TANARCRESTIN.net

Forum | Regulament | Cautare | Inregistrare | Login

Nu esti conectat.

tcForum/Crestinism practicant sau cu juma' de norma!?/Mediu profund necrestin... Moderat de +Archangel+, Old  
Autor
Mesaje Pagini:  1 2
ultimul mohican
membru

Inregistat: 23/03/10
bre, misto de tine o sa faca multi ca esti pocaita toata viata. aia ie. oamenii fac glume pe seama celor iesiti din turma. fie ca sunt ei pocaiti sau altceva. nu trebuie niciodata sa te rusinezi de ceea ce esti. fie ca esti baptista sau ca devii musulmana peste 5 ani. e alegerea ta. (asta ca un off-topic)

vezi cum merge acolo, si pana la urma explica-le pt a zecea oara alor tai, ca tu infrunti viata, dar ca ai nevoie sa stai singura sau cu o colega in gazda. tinand cont de faptul ca banuiesc ca sunt crestini si ai tai ar trebui sa inteleaga.

28/09/12 15:52

monday_73
membru

Inregistat: 19/01/08
Degeaba le tot zic. Nu ma inteleg... E ok.
Oricum, ma gandesc asa ca e ciudat ca niste straini sa ma ajute cu sfaturi sa ies din mediul asta, dar ai mei sa nu admita cat poate fi de chinuitor.
Nu va mai bateti nici voi capul cu situatia mea, lasati. Va fi cumva... candva... poate Dumnezeu are un plan aici. Faca-se voia Lui, atunci...

Domnul sa va rasplateasca si va multumesc mult tuturor!

"Sufletul nostru nadajduieste in Domnul; El este ajutorul si scutul nostru." (Ps.33:20)

28/09/12 16:17

zambezi
membru

Inregistat: 19/09/07
Da, este cam neobisnuit ca sa nu spun de-a dreptul ciudat. Pana una alta n-ar fi rau daca ai face rost de "Regulamentul de Ordine Interioară al Caminului Studenţesc" (pe care orice camin ar trebui sa-l aiba si sa-l respecte) si sa-l aduci la cunostinta colegelor tale de camera. Sunt lucruri foarte interesante de citit acolo, te asigur :)

Oricum poate n-ar fi rau sa ai in vedere gasirea unei gazde, nu de alta dar niste colegi de camera mai petrecareti devin de nesuportat in sesiune. In anul urmator, daca tot nu vrei sa te dai batuta usor, dupa ce-ti vei cunoaste mai bine colegele, ai putea sa incerci sa-ti faci rost de o camera la camin impreuna cu cele cu care te intelegi cel mai bine.

Ultima modificare de zambezi (28/09/12 16:56)

28/09/12 16:55

adriana
membru

Inregistat: 08/02/08

monday_73 a scris:

Oricum, ma gandesc asa ca e ciudat ca niste straini sa ma ajute cu sfaturi sa ies din mediul asta, dar ai mei sa nu admita cat poate fi de chinuitor.

La un moment dat am cochetat si eu cu ideea de merge la un camin crestin, dar dupa ce am vorbit cu cineva care era deja cazat acolo m-am lasat pagubasa. Si tinerii crestini erau cam dornici de "agape", se mai gasea cate o persoana care invata in sesiune noaptea sau vreuna care dadea muzica tare indiferent daca era sau nu pe gustul celorlalte colocatare.

Eu pot trece mai multe lucruri cu vederea necrestinilor decat celor crestini. La crestini am mult mai multe pretentii. Si printre studentii pocaitii sunt oameni... care se gandesc doar la ei si mai putin la cei din jur. Iar frustrarea (ta)cred ca ar fi mult mai mare.

Cred ca zambezi are dreptate. Un regulament de ordine interioara ar fi de folos. Eventual sa il lipesti chiar pe usa. :D

Si nu neglija frecventarea unei Biserici. Largeste-ti orizontuL. Cauta un grup de studenti crestini. In Ploiesti si Bucuresti existau astfel de grupuri. Probabil exista si in Timisoara.

Citeste! profita de reducerile pe care le ai ca studenta!

Ultima modificare de MRU (28/09/12 17:29)

28/09/12 17:13

monday_73
membru

Da, daca se va intrece masura, o sa apelez la seful de palier si regulament.
Atmosfera e ok acum, desi cand sunt afara si imi dau seama ca trebuie sa ma intorc la camin, am o senzatie de pui dus la taiat :D

Am vorbit cu o colega de camera despre credinta dar deocamdata nu sunt schimbari. Trebuia sa mergem azi la biserica, dar a intervenit ceva la ea fix la orele bisericii. Ce pot zice, Diavolul lucreaza si el.

"Sufletul nostru nadajduieste in Domnul; El este ajutorul si scutul nostru." (Ps.33:20)

30/09/12 15:43

Roxana
membru

Inregistat: 14/03/08

monday_73 a scris:

Diavolul lucreaza si el.

Chiar mai mult decat noi cateodata.Doar nu o sa stea degeaba cand un suflet inseteaza dupa Domnul ;)

30/09/12 16:36

monday_73
membru

Asa e...

Si ma intreb de ce sunt asa fricoasa in a le spune ca nu sunt de-acord sa doarma baietii la noi in camera, fie ei iubiti sau frati. Mi-e ciuda pe mine si nu stiu cum sa fac sa nu-mi pese de parerea celorlalti.

Ultima modificare de monday_73 (30/09/12 23:57)

30/09/12 23:56

+Archangel+
Moderator

Inregistat: 05/07/06
monday_73, faptul ca familia ta vrea sa stai acolo mi se pare imbucurator. Ingrijorator mi se pare faptul ca pana la varsta asta nu te-au pregatit sa dai piept cu viata. Asta e. Se mai invata si din mers.

Trebuie sa inveti sa te descurci singura, sa negociezi, sa mai lasi de la tine pentru a primi de la ceilalti. Cel mai bine este sa stai de vorba cu fiecare si sa ajungeti la un compromis. Le permiti sa faca petreceri dar in camera sa ramana curat. Le permiti sa stea cu baieti noaptea dar nu cand esti tu acolo. Le permiti sa aprinda noaptea lumina in camera dar sa vorbeasca in soapta.

Nu esti acolo doar pentru a aduce o schimbare. Esti acolo si pentru a te schimba pe tine insati. Trebuie sa inveti sa iubesti pe oricine in orice conditii. Ai o oportunitate extraordinara de a evolua pe plan interior.

01/10/12 11:05

Oblio
membru

Inregistat: 03/10/10

+Archangel+ a scris:

monday_73, faptul ca familia ta vrea sa stai acolo mi se pare imbucurator. Ingrijorator mi se pare faptul ca pana la varsta asta nu te-au pregatit sa dai piept cu viata. Asta e. Se mai invata si din mers.

Pai se pare ca asta au urmarit si parintii ei, sa inceapa...

Probabil ca abia acum au considerat ca este pregatita, pana acum poate au format-o la nivel teoretic asigurandu-se mai intai de educatie si conturarea caracterului ferind-o de influente nefaste.

Hai ca intreb si eu cate ceva legat de asta...
Arch, sunt curios cum gandesti tu sa-ti pregatesti copii pentru impactul cu lumea reala, eu inca ma simt oarecum nesigur in ce priveste acest lucru. Avand in vedere ca procesul de pocainta a inceput tarziu la mine si regulile nu pot fi schimbate peste noapte, baietii mei beneficiaza de o oarecare libertate, sa zicem caracteristica unei familii  cu parinti ce abia incep ei sa vada viata altfel. Nu-i tin izolati de lume, ba chiar le ingadui sa experimenteze activitati care (aparent) nu sunt de folos unui crestin. In acelasi timp le explic ca ceea ce-i impresioneaza acum nu se afla in toate privintele in concordanta cu modul de formare placut Domnului.

Sa dau un exemplu... Cel mai relevant ar fi jocurile pe PC, cele de strategie de razboi, sau cele cu lupte (cel mare practica si Karate - este deja centura neagra). Sau ascultarea muzicii de tipul hip-hop... Crezi (sau "credeti"... ca nu ma adresez doar lui Arch) ca ar trebui restrictionate? Cum a-ti face voi ca parinti?

Stiu ca cel mai important lucru il reprezinta exemplul parintilor si ca vorbindu-le de Dumnezeu si citind din Biblie este un mod de a-i vaccina cu "imunitate" (fac asta), dar cand ii intreb... "crezi ca jocul asta te ajuta din punct de vedere spiritual?" Raspunsul "bine tata, dar nu este ceva real". Se intelege ca la varsta lor nu sunt dispusi la sacrificii de buna voie, si nici in fata argumentului meu ca "orice experienta nepotrivita lasa urme (creeaza influente) ce, mai tarziu, va trebui sa muncesti din greu sa le elimini", nu este suficient, desi ramane pe ganduri (cel mare). Pe de alta parte, nu vreau sa se simta stransi in lesa ca mai tarziu (cand nu vor mai fi sub influenta noastra) sa dea navala ca porcii la namol. Eu consider ca a gusta acum din cele fara de folos este de preferat acum cand le pot contrabalansa in asa fel incat, mai tarziu, cand personalitatea fiecaruia se va contura si vor fi capabili de a lua decizii finale sa poata alege intelept.

(daca se incadreaza mai bine in alta parte... raspunde-ti acolo)

Ultima modificare de Oblio (01/10/12 13:25)

01/10/12 13:19

+Archangel+
Moderator

Nu poti feri un copil de lume pana la majorat si apoi sa-l arunci in ea fara nicio vesta de salvare. Nu inveti pe cineva sa inoate aruncandu-l intr-un rau involburat. Il ajuti sa ia contact putin cate putin si sa reuseasca singur sa discearna intre ce este bine si rau, cat de departe sau aproape sa mearga cu limitarile, cate compromisuri sa faca astfel incat sa nu se compromita.

In ce priveste educarea copiiilor, maximumul pe care un parinte il poate face este exemplul personal insotit de explicatii astfel incat copilul nu doar sa vada comportamentul dar si sa il inteleaga. Mai departe, si ei sunt oameni, si ei trebuie sa isi aleaga singuri drumul in viata. Daca vrei sa mergi mai departe atunci incearca sa fii alaturi de ei pe cat de mult posibil, raspunde-le la intrebari fara ifose de "esti prea mic", "da' unde ai auzit tu de asta" si etc. Castiga-le increderea si incearca sa fii sursa lor principala de informatii. Nu cenzura celelalte informatii pe care le primesc, explica-le de ce sunt gresite acelea si de ce sunt corecte ale tale. Uneori lasa-i sa faca demonstratia spuselor tale(sa testeze pe pielea lor ca tu ai dreptate).

01/10/12 15:03

monday_73
membru

+Archangel+ a scris:

Trebuie sa inveti sa te descurci singura, sa negociezi, sa mai lasi de la tine pentru a primi de la ceilalti. Cel mai bine este sa stai de vorba cu fiecare si sa ajungeti la un compromis. Le permiti sa faca petreceri dar in camera sa ramana curat. Le permiti sa stea cu baieti noaptea dar nu cand esti tu acolo. Le permiti sa aprinda noaptea lumina in camera dar sa vorbeasca in soapta.

Nu esti acolo doar pentru a aduce o schimbare. Esti acolo si pentru a te schimba pe tine insati. Trebuie sa inveti sa iubesti pe oricine in orice conditii. Ai o oportunitate extraordinara de a evolua pe plan interior.

Suna foarte fain ce zici, si cam asta a fost si motivul alor mei pentru care inca ma lasa acolo. Dar, dupa cum am tot zis, nu ma pot intelege cu ele de nicio culoare. Sunt pur si simplu nesimtite: alataieri m-au trezit cu "hihihi" si "hahaha" la 5 dimineata. Pe oamenii nesimtiti nu-i poti educa, ii poti doar evita, iar eu sunt deja satula pana peste cap sa ma mai stresez cu ele. Deja incep sa am cursuri serioase la facultate, sunt plecata de la 8 dimineata pana la 8 seara, noaptea sunt rupta de somn, chiar nu-mi pot permite sa mai dorm 4 ore pe noapte.
Asa ca de evoluat o sa evoluez pe plan interior cu nervi, stress, oboseala si agresivitate. In curand si depresie.

03/10/12 00:22

Old
Moderator

Inregistat: 18/01/08
nu ai cumva dopuri de urechi?
Le pui cand vrei sa te odihnesti si le scoti dimineata.

cauti si tu ceva practic.

Nu aveti sala de lectura? trebuie sa inveti in camera?

03/10/12 00:43

+Archangel+
Moderator

Old are o idee excelenta cu dopurile de urechi. Si cred ca se gasesc la orice farmacie. Desigur, e posibil sa nu mai auzi cand suna alarma dimineata. :D

03/10/12 08:52

Oblio
membru

+Archangel+ a scris:

In ce priveste educarea copiiilor, maximumul pe care un parinte il poate face este exemplul personal insotit de explicatii astfel incat copilul nu doar sa vada comportamentul dar si sa il inteleaga. Mai departe, si ei sunt oameni, si ei trebuie sa isi aleaga singuri drumul in viata. Daca vrei sa mergi mai departe atunci incearca sa fii alaturi de ei pe cat de mult posibil, raspunde-le la intrebari fara ifose de "esti prea mic", "da' unde ai auzit tu de asta" si etc. Castiga-le increderea si incearca sa fii sursa lor principala de informatii. Nu cenzura celelalte informatii pe care le primesc, explica-le de ce sunt gresite acelea si de ce sunt corecte ale tale. Uneori lasa-i sa faca demonstratia spuselor tale(sa testeze pe pielea lor ca tu ai dreptate).

OK, m-am mai linistit, cel putin mai gandeste si altcineva asa. :).

03/10/12 12:31

monday_73
membru

Old a scris:

nu ai cumva dopuri de urechi?
Le pui cand vrei sa te odihnesti si le scoti dimineata.

Pai nu concep sa dorm fara ele, dar degeaba.

Old a scris:

Nu aveti sala de lectura? trebuie sa inveti in camera?

Am uitat de sala de lectura. :D

04/10/12 12:52

ultimul mohican
membru

Inregistat: 23/03/10
bre din ce inteleg eu aici, in afara faptului ca e un mediu necrestin, pe monday o deranjeaza nesimtirea. adica asta o poti intalni si la crestini. cum sa ma explic? pot fi credincios, dar m-ar deranja ca ai mei colegi de camera sa cante si sa se roage in fiece noapte, cand eu vreau sa dorm sau sa invat in liniste. deci nu vorbim numai despre faptul ca trebuie sa cunoasca viata, ca acest lucru trebuie sa-l faca, dar una ie sa stea la mine in aprtament in gazda, in camera ei, si eu sa vin in fiecare noapte cu femei sa beau si sa fumez, dar in camera mea in liniste, fara sa o deranjez pe ea fonic cel putin si alta e sa fac asta in camera in care locuieste si ea.

oblio, sa trecem la off-topice. in primul rand nu mai retin cati ani au juniorii tai, jocurile nu sunt o drama dar sa nu se exagereze cu ele. asta e valabil si pt orice parinte necrestin dar responsabil. in al doilea rand ii explici ce e gresit dar nu-l feresti de acel mediu cu indarjire sa zic asa. sa ma explic, daca juniorul tau are 15 ani de exemplu ii explici ca e foarte gresit sa fumeze si sa injure, dar vai doamne daca vine cu trei colegi de la scoala si ei injura, sa-i spui sa treaca pe celalalt trotuar e absurd. cre'ca ai inteles cate ceva.

Ultima modificare de ultimul mohican (04/10/12 15:06)

04/10/12 13:02

Old
Moderator

Inregistat: 18/01/08

ultimul mohican a scris:

... daca juniorul tau are 15 ani de exemplu ii explici ca e foarte gresit sa fumeze si sa injure, dar vai doamne daca vine cu trei colegi de la scoala si ei injura, sa-i spui sa treaca pe celalalt trotuar e absurd. cre'ca ai inteles cate ceva.

sau nu ar strica sa-i sugereze ce fel de prieteni sa-si atraga.
Nu-i o tragedie ca te nimeresti langa cineva care se comporta cum zici, dar e alta daca cineva nu este deranjat de un asemenea mediu.
Nu tre' sa-ti dau multe citate ca stii tu bine: "nu se duce la sfatul railor... nu se opreste pe drumul pacatosilor..."
Nu trebuie sa treaca pe celelalt trotuar, normal, dar daca nu are putere sa influenteze in bine atunci mai util e sa evite.

04/11/12 17:01

Oblio
membru

Eu am fost de multe ori nevoit în copilărie să suport şi să accept un mediu total neplăcut şi deramjant din punct de vedere al comportamentului celor din jur. Deşi nu pot spune că nu m-am lăsat influenţat în unele privinţe (trebuia să fac unele compromisuri, altfel aş fi rămas singur şi acest lucru ar fi avut rezultate şi mai rele pentru psihicul meu prea puţin încrezător), totuşi ceva din mine simţea ca fiind artificiale sau clandestine orice manifestari împrumutate în care nu mă regăseam cu adevărat.

Dar ceea ce a trebuit să trăiesc şi să suport eu nu a fost altceva decat ceea ce a găsit de cuviinţă Tatăl să îngăduie spre folosul meu de mai tarziu.

Se întelege că, nu voi avea o altă bază decat cea în Domnul care se  preocupa şi de fiul/fii mei cu aceeaşi dragoste, Asta nu înseamnă că drumul parcurs de mine este bun şi pentru ei. Dacă e să le poţi oferi alternative de a străbate prin viaţă fără a călca prin toate mizeriile şi au oportunitatea de a le ocoli şi alege să urce spiritual fără a cobora mai întai, atunci înseamnă că Tatăl aşteaptă atat de la părinţii cat şi de la copii ceva. De la părinţi implicare, iar de la copii primele alegeri responsabile, primele înfruntări cu viaţa ce le testează liberul arbitru.

Ultima modificare de Oblio (05/11/12 01:24)

05/11/12 01:07

Roxana
membru

Inregistat: 14/03/08
Oblio, crezi ca pentru copii este mai bine sa fie crescuti departe de mediul necrestin?Am inteles ca se pune accent foarte mult in ultimul timp pe acest mod de crestere, in sfintenie, departe de ochii "lumii".

06/11/12 20:42

adriana
membru

Inregistat: 08/02/08
Mie mi se pare un pic exagerat sa l scoti departe, dar si sa l arunci in mijlocul actiunii, consider la fel de gresit. Aveam o prietena care spunea adesea ca cine merge prin praf nu se poate sa nu se murdareasca...

06/11/12 23:13

Oblio
membru

Corect.
A căuta să-l  izolezi cat şi a-i lăsa disponibilitatea să se  bălăcească nestingherit prin acel mediu este la fel de greşit. Secretul este ca fiul/copilul să împărtăşească mai întai adevărul despre acele medii de la părinţii în care are încredere, apoi cand va fi nevoit să stea în apropierea  sau chiar în mijlocul lor, încrederea aceasta îi va fi scut şi se va feri singur să le urmeze chemarea. Nu intră între ei asemeni unui orb...

07/11/12 10:16

Pagini:  1 2    

Felicitari Craciun, Felicitari cu ocazia Craciunului si Anului Nou, Felicitari electronice de sarbatori, Felicitari cu mesaj crestin Nasterea Domnului, Mesaje sarbatori de iarna, Urari de Anul nou, Urari sarbatori
felicitari electronice mesaj inviere felicitari sfintele pasti felicitare online pentru pasti felicitari crestine cu mesaj din Biblie felicitare cu mesaj de inviere felicitare cu mesaj de inviere felicitare crestina verset biblic inviere
Mergeti la