TANARCRESTIN.net
 
Forum | Regulament | Cautare | Inregistrare | Login

Nu esti conectat.

tcForum/Mica enciclopedie/Insecte si paianjeni Moderat de antonela, feedback  
Autor
Mesaje Pagini: 1
antonela
Moderator

Locatie: Romania
Inregistat: 02/11/05
Scorpionul imperial (Pandinus imperator)Pandinus imperator este cel mai mare scorpion din familia Scorpionidae , nu  si  cel mai lung, insa, acest titlu revenindu-i speciei Hadogenes troglodytes. Scorpionul imperial adult poate ajunge pana la 12-20 cm. lungime, avand corpul de culoare inchisa, de la nuante de albastru/verde pana la maro si negru. Clestii mari sunt rosii negriciosi si au o textura granulata. Cefalotoracele - regiunea anterioara care cuprinde toracele si abdomenul - este alcatuit din patru segmente, fiecare fiind prevazut cu cate o pereche de picioare. In spatele celei de-a patra perechi sunt localizati muschii coapsei - niste struructuri asemanatoare dintilor unui pieptene, numite pectinei. Acestia sunt mai mari si mai proeminenti in cazul masculilor, ajutand oamenii sa diferentieze mai usor indivizii de sexe diferite. Coada, cunoscuta si sub numele de metasoma, este lunga si curbata inapoi inspre corp. La capat este prevazuta cu un receptacul de dimensiuni mari, unde se adapostesc glandele veninoase si un ac ascutit si inconvoiat. Atat coada, cat si clestii sunt acoperite cu fire de par senzoriale, ajutand scorpionul sa detecteze prada prin intermediul vibratiilor din aer si de pe sol.

Traieste in padurile tropicale din vestul Africii (in special in Togo si Ghana), in scorburi sau in ascunzatori pe care le sapa sub pietre sau sub pamant. Uneori, tunelurile pe care le sapa ajung la adancimi de 60 de centimetri. Scorpionul Imperial paraseste adapostul doar pentru a vana sau pentru a se imperechea. Se hraneste cu insecte, arahnide, soareci si soparle mici, pe care le vaneaza noaptea. Vederea le este foarte slaba si cad usor prada unor animale precum: lilieci, paianjeni, soparle mari sau alti scorpioni. Veninul scorpionului imperial nu este cu mult mai puternic decat cel al unei viespi, de aceea, atunci cand este fortat sa se apere, prefera sa se folosească de clestii puternici, a caror stransoare este de temut. Nu este un scorpion agresiv si, in general, se retrage din fata adversarului.

In sezonul de imperechere, masculii se angajeaza intr-un ritual elaborat de cucerire, prinzandu-se de clestii femelei si invartindu-se in jur in cautarea unui loc potrivit pentru a-si depune spermatoforii - capsule ce contin spermatozoizi. Dupa depozitare, manevreaza femela astfel incat aceasta sa poata primi sperma. Dupa sapte pana la noua luni de gestatie, femela naste intre 9 si 32 pui, care raman alaturi de ea pentru o vreme. Puii sunt albi la nastere, schimbandu-si treptat culoarea, pana ating varsta de patru luni, respectiv maturitatea sexuala si devin negri.

Scorpionii imperiali devin fosforescenti in lumina ultravioleta, insa expunerea lor unei astfel de lumini le care poate cauza stres si in cele din urma moartea. In ciuda aspectului de tanc de lupta, corpul le este fragil. Speranta de viata in captivitate este de 8 ani.

Datorita aspectului lor interesant, scorpionii imperiali au facut obiectul multor colectionari, in decurs de numai un an (1995-1996) inregistrandu-se un export de 100.000 de exemplare din Togo si Ghana. Din acest motiv, Pandinus imperator a fost inclus pe lista speciilor care nu pot fi comercializate decat cu acte de provenienta din crescatorie.


sursa: http://www.zooland.ro/Scorpionul_imperi ... -5920.html


_______________________________________
Căci Tu eşti Stânca mea, Cetăţuia mea, şi, pentru Numele Tău, mă vei povăţui şi mă vei călăuzi. Psalmul 31:3

22/01/11 13:59

   
antonela
Moderator

Locatie: Romania
Inregistat: 02/11/05
BuburuzaBuburuza, numită şi gărgăriţă, este o insectă ce trăieşte pe toate continentele unde există afide cu care se hrăneşte. Atât adulţii cât şi larvele sunt prădători vorace de afide, şi din această cauză buburuza a fost populată artificial în America de Nord ca un agent de control biologic şi în scopul reducerii efectivului de afide.

Descriere

Buburuza adultă poate atinge o lungime de 0,76 şi 1,0 cm. Elitrele sunt roşii cu şapte puncte negre. Coloraţia reprezintă un mijloc de descurajare a speciilor inamice. Pentru a se proteja, buburuza se preface moartă sau secretă un lichid, la nivelul articulaţiilor de la picioare, care le dă un gust neplăcut.

sursa: http://ro.wikipedia.org/wiki/Buburuz%C4%83


_______________________________________
Căci Tu eşti Stânca mea, Cetăţuia mea, şi, pentru Numele Tău, mă vei povăţui şi mă vei călăuzi. Psalmul 31:3

22/01/11 14:18

   
antonela
Moderator

Locatie: Romania
Inregistat: 02/11/05
CalugaritaCalugaritele fac parte din ordinul Mantodea, familia Manteidae, genul Mantis care cuprinde aproximativ 2000 de specii, majoritatea torpicale si subtropicale. Etimologic cuvantul “mantis” provine din limba greaca, insemnand “profet”. Numele de “calugarita”/“profet” i se trage de la aspectul fizic curios, dat de pozitia primei perechi de apendici.


Mantis religiosa, frecventa in Europa de sud, este o insecta zvelta, cafenie sau verde, la care toracele anterior s-a transformat intr-un gat lung, cu aspect straniu. Toracele poseda picioare puternice de prada, a caror tibie poate fi indoita ca un briceag inspre articolul femural. Capul triunghiular, articulat si foarte mobil, se poate roti in toate partile si poseda doi ochi mari,  compusi. “Fiecare fateta es  te indreptata intr-o directie diferita de cea a vecinelor ei, capteaza o impresie generala referitoare la culoarea si intensitatea luminoasa a unei portiuni din obiectul privit si transmite un fragment din imaginea totala. Insectele nu vad bine decat la distante mici, dar pot sesiza miscari extrem de fine”. (Sursa: descopera.ro) Aparatul bucal este de tip rozator, iar antenele sunt filiforme.


Miscarile animalului sunt incete, in schimb prinderea victimei se face fulgerator. Calugarita este o maestra in arta deghizatului, travestindu-se atat pentru a se apara de pradatori, cat si pentru a prinde insectele cu care se hraneste. Travestiurile sunt variate si difera ca forma, culoare si textura, dar toate sunt impresionant de amanuntite. Calugarita de orhidee, de ex., are de-a lungul picioarelor si al corpului niste “braie”, care capata culoarea si textura florii de la care ii provine numele. Pentru a-si desavarsi deghizarea, uneori se leagana usor, imitand unduirea petalelor la adierea vantului. Cand se apropie prada, “floarea” se trezeste la viata si prinde vietatea cu picioarele anterioare, marginite de carlige.


Femela depune in medie 1200 de oua pe an, pentru care are nevoie de o doza masiva de proteine. Astfel ca, in timpul imperecherii, ea isi devoreaza partenerul, asigurand perpetuarea speciei. Amenintarea mortii nu le taie apetitul sexual masculilor, care, in tipul decapitarii copuleaza mai viguros, din cauza reflexului nervos declansat de actul de canibalism. Ouale depuse de femela in mod destul de regulat, in randuri, sunt invelite intr-o secretie filiforma mucilaginoasa, care se solidifica in contact cu aerul sub forma unei capsule chitinoase, numita ooteca.Media de viata a unei calugarite este de 2 ani in captivitate.


sursa: www.zooland.ro


_______________________________________
Căci Tu eşti Stânca mea, Cetăţuia mea, şi, pentru Numele Tău, mă vei povăţui şi mă vei călăuzi. Psalmul 31:3

03/02/11 12:43

   
antonela
Moderator

Locatie: Romania
Inregistat: 02/11/05
Insectele- betisorEste una din Insectele maestre in camuflaj.
Corpul lor seamana cu o crenguta sau cu o frunza, doar ca putin mai diferit decat ramificatiile sau frunzele plantei pe care o consuma.
Unele specii de insecte betisor scapa foarte repede de atacatori scuipandu-le in fata ultima cina.
Anumite specii de insecte betisor nu au masculi in libertate, acestia fiind tinuti si crescuti in laboratoare si conform statisticilor unui mascul ii revin circa 4 000 de femele.
Daca isi rupe un picior ii creste altul la loc.
Daca acesta naparleste des isi pierde aceasta capacitate.
Cea mai mare insecta din lume din aceasta specie are 33cm.
Insecta betisor uriasa face parte din subfamilia Tropidoderinae.
Insecta betisor indiana face parte din subfamilia Lonchodinae.
Insecta betisor cu aripi rozalii face parte din subfamilia Necroiciinae. Aripile sale stralucesc in culori pastelate.
In pozitia de atac insecta betisor uriasa isi recurbeaza capatul abdomenului, imitand acul veninos al scorpionului.

sursa: http://lumea-animalelor.uv.ro/site/inde ... %20betisor


_______________________________________
Căci Tu eşti Stânca mea, Cetăţuia mea, şi, pentru Numele Tău, mă vei povăţui şi mă vei călăuzi. Psalmul 31:3

09/12/11 18:37

   
Pagini: 1    Felicitari Craciun, Felicitari cu ocazia Craciunului si Anului Nou, Felicitari electronice de sarbatori, Felicitari cu mesaj crestin Nasterea Domnului, Mesaje sarbatori de iarna, Urari de Anul nou, Urari sarbatori
felicitari electronice mesaj inviere felicitari sfintele pasti felicitare online pentru pasti felicitari crestine cu mesaj din Biblie felicitare cu mesaj de inviere felicitare cu mesaj de inviere felicitare crestina verset biblic inviere
Mergeti la
Powered by PunBB
© Copyright '02-'04 Rickard Andersson
© 2005-2018 TANARCRESTIN.net