TANARCRESTIN.net
 




Forum | Regulament | Cautare | Inregistrare | Login

Nu esti conectat.

tcForum/Mica enciclopedie/Castele celebre Moderat de antonela, feedback  
Autor
Mesaje Pagini:  1 2
feedback
Moderator

Inregistat: 28/04/08
Fiind atat obiective turistice, cat si marturii istorice ale trecutului si monumente culturale, credem ca aceste edificii isi merita un topic in care sa discutam despre ele.


irlanda a scris:

Castele celebre

Castelul Frankenstein


   
   Castelul Frankenstein se afla in apropiere de Darmstadt,Germania si a fost la inceputuri resedinta lordului Konrad Dippel von Frankenstein, iar legenda spune ca acesta si-ar fi vandut sufletul in schimbul secretului nemuririi. Ar fi fost la putin timp dupa aceea gasit in laboratorul sau, in agonie, iar peste tot se gaseau corpuri dezgropate din cimitirul din apropiere.
    Simpla legenda sau adevar, povestea a fost auzita si de Mary Shelley in 1814, iar aceasta a folosit-o pentru a crea un celebru personaj, care i-a adus notorietatea. Castelul Frankenstein nu este un muzeu adevarat, dar il puteti vizita, desi lucrarile de restaurare au fost uitate de prea mult timp. Totusi, tinand cont ca aici a locuit modelul doctorului Victor Frankenstein, amatorii de senzatii tari nu trebuie sa il ocoleasca.

http://www.locuridevizitat.ro/obiectiv. ... tip=Europa


28/02/09 23:32

   
irlanda
membru

Locatie: bucuresti
Inregistat: 14/03/08
Castelul Neuschwanstein



Castelul Neuschwanstein, singurul candidat al Germaniei pentru lista celor sapte noi minuni ale lumii, figureaza printre cele 21 de finaliste ale concursului, transmite AFP.

Fortareata a fost construita pe o stanca, in stilul roman al secolului al XIII-lea, la cererea lui Ludovic al II-lea, rege al Bavariei, incepand din 1868. Castelul a fost construit in Allg u, o regiune situata la sud de Bavaria, la poalele Alpilor.

Deschis publicului la sapte saptamani dupa moartea lui Ludovic al II-lea, in 1886, castelul pitoresc Neuschwanstein, cel mai celebru din Germania, face parte dintre cele mai vizitate locuri de gen din Europa, cu 1,3 milioane de vizitatori pe an.

"Suntem fericiti ca o lucrare atat de pitoreasca reprezinta Germania, si nu o constructie militara", a spus Tia Viering, purtator de cuvant al proiectului "New7Wonders" (Cele sapte noi minuni ale lumii), lansat in 2000 de regizorul elvetian Bernard Weber.

Ultima modificare de irlanda (02/03/09 18:13)


02/03/09 18:09

   
irlanda
membru

Locatie: bucuresti
Inregistat: 14/03/08
Castelul Edinburgh


Construit pe roca vulcanica, Edinburgh este unul dintre cele mai importante castele si fortarete ale Scotiei, care au trecut printr-o multime de batalii si invazii. Istoricii spun ca fortareata a inceput sa fie construita in secolul 12, dar abia in secolul 15 a fost finalizata. Apoi, un secol mai tarziu, a fost infrumusetata structura castelului. Acum, castelul  Edinburgh adaposteste bijuteriile casei regale. Cu privelistile sale incantatoare, statui si fantani elaborate, castelul reprezinta o destinatie populara pentru turistii care ajung in Scotia.

http://www.mayra.ro/timp-liber/savoir-v ... opene.html

Ultima modificare de irlanda (05/03/09 21:15)


03/03/09 20:09

   
irlanda
membru

Locatie: bucuresti
Inregistat: 14/03/08
Castillo de los Mendoza 


Simbol al puterii uneia dintre cele mai importante familii din istoria Spaniei - Mendoza - acest castel de secol XV este foarte bine pastrat, servind de altfel ca decor pentru pelicula clasica El Cid, avandu-i in rolurile principale pe Charlton Heston si Sophia Loren. Turnurile, fortificatiile, zidurile medievale masive, toate construiesc un ansamblu incredibil. Curtea interioara centrala, Patio de Armas, este la fel de impresionanta. Arhitectural, Castillo de los Mendoza este un amestec de tendinte romane, gotice si maure.

http://www.artline.ro/1_586_Tur_Castele ... 24872.html

Ultima modificare de irlanda (05/03/09 21:15)


05/03/09 21:12

   
fluflu
membru

Locatie: mures
Inregistat: 20/09/07
Castelul Bodiam - Anglia



n sud-estul Angliei, in Sussex, se gaseste Castelul Bodiam, unul dintre cele mai cunoscute si bine pastrate castele medievale din Europa, astazi un obiectiv turistic de top, foarte popular pentru englezi si pentru turistiii din intreaga lume. Constructia masiva de secol XIV a fost ridicata de Sir Edward Dalyngrygge in 1385, fiind in egala masura fortificatie si locuinta pentru acesta.
Exteriorul s-a pastrat aproape perfect, iar in interior veti descoperi atmosfera si arhitectura unui adevarat castel medieval, cu scari interioare, turnuri si fortificatii. In cadrul castelului se pastreaza chiar si poarta originala din lemn, unul dintre putinele exemple de gen. Tot aici veti gasi si un muzeu medieval, cu exponate deosebite, de la arme si armuri la steaguri si documente. Castelul este inconjurat si aparat si de un sant adanc cu apa.

sursa: http://www.artline.ro/1_586_Cele_mai_cu ... 24880.html


_______________________________________
never regret something that once made you smile...

06/03/09 17:08

   
fluflu
membru

Locatie: mures
Inregistat: 20/09/07
La Cité de Carcassonne - Franta



Construit in secolul XII, este unul dintre cele mai bine pastrate castele medievale din Europa, un oras-cetate foarte greu de cucerit in trecut, situat in regiunea Languedoc-Roussillon. Cetatea a jucat un rol major in istoria Frantei de-a lungul timpului, iar dupa secolul XII a fost ani buni unul dintre punctele strategice importante, foarte greu de cucerit. Degradat in timp, a fost reconstruit si renovat incepand din secolul XIX, devenind unul dintre cele mai frumoase orase medievale din lume.


_______________________________________
never regret something that once made you smile...

09/03/09 21:07

   
irlanda
membru

Locatie: bucuresti
Inregistat: 14/03/08
Castelul Alcazar - Spania



Castelul Alcazar aminteste de musulmanii care au stapanit aceasta parte a Spaniei. Pentru a intelege in totalitate importanta cestui loc incarcat de istorie, nu este nevoie decat sa ti-l imaginezi in 1364, anul in care a fost construit. Pentru acele timpuri a fost o minunatie arhitecturala. De altfel, Chiar si Petru I a fost impresionat de frumusetea acestui castel si nu l-a daramat in momentul in care musulmanii nu mai erau la conducere.

Astfel ca, deoarece rangul inalt nu ii permitea sa isi stabileasca resedinta intr-o constructie tipic musulmana, Petru I isi construieste propria Curte chiar in interiorul castelului Alcazar. Prin acest gest, a dat dovada de puternicul respect pe care credinciosii catolici il purtau, la vremea aceea, fratilor lor musulmani.

In zilele noastre, conducatorii Spaniei, inca mai folosesc etajul castelul Alcazar. De altfel, de-a lungul timpului,  numerosi regi si regine ale Spaniei au dat legi din interiorul castelului. De exemplu, regina Isabel I isi realiza aici intalnitile cu aventurierii care plecau spre melagurile indepartate ale Lumii Noi pentru a o cuceri.

Cele mai importante elemente de arhitectura ale castelului Alcazar sunt Poarta Leului, Sala Ambasadorilor, Sala Mica sau zonele destinate lui Yeso, Domnisoarelor, Papusilor etc.

http://stiri.acasa.ro/articole/turism/C ... din-Europa

Ultima modificare de irlanda (12/03/09 23:57)


12/03/09 23:57

   
irlanda
membru

Locatie: bucuresti
Inregistat: 14/03/08
Castelul Cavalerilor Teutoni din Polonia


Cel mai mare castel din caramida din lume, precum si cea mai mare fortareata in stil gotic se gaseste pe teritoriul polonez. Mai exact, in partea de est, pe un brat al Vistulei a fost construit unul dintre cele mai frumoase palate ale Poloniei. Acesta a fost resedinta Cavalerilor Teutoni, cavaleri razboinici dar si foarte credinciosi in acelasi timp.

http://stiri.acasa.ro/articole/turism/C ... din-Europa


14/03/09 23:52

   
irlanda
membru

Locatie: bucuresti
Inregistat: 14/03/08
Castelul Pena - Portugalia



Unul dintre cele mai frumoase castele din Europa se gaseste in Portugalia. In apropiere de capitala Lisabona, in localitatea Sintra gasesti suspendat pe o stanca, Castelul National Pena. Acesta a fost construit in secolul al XIX- lea de catre regale Ferdinand II si inconjoara o veche manastire din secolul al XVI-lea.

Luxul este in exces la Castelul Pena. Te vor uimi camerele si salile decorate cu gust, bibelourile scumpe, oglizile aurite sau sculptate, canapelele stilate sau tapiseriile originale. De asemenea, culorile vii ale decorurilor sau multitudinea de stiluri arhitecturale confera castelului portughez un sarm greu de egalat in Europa.

Cel mai usor de observat este arhitectura tipic maura sau manuelina, dar si stilurile gotic si baroc. Cel mai interesant si impresionat element de arhitectura este arcul Triton pe care il vei observa chiar in mijlocul palatului.

http://stiri.acasa.ro/articole/turism/C ... din-Europa

Ultima modificare de irlanda (02/04/09 00:11)


19/03/09 23:20

   
irlanda
membru

Locatie: bucuresti
Inregistat: 14/03/08
Castelul Praga- Cehia


Castelul Praga poate fi vazut de oriunde din Praga. Este de fapt mai mult un complex decat un castel, acoperind o suprafata de 45 hectare si cuprinzand curtea domneasca a casei, fortificatii si gradini. Castelul a fost construit in anul 880.

Chiar daca acest castel a fost construit pentru aparare, arhitectura sa este un simbol al impactului miscarii renascentiste asupra arhitecturii boemiene.

Cu toate bisericile, palatele, turnurile si gradinile, Castelul Praga incorporeaza mai multe stiluri artistice, de la stilul „Romanesque”, pana la cel gotic si renascentist.

http://www.mayra.ro/timp-liber/savoir-v ... opene.html


25/03/09 23:31

   
irlanda
membru

Locatie: bucuresti
Inregistat: 14/03/08
Castelul Windsor- Anglia




Vechi de 900 de ani, castelul Windsor si-a castigat titlul de cel mai mare si mai vechi castel din lume. Este resedinta oficiala a reginei Angliei si a gazdiut o serie de personalitati marcante precum Ronald Reagan si Bill Clinton. Este si cel mai vizitat castel european. William Cuceritorul a construit castelul in 1066 pentru a proteja granitele vestice londoneze

http://www.mayra.ro/timp-liber/savoir-v ... opene.html

Ultima modificare de irlanda (29/03/09 14:39)


29/03/09 14:38

   
irlanda
membru

Locatie: bucuresti
Inregistat: 14/03/08
Castelul Leeds, Kent, Anglia



Castelul vechi de 900 de ani este amplasat pe o insula pe raul Len, iar izolarea nu face decat sa intensifice splendoarea sa.

Considerat unul dintre cele mai romantice castele europene, pitoreasca proprietate este reprezentativa pentru arhitectura secolului noua.
Castelul a fost sub patronajul a sase regine medievale, printre care si Catherine de Aragon, sotia lui Henric al VIII-lea.
Regele petrecea mult timp aici, motiv pentru care a tinut sa transforme castelul intr-n palat regal, investind foarte mult si in superbele gradini ce inconjoara castelul.

http://www.mayra.ro/timp-liber/savoir-v ... opene.html


02/04/09 00:10

   
simona
membru

Locatie: Ploiesti, Romania
Inregistat: 19/02/08
Castelul Versailles, Franta


Versailles a fost resedinta oficiala pentru regii Frantei intre anii 1682 si 1790. Initial a fost doar o casuta de vanatoare, construita in 1624 de Ludovic al XIII-lea. A fost extins de Ludovic al XIV-lea la inceputul anului 1669. Regele Soare l-a folosit pentru escapadele sale amoroase construind o minunata gradina in jurul palatului. Terasa care era indreptata spre gradina a fost demolata iar pe locul ei a fost conceputa Sala Oglinzilor, locul unde a fost decis destinul Europei timp de mai bine de un secol.

Apartamentul reginei are 4 camere si a fost ocupat de fiecare regina, ultima fiind Maria-Antoaneta. A suferit multe schimbari ce explica multitudinea de stiluri in contrast cu apartamentul regelui. In acest apartament, reginele au trait in afara vietii publice (toti copii regilor s-au nascut in dormitorul cel mare).

Sala Oglinzilor, lunga de 73 de metri, lata de 10,5 metri si inalta de 12,3 metri are pe tavan pictate cateva scene din viata regelui Ludovic al XIV-lea din momentul in care a inceput domnia in anul 1661 si pana in anul 1678 cand a fost pacea din Nijmegen

Sursa: http://www.tvl.ro/turism/100-Paris-Oras ... illes.html


_______________________________________
"GOD IS ENOUGH"

10/04/09 14:23

   
simona
membru

Locatie: Ploiesti, Romania
Inregistat: 19/02/08
Renumitele castele de pe Valea Loarei:

1.Castelul Chenonceau-Castelul Doamnelor



Pentru construirea Castelului Chenonceau pe râul Cher, în 1513, Thomas Bohier a dărâmat moara fortificată (fortified mill) a familiei Marques, pastrând doar beciul. El nu a trăit destul încât să-şi vadă castelul terminat, dar construcţia acestuia a fost dusă la bun sfârşit de soţia şi fiul său.

Mai târziu, acesta a devenit proprietate a coroanei. Henri II a oferit acest castel în dar favoritei sale Diane de Poitiers.

Ea a decis să se construiască un pod care să unească malul drept al râului cu castelul. Acest lucru a fost dus la îndeplinire de către arhitectul Philibert de l'Orne. După moartea lui Henri II, Catherine de Medicis a luat hotărârea şi a forţat-o pe Diane de Poitieirs să returneze castelul Chenonceau, coroanei. În timpul domniei sale şi a Reginei mamă, Chaterine a comandat acoperirea podului (construirea unei galerii).

http://www.ultramarine.ro/romana/Castel ... 0miere.htm

Ultima modificare de anomis (15/04/09 11:02)


_______________________________________
"GOD IS ENOUGH"

15/04/09 11:00

   
irlanda
membru

Locatie: bucuresti
Inregistat: 14/03/08
CASTELUL CHAMBORD-FRANTA



La acest minunat castel, construcţia a fost începută de Francois I în 1519 şi a fost continuată mult mai târziu de către Henri II, Charles IX şi Henri III. 1.800 – 2.000 de oameni au lucrat la construcţie în timpul lui Francois I.

Deşi de-a lungul timpului acest castel a avut mulţi proprietari, nimeni nu-şi are rezidenţa permanentă, în perioada actuală, în acest castel.
Francois I a locuit el însuşi în acest castel timp de 6 luni.

Castelul a fost folosit mai cu seama ca „loc de retragere” pentru mai mulţi regi sau ca resedinţă de vânătoare. Nu este menţionat oficial un arhitect care l-ar fi construit.

Legenda spune că Leonardo da Vinci, când a locuit la Clos Luce în Amboise, a făcut câteva planuri şi modele care au fost folosite apoi la construirea castelului.

Castelul are de asemenea legaturi apropiate cu câteva dintre proiectele lui Domenico da Cortona, un arhitect italian.

In timpul domniei lui Louis XIV, faimoasele piese ale lui Moliere Monsieur de Pourceaugnac şi Burghezul Gentilom au fost puse în scenă aici.

http://www.ultramarine.ro/romana/Castel ... 0miere.htm

Ultima modificare de irlanda (08/06/09 12:42)


08/06/09 12:40

   
irlanda
membru

Locatie: bucuresti
Inregistat: 14/03/08
Castelul Ashford-Irlanda



Ashford este o legenda. O poveste. A fost construit in secolul al XIII-lea de catre nobilii Burgos pentru a celebra victoria impotriva sustinatorilor familiei O’Connors. Familia Guiness a extins si a renovat castelul in 1850 pentru a-l vinde, mai tarziu, la mijlocul secolului al XIX-lea.
Castelul, inconjurat din trei parti la lacul Lough Corrib, se afla in imediata apropiere a unei paduri de cateva sute de hectare.


11/06/09 02:30

   
irlanda
membru

Locatie: bucuresti
Inregistat: 14/03/08
Castelul Dover-Anglia




Un  edificiu medieval din sud-estul Angliei este un castel din secolul XII, ridicat de regele Henry II al Angliei, fiind un donjon imprejmuit de un zid de aparare, numit de istorici "cheia Angliei", pentru importanta sa strategica. Este un complex perfect pastrat, cu numeroase elemente arhitecturale distinctive inca existente, precum unul din cele doua faruri inalte de 24 de metri. Puteti admira turnurile castelului, tunelurile si salile subterane, un tunel secret pentru parasirea castelului in caz de asediu, bastioanele, sala ofiterilor, un turn de observatie si multe altele. Desi construit in Evul Mediu, castelul avea sa fie folosit chiar si in secolul XX, cand tunelurile secrete au devenit adapost anti-aerian.

http://www.artline.ro/Cele_mai_cunoscut ... 9-1-n.html


19/06/09 02:09

   
irlanda
membru

Locatie: bucuresti
Inregistat: 14/03/08
Turnul Londrei-Anglia



Construit de Regele William I, este un simbol al istoriei Angliei, desi de numele ansamblului de secol XI se leaga povestiri adesea sinistre, turnul fiind locul unde numerosi prizonieri, multi celebri - Ann Boleijn, William Wallace - au fost executati. Dar poate ca tocmai aceasta faima a pastrat puterea de atractie a locului.

Turnul Londrei, cunoscut si ca Palatul Regala al Maiestatii sale si Fortareata, este in fapt un monument istoric, un ansamblu arhitectural situat in zona centrala a capitalei britanice, pe malul nordic al Tamisei. Turnul Londrei este adesea asimilat White Tower (Turnul Alb), fortareata impresionanta ridicata in 1078 la ordinele lui William Cuceritorul. Dar acesta este doar o parte din fortareata, ce cuprinde mai multe cladiri, doua inele concentrice de ziduri de aparare si un sant cu apa.

Turnul Londrei era fortareata, resedinta regala si inchisoare - dar si loc de executie - pentru prizonierii importanti, mai ales nobili. Veti gasi aici, perfect pastrate si transformate intr-un urias muzeu in aer liber locul o sala a armelor, locul unde se tinea tezaurul regal, cel unde se batea moneda, o gradina zoologica, un observator si altele. Din 1303 aici au fost mutate Bijuteriile Coroanei, pentru a fi cat mai bine aparate.

http://www.artline.ro/Cele_mai_cunoscut ... 9-1-n.html


24/06/09 00:18

   
irlanda
membru

Locatie: bucuresti
Inregistat: 14/03/08
Castelul Akershus - Norvegia




Fortăreaţa Akershus (Akershus Festning) sau Castelul Akershus (Akershus slott) constituie cel mai  important monument medieval al Norvegiei, în a cărei istorie a jucat un rol hotărâtor timp de mai bine de şapte secole.

Ca reşedinţă regală, centru administrativ şi fortificaţie, Fortăreaţa şi Castelul Akershus au fost atât scena unor evenimente obişnuite cât şi a unora cu totul deosebite, au fost locuite şi vizitate de numeroase personalităţi istorice. Ca sediu al guvernului Norvegiei pentru funcţii oficiale şi protocol de stat, Castelul continuă să fie în centrul evenimentelor istorice şi astăzi.

Construită  în preajma anului 1300, din iniţiativa regelui Håkon V Magnusson, şi modernizată trei secole mai târziu, sub domnia regelui Christian IV al Danemarcei şi Norvegiei, Fortăreaţa Akershus are aspectul unui castel renascentist.

Astăzi, Fortăreaţa Akershus adăposteşte atât Muzeul Forţelor Armate Norvegiene şi Muzeul Rezistenţei Norvegiene, cât şi un centru de informare şi, bineînţeles, piesa de rezistenţă pentru vizitatori, Castelul Akershus. În fortăreaţă se mai găseşte şi o machetă a oraşului vechi, Christiania City Model. Tot aici, are cartierul general Ministerul Apărării din Norvegia. Castelul se află sub custodia Forţelor Armate Norvegiene,  prin Comandamentul Akershus.

Fortăreaţa, reprezentând un obiectiv strategic deosebit de important, atât pentru capitala regatului cât şi pentru întreaga Norvegie, nu a fost niciodată cucerită de vreun inamic străin.

http://milikas.wordpress.com/2008/12/13 ... anta-oslo/


06/07/09 01:05

   
irlanda
membru

Locatie: bucuresti
Inregistat: 14/03/08
Castelul Peles - Romania




Amplasat in Sinaia (la 44 km de Brasov si la 122 km de Bucuresti), Castelul Peles este unul dintre cele mai importante muzee din tara, fiind si locul unde si-au petrecut ultimele clipe si cativa monarhi ai Romaniei printre care si Regele Carol I, care a murit aici in 1914.

Construirea castelului a inceput in 1873 sub directa indrumare a arhitectului vienez Wilhelm Doderer si a fost continuata in 1876 de catre asistentul lui, Johann Schultz de Lemberg. Intre 1877 - 1879, din cauza razboiului, lucrarile au fost oprite. De aceea castelul a fost inaugurat abia pe 7 octombrie 1883. Langa castelul initial, arhitectul ceh Karel Liman a adaugat, intre 1896 - 1914, un castel mai mic cu 70 camere numit Pelisor.

Locatia castelului a fost aleasa de printul german Carol I de Hohenzollern (ce urma sa devina rege) iar numele lui a fost preluat de la cel al raului ce curge prin curtea acestuia.

Castelul a fost construit din lemn, piatra, caramida si marmura si are peste 160 camere. Stilul predominant este cel al Renasterii Germane insa se pot identifica si elemente ale stilurilor Renascentist Italian, Gotic, Baroc German, si Francez Rococo.

Castelul Peles este inconjurat de sapte terase decorate cu statui (apartinand sculptorului Italian Romanelli), fantani sculptate in piatra, vase ornamentale si marmura de Carara. Arhitectii au utilizat din abundenta decoratiunile din lemn atat la exterior cat si in interiorul castelului si acest lucru ofera un aspect cu totul special cladirii.

De remarcat sunt camerele armurilor, Camera Florentina, sala de receptie (unde sunt expuse picturi reprezentand cele 16 castele apartinand familiei de Hohenzzolern), Camera Franceza, Camera Turceasca, Sala de Consiliu, Sala de concerte si Apartamentul Imperial.

Merita amintite si alte obiecte expuse la castelul Peles precum statuete, obiecte de ceramica, elemente de vesela din aur, argint si portelan precum si o colectie bogata de arme.

Langa castelul Peles se afla Foisorul, o rezidenta regala cu 42 camere in stil Elvetian.

http://www.iloveromania.ro/despre_33/castelul_peles


13/07/09 23:57

   
irlanda
membru

Locatie: bucuresti
Inregistat: 14/03/08
Castelul Bran - Romania



Situat la 30 km de Brasov, intre Muntii Bucegi si Piatra Craiului, Castelul Bran este un important monument national si punct de reper al turismului din Romania, datorita atat frumusetii lui, a peisajului, cat si a legendei contelui Dracula, al carui spirit bantuie inca aceste locuri stravechi.

Prima atestare documentara a Castelului Bran o reprezinta actul emis la 19 noiembrie 1377 de Ludovic I d'Anjou prin care brasovenii primeau privilegiul de a construi Cetatea "cu munca si cheltuiala lor proprie" ... In schimb, regele confirma subordonarea a 13 localitati fata de Cetate. Conducerea Cetatii Bran era incredintata unui castelan, care avea si atributii jurisdictionale, iar garnizoana permanenta era compusa din arcasi si balistari. Intre anii 1419-1424, Cetatea revine in posesia lui Sigismund.

La sfarsitul secolului al XV-lea Cetatea Bran este subordonata autoritatii comitetului secuilor, raspunzator de apararea sud-estului Transilvaniei, iar din timpul lui Iancu de Hunedoara trece sub conducerea voievodatului Transilvaniei. De-a lungul vremii Cetatea Bran si-a indeplinit cu prisosinta rolul de aparator impotriva invaziei turcesti.

La 1 Decembrie 1920 Consiliul orasenesc al orasului Brasov doneaza Castelul Bran Reginei Maria a Romaniei Mari, ca semn de recunostinta fata de contributia sa la infaptuirea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.

Intre anii 1920-1927 Castelul Bran a fost restaurat sub conducerea arhitectului Curtii Regale, Carol Liman, care il transforma intr-o frumoasa resedinta de vara, inconjurata de parc, cu alei de promenada, lac, fantani, terase de popas, construind si Casa de ceai. In anul 1938 Regina Maria lasa prin testament Castelul Bran, cu intreg domeniul, fiicei sale Principesa Ileana, care-l stapaneste pana in 1948.

Dupa expulzarea din tara a familiei regale, in anul 1948, Castelul Bran a intrat in proprietatea statului roman, ramanand o perioada abandonat si devastat. Din 1956, partial amenajat, Castelul a fost deschis ca muzeu de istorie si arta feudala. Fiind intr-o stare avansata de degradare, in anul 1987 Castelul intra in restaurare, lucrare terminata in linii mari in 1993. Definitivarea organizarii muzeistice se va face dupa noi criterii, rezultat al cercetarilor din ultimii ani.

http://www.ici.ro/romania/ro/turism/c_bran.html

Ultima modificare de irlanda (23/07/09 00:41)


23/07/09 00:40

   
irlanda
membru

Locatie: bucuresti
Inregistat: 14/03/08
Castelul Corvinilor sau Castelul Huniazilor - Romania



Castelul Corvinilor sau Castelul Huniazilor este un castel din Hunedoara, cel mai important monument de arhitectură gotică din Transilvania.

A fost ridicat în secolul XV de către Iancu Hunedoara, pe locul unei vechi întărituri, pe o stâncă la picioarele căreia curge pârâul Zlaşti. Este o construcţie impunătoare, cu acoperişuri înalte şi divers colorate, cu turnuri şi turnuleţe, ferestre şi balcoane împodobite cu dantelara pietrei cioplite. Castelul a fost restaurat şi transformat în muzeu.

Cu trecerea anilor, diverşii stăpâni ai castelului i-au modificat înfăţişarea, îmbogăţindu-l cu turnuri, săli şi camere de onoare. Galeria şi donjonul - ultimul turn de apărare (turnul "Ne boisa" = Nu te teme), rămase neschimbate de pe timpul lui Iancu de Hunedoara, precum şi Turnul Capistrano (după numele lui Ioan de Capistrano, un vestit călugăr de la curtea castelului) reprezintă câteva dintre cele mai semnificative părţi ale construcţiei.

Mai pot fi amintite Sala Cavalerilor (o mare încăpere de recepţii), Turnul buzduganelor, Bastionul alb care servea drept depozit de bucate şi Sala Dietei, având medalioane pictate pe pereţi (printre ele se găsesc şi portretele domnilor Matei Basarab din Ţara Românească şi Vasile Lupu din Moldova).

În aripa castelului numită Matia se mai desluşeşte destul de vag, o pictură referitoare la legenda cu corbul de la care se zice că îşi trag numele urmaşii lui Iancu de Hunedoara (Corvini).

În curtea castelului, alături de capela zidită tot în timpul lui Iancu de Hunedoara, se află o fântână adâncă de 30 de metri. Conform legendelor, această fântână ar fi fost săpată de trei prizonieri turci, cărora li s-a promis libertatea dacă vor ajunge la stratul de apă. Dar după 15 ani de trudă, când au terminat fântâna, stăpânii nu s-au ţinut de cuvânt.

Se spunea că inscripţia de pe zidul fântânii inseamnă „Apă ai, inima n-ai”. În realitate, conţinutul descifrat de specialişti este Cel care a scris această inscripţie este Hasan, care trăieşte ca rob la ghiauri, în cetatea de lângă biserică.

http://ro.wikipedia.org/wiki/Castelul_Corvinilor

Ultima modificare de irlanda (29/07/09 00:32)


29/07/09 00:26

   
irlanda
membru

Locatie: bucuresti
Inregistat: 14/03/08
Palatul Cotroceni - Bucuresti




Palatul Cotroceni este sediul Preşedinţiei României. Se află în municipiul Bucureşti, pe Bulevardul Geniului nr. 1.

La inceputul domniei Principele Carol I al României primeşte ca reşedinţă de vară vechile case domneşti de la Cotroceni.
Carol I hotărăşte să construiască în incinta mănăstirii un palat, în folosinţa moştenitorilor coroanei, care să-i servească drept reşedinţă oficială în Bucureşti.

Planurile edificiului au fost realizate de arhitectul Paul Gottereau în stil clasic veneţian. În mai 1883 se deschide Guvernului un credit de 1 700 000 de lei pentru dărâmarea vechilor case domneşti şi construirea palatului de la Cotroceni.

Construcţia a început în anul 1888. Mai târziu, arhitectul român Grigore Cerchez a reconceput aripa nordică în stil naţional romantic, adăugând o sală mare, cu o terasă deasupra şi două foişoare cu coloane, dintre care unul era replica faimosului foişor de la mânăstirea Hurez. Principesa Maria şi principele Ferdinand s-au mutat la Cotroceni în martie 1896.

Între anii 1949 - 1976 Palatul Cotroceni a devenit Palatul Pionierilor. Avariat în timpul cutremurului din 1977, lucrările de restaurare au durat aproximativ 10 ani, fiind coordonate de arhitectul Nicolae Vlădescu.

În anul 1984, la ordinul preşedintelui Nicolae Ceauşescu a fost demolată biserica mănăstirii, ridicată de Şerban Cantacuzino.

Palatul Cotroceni a devenit după Revoluţia română din 1989 reşedinta oficială a Preşedintelui României.

Ziua portilor deschise

Cu anumite ocazii, „zile ale porţilor deschise”, palatul poate fi vizitat de către public. Preşedinţii Ion Iliescu şi Emil Constantinescu obişnuiau să deschidă Palatul Cotroceni publicului cu ocazia zilelor lor de naştere şi onomastice.

Preşedintele Traian Băsescu a deschis palatul pentru public pentru prima dată în data de 18 mai 2008, cu ocazia împlinirii unui an de referendumul care l-a confirmat în funcţie. Cu acestă ocazie palatul a fost vizitat de 20000 de persoane.

http://ro.wikipedia.org/wiki/Palatul_Cotroceni


05/08/09 23:49

   
irlanda
membru

Locatie: bucuresti
Inregistat: 14/03/08
Castelul Iulia Hasdeu - Campina



Primul război mondial a afectat Castelul Iulia Hasdeu, care necesita reparaţii încă dinaintea morţii constructorului său, savantul Bogdan Petriceicu Hasdeu (1896).
Sarcina de realizare a lucrărilor de restaurare sunt preluate în anul 1924 de către Ateneul Popular "B.P.Hasdeu" din Câmpina. Cel de-al doilea război mondial agravează starea construcţiei până în anul 1955, când numele său este înscris pe Lista Monumentelor Istorice.

Castelul a fost restaurat între anii 1962-1964, Comisia Monumentelor Istorice luând decizia să-l transforme în muzeu. Graţie profesorului de istorie, Nicolae Simache, cel care a fondat aproape toate muzeele din judeţul Prahova, aici va fi deschis la data de 9 aprilie 1965, Muzeul Memorial "B.P.Hasdeu".

Afectat de cutremurul din 4 martie 1977, Castelul intră într-un lung proces de restaurare şi consolidare. Ca urmare a eforturilor comune ale Inspectoratului pentru Cultură Prahova, ale Consiliului Municipal Câmpina, ale Muzeului de Istorie şi Arheologie şi ale Fundaţiei "Hasdeu", ritmul lucrărilor a fost grăbit.

Vizitatorii care trec pragul muzeului pot admira portretele membrilor familiei Hasdeu, obiectele familiei Hasdeu, fotografii şi documente originale, mobilierul vechi de peste un secol, manuscrise şi colecţii ale revistelor conduse de marele filolog ori la care acesta a colaborat, ediţii princeps ale cărţilor savantului, precum şi tablouri valoroase semnate de pictori renumiţi precum Sava Henţia, Nicolae Grigorescu, G.D. Mirea sau Diogene Maillart.

De asemenea, în ansamblul expoziţiei loc important îl ocupă preocupările spiritiste ale lui B.P.Hasdeu.

Sălile castelului

Sala 1 - Salonul de primire al doamnei Iulia Haşdeu, soţia scriitorului, unde se află bustul de marmură al soţiei scriitorului;

Sala 2 - Sufrageria, cu portretele familiei pictate în medalioane, pe pereţii camerei;

Sala 3 – Templul Castelului, cel mai înalt turn, care are un pronaos cu oglinzi paralele şi un altar. În mijlocul turnului, unde se urcă pe trepte metalice, se află Statuia lui Iisus, sculptată de Raphael Casciani. Războiul, cutremurele şi ignoranţa umană au afectat de multe ori Castelul, dar statuia lui Iisus nu a fost niciodată atinsă.

Sala 4 - Biroul de lucru al lui B.P.Haşdeu, în care se află portretele savantului, al soţiei şi al Iuliei.

Sala 5 - Camera cu cale, dedicată Iuliei Haşdeu, unde se află păpuşa Iuliei, o sculptură, bustul Iuliei Haşdeu, de Ioan Georgescu, din marmură de Carrara, realizat în 1890.

Sala 6 - Camera obscură, unde aveau loc şedinţele de spiritism, care are un porumbel de piatră, o lunetă astronomică, un sfeşnic şi o statuetă a lui Iisus.

http://ro.wikipedia.org/wiki/Castelul_Iulia_Hasdeu


18/08/09 23:42

   
irlanda
membru

Locatie: bucuresti
Inregistat: 14/03/08
Castelul Hofburg - Austria



Timp de patru secole a fost resedinta de iarna a dinastiei de Habsburg.

Imaginati-va cei mai puternici conducatori ai Austriei, printre ei dinastia de Habsburg, cei ce conduceau Imperiul Austro-Ungar. Imaginati-va un castel foarte mare, ornat si dichisit cum trebuie pentru a-si primi invitatii de onoare. Asa arata Castelul Hofsburg pe vremuri, considerat de multi ca resedinta de iarna, in timp ce vara toti se duceau la Castelul Schönbrunn, pe care l-am descris intr-un articol anterior. Acum, este resedinta Presedintelui Austriei.

La constructia sa au participat numerosi arhitecti ai vremii, fiind situat fata in fata cu Heldenplatz, piateta construita in timpul domniei Imparatului Franz Joseph. Toata povestea castelului este parca legata de oameni putenici si importanti pentru istoria statului austriac.

Partile mai vechi ale castelului sunt originare din secolul 13 si formeaza un patrat ce inconjoara ce astazi ar corespunde Curtii Elvetiene. In aceste parti mai vechi se gaseste o capela gotica din secolul 15 (Burgkapelle) dar si Trezoreria. De-a lungul anilor, castelul a fost extins pentru a include capele, muzee, Biblioteca Imperiala, Teatrul National, scoala de calarie si grajdurile. Birourile de azi ale presedintelui se afla in aripa numita Leopold, ce era pe vremuri pe post de crama.

Biblioteca Imperiala este situata de cealalta parte a complexului. A fost fondata de Charles al VI-lea si contine colectia de carti a Printului Eugen, o fresca de Daniel Gran si statui ale diferitilor imparati. Timp de 6 ani, din 1763 pana in 1769, un asa numit Nicolaus von Picassi a legat biblioteca de alte parti ale castelului, dar si castelul propriu-zis de Biserica Sf. Augustin, creand astfel piata Joseph, una din cele mai frumoase locatii din Viena.

In 1817 au aparut si 3 gradini. Cea privata, numita Gradina Castelului Imperial, Piata Eroilor si Gradina Oamenilor, cu faimosul Templu al lui Tezeu. Ce s-a mai adaugat intre timp? O Sala de Ceremonii, ce pe vremuri iesea in afara zidurilor castelului, fiind numita din aceasta cauza "Nasul". Astazi este parte a Noului Castel.

http://www.funtur.ro/austria/maria-sa-hofburg-11

Ultima modificare de irlanda (08/09/09 02:04)


08/09/09 01:59

   
Pagini:  1 2    



Felicitari Craciun, Felicitari cu ocazia Craciunului si Anului Nou, Felicitari electronice de sarbatori, Felicitari cu mesaj crestin Nasterea Domnului, Mesaje sarbatori de iarna, Urari de Anul nou, Urari sarbatori
felicitari electronice mesaj inviere felicitari sfintele pasti felicitare online pentru pasti felicitari crestine cu mesaj din Biblie felicitare cu mesaj de inviere felicitare cu mesaj de inviere felicitare crestina verset biblic inviere
Mergeti la
Powered by PunBB
© Copyright '02-'04 Rickard Andersson




© 2005-2018 TANARCRESTIN.net