|
|
|
antonela
Moderator
Inregistat: 02/11/05
|
|
Salvati cetaceele! -partea I

Familia cetaceelor
Cetaceele sunt mamifere homeoterme, adaptate exclusiv mediului marin. In cadrul celor 90 de specii diferite putem diferentia doua grupuri distincte: cetaceele cu fanoane si cetaceele cu dinti.
Cetaceele cu dinti, dupa cum sugereaza si numle prezinta dinti taiosi cu ajutorul carora prind si consuma alte mamifere marine si pesti. Dintre cetaceele cu dinti face parte casalotul, balena ucigasa, precum si delfinii si delfinii cu bot gros. Cetaceele cu fanoane filtreaza vietuitoarele marine minuscule din apa, prin intermediul unor placi cornoase ce sunt dispuse pe mai multe randuri in gura lor. In acest fel se hraneste si cel mai mare animal din toate timpurile, balena albastra.
Vanatoarea de cetacee
Cetaceele sunt vanate de secole. Grasimea a fost folosita pentru iluminat, iar din casaloti se obtineau substante pentru industria cosmetica. Carnea unui cetaceu era suficienta pentru un sat intreg. Candva erau vanate si balena nordica si cea de Groenlanda, la sfarsitul sec XVII, fiind chiar exterminate in nordul Oceanului Atlantic, iar in 1850 si in nordul Pacificului. La sfarsitul secolului XIX, casalotul a fost decimat pe aproape tot Pamantul.
Bibliografie
„Minunata lume a animalelor”.
_______________________________________ Căci Tu eşti Stânca mea, Cetăţuia mea, şi, pentru Numele Tău, mă vei povăţui şi mă vei călăuzi. Psalmul 31:3
|
|
22/01/11 15:01
|
|
antonela
Moderator
Inregistat: 02/11/05
|
|
Salvati cetaceele! -partea a II-a

Braconierii
Nici dup interdictia de vanatoare cetaceele nu sunt in siguranta, deoarece ori sunt prinse in scop de cercetare, ori sunt vanate ilegal. O problema serioasa este faptul ca pentru asigurarea necesarului psicicol, zonele de hranire ale cetaceelor sunt frecvent golite si animalele sunt ucise fara nicio selectie. Supravietuirea lor este amenintata si de poluarea apelor.
Vanatoarea industriala de cetacee
Odata cu introducerea tunurilor-harpon din anul 1868 si aparitia vapoarelor cu aburi, braconierii au beneficiat de noi posibilitati de vanatoare a efectivelor deja scazute de cetacee. Acestia puteau urmatori chiar si cetaceele rapide, ca de exemplu grupurile de balene cu inotatoare. In 1905 braconierii au descoperit apele polare sudice si Georgia de Sud a devenit centrul mondial de vanatoare a cetaceelor.
Pana in anii cincizeci balena albastra a fost aproape exterminata. Organizatiile de protectie a naturii au realizat in anii saptezeci, ca unele cetacee mari vor ajunge in pragul disparitiei daca nu se vor lua masuri de protectie a acestora.
Bibliografie
„Minunata lume a animalelor”
_______________________________________ Căci Tu eşti Stânca mea, Cetăţuia mea, şi, pentru Numele Tău, mă vei povăţui şi mă vei călăuzi. Psalmul 31:3
|
|
30/01/11 21:42
|
|
|
Felicitari Craciun, Felicitari cu ocazia Craciunului si Anului Nou, Felicitari electronice de sarbatori, Felicitari cu mesaj crestin Nasterea Domnului, Mesaje sarbatori de iarna, Urari de Anul nou, Urari sarbatori |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
Mergeti la
|