TANARCRESTIN.net
 




Forum | Regulament | Cautare | Inregistrare | Login

Nu esti conectat.

tcForum/Personaje biblice/Noe Moderat de +Archangel+, Old  
Autor
Mesaje Pagini: 1
filip
membru

Inregistat: 27/04/05

sytria a scris:

pai din tot ce ma informez eu vad ca e practic imposibil sa fi facut noe e arca de dimensiunile zise in biblie si muuuulte altele....

E suficient să începem cu Noe.

Să înţeleg că nu conteşti existenţa personajului, ci te legi de specificaţiile de proiectare ale "corabiei"?

Dacă eşti amabil(ă) (mă ierţi, nu-mi dau seama după nume ce gen eşti, şi cum să mă adresez, poate îmi dai o lămurire în acest sens), vrei să reproduci aici argumentele care pe tine te-au făcut să crezi că a fost imposibilă construirea unei ambarcaţiuni de tipul celei descrise în istoria lui Noe?

Ultima modificare de Filip. (27/08/07 12:41)


27/08/07 12:35

Site web  
deea
membru

Locatie: BT
Inregistat: 25/08/07
sunt fata :)
daca te-ar interesa..sunt cateva emisiuni pe national geographic in legatura cu biblia si religia...si au demonstrat ca o nava de dimensiunile alea e imposibil de creeat,si in vremurile noastre,pentru a putea fi sigura...pentru ca o nava cu cat este mai mare cu atat se rupe mai repede


27/08/07 12:47

   
filip
membru

Inregistat: 27/04/05
OK.

Amândoi vorbim, deci, din auzite. Până când o să intervină un expert în construcţii de ambarcaţiuni de transport, din lemn, o să ne dăm cu părerea la modul amator.

În chestiunea Noe ar fi de abordat două lucruri, în ceea ce îi priveşte pe sceptici:
- existenţa în sine a personajului;
- veridicitatea istoriei centrale a potopului, cu amănuntele colaterale.

Argumentaţia direcţionată de sceptici împotriva Bibliei în sine, cuprinde şi discreditarea faptelor prezentate acolo ca istorice, cu scopul de a contesta de fapt existenţa lui Dumnezeu şi a scăpa la nivel mintal de consecinţele implicate de existenţa Lui.

Prin urmare, tactica discreditării e destul de simplă:
  Pasul 1. (cel mai uşor) o astfel de corabie era imposibil de construit.
Dacă primul as eşuează,
  Pasul 2. O astfel de corabie n-ar fi putut găzdui atâtea animale, atâta timp.
Dacă şi acesta eşuează,
  Pasul 3. Nu aveau cum să vină animalele respective în corabie (Aici argumentaţia s-ar împotmoli, din lipsă de posibilităţi de testare a unei ipoteze sau a alteia)
Se trece mai mult sau mai puţin în acord, la
  Pasul 4: Potopul literar descris de Biblie (acoperirea întregului pământ, nu a văii în care locuia Noe) nu a vut loc.
Ei... aici comunitatea ştiinţifică e tare împărţită în interpretarea dovezilor existente.
  Şi se poate continua tot aşa, cu scopul de a discredita Biblia, care susţine printre alte lucruri mai mult sau mai puţin confirmate, că Dumnezeu există.

Pentru că ideea e clară, că dacă Biblia prezintă atâtea lucruri care sunt adevărate, s-ar putea să aibă dreptate şi în privinţa faptului că Dumnezeu există.

  OK, după introducerea asta lungă, cu scopul de a prezenta pe faţă ce abordăm de fapt în această discuţie, înapoi la Noe.

  Nu mă pot lăuda că-mi amintesc exact emisiunea la care faci referire de pe National Geographic, însă am urmărit destule emisiuni de acolo, legate de întâmplări biblice, şi pot să spun că au cam forţat unele interpretări proprii, fără a ţine cont de elementele descrise de Biblie.

  Pe mine, care cunosc Biblia cât de cât, acele descrieri mă amuzau adesea, pentru că văd stilul comercial în care sunt construite, şi în plus la o investigaţie criminalistică atentă, ar ajunge ca şi argumentaţie la cuvântul autorului documentarului împotriva cuvântului înregistratorilor din Biblie. Adică ajungeai să exerciţi facultatea de a crede, nu facultatea de a concluziona bazat pe observaţie repetabilă.

  Din păcate, pe tine şi pe alţii National Geographic vă face să credeţi că ceea ce spun ei acolo este neapărat adevărat. Ca o chestie generală, puţină circumspecţie în ceea ce priveşte emanaţiile lumii academice nu ar strica nimănui. Prietenii ştiu de ce... ;)

  OK.
  Explicaţii pentru corabie:
- Nu se dau dimensiuni pentru corabie, decât relative (cine poate spune exact cât a măsurat cotul respectiv în dimensiunile standardizate de astăzi?)
- Nu se precizează forma exactă a corabiei (felul în care sunt construite şi aplicate formele pentru ambarcaţiuni de astăzi nu trebuie neapărat să se potrivească cu ce a fost atunci).
- Se precizează doar existenţa unor cămări, a unei uşi şi a unei ferestre (Nu se afirmă, dar nici nu se infirmă prezenţa altor elemente structurale sau de susţinere a vieţii).

Prin urmare mie mi s-ar părea cel puţin tupeist să vin să zic că ceva descris atât de vag nu ar fi putut să existe.

  Teorii ale celor care susţin existenţa lui Noe, a corabiei şi a potopului:
- cel mai probabil corabia avea forma unei barje din zilele de azi:
- nu ar fi avut catarge (nu ar fi avut nevoie - nu era proiectată pentru navigare, ci pentru plutire) => nu ar fi apărut forţele de torsiune prezente în corăbiile utilizate la trasport până în secolul trecut.
- posibil să fi fost dotată cu ancore de menţinere a stabilităţii (pietre mari legate de barjă, care să o întoarcă în vânt, să evite ridicarea prea mare a vreunei părţi peste vreun val - ceea ce ar cauza rupere)
- posibil să fi avut o răsuflătoare interioară (un fel de fântînă în interiorul unor vase de transport, care servea marinarilor la aruncarea deşeurilor în timp de mare agitată, pomparea de aer proaspăt în corabie la trecerea peste un val, respectiv eliberarea unei părţi din stresul aplicat structurii corăbiei la trecerea peste un val)

Iată deci câteva posibilităţi constructive pentru respectiva ambarcaţiune. Şi cine ştie câte altele ar mai fi...


Ultima modificare de Filip. (27/08/07 14:00)


27/08/07 13:54

Site web  
deea
membru

Locatie: BT
Inregistat: 25/08/07
deci....inainte sa apuc sa citesc tot ce ai zis am vazut asta 'Amândoi vorbim, deci, din auzite. Până când o să intervină un expert în construcţii de ambarcaţiuni de transport, din lemn, o să ne dăm cu părerea la modul amator.' ce am vazut eu era zis de oameni care construiesc nave de lemn

27/08/07 16:03

   
deea
membru

Locatie: BT
Inregistat: 25/08/07
da ai dreptate....unele lucruri is fortate..dar nu toate....diferenta e ca ei fac orice sa discrediteze biblia aducand dovezi in timp ce voi nu aveti...pt ca cum ai zis si tuh sunt lucruri adevarate in biblie,care s-au intamplat dar cum am mai zis pe undeva si ce a zis nostradamus s-a intamplat.....oricum....dak noe si corabia lui a existat o sa aflam dupa moarte si nu acum...dar pe mine nu ma deranjeaza faptul ca voi sunteti crestini,cred in dumnezeu,is convinsa ca exista ma deranjeaza ca biserica fura si incearca sa manipuleze oameni....si ca oamenii nu-l pot iubi pe dumnezeu fara sa astepte ca el sa-i rasplateasca

27/08/07 16:10

   
filip
membru

Inregistat: 27/04/05
Ideea cu amatorismul este că nici eu nici tu nu avem personal o calificare în acest domeniu, care să ne ajute să discernem mai bine ceea ce auzim de la unii sau alţii care se declară experţi.

Iar dacă e să judecăm declaraţiile, în contextul în care au fost consultaţi astfel de experţi, ambele tabere pot fi suspectate de părtinire. Ar fi prea complicat să alcătuim o comisie de constructori de nave din lemn, care să studieze problema.

Şi chiar dacă s-ar construi în sine o navă astăzi, după specificaţiile vagi din Geneza, asta în sine nu ar dovedi că faptele descrise în Geneza s-au petrecut ca atare, ci doar că este posibil a construi o ambarcaţiune de acel tip.

Din câte am înţeles eu, asta era problema abordată de tine la Noe. Posibilitatea construcţiei.

Restul ţine exact de schema pe care poate tu nu, dar alţii o aplică: dacă nu poate fi discreditată construcţia în sine, atunci trecem la următoarea discreditare.

Eu am încercat să-ţi prezint şi ţie câteva soluţii tehnice care mie mi-au arătat că a construi o ambarcaţiune de talia corăbiei lui Noe este posibil. Dacă ţie aceste argumente nu ţi se par pertinente, eu mai multe nu ştiu să-ţi zic la momentul actual. Îţi urez succes în continuare în a găsi răspunsuri la această dilemă, dacă nu ţi-ai răspuns încă şi nu ai închis subiectul. (Asta presupunând că întrebarea ta nu a fost lansată cu scopul de a isca numai o îndoială în inima altora.)

Mă ierţi că în privinţa celorlalte declaraţii ale tale despre Biblie nu comentez la acest topic, dar cel puţin dacă m-am săturat să mai atrag atenţia împricinaţilor pentru off-topicurile kilometrice generate pe forum (se ştiu ei care, vechii mei "prieteni"), încerc măcar să nu mă mai las atras în ele. Iar comentarii la subiect despre cele spuse de tine am făcut deja, la subiectele consacrate.

Ultima modificare de Filip. (27/08/07 16:53)


27/08/07 16:52

Site web  
RainSong
membru

Locatie: going over Jordan
Inregistat: 08/11/06

deea a scris:

sunt cateva emisiuni pe national geographic in legatura cu biblia si religia...si au demonstrat ca o nava de dimensiunile alea e imposibil de creeat,si in vremurile noastre,pentru a putea fi sigura...pentru ca o nava cu cat este mai mare cu atat se rupe mai repede

Eu am vazut tot ceva amisiuni din astea in care arata cam cum era posibil sa arate nava :) Cred ca Domnu i-a dat multa minte sa o faca si o avut multa rabdare si incredere in Dumnezeu omu asta ,probabil ca ceilalti faceau misto de el ... 

Apropo ,daca tot suntem la subiectul asta eu nu am inteles chestia asta :

OLD TRAIAN a scris:


fluflu a scris:

Arca lui Noe
Trei : Fa-ţi planuri în avans. Nu ploua când Noe şi-a construit arca.

Asa spunea buletinul meteo ca nu ploa, sau asa ai auzit in predica? Banuiesc ca nu ai gasit asta in Biblie. Ca nu ploua atunci. Sau este o presupunere: din moment ce lucra afara inseamna ca nu ploua.
adica nu m-am prins la ce se referea ,daca pana atunci nu a mai plouat niciodata sau nu ploua in momentul constructiei ?Poate ca ploua ,dar nu potop ...

Ultima modificare de RainSong (15/02/08 18:56)


_______________________________________
"se spune ca-i nevoie de curaj pentru-a muri, eu spun ca trebuie curaj pentru-a trai; si stii ca toti oamenii mor, dar nu toti oamenii traiesc .. e greu cand trebuie sa treci zilnic inca un test."

15/02/08 18:54

   
filip
membru

Inregistat: 27/04/05
Este un curent de opinie care ia ce scrie în Geneza 2,

5. În ziua când a făcut Domnul Dumnezeu un pământ şi ceruri, nu era încă pe pământ nici un copăcel de câmp şi nici o iarbă de pe câmp nu încolţea încă: fiindcă Domnul Dumnezeu nu dăduse încă ploaie pe pământ şi nu era nici un om ca să lucreze pământul.
6. Ci un abur se ridica de pe pământ şi uda toată faţa pământului.

şi presupune că până la episodul Noe, această metodă de udare a pământului a continuat la fel. Pentru că nu există nici o menţiune a vreunei ploi în Geneza, până la Noe.


15/02/08 20:49

Site web  
RainSong
membru

Locatie: going over Jordan
Inregistat: 08/11/06
asa ,multumesc :)

_______________________________________
"se spune ca-i nevoie de curaj pentru-a muri, eu spun ca trebuie curaj pentru-a trai; si stii ca toti oamenii mor, dar nu toti oamenii traiesc .. e greu cand trebuie sa treci zilnic inca un test."

16/02/08 14:16

   
fluflu
membru

Locatie: mures
Inregistat: 20/09/07
deci am stiut eu bine;) nu mai plouase pana atunci :D si scrie in Biblie :D buuuunnnn. ma simt mult mai bine :)

_______________________________________
never regret something that once made you smile...

16/02/08 14:37

   
filip
membru

Inregistat: 27/04/05
STOP! Nu scoateţi o certitudine din ceva ce nu este scris explicit!

Dacă ar fi scris undeva că "nu a plouat până la Noe", ar fi fost un lucru.

În Geneza scrie doar că:

În ziua când a făcut Dumnezeu un pământ şi ceruri (= ziua întâi):
- pe pământ nu existau copăcei şi iarbă de câmp;
- nu a plouat
- nu erau oameni
- un abur uda pământul.

Nu scrie ce a fost după, până la Noe. Putem presupune că nu a plouat, dar la fel de bine, dacă suntem corecţi, putem presupune şi că a plouat.

În Ziua UNU avem afirmaţie că nu a plouat. Dacă cineva cunoaşte un verset care afirmă că nu a plouat între Ziua UNU şi Noe, să-l posteze aici.


16/02/08 15:40

Site web  
RainSong
membru

Locatie: going over Jordan
Inregistat: 08/11/06
flulfu asta :P
Eu cred ca mai plouase intre timp :)


_______________________________________
"se spune ca-i nevoie de curaj pentru-a muri, eu spun ca trebuie curaj pentru-a trai; si stii ca toti oamenii mor, dar nu toti oamenii traiesc .. e greu cand trebuie sa treci zilnic inca un test."

16/02/08 15:56

   
Old
Moderator

Locatie: cluj
Inregistat: 18/01/08

Filip. a scris:

Este un curent de opinie care ia ce scrie în Geneza 2,

5. ÃŽn ziua când a făcut Domnul Dumnezeu un pământ şi ceruri, nu era încă pe pământ nici un copăcel de câmp şi nici o iarbă de pe câmp nu încolţea încă: fiindcă Domnul Dumnezeu nu dăduse încă ploaie pe pământ şi nu era nici un om ca să lucreze pământul.
6. Ci un abur se ridica de pe pământ şi uda toată faţa pământului.

şi presupune că până la episodul Noe, această metodă de udare a pământului a continuat la fel. Pentru că nu există nici o menţiune a vreunei ploi în Geneza, până la Noe.


Desigur este un curent de opinie, dar eu personal am alta opinie si aceasta deoarece: < In  ziua cand a facut Domnul Dumnezeu un pamant si ceruri, nu era pe pamant nici un copacel...fiindca Domnul Dumnezeu nu daduse inca ploaie pe pamant. De aceea nu era nici un copacel. In timpul lui  Noe cred ca erau copaci pentru ca a facut corabia din lemn. Sau poate lemnul nu l-a facut el din copaci, ci l-a cumparat din depozitul de lemne?


_______________________________________
Cunosti cu adevarat valoarea vietii in momentul in care viata atarna de un fir ce-i gata sa se rupa.

16/02/08 22:18

   
filip
membru

Inregistat: 27/04/05
E posibil şi ce zici tu. Dar, dacă iei interpretarea de aici exclusivist, îmi vei spune apoi că în zilele următoare au apărut copacii fiindcă Domnul a dat ploaie pe pământ?

Uite aici ce spune traducerea King James version - de unde şi curentul acesta de opinie privitor la ploaie numai după Noe, care provine din mediul anglofon:


Gen 2:5-6
5    And every plant of the field before it was in the earth, and every herb of the field before it grew: for the LORD God had not caused it to rain upon the earth, and there was not a man to till the ground.
6    But there went up a mist from the earth, and watered the whole face of the ground.
(KJV)

Tradus de acolo:
Şi fiecare plantă de pe câmp înainte de a fi în pământ şi fiecare iarbă înainte de a creşte: pentru că Domnul nu a făcut încă să plouă pe pământ, şi nu era nici un om să cultive pământul. Ci se ridica un abur din pământ, şi uda toată faţa pământului.

Adică din felul de exprimare de aici se deduce că sursa de irigare a pământului a fost aburul care provenea tot din pământ.



La urma urmei, însă, ce importanţă are chestiunea aceasta? Eu zic, că e OK dacă rămânem la o exprimare de forma: "Nu scrie în Biblie explicit că ar fi plouat între Ziua UNU şi Noe, dar părerea mea este că..., deoarece..."

Şi apoi să revenim la Noe, că despre el se încearcă a fi vorba aici, nu despre prima ploaie de pe pământ.


17/02/08 12:12

Site web  
the_stranger
membru

Inregistat: 15/01/08
La ce credeti ca se refera versetul 9 din Geneza capitolul 6?
Iata versetul:"Noe era un om neprihanit si fara pata dintre cei de pe vremea lui:Noe umbla cu Dumnezeu".Mai exact la ce se refera aceasta "umblare"?


_______________________________________
Haide sa zambim! Gata? 1,2,3 siiii....

19/02/08 14:52

Site web  
Old
Moderator

Locatie: cluj
Inregistat: 18/01/08

the_stranger a scris:

La ce credeti ca se refera versetul 9 din Geneza capitolul 6?
Iata versetul:"Noe era un om neprihanit si fara pata intre cei din vremea lui:Noe umbla cu Dumnezeu".Mai exact la ce se refera aceasta "umblare"?


M-as referi la ce am subliniat cand te-am citat. Adica era si el om supus slabiciunilor. Nu era perfect. Totusi comparat cu generatia sa era de un alb imaculat. Intr-o lume stricata el ramane nealterat!

Asa trebuie sa fie si credinta noastra. Nu suntem perfecti, dar trebuie sa se vada clar  diferenta dintre noi si lume!

Desigur nu suntem perfecti comparandu-ne cu Dumnezeu.<... si toate faptele noastre bune sunt ca o haina manjita...> Isaia cap.64 vers.6.

Ultima modificare de OLD TRAIAN (19/02/08 15:07)


_______________________________________
Cunosti cu adevarat valoarea vietii in momentul in care viata atarna de un fir ce-i gata sa se rupa.

19/02/08 15:06

   
adriana
membru

Inregistat: 08/02/08

the_stranger a scris:

Mai exact la ce se refera aceasta "umblare"?

Abia dupa nasterea lui Enos oamenii incep sa cheme numele Domnului(235 de ani oare a fost tacere?!)...Enoh...este primul despre care Biblia spune ca a umblat cu Dumnezeu, dar totusi a nascut fii si fice(nu a fost sihastru!) si n-a cunoscut moartea, iar apoi Biblia vorbeste despre Noe...

Mi s-a parut interesant ca el devine tata atat de tarziu. Si poate nu este asa lipsit de importanta acest lucru. Eu tind sa cred ca el primise porunca inainte de a fi tata. Mi se pare extraordinar ca dincolo de rutina vietii cotidiene, sa fii atatea sute de ani calauzit de o viziune care pentru semenii tai pare o adevarata nebunie.

Eu cred ca umblarea implica o legatura continuua, fara ca vreodata sa vezi in Dumnezeu doar un domeniu(spiritual), ci El sa fie insasi regele tuturor domeniilor care alcatuiesc viata ta.

Ultima modificare de MRU (19/10/12 22:42)


_______________________________________
"Eu te voi invata si-ti voi arata calea pe care trebuie s-o urmezi." (Ps.32:8)

19/10/12 22:18

   
Old
Moderator

Locatie: cluj
Inregistat: 18/01/08

MRU a scris:



Mi s-a parut interesant ca el devine tata atat de tarziu. Si poate nu este asa lipsit de importanta acest lucru. Eu tind sa cred ca el primise porunca inainte de a fi tata...

La ce porunca tereferi? La facerea corabiei?


_______________________________________
Cunosti cu adevarat valoarea vietii in momentul in care viata atarna de un fir ce-i gata sa se rupa.

22/10/12 00:48

   
adriana
membru

Inregistat: 08/02/08
Da.

_______________________________________
"Eu te voi invata si-ti voi arata calea pe care trebuie s-o urmezi." (Ps.32:8)

31/10/12 18:30

   
Old
Moderator

Locatie: cluj
Inregistat: 18/01/08
"Dar cu tine fac un legamant; sa intri in corabie, tu si fiii tai, nevasta-ta si nevestele fiilor tai impreuna cu tine".
Se pare ca si fiii lui erau insurati.


_______________________________________
Cunosti cu adevarat valoarea vietii in momentul in care viata atarna de un fir ce-i gata sa se rupa.

31/10/12 22:55

   
adriana
membru

Inregistat: 08/02/08
Erau insurati cand Dumnezeu i-a spus sa intre in corabia, nu cand a primit porunca sa construiasca corabia. Eu asa cred.

Ultima modificare de MRU (01/11/12 12:05)


_______________________________________
"Eu te voi invata si-ti voi arata calea pe care trebuie s-o urmezi." (Ps.32:8)

01/11/12 12:05

   
Pagini: 1    



Felicitari Craciun, Felicitari cu ocazia Craciunului si Anului Nou, Felicitari electronice de sarbatori, Felicitari cu mesaj crestin Nasterea Domnului, Mesaje sarbatori de iarna, Urari de Anul nou, Urari sarbatori
felicitari electronice mesaj inviere felicitari sfintele pasti felicitare online pentru pasti felicitari crestine cu mesaj din Biblie felicitare cu mesaj de inviere felicitare cu mesaj de inviere felicitare crestina verset biblic inviere
Mergeti la
Powered by PunBB
© Copyright '02-'04 Rickard Andersson




© 2005-2018 TANARCRESTIN.net