa, fiind un diuretic si un depurativ excelent. Se recomanda consumul rosiilor ca atare sau sub forma de suc proaspat, 1-2 kilograme pe zi, care se mananca pana la ora pranzului. O cura de dezintoxicare dureaza cel putin doua saptamani, timp in care cruditatile reprezinta 70% din alimentele consumate zilnic.
Nefrita- regim dietetic: mancati in mod regulat rosii, sub diferite forme. Una dintre posibilitati: amestecati laptuca, telina, morcov si conopida, taiate marunt, cu suc de rosii.
Pletora - se consuma rosii cu tot cu coaja, tot timpul sezonului, si se iau plante depurative (trei-frati-patati, soc sau boabe de ienupar).
Sange vascos - rosiile sunt un fluidifiant sanguin destul de puternic daca sunt consumate in cantitati mari si, in acelasi timp, normalizeaza tranzitul intestinal. Se bea dimineata o cana de apa, in care s-au pus de seara tarate de grau (1 lingura), iar la 20 de minute dupa aceea, se mananca 3-4 rosii mari si bine coapte.
Uree (eliminare) - maruntiti dimineata 2 rosii mari si bine coapte si mancati-le ca atare, adaugand, dupa gust, patrunjel si putin ulei presat la rece de floarea-soarelui sau masline. Urmati aceasta cura vreme de o luna, apoi verificati nivelul ureei.
Rosia in tratamente externe
Pentru frumusetea dvs.
Acnee - tamponati fata cu o rosie taiata in doua, iar la 20 de minute aplicati pe ten frunze de macris zdrobite. Operatiunea va dura o jumatate de ora, dupa care va clatiti cu apa de ploaie.
Prevenirea aparitiei cosurilor - Preparati urmatoarea lotiune: amestecati 40 ml alcool de 90.gr, 1 g glicerina si 100 ml suc de rosii. Curatati-va tenul cu ea dimineata si seara, de cate ori va expuneti la praf sau transpirati.
Tenul gras, cu puncte negre - se ingrijeste cu suc de rosii (mai putin coapte) foarte proaspat, cu care se fac spalari cu un tampon de vata, de minimum doua ori pe zi.
Cateva secrete
Salata de rosii preparata cu mult timp inainte de masa isi pierde proprietatile terapeutice.
Cotorul verzui al rosiei contine o substanta toxica pentru organism (solanina). Aceasta portiune nu se va consuma.
Mancata atunci cand nu s-a copt foarte bine, rosia poate fi indigesta pentru stomacurile mai delicate. Trebuie consumata cand este coapta integral, cu pielita si samburii, care ajuta la digestie si curata intestinul de deseuri.
Rosia faciliteaza digestia amidonului, deci preparati sosuri de rosii si mancati-le cu paste fainoase si legume.
Proprietati terapeutice complete au doar rosiile crescute in gradina si pe camp, si intr-o mult mai mica masura cele crescute in sera, in solariu sau aduse din import (care sunt culese necoapte si se maturizeaza in lazile in care sunt transportate).
Precautii si contraindicatii la tratamentul cu rosii
Se consuma cu prudenta de bolnavii de colita de fermentatie si de gastrita hiperacida.
Si frunzele rosiei au proprietati medicinale
Eczeme - taiati frunze de rosie foarte marunt si puneti-le sa se caleasca la foc mic in untura topita fara sare, 5 minute, amestecand. Filtrati prin presare si lasati sa se raceasca. Pastrarea se face in borcan inchis ermetic, la frigider. Dimineata, pe stomacul gol, se mananca trei rosii bine coapte - acestea curata ficatul, elimina toxinele si favorizeaza curatirea pielii, dupa care se face o ungere cu preparatul descris anterior a locurilor afectate.
Intepaturi de insecte- intepaturile de insecte trec mult mai repede si sunt mult mai putin dureroase daca sunt frecate cu frunze strivite de patlagica rosie.
Reumatism localizat in zona umerilor - in Banat se face o fiertura din frunze si lujeri de rosii (fara radacini). Toate partile plantei se taie marunt, se lasa la inmuiat de seara pana dimineata (doi pumni de planta in jumatate de litru de apa), apoi se strecoara; apa se pune deoparte, iar planta se fierbe in alta jumatate de litru de apa vreme de cinci minute, dupa care se lasa la racit putin si se strecoara. Se amesteca cele doua extracte, iar cu preparatul obtinut se fac comprese, care se tin pe umeri si ceafa, vreme de 2 ore pe zi. Pentru o mai mare eficienta, peste compresa cu extract de frunze de rosii se pune o sticla cu apa fierbinte. sursa: http://www.formula-as.ro/2006/735/medic ... siile-7332
Ultima modificare de antonela (26/07/09 15:51)
_______________________________________ Căci Tu eşti Stânca mea, Cetăţuia mea, şi, pentru Numele Tău, mă vei povăţui şi mă vei călăuzi. Psalmul 31:3
|
|
26/07/09 15:48
|
|
antonela
Moderator
Locatie: Romania
Inregistat: 02/11/05
|
|
Cartofii
Cartoful a ajuns in Europa prin secolul XVI si, de atunci, nu ne-a mai lipsit de la masa. Aceasta leguma aparent banala, daca este fiarta pe abur sau inabusit, dezintoxica organismul, datorita continutului sau bogat in potasiu. Contribuie la eliminarea acidului uric, fiind indicat in reumatism si artroza. Slab hipnotic si calmant, cartoful e foarte bun pentru persoanele nervoase, cu crampe, insomnii, tuse pe baza nervoasa. Este recomandat si diabeticilor, copt in cenusa, in asa fel incit sa nu i se piarda nici savoarea, nici calitatile nutritive.
Cartoful reduce glicozuria, determina o ameliorare a starii generale si, la bolnavii cu complicatii chirurgicale, o revitalizare a tesuturilor, prin favorizarea proceselor de cicatrizare. Cartoful contine provitamina A, vitamina K (antihemoragica si antianemica), sulf (combate excesul de seboree si fier). Constituie una dintre principalele surse de vitamina C a francezilor, care consuma in jur de 120 kg de cartofi pe an de persoana. Dr. Leon Binet a demonstrat ca aceasta leguma contine o substanta azotata, tuberina, care favorizeaza cresterea copiilor. Mai cu seama cartofii noi sint bogati in tuberina.
Cartoful nu ingrasa
Cartoful e recomandat de medicina moderna pentru ca e sanatos, hranitor, energetic, permis tuturor celor predispusi la ingrasare. Inlesneste functiile intestinale, combate ulcerul, este cicatrizant. Daca nu e preparat cu grasime, cartoful nu ingrasa. Este chiar recomandat obezilor, hepaticilor. Administrate diabeticilor, zilnic cite 1 kg-1,5 kg de cartofi, s-a constatat atenuarea simptomelor morbide (glicozurile, poliurie, polidipsie). Chiar daca este voluminos, cartoful are 80% apa, un pic mai putin decit laptele. Un cartof de dimensiuni medii cintareste in jur de 150 de grame si furnizeaza organismului doar 100-110 kilocalorii, cit un pahar de suc de portocale.
Un cartof are numai 10 miligrame de sodiu (de 400 de ori mai putin decit aportul zilnic de sodiu). Potasiu are, insa, din plin: de trei ori mai mult decit o portocala si chiar si mai mult decit o banana. Sint mai greu de digerat cartofii prajiti, deoarece contin mai multe lipide. Cartofii fierti nu trebuie pastrati mai mult de 24 ore. Nu consumati portiunile verzi ale cartofului. Sint toxice!
Sucul de cartofi cruzi
Sucul de cartofi nu are egal in tratarea aciditatii gastrice si a ulcerelor gastrice. Calmeaza si cicatrizeaza mucoasele digestive. Este un antispastic, diuretic, emolient. Intr-un pahar de vin, se pun doua degete de suc si restul apa calda. Se bea dimineata, pe stomacul gol.
Se poate amesteca si cu supa sau ciorba. Ca toate sucurile, si cel de cartofi se altereaza repede; de aceea, trebuie extras si consumat imediat. Milioane de indivizi sufera de artrita, dar putini cunosc actiunea benefica a sucului de cartofi impotriva acestei boli.
Extractul crud e indicat si in hepatita si litiaza biliara, constipatie, hemoroizi, scorbut. Sucul de cartofi din soiurile rozalii contine hidrati de carbon, protide, lipide, saruri minerale, vitamine (B1, B6, C, K). Amidonul de cartof este antiinflamator in bolile gastrointestinale, in intoxicatii cu substante toxice.
Medicamentul pielii
Pentru arsuri, degeraturi, crapaturi ale pielii, ulceratii, edeme ale pleoapelor: se rade o cantitate suficienta de cartofi cruzi si se aplica pe locul respectiv, in amestec cu o lingurita de miere sau ulei de masline, lasind sa actioneze cel putin doua ore; se fixeaza cu ajutorul unui bandaj. Se schimba cataplasma in timpul zilei, pina la vindecarea completa. Pentru arsuri solare, se pun cartofi in rondele subtiri. Se lasa sa actioneze citeva minute. Pecinginea trece cu cartof crud, dat prin mixer, se lasa 10 minute, apoi se clateste.
Faina de cartofi este un bun calmant in caz de flegmoane, arsuri, erizipel, ulcer varicos, eruptii cutanate si crapaturi ale pielii. Se fixeaza cu un bandaj si se lasa o ora sau doua. Operatia se repeta de doua ori pe zi, pina la vindecarea completa. Pe negi, se pune cartof crud, ras, o data dimineata si o data dupa-amiaza. Transpiratia abundenta a picioarelor se trateaza cu faina de cartofi pudrata pe piele, dupa spalarea picioarelor.
Alunga tusea si migrenele
Chiar si frunzele cartofului au intrebuintare terapeutica. 15 g de frunze proaspete se fierb 5 minute in 750 ml de apa. Se strecoara. Ceaiul obtinut se indulceste cu miere. Se bea intre mese pentru calmarea tusei. Pentru migrene, se pot aplica pe frunte si pe timple felii de cartof crud sau frunze proaspete de visin, menta, cimbrisor sau podbal.
In cazul durerilor de cap persistente, se va bea suc cald de cartofi (cite 1/4 pahar, de 3 ori pe zi, inainte de masa).
Contra parazitilor intestinali: se va minca seara, timp de 3 zile, exclusiv o salata de cartofi amestecati cu 60 g de ulei de nuca. Asadar, nu ocoliti cartofii din dieta zilnica. La masa de seara, 100-200 g de brinza de vaci si citiva cartofi la cuptor reprezinta un regim de sanatate mai bun decit orice medicament din lume.
Proprietati:
- hranitor - energetic - aliment de balast - antiulceros - cicatrizant - diuretic, emolient, cicatrizant al mucoasei digestive (suc crud)
Indicatii - uz intern:
- intretinator general al sanatatii - obezitate (prin potasiul lui) - diabet (inlocuieste painea: copt in cuptor sau inabusit) - gastrite, ulcere (suc crud) - constipatie (suc crud)
Indicatii - uz extern:
- arsuri - ulcere ale gambei - crapaturi
Mod de folosire - uz intern
- tinctura curata: 20 de picaturi in putina apa de 3 ori pe zi - suc de cartofi crud: o jumatate de pahar, de 4 ori pe zi timp de o luna (diabet, ulcere gastrodoudenal) pentru celelalte afectiuni
Mod de folosire - uz extern
- cataplasme cu cartofi cruzi, rasi: arsuri, degeraturi, crapaturi, ulcere, edeme ale pleoapelor
sursa: http://www.nutritie-sanatoasa.ro/artico ... 8/Cartofii
_______________________________________ Căci Tu eşti Stânca mea, Cetăţuia mea, şi, pentru Numele Tău, mă vei povăţui şi mă vei călăuzi. Psalmul 31:3
|
|
27/07/09 16:25
|
|
antonela
Moderator
Locatie: Romania
Inregistat: 02/11/05
|
|
ARDEII GRASI
Tratamente interne
Tromboza, tromboflebita - ardeii de culoare galbena si rosie au efecte antiagregante plachetare, adica previn formarea cheagurilor de sange in organism. De asemenea, au efecte antiinflamatoare venoase, o cura de 3-4 saptamani cu ardei fiind recomandata pentru prevenirea si combaterea tromboflebitei si a flebitei. Pe parcursul curei se recomanda consumul a minimum 200 de grame din aceasta leguma pe zi, sub forma de salata, in care se combina rosii si ulei virgin de masline.
Prevenirea infarctului miocardic - un studiu american arata ca ardeii grasi au o compozitie chimica ideala pentru prevenirea infarctului miocardic si a bolilor coronariene in general. Ei contin mari cantitati de vitamina C, flavonoide, vitaminele B6 si B9, toate aceste substante reducand riscul aparitiei si agravarii bolilor de inima. Se recomanda cure de lunga durata, 2-3 luni, in care se consuma minimum 150 de grame de ardei pe zi, simpli sau in salata.
Colesterol - ardeii grasi se consuma in mari cantitati (minimum 200 de grame pe zi), in salate facute in mod obligatoriu cu ulei presat la rece si cu suc de lamaie.
Persoanele cu nivel ridicat al colesterolului, care consuma mari cantitati de ardei, nu prezinta neaparat o imbunatatire spectaculoasa a analizelor de sange, in schimb au un risc considerabil mai scazut de a dezvolta afectiuni cardiovasculare.
Reumatism - un studiu prezentat in 2004 de catre un colectiv de unsprezece cercetatori americani, condus de catre dr. David Pattison, a avut drept subiect efectele unui consum ridicat de vitamina C naturala, provenita din legume si fructe, asupra bolilor reumatice.
Pacientii au consumat mai multe feluri de legume, dar mai ales ardei, care sunt campioni ai vitaminei C, continand cantitati mai mari din aceasta vitamina decat lamaile, portocalele sau grepfrutul. Cei nu mai putin de 20.000 de subiecti selectati pentru studiu nu aveau nici un fel de afectiune reumatica la inceput si au fost urmariti pe o perioada de un deceniu.
Ei bine, cei care au consumat vitamina C din ardei si din alte surse naturale au prezentat de 3 ori mai putine afectiuni reumatice, decat cei care au mentinut o dieta normala. Mesajul este simplu: daca vreti sa nu aveti probleme articulare, consumati in timpul sezonului macar 150 de grame de ardei proaspeti pe zi. Cand nu aveti ardei proaspeti, consumati rosii coapte in mod natural, macese, lamai, portocale, catina.
Leziuni nervoase in diabet - ardeii contin numeroase substante antioxidante, care protejeaza sistemul nervos si cardiovascular al diabeticilor. In plus, ei contin cantitati destul de reduse de hidrati de carbon, asa incat o doza de 100-200 de grame pe zi din aceasta leguma nu ridica probleme suplimentare organismului, legate de glicemie.
Se recomanda consumul zilnic de salata preparata cu ardei, cu ceapa si cu zarzavaturi verzi, o combinatie cu efecte antioxidante si de reglare a glicemiei remarcabile.
Adjuvant in astm - rezultatele preliminarii ale unor studii in curs de desfasurare arata ca un consum constant de ardei proaspeti este extrem de benefic pentru bolnavii de astm alergic. Substantele continute de ardei reduc intensitatea reactiei alergice, previn formarea de secretii in exces, reduc sensibilitatea la factorii nocivi din aerul respirat. Se tin cure de minimum 45 de zile, timp in care se consuma cate 150-200 de grame de ardei pe zi.
Prevenirea cancerului la prostata, la pancreas, de col uterin si al vezicii urinare - ardeii de culoare rosie si tomatele sunt doua surse foarte importante (considerate cele mai bune) de licopina, o substanta cu efecte antitumorale foarte intense, atunci cand este administrata in cure de lunga durata.
Studii facute in anul 2001 arata ca incidenta cancerului cu localizarile sus mentionate este cu pana la 39% mai redusa la persoanele care au in dieta legume bogate in aceasta substanta. Se recomanda, asadar, ca pe timpul verii sa se consume minimum 300 de grame de salata facuta cu ardei rosii si tomate (in proportia 1:2), un adevarat medicament anti-cancerigen.
Adjuvant in cancerul pulmonar - un studiu facut pe 60.000 de persoane adulte din Shanghai, un oras cu aerul extrem de poluat, arata ca o dieta bogata in pigmenti carotenoizi, adica in substantele care coloreaza in galben si portocaliu legumele si fructele, reduce semnificativ (cu peste 35%) posibilitatea aparitiei cancerului pulmonar. Cele mai bogate alimente in carotenoizi sunt ardeii galbeni si cu nuante de portocaliu, morcovii, dovleacul, piersicile, porumbul, fructele de catina.
Prevenirea cancerului de colon- continutul de fibre alimentare, de vitamina C si de vitamine din complexul B din ardeii verzi sau de culoare galbuie ii recomanda calduros pentru prevenirea cancerului intestinului gros. Se consuma cruzi, cate 150 de grame zilnic, in cure de macar 60 de zile pe an.
Fumatul activ si pasiv - doua studii diferite, facute in China, la Universitatea din Shanghai, si in Statele Unite, la Universitatea din Kansas, arata ca un consum ridicat de vitamina A naturala, adica provenita exclusiv din legumele si fructele proaspete, reduce riscul afectiunilor respiratorii produse de fumul de tigara. Doctorul Baybutt (Universitatea de Medicina din Kansas) a cautat, de pilda, explicatia pentru cazurile, ce-i drept foarte rare, de persoane care sunt sanatoase si la 90 de ani, desi au fumat toata viata.
El a gasit raspunsul in dieta, aratand prin studii de laborator facute pe animale expuse la fumul de tigara si prin studii statistice ca persoanele care consuma alimente bogate in carotenoizi cum ar fi ardeii, morcovul, catina, dovleacul, sunt mult mai putin predispuse la cancer, dar si la astm sau bronsita.
Asadar, daca ati fost sau sunteti expusi la nocivul fum de tigara, consumati zilnic, in timpul sezonului de vara, ardei proaspeti, cate 100-200 de grame pe zi. Ardeii rosii si portocalii contin mai multa vitamina A decat morcovii si va vor proteja de o multime de necazuri legate de fumat.
Prevenirea cataractei - o echipa de cercetatori italieni a descoperit in anii '90 doua substante prezente in ardei: luteina si zeaxantina, care protejeaza ochii varstnicilor de aparitia cataractei, dar si a degenerescentei maculare, una din principalele cauze ale orbirii la persoanele in varsta.
Pentru a reduce riscul aparitiei sau al recidivei acestor afectiuni, consumati cate 100 de grame de ardei proaspeti pe zi (de preferinta galbeni sau rosii), in cure de macar 2 luni pe an.
Tratamente externe Eruptii alergice - se spala doi ardei, se despica, se curata de seminte si apoi se toaca fin sau se mixeaza. Pasta rezultata se aplica printr-un tifon subtire pe locul afectat, unde se tine vreme de 1-2 ore, dupa care se indeparteaza, iar pielea se lasa sa se usuce la aer. Ardeii dulci au efecte antialergice si antiinflamatoare.
Precautii si contraindicatii
Principalul risc legat de consumul ardeilor grasi este ca ei sa contina mari cantitati de pesticide si de substante provenite din ingrasamintele chimice. Intr-un studiu publicat in 2006, ardeii intrau intr-un top 12 al celor mai poluate alimente din supermarket-uri.
Ca atare, prima grija pe care trebuie sa o avem este ca ardeii pe care ii consumam sa provina din surse de incredere, din ferme unde se foloseste o agricultura pe cat posibil ecologica.
In rest, contraindicatiile la consumul de ardei grasi sunt practic inexistente, fiind raportate doar cateva cazuri de iritatii gastrice si intestinale, probleme cauzate de o sensibilitate individuala a pacientilor. sursa: http://www.formula-as.ro/2008/835/medic ... rasi-10165
Ultima modificare de antonela (28/07/09 11:05)
_______________________________________ Căci Tu eşti Stânca mea, Cetăţuia mea, şi, pentru Numele Tău, mă vei povăţui şi mă vei călăuzi. Psalmul 31:3
|
|
28/07/09 11:02
|
|
antonela
Moderator
Locatie: Romania
Inregistat: 02/11/05
|
|
Vinetele
Originare din India si Birmania, vinetele sunt plante pretentioase la conditiile de mediu. Vinetele se folosesc pentru prepararea a numeroase feluri de mancare.
Vinetele contin multe vitamine si minerale (A, C, B1, B2, B3, B5, B6, potasiu, fosfor, calciu, sodiu, magneziu, zinc), fiind in acelasi timp legume putin calorice: 100 g furnizeaza doar 18 calorii.
O adevarata "hrana pentru creier", vinetele scad nivelul colesterolului, combat constipatia, previn bolile cardiovasculare.
Vinetele au proprietati antireumatismale, antianemice, diuretice si laxative, favorizeaza scaderea in greutate, stimuleaza activitatea intestinelor si a ficatului.
O cura de vinete care va hidrateaza si purifica organismul este binevenita in timpul verii si mai ales pe canicula.
Daca nu stiati, vanata este folosita in terapiile naturiste, fiind o sursa foarte bogata de vitamine si minerale.
sursa: http://www.bucataras.ro/articole/533/vinetele.html
Ultima modificare de antonela (29/07/09 14:00)
_______________________________________ Căci Tu eşti Stânca mea, Cetăţuia mea, şi, pentru Numele Tău, mă vei povăţui şi mă vei călăuzi. Psalmul 31:3
|
|
29/07/09 13:58
|
|
antonela
Moderator
Locatie: Romania
Inregistat: 02/11/05
|
|
Castravetii
Castravetele (Cucumis sativus) este o plantă legumicolă din familia Cucurbitaceae care include dovlecelul, dovleacul, pepenele galben şi cel verde etc., şi este cultivat pe scară largă. Provine din India şi este cultivat în regiuni tropicale şi temperate. Se cultivă în numeroase varietăţi, datorită diversităţii fructelor.
Planta de castravete este o viţă târâtoare de 1,5 – 2 m lungime, care creşte agăţându-se pe spaliere sau alte structuri de susţinere cu ajutorul cârceilor. Planta are frunze mari care acoperă fructul. Acesta este cilindric, alungit, cu margini rotunjite, şi poate creşte până la 60 cm, cu un diametru de 10 cm. De obicei creşte de cam de 10 cm lungime. Castraveţii pot fi mâncaţi în stare crudă sau muraţi (murături).
Planta se dezvoltă dintr-o sămânţă închisă. Din punct de vedere ştiinţific, rezultatul polenizării plantei de castravete este un fruct. Clasificarea acesteia ca legumă, ca şi în cazul roşiilor şi a dovlecelului, de exemplu, este arbitrară şi se bazează în principal pe folosirea acestuia în bucătărie.
Consumat ca aliment, castravetele cu coajă, în stare crudă, are un aport de 20kcal la 100 grame, din care carbohidraţi aproximativ 3,63g, grăsimi 0,11g, proteine 0,65g, vitamina B1 0,027 mg, vitamina B2 0,033 mg, vitamina B3 0,098g, urme de vitamina B6 şi B9, vitamina C 2,8mg, fier, magneziu, fosfor, potasiu, zinc.
Durerile de cap provocate de caldură, insolaţie: Se consumă jumătate de litru de suc de castraveţi cu puţină lămâie, pe stomacul gol, într-o doză unică.
Este un foarte bun re-hidratant, conferă o senzaţie de răcoare şi diminuează intensitatea durerilor de cap. Suplimentar, se folosesc de data aceasta extern, felii reci de castravete, care se aplică pe frunte, pe ceafă şi pe tâmple.
În popor se spune că feliile de castravete aplicate pe piele "trag durerea de cap". Experimental s-a putut constata în multe cazuri adevarul acestei informaţii, deşi mecanismul prin care acest lucru se produce încă nu este elucidat.
Sarcina: Castraveţii consumaţi în timpul sarcinii reduc senzaţia de greaţă, precum şi frecvenţa acceselor de vomă produse de mişcare, de stres, de stimulări olfactive neplăcute etc. Nu este fixată o cantitate standard de castraveţi recomandată a fi consumată zilnic, este bine însă să aveţi acest "medicament" pe masă, pentru a avea o sarcină mai uşoară.
Indigestia: Castraveţii cu tot cu coajă conţin o enzimă (erepsina) care ajută la digestia mâncărurilor bogate în proteine, care sunt şi cele mai grele pentru stomac şi ficat.
De asemenea, consumul de castravete previne tulburările şi bolile hepatice la marii consumatori de proteine, care preferă brânzeturile, ouăle, peştele sau carnea în alimentaţie. Se recomandă consumul a minimum 100 de grame de castravete, la fiecare masă în care sunt prezente aceste alimente.
surse: http://ro.wikipedia.org/wiki/Castravete http://gateste-cu-clau.blogspot.com/200 ... vetii.html
Ultima modificare de antonela (30/07/09 12:37)
_______________________________________ Căci Tu eşti Stânca mea, Cetăţuia mea, şi, pentru Numele Tău, mă vei povăţui şi mă vei călăuzi. Psalmul 31:3
|
|
30/07/09 12:35
|
|
antonela
Moderator
Locatie: Romania
Inregistat: 02/11/05
|
|
Varza
Virtutile terapeutice ale verzei - acest aliment atit de comun pentru noi - sint cunoscute inca din antichitate, ea fiind considerata la un moment dat un adevarat panaceu.
Calitatile sale sint de necontestat, astfel ca varza poate fi folosita cu succes in prevenirea si tratarea unui numar extrem de mare de boli, ea fiind o adevarata farmacie naturala. Ea este bogata in special in provitamina A, vitaminele C si E si in fibre, elemente care asigura sanatatea celulelor.
Din pacate insa, multi o acuza de provocarea unor tulburari digestive. Sa nu uitam insa ca, in cele mai multe cazuri, tulburarile respective pot aparea in urma consumului verzei impreuna cu carnea (sarmale sau varza calita). In schimb insa, nimeni nu se poate plinge ca ar fi avut probleme dupa ce a mincat o salata de varza proaspata. Interes nutritional si dietetic
Varza este o leguma foarte putin calorica, ea avind in jur de 25 de calorii (100 kjouli) la 100 de grame de produs. Glucidele, care furnizeaza o parte din calorii, sint constituite in primul rind din pentosan, glucide partial asimilabile. In afara de asta, ele mai contin zaharoza, glucoza si fructoza.
Protidele, care completeaza aportul energetic, sint prezente si ele la un nivel ridicat. Bogatia vitaminica a verzei trebuie insa subliniata, ea figurind printre legumele cu cel mai mare continut de vitamina C (cele mai bogate sint foile aflate la exterior). Prin fierbere insa se pierde cam 30-40 la suta din continutul de vitamina C.
Varza este de asemenea foarte bogata in vitamina E: 2-7 mg la 100 g, ceea ce constituie un adevarat record pentru o leguma, 200 de grame de varza consumate zilnic acoperind necesarul zilnic de vitamina E. 200 de grame de varza acopera necesarul zilnic de vitamina A Provitamina A (sau carorenul, care se transforma in vitamina A in organism) este si ea foarte bine reprezentata, astfel ca o portie de 200 de grame de varza acopera necesarul zilnic de vitamina A. Vitaminele din grupa B sint si ele foarte bine reprezentate: B1, B2, B3, B5, B6, B9, adica toate cele care constituie grupa anticanceroasa. Efect benefic in preventia cancerului de colon
Cercetarile efectuate in ultimii 20 de ani au confirmat faptul ca un consum regulat de varza are efect benefic in preventia cancerului de colon in special, a celui de stomac, dar si de plamini, esofag si rect (cercetari realizate la Universitatea din Minnesota si J. Hopkins din SUA, in Grecia, Israel, Japonia, Norvegia). Cercetarile au relevat deci ca persoanele care consuma legume din familia crucifere, varza in special, sint mult mai putin expuse ca celelalte cancerului de colon (studii efectuate de Institutul National American al Cancerului).
Mare continut in minerale
Continutul in minerale este si el foarte bine reprezentat: calciu, Varzamagneziu, fier, la fel si cel in oligoelemente: iod, cupru, mangan, sulf.
Fibrele alimentare sint abundente, fiind compuse in majoritate din celuloza si hemiceluloza, ceea ce explica si anumite intolerante intestinale. Modul de preparare a verzei poate inlatura insa aceste efecte. Fibrele alimentare sint capabile sa stimuleze intestinul si sa previna constipatia. O portie de 200 de grame de varza asigura peste 20 la suta din cantitatea de fibre necesara zilnic (30-37 g).
Proprietati terapeutice
Varza este un aliment alcalinizant nutritiv, energetic, remineralizant si tonifiant si este preferabil sa se manince in stare cruda, pentru a i se pastra intacte proprietatile.
Caracteristici:
Prezinta proprietati dezinfectante si cicatrizante la nivelul tesuturilor
Poseda o actiune antiseptica pulmonara importanta si proprietati expectorante
Favorizeaza metabolismul glucidelor si absorbtia oxigenului in celule
Are actiune anticancerigena: specialistii recomanda folosirea verzei in mod regulat, deoarece continutul ei crescut de caroten diminueaza riscul aparitiei cancerului. In acelasi timp, sulful si hitidina pe care le contine varza diminueaza tumorile, asigurind eliberarea toxinelor
Este aperitiva si antidepresiva. Romanii, de exemplu, erau incredintati ca varza vindeca melancolia. Fiind foarte bogata in vitamine si saruri minerale, varza asigura elementele indispensabile sezonului rece
Alte proprietati: antidiareica, antiscorbutica, antiseptica, depurativa
Contine un pricipiu hipoglicemiant, care face sa fie recomandata in regimul pentru diabetici
Indicatii terapeutice generale
Gratie continutului sau bogat in vitamine, saruri minerale si clorofila, varza restabileste flora intestinala si contribuie la cresterea numarului de hematii (in special varza alba). De aceea varza este recomandata in:
Astenii
Imbatrinire prematura
Demineralizari
Indicatii particulare:
Sfera cardiovasculara si sanguina: ulcere varicoase, anemie simpla
Sfera respiratorie: afectiuni bronho-pulmonare, TBC
Sfera digestiva: ulcer gastric si duodenal, colita ulceroasa
Sfera genito-urinara: fenomene congestive spasmodice si inflamatorii
Sfera ORL: angina, laringita, sinuzita
Inflamatii si infectii intestinale: ciroza ascitica
Sfera dermatologica: infectii cutanate (abcese, panaritii, furuncule, antrax) si complicatiile acestora, contuzii si rani
Sfera neuro-psihica: nevroza
Sfere diverse: insolatii, stari congestive cerebrale, nevralgii, diabet
Extern, varza se foloseste sub forma de cataplasme in entorse, nevralgii faciale, guta, abcese, furuncule, afectiuni ale gambelor (varice, flebita, arterita) si multe altele. (O cataplasma foarte utila in diverse stari congestive - hepatice de exemplu - sau dureri de origini diverse - lumbago - se prepara din 4 foi de varza, 2 cepe rase, 4 pumni de tarite si apa, cit sa le acopere. Dupa ce s-a evaporat apa, se aplica cataplasma pe zona dureroasa si se mentine timp de 2-3 ore sau toata noaptea, daca se aplica seara, la culcare).
sursa: http://www.terapii-naturiste.com/plante ... /varza.htm
Ultima modificare de antonela (31/07/09 18:55)
_______________________________________ Căci Tu eşti Stânca mea, Cetăţuia mea, şi, pentru Numele Tău, mă vei povăţui şi mă vei călăuzi. Psalmul 31:3
|
|
31/07/09 18:33
|
|
antonela
Moderator
Locatie: Romania
Inregistat: 02/11/05
|
|
Conopida
Conopida conţine la fel de multă vitamina C ca şi portocalele: 60 mg/100 g. O porţie de 200 g conopidă acoperă necesarul zilnic de vitamina C şi întăreşte imunitatea înainte de venirea sezonului rece.
Conopida este alimentul perfect pentru persoanele care au probleme cu greutatea. Are doar 24 de calorii/100 g, are proprietăţi depurative şi detoxifiante. Cu o singură condiţie însă: să nu mîncăm conopidă gratinată sau cu sosuri cu multe grăsimi.
Conopida dă rapid senzaţia de saţietate . Acest efect se datorează fibrelor – 2,5 g/100 g – pe care le conţine. Din cauza fibrelor însă, conopida este tolerată mai greu de persoanele cu sindromul colonului iritabil. Aceste persoane pot să mănînce conopidă pregătită la aburi.
Magneziu, calciu
Conopida este sursă bună de minerale: magneziu, calciu, potasiu şi vitaminele C, B. Magneziul (15 mg/100 g) alături de vitamina C, vitaminele din grupul B stimulează imunitatea, dar şi sistemul nervos. 100 g conopidă furnizează 320 mg potasiu, care contribuie la buna funcţionare a sistemului cardiovascular. “Prin conţinutul de potasiu, conopida este recomandată cu precădere hipertensivilor.
Acestor bolnavi li se prescriu diuretice, care elimină atît retenţiile de apă din ţesuturi, cît şi potasiul”, arată prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Cea mai bună este conopida crudă. O salată cu conopidă, ţelină şi sfeclă roşie este perfectă ca aperitiv.
Fiartă în aburi nu mai mult de 10 minute, conopida păstrează o parte din vitamine şi minerale. Astfel pregătită, conopida poate fi folosită ca garnitură pentru friptura la grătar.
Nutriţioniştii nu recomandă însă conopida gratinată sau cu diferite sosuri. Pregătită în acest mod, conopida are mai multe calorii.
100 g conopidă
Calorii 24 Proteine 2,4 g Glucide 3,5 g Fibre 2,5 g Potasiu 320 mg Magneziu 15 mg Calciu 20 mg Vitamina C 60 mg Vitamina B1 0,1 mg Vitamina B2 0,1 mg Vitamina B6 1,1 mg Vitamina E 0,1 mg
sursa: http://www.jurnalul.ro/stire-alimentati ... 34066.html
_______________________________________ Căci Tu eşti Stânca mea, Cetăţuia mea, şi, pentru Numele Tău, mă vei povăţui şi mă vei călăuzi. Psalmul 31:3
|
|
02/08/09 13:04
|
|
antonela
Moderator
Locatie: Romania
Inregistat: 02/11/05
|
|
Mazărea - o sursă importantă de fibre
Denumirea latină: Pisum sativum
Plantă din familia fabaceelor, anuală, căţărătoare sau atârnătoare, cultivată pentru seminţele verzi.
Mazărea ajută la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge. În acelaşi timp, mazărea se află printre alimentele cele mai bogate în vitamina B1. Consumul de mazăre ajută la reducerea riscului apariţiei bolilor de inimă.
În ceea ce priveşte cantitatea de mazăre pe care trebuie să o mănânce un adult, nutriţioniştii recomandă să se consume între 100 şi 150 de grame de mazăre proaspătă sau congelată în fiecare zi.
Această cantitate de mazăre îi asigură unei persoane doza zilnică de tiamină, jumătate din cantitate necesară de fibre şi aproximativ o cincime din doza zilnică recomandată de fier.
Trebuie specificat că mazărea conservată trebuie evitată pentru că în procesul de ambalare leguma îşi pierde majoritatea substanţelor nutritive şi, în plus, i se adaugă şi sare, avertizează specialiştii.
O bună formă
100 g de mazăre înseamnă -80 Kcal.
Este o minunată sursă de albumine, hidrocarburi, amidon, conţine fier, potasiu, fosfor, zinc, vitamina C, vitamine din grupa B. Scade nivelul de colesterol. Protejează împotriva cancerului şi influenţează benefic oasele noastre
Dă viaţă şi apără
Mazărea, leguma preferată a copilăriei noastre nu numai că este foarte gustoasă, dar are şi o combinaţie inedită de elemente nutritive. Datorită amestecului de vitamine B1, B2, B6 şi C precum şi a conţinutului de fier constituie un medicament împotriva oboselii, a anemiei, a problemelor cu învăţatul, şi a funcţionări slabe a sistemului imunologic imunitar al organismului.
Favorita regilor
Mazărea este una dintre legumele cunoscute încă în antichitate. A fost una dintre primele legume domesticite, la început a fost cultivată în Orientul Apropiat şi în Balcani. Până în secolul al XVI-lea era consumată sub formă de seminţe uscate, până când grădinarii italieni au reuşit să obţină un soi de mazăre care putea fi consumat în stare crudă. Un mare iubitor de mazăre a fost Ludovic al XVI-lea care a ordonat ca aceasta să fie cultivată în grădinile din Versailles.
Mazărea şi Preşedintele
Mazărea era una dintre legumele preferate ale lui Thomas Jefferson, acesta organiza în fiecare an un concurs pentru recolta de mazăre culeasă cel mai din timp. Învingătorul concursului îi invita pe ceilalţi participanţi la masă, declarând că mazărea este gata de consumat.
Asistentul profesorului
Datorită mazării J. Mendel a descoperit legile geneticii.
Un pionier conservat
Mazărea a fost prima legumă care a fost ambalată în cutii de conserve.
surse: http://www.bonduelle.ro/?path=5,46,62 http://www.gandul.info/sanatatea/mazare ... 91;2343866
_______________________________________ Căci Tu eşti Stânca mea, Cetăţuia mea, şi, pentru Numele Tău, mă vei povăţui şi mă vei călăuzi. Psalmul 31:3
|
|
03/08/09 12:42
|
|
antonela
Moderator
Locatie: Romania
Inregistat: 02/11/05
|
|
Fasolea uscata
Fasolea este un substituent foarte bun al carnii in dietele vegetariene, pentru ca aceasta contine o cantitate mare de proteine. De asemenea fasolea contine si o cantitate mare de fibre, cu rol in mentinerea unui tranzit intestinal normal, este hranitoare si are un continut caloric redus. Acesta trebuie clasificat printre glucidele bune, dat fiind ca prezinta un incide glicemic foarte scazut.
Fasolea boabe este o leguminoasa folosita inca din antichitate de greci si egipteni, boabe de fasole uscata fiind gasite chiar in mormintele faraonilor egipteni ca mancare pentru viata de apoi.
Fasolea reprezinta un aliment ieftin si o cale sanatoasa de a include elemente nutritive in alimentatia zilnica. Boabele de fasole sunt componente extrem de benefice in orice dieta datorita carbohidratilor complecsi, proteinelor si fibrelor, cat si continutului scazut in calorii, grasimi si sare.
Continut
Jumatate de cana de fasole boabe gatita aduce 120 calorii si o multime de carbohidrtai complecsi care sunt degradati lent de catre organism si furnizeaza o energie sustinuta, controland secretia de insulina (au indice glicemic scazut) si previn depunerea nedorita de grasime. Cu alte cuvinte zaharurile din fasole nu cresc brusc glicemia asa cum o fac alte alimente bogate in carbohidrati (de ex fructele), care furnizeaza o energie de scurta durata si sunt benefice la masa de dimineata.
O cana de fasole gatita aduce 16 g de proteine in alimentatie, nevoia zilnica a unui adult fiind in general de 50-60 g. Fasolea insa nu contine toti aminoacizii esentiali asa incat combinarea ei cu alte leguminoase sau cereale, cu orez de exemplu, completeaza aportul proteic. Fasolea este o sursa buna de vitamine B inclusiv acid folic si minerale: fier, potasiu, seleniu, magneziu si ceva calciu.
Este si o sursa bogata de fibre insolubile care se elimina din organism si ajuta la prevenirea constipatiei. Amidonul rezistent ajuns in colon este atacat de bacterii producand astfel un acid gras cu lant scurt cunoscut pentru efectele sale de prevenire a cancerului
Contine de asemenea fibre solubile care ajuta la scaderea grasimilor din sange Fasolea boabe aduce putine grasimi si nici o urma de colesterol Fasolea ca si lintea contine antioxidanti – flavonoizi- cu rol in prevenirea cancerului de san
Indicatii
Scade riscul de cancer de colon si cancer de san Scade nivelul de colesterol total din sange ca si LDL colesterolul (colesterolul „rau”) contribuind la reducerea riscului de boala cardiaca Intareste sistemul imun Scade riscul de diabet de tip II Imbunatateste controlul diabetului de tip I si II Aduce un aport nutritiv important mai ales in combinatie cu alte alimente bogate in proteine
Mod de consum
- Fasolea boabe poate fi consumanta in mancaruri, sub forma de pateu si in salate. - Cel mai bine fasolea boabe fierbe daca este lasata peste noapte in apa. - Pentru a elimina efectul flatulentei se schimba apa de fierbere de 2-3 ori, de preferinta tot cu apa firbinte.
Proprietati:
- nutritiv - energetic - reconstituent - reparator al sistemului nervos
Indicatii - uz intern:
- diabet - insuficienta hepatica - crestere - surmenaj
Indicatii - uz extern:
- arsuri
Mod de folosire - uz intern:
- se va consuma cu pielita ei cu tot (care contine fermenti) - mai digerabila cand este amestecata cu fasole verde - ceai: 150 g pastai proaspete + 1 litru de apa fierte 2 minute lasate la macerat 8 ore o cana dimineata pe stomacul gol
Mod de folosire - uz extern:
- boabe fierte si strivite (impotriva arsurilor)
sursa: http://www.nutritie-sanatoasa.ro/artico ... lea-uscata
_______________________________________ Căci Tu eşti Stânca mea, Cetăţuia mea, şi, pentru Numele Tău, mă vei povăţui şi mă vei călăuzi. Psalmul 31:3
|
|
04/08/09 15:46
|
|
antonela
Moderator
Locatie: Romania
Inregistat: 02/11/05
|
|
Broccoli
Broccoli este o leguma cunoscuta inca din timpul Imperiului Roman. Numele sau englez deriva din italianul brocco si din latinul bracchium, care inseamna brat sau ramura. Inrudita cu varza si conopida, broccoli este o sursa excelenta de vitamina A si C, fier si calciu, bogata in fibre si saraca in calorii. Este o leguma care ofera o nutritie exceptionala si ajuta la mentinerea unei vieti sanatoase si longevive.
Broccoli este o sursa excelenta de vitamina A, B2, acid folic si vitamina C (de 2 ori mai multa vitamina C decat intr-o portocala) si bogata in fier si potasiu. Este o leguma cu un continut crescut de calciu, aproape un echivalent al laptelui in alimentatie. Contine seleniu si compusi cu sulf, cu importante efecte antioxidante si anticancerigene.
Contine de asemenea un compus fitochimic (sulforaphane) care distruge o bacterie – Helicobacter pylori – raspunzatoare de aparitia gastritei si a ulcerelor gastrice . Acest compus impreuna cu altii – indoli – au proprietati importante anticancerigene utile in prevenirea cancerului de san, cancerului gastric, a melanomului malign, a leucemiilor.
Studii recente efectuate pe celule tumorale din cancerul de san au aratat ca sulforaphane opreste chiar inmultirea celulelor canceroase intervenind in stoparea diviziunii celulare. Sulforaphane este un compus care stimuleaza si enzimele de detoxifiere din ficat, ajutand la curatarea mai rapida a substantelor cancerigene din organism.
O alta proprietate interesanta a acestei legume consta in eliberarea, in momentul taierii, mestecarii sau digerarii, a unui compus cu sulf – sinigrin cu rol in inhibarea inmultirii celulelor tumorale si in inducerea apoptozei acestora (moartea celulara programata).
Prin continutul de antioxidanti din familia carotenoizilor broccoli intervine si in protectia ochiului, impiedicand formarea cataractei .
O cana de broccoli fiert contine 74 mg de calciu plus 123 mg de vitamina C care imbunatateste semnificativ absorbtia calciului, totul cu doar 44 calorii. Prin comparatie o portocala nu contine calciu, are 69 mg de vitamina C si cu 50% mai multe calorii. Produsele lactate nu contin vitamina C dar contin grasimi saturate care sunt nocive pentru sistemul cardiovascular. Un pahar de lapte cu 2% grasimi contine 121 de calorii.
Indicatii
# Are proprietati antioxidante care previn aparitia unor forme de cancer: cancer de san, de prostata, cancer gastric, melanom malign, leucemii
# Continutul bogat in sulf are efecte benefice antivirale si antibiotice
# Ajuta la vindecarea gastritelor cu Helicobacter pylori
# Cardioprotector, mentine controlul tensiunii arteriale
# Previne formarea cataractei
# Ajuta la intarirea oaselor si in osteoporoza prin continutul crescut in calciu
# Fortifica sistemul imun
# Consumul regular de broccoli este o arma excelenta impotriva stresului
Pentru a putea beneficia de cat mai multe vitamine, saruri minerale si enzime cu rol terapeutic, este bine ca broccoli sa fie utilizat sub forma de suc proaspat (obtinut cu storcatorul electric). Gustul sucului de broccoli poate fi ameliorat cu suc de lamaie. Se face astfel o cura, mai mult sau mai putin indelungata, in functie de afectiune si de gravitatea acesteia.
Presa si televiziunea occidentala si americana fac o larga popularizare conopidei broccoli, denumind-o "super-leguma", deoarece cercetarile din ultimii zece ani, efectuate de prestigioase institute de nutritionism si de cercetari medicale, au situat-o pe primul loc intre legumele cu continut bogat in substante anticancerigene, cu rol preventiv si curativ pentru bolile cardio-vasculare si cataracta.
Substantele cu sulf pe care le contine, precum si vitaminele au un rol deosebit in stoparea inmultirii haotice a celulelor canceroase , contribuind la prevenirea si chiar vindecarea unor tipuri de cancer ca: cel de esofag, laringe, stomac, prostata, colon si plamani.
De asemenea, broccoli contine importante cantitati de saruri minerale, fier, fosfor, calciu si potasiu, ca si vitaminele A si C, cu efect antioxidant, precum si o cantitate de calciu egala cu aceea dintr-o ceasca de lapte, avand insa un numar redus de calorii (45 calorii la 150 ml) . In sfarsit, este o buna sursa de fibre celulozice care asigura tranzitul bolului alimentar.
Broccoli contine subtante goitrogene (pot induce formarea gusei – marirea tiroidei) care interfera cu functionarea tiroidei. Persoanele cu probleme tiroidiene existente sau netratate ar trebui sa evite consumarea acestei legume.
sursa: http://sanatate.acasa.ro/articole/sanat ... iraculoasa
_______________________________________ Căci Tu eşti Stânca mea, Cetăţuia mea, şi, pentru Numele Tău, mă vei povăţui şi mă vei călăuzi. Psalmul 31:3
|
|
05/08/09 09:29
|
|
antonela
Moderator
Locatie: Romania
Inregistat: 02/11/05
|
|
SPANACUL
Denumirea latină Spinacia oleracea Plantă anuală, cultivată pentru frunzele sale verzui. Fierul sigur 100g de spanac – 17 kcal Conţine amidon, potasiu, calciu, fosfor, magneziu, sodiu, fier, zinc, mangan, fluor, vitaminele C, B1, B2, B6, PP, E, K, acid folic, provitamina A. Fierul din spanac se află într-o formă sigură, naturală, în timp ce administrarea fierului sub formă farmacologică poate duce la supra-dozare, care este extrem de periculoasă, în special pentru copii.
Cheia puterii
Spanacul este o sursă minunată de fier, care este parte a hemoglobinei ce transportă oxigenul prin toate celulele corpului şi intră în cadrul sistemului responsabil de producerea de energie şi a controlării metabolismului. Se recomandă îndeosebi femeilor, copiilor şi tinerilor aflaţi în perioada de pubertate.
Rezistenţa
Spanacul posedă vitamina K în cantităţi record, care influenţează rezistenţa oaselor noastre.
Cutia de conserve de la desene animate
Spanacul provine din Persia în Europa a ajuns în secolul al IX-lea împreună cu maurii. Popularitatea spanacului a fost foarte redusă şi s-a dezvoltat foarte lent. De abia după cel de-al doilea război mondial consumul de spanac a crescut, datorită reclamei făcute de americani. Ambasador al acestei legume a fost eroul desenelor animate – marinarul Popeye, care oricând avea la îndemână câte o cutie de spanac. O golea dintr-o înghiţitură, după care se lua la bătaie, care întotdeauna se termina cu căderea adversarului la podea.
Spanac de zece ori
Spanacul este cunoscut pentru cantitatea mare de fier conţinută. Primele calcule au fost făcute în secolul al XIX-lea de către dr E von Wolf, care ... a pus greşit o virgulă. Spanacul conţine de 10 ori mai puţin fier decât a rezultat din calculele acestuia.
Această greşeală a fost observată de abia în anul 1937. O informaţie bună pentru devoratorii de spanac este faptul că acesta rămâne în continuare în top-lista legumelor, nu numai datorită cantităţii impunătoare de fier (cu toate greşelile de până acum), dar şi datorită cantităţii de vitamina C, E, acid folic, zinc, magneziu şi potasiu.
sursa: http://www.spanacul.bonduelle.ro/
_______________________________________ Căci Tu eşti Stânca mea, Cetăţuia mea, şi, pentru Numele Tău, mă vei povăţui şi mă vei călăuzi. Psalmul 31:3
|
|
12/08/09 11:48
|
|
antonela
Moderator
Locatie: Romania
Inregistat: 02/11/05
|
|
Sfecla rosie
Detoxifierea ficatului este un subiect pregnant. Sfecla rosie este de ajutor in chestiunea detoxifierii ficatului. Sfecla rosie contine foarte multe substante ce protejeaza ficatul. Despre sfecla va mai putem spune ca isi pastreaza proprietatile indiferent de modul de gatire. Sfecla rosie calorii – nu va faceti probleme – nu va veti ingrasa mancand sfecla. Chiar daca este dulce sfecla rosie are are putine calorii – 40 de calorii la o jumatate de cana.
Printre substantele care impiedica buna functionare a ficatului se numara cofeina, alcoolul, medicamentele, anticonceptionalele, tigarile, carnea fripta la gratar, grasimile saturate, gazele de esapament, vaporii de vopsea, dietele bogate in proteine. Se intelege de la sine ca va recomandam sa evitati aceste lucruri dar daca doriti sa restabiliti buna functionarea a ficatului si este nevoie de detoxifierea acestuia va recomandam printre altele si sfecla rosie.
Sfecla rosie contine in primul rand potasiu si acid folic (Vitamina B9) cu ajutor in reglarea tensiunii arteriale si protectie cardiaca. Acidul folic este foarte util si necesar si in alimentatia gravidelor scazand semnificativ riscul aparitiilor malformatiilor congenitale.
Continutul de potasiu este mai mare decat la drojdia de bere iar proprietatile benefice ale sfeclei se pastreaza indiferent daca este servita cruda sau preparata. Proprietatile benefice ale sfeclei rosii nu se pierd prin fierbere sau gatire la cuptor.
Sucul de sfecla rosie are foarte multe vitamine, imbunatateste metabolismul, combate anemia si are efect de detoxifiere a ficatului ajutandu-l să distrugă grăsimile depozitate. In sfecla rosie se gaseste o combinatie unica de sodiu si calciu (10:1), ceea ce contribuie la dizolvarea calciului si eliminarea excesului lui din organism. Sfecla roşie are un intens efect de energizare şi de remineralizare a organismului avand in vedere ca are foarte multe glucide, oligoelemente (magneziu, fosfor, potasiu, fier) şi vitamine (A, B, C şi PP).
Este contraindicată pentru diabetici, intrucat păstreaza un continut mare de zahar. Zaharul din compozitia sfeclei se absoarbe foarte repede in organism.
Asa cum am spus, sfecla rosie ajuta in detoxifierea ficatului dar aveti grija la alti factori care pot impiedica buna functionare a ficatului. Vestea buna este ca daca mentineti o dieta optima puteti mentine functiile normale ale ficatului. In afara de sfecla rosie va recomandam sa consumati multe legume precum varza, broccoli, conopida, varza de Bruxelles.
Sfecla (cantitate: 1/2 cana) are putine calorii (40), 0 colesterol, 65 mg sodiu, 0.2 g grasimi, 1 g proteine, 8 g carbohidrati, 1.7 g fibra.
… prin continutul de iod, sfecla ocupa unul dintre primele locuri printre legume
…daca nu rupeti coditele sfeclei rosii aceasta isi va mentine mai mult din gust si culoare. … sfeclele mici sunt mai dulci decat cele mari
sursa: http://prodieta.ro/detoxifierea-ficatul ... e-sfeclei/
_______________________________________ Căci Tu eşti Stânca mea, Cetăţuia mea, şi, pentru Numele Tău, mă vei povăţui şi mă vei călăuzi. Psalmul 31:3
|
|
06/11/09 21:59
|
|
antonela
Moderator
Locatie: Romania
Inregistat: 02/11/05
|
|
Sparanghelul
100 g de sparanghel – 23 kcal
Conţin: o bogăţie de vitamina A şi C precum şi alte microelemente, cum ar fi fierul, potasiul, zincul, precum şi o mulţime de amidon.
Sparanghelul este vestit pentru cantitatea mare de antioxidanţi care împiedică îmbătrânirea prematură, de aceea este leguma preferată a frumuseţilor de la Hollywood.
Sparanghelul este o legumă uşor digerabilă şi cu un conţinut mic de calorii. Conţine acid folic, util în lupta împotriva bolilor din naştere ale copiilor, în condiţii de oboseală sau în cazul bolilor de inimă.
Bogăţia gustului
Sparanghelul provine din Bazinul Mării Mediterane. Cu un soi sălbatic de sparanghel se delectau egiptenii şi grecii iar romanii au fost cei care au început să îl cultive. Era considerat drept un afrodiziac şi plantă medicinală. După aceea s-a pierdut în istorie, doar pentru ca în perioada Renaşterii să reapară din nou.
Sparanghelul a devenit leguma preferată a regelui Ludovic al XIV-lea. Totuşi, până în secolul al XIX-lea era văzut doar pe mesele caselor bogate. Până în prezent felurile de mâncare preparate din sparanghel poartă cu sine pecetea exclusivităţii. Reţetele pot fi găsite nu doar în bucătăria mediteraneană, dar şi în cea a Europei Nordice, a Asiei sau în cea americană.
Sparanghelul se consumă fiert, fierbinte sau rece.
Cerinţă: clătirea
Sparanghelul este un produs natural care ajută la vindecarea infecţiilor bacteriologice sau a bolilor căilor urinare. Această proprietate poate fi utilizată de asemenea în cazul problemelor legate de cumularea lichidelor în organism.
Tricolorii
Sparanghelul îl cumpărăm verde, uşor violet sau alb. Este aceeaşi specie de plantă, dar este cultivată în condiţii diferite de luminozitate. Sparanghelul verde creşte în soare, cel alb creşte în stive fără accesul luminii, iar celui violet i se permite doar să scoată uşor capul din pământ.
sursa: http://www.bucataras.ro/articole/1460/sparanghel.html
Ultima modificare de antonela (29/12/09 13:06)
_______________________________________ Căci Tu eşti Stânca mea, Cetăţuia mea, şi, pentru Numele Tău, mă vei povăţui şi mă vei călăuzi. Psalmul 31:3
|
|
29/12/09 13:05
|
|
antonela
Moderator
Locatie: Romania
Inregistat: 02/11/05
|
|
Gulia
Gulia este o excelenta sursa de vitamina C pentru femei si o buna sursa pentru barbati, necesarul de vitamina C fiind diferit in functie de sex. Vitamina C contribuie la sanatatea oaselor, cartilajelor, dintilor si gingiilor, protejeaza contra infectiilor, favorizeaza absorbtia fierului, accelereaza cicatrizarea ranilor si are proprietati antioxidante. O alta vitamina continuta de gulie este vitamina B6 care este folosita de organism in metabolismul proteinelor si al acizilor grasi, contribuie la fabricarea globulelor rosii si le permite acestora sa transporte mai mult oxigen si ajuta la buna functionare a sistemului imunitar.
Gulia este o buna sursa de fosfor. Dupa calciu, acesta este mineralul continut in cantitate cea mai mare de organismul nostru. Fosforul joaca un rol esential in formarea si mentinerea sanatatii oaselor si dintilor, contribuie la cresterea si regenerarea tesuturilor si ajuta la mentinerea Ph-ului sangelui. Gulia mai contine si alte minerale importante pentru organism: potasiu, magneziu, calciu, mangan si cupru.
Studiile au aratat ca un consum regulat de legume din familia crucifere – din care fac parte gulia, varza, varza de Bruxelles, conopida, broccoli sau ridichile – contribuie la prevenirea unor tipuri de cancer precum cancerul pulmonar. La persoanele in varsta care consumau mai des legume din aceasta familie s-a constatat ca declinul cognitiv era mai slab fata de celelalte categorii de persoane.
Gulia are putine calorii – 100 de grame de gulie cruda are doar 27 de calorii – fiind indicata in curele de slabire. Mai este indicata in controlul diabetului deoarece ajuta la stabilizarea nivelului glucozei din sange, dar si in infectiile virale, bronsite, tuse sau angine.
Cum o consumam?
Gulia poate fi mancata cruda sau gatita, asemanandu-se la gust cu varza si conopida. Atunci cand cumparati gulii, preferati-le pe cele care au 5-7 cm in diametru. Cele mai mari ar putea fi lemnoase. Cele mici de 2-3 cm pot fi gatite intregi cu tot cu coaja. Se conserva la frigider, rezistand 1-2 saptamani. Frunzele pot fi si ele consumate, dar se conserva separat si rezista doar cateva zile.
Cat despre felul in care pot fi mancate, iata cateva sugestii: se pot face piure, pot fi prajite la fel ca si cartofii prajiti, pot face parte din salate (de exemplu, o salata cu mere, portocale, nuci, gulii si maioneza sau o salata din gulie si morcov ras la care puteti adauga fie un sos, fie maioneza, fie iaurt), pot fi incluse in ciorbe, coapte in cuptor sau murate. Pofta buna!
sursa: http://sanatate.ele.ro/Gulia-si-calitat ... a6822.html
_______________________________________ Căci Tu eşti Stânca mea, Cetăţuia mea, şi, pentru Numele Tău, mă vei povăţui şi mă vei călăuzi. Psalmul 31:3
|
|
30/12/09 14:19
|
|
antonela
Moderator
Locatie: Romania
Inregistat: 02/11/05
|
|
Bame
Denumire stiintifica : Abelmoschus esculentus
Folosite mai ales in arta culinara a Europei de Sud - foarte populare in special in tari precum Turcia sau Grecia, unde intra in compozitia unor preparate traditionale - si in Orientul Mijlociu, bamele au inceput sa fie treptat tot mai apreciate de consumatorii din intreaga lume pentru aroma deosebita, usor de recunoscut.
Cultivate inca din secolul XII IdHr, in special in Egiptul antic, s-au raspandit pana in Africa de Nord si Orientul Mijlociu, unde se consumau si semintele, care erau folosite, dupa macinare, ca un inlocuitor al cafelei. Mai tarziu bamele vor fi cultivate si in America de Nord, iar in prezent joaca in rol important in bucataria traditionala din Africa, India, Caraibe, America de Sud si nu numai.
Bamele reprezinta o sursa excelenta de vitamina C.
Se gasesc in piete si hipermarket-uri, proaspete sau conservate. Pot fi folosite in supe si mancaruri, pot fi sotate, murate. Nu se fierb in exces pentru ca vor deveni cleioase.
sursa: http://www.gradinamea.ro/Bame_6477_545_1.html
_______________________________________ Căci Tu eşti Stânca mea, Cetăţuia mea, şi, pentru Numele Tău, mă vei povăţui şi mă vei călăuzi. Psalmul 31:3
|
|
31/12/09 14:33
|
|
antonela
Moderator
Locatie: Romania
Inregistat: 02/11/05
|
|
Telina, un tonic al sistemului imunitar
Sunteti tentati poate sa credeti ca telina este doar o leguma banala, dar nu este asa. Pe langa faptul ca multe mancaruri n-ar mai fi la fel fara ea, are si niste proprietati medicale despre care vom vorbi in randurile care urmeaza. Telina contine vitamina A, B, C, K, PP, dar si minerale precum potasiu, zinc, calciu, fosfor, magneziu etc. In scop terapeutic, se folosesc radacinile tuberizate, frunzele si semintele cunoscutei legume.
Scade tensiunea arteriala
Daca suferiti de hipertensiune, consumati cu incredere telina ca tratament adjuvant. Are proprietatile necesare pentru a va ajuta. Ele sunt cunoscute inca din Antichitate si este atestata utilizarea telinei atat in Imperiul Roman, cat si in China. Mai nou, la Universitatea din Chicago s-au facut cercetari care au confirmat ca telina contine substante care echilibreaza presiunea sangelui (prin relaxarea vaselor sangvine).
Detoxifica organismul
Cu totii avem momente cand ne simtim organismul incarcat cu substante nocive. In astfel de cazuri sunt indicate curele cu telina. Daca se poate, cat mai multa telina in stare cruda. De asemenea, consumul de telina creste nivelul imunitatii. Astfel, va veti imbolnavi mai rar si bolile vor trece mai usor.
Calciul, magneziul si potasiul actioneaza si ele in aceste situatii. Cei care sufera de anemii stiu deja ca telina ii ajuta sa obtina un echilibru al valorilor fierului si magneziului din organism. Persoanele care au valori mari ale colesterolului trebuie sa adauge la dieta zilnica si telina daca isi doresc o remediere sigura si fara reactii secundare a problemei.
Efectul tonic si fortifiant aparut in urma unei cure cu telina se datoreaza stimularii glandelor suprarenale, reducerii hormonului de stres si relaxarii vaselor sangvine.
Regleaza disfunctiile hormonale
Cercetatori din mai multe tari (Japonia, Rusia, China) au analizat compozitia telinei si au concluzionat ca este un excelent reglator hormonal atat in cazul femeilor, cat si al barbatilor. In cazul femeilor, combate dismenoreea, infertilitatea si le ajuta sa depaseasca mai usor tulburarile provocate de menopauza.
Sucul de telina combate frigiditatea si impotenta. Telina creste nivelul androsteronului, un hormon produs de barbati care este eliberat sub forma de feromoni. Acestia stimuleaza atractia sexuala. Tot datorita capacitatii de reglare hormonala, telina contribuie la prevenirea sau tratarea unor boli de piele precum psoriazisul, forme diverse de acnee sau dermatoze alergice.
Cicatrizant si diuretic
Telina se poate folosi pentru o gama larga de rani, cicatrici, degeraturi, ulceratii, pentru ca are capacitati cicatrizante. Ba chiar da rezultate bune in cazul unor rani greu vindecabile. Datorita proprietatilor diuretice, telina se poate folosi si in tratarea afectiunilor renale (colica, litiaza), cardiace (edeme cardiace) si pentru diabetici (are proprietati hipoglicemice).
Din motivele expuse mai sus, telina este indicata si in curele de slabire si tratarea obezitatii. De asemenea, telina este un ajutor de nadejde si in caz de retentie urinara, artrita si guta, raguseala, inflamatii, tuse, lipsa poftei de mancare. Aceasta leguma este si un cunoscut vermifug, folosit intens in medicina traditionala. Atentie!
* Semintele de telina nu pot fi consumate imediat dupa culegere. Ele trebuie procesate atent (tincturi, uleiuri etc.). * Daca folositi ulei de telina, evitati expunerea la soare, pentru ca el contine bergapten, substanta care duce la cresterea fotosensibilitatii. * Femeilor insarcinate nu le este indicat consumul de telina decat in cantitati mici. * In cazuri rare, consumul acestei legume poate da reactii alergice. Persoanele alergice pot intra chiar in soc anafilactic in cazul unui consum accidental (alergia la telina este des intalnita in Europa Centrala).
* Forme de utilizare
* Atunci cand este recomandat consumul de telina cruda (contine cele mai multe substante utile pentru sanatatea noastra), puteti sa o folositi sub forma de salata (telina rasa combinata cu morcov, mere, masline si putin ulei de buna calitate). * Sucul de telina este de asemenea eficient in scop terapeutic. * Uleiul volatil este utilizat atat ca medicament, dar si in parfumerie. * Semintele procesate de telina se pot combina cu sarea – astfel este obtinuta sarea de telina. * Frunzele de telina se folosesc la condimentarea mancarurilor si chair a unor bauturi, precum cocteilurile. * Telina poate fi utilizata si sub forma de decoct sau tinctura. In functie de problema cu care va confruntati, apelati la forma de utilizare care va este cea mai utila.
sursa: http://www.farmaciata.ro/SitFiles/artic ... php?id=351
_______________________________________ Căci Tu eşti Stânca mea, Cetăţuia mea, şi, pentru Numele Tău, mă vei povăţui şi mă vei călăuzi. Psalmul 31:3
|
|
03/01/10 15:10
|
|
antonela
Moderator
Locatie: Romania
Inregistat: 02/11/05
|
|
Naut - Cicer arietinum
Nautul este o leguma rotunda, asemanatoare cu mazarea, insa ceva mai mare decat ea. Nautul este un ingredient caracteristic bucatariei din Orientul Mijlociu, Africa si India si este cunoscut cu doua denumiri: ''desi'' si ''kabuli''; in afara de asta, exista in jur de 21 de varietati de naut, diferite ca forma si culoare.
Nautul are o tulpina dreapta si cu multe ramificatii, care creste pana la 70 cm inaltime. Florile sunt mici, de culoare alba, galbena, roz sau albastra.
Nautul ''salbatic'' (Cicer reticulatum) se gaseste in mod natural numai in cateva zone din sud-estul Turciei si in Siria, astfel ca probabil ca in aceste parti ale lumii a fost ''domesticit'', cultivat si folosit pentru prima oara ca ingredient in diferite retete, acum 10.500 de ani, daupa cum ne arata cercetarile arheologice. Nautul se depoziteaza bine si are o mare valoare nutritiva.
Cel mai vechi tip de naut este ''desi'', caracterizat prin dimensiuni mici, forma cu unghiuri rotunjite in culori diferite; se pare ca acesta este originar din Turcia si a fost introdus apoi in India, de unde s-a raspandit in tarile inconjuratoare. Kabuli are dimensiuni ceva mai mari, culoare bej si este originar din India.
Cultivare si ingrijire:
Nautul prefera un sol lutos sau nisipos, bogat in substante nutritive, cu grenaj bun si cu pH cazut. Nu trebuie udata din exces, pentru ca radacinile putrezesc daca stau in pamant mereu umed. Mai mult chiar, nautul este rezistent la seceta, insa tolereaza greu temperaturi peste 26 grade Celsius in timpul zilei. Trebuie plantat intr-un loc cu multa lumina, de acest factor depinzand dezvoltarea lui ulterioara.
Inmultire:
Prin seminte, care se seamana la 5 cm adancime, cand temperaturile nu mai scad sub 0 grade Celsius; germinarea are loc in aproximativ 10 zile. Rasadurile de naut sunt rezistente la inghet, atata timp cat nu este de lunga durata.
sursa: http://www.gradinamea.ro/Naut___Cicer_a ... 545_1.html
_______________________________________ Căci Tu eşti Stânca mea, Cetăţuia mea, şi, pentru Numele Tău, mă vei povăţui şi mă vei călăuzi. Psalmul 31:3
|
|
09/01/10 12:39
|
|
antonela
Moderator
Locatie: Romania
Inregistat: 02/11/05
|
|
Ceapa
Contine multe substante hranitoare: zaharuri, vitamine si substante active care omoara microbii.
Cu o valoare culinara deosebita, ceapa este un aliment care n-ar trebui sa lipseasca din meniul nostru zilnic. Poate fi mancata cruda, fiarta, coapta, prajita sau chiar uscata, in diverse preparate. Intrucat prepararea termica ii distruge calitatile nutritive, se recomanda sa fie consumata cruda. Pentru persoanele cu stomac sensibil, ceapa se poate lasa la macerat in ulei de masline pe timpul noptii si apoi poate fi utilizata a doua zi in salate. De asemenea, mai poate fi „inmuiata” daca o introducem un timp intr-un recipient cu apa, sare si suc de lamaie.
Ceapa are calitati medicinale uluitoare si inlocuieste o punga de medicamente! Principalii constituenti sunt vitaminele C, E, B6, potasiul, fosforul si calciul, sodiul, fierul, sulful, iodul, siliciul etc. In plus, este slaba caloric (100 g = 38 kcal) si ajuta la arderea grasimilor. Cei care o mananca sunt mai putin expusi bolilor cardiace, racelilor sau reumatismului. Apreciata pentru virtutile sale terapeutice, tonice si antiinfectioase, ceapa este un factor de sanatate si de longevitate. De ce plangi cand o cureti? Ceapa are un bogat continut in compusi cu sulf. Parte dintre acestia sunt responsabili de aroma si efectul iritativ al ochilor, care produc lacrimarea.
Trucuri in... foi de ceapa!
* Ceapa se va rumeni bine daca, în timpul sotarii în ulei, se va adauga putin zahar; * Ceapa calita va fi mai gustoasa daca în prealabil se va trece prin faina; * Daca în salata se va pune ceapa cruda, atunci aceasta se va toca, se va aseza în strecuratoare si se va opari. Asa va fi mai gustoasa; * Ceapa înghetata va redeveni proaspata daca se va tine 3 ore în apa rece; * Contra mirosului neplacut mananca lamaie, patrunjel sau propolis; * Si foile de ceapa contin multe vitamine si minerale; nu le arunca, ci spala-le si adauga-le in mancare (cand fierbi ciorbe, sos de peste, de carne), apoi scoate-le dupa ce s-au fiert.
Proprietati - uz intern:
- stimul general (al sistemului nervos, hepatic, renal) - diuretic puternic - digestiv (ajuta la digestia fainoaselor) - afrodiziac - vermifug
Mod de utilizare - uz extern:
- antiseptic - sedativ, calmant
Indicatii - uz intern:
- litiaza biliara - fermentatii intestinale
Indicatii - uz extern:
- abcese, furuncule, degeraturi (crapaturi), negi, pistrui- migrene - surditate - ulcere, arsuri
Mod de folosire - uz intern:
Ceapa cruda: - gripa: -2 cepe taiate felii (lasate la macerat cateva ore) + 12 l apa 1 pahar intre mese, 1 la culcare (durata: 15 zile) - diaree: -o mana de foite de ceapa (invelisul exterior) + 1 litru de apa (fiarta 10 minute) 1/2 l pe zi - paraziti intestinali: -1 ceapa (lasate la macerat 6 zile) + 1 l de apa 1 pahar in fiecare dimineata timp de o saptamana (se reia dupa 2, 3 luni) - reumatismelor: -3 ceapa necuratate + 1 l de apa (fierte timp de 15 minute) se bea cate un pahar dimineata si la culcare - litiazei biliare: -1 ceapa taiata fin + 4 linguri cu ulei de masline + 150 g de apa + 40 g untura nesarata se bea ceaiul fierbinte mai multe seri la rand (fierbere 10 minute)
Mod de folosire - uz extern:
- reumatisme: cataplasme (mustar + cepe mici crude) - migrene: cataplasme cu felii de cepe crude - intepaturi de insecte: se freaca locul timp de 2-3 minute cu o ceapa cruda - abcese: cataplasme de cepe coapte - degeraturilor: comprese cu suc de ceapa - arsuri, taieturi: pojghita subtire (care desparte foile de ceapa) se aplica pe leziune si se panseaza - nevralgii dentare: se asaza in cavitatea dintelui un tampon de vata imbibat cu suc de ceapa - otite: suc ceapa + ulei cald, picurat in ureche - bronsita si tuse: se taie felii doua cepe. Se coc usor, fara apa sau grasime. Apoi se zdrobesc usor, se pun într-un tifon si se aplica pe piept sau pe gât sub forma de cataplasma, se mentin toata noaptea, fixându-se cu ajutorul unui bandaj lejer.
sursa: http://www.nutritie-sanatoasa.ro/artico ... /865/Ceapa
Ultima modificare de antonela (12/01/10 15:21)
_______________________________________ Căci Tu eşti Stânca mea, Cetăţuia mea, şi, pentru Numele Tău, mă vei povăţui şi mă vei călăuzi. Psalmul 31:3
|
|
12/01/10 15:15
|
|
antonela
Moderator
Locatie: Romania
Inregistat: 02/11/05
|
|
Linte uscata
Lintea este o leguminoasa cultivata din vechime in lumea intreaga, verisoara cu fasolea si disponibila in orice anotimp. Este un aliment bogat in proteine si minerale si sarac in grasimi.
In functie de marime si culoare se pot distinge 3 tipuri: lintea cu bob mare si invelis verde deschis, lintea cu bob mic de culoare inchisa maro sau aproape neagra si lintea cu bob mic portocalie sau rosie.
Continut
100g linte uscata = 340 calorii
* Saraca in grasimi dar sanatoase * Bogata in proteine – un alt excelent substitut pentru carne (100g linte gatita contin aceeasi cantitate de proteine ca 134 g de carne de vita); singura proteina pe care o gazduieste in cantitate mica este metionina dar in combinatie cu cereale, nuci sau alte semninte continutul sau proteic devine complet * Prezinta carbohidrati cu indice glicemic scazut, calciu, fosfor, fier, acid folic si vitamina B si C. * Bogata in fibre solubile si insolubile
Indicatii
* Aliment nutritiv important in situatii care necesita consum energetic crescut sau in stari de convalescenta * Benefica in anemia feripriva * Fibrele solubile scad nivelul de glucoza si colesterol din sange * Fibrele insolubile ajuta la prevenirea constipatiei * Prin continutul de antioxidanti ajuta la prevenirea cancerului si a bolilor de inima ca multe alte vegetale
Mod de consum
* Poate fi pastrata timp nelimitat, in timp chiar se imbunatateste calitatea sa;
* Atentie insa trebuie conservata in recipiente ermetic inchise pentru a nu fi atacata de gargarite;
* Cu timpul coaja se inchide la culoare mai ales daca este tinuta la lumina;
* Trebuie bine aleasa si spalata inainte de a fi pusa la fiert; se indeparteaza boabele plutitoare; se poate lasa la inmuiat peste noapte in apa in cantitate de 3 ori mai mare;
* O cana de linte de extinde la 2 cani sau 2 cani si jumatate dupa fierbere; timpul de fierbere difera in functie de soi, de regula lintea neinmuiata in prealabil trebuie fiarta aproximativ 30 minute dupa primul clocot;
* Pentru a elimina efectul flatulentei se tine la inmuiat 8 ore, de arunca apa in care a stat si se spala bine inainte de a fi pusa la fiert in apa curata;
* Consumati cu moderatie lintea, nu mancati in fiecare zi preparate pe baza de linte pentru a nu solicita prea mult sistemul digestiv;
* Daca veti consuma lintea cu alimente bogate in vitamina C precum rosiile, ardeii, broccoli, fierul se va absoarbe mult mai usor;
* Lintea incolteste in 2 zile si isi creste proprietatile nutritive putand fi consumata ca un ingredient in salate;
Proprietati - uz intern:
- foarte nutritiv - digerabil
Indicatii - uz intern:
- celor ce depun muncii fizice (salata) - munca intelectuala (faina) - nerecomandata celor bolnavi de rinichi
Indicatii - uz extern:
- abcese
Mod de folosire - uz intern:
- salata: linte + ulei de masline + otet (lamaie) + arome - faina
Mod de functionare - uz extern:
- cataplasma fiarta in apa si apoi strivita
sursa: http://www.nutritie-sanatoasa.ro/artico ... nte-uscata
Ultima modificare de antonela (14/01/10 17:12)
_______________________________________ Căci Tu eşti Stânca mea, Cetăţuia mea, şi, pentru Numele Tău, mă vei povăţui şi mă vei călăuzi. Psalmul 31:3
|
|
14/01/10 17:11
|
|
antonela
Moderator
Locatie: Romania
Inregistat: 02/11/05
|
|
Pastarnac
Este plantă bienală, spontană şi cultivată, fiind folosită în arta culinară.
Proprietati:
- nutritiv - diuretic - antioxidant - antireumatismal
Indicatii - uz intern:
- crestere - boli de rinichi - obezitate, celulita - anemie - astenie - convalescenta
Mod de folosire - uz intern:
- leguma ca atare in salate si mancaruri diverse - suc: in parti egale cu alte legume
sursa: http://www.nutritie-sanatoasa.ro/artico ... /Pastarnac
_______________________________________ Căci Tu eşti Stânca mea, Cetăţuia mea, şi, pentru Numele Tău, mă vei povăţui şi mă vei călăuzi. Psalmul 31:3
|
|
17/01/10 14:11
|
|
antonela
Moderator
Locatie: Romania
Inregistat: 02/11/05
|
|
Ardeiul iute
Original din America Centrala si de Sud ardeiul iute a fost raspandit in lume de marinarii Spanioli si Portughezi, el face parte din familia Solanaceae.
Proprietati:
- revulsiv si rubefiant (in aplicatii externe) - afrodisiac
Indicatii - uz intern:
- gargara (pentru cei cu corzile vocale obosite)
Indicatii - uz extern:
- dureri reumatice, lumbago - crampe musculare
Mod de folosire - uz intern:
- pulbere - tinctura
Mod de folosire - uz extern:
- unguent - tinctura in frictiuni
sursa: http://www.nutritie-sanatoasa.ro/artico ... deiul-iute
_______________________________________ Căci Tu eşti Stânca mea, Cetăţuia mea, şi, pentru Numele Tău, mă vei povăţui şi mă vei călăuzi. Psalmul 31:3
|
|
23/01/10 14:33
|
|
antonela
Moderator
Locatie: Romania
Inregistat: 02/11/05
|
|
Usturoiul
Usturoiul a fost considerat mult timp un medicament minune obtinut din plante, datorita exceptionalelor efecte terapeutice si puterilor vindecatoare care i-au fost atribuite.
Denumirea botanica este de Allium sativum , face parte din familia N.O. Liliaceae.
Usturoiul obisnuit, membru al aceleiasi familii de plante din care apartine si ceapa, este de o asemenea vechime incat este dificil sa descoperi tara din care isi are originile sigure.
Frunzele usturoiului sunt lungi, inguste si plate ca ale ierbii. Bulbul este de natura compusa, fiind format din “catei”, grupati impreuna intre membrane si inchisi intr-un sacut subtire.
Florile plasate la capatul tijei sunt alburii si grupate impreuna intr-un cap globular sau o umbrela. Partea care se foloseste este bulbul.
Bulbul usturoiului contine alicin, enzime, proteine, minerale, vitaminele B si C, lipide, aminoacizi si uleiuri volatile.
Proprietatile active ale usturoiului depind de un ulei esential, volatil, intepator, care se poate obtine rapid prin distilare cu apa. Acest ulei este bogat in sulf, dar nu contine oxigen. Din acest motiv apare si mirosul pregnant.
In vremurile vechi, usturoiul era folosit pentru tratarea leprei si a varsatului. Folsirea lui ca antiseptic este recomandata din cele mai inaintate timpuri. Unguentele si lotiunile pe baza de usturoi sunt adesea folosite pentru tratarea unor inflamatii puternice. Era folosit de asemenea ca si cataplasma pentru rani grave.
Siropul de usturoi este o adevarata comoara pentru tratarea racelilor, astmului, raguselilor, tusei, dificultatilor in respiratie si multe alte afectiuni ale plamanilor, mai ales in bronsite cornice, prin puterile sale expectorante. Frectionand pe piept si pe spate intre omoplati cu un amestec din bulbi sfaramati se poate vindeca tusea.
Se spune ca infuzia de catei sfaramati, luata inainte si dupa fiecare masa, are efecte pozitive impotriva epilepsiei.
Un catel sau doi de usturoi amestecati cu miere si luati doua sau trei seri la rand este benefic pentru tratarea reumatismului si arterosclerozei.
Efectul diuretic al usturoiului trateaza edemul si previne o viitoare formare a acestuia. Este folosit si pentru tratarea celor ce sufera de isterie.
Sucul de usturoi facut prin fierberea in lapte a cateilor de usturoi sfaramati este folosit pe post de vermifug.
Usturoiul crud este folosit in combaterea acneei. Exista dovezi clare si despre faptul ca ajuta la scaderea nivelului colesterolului.
Usturoiul reduce aparitia riscului de aparitie a eclampsiei – presiune ridicata a sangelui si retinerea proteinelor in urina – in timpul sarcinii. De asemenea poate imbunatati greutatea la nastere a bebelusilor care sunt se dezvolta corespunzator, fiind prea mici.
Stiinta moderna a demonstrat ca usturoiul este un puternic antibiotic cu o larga gama de aplicabilitate. Deoarece corpul nu opune rezistenta usturoiului, efectele lui benefice se pastreaza pe un timp indelungat. Este singurul antibiotic care ucide bateriile si protejeaza corpul in acelasi timp.
Componentul activ principal din usturoi – aliicin – are efecte antimicrobiene si cardioprotective si este folosit pentru usurarea durerilor cardiace.
Usturoiul are de asemenea si efect antifungus. Aliicin-ul dezactiveaza amibele ce produc dizenteria si protejeaza impotriva tantarilor.
Studiile au demonstrat ca usturoiul are un puternic efect antioxidant. Ajuta la digestie si tine mucoasa stomacala sanatoasa.
Usturoiul a fost intotdeauna recunoscut pentru efectele afrodisiace , iar din punct de vedere medical s-a dovedit ca imbunatateste semnificativ circulatia sangelui.
De-a lungul timpului au fost publicate numeroase informatii si dezvaluiri despre rolul usturoiului impotriva cancerului stomacal si la san. Este foarte bine stiut faptul ca aceasta planta intareste sistemul imunitar care este foarte important pentru lupta impotriva cancerului. Cercetari recente demonstreaza clar ca usturoiul functioneaza atunci cand este vorba de prevenirea si tratarea cancerului.
Mod de preparare:
Sucul din usturoi crud diluat cu apa, pus la sterilizat pe un tampon din muschi de turba si apoi aplicat pe rana are efect antiseptic. Se foloseste pentru rani infectate, acnee, negi si varice.
Cate 2 grame zilnic de pudra de usturoi au un efect puternic in tratarea glicemiei si a colesterolului.
Siropul de usturoi, obtinut prin fierberea cateilor de usturoi curatati, adaugand otet, zahar, pana la stadiul de sirop, este un remediu popular pentru astm si tuse.
Atentionare:
Usturoiul crud este foarte puternic, deci consumul excesiv poate cauza iritarea sau ranirea tractului digestiv.
Unele persoane sunt alergice la usturoi. Simptomele alergiei la usturoi includ iritatii la nivelul pielii, febra si dureri de cap.
Usturoiul poate interveni si impotriva anticoagulantilor, deci trebuie evitat inaintea vreunei operatii.
S-a dovedit ca intre suplimentele pe baza de usturoi si medicamentele anti-SIDA exista o reactie daunatoare organismului uman.
In acelasi timp, usturoiul provoaca o sensitivitate marita a retinei fata de lumina.
Femeile insarcinate si cele ce alapteaza nu trebuie sa consume usturoi, deoarece poate produce un discomfort cardiac fetusului sau bebelusului.
Mirosul intepator poate fi diminuat sau eliminat prin consumarea unei lingure de miere, patrunjel crud sau unui mar.
Tinand cont de toate aceste sfaturi acesta planta va poate fi de un real ajutor, ieftin si la indemana, ajutandu-va in momentele grele in care medicamentele clasice nu dau rezultate.
Nu uitati de permanenta recomandare, ca in cazul aparitiei unor efecte negative sa consultati un medic pentru a nu va face rau singuri.
sursa: http://www.medicina-naturista.ro/plante ... roiul.html
Ultima modificare de antonela (24/01/10 13:54)
_______________________________________ Căci Tu eşti Stânca mea, Cetăţuia mea, şi, pentru Numele Tău, mă vei povăţui şi mă vei călăuzi. Psalmul 31:3
|
|
24/01/10 13:52
|
|
antonela
Moderator
Locatie: Romania
Inregistat: 02/11/05
|
|
Ridichea (Brassica rapa)
Ridichea (Brassica rapa), este o legumă cultivată în regiunile temperate pentru rădacina ei suculentă şi bulboasă. Latinii o numeau radicula, varietaţile moi se folosesc pentru consumul uman, iar cele mari şi fibroase se folosesc ca aliment pentru animale. Ridichiile sunt foarte populare in Europa, în special în zonele reci, pentru ca pot fi păstrate mai multe luni dupa recoltarea lor.
Specia comună de ridiche cea mai comercializată ca legumă în Europa şi America de Nord este de piele şi interior alb, excepţie făcând cei 1-3 cm superiori care ies la suprafata pamântului şi care sub acţiunea rezelor soarelui se schimba in roşu sau roşu-verde. Această parte superioară se dezvoltă din ţesutul tulpinei, dar rămane sudată de rădăcină, care este aproape sferică, aproximativ de 5-15 cm diametru şi nu are rădăcini laterale. Rădăcina principală care se găseşte sub rădăcina îngroşată este slabă şi de 10 cm lungime; se taie după recolectare.
Frunzele, au o asemănare cu muştarul, cresc direct în partea superioară aproape făra sa aibă gât. Sunt comestibile dar trebuie să fie proaspete, în mod normal sunt eliminate înainte să ajungă la vânzare. Ridichea are un gust înţepător, asemănător cu varza, gust care se suavizează prin gătire.
Ridichea ajunge să cântărească mai mult de 1kg, totuşi se poate recolecta cand este mică. Mărimea este în funcţie de varietate şi de timpul care este lăsată să crească. Cea mai mare parte sunt varietăţi speciale, care doar sunt bune imediat după recolectare şi nu se conservă mult timp. Se folosesc în salate (chiar şi frunzele crude), depinzând de varietate are pulpa galbenă, albă, puţin portocalie sau roşiatică.
Ridichea este foarte populară în America de Sud se foloseşte varietatea Raphanus sativus , ridiche albă, care este mai mare decât ridichea europeană.
sursa: http://ro.wikipedia.org/wiki/Ridiche
_______________________________________ Căci Tu eşti Stânca mea, Cetăţuia mea, şi, pentru Numele Tău, mă vei povăţui şi mă vei călăuzi. Psalmul 31:3
|
|
27/01/10 14:58
|
|
antonela
Moderator
Locatie: Romania
Inregistat: 02/11/05
|
|
Morcovul
Intareste-ti imunitatea cu cate un morcov crud o data pe zi. Cu un continut bogat in vitamina A, beta-caroten, fier, magneziu, potasiu si fibre, morcovii sustin sanatatea organismului nostru si in special cea a ochilor, a pielii si a parului.
Copiii au nevoie de morcovi Leguma radacinoasa originara din Asia, morcovul este considerat un aliment medicament ce poseda calitati anticancerigene. Morcovul este foarte recomandat copilor fiindca ii ajuta in procesul de crestere. In compozitia sa se regaseste si vitamina K. Aceasta intareste oasele.
Alimentul medicament
In cartea "Les cinq merveille naturelles" de Raymond Dextreit, morcovul este denumit prieten al ficatului (sprijina dezintoxicarea) si al iritatiilor gastro-hepatice. El ajuta si in caz de anemie deoarece regenereaza globulele rosii. De asemenea te scapa de constipatie sau diaree (bea suc de morcovi inainte de masa). Cand esti obosit mananca un morcov crud, ca pe un fruct, si corpul tau va simti diferenta. Si in problemele pulmonare morcovii isi aduc aportul benefic.
Daca stii pe cineva cu pietre la rinichi, reumatism, guta sau artrita ai putea sa ii recomanzi morcovii, potrivit lui Dextreit. Pentru un efect diuretic, digestiv si anti-anemie, dar si pentru a reduce colesterolul sucul de morcovi se poate bea dimineata pe nemancate dar si pe parcursul zilei, inainte de mese.
Morcovul actioneaza pana si asupra urinei si duce la eliminarea unui volum mai mare de acid uric. Iar cand vine vorba de piele, morcovul ajuta la vindecarea ranilor si ofera epidermei un aspect mai tanar. Ras si aplicat direct ca o compresa, morcovul cicatrizeaza zonele ranite, este analgezic si anti-hemoragic.
Morcovii pot fi utilizati pentru a imbunatatii aspectul tenului, impotriva eczemelor, arsurilor, furunculelor, etc.
Pe langa toate calitatile sale, morcovul are si avantajul de a fi o leguma dulce, ieftina, pe care o gasesti usor la piata sau in supermarket. Incearca sa consumi morcovi mai des si mai ales cruzi, in salate sau ca atare.
Bineinteles ca ii folosesti si la mancare, dar isi pierd o mare parte din calitati prin fierbere sau coacere. Astfel, nu ii mai oferi corpului tau sansa de a asimila cocktail-ul de vitamine si minerale pe care ti-l ofera morcovii cruzi.
sursa: http://www.121.ro/articole/art5256-morc ... ament.html
_______________________________________ Căci Tu eşti Stânca mea, Cetăţuia mea, şi, pentru Numele Tău, mă vei povăţui şi mă vei călăuzi. Psalmul 31:3
|
|
28/01/10 14:49
|
|
antonela
Moderator
Locatie: Romania
Inregistat: 02/11/05
|
|
Patrunjelul
Modest si banal, are putere cat o fabrica de medicamente
Numele latin al patrunjelului este Petroselinum crispum si vine din limba greaca, unde "petros" inseamna piatra, iar "selinon" telina. Asadar, grecii antici considerau patrunjelul un fel de... telina de stanca, pe care o foloseau atat ca aliment, cat si ca planta medicinala. Cu frunzele sale erau decorate si aromatizate mancarurile, dar erau si incoronati invingatorii in intrecerile sportive sau erau tratate muscaturile de sarpe ori de scorpion. Planta provine de pe malurile Marii Mediterane si a ajuns pe actualul teritoriu al Romaniei cu cel putin 2000 de ani in urma. In prezent, patrunjelul este cel mai folosit zarzavat in bucataria traditionala romaneasca, iar pana nu demult, era un remediu redutabil in medicina noastra populara. Cu el erau oblojite ranile in pericol de a se infecta, erau frecate gingiile slabite, erau facute fierturi contra bolilor de ficat sau de intestin, ori era folosit pentru diferite "deochiuri" sau "facaturi". In ultimii ani, frunzele aromate ale patrunjelului, laolalta cu cele ale "rudelor" sale, mararul, telina si leusteanul, au devenit tinta unor studii medicale cu rezultate uluitoare, care plaseaza zarzavaturile traditionale mai degraba in farmacii decat pe tarabele din piete. In cele ce urmeaza, vom vorbi despre aplicatiile terapeutice extraordinare ale patrunjelului, nu inainte de a vedea cum se prepara si cum se administreaza frunzele sale.
Cum preparam si cum administram frunzele de patrunjel
Asa cum vom vedea, acest zarzavat este o adevarata colectie de vitamine, minerale si alte principii active cu efecte terapeutice foarte intense. Totusi, simplul consum ocazional de patrunjel, ca zarzavat, nu pare a avea rezultate terapeutice. De ce? Deoarece dozele de patrunjel pe care le consumam sunt insuficiente pe de o parte, iar pe de alta parte, pentru ca prepararea termica a acestei plante inactiveaza multe din substantele active terapeutic. Din aceste motive, este necesar sa acordam o foarte mare importanta metodelor de preparare care urmeaza, ce ne vor ajuta sa punem cu adevarat in valoare patrunjelul ca medicament:
Sucul
Pentru a obtine sucul de patrunjel verde se mixeaza o mana de frunze proaspete la care s-au adaugat patru linguri de apa, dupa care se lasa jumatate de ora sa macereze si se filtreaza. Licoarea obtinuta este bine sa se consume imediat sau sa fie pastrata la frigider, dar nu mai mult de 4 ore. Sucul proaspat astfel obtinut este un remediu puternic si, ca atare, nu se administreaza singur, ci diluat in putin suc de radacina de morcov. De regula, se iau de 3 ori pe zi cate 4-6 linguri (cate 20-30 ml) de suc de frunze de patrunjel, diluate in cate un sfert de pahar de suc de morcov.
Pentru... cerul gurii: sandviciuri cu patrunjel In medicina araba patrunjelul verde taiat fin, amestecat cu suc de lamaie si putina ceapa (eventual si cateva felii de rosii) este folosit ca salata, numita "tabbuli", care este folosita adesea pentru marirea puterii de digestie si pentru evitarea eventualelor deranjamente gastro-intestinale. Iata una din retetele de "tabbuli" frecvent folosite: se maruntesc 2-4 legaturi de patrunjel proaspat, se adauga putin ulei de masline si zeama de la un sfert de lamaie. Se mai poate pune un catel de usturoi, seminte de dovleac tocate marunt ori susan. Salata se consuma zilnic, timp de 14-60 de zile, sub forma de cura, care este tonica si revigoranta, contribuind la fortificarea sistemului imunitar.
Patrunjelul ca adaos in hrana
Foarte multe din mancarurile de zi cu zi pot fi "innobilate" prin adaugarea de frunze de patrunjel verde, proaspat. In mancarurile calde, cum ar fi ciorbele, supele, tocanitele, va fi adaugat dupa prepararea termica, pentru pastrarea continutului de vitamine al plantei. Patrunjelul mai poate fi adaugat ca si condiment si totodata ca element decorativ, in toate salatele, in sandviciuri, in sosuri, in garnituri.
Vinul de patrunjel
Pentru tratamentul problemelor digestive si de apetit, ca adjuvant contra insuficientei cardiace si a bolilor de inima, se recomanda vinul de patrunjel: 20 de tulpini proaspete cu tot cu frunze se maruntesc si se pun intr-un litru de vin, la care se adauga 2 linguri de otet. Se lasa sa macereze vreme de 7 zile, dupa care se adauga 300 g miere de albine. Se agita pana se topeste mierea, apoi se strecoara si se pune in sticle. Se bea cate un paharel inainte de masa.
Tratamente interne
* Intoxicatie etilica acuta (betie) - se consuma una-doua legaturi de patrunjel, bine spalate, frunzele mestecandu-se indelung, inainte de a fi inghitite. Uleiul volatil din aceste frunze este un puternic stimulent al sistemului nervos central, care va fi mai putin afectat de efectele alcoolului. De asemenea, patrunjelul este un protector si un stimulent al ficatului, ajutand si la o mai rapida eliminare a alcoolului din organism.
* Fumat - mai multe componente ale uleiului volatil din frunzele de patrunjel protejeaza organismul impotriva actiunii nocive a gudroanelor din fumul de tigara, prevenind diferite afectiuni ale aparatului respirator, de la bronsita cronica, la cancerul pulmonar. Sunt recomandate curele cu suc de patrunjel, din care se administreaza cate 50 ml pe zi, vreme de 4 saptamani.
* Ateroscleroza - nu mai putin de patru substante continute de catre frunzele de patrunjel previn oxidarea colesterolului negativ (LDL) si depunerea sa pe artere. Persoanele cu varsta de peste 35 de ani, dar si cele care consuma frecvent carne, grasimi hidrogenate, prajeli ar trebui sa consume de macar 3 ori pe saptamana salata de patrunjel, pentru a beneficia de efectele sale benefice asupra vaselor de sange.
* Hipertensiune - consumul de patrunjel proaspat, adaugat la hrana de zi cu zi, ajuta la tinerea sub control a tensiunii arteriale, avand efecte diuretice, usor vasodilatatoare, si actionand la nivelul sistemului nervos central cu efect calmant. Astfel, 30 de grame de frunze de patrunjel consumate zilnic ajuta la mentinerea elasticitatii si a rezistentei peretilor vaselor de sange, prevenind, de asemenea, si accidentele vasculare, dar si formarea echimozelor produse de fragilizarea vaselor capilare.
* Litiaza biliara - se bea de trei ori pe zi, inainte de masa cu 1-2 ore, cate un sfert de pahar de suc de patrunjel (radacina si frunze), diluat cu trei sferturi de pahar de suc de morcovi. Conform Comisiei E, organismul guvernamental german de control al eficientei plantelor medicinale, consumul de patrunjel previne formarea calculilor biliari, acest produs natural fiind aprobat pentru prevenirea si combaterea acestei afectiuni.
* Hepatita virala - studii recente au aratat ca patrunjelul are un neobisnuit efect de combatere a virusilor care ataca ficatul. Totul se datoreaza, se pare, clorofilei care se gaseste din abundenta in frunzele proaspete de patrunjel si care inhiba dezvoltarea virusilor hepatici. Este foarte posibil, insa, ca si uleiul volatil continut de frunzele patrunjelului sa atace membrana virusilor care produc hepatita B si C, dar cercetarile in acest sens sunt inca in curs de desfasurare. Cert este ca majoritea persoanelor cu hepatita cronica sau acuta se simt mult mai bine, iar analizele de sange sunt mai bune, dupa 3-4 cure cu frunze de patrunjel. Asadar, se recomanda bolnavilor de hepatita A, B si C sa faca vreme de 4 saptamani o cura cu suc proaspat de frunze de patrunjel, din care se administreaza cate 50-75 ml pe zi, bauti in trei reprize, pe stomacul gol, inainte de masa. Dupa 4 saptamani de cura, se fac 2 saptamani de pauza, dupa care tratamentul se reia.
* Anorexia - cateva frunze de patrunjel mestecate inainte de masa trezesc pofta de mancare si activeaza digestia, fiind un excelent remediu contra anorexiei. De asemenea, acest zarzavat combate greata, fiind de un real ajutor celor cu boli grave, care nu pot manca din cauza starilor de greata persistente.
* Halena - patrunjelul verde mestecat indelung da un miros placut respiratiei, actioneaza ca un dezinfectant asupra cavitatii bucale, asupra cailor respiratorii medii si superioare. Mai mult, frunzele de patrunjel imbunatatesc digestia si normalizeaza flora digestiva, remediind aceasta afectiune in profunzime. Se recomanda ca tratament celor care sufera de halena mestecarea indelungata a 3-4 fire de patrunjel, inainte si dupa fiecare masa.
* Infectii recidivante, imunitate slabita - se consuma salata de patrunjel, cate 1-2 portii pe zi, in cure de 3 saptamani. Studii recente facute la Universitatea din Ankara (Turcia) au pus in evidenta ca acest remediu culinar activeaza puternic sistemul imunitar si combate foarte multe specii de bacterii si de ciuperci parazite. "De vina" pentru actiunea puternica de stimulare a imunitatii sunt mai multe principii active din frunzele patrunjelului, intre care vitamina C, vitamina A, vitamina B12, clorofila, dar si o substanta numita luteolina, care stimuleaza productia de celule ale sistemului imunitar si le activeaza pe cele existente.
* Astm - consumul de frunze de patrunjel proaspat, minimum 30 de grame zilnic, sub forma de salate, ca adaos in ciorbe si in diferite alte mancaruri, reduce predispozitia spre crizele astmatice. Principiile active din patrunjel au efecte antiinflamatoare asupra cailor respiratorii, favorizeaza fluidizarea si eliminarea secretiilor bronsice.
* Litiaza renala , adjuvant in infectia urinara - conform cercetatorilor germani, frunzele si radacina de patrunjel sunt adevarate medicamente pentru rinichi. Administrarea acestora sub forma de suc, cate 50 ml zilnic din fiecare, previne si combate nefrita, pielo-nefrita si cistita. De asemenea, patrunjelul mareste diureza, previne formarea calculilor renali (in special a uratilor) si ajuta la eliminarea celor existenti.
* Boala canceroasa - salatele cu mult patrunjel si sucul de frunze de patrunjel sunt un excelent adjuvant in tratamentul cancerului. Acest zarzavat proaspat mentine pofta de mancare, activeaza sistemul imunitar sustinand organismul sa lupte cu boala, ajuta la restabilirea echilibrului hormonal. Actiunea antitumorala a frunzelor de patrunjel a fost descoperita de curand de cercetatori si se datoreaza vitaminelor, flavonoidelor si unor substante volatile din patrunjel. Consumat crud, in salate, in ciorbe sau ca atare, patrunjelul verde protejeaza plamanii si caile respiratorii, ficatul, intestinul si rinichii de radicalii liberi, de aparitia mutatiilor si a cancerului. S-a observat o ameliorare a starii de sanatate a persoanelor care aveau tumori cerebrale si consumau regulat patrunjel verde. In plus, patrunjelul verde combate multe dintre reactiile adverse ale citostaticelor si ale radioterapiei.
* Cancer pulmonar - studii de medicina experimentala facute in anul 1992 sub conducerea profesorului G.Q. Zheng, in Statele Unite, au aratat ca o substanta volatila din frunzele de patrunjel, miristicina, inhiba dezvoltarea tumorilor pulmonare. De asemenea, frunzele de patrunjel administrate intern previn actiunea cancerigena a fumului de tigara, a gudroanelor din produsele alimentare afumate, a diferitelor noxe din aer, cum ar fi fumul eliminat in atmosfera de langa marile orase de catre incineratoarele de gunoi. Se recomanda administrarea de salata de patrunjel, minimum o portie pe zi, in cure de 6 saptamani, urmate de alte 2 saptamani de pauza.
* Fertilitate la femei - consumat zilnic, patrunjelul verde este un factor de intinerire pentru femei si stimuleaza fertilitatea. Apiolul, o substanta continuta in frunzele proaspete de patrunjel, stimuleaza producerea de hormoni feminini si ajuta la o buna functionare a ovarelor. Se tin cure de cate o luna, timp in care se beau cate 50 de ml de suc de patrunjel pe zi si, de asemenea, se consuma cat mai mult din acest zarzavat, ca adaos in mancare.
* Dismenoree (ciclu menstrual neregulat si dureros) - datorita aceluiasi apiol, patrunjelul are calitatea de a regulariza ciclul menstrual. Mai mult, frunzele de patrunjel au proprietati antispastice, eliminand in mare masura crampele si durerile menstruale. Pentru a obtine aceste efecte, se recomanda consumul inainte cu cateva zile si in timpul menstrelor a minimum 2 legaturi de patrunjel proaspat pe zi, impreuna cu alte vegetale cu efecte similare, cum ar fi morcovul, sfecla rosie si castravetii.
* Sindrom post-menopauza - se recomanda curele cu salata de patrunjel verde, care se consuma zilnic, vreme de 2 luni. Patrunjelul are efecte estrogene foarte blande, si ca atare ajuta la prevenirea si la stoparea osteoporozei, a caderii parului, a uscarii pielii, a prolapsului uterin. De asemenea, consumul de patrunjel verde are efecte usor antidepresive.
* Guta, reumatism - patrunjelul este un foarte bun diuretic si depurativ (eliminand ureea si acidul uric), antiinflamator articular si antioxidant. Luteolina continuta de patrunjel previne si combate inflamarea finelor cartilaje din articulatii, in timp ce vitamina C, la care patrunjelul verde este un adevarat campion, are efecte terapeutice uimitoare asupra aproape tuturor formelor de reumatism. Un studiu-gigant facut in 2004, pe 20.000 de pacienti, a aratat ca un consum ridicat de vitamina C naturala (adica preluata din alimente vegetale si nu din alte suplimente) reduce cu peste 30% incidenta crizelor reumatice. Se recomanda, asadar, consumul, in cure de minimum 60 de zile, de frunze de patrunjel proaspete, cate 30 de grame pe zi, impreuna cu alte alimente bogate in vitamina C, cum ar fi ardeii, varza, fasolea verde, mazarea verde etc.
* Imbatranire , efect antioxidant - frunzele de patrunjel contin opt vitamine si numeroase alte substante care previn degenerarea ADN-ului si imbatranirea celulelor, cum ar fi flavonoidele, clorofila, ftalidele etc. In studiile facute pe animale, a iesit in evidenta o uimitoare capacitate a frunzelor de patrunjel de a combate radicalii liberi, care duc la imbatranirea prematura. Pentru a obtine aceste efecte, se recomanda consumarea in timpul sezonului cald a minimum 20 de grame de patrunjel pe zi, adaugat in mancare ori sub forma de salata.
Cultivat pe camp sau in ghiveci, la fereastra, patrunjelul are acelasi propietati curative * Anemie, anemie feripriva, deficit de fier - frunzele patrunjelului sunt bogate in fier (5 mg la 100 de grame de frunze), dar si in vitamina C, care ajuta la asimilarea acestui oligoelement. Contra anemiei feriprive si a deficitului de fier in organism se recomanda salata de patrunjel, cate 50 de grame pe zi, in cure de 4 saptamani, urmate de alte 2 saptamani de pauza, dupa care se reia. Aceasta salata este foarte bogata si in vitamina B12, care joaca un rol esential in formarea globulelor rosii.
* Vitamina C - frunzele de patrunjel contin de trei ori mai multa vitamina C decat portocalele si de 2,5 ori mai multa decat lamaile. Pentru tratarea deficitului acestei vitamine (scorbut), dar si ca adjuvant contra racelilor, a infectiilor de tot felul, se recomanda salata de patrunjel, care se consuma zilnic, 50 de grame, in cure de 2-6 saptamani.
* Vitamina B12 - patrunjelul contine substante care ajuta la producerea acestei vitamine in organism, o vitamina necesara formarii globulelor rosii, mentinerii imunitatii organismului la parametri optimi, bunei functionari a gonadelor etc.
* Vitamina K - patrunjelul este printre cele mai bogate vegetale in vitamina K, necesara coagularii normale a sangelui si inchiderii ranilor, mentinerii starii de sanatate a inimii si a vaselor de sange, mentinerii densitatii osoase etc. Pentru un aport sporit de vitamina K, se recomanda curele de cate 4 saptamani, timp in care se consuma minimum 30 de grame de patrunjel verde zilnic.
Tratamente externe
* Inflamatii ale pleoapelor si ale ochilor - se aplica pe pleoapele inchise o compresa cu suc de frunze de patrunjel, care se tine vreme de 20 de minute. Frunzele de patrunjel au efecte antiinfectioase, antiinflamatoare si regenerative. Consumul intern de suc de frunze de patrunjel, combinat cu suc de radacina de morcov, este un bun tratament adjuvant contra ulceratiilor corneei, contra conjunctivitei, pentru prevenirea cataractei.
* Contra inflamatiilor sanilor (la femeile care alapteaza) - se pune pe locul afectat o cataplasma cu frunze si radacini de patrunjel fierte cateva minute in apa. Aplicatia dureaza 30 de minute si se repeta zilnic. Cataplasma din frunze de patrunjel proaspete, nefierte ajuta la oprirea lactatiei.
* Intepaturi de insecte - se aplica pe locul afectat frunze de patrunjel strivite (eventual mestecate putin in gura, daca nu avem alta posibilitate de a le strivi). Acestea au efect antiseptic, diminueaza usturimea si durerea, previn formarea unor echimoze. Este un tratament valabil si contra vanatailor (echimozelor) produse de loviri.
* Dureri articulare - frunzele proaspete de patrunjel, strivite pe o planseta de lemn cu ajutorul ciocanului de snitele, se pun pe articulatia dureroasa. Se invelesc bine cu o bucata de nylon si apoi cu un material de lana, pentru a mentine caldura. Se lasa vreme de 1,5-3 ore. Acest tratament are efecte calmante si antiinflamatoare articulare.
FRUMUSETE
* Ten acneic si seboreic - se recomanda, intern, consumul de salata de patrunjel, cate 50-60 de grame zilnic, in cure de 28 de zile. Vitamina C pe care patrunjelul o contine regularizeaza activitatea glandelor sebacee, previne inflamarea tenului, ajuta la combaterea infectiilor bacteriene cutanate.
* Pistrui - sucul de patrunjel este folosit extern in cosmetica, pentru purificarea tenului sau ca remediu contra pistruilor. Sucul se aplica pe fata seara, cu un tampon de vata, mentinandu-se pe cat posibil peste noapte, iar dimineata se spala cu apa calda.
Precautii
Sucul de frunze de patrunjel are o actiune terapeutica atat de intensa, incat nu se foloseste niciodata nediluat, pentru a nu provoca probleme digestive, ci doar amestecat cu suc de morcov, cu care se combina foarte bine. In doze mai mari de 200 ml, la adulti, si de 60 de ml, la copii, sucul de patrunjel poate da reactii adverse, cum ar fi hiperexcitabilitatea nervoasa, anumite deranjamente digestive.
Contraindicatii
Patrunjelul nu va fi utilizat in scopuri terapeutice de catre femeile insarcinate, intrucat are efecte abortive (produce avortul). Cel mai puternic efect abortiv il au semintele (cateva grame determina inceperea contractiilor uterine), dar nici efectul similar al radacinii si mai ales al frunzelor nu este de neglijat.
sursa: http://www.formula-as.ro/2009/869/medic ... elul-11117
Ultima modificare de antonela (29/01/10 16:28)
_______________________________________ Căci Tu eşti Stânca mea, Cetăţuia mea, şi, pentru Numele Tău, mă vei povăţui şi mă vei călăuzi. Psalmul 31:3
|
|
29/01/10 16:18
|
|
|
Felicitari Craciun, Felicitari cu ocazia Craciunului si Anului Nou, Felicitari electronice de sarbatori, Felicitari cu mesaj crestin Nasterea Domnului, Mesaje sarbatori de iarna, Urari de Anul nou, Urari sarbatori |
|
|
|
|
|
|
|
Mergeti la
|
Powered by PunBB
© Copyright '02-'04 Rickard Andersson
|
|
|
|
|