TANARCRESTIN.net
 




Forum | Regulament | Cautare | Inregistrare | Login

Nu esti conectat.

tcForum/Duhul Sfant/Vorbirea in limbi?! Moderat de +Archangel+, Old  
Autor
Mesaje Pagini:  1 2 3 4 5 6 7 ... 23
tamarta
membru

Locatie: Cluj :D
Inregistat: 22/11/06
conteaza unde cauti adevarul si cat de dispus esti sa il accepti.

ceva teorie vad ca stii, si sunt sigura ca ai gasit o parte din raspunsuri la intrebarile tale, dar ai anumite idei fixe la care, se pare ca nu vrei sa renunti. atunci cand cineva cauta adevarul satan ii scoate in fata multe alte lucruri, prin care incearca sa il departeze de adevar. cred ca va trebui si tu sa deschizi ochii si sa vezi daca lucrurile sunt exact asa cum crezi tu. nu spun ca eu am dreptate in toate, departe de mine gandul asta, dar sunt anumite lucruri de care sunt sigura si pe care tu le contrazici. poate ca aici gresesc, dar nu pot sa tac atunci cand vad ca ne tot invartim in jurul cozii, in cautarea adevarului, cand de fapt el este chiar in fata noastra si asteapta sa fie observat.
Fie ca Dumnezeu sa ne dea intelepciune fiecaruia si sa vedem lucrurile asa cum vrea El sa le vedem si sa nu mai incercam sa ne mintim singuri si sa alergam dupa raspunsuri in locurile in care El nu vrea sa le cautam...


_______________________________________
"Nu varsta aduce intelepciunea, nu batranetea te face in stare sa judeci. Iata de ce zic: Ascultati-ma! Imi voi spune si eu parerea"  Iov32:9, 10

05/02/08 13:40

   
Sword
membru

Locatie: Hunedoara Romania
Inregistat: 01/02/08
Cu alte cuvinte...s-o lasam balta...asa veti si face si nu ma mira nimic la atitudinea asta. Vedeti numai roz..asta-i treaba voastra, eu vad si serpii cum colcaie prin biserici (nu Biserica), ca comercialismul vestic ne-o infectat si pe noi, si fie in adunari fie afara tot spectacolul lumii este si ne place pernita de pe fotoliile cu care ne-am obisnuit. Bravo...somn usor

_______________________________________
Cu putina credinta poti muta muntii, dar cu ceva intelepciune ii vei lasa la locul lor.

05/02/08 19:09

   
+Archangel+
Moderator

Locatie: Ploiesti, RO
Inregistat: 05/07/06
Si care e solutia ta pentru a curata plaga crestinismului vestic? Nu uita ca le suntem datori pentru cate au facut pentru noi crestinii aia pe care tu ii acuzi acum. Daca n-ar fi fost ei viata sub comunism ar fi fost mult mai grea. Nu cred ca atitudinea ta este corecta si deja incepi sa arunci copilul cu apa!

_______________________________________
A sti nu inseamna a fi!

05/02/08 19:38

   
jezzy
membru

Inregistat: 13/03/06

+Archangel+ a scris:

sa arunci copilul cu apa!

Lol, asa ma amuza expresia asta.Mai ales de cand am aflat de la ce provine :D


_______________________________________
I only fear that I don’t have enough time left to tell the world that there’s no time left!

05/02/08 19:54

   
Sword
membru

Locatie: Hunedoara Romania
Inregistat: 01/02/08
Mai are rost bataia de cap? Am primit lucruri bune de la ei dar mai multe sunt otravitoare. Problema ii ca romanii inca nu stiu sa separe gunoiul de aur si le inghit neamestecate. Inca cred ca tot ce zboara de la ei ii bun ptr. noi....desi se observa pe zi ce trece ca ne distrug tot mai tare, atat ca si cultura cat si ca gandire, mod de viata, purtare si nu in ultimul rand spiritual. Daca nu ne vom trezi sa spunem STOP ne vom trezi ca ei...de fapt aproape ca suntem. Acum imi dau seama ca nu stiu la ce mai lupt. Oricum ...uitati-va aici http://www.youtube.com/results?search_q ... rch=Search
sunt si restul partilor acolo


_______________________________________
Cu putina credinta poti muta muntii, dar cu ceva intelepciune ii vei lasa la locul lor.

05/02/08 21:50

   
+Archangel+
Moderator

Locatie: Ploiesti, RO
Inregistat: 05/07/06
Sword, nu e cazul sa te impacientezi. Isus a spus ca-Si va construi biserica si ca va avea grija de ea. Ar trebui sa-L crezi pe cuvant. Harul nu a inceput cu tine si nici nu se va termina cu tine. Lumea e in continua transformare din punct de vedere cultural, social, tehnologic. Asta nu e un lucru rau in sine. Faptul ca noi nu stim sa discernem ce e rau si ce e bine asta nu e vina lor ci a noastra. Dar nu inteleg de ce sunt atatia care au impresia ca noi am ramas pastratorii credintei adevarate si ca noi n-avem niciun cusur! Cand Iov s-a confruntat cu Dumnezeu, desi nu facuse niciun pacat, a zis ca ii este scarba de el si ca se pocaieste in sac si cenusa. Cand ai o intalnire adevarata cu Dumnezeu nu mai arati cu degetul inspre altii ci te vezi pe tine insuti asa cum esti de fapt!

_______________________________________
A sti nu inseamna a fi!

05/02/08 22:06

   
Andreea
membru

Locatie: Cluj-Napoca
Inregistat: 16/08/06
ok..nu prea am inteles ce legatura au cele de mai sus cu subiectul propriu zis dar asta e...am eu o intrebare:Voi credeti ca vorbirea in limbi este de fapt o limba omeneasca..adica ma refer ca este o limba care poate fi tradusa de vreun translator?scuze daca s-a mai raspuns prin celelalte pagini,dar eu nu prea am avut timp sa revad toate postarile..deci?

_______________________________________
His grace is enough!

08/02/08 18:41

   
filip
membru

Inregistat: 27/04/05
În continuarea discuţiei despre darurile Duhului Sfânt, trecând la o altă idee Pavel totuşi face o precizare care ar merita atenţie, după părerea mea: "Chiar dacă aş vorbi în limbi omeneşti şi îngereşti,[...]." (1 Cor. 13: 1). Eu din aceasta înţeleg că există două mari tipuri. Cele omeneşti, pot fi traduse şi fireşte (muncă de translator), dar şi duhovniceşte - prin Duhul Sfânt: "[...] altuia, felurite limbi; şi altuia, tălmăcirea limbilor." (1 Cor. 12: 10). Cele îngereşti nu ştiu dacă pot fi traduse altcumva decât prin darul tălmăcirii.

08/02/08 20:37

Site web  
Old
Moderator

Locatie: cluj
Inregistat: 18/01/08
Am o curiositate personala: daca ingerii im mod frecvent vorbesc articulat, scot ceva sunete sau comunica in alt mod.
Nu ma refer la modul in care comunica oamenilor cuvantul lui Dumnezeu, pentru ca asta este clar. dar cum comunica intre ei, daca au o comunicare.
asta apropo' de Limbi Ingeresti.

Ultima modificare de OLD TRAIAN (08/02/08 21:17)


_______________________________________
Cunosti cu adevarat valoarea vietii in momentul in care viata atarna de un fir ce-i gata sa se rupa.

08/02/08 21:16

   
Andreea
membru

Locatie: Cluj-Napoca
Inregistat: 16/08/06
OLD TRAIAN,Domnul ştie!Oricum o să vedem(o să auzim) şi noi când vom fi în cer!
@Filip. ,mă gândesc că acele felurite limbi (vorbirea în limbi) sunt/e umane/(ă)..nu de alta dar eu am cred că acea vorbire în limbi,care s-a produs atunci când,în Fapte urmaşii Domnului Isus,au vorbit în limbile popoarelor care erau acolo,este aceeaşi ca şi cea din ziua de astăzi.oare greşesc?


_______________________________________
His grace is enough!

08/02/08 21:29

   
Old
Moderator

Locatie: cluj
Inregistat: 18/01/08
Multe dintre limbile popoarelor de atunci s-au schimbat. Altele s-au stins.

Cine mai vorbeste greaca Koine? Dar latina?
Ca sa nu mai vorbim de limba dacilor care nu a lasat multe izvoare istorice.
Asa ca daca sunt limbi omenesti sunt diferite de atunci. asa gandesc eu.

Ultima modificare de OLD TRAIAN (08/02/08 22:07)


_______________________________________
Cunosti cu adevarat valoarea vietii in momentul in care viata atarna de un fir ce-i gata sa se rupa.

08/02/08 21:44

   
filip
membru

Inregistat: 27/04/05
@OLD TRAIAN
Dacă Pavel spune că putem vorbi în limbi îngereşti (prin Duhul Sfânt), înseamnă că există cel puţin câteva calităţi în acest domeniu pe care le-am avea în comun cu îngerii. Pavel nu spune că putem vorbi în ORICE limbă îngerească, şi că am putea comunica în orice fel ca îngerii. De aceea ar fi bine să nu speculăm cu privire la ce pot face în plus îngerii faţă de noi. Dacă chiar vrem să visăm la asta, putem zice "ce fain ar fi dacă..." Dar afirmaţii categorice nu putem deocamdată face.

Prin urmare rămâne să înţelegem din spusele lui Pavel că îngerii pot comunica ŞI în felul oamenilor - vorbire articulată, la nivel senzorial auditiv uman.

@Andreea
Cred că OLD TRAIAN a lămurit problema. Aş adăuga doar că, ar fi bine în general să nu-L limităm pe Domnul, atunci când El nu o face.

Eu spre exemplu am introdus o limitare, pe care am sesizat-o însă fără a fi explicit formulată de Domnul, şi de aceea nu o trec ca literă de lege. Este vorba despre ce susţineam în legătură cu semnul vorbirii în limbi.

Cu privire la familia de limbi vorbite însă nu aş introduce vreo limitare, din moment ce ulterior au existat vorbiri în alte limbi decât cele strict prezente la prima experienţă de la Rusalii. Şi în plus au existat şi vorbiri în limbi îngereşti după cum a amintit Pavel. Prin urmare, aş zice şi eu că limbile omeneşti în care se poate manifesta acest dar pot fi oricare, atât apuse, cât şi contemporane.

Dacă te referi doar la faptul că unii ar susţine că vorbirea în limbi are un sens (şi ar fi astfel certificată) doar când se adresează unor persoane din auditoriu care o înţeleg, eu am mai dezbătut această problemă pe aici.

Am dat un exemplu înregistrat în America la începutul secolului XIX, despre o vorbire în limbi adresată unei familii de români. Majoritatea din audienţă, care habar nu a avut despre ce a fost vorba, şi-a zis că a fost o lucrare demonică. La serviciul următor întâmplarea a fost lămurită. Am arătat astfel că nu poate şti nimeni cu siguranţă cine este în auditoriu, ce limbă vorbeşte, sau cine înţelege ce este transmis.

Apoi am dat exemplul unui veset din Corinteni, în care arătam şi că prin vorbirea în limbi credinciosul se zideşte pe sine însuşi, chiar dacă nimeni din auditoriu nu înţelege ce spune.

Cu aceasta am încercat să spun că nu mi se pare corectă argumentaţia celor care susţin nişte limitări în privinţa acestei lucrări, limitări pe care eu le-am considerat şi am încercat să arăt că sunt atât ilogice, cât şi ne-scripturale. Acuma, ce alege fiecare să creadă, e treaba lui. Eu am prezentat doar lumina pe care o am eu.


08/02/08 22:31

Site web  
Andreea
membru

Locatie: Cluj-Napoca
Inregistat: 16/08/06

Filip. a scris:

Dacă te referi doar la faptul că unii ar susţine că vorbirea în limbi are un sens (şi ar fi astfel certificată) doar când se adresează unor persoane din auditoriu care o înţeleg, eu am mai dezbătut această problemă pe aici.


Nu m-am referit la nici o limitare...doar mă întrebam dacă vorbirea în limbi este doar în limbile existente..

Mai am o întrebare dacă nu e prea mult..De fapt când vorbeşti în limbi vorbeşti pentru ceilalţi sau cu Dumnzeu?aştept să mă luminaţi :)

Ultima modificare de Andreea (08/02/08 22:46)


_______________________________________
His grace is enough!

08/02/08 22:45

   
filip
membru

Inregistat: 27/04/05
Păi... acuma şi tu. Am crezut că îţi era clar. Îţi recomand să citeşti ce scrie în 1 Corinteni 12, 13 şi 14. Eu de acolo am tras concluzia că vorbirea în limbi are o componentă de zidire personală - comunicare personală cu Dumnezeu, şi una de comunicare dinspre Dumnezeu spre cineva din auditoriu, care poate avea sau nu nevoie de tălmăcire. Această comunicare poate fi atât o evanghelizare, cât şi o proorocie.

Mă îndoiesc că cele două s-ar putea întâmpla simultan. Ar fi contrar legilor fizicii sau logicii să vorbeşti una cu Dumnezeu şi să transmiţi alta unui om de la Dumnezeu, rostind la un moment precis o singură grupare fonetică, care ar constitui un cuvânt într-o limbă oarecare.

Prin urmare, aş zice că atunci când vorbeşti în limbi, fie comunici personal cu Dumnezeu, fie transmiţi altcuiva ceva din partea lui Dumnezeu.


08/02/08 22:59

Site web  
+Archangel+
Moderator

Locatie: Ploiesti, RO
Inregistat: 05/07/06

Andreea a scris:

De fapt când vorbeşti în limbi vorbeşti pentru ceilalţi sau cu Dumnezeu?


In primul rand toate darurile sunt date spre zidirea bisericii, inclusiv vorbirea in limbi:

1 Cor 12:7  Şi fiecăruia i se dă arătarea Duhului spre folosul altora.
8  De pildă, unuia îi este dat, prin Duhul, să vorbească despre înţelepciune; altuia, să vorbească despre cunoştinţă, datorită aceluiaş Duh;
9  altuia credinţa, prin acelaşi Duh; altuia, darul tămăduirilor, prin acelaşi Duh;
10  altuia, puterea să facă minuni; altuia, proorocia; altuia, deosebirea duhurilor; altuia, felurite limbi; şi altuia, tălmăcirea limbilor.


In al doilea rand, dupa cum zicea si Filip, vorbirea in limbi are 2 componente:

-vorbirea cu Dumnezeu: "să-şi vorbească numai lui însuşi şi lui Dumnezeu" 1 Cor 14:28 b)
-vorbirea pentru zidirea bisericii: "Când vă adunaţi laolaltă, dacă unul din voi are o cântare, altul o învăţătură, altul o descoperire, altul o vorbă în altă limbă, altul o tălmăcire, toate să se facă spre zidirea sufletească." 1 Cor 14:26


In al treilea rand, Pavel interzice ca in biserica sa se vorbeasca in limbi daca nu sunt talmacite:

1 Cor 14:17 Negreşit, tu mulţămeşti lui Dumnezeu foarte frumos, dar celălalt nu rămâne zidit sufleteşte.
1 Cor 14:28 Dacă nu este cine să tălmăcească, să tacă în Biserică, şi să-şi vorbească numai lui însuşi şi lui Dumnezeu.


_______________________________________
A sti nu inseamna a fi!

09/02/08 18:21

   
filip
membru

Inregistat: 27/04/05
Ce-nţelegi prin "să-şi vorbească numai lui însuşi şi lui Dumnezeu"?

09/02/08 23:06

Site web  
+Archangel+
Moderator

Locatie: Ploiesti, RO
Inregistat: 05/07/06
Sincer, nu prea stiu exact cum era "serviciul divin" in biserica primara! Banuiesc ca sa se roage in gand dar e o parere personala! Ideea pe care am vrut s-o evidentiez este ca, in biserica, vorbirea in limbi trebuie talmacita!

_______________________________________
A sti nu inseamna a fi!

10/02/08 14:18

   
Sword
membru

Locatie: Hunedoara Romania
Inregistat: 01/02/08
Eu unu din cat am citit intotdeauna ingerii au vorbit in limbile celor cu care au intrat in comuniune. Nu se vorbeste absolut niciunde de o limba "straina" a ingerilor decat in fraza in care Pavel da ca exemplu dus la extrema importanta Dragostei...adica...CHIAR DACA as vorbi....de aici nu se deduce absolut deloc vreun limbaj ingeresc si nici o invatatura despre o limba straina..."ingereasca". Lucrurile trebuiesc gandite si altfel decat la propriu. Asta-i parerea mea. Cat despre cealalta problema scrie destul de clar "Când vă adunaţi laolaltă, dacă unul din voi are o cântare, altul o învăţătură, altul o descoperire, ALTUL O VORBA IN ALTA LIMBA..."...nu se refera la chestii ciudate sau de neinteles, fie ca exista cineva cui se adreseaza fie nu trebuie sa fie totusi o LIMBA vorbita de anumiti oameni. Rugaciunile se fac in mod normal in Duhul sau cu ajutorul Duhului Sfant deci intr-un fel se pot spune ca sunt spirituale, adica ingeresti. Nu-i nevoie de alte limbi ptr. a fi spiritual decat cum spunea tot Pavel...1 Cor 12:7  Şi fiecăruia i se dă arătarea Duhului spre FOLOSUL ALTORA. Adica ALTE LIMBI cunoscute de oameni straini prezenti probabil in adunare. Alfel nu vad unde ar fi folosul lor in contextul asta.

_______________________________________
Cu putina credinta poti muta muntii, dar cu ceva intelepciune ii vei lasa la locul lor.

10/02/08 17:12

   
filip
membru

Inregistat: 27/04/05
Deci asta ar fi o chestiune. Şi ar mai fi şi: ce înţelegi prin biserică? O clădire?

Eu înţeleg "adunare" (locală). Iar în adunare(a locală) se pot întâmpla multe.

Felul în care interpretăm acel îndemn "taci în adunare şi vorbeşte cu Dumnezeu" depinde foarte mult de o pre-condiţionare. Dacă am fi cinstiţi cu noi înşine am admite că există două posibilităţi, nu numai una singură.

Exprimarea într-o mulţime poate fi atât publică - pentru toţi, cât şi particulară - pentru doi-trei de lângă tine.

Prin urmare, dacă vrei să taci într-o mulţime şi totuşi să vorbeşti, ceea ce este o formulare aparent ilogică, poţi interpreta atât ca:
1. să nu deschizi gura şi să vorbeşti în gând
2. să nu te exprimi faţă de toţi, ci doar faţă de tine însuţi şi/sau un mic grup de lângă tine.

Şi de aici baptiştii în general aleg să acorde primei interpretări valoare de principiu, iar penticostalii aleg în general să acorde celei de-a doua interpretări valoare de principiu.

Însă datorită ambiguităţii textului acestea nu pot fi decât încredinţări.

Dacă ar fi scris acolo "vorbeşte doar în gând" n-aş mai fi avut nimic de comentat. Dar nu scrie aşa ceva. Pe de altă parte mi se dă totuşi o dezlegare să vorbesc. Deci, cumva am voie să o fac.

Mai departe, că aleg să o fac în gând sau că aleg să o fac într-un moment când ni se spune de la amvon că avem la dispoziţie un timp în care fiecare să comunicăm personal cu Dumnezeu, ce mai contează? Ideea e că am voie să o fac.

Asta mă interesează pe mine.

Pentru cei care ţin neapărat la orânduiala cerută în Corinteni, eu consider că pot să respect rânduială şi când acord un timp dedicat de comunicare personală cu Dumnezeu, în timpul serviciului divin. Dacă în adunare se hotărăşte: acuma cântă icsulescu, acuma se predică, acuma igreculescu spune o poezie, acuma ne rugăm fiecare personal lui Dumnezeu, nu înţeleg unde ar fi dezordinea.

Eu n-am nmic cu cine vea să se roage pe rând. Am făcut-o şi o mai fac. N-am nimic nici cu cine nu vrea să vorbească în limbi deloc sau numai în biserică. Eu mă pot ruga şi în biserică şi acasă.

Dacă ar fi să mă folosesc de o pildă, ar fi ca şi cum Domnul ne-ar transmite "puneţi hainele în dulap: gecile pe umeraşe, şosetele jos, maieurile sus". Iar apoi vine cineva şi zice: "da, da, dar nu oricum: şosetele albe trebuie să fie sub cele maro, hainele de vară trebuie să fie în stânga dulapului etc.". Ceea ce nu este rău. Dar, Domnul nu a precizat aşa. Aşa că, cine pune şosetele jos în dulap, cu culorile maro sub cele albe nu păcătuieşte împotriva Domnului.

Pe mine mă cam deranjează să aud că mi se impune cum să fac ceva atunci când Biblia nu dă detaliile specifice dorite de unii, şi de asemenea că mi se interzice să fac ceva, atunci când Biblia îmi permite.

Dacă cineva alege să se apropie de Dumnezeu într-un fel, e bienvenit să o facă, aşa cum primeşte încredinţarea de la Domnul. Numai l-aş ruga frumos să nu îmi prezinte încredinţarea lui drept principiu, şi să nu mă oblige să mă conformez cu felul său de a fi, când am libertatea să fiu şi altfel în Hristos.


10/02/08 17:13

Site web  
+Archangel+
Moderator

Locatie: Ploiesti, RO
Inregistat: 05/07/06
Doua precizari:

1. Am specificat ca e o parere personala!
2. Mic grup de langa tine inseamna tot biserica (unde sunt 2 sau 3 adunati in Numele Meu)

Pavel zice ca vorbirea in limbi trebuie sa se faca cu talmacire. Asta e principiul. Cum se aplica el nu ma intereseaza. Fiecare dupa propria dorinta si pricepere!


_______________________________________
A sti nu inseamna a fi!

10/02/08 17:40

   
Sword
membru

Locatie: Hunedoara Romania
Inregistat: 01/02/08
Inseamna ca tind mai mult spre ideologia baptista. Fiindca mie mi se pare normal ca a vorbi cu D-zeu si a tacea in acelasi timp la fel cu a vorbi cu tine insuti sau in tine insuti inseamna a vorbi in gand. Poate traduceri mai noi ale bibliei chiar asa le-o fi scris. Mi se par destul de clare frazele. Si cand zice cu tine insuti nu se refera la mai multi...logic...sau asa vad eu.
Asa cum o zis si Archanghel la fel a zis si Pavel...fara interpret a vorbirii mai bine sa taca. Asta-i principiul. Fiindca duhurile sunt supuse credinciosilor, doar posedarile nu se pot tine in frau. Sau bineinteles lipsa de intelepciune poate duce la lipsa controlului.


_______________________________________
Cu putina credinta poti muta muntii, dar cu ceva intelepciune ii vei lasa la locul lor.

10/02/08 19:37

   
filip
membru

Inregistat: 27/04/05
Eu am vorbit despre logica umană, când am zis "cu doi sau trei de lângă tine". Nu m-am referit acolo la adunare.

În Biblie scrie "să vorbeşti cu tine însuţi şi cu Dumnezeu". Eu am spus ce ar putea însemmna să taci într-o mulţime şi totuşi să vorbeşti. Exemplul era la nivelul logicii umane. Probabil că nu aţi sesizat nuanţa.

@Arhanghel. Fii liniştit. Am remarcat clar cuvintele "părere personală". De aceea nici nu m-am referit în mod particular la tine.

Cu privire la "mic grup de lângă tine" am zis mai sus că argumentaţia servea la a arăta că logic sunt posibile două răspunsuri la o formulare omenească aparent ilogică. Deci nu am vorbit acolo de adunare, biserica formată din doi sau trei.

Prin urmare, adresarea "mie însumi şi lui Dumnezeu" nu văd de ce nu aş face-o cu cuvinte articulate, când în adunare mi se rezervă timp pentru exercitarea acestui drept. Limba în care aleg să vorbesc e strict problema mea.

@Sword. Posedările nu se pot ţine în frâu. Deci, conform arguementaţiei tale, dacă vorbesc în limbi când mi se dă voie, şi respectiv tac când urmează altceva în program, înseamnă că sunt OK. Pentru că-mi menţin acţiunile sub control.

Iar cât despre ce ţi se pare ţie normal - adică vorbit cu tine însuţi în gând - toată stima. Dar nu asta scrie acolo. Şi nu ai cum să traduci ce nu scrie, decât dacă adaugi. Aia nu mai e însă traducere. Prin urmare, îmi rezerv dreptul de a considera "normal" altceva decât ce consideri tu.


10/02/08 21:29

Site web  
+Archangel+
Moderator

Locatie: Ploiesti, RO
Inregistat: 05/07/06
Acele traduceri noi ar gresi pentru ca originalul grec este heautou adica el insusi! Si eu tind sa cred ca se refera la a vorbi in gand dar este o parere personala fara o baza biblica explicita!

_______________________________________
A sti nu inseamna a fi!

10/02/08 21:29

   
dodo86
membru

Inregistat: 14/02/07
Hai ca va mai plictisesc si eu putin :D

Nu stiu daca ati remarcat vreodata dar pasajul de la Marcu 16:9-20, in versiunea Cornilescu este pus intre parateze.
Marcu 16:9-20 "(Isus, dupăce a înviat, în dimineata zilei dintîi a săptămînii, S'a arătat mai întîi Mariei Magdalinei, din care scosese şapte draci. Ea s'a dus şi a dat de ştire celor ce fuseseră împreună cu El, cari plîngeau şi se tînguiau. Cînd au auzit ei că este viu şi că a fost văzut de ea, n'au crezut-o. După aceea, S'a arătat, într'alt chip, la doi dintre ei, pe drum, cînd se duceau la tară. Aceştia s'au dus de au spus lucrul acesta celorlalti, dar nici pe ei nu i-au crezut. In sfîrşit, S'a arătat celor unsprezece, cînd şedeau la masă; şi i-a mustrat pentru necredinta şi împietrirea inimii lor, pentru că nu crezuseră pe cei ce-L văzuseră înviat. Apoi le-a zis: ,,Duceti-vă în toată lumea, şi propovăduiti Evanghelia la orice făptură. Cine va crede şi se va boteza, va fi mîntuit; dar cine nu va crede, va fi osîndit. Iată semnele cari vor însoti pe cei ce vor crede: în Numele Meu vor scoate draci; vor vorbi în limbi noi; vor lua în mînă şerpi; dacă vor bea ceva de moarte, nu-i va vătăma; îşi vor pune mînile peste bolnavi, şi bolnavii se vor însănătoşa.``Domnul Isus, după ce a vorbit cu ei, S'a înăltat la cer, şi a şezut la dreapta lui Dumnezeu. Iar ei au plecat şi au propovăduit pretutindeni. Domnul lucra împreună cu ei, şi întărea Cuvîntul prin semnele, cari-l însoteau. Amin.)"
De ce? Cercetatorii biblici si teologii nu sunt siguri ca aceste versete sunt scrise de Marcu. Chiar daca cele mai multe indicii ar spune asa nimeni nu poate sustine in mod cert ca aceste versete au fost scrise de Marcu.

Un tanar student la teologie in bucuresti cand a aflat acest lucru a ramas foarte nedumerit... Nu mai stia ce sa creada. Astfel intr-o duminica seara s-a dus la o biserica mai micuta de pe la marginea bucurestiului sa predice ca sa mai faca putina practica. Predica a fost chiar din acest pasaj, iar tanarul a explicat cu lux de amanunte faptul ca noi de fapt stim dar nu prea stim daca pasajul a fost scris de Marcu, sau nu a fost scris de Marcu... Nedumerit rau baiatu... La sfarsitul programului il trage o sora mai in varsta mai deoparte si ii spune: "frate... eu nu stiu daca pasajul asta o fost scris de Marcu sau nu o fost scris de Marcu... lucrurile astea dumneata le stii ca esti scolit... Eu numa un lucru stiu. Am fost foarte bolnava si am citit acest pasaj, atat de mult am crezut ca ce scrie acolo e adevarat ca Dumnezeu mo vindecat... "

Morala: Tot la fel si noi cu vorbirea in limbi... Pai oare mai exista si acuma? Pai oare nu insemna aia, sau nu insemna ailalta? Intre timp Duhul Sfant isi zideste copii care accepta acest mod de a fi ziditi, nestanjenit de nedumeririle noastre...

Ultima modificare de dodo86 (11/02/08 01:45)


_______________________________________
Dumnezeu nu exista. Dumnezeu este!
Paul Tillich

11/02/08 01:41

   
Andreea
membru

Locatie: Cluj-Napoca
Inregistat: 16/08/06

dodo86 a scris:

Morala: Tot la fel si noi cu vorbirea in limbi... Pai oare mai exista si acuma? Pai oare nu insemna aia, sau nu insemna ailalta? Intre timp Duhul Sfant isi zideste copii care accepta acest mod de a fi ziditi, nestanjenit de nedumeririle noastre...


Ai dreptate pe o parte,dar nu cred că este greşit ca să cercetăm.Cel puţin eu,întreb pentru ca să ştiu ce e după Biblie şi cum şi ce înseamnă.Eu personal nu văd ceva gresit în asta.

PS:mulţumesc pt răspunsuri:Filip. ,+Archangel+ şi OLD TRAIAN :)


_______________________________________
His grace is enough!

11/02/08 08:47

   
Pagini:  1 2 3 4 5 6 7 ... 23    



Felicitari Craciun, Felicitari cu ocazia Craciunului si Anului Nou, Felicitari electronice de sarbatori, Felicitari cu mesaj crestin Nasterea Domnului, Mesaje sarbatori de iarna, Urari de Anul nou, Urari sarbatori
felicitari electronice mesaj inviere felicitari sfintele pasti felicitare online pentru pasti felicitari crestine cu mesaj din Biblie felicitare cu mesaj de inviere felicitare cu mesaj de inviere felicitare crestina verset biblic inviere
Mergeti la
Powered by PunBB
© Copyright '02-'04 Rickard Andersson




© 2005-2018 TANARCRESTIN.net