TANARCRESTIN.net
 
Forum | Regulament | Cautare | Inregistrare | Login

Nu esti conectat.

tcForum/De-ale psihologiei/Mânia care mocneşte în noi... Moderat de antonela, april  
Autor
Mesaje Pagini: 1
Magdy
membru

Inregistat: 09/01/07
Mă gândesc câteodată ce anume ne face să stăm pe loc, să ne oprim din drumul nostru spre DOMNUL. Şi-mi dau seama că mânia nerezolvată, temerile sau conflictele din viaţă sunt cele mai mari pietre de care ne poticnim în umblarea noastră zilnică.
   Nu cei care luptă împotriva noastră, nu duşmanii din...propria tabără ne deviază traiectoria, ci ceea ce mocneşte din interior, lucruri sau fapte cu care refuzăm să ne confruntăm!!

   Fiecare cred că avem exemple în faţa noastră (sau în noi), în care vedem că mânia ascunsă a distrus familii şi prietenii, a subminat încrederi, a nimicit chiar biserici.
   Mânia ascunsă este provocată de cineva care ne-a produs dezamăgiri sau ceva urât ce s-a întâmplat în viaţa noastră.
   Ne-ar trebui( şi avem deja,prin jertfa Domnului Isus) puterea să mărturisim acest sentiment ce ne macină, înaintea Domnului şi să-l aducem la crucea Domnului Isus.
   Părerea mea este că a apela la ajutorul altora nu presupune lipsă de credinţă. A accepta ajutorul din partea celor care-l poate oferi nu este opusul încrederii în Dumnezeu. Dimpotrivă, ne poate apropia mai mult de Domnul.

   Mi-aduc aminte de Saul. Cum a fost posibil ca un bărbat uns de Dumnezeu, ales prin călăuzire profetică şi folosit în chip măreţ pentru a conduce o naţiune, a ajuns să folosească în mod abuziv puterea, să apeleze la vrăjitoare şi să se sinucidă???  Cred că Saul s-a lăsat condus de mânie; era tocat psihic de faptul că David îi va lua locul. Asta îl făcea să fie asemenea un rezervor de benzină. Şi ce-i trebuie unui rezervor să explodeze? Doar o scânteie...

Aş vrea să aud şi alte păreri.

Ultima modificare de Magdy (29/02/08 23:25)


29/02/08 23:23

   
Magdy
membru

Inregistat: 09/01/07
Cineva spunea odată că a ţine mânia ,ranchiuna ascunsă, e ca şi cum am mătura gunoiul sub covor! Adică îngrămădim mânia acumulată într-un colţ trainic al sufletlui, unde încet dar sigur  mocneşte şi se înteţeşte. Şi astfel poate prelua controlul vieţii noastre. Poate cauza daune sufleteşti relaţiilor pe care le avem, poate sfâşia lăuntrul, poate declanşa chiar depresii!
   Dacă lăsăm mânia să se strângă zi de zi în sufletele noastre şi nu o rezolvăm imediat ce se face simţită, din ea se poate naşte ranchiuna, ura care are efecte distrugătoare!!
   Pavel ne sfătuieşte în Efeseni 4:26,27 :"Mâniaţi-vă şi nu păcătuiţi! Să nu apună soarele peste mânia voastră şi să nu daţi prilej diavolului!"

   Cum credeţi că ar putea cineva( cineva creştin, care se roagă pentru asta dar poate că are nevoie de...mai mult)să întrerupă acest cerc vicios, ce îi dăunează atât lui, cât şi altora?


01/03/08 14:53

   
Magdy
membru

Inregistat: 09/01/07
Cred că una din căile care ne-ar ajuta să învingem starea de mânie care ne stăpâneşte ar fi să căutăm un ajutor din afară.
   Biblia ne îndeamnă să ne mărturisim păcatele unii altora (Iacov5:16 "Mărturisiţi-vă unii altora păcatele..." ) şi să ne purtăm unii altora povara (Galateni 6:2 "Purtaţi-vă sarcinile unii altora şi veţi îndeplini astfel legea lui Hristos!").

   Binenţeles că nu se discută aşa ceva cu toţi vecinii sau toată adunarea, ci doar cu una sau două persoane de încredere ,care vor manevra cu grijă informaţiile pe care li le dăm.
   Bine ar fi să se discute înainte ca să vorbim cu cel (sau cea) care a devenit ţinta mâniei noastre, astfel încât tăişul cuvintelor noastre se mai poate toci!!!

   O altă cale ar fi iertarea. În primul rând trebuie să-l rugăm pe Dumnezeu să ne ierte că am lăsat să pătrundă în noi păcatul mâniei. Apoi să cerem putere pentru a-l ierta pe omul împotriva căruia s-a îndreptat mânia noastră.
   Cred că Dumnezeu ne va ajuta să ne stăpânim furia şi El ne poate da biruinţă asupra acestei puteri teribile din lăuntrul nostru.

Sunt sigură că mai sunt metode de a întrerupe acest cerc vicios: mânie-ranchiună-ură-depresii-relaţii distruse....etc.

Ultima modificare de Magdy (04/03/08 23:05)


04/03/08 23:04

   
Old
Moderator

Locatie: cluj
Inregistat: 18/01/08

Magdy a scris:

Mă gândesc câteodată ce anume ne face să stăm pe loc, să ne oprim din drumul nostru spre DOMNUL. Şi-mi dau seama că mânia nerezolvată,... Aş vrea să aud şi alte păreri.


Si am observat ca ai auzit si alte pareri pentru ca dupa aceasta dorinta au fost inca doua posturi pe aceeasi tema. Deci, ai auzit...=D =D

Mania este intr-adevar o problema nu pentru ca ea este problema, ci pentru ca aduce cu ea si alte probleme.Mai ales atunci cand dureaza, sau 'mocneste'. Mania in sine nu este pacat. <Maniativa si nu pacatuiti>, zice Biblia. Adica nu este pacat daca va maniati, dar asta numai in anumite conditii.
Totusi mania nerezolvata este o problema pedeoparte pentru noi. Purtand cu noi mania, desigur "indreptatit", dupa mintea noatra, ne autoflagelam. Ne stricam buna dispozitie, linistea noastra se micsoreaza, eficienta noastra se diminueaza indiferent ce ar trebui sa facem. Astfel ne privam de fericirea ce ne este menita.


_______________________________________
Cunosti cu adevarat valoarea vietii in momentul in care viata atarna de un fir ce-i gata sa se rupa.

05/03/08 10:36

   
mototey
membru

Locatie: Mutat: Suceava - România
Inregistat: 11/12/06
Mania este pacat... Sa nu apuna soarele peste mania noastra ne spune Biblia... dar eu cred ca exista un singur tip de manie care il putem avea... este vorba de mania Sfanta... stiti ce este mania sfanta?... puteti da exemple(pot fi nu numai din Biblie) de manii sfinte?

_______________________________________
Omul de care se foloseste Dumnezeu

03/04/08 20:49

Site web  
mit4jc
membru

Locatie: Galati
Inregistat: 08/12/05

OLD TRAIAN a scris:


Mania in sine nu este pacat. <Maniativa si nu pacatuiti>, zice Biblia. Adica nu este pacat daca va maniati, dar asta numai in anumite conditii.
Totusi mania nerezolvata este o problema pedeoparte pentru noi.


Efeseni 4:26 "Maniati-va si nu pacatuiti. Sa n-apuna soarele peste mania voastra,
          28 "si sa nu dati prilej diavolului."

Mania ne face sa ne pierdem controlul si daca nu este oprita la timp sa nu mai fie in inima noastra duce in timp la mocnire, mocnirea duce la pierderea relatiei cu Dumnezeu si pierderea relatiei cu Dumnezeu la pacat.

Poti sa te manai insa trebuie sa stii si sa-ti controlezi mania si sa nu lasi sa fie decat cel mult ceva de moment.

Cateva lucruri despre manie: Mânia este pacatul de moarte din care se nasc: nebunia, blasfemia, cruzimea, tulburarea, spaima trupului, ocara, iritarea, prostia, schimbarea trupului, uciderea si multe altele, care toate sunt copiii mâniei si iritatiei. Toate pe care le fac oamenii stapâniti de mânie sunt oarbe, fara de minte, pacate. De aceea, zice Sf. loan Gura de Aur, trebuie sa ne pazim de mânie si sa vorbim cu cuviinta; si nu numai a nu ne mânia, ci nici a nu striga, caci racnirea este materie a mâniei. Sa taiem aripile mâniei, ca nu cumva rautatea sa creasca iarasi; caci arzatoare este patima mâniei; arzator si teribil jefuieste sufletele noastre. De aceea trebuie ca totdeauna sa-i astupam iesirea ei. Foc teribil este mânia si pe toate le mistuie. Betie este mânia si mai teribila decât betia, mai mizerabila decât diavolul. Dar, daca ne pazim sa nu ridicam glasul, am gasit calea cea mai buna a filosofiei. Dar omul rabdator pe toate acestea le sufera si le biruie, pentru ca din rabdare se naste nerautatea si resemnarea prin care toate se biruiesc si se risipesc.


_______________________________________
Cine n-are vise, n-are speranta, insa cine indrazneste poate atinge ceea ce nu si-a putut imagina.

10/02/09 14:12

   
zambezi
membru

Locatie: ro
Inregistat: 19/09/07

mototey a scris:

stiti ce este mania sfanta?... puteti da exemple(pot fi nu numai din Biblie) de manii sfinte?

Aş putea încerca. Sunt mai multe motive care ar putea sta la baza mâniei.

Dacă la baza mâniei stă iubirea (sună cam ciudat, nu?) atunci ea, mânia, nu duce neapărat la păcat. Să ne amintim de Domnul Isus în Templu, când a răsturnat mesele schimbătorilor de bani, sau când priveşti un om pe care-l iubeşti foarte mult cum se autodistruge fără un motiv anume.

Dacă la baza mâniei stă egoismul atunci după ea nu mai urmează altceva decât păcatul.

Mânia în sine, eu nu cred că poate fi păcat. Aş privi-o mai degrabă ca pe un catalizator al păcatului când porneşte din motive egoiste.

Ultima modificare de zambezi (10/02/09 15:31)


10/02/09 15:28

   
mototey
membru

Locatie: Mutat: Suceava - România
Inregistat: 11/12/06
hmmm... Moise... a avut o 'manie sfanta' atunci cand a spart tablele legii si atunci cand a zis ca numele lui sa fie sters din Cartea Vietii decat ca poporul sa fie nimicit... si totusi Moise este cunoscut ca cel mai bland om de pe fata pamantului... hmmm... cred ca ai dreptate, zambezi... mania in sine nu e pacat... asa cum a spus old... Biblia spune sa ne maniem, dar sa nu pacatuim?... sa mai dau un exemplu... auzi stiri, una din ele e ca cineva omoara pe cineva cunoscut, cineva drag(gen atentat terorist, sau ceva)... te manii nu din motive egoiste... Saul, spre exemplu a avut o manie care a fost un pacat... din cauza invidiei pe polaritatea pe care David o castiga, el se mania... hmmm.. cred ca acest subiect e unul destul de delicat...

_______________________________________
Omul de care se foloseste Dumnezeu

10/02/09 16:24

Site web  
gabi
membru

Locatie: Ludus, Romania
Inregistat: 14/11/06
hmmm...mania...una dintre starile neutre asa cum e bucuria, trstetea, melancolia, etc. problema maniei este ca e starea care se potriveste foarte bine langa pacat, spun asta deoarece la manie isi intra in "turaj maxim" laturile negative din noi (rautate, ura, invidie, impulsivitate...), e nevoie de o mica scanteie si se vor aprinde instantaneu. Daca reusim sa ne maniem fara sa producem acea "scanteie" am invins.

_______________________________________
"... greutatea erudiţiei în definirea cuvintelor nu compensează slăbiciunea argumentului în chestiunile mai importante." Francis A. Schaeffer

11/02/09 16:48

Site web  
april
admin forum

Locatie: Germania
Inregistat: 15/10/05

gabi a scris:

hmmm...mania...una dintre starile neutre asa cum e bucuria, trstetea, melancolia, etc.

Cum sunt aceastea stari "neutre" ?


_______________________________________
Every Day Brings New Blessings

11/02/09 17:01

   
gabi
membru

Locatie: Ludus, Romania
Inregistat: 14/11/06
pai neutre raportate la pacat...nu sunt nici pacatoase nici roade ale evlaviei...totusi, e dubios cu acel "sa nu apuna soarele peste mania voastra"

_______________________________________
"... greutatea erudiţiei în definirea cuvintelor nu compensează slăbiciunea argumentului în chestiunile mai importante." Francis A. Schaeffer

11/02/09 17:17

Site web  
april
admin forum

Locatie: Germania
Inregistat: 15/10/05

gabi a scris:

pai neutre raportate la pacat...nu sunt nici pacatoase nici roade ale evlaviei...totusi, e dubios cu acel "sa nu apuna soarele peste mania voastra"

si mania de ce sa nu fie neutra?


_______________________________________
Every Day Brings New Blessings

11/02/09 17:19

   
gabi
membru

Locatie: Ludus, Romania
Inregistat: 14/11/06
a...ai inteles ce am scris in psoturile de mai sus? :D ...chiar asta am zis, ca e neutra..dar am un mic dubiu si astept sa mai discutam. :)

_______________________________________
"... greutatea erudiţiei în definirea cuvintelor nu compensează slăbiciunea argumentului în chestiunile mai importante." Francis A. Schaeffer

11/02/09 17:24

Site web  
april
admin forum

Locatie: Germania
Inregistat: 15/10/05
am inteles gresit.

ai scris ca si mania e neutra.


_______________________________________
Every Day Brings New Blessings

11/02/09 17:36

   
gabi
membru

Locatie: Ludus, Romania
Inregistat: 14/11/06
stiu :D :P

_______________________________________
"... greutatea erudiţiei în definirea cuvintelor nu compensează slăbiciunea argumentului în chestiunile mai importante." Francis A. Schaeffer

11/02/09 17:38

Site web  
irlanda
membru

Locatie: bucuresti
Inregistat: 14/03/08
Mania fata de pacat ,fata de lucrurile rele ,nu este un pacat.

Insa ,mania care ne cuprinde in urma unei neplaceri ,vatamari de orice natura din partea cuiva ,este pacat deoarece mania provoaca ganduri rele ,o stare de aversiune ,razbunare ,neliniste ,maniindu-ma imi pierd controlul ,mania punand stapanire pe minte ,trup ,vorbe pentru a-mi face rau mie si altora.
Vorbele spuse la manie pot ucide, mania strica relatiile intre oameni ,mania strica relatia cu Dumnezeu.

E greu de stapanit sau mai bine zis e greu sa te eliberezi de manie.
E o lupta pe care o duci toata viata.


12/02/09 10:10

   
mit4jc
membru

Locatie: Galati
Inregistat: 08/12/05

gabi a scris:

pai neutre raportate la pacat...nu sunt nici pacatoase nici roade ale evlaviei...totusi, e dubios cu acel "sa nu apuna soarele peste mania voastra"


Eu nu cred ca este dubios ci se refera, cum am mai zis, la urmarile maniei, care nu se controleaza. Oare cati oameni nu au mocnit in ei in mania lor lucruri nevrednice de Dumnezeu? Pentru ca apoi sa le para rau de ceea ce au facut.

Mania ne indeamna la decizii de moment, care din tristete nu sunt cele mai bune si provoaca de cele mai multe ori suferinta, decizii pe care in mod obisnuit nu le-am fi luat.


_______________________________________
Cine n-are vise, n-are speranta, insa cine indrazneste poate atinge ceea ce nu si-a putut imagina.

12/02/09 14:51

   
timotei
membru

Locatie: Romania
Inregistat: 30/06/09
Exista vreo metoda in care sa ancorezi tot ce ai tinut in tine mania,sa o directionezi spre altceva?

02/08/09 21:54

   
maria_t
membru

Inregistat: 25/01/09

timotei a scris:

Exista vreo metoda in care sa ancorezi tot ce ai tinut in tine mania,sa o directionezi spre altceva?


Nu cred ca mania poate fi redirectionata(sper sa fi inteles bine ceea ce vrei sa intrebi).
Si eu sunt genul "iute la manie" si din nefericire pacatuiesc de multe ori lasand-o sa iasa la suprafata.
Cred ca aici e vorba de control, de a putea sa iti controlezi mania, sa fi calm,nesimtitor la intepaturile celorlalti si toate cele.... Poate aici trebuie mult post si rugaciune pt a fi transformat pe deplin in acea persoana care trebuie sa devenim.
De multe ori cand ma manii imi vine in minte mereu versetul..."mila voiesc nu jertfa...".Daca am mila/dragoste, ma mai pot mania?
Totusi e imposibil sa nu te enervezi/manii(in special cand traiesti intr-un mediu in care zilnic iti sunt pusi nervii la incercare) iar de aici totul tine de noi ...de a nu pacatui.


_______________________________________
Binecuvântat să fie Domnul, care zilnic ne poartă povara, Dumnezeu, mântuirea noastră.

02/08/09 23:46

   
emanuel
membru

Inregistat: 14/09/08
E un fel de amestec intre circumstanta si temperament.
Natura noastra umana are o latura rea care trebuie franata.
Nu stiu daca mania poate fi redirectionata; mai degraba atrofiata prin neutilizare.


_______________________________________
Dar domnia, stapanirea si puterea tuturor imparatiilor care sunt pretutindeni sub ceruri, se vor da poporului sfintilor Celui Prea Inalt.(Daniel 7:27)

02/08/09 23:50

   
antonela
Moderator

Locatie: Romania
Inregistat: 02/11/05
Vreau sa impartasesc cu voi cateva lucruri esentiale despre manie, pe care mi le-am notat in timp ce am ascultat predica fratelui Cristian Barbosu. Sper sa ne fie de folos fiecaruia!

Cazuri in care mania e ilegitima:

1. Cand judecam in fire si nu in Duhul

Trebuie sa avem mare grija care este motivul maniei.

Toate ambitiile, presupozitiile noastre, gelozia, mandria, atitudini necontrolate, sunt din fire.

Sa avem grija cum ne controlam! Dumnezeu este interesat de motivul maniei.

Intrebarea este: ce ne aprinde- firea sau Duhul?

Asadar, atentie la scanteia care ne face sa ne maniem. Daca e din fire, e pacat.

2.Sa avem mare grija la manifestarile noastre

Mania trebuie depresurizata, dar nu oricum. Dumnezeu condamna mania celor care isi dau drumul si nu stiu sa se controleze. (Moise, Cain, Irod)

Mania in familie

Maleahi cap 2: 16

Dumnezeu uraste divortul, dar in egala masura uraste pe cel ce-si acopera haina cu silnicie.

- cel ce-si acopera haina cu silnicie= sa fie violent

Domnul uraste violenta, deoarece aceasta e pacat. Nu este permis ca sa iti tratezi sotul/sotia cu violenta.

Daca sotul este violent fata de sotie, inseamna ca el calca legamantul pe care l-a incheiat cu sotia, inaintea Domnului.

Efeseni 4:6

- parintii sa nu-si intarate la manie copiii;

De se manie copiii?

- pentru ca nu ne facem timp pentru ei.

Atentie!!!! Nu pedepsi copiii la manie. Cand actionam din fire , pierdem, nu castigam. Omul manios se autodistruge.

Ce e de facut???

1. Cand te manii, intreaba-te : pentru ce m-am maniat- greseli sau pacate?

- nu te enerva pentru greseli, deoarece toti gresim

E necesar sa  facem diferenta intre greseli si pacate!!!!

Esti intelept daca uiti greselile

2. Verifica datele inainte sa te manii

Ai grija cum iti manifesti mania

Mania este o emotie puternica, ce poate fi controlata de o vointa puternica. Asadar, noi alegem daca ne maniem sau nu.

Intreaba-te:

1. Merita sa ma manii?

2. Alege cum sa te manii

E o alegere, o lupta cu firea. Manie-te pe problema, nu pe persoana.

3. Ai grija cat tine mania

- rezolva-ti conflictul cat de repede;
- nu te culca pana nu-l rezolvi;
- timpul nu vindeca, ci aduna amaraciunea;
- daca nu rezolvi, dai prilej Diavolului;
- amaraciunea, ranchiuna sunt pacate;
- nu rezolvi nimic daca tii in tine;
- rezolva problema, iarta

4. Cultiva-ti blandetea

Scapi de manie luptand impotriva ei si cultivand opusul ei-blandetea.

Nu te razbuna- lasa-L pe Domnul sa rezolve situatia.

a ierta= a elibera

Arunca-ti povara la picioarele Domnului!

Ultima modificare de antonela (04/08/09 10:05)


_______________________________________
Căci Tu eşti Stânca mea, Cetăţuia mea, şi, pentru Numele Tău, mă vei povăţui şi mă vei călăuzi. Psalmul 31:3

04/08/09 10:00

   
harra
+

Locatie: home
Inregistat: 21/04/09
Frumos spus,Anto,eu sunt un teperament impulsiv si trebuie tare sa ma controlez,sunt de acord cu ceea ce ai scris

_______________________________________
Mai mult sa spun nu-s vrednic la cuvinte/caci vrerii Sale privind pe-a mele/ma-mpinse-nainte asmeni/iubirii ce roteste sorii si stele.Dante Aligheri

04/08/09 13:37

   
maria_t
membru

Inregistat: 25/01/09

antonela a scris:

Vreau sa impartasesc cu voi cateva lucruri esentiale despre manie, pe care mi le-am notat in timp ce am ascultat predica fratelui Cristian Barbosu.!


Si eu am ascultat-o . Am vrut sa scriu cateva cuvinte aseara despre numaratoarea recomandata de el (pana la 10), dar cred ca mie imi tb sa numar mai mult :D asa ca m-am abtinut .Oricum imi placea cum spunea el 1, 2....(la inceput mai printre dinti si apoi din ce in ce mai relaxat)

Ultima modificare de maria_t (04/08/09 22:14)


_______________________________________
Binecuvântat să fie Domnul, care zilnic ne poartă povara, Dumnezeu, mântuirea noastră.

04/08/09 22:06

   
Roxana
membru

Locatie: ACASA
Inregistat: 14/03/08
Iute la manie, Petru , gata sa-l apere pe Isus, si-a scos sabia si a taiat urechea robului marelui preot.Impulsiv, iute la manie, Petru se gandea ca nu trebuie sa suporte asa ceva.Dar Isus i-a aratat ca nu asa se rezolva lucrurile.Petru trebuia sa invete asteptarea in Domnul, sa exerseze smerenia si discernamantul.Vorbele noastre dure pot taia abilitatea oamenilor de a auzi.Nu putem sa ne iesim din pepeni ori de cate ori avem chef sau nu ne convine situatia.Asta este o lipsa de maturitate in credinta.Am reactionat de multe ori la manie si totul s-a intors impotriva mea inzecit, cu o putere mult mai mare.

_______________________________________
„Eu sunt Alfa şi Omega, Începutul şi Sfârşitul”, zice Domnul Dumnezeu, „Cel ce este, Cel ce era şi Cel ce vine, Cel Atotputernic.”


10/09/10 16:11

   
cristinagabi
membru

Locatie: belgia
Inregistat: 10/04/14
toti ne confruntam cu asta..:(
Cel mai mult conteaza cat de stapan esti pe tine si cat de mult te cunosti pe tine insuti..Trebuie sa nu ne dam frau liber nervilor chiar daca in mod instinctiv asa ne vine..
"Mai mult gandeste-te ca poti distruge relatii, prietenii, poti distruge chiar persoane cu un singur cuvant spus la manie.. Invata sa raspunzi cu intelepciune si nu cu manie. Daca seful tau te mustra sau te concediaza si prima ta reactie este sa-l pocnesti, fa un efort sa ramai calm, fa o plimbare sau paraseste scena si vei realiza ca ai mai multe optiuni mai bune decat sa-l faci K.O. "

Mi-a placut asta..uf daca ar fi dupa noi cateodata, lumea ar deveni ring de box.. poti citi mai mult aici
http://www.crestemimpreuna.com/blog/125 ... ilor-tale/


10/04/14 19:09

   
Pagini: 1    Felicitari Craciun, Felicitari cu ocazia Craciunului si Anului Nou, Felicitari electronice de sarbatori, Felicitari cu mesaj crestin Nasterea Domnului, Mesaje sarbatori de iarna, Urari de Anul nou, Urari sarbatori
felicitari electronice mesaj inviere felicitari sfintele pasti felicitare online pentru pasti felicitari crestine cu mesaj din Biblie felicitare cu mesaj de inviere felicitare cu mesaj de inviere felicitare crestina verset biblic inviere
Mergeti la
Powered by PunBB
© Copyright '02-'04 Rickard Andersson
© 2005-2018 TANARCRESTIN.net