TANARCRESTIN.net
 
Forum | Regulament | Cautare | Inregistrare | Login

Nu esti conectat.

tcForum/Personaje biblice/Fariseii Moderat de +Archangel+, Old  
Autor
Mesaje Pagini: 1
mototey
membru

Locatie: Mutat: Suceava - România
Inregistat: 11/12/06
Deschid acest topic in speranta faptului ca ne va ajuta sa intelegem mai multe lucruri despre fariseii Scripturii, multe lucruri care probabil nu le-am stiut pana acum.
Pentru ca sunt si ele personaje ale Scripturii, am crezut de cuviinta ca acest topic sa il pun la personaje biblice(sper ca april nu se va supara pe mine ca am mai deschis un alt topic).

Informatiile pe care le voi folosi pentru acest topic sunt in mare parte preluate dintr-o carte care am citit-o de curand cu privire la farisei, si care m-a 'zguduit' putin.


Avem de invatat ceva de la farisei? Cu siguranta cred ca avem de invatat foarte multe lucruri. De ce spun asta?
Pentru ca scopul Bibliei este nu numai de a transmite un mesaj, ci si de a reflecta o imagine. Imaginile Bibliei sunt in primul rand prezentate prin vietile personajelor ei. Aceste imagini nu sunt numai pentru a fi agatate pe perete ca un portret ca sa vad cum ar trebui sa arat, ci sunt o oglinda care sa-mi arate cum sunt eu de fapt. Daca nu ma vad pe mine insumi reflectat in Biblie, atunci valoarea ei pentru mine este mult diminuata sau chiar pierduta in intregime. De aceea cred ca am putea sa ne vedem reflectati foarte bine si prin farisei.

"Cum sa ma compar cu un fariseu? Acest lucru ar fi de neconceput."... acestea sunt reactiile multora dintre noi.

In Biblie nu exista alte personaje care sa fie mai criticate de Isus asa de aspru pentru rautatea lor.

"As putea fi fariseu? Niciodata!!! Isus ii numeste nebuni, ucigasi, fatarnici, pui de naparci[vipere] si morminte varuite. Este de necunceput sa-mi imaginez ca as putea semana cu vreunul din ei!!!"

Oare ei au incetat sa existe acum 2000 de ani? Raspunsul lui Tom Hovestol la aceasta intrebare este acesta: "Ma tem ca ei sunt si astazi vii si infloritori."


Foarte multi dintre noi(daca nu chiar toti) traim cu aceasta mentalitate despre farisei: "Fariseii sunt tipii cei mai rai din Biblie. Ei au fost responsabilii principali de rastignirea lui Cristos. Ei au fost tinta cuvintelor celor mai dure ale lui Isus si a celei mai acide condamnari."

Voi cum ii vedeti pe farisei? Daca ar fi sa ii descrieti intr-un cuvant, care ar fi acel cuvantpe care l-ati alege?


_______________________________________
Omul de care se foloseste Dumnezeu

02/03/10 22:43

Site web  
gabi
membru

Locatie: Ludus, Romania
Inregistat: 14/11/06
Fariseii, in esenta, au fost oamenii care au incercat sa mentina curata invatatura primita de la Dumnezeu. Ei au participat activ la invatarea poporului si erau considerati cele mai solide exemple ale integritatii.
Problema lor a fost ca au picat in capcana aceasta a popularitatii, au dezvoltat o religie rituala si au pierdut profunzimea Legii. S-au axat pe lucrurile ce dau bine la imagine, un fel de narcisim religios(daca se poate spune asa).
Isus i-a criticat pentru exclusivism, neprofunzime, interpretare gresita a Legii, neacceptare... dar astea nu erau in forma initiala, fariseismul s-a denaturat, de aceea a ajuns atat de criticat, si criticat pe drept.
Asa cum erau la inceput, fariseii erau de apreciat, dar coruptia si ego-ul i-a distrus.


_______________________________________
"... greutatea erudiţiei în definirea cuvintelor nu compensează slăbiciunea argumentului în chestiunile mai importante." Francis A. Schaeffer

03/03/10 00:08

Site web  
Old
Moderator

Locatie: cluj
Inregistat: 18/01/08

gabi a scris:

Fariseii, in esenta, au fost oamenii care au incercat sa mentina curata invatatura primita de la Dumnezeu...Asa cum erau la inceput, fariseii erau de apreciat, dar coruptia si ego-ul i-a distrus.

Unii dintre farisei erau si carturari in acelasi timp. Unii chiar preoti, desi cei mai multi dintre preoti erau saduchei.

De la respectul pentru legea lui Dumnezeu au dezvoltat forme de respectare stricta a legii. S-au pierdut atat de mult in aceste forme incat au abandonat spiritul Legii.

De vreme ce continuau sa tina forma, iar in sinea lor isi dadeau seama ca nu pot atinge spiritul Legii au gasit si o solutie pentru imaginea lor: sa simuleze ca spiritualitatea lor este in ordine.(ipocrizia)


_______________________________________
Cunosti cu adevarat valoarea vietii in momentul in care viata atarna de un fir ce-i gata sa se rupa.

03/03/10 11:39

   
mototey
membru

Locatie: Mutat: Suceava - România
Inregistat: 11/12/06
Oare ce ne caracterizeaza pe noi cel mai mult atunci cand descriem "oameni despre care nu prea avem sa vorbim lucruri bune"? Spun lucrul acesta pentru ca adesea ne confruntam cu 'a vedea partea negativa' a celuilalt(mai ales daca acel cineva ne'a gresit si ne calca mereu si mereu pe nervi).

Atunci cand descriem o persoana, oare nu cumva suntem deseori caricaturisti?

Da'mi voie sa explic: "Caricaturile reprezinta un mod convenabil de a-i marginaliza si de a-i demolariza pe cei pe care vrem sa ii ignoram"(Tom Hovestol).

Spre exemplu, despre urmasii timpurii ai lui Cristos s'a spus ca "erau oameni fara valoare(pentru ca biserica primara a atras pe multi saraci si oameni dispretuiti), tradatori(pentru ca nu se inchinau imparatului), atei(deoarece unii si-au batut joc de zeii care au ridicat Roma pe culmile gloriei), oameni care urasc omenirea si inadaptati(pentru ca preferau sa nu ia parte la serviciile guvernamentale si evitau anumine evenimente sociale si distractii), imorali si incestuosi(pentru ca se numeau unii pe altii frate si sora, aveau "mese de dragoste" si se salutau unii pe altii cu o "sarutare sfanta"). Unii critici chiar i-au numit canibali, spunand ca "mancau trupul lui Isus" si "beau sangele Lui" la Cina Domnului."

"O conceptie denaturata despre farisei poate duce la aplicare gresita a Scripturii si, mult mai grav, la un rau spiritual profund adus bisericii ca intreg si noua ca persoane individuale. Daca ne cream o imagine falsa despre farisei si nu reusim sa vedem cat de mult le semanam, ne putem lipsi de unele dintre cele mai profunde invataturi din Biblie.

Daca cerem unui crestin mai devotat sa incerce sa caracterizeze un fariseu, in raspunsul lui am gasi, mai mult ca sigur, cuvinte negative.
Iata doar cateva cuvinte care au fost mentionate atunci cand un pastor a facut acest lucru(a cerut unor oameni din biserica sa spuna niste sinonime cu privire la cuvantul "fariseu"): ipocriti, impotrivitori ai lui Isus, neprihanire proprie, plini de trufie, legalisti, oameni care se leaga de toate manuntisurile, oameni care ii judeca mereu pe altii, critici.
Altii au raspuns astfel: "Fariseii sunt tipul de oameni care spun: <<Eu am dreptate, tu esti gresit in totalitate>>"; "cei care cunosteau Legea, dar nu o aplicau"; "Cei care respingeau pe oricine"; "oameni foarte exigenti"; si "cei care L-au omorat pe Isus".

"In loc sa privim cu atentie in noi insine pentru a ne vedea asa cum suntem, recurgem la hiperbola si la crearea unei distante intre noi si farisei."

Parerea autorului(Tom Hovestel), cu care si eu sunt de acord, este aceasta: "Atat caricaturile evreiesti, cat si cele crestine ale fariseilor sunt foarte eronate. Portretul evreiesc este prea puritan, iar portretul crestin este prea diabolic. Unii vad bunatatea fara greseala pe cand altii vad greselile fara bunatate. rezultatul final este acelasi pentru ambele parti, si anume ca ambele grupari se insala! Ambele au respins o oglinda importanta in care sa-si poate privi sufletele. Ambele grupari o iau pe o cale are indeparteaza de Dumnezeu, in loc sa le apropie.

In continuare as vrea sa privim la cateva caracteristici remarcabile(vrednice de lauda) ale fariseilor:
     - Doctrina corecta: "Din punct de vedere teologic, fariseii erau mai apropiati de invatatura lui Isus decat orice alta grupare din iudaism."(Merrill C. Tenney)
                     - Interpretarea corecta a Bibliei: Ei au venerat, au studiat, au memorat si au cautat sa interpreteze corect Scriptura. Scopul vietii lor a fost aplicarea invataturii Bibliei la fiecare detalui al vietii.
                     - Mod de viata neprihanit: Prima prioritate a fariseilor era sa promoveze puritatea biblica in Israel. Ei credeau ca poruncile lui Dumnezeu cu privire la sfintenia preoteasca trebuiau respectate de toti iudeii. Fariseii au fos modele ale acestui mod de viata neprihanit in alte patru domenii: 1. Viata de rugaciune; 2. Traiau vieti consacrate, puse deoparte(numele fariseu inseamna "pus deoparte", "separat"). 3. Ei pretuiau partasia; 4. Erau generosi.


_______________________________________
Omul de care se foloseste Dumnezeu

03/03/10 16:53

Site web  
emanuel
membru

Inregistat: 14/09/08
O fi, daca ne ghidam dupa ce spui! Am totusi o intrebare: de ce Domnul Isus nu a avut cuvinte de lauda pentru ei?

_______________________________________
Dar domnia, stapanirea si puterea tuturor imparatiilor care sunt pretutindeni sub ceruri, se vor da poporului sfintilor Celui Prea Inalt.(Daniel 7:27)

03/03/10 17:54

   
mototey
membru

Locatie: Mutat: Suceava - România
Inregistat: 11/12/06
Buna intrebarea. In timp ce citeam cartea, vazand atatea lucruri bune spuse despre farisei, m-am intrebat unde sunt cele rele... de ce nu aminteste si lucrurile rele(in mod special "Vai-urile" din Matei 23. Dar, in timp ce am citit am ajuns si la acel capitol. Inca nu o sa vorbesc despre asta foarte mult(probabil mai putin in viitor), dar o sa iti spun de ce cred eu ca Domnul Isus nu a avut cuvinte de lauda pentru ei.

Ei au fost asa de mult ingustati de lege, incat s-au separat de restul lumii. Nu vroiau sa aiba de'a face cu toti pacatosii. Erau unii care, spre exemplu, atunci cand umblau prin cetate isi puneau un val mai mare peste cap pentru a nu vedea 'spurcaciunea' ce era pe strazile cetatii.

Vreau totusi sa ma opresc la primul "vai" pentru a-ti raspunde la intrebare.

Matei 23:13 "Vai de voi, carturari si Farisei fatarnici! Pentruca voi închideti oamenilor Imparatia cerurilor: nici voi nu intrati in ea, si nici pe cei ce vor sa intre, nu-i lasati sa intre."

Cuvinte aspre... cuvinte dure... Dar de ce aceste cuvinte le-au fost adresate tocmai lor?  Iata care e parerea mea:

Pentru ca ei aveau puterea de a inchide oamenilor Imparatia lui Dumnezeu, inseamna ca ei erau aproape de Ea, dar nu era in Ea. Fiind orbiti de trairea lor sub indemnurile Legii, ei au inceput sa puna pe umerii oamenilor greutati mari. Au crezut ca, facand atatea fapte bune, sunt socotiti neprihaniti(adica placuti inaintea lui Dumnezeu).

Cred ca Domnul Isus i-a criticat asa de dur pe ei pentru ca ei erau foarte aproape de Imparatia lui Dumnezeu, ba mai mult, ii influentau astfel pe oameni.

Ei erau in starea crestinilor caldicei. Se multumeau cu o mediocritate spirituala. Nu acceptau nimic nou. Credeau ca tot ce e nou, mai ales lucruri care incalcau Legea, este de la diavolul, si nu de la Dumnezeu. Crestinii 'caldicei' din ziua de astazi se multumesc doar cu lucruri superficiale, nu cu o relatie profunda de partasie cu Dumnezeu.

Acum as vrea sa fac o paralela cu niste cuvinte care i-au fost adresate de Dumnezeu ultimei biserici din cele 7 din Apocalipsa, anume Laodiceea.

Apocalipsa 3:15-17 : "Stiu faptele tale: ca nu esti nici rece, nici in clocot. O, daca ai fi rece sau in clocot! Dar, fiindca esti caldicel, nici rece, nici in clocot, am sa te vars din gura Mea."  De ce? De ce aceste cuvinte sunt niste cuvinte asa de aspre?  Textul continua astfel:"Pentru ca zici:"Sunt bogat, m-am imbogatit, si nu duc lipsa de nimic", si nu stii ca esti ticalos, nenorocit, sarac, orb si gol."   ... din nou niste cuvinte foarte aspre.

Fariseii se multumeau cu starea lor in care se aflau. Credeau ca este suficient. De aceea, Domnul Isus le-a vorbit asa de dur pentru ca vroia sa ii trezeasca. Daca te uiti in Luca 13:31 poti vedea ca unii din farisei s-au lasat cercetati de cuvintele Domnului Isus si I-au tinut partea. Ei L-au avertizat pe Domnul Isus de lucrul care avea de gand Irod sa faca, si anume sa IL omoare.

Concluzia la care am ajuns este aceasta: Domnul Isus i-a iubit foarte mult pe farisei si nu vroia ca ei sa mai traiasca cum traiau. De aceea le-a adresat niste cuvinte usturatoare. Asa cum EL le adreseaza tuturor credinciosilor/crestinilor 'caldicei'.


_______________________________________
Omul de care se foloseste Dumnezeu

03/03/10 18:31

Site web  
IONESCU GEORGE
membru

Locatie: CONSTANTA
Inregistat: 05/11/10
Mai spune tu ceva frate,nu mai gasesc nimic de comentat;Am si eu o mica intrbare la tine daca se poate?De ce ne-am nascut,,De ce traim si De ce murim dupa fata pamantului,,,Domnul sa te calauzeasca,,,AMIN,,,

_______________________________________
Daca vrei sa-l vezi pe DUMNEZEU uitate la un CRESTIN

09/11/10 02:29

   
emanuel
membru

Inregistat: 14/09/08
Bai George, de ce esti asa abatut azi? Cine te-a suparat?

Hai mai degraba sa vedem la acest topic ce faceau bun fariseii? Aveau si ei o neprihanire, ce-i drept formala, dar chiar si asa, inseamna ca aveau un anumit sistem de valori, iar unii-l urmau mai mult decat formal. Vezi cazul lui Saul din Tars, dar nu este singular.

Ultima modificare de emanuel (09/11/10 07:18)


_______________________________________
Dar domnia, stapanirea si puterea tuturor imparatiilor care sunt pretutindeni sub ceruri, se vor da poporului sfintilor Celui Prea Inalt.(Daniel 7:27)

09/11/10 07:14

   
+Archangel+
Moderator

Locatie: Ploiesti, RO
Inregistat: 05/07/06
Ionescu George, te rog sa nu mai faci spam punand intrebari care n-au legatura cu subiectul. Iti poti muta intrebarea la Crestinism -> Comentarii.

_______________________________________
A sti nu inseamna a fi!

09/11/10 08:34

   
Roxana
membru

Locatie: ACASA
Inregistat: 14/03/08
Cand ma gandesc la farisei si carturari imi vin in minte "invataturile" bisericii otodoxe :(

_______________________________________
„Eu sunt Alfa şi Omega, Începutul şi Sfârşitul”, zice Domnul Dumnezeu, „Cel ce este, Cel ce era şi Cel ce vine, Cel Atotputernic.”


17/01/11 15:13

   
Old
Moderator

Locatie: cluj
Inregistat: 18/01/08
Care invataturi? Alea bune? Sau...

O fi diferenta intre farisei si carturari?


_______________________________________
Cunosti cu adevarat valoarea vietii in momentul in care viata atarna de un fir ce-i gata sa se rupa.

19/01/11 11:50

   
Roxana
membru

Locatie: ACASA
Inregistat: 14/03/08
..sau alea rele ?! :D
Indubitabil este diferenta :) Un iudeau putea fi si carturar si fariseu in acelasi timp.Carturarii erau "invatatori ai Legii" dupa cum ii numeste Luca, iar fariseii erau aderanti la un anumit fel de a trai, la un anumit punct de vedere.In timp ce carturarii se chinuiau sa cunoasca cat mai bine litera Legii, fariseii adaugau reguli si randuieli din orgoliul firii pamantesti :D..asta ca sa explic cu vocabularul meu elevat.


_______________________________________
„Eu sunt Alfa şi Omega, Începutul şi Sfârşitul”, zice Domnul Dumnezeu, „Cel ce este, Cel ce era şi Cel ce vine, Cel Atotputernic.”


19/01/11 16:18

   
Old
Moderator

Locatie: cluj
Inregistat: 18/01/08
Si care este legatura intre fariseii astia si saduchei?

_______________________________________
Cunosti cu adevarat valoarea vietii in momentul in care viata atarna de un fir ce-i gata sa se rupa.

24/01/11 10:44

   
+Archangel+
Moderator

Locatie: Ploiesti, RO
Inregistat: 05/07/06
Mi-e lene sa fac rezumatul. :D

http://www.crestinortodox.ro/diverse/gr ... 69316.html


_______________________________________
A sti nu inseamna a fi!

24/01/11 10:53

   
Turcu Ovidiu
membru

Locatie: Arad, Romania
Inregistat: 16/06/09
Fariseii inca sunt cu noi.

27/11/12 14:21

   
mototey
membru

Locatie: Mutat: Suceava - România
Inregistat: 11/12/06
Turcu Ovidiu@ Ar fi corect spus: „Fariseii mai sunt încă și în noi”?

Ultima modificare de mototey (24/04/15 08:26)


_______________________________________
Omul de care se foloseste Dumnezeu

24/04/15 08:26

Site web  
Pagini: 1    Felicitari Craciun, Felicitari cu ocazia Craciunului si Anului Nou, Felicitari electronice de sarbatori, Felicitari cu mesaj crestin Nasterea Domnului, Mesaje sarbatori de iarna, Urari de Anul nou, Urari sarbatori
felicitari electronice mesaj inviere felicitari sfintele pasti felicitare online pentru pasti felicitari crestine cu mesaj din Biblie felicitare cu mesaj de inviere felicitare cu mesaj de inviere felicitare crestina verset biblic inviere
Mergeti la
Powered by PunBB
© Copyright '02-'04 Rickard Andersson
© 2005-2018 TANARCRESTIN.net