TANARCRESTIN.net
 




Forum | Regulament | Cautare | Inregistrare | Login

Nu esti conectat.

tcForum/Mica enciclopedie/Pestii Moderat de antonela, feedback  
Autor
Mesaje Pagini: 1
antonela
Moderator

Locatie: Romania
Inregistat: 02/11/05
Pestele discus (Symphysodon discus)



Cresterea si  intretinerea pestilor discus nu este deloc dificila daca sunt respectate cateva reguli de baza:

Temperatura apei din acvariu trebuie sa fie de 28 - 30 ° C, iar valoarea PH-ului 6 - 6,5°. Apa bine filtrata este un plus pentru cresterea sanatoasa a pestilor dvs., deoarece valoarea nitratului de peste 50 mg poate duce la subnutrirea acestora. O data pe saptamana ar trebui controlate aceste valori.

Amenajarea acvariului

Acvariul pestilor discus ar trebui sa masoare cel putin 100 x 40 x 50 cm. Unul din peretii acvariului ar trebui sa aiba decoratiuni cat mai inchise la culoare, ca de exemplu plante dese sau muschi. Plantele trebuie foarte bine alese, astfel incat sa creasca si sa se dezvolte chiar daca temperatura apei este relativ ridicata. Tocmai datorita acestui fapt plantele trebuie “alimentate” cu mai mult CO2.

Aceasta specie traieste in grupuri de cate cel putin 4 - 6  pesti. In cazul in care intr-un acvariu se afla putini pesti discus, acestia se hranesc putin, refuza sa manance si sunt foarte speriosi. Acestia pot convietui si cu specii precum Corydoras sau pestii neon.

Pestii sanatosi sunt foarte repede recunoscuti: acestia sunt sprinteni, inoata rapid, sunt curiosi si permanent infometati. Marimea ochilor in comparatie cu corpul spune multe despre hrana si dezvoltarea acestor pesti.

Atunci cand doriti sa achizitionati aceasta specie de pesti alegeti-i pe aceeia a caror marime a corpului este cat de cat egala, dar nu alegeti cele mai mari exemplare din acvariu, deoarece este posibil sa alegeti numai masculi. Nici pe cei mai mici nu este indicat sa-i alegeti, deoarece acestia necesita multa hrana, iar astfel calitatea apei se deterioreaza.

Achizitionati pestii numai din magazine de specialitate, astfel puteti beneficia de ajutor calificat in cazul in care pe viitor veti avea probleme cu acestia.

sursa: http://www.zooland.ro/Pestele_discus__S ... -6471.html


_______________________________________
Căci Tu eşti Stânca mea, Cetăţuia mea, şi, pentru Numele Tău, mă vei povăţui şi mă vei călăuzi. Psalmul 31:3

16/02/10 19:28

   
antonela
Moderator

Locatie: Romania
Inregistat: 02/11/05
Pestii neon (Paracheirodon innesi)



Linistitori si  deosebiti - pestii neon

Pestii nu pot fi mangaiati asemenea pisicilor, ei nu alearga prin locuinta precum micile rozatoare si nu se pot organiza drumetii alaturi de ei, asa ca in cazul cainilor. Cu toate acestea, sunt foarte apreciati si iubiti ca si animale de casa.

Exista multe motive pentru care detinatorii de pesti sa fie foarte incantati de acestia si sa-i priveasca cu entuziasm. Oamenii au fost fascinati din totdeauna de apa, de mare si de “imperiul” subacvatic. Nu reprezinta nicio coincidenta, faptul ca documentariile despre vietatile marine uimesc atatia oameni.

In plus, cu ajutorul unui acvariu se pot obtine diferite efecte psihologice. Aglomeratia si stresul zilnic ne face sa ne dorim un loc unde ne putem relaxa si ce poate fi mai linistitor decat miscarile line ale pestisorilor colorati.

Pestii sunt relativ usor de intretinut. Nu trebuie scosi afara, periati, nu zgarie si nu fac mofturi. Pentru ei este de ajuns daca apa este intotdeauna curata si oxigenata, iar daca hrana o primesc regulat.

Pestii neon - printre cei mai iubiti

Pestele neon rosu si pestele neon se aseamana foarte mult. Ambii au o dunga lunga pe spate, dar in cazul primului aceasta se extinde de la cap pana la coada, in timp ce in cazul celui de-al doilea dunga nu acopera si capul.

Acesti pesti sunt foarte mici si foarte linistiti. Le place sa aiba companie, dar nu agreaza pestii mai mari, deoarece acestia din urma ii pot privi ca pe un “mic dejun” delicios.

Raspandire

Pestele neon rosu traieste in cadrul natural acvatic din Venezuela, Brazilia si pana in Columbia de Vest, iar pestele neon doar in Peru de Est.

Marimea

Pestele neon atinge dimensiunea de 4 cm, iar cel rosu 5 cm.

Hrana

Toate sortimentele de hrana care se gasesc in comert sunt potrivite pentru aceste doua specii de pesti.

Acvariu

Atat pestele neon cat si pestele neon rosu au nevoie de companie in acvariu, singuratatea fiind nepotrivita pentru ei. Prima specie se poate adapta foarte usor conditiilor din acvariu, in schimb cea de-a doua are nevoie de apa aspra si de o lumina cat mai slaba, cat mai obscura. Ambele specii au nevoie de spatiu de miscare si de foarte multe zone “impanzite” de plante.

Temperatura

Temperatura spatiului ar trebui sa se incadreze intre 22° si 25°C. Pestele neon se poate adapta si la valori mai scazute.

Reproducerea

Iluminarea colorata, dar obscura a acvariului si apa mai oxigenata in partea de sus este o motivare a pestilor pentru reproducere. Acesti pesti sunt mancatori de icre. Micii pestisori si totodata noii membri ai familiei ies dupa 24 de ore.

sursa: http://www.zooland.ro/Pestii_neon__Para ... -6397.html


_______________________________________
Căci Tu eşti Stânca mea, Cetăţuia mea, şi, pentru Numele Tău, mă vei povăţui şi mă vei călăuzi. Psalmul 31:3

20/02/10 15:42

   
antonela
Moderator

Locatie: Romania
Inregistat: 02/11/05
Pestii Piranha



Aceasta specie de pesti nu este atat de periculoasa asa cum se vehiculeaza. De cand au aparut in filmele de groaza ale anilor ’70, acestia au castigat notorietate, dar si un renume mult mai rau decat cel al rechinilor.

Intr-adevar, au existat atacuri  Piranha asupra oamenilor, dar in cele mai multe cazuri acestea s-au soldat cu cateva rani minore din cauza muscaturilor. Cele mai multe victime au fost din randul copiilor sau a indienilor, acestia din urma avand picioarele vopsite cu culoare rosie - un magnet pentru acesti pesti. Se pare ca aceasta culoare “declanseaza” agresivitatea lor, dar si calitatea apei joaca un rol important. S-a cercetat si a fost dovedit faptul ca majoritatea atacurilor asupra oamenilor s-au soldat in urma apei murdare sau tulburi, in care se aflau - in anumite circumstante - si cadavre ale unor animale. In cazul in care victima incearca sa iasa din apa, sa se indeparteze de locul primejdios, pestii Piranha nu o urmaresc.

Contrar imaginilor din diferitele ecranizari, niciun om atacat nu a fost devorat sau omorat de pestii Piranha.

Specie, mod de viata, provenienta
Pirahna fac parte din familia Serrusalmus, sunt pesti rapitori si in functie de specie au dimensiuni cuprinse intre 10 si 40 cm. Traiesc in apele limpezi cu continut nutritiv  (rauri si lacuri) ale Americii de Sud. acesti pesti pot atinge varsta de 15 ani in cadrul natural, iar daca sunt crescuti in acvarii pot trai chiar si pana la 30 ani.

S-a demonstrat prin teste de laborator, ca un singur Pirahna crescut in captivitate, prezinta mai multe simptome de agitatie si agresivitate, decat unul care traieste intr-un grup mare. Exista 39 de specii de pesti Pirahna, in Amazon traiesc, de exemplu, 25 din cele 39 cunoscute, in Orinoco si Rio Paraguay au fost descoperite 7 specii diferite.   

Dupa cum am precizat mai sus, Pirahna nu sunt atat de periculosi dupa cum spun “legendele”.  Ei indeplinesc un rol foarte important in zonele in care traiesc si anume, cel de sanitari. Acestia curata apele inlaturand cadavrele vietatilor marine si ramasitele acestora. Chiar si un Pirahna ranit sau bolnav este devorat de cei din grupul sau.

S-a demonstrat ca pentru oameni  exista 3 specii periculoase, dar si acestea doar daca sunt intr-un grup format din cel putin 30 de pesti. Pentru celalate specii de Pirahna, omul este total exclus de pe “lista” victimelor.

Modul de a ataca

Pestii Pirahna formeaza grupuri si dupa ce isi fixeaza victima trec la un atac foarte rapid. Asemanator rechinilor, musca din prada si isi scutura capul inainte de a rupe cu dintii ascutiti o bucata de carne. Sunt in stare sa marunteasca si oase sau obiecte mici.

Printre dusmanii lor se numara diferitele pasari rapitoare, delfinii de apa dulce, vidra sau aligatorii.

Motivele pentru care Pirahna au ajuns “pesti legendari”

In anul 1975 a aparut filmul “Rechinul Alb” pe marile ecrane din intreaga lume, acesta fiind un real succes. De atunci, acest animal si-a castigat renumele de “criminalul” vesnic infometat, fiind asociat unei “masinarii de ucis”. De atunci, au inceput sa apara tot felul de scenarii de groaza si cu alte vietati, care in anumite circumstante puneau in pericol vietile oamenilor: pestii Pirahna si albinele ucigase.

Succesul de care s-au bucurat ecranizarile au transformat aceste animale in legende si mituri.

sursa: http://www.zooland.ro/Pestii_Piranha___ ... -6407.html


_______________________________________
Căci Tu eşti Stânca mea, Cetăţuia mea, şi, pentru Numele Tău, mă vei povăţui şi mă vei călăuzi. Psalmul 31:3

13/03/10 09:48

   
antonela
Moderator

Locatie: Romania
Inregistat: 02/11/05
Pestii ornamentali



Sub denumirea generica de pesti papagali (Scaridae ) este cuprinsa o familie de pesti, care atrage atentia prin frumusetea solzilor si prin culorea deosebita. De obicei, acesti pesti sunt originari din marile zonelor calduroase si doar putine specii populeaza apele europene. Astfel, Marea Arhipelagului grecesc este patria papagalului de mare ( Scarus cretensis ), un peste de cca. 40 cm lungime, de forma alungita si cilindrica, care seamana cu crapul, diferentiindu-se de acesta prin faptul ca inotatoarea codala este cu mult mai mare. Are spatele rosu-purpuriu, partile laterale par violete, iar fondul trandafiriu, deoarece mijlocul fiecarui solz prezinta o coloratie violeta. Inotatoarele pectorale si cele abdominale sunt galbene portocalii, iar cele abdominale prezinta linii violete. Inotatoarele dorsala si cea anala sunt prevazute cu pete rosii, pe un fond cenusiu-violet. Acesti pesti traiesc langa tarmurile pietroase, in crapaturile si gaurile stancilor submarine.


Indonezia este renumita in lume pentru speciile de pesti ornamentali, care sunt exportate in Statele Unite, Japonia si Germania . Speciile cele mai bine cunoscute pentru culorile şi formele lor deosebite sunt Amphiprion, Dascyllus, pestele buzat si Corisaygula, care populeaza apele Stramtorii Bali. Pestii buzati sau lapinele, din familia Labridae se disting prin forma lor si marea varietate de culori. Sunt reprezentati de aproximativ 400 de specii. Cea mai cunoscută specie este pestele buzat (Thalasoma lunare).

Pestele buzat vargat (Labrus mixtus), care traieste in marile nordice, poseda buze groase, carnoase, duble si dinti maxilari conici, iar corpul le este acoperit cu solzi cicloizi si se termina cu o coada rotunda. Pot ajunge la o lungime de aproximativ 30 de cm.


Alte specii de pesti ornamentali :

Pestele-fluture (Chaetodontidae) cu botul mic, si pestele-fluture cu botul mare (Forcipiger longirostris si Chelmon rostratus); pestele-inger (Pomancanthus imperator, Pomancanthus semi-circulatus, Pygoplites diacanthus si Auxiphipops navaricus) sau pestele inger, care apartine familiei Pomancanthidae; pestele-chirurg (Acanthuridae sp si Paracanthurus hepatus), foarte cunoscuti datorita culorii lor bleu pal; peştele-tigru sau Balistidae; calutii de mare sau Hippocampus coronatus, care apartin familiei Syngnathidae, sunt de asemenea foarte cautati ca pesti ornamentali; pestele-paun, denumit astfel datorita aripioarelor lungi, include varietatile Pterois Zebra, brachiopterus, volitans, ruselli, miles si radiata. Toate aceste specii apartin familiei Scorpanidae. (Sursa: wikipedia.org)


Curiozitati:

Pestele clovn, raspandit in Marea Bariera de Recif a Australiei are un comportament sexual specific: in comunitate numai perechea dominanta este activa sexual, daca se intampla ca masculul sa moara, unul dintre subalternii adulti ii ocupa locul, iar daca femela moare, perechea ei - masculul dominant - isi schimba sexul si devine femela, ei alaturandu-i-se un nou mascul activ sexual. Acelasi tip de transformare se produce si in cazul pestilor buzati cu cap albastru, din recifurile de corali din Atlantic, singura diferenta fiind aceea ca, in cazul in care masculul dominant moare, cea mai mare dintre femelele inchise la culoare se transforma in mascul.

sursa: http://www.zooland.ro/Pestii_ornamentali-5453.html


_______________________________________
Căci Tu eşti Stânca mea, Cetăţuia mea, şi, pentru Numele Tău, mă vei povăţui şi mă vei călăuzi. Psalmul 31:3

23/03/10 13:59

   
antonela
Moderator

Locatie: Romania
Inregistat: 02/11/05
Păstrăvul



Păstrăvul este o specie de peşte care trăieste în special în apele de munte ape cu temperatura relativ scăzută şi în timpul verii, dar poate fi găsit şi în zonele mai joase, submontane şi de deal, cu condiţia ca apele să fie puternic oxigenate.

Poate fi găsit şi la altitudini de 250-300 m, însă principalul său habitat îl reprezintă apele de la altitudini de peste 1000 m.

Boiştea are loc în lunile octombrie-decembrie, când se depun circa 1000 icre/kg corp din care vor ieşi în primăvară alevinii. Rata de supravieţuire este extrem de mică, din cele 1000 icre ajungând maturi şi la randul lor reproducători doar 1-3 păstrăvi, motiv pentru care nu se poate vorbi de o populare excesivă a vreunui râu cu această specie de peşti.

sursa: http://ro.wikipedia.org/wiki/Pastrav


_______________________________________
Căci Tu eşti Stânca mea, Cetăţuia mea, şi, pentru Numele Tău, mă vei povăţui şi mă vei călăuzi. Psalmul 31:3

28/03/10 15:27

   
antonela
Moderator

Locatie: Romania
Inregistat: 02/11/05
Somnul (Silurus glanis)



Somnul (Silurus glanis) este o specie de peşte răpitor de talie mare din familia Siluridae. El este răspândit mai ales în Europa Centrală şi Europa de Est, dar şi în Asia de Vest putând fi întâlnit şi în Afganistan  sau Kazahstan. Somnul trăieşte frecvent în bălţi, lacuri, pe cursul inferior al fluviilor mai mari, ca şi la gura lor de vărsare în Marea Baltică, Marea Neagră, Marea Caspică. Peştele preferă locurile adânci cu mâl şi ape tulburi.

Caractere morfologice

Somnul are un corp lung, cu un cap turtit dorso-ventral; are o gură largă, care are pe laturi două mustăţi lungi, sub gură fiind mustăţi scurte. Corpul se termină fără o înotătoare codală propriu-zisă. ÃŽn medie somnul are o lungime de 2 m, putând însă atinge o lungime de 3 m şi o greutate de 150 kg. Culoarea corpului este albăstruie negricioasă sau verzuie măslinie pe spate, iar abdomenul este de o culoare mai deschisă.

Mod de viaţă

Somnul este activ mai ales noaptea, vânând în apele tulburi când temperatura apei este peste 4 - 7 °C. Hrana lui constă mai ales din peşti şi raci, dar poate ataca şi păsări acvatice sau mamifere tinere. Animalele adulte duc în general o viaţă solitară.

Reproducţie

Perioada depunerii icrelor la somn este în regiunile temperate între lunile mai şi iunie, când apa are o temperatură între 17 - 18 °C. Icrele sunt depuse în locuri bogate cu plante acvatice. Cantitatea de icre depuse depinde de posibilităţile de hrănire şi de mărimea femelei. La 2 - 3 zile apare puietul care are o mărime de 4 - 5 mm. ÃŽn primele 10 zile ei sunt sensibili la lumină. După această perioadă încep să se deplaseze activ consumând plancton, crustacee mici. ÃŽn caz că nu este suficientă hrană apare canibalismul. La vârsta de 4 - 5 ani somnul este apt pentru reproducţie.

Importanţă economică

ÃŽn Europa de Est, creşterea şi pescuitul somnului joacă un rol economic important. Momeala folosită la pescuit sunt viermi, peşti mici, broaşte. ÃŽn Germania este interzisă folosirea broaştelor ca momeală. Icrele somnului sunt toxice si nu sunt indicate consumului uman.

sursa: http://ro.wikipedia.org/wiki/Somn_%28pe%C5%9Fte%29

Ultima modificare de antonela (06/04/10 15:30)


_______________________________________
Căci Tu eşti Stânca mea, Cetăţuia mea, şi, pentru Numele Tău, mă vei povăţui şi mă vei călăuzi. Psalmul 31:3

06/04/10 15:30

   
antonela
Moderator

Locatie: Romania
Inregistat: 02/11/05
Bibanul



Bibanul este numele dat speciilor din genul Perca, grup de peşti  gregari răpitori de apă dulce, răspândiţi nativ în Europa (exceptând Spania, Italia, Grecia) şi Asia. A fost introdus în Australia, Noua Zeelandă şi Africa de Sud. Există şi o specie nord-americană, Perca flavescens, şi una asiatică, Perca schrenkii.

Caracteristici

Este un peşte argintiu-verzui, cu înotătoare ventrale roşii şi cu două înotătoare dorsale, cu ţepi. Lungimea maximă cunoscută este peste 51 cm. ÃŽn medie, bibanii cântăresc 200-500 g, deşi valoarea maximă cunoscută este de 4,750 kg. Durata de viaţă poate ajunge până la 22 ani.

Habitat şi mod de viaţă

Preferă ape curgătoare bogate în vegetaţie. Se reproduce în lunile aprilie-mai-iunie.

Diverse

Este foarte apreciat de pescarii sportivi. Carnea este albă, moale, fără oase. Este considerat peştele naţional al Finlandei.

sursa: http://ro.wikipedia.org/wiki/Biban_%28pe%C5%9Fte%29


_______________________________________
Căci Tu eşti Stânca mea, Cetăţuia mea, şi, pentru Numele Tău, mă vei povăţui şi mă vei călăuzi. Psalmul 31:3

07/04/10 21:10

   
antonela
Moderator

Locatie: Romania
Inregistat: 02/11/05
Cyprinidae




Cyprinidae este numele unei familii taxonomice denumită şi familia crapului  ea cuprinde ca. 2.500 de specii fiind cea mai numeroasă familie din categoria peştilor osoşi (Osteichthyes). Aceşti peşti au un areal de răspândire care se întinde în America de Nord, Europa, Africa şi Asia.


Caractere generale

Speciile din această familie pot avea o lungime sub 2 cm putând atinge uneori în cazuri excepţionale o lungime de peste 2 m. Peştii sunt lipsiţi de dentiţie fiind înlocuită de o formaţiune osoasă în apropiere de faringe asemănătoare dinţilor care sunt aşezaţi pe două trei rânduri. Cyprinidaele n-au stomac propriu zis esofagul se continuă direct cu intestinul. Vezica înotătoare este compartimentată care este legată prin opt oscioare de urechea internă, acestea au rolul de a transmite vibraţiile urechii.

Răspândire

Iniţial peştii au fost răspândiţi pe toate continentele cu exepţia Australiei, Noii Zeelande, Madagascarului, Americii de Sud şi insulelor din Oceania. Ei trăiesc de obicei în apele dulci cazuri de excepţie „Leuciscus idus”, „Abramis brama” şi „Pelecus cultratus” care trăiesc în Marea Baltică sau ape sărate de pe continent care au un conţinut de sare între 1 ‰ şi 10 ‰.


In Asia speciiile Scardinius sunt peşti care pot trăii şi în mare. In Europa peştii din această familie nu trăiesc în Norvegia, Islanda şi peninsula Kola. In Africa şi Asia aceşti peşti ne se pot întâlni în regiunile de deşert ca Sahara sau peninsula Arabică.


De asemenea nu se pot întâlni în regiunile polare ca Siberia de Nord, aproape de cercul polar, peninsula Kamceatka, nordul insulelor Filipine, Sulawesi, la est de linia Wallace, Noua Guinee, Australia şi Madagascar ca şi toate insulele din Oceania. In America de Nord peştii trăiesc între cercul polar şi tropicul racului, nu trăiesc pe Terranova sau în nordul Labradorului, iar în Alaska se pot întâlni numai pe cursul superior şi mijlociu al fluviului Yukon. Unele specii endemice ca „Pseudophoxinus stymphalicus”, care trăiesc în Peloponez sau Grecia centrală au un areal de răspândire foarte redus. Cyprinidaele constituie o sursă importantă de hrană pentru om, în unele ţări mai puţin dezvoltate fiind principala sursă de hrană.

Hrănire

Majoritatea peştilor din această familie consumă hrană vegetală, alge dar şi animală ca nevertebrate mici. Cazuri de excepţie sunt „Ctenopharyngodon idella” şi „Hypophthalmichthys molitrix” care consumă numai fitoplancton iar avatul „Aspius aspius” care este un peşte răpitor.

sursa: http://ro.wikipedia.org/wiki/Cyprinidae


_______________________________________
Căci Tu eşti Stânca mea, Cetăţuia mea, şi, pentru Numele Tău, mă vei povăţui şi mă vei călăuzi. Psalmul 31:3

25/06/10 22:13

   
antonela
Moderator

Locatie: Romania
Inregistat: 02/11/05
Pristidae



Peştii ferăstrău (Pristidae), sau rechinii-ferăstrău fac parte din clasa peştilor cartilaginoşi (Chondrichthyes). Carateristic acestor specii este botul prelungit, care are lungimea de peste 25 % din lungimea peştelui şi care este prevăzută pe ambele părţi cu dinţi asemănător unui ferăstrău de pădure. Această prelungire este o armă de apărare sau de atac al peştelui.

Prin mişcări rapide poate tăia prada, care se compune mai ales din peşti, sau mai poate servi ca organ de simţ cu care detectează crustaceii, moluştele, care se ascund în mâlul apelor. Peştii ferăstrău au două înotătoare dorsale, o înotătoare mare codală, corpul fiind acoperit de solzi sub formă de plăci. Nu au mustăţi, unele specii pot atinge dimensiuni între 4,70 şi 7,60 de m, arealul lor de răspândire fiind apele calde tropicale.

sursa: http://ro.wikipedia.org/wiki/Pristidae


_______________________________________
Căci Tu eşti Stânca mea, Cetăţuia mea, şi, pentru Numele Tău, mă vei povăţui şi mă vei călăuzi. Psalmul 31:3

29/06/10 14:36

   
antonela
Moderator

Locatie: Romania
Inregistat: 02/11/05
Luciul sau Sphyraena sphyraena



Luciul face parte din supraclasa pestilor ososi, supraordinul acanthopterygii, ordinul peciformes, subordinul scombroidei, familia serranidae,

Pestii din familia sphyraenidae sunt pesti exclusiv marini, ce au corpul foarte alungit, cilindric, cu solzi marunti, cicloizi, prezenti si pe cap. Capul este alungit, cu gura mare si botul ascutit. Pe falci are dinti puternici, neegali. Linia laterala este completa. In fata litoralului romanesc apare rar o specie.

Lungimea obisnuita a luciului este de 30-50 cm , rar 1m. Are 70-75 randuri de solzi si 7 radii branhiostege. Inaltimea maxima a corpului se cuprinde de 8-10 ori in lungimea totala. Botul este conic, cu mandibula putin mai lunga si cu un dinte antero-meridian. Limba are dinti marunti, indreptati inapoi. Spatele este cafeniu-verzui, iar laturile si abdomenul sunt argintii.

Luciul este un peste rapitor care traieste in carduri mici, hranindu-se in special cu hamsii, sardele si moluste. S-au descoperit exemplarele mari in vestul Indiei de, 1,8 m ce sunt considerate foarte periculoase pentru oameni ca si rechinii. Este raspandit in Atlantic, marile Mediterana, Marmara. In Marea Neagra este destul de rar. Apare rar la litoralul romanesc in special vara.

sursa: http://www.zooland.ro/Luciul_sau_Sphyra ... -4953.html

Ultima modificare de antonela (08/07/10 10:40)


_______________________________________
Căci Tu eşti Stânca mea, Cetăţuia mea, şi, pentru Numele Tău, mă vei povăţui şi mă vei călăuzi. Psalmul 31:3

08/07/10 10:39

   
antonela
Moderator

Locatie: Romania
Inregistat: 02/11/05
Coelacanth (Latimeria chalumnae)



Specia este considerata a fi o fosila vie, despre care s-a crezut ca a disparut in perioada Cretacica, pana cand a fost redescoperita in anul 1938. Acest uimitor peste a fost catalogat drept “cea mai importanta descoperire zoologica a secolului”, specia avand o descendenta straveche, care dateaza de aproximativ 360 de milioane de ani. Spre deosebire de alte animale in viata, pestii coelacanth au o articulatie la nivelul craniului, ceea ce le permite sa-si salte partea frontala a capului in timp ce se hranesc. De asemenea, au inotatoarele pectorale si cele pelviene asemenatoare unor brate lobate si o coada unica, formata din trei lobi distincti. Aceste caracteristici deosebite au condus la un soi de exaltare iscata in preajma controversatei specii, care, potrivit opiniilor unor specialisti ar fi cea mai apropiata ruda in viata a primei creaturi care a pasit pe pamant.

Corpul solzos este colorat in albastru inchis sau maro, impestritat cu alb. Modelele de pe corp sunt unice pentru fiecare exemplar in parte si ofera un bun camuflaj. O alta caracteristica unica a speciei Latimeria chalumnae este prezenta unui receptor in organul rostral al capului, care poate detecta campurile electrice si poate fi folosit pentru a localiza prada, prin monitorizarea imprejurimilor.

Pestii coelacanth au fost considerati “veriga lipsa” dintre pesti si tetrapode, pana cand a fost descoperit primul specimen de Latimeria, pe coasta de est a Africii de Sud, mai in sus de raul Chalumna, in anul 1938. Incepand din acest an, exemplare de Latimeria chalumnae au fost descoperite in Comoros, Kenya, Tanzania, Mozambique, Madagascar, precum si in Africa de Sud.

Acesti pesti nu au nicio valoare comerciala, in afara de aceea ca sunt ravniti de muzee si de colectionarii particulari.

sursa: http://www.zooland.ro/Coelacanth__Latim ... -6895.html


_______________________________________
Căci Tu eşti Stânca mea, Cetăţuia mea, şi, pentru Numele Tău, mă vei povăţui şi mă vei călăuzi. Psalmul 31:3

09/07/10 14:22

   
antonela
Moderator

Locatie: Romania
Inregistat: 02/11/05
Pestele buzat Napoleon (Cheilinus undulatus)




Pestele buzat Cheilinus undulatus traieste, in special, in recifele de corali din regiunea Indo-Pacificului. Este cunoscut si sub denumirile de Pestele Maori, Pestele Napoleon sau Mameng  in limba filipineza si So Mei in cantoneza.

Este cel mai mare membru al familiei Labridae, masculii ajungand pana la 2 m. lungime; femelele ating rareori lungimea de 1 m. Are buzele groase si carnoase, iar capul este prevazut cu o proeminenta, localizata deasupra ochilor, care se dezvolta pe masura ce pestele inainteaza in varsta. Coloritul pielii masculilor variaza de la nuante de albastru electric la albastru purpuriu, albastru intunecat si pana la verde. Puietul si femelele sunt colorate in rosu-portocaliu pe partile superioare si in nuante mai deschise, pana la alb, pe partile inferioare ale corpului. Unii masculi cresc foarte mari, conform unui raport neoficial recordul fiind atins de un exemplar de 2,29 m lungime si 190,5 kilograme.   

Adultii pot fi intalniti in pantele abrupte ale recifelor de corali si in lagune, la o adancime cuprinsa intre 1 si 100 de metri. Sunt pradatori oportunisti si vaneaza, in special, crustacee si moluste - gastropozi si echinoderme. Pestii buzati fac parte din categoria extrem de restransa de pradatori de animale toxice, cum sunt: iepurele de mare Aplysia depilans sau pestii din familia Ostraciidae; exista dovezi ca vaneaza chiar si stele de mare coroana de spini.

Pestii din specia Cheilinus undulatus au fost observati mai ales in pereche (mascul-femela) sau in grupuri de 2 pana la 7 indivizi. Ating maturitatea sexuala la 5-7 ani, iar femelele traiesc pana la 30 de ani. Masculii au o viata ceva mai scurta, de 25 de ani. Sunt animale hermafrodite proterogine (organele reproducatoare femele se dezvolta inaintea celor mascule), unii membrii devenind masculi la varsta de 9 ani. Factorii care controleaza momentul schimbarii sexului nu sunt cunoscuti inca.   

sursa: http://www.zooland.ro/Pestele_buzat_Nap ... -6717.html


_______________________________________
Căci Tu eşti Stânca mea, Cetăţuia mea, şi, pentru Numele Tău, mă vei povăţui şi mă vei călăuzi. Psalmul 31:3

10/07/10 09:54

   
Pagini: 1    



Felicitari Craciun, Felicitari cu ocazia Craciunului si Anului Nou, Felicitari electronice de sarbatori, Felicitari cu mesaj crestin Nasterea Domnului, Mesaje sarbatori de iarna, Urari de Anul nou, Urari sarbatori
felicitari electronice mesaj inviere felicitari sfintele pasti felicitare online pentru pasti felicitari crestine cu mesaj din Biblie felicitare cu mesaj de inviere felicitare cu mesaj de inviere felicitare crestina verset biblic inviere
Mergeti la
Powered by PunBB
© Copyright '02-'04 Rickard Andersson




© 2005-2018 TANARCRESTIN.net