TANARCRESTIN.net
 
Forum | Regulament | Cautare | Inregistrare | Login

Nu esti conectat.

tcForum/De-ale psihologiei/Esecul Moderat de antonela, april  
Autor
Mesaje Pagini: 1
antonela
Moderator

Locatie: Romania
Inregistat: 02/11/05
Teama de esecCei care au teama de esec se simt deceptionati daca nu-si ating de fiecare data scopul fixat; sunt timizi, resemnati, si se supun evenimentelor vietii ca unei fatalitati.

Daca esti o persoana care crede cu tarie ca trebuie cu necesitate sa fie total competenta, adecvata si in masura de a-ti realiza scopurile, inseamna ca suferi de o frica exagerata de esec si aceasta teama iti va marca toata viata.

Cei ce au frica de esec ajung sa evite sa incerce lucruri noi, pe care si le doresc, deoarece considera ca insuccesul este cel mai rau lucru care li se poate intampla: evita sa intalneasca parteneri de sex opus, sa participe la examene de promovare in functie, sa ia parte la experiente de grup de teama ca nu se vor descurca. Si, astfel, viata trece pe langa ei fara a avea psoiblitatea sa se bucure de implinirile care le-ar aduce starea de bine.

Persoanele care se tem de esec considera ca sunt valoroase doar atunci cand au realizari, iar cand nu sunt competente intr-un domeniu, cred ca nu au nici o valoare. Ele uita de toate realizarile anterioare si intra intr-o profunda depresie la cel mai mic esec, de orice natura ar fi acesta.

Credinta ca suntem valorosi doar cand avem succese este total irationala si nerealista din urmatoarele motive:

    * Nimeni nu poate fi competent in aproape toate domeniile si nu-si poate sa atinge toate scopurile in mod perfect, chiar si cei mai talentati oameni au avut slabiciunile si defectele lor.

    * Capacitatea de a realiza un lucru nu va poate mari valoarea; va puteti considera temporar mai valoros in urma unui succes, dar in realitate va pregatiti terenul de a crede ca nu aveti deloc valoare daca nu ati realizat urmatorul scop.

    * Cand va evaluati identitatea in functie de cum va descurcati in anumite activitati specifice, este ca si cum ati crede ca aveti aceeasi valoare cu activitatea respectiva, dar dumneavoastra nu sunteti un lucru, ci o persoana vie, care desfasoara diverse activitati pe parcursul vietii si nu se poate identifica cu acestea.

    * Obsesia pentru succes va poate aduce un avantaj, dar este riscanta si incomoda pe termen lung, deoarece va determina sa depuneti eforturi ce depasesc limita rezistentei fizice si psihice si sa nu mai aveti timp sa va relaxati si sa va bucurati de viata; cu ce va ajuta un succes, daca ati ajuns la starea de epuizare?

    * Lupta pentru succes reflecta dorinta de a-i depasi pe altii, de a demonstra ca sunteti mai buni ca ei, dar acest lucru va impiedica sa faceti ceea ce va place cu adevarat, sa va simtiti bine in pielea dumneavoastra si va determina din nou sa va considerati lipsit de valoare daca va comparati la nesfarsit cu ceilalti (unii mai talentati decat dumneavoastra in anumite domenii).

    * Dorinta imperioasa de succes va creeaza anxietate in legatura cu nereusitele, teama de a va asuma riscuri, evitarea unor planuri marete, pe care le-ati putea indeplini, daca ati accepta ca si esecul face parte din viata. Teama de esec este mai rea decat esecul insusi, deoarece va poate determina sa nu aveti reusite sexuale,de exemplu, sa va simtiti inadecvat din aceasta cauza si, evident, iarasi lipsit de valoare.

Pentru a fi competent in toate aspectele importante ale vietii, ar insemna sa fiti un super-om, iar cand esuati sa va considerati un sub-om si ce avantaje obtineti din aceasta gandire perfectionista?

Important este sa va acceptati asa cum sunteti: un om printre oameni, cu calitati si defecte, cu succese si esecuri, cu talente si cu lipsuri.

Pentru aceasta, este important sa puneti mai degraba accentul pe “a face” in loc de “a trebui sa faceti”, sa va bucurati de viata si sa cautati placere in ceea ce faceti.

Incercati sa fiti rationali si optimisti, sa va depasiti performantele proprii, nu pe ale altora, sa va descurcati bine in cateva domenii, nu in toate, sa va folositi greselile si erorile pentru a va imbunatatii incercarile viitoare.

Si nu uitati: perfectionismul atrage dupa sine nefericirea si ce rost mai au atunci eforturile uriase pe care le faceti in viata?

sursa: http://www.psychologies.ro/Dezvoltare-p ... 741/950854


_______________________________________
Căci Tu eşti Stânca mea, Cetăţuia mea, şi, pentru Numele Tău, mă vei povăţui şi mă vei călăuzi. Psalmul 31:3

27/02/10 12:18

   
antonela
Moderator

Locatie: Romania
Inregistat: 02/11/05
Despre esec

Esecul nu inseamna ca n-am reusit sa realizez nimic,ci inseamna ca am invatat ceva nou.

Esecul nu inseamna ca am fost un nebun,ci inseamna ca am avut credinta sa experimentez ceva pe drum.

Esecul nu inseamna ca am fost dezonorat,ci inseamna c-am indraznit si am incercat.

Esecul nu inseamna ca nu am ceea ce mi-as fi dorit,ci inseamna ca trebuie sa fac toate intr-un fel mai diferit.

Esecul nu inseamna ca sunt inferior,ci inseamna ca nu sunt perfect.

Esecul nu inseamna ca mi-am irosit tot timpul,ci inseamna ca am un motiv ca sa incep totul din nou.

Esecul nu inseamna ca ar trebui sa renunt,ci inseamna ca trebuie sa ma straduiesc mai mult.

sursa: http://www.succesdublu.ro/despre-esec/


_______________________________________
Căci Tu eşti Stânca mea, Cetăţuia mea, şi, pentru Numele Tău, mă vei povăţui şi mă vei călăuzi. Psalmul 31:3

03/03/10 19:03

   
antonela
Moderator

Locatie: Romania
Inregistat: 02/11/05
Esecul la examene

Esecul la examene este poate primul episod de acest gen din viata unui tanar. De aceea el il resimte ca si cum ar fi cel mai grav. "Nu sunt bun de nimic... Daca acum, cand am invatat atat de mult, nu am reusit, niciodata nu voi fi in stare sa obtin ceea ce vreau..." Tinerii care nu au obtinut rezultatele la care se asteptau reactioneaza negativ in fata acestei experiente.

"Mai intai trebuie sa definim termenul de esec. Dupa parerea mea nu putem vorbi de un esec cu mari implicatii psihologice decat in cazul adolescentilor care au depus eforturi pentru a invata, care s-au straduit si au fost motivati, dar care au obtinut rezultate neasteptat de mici", crede Marina Cavassi, psiholog principal in cadrul Ambulatoriului de Specialitate al Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii "Grigore Alexandrescu".

In functie de nivelul de aspiratie al copilului, trairea acestui esec in plan psihologic poate fi mai dureroasa in cazul celor care se asteptau, de exemplu, sa ia 9 si au luat 8,50. Tinerii insuficient sau inegal pregatiti, care chiar rateaza examenul, nu au asteptari prea mari si deci nu sufera prea mult.

In primul rand conteaza foarte mult setul motivational cu care a pornit la examen adolescentul. Iar aici un rol esential il au familia, profesorii si chiar si meditatorii. Pentru ca tinerii merg la examene cu ideea ca trebuie sa ia o anumita nota, pe care le-a configurat-o in minte profesorul de la meditatii: "Tu esti de 9", de exemplu.

Intre nivelul de pregatire al copilului si performantele la examen intervin foarte multe variabile. Unele tin de adolescent: maturitatea lui emotionala si capacitatea de a face fata unei situatii de examen, care este destul de stresanta. Unii tineri, care sunt mai fragili emotional, reactioneaza disproportionat in preajma examenului, chiar daca s-au pregatit foarte bine. Ei au reactii care uneori le scad drastic performantele intelectuale: fac blocaje emotionale, nu reusesc sa se mobilizeze, au o incredere scazuta in fortele proprii. Alti factori tin de parinti, pentru ca exista familii care au o atitudine total gresita fata de copiii lor. Parintii fac presiuni psihologice mult prea intense, de genul: "Nu inveti suficient, n-ai sa iei examenul!"

Tanarul va resimti astfel o stare negativa, care isi pune amprenta asupra comportamentului si atitudinii sale in situatia de examen. Parintii trebuie sa ii explice tanarului ca examenul este practic o modalitate de a-ti demonstra tie, dar si celorlalti cat poti si cam pe unde te plasezi. Este practic o confruntare, mai intai de toate cu tine insuti si apoi o comparatie cu ceilalti. Unii parinti insa, din dorinta de a avea un copil de nota 10, au o atitudine care dauneaza.

In plus, o a treia categorie de variabile care influenteaza rezultatele la examen o constituie factorii de context, care pot aparea la orice examen: tanarul poate sa aiba parte de profesori antipatici sau de o comisie cu o atitudine descurajatoare. Toate aceste lucruri sunt cauze care duc intr-o masura mai mare sau mai mica la scaderea randamentului in timpul examenului si la experienta unui esec.

"Exista de asemenea si situatia in care unii parinti ii platesc pe profesorii examinatori pentru obtinerea unor note mai bune. Sunt foarte multi tineri care nu depun absolut nici un efort de a invata pentru examene, pentru ca stiu de la parinti ca li se plateste examenul", arata psihologul Marina Cavassi. Este evident ca cei care dau bani vor ocupa locul unuia care a invatat, dar care nu si-a platit notele.

In acest caz apare sentimentul de nedreptatire care, din punct de vedere psihologic este un sentiment dificil pentru multi tineri. "Sunt copii care traiesc o reala suferinta si probabil ca este prima confruntare cu marile nedreptati ale vietii. Tinerii sunt nevoiti sa isi asume aceasta situatie nedreapta", spune cu regret psihologul.

Sfatul psihologului

"Trebuie sa iti sustii copilul, sa il incurajezi", ii sfatuieste psihologul pe parinti. "Sigur ca, daca este un copil dificil, parintii trebuie sa il scoata din lumea lui si sa il readuca in mediul scolar." Insa daca adolescentul invata, se straduieste, depune efort, e motivat, nu este deloc recomandat ca peste efortul acesta si peste emotiile specifice oricarui examen sa se mai adauge si reprosurile familiei. "Nu faci suficient, nu inveti cat trebuie si deci nu ai sa reusesti" sunt fraze care de regula influenteaza decisiv si in mod negativ psihicul tinerilor. Acest tip de atitudine nu ii ajuta pe adolescenti sa functioneze la nivelul capacitatilor reale. Parintii trebuie sa-si dea seama ca doar prin incurajari pot obtine rezultatele dorite. 

Psihologul Marina Cavassi spune ca familia nu este vinovata, dar este in mare masura raspunzatoare de sentimentele negative pe care le traiesc copiii: de stresul care se acumuleaza inaintea examenelor, de teama, de problemele emotionale pentru care ajung chiar la psiholog". Unii parinti au exigente exagerate, exista mame anxioase care induc aceasta stare si copilului lor.


sursa: http://www.copilul.ro/copii-adolescenti ... -a735.html


_______________________________________
Căci Tu eşti Stânca mea, Cetăţuia mea, şi, pentru Numele Tău, mă vei povăţui şi mă vei călăuzi. Psalmul 31:3

04/03/10 08:59

   
antonela
Moderator

Locatie: Romania
Inregistat: 02/11/05
Eşecul şcolar poate fi învinsLipsa de interes a familiei, evaluarea incorectă sau tulburările din perioada pubertăţii - cauze ale rateului şcolar


În situaţia în care copilul dumneavoastră este corigent la câteva materii, neatent sau lipsit de voinţă, nu disperaţi. Există remediu şi pentru eşecul şcolar, pus de psihologi pe seama cauzelor de ordin fizio-psihologic, de ordin social, familial şi psihologic.

“Într-o primă fază, apar încetinirea ritmului de învăţare şi lacunele. Apoi, se instalează faza rămânerii în urmă şi evitarea oricărui efort de a îndeplini sarcinile şcolare, împreună cu aversiunea faţă de învăţare.
publicitate

Într-o ultimă fază, apare repetenţia şi abandonul şcolar. Eşecul şcolar este însoţit de frustrare şi de instalarea sentimentului de nemulţumire în legătură cu unele aspecte ale vieţii din şcoală şi cu lipsa motivaţiei de studiu.

Pe termen lung, efectele psihologice ale eşecului şcolar sunt legate de dificultăţile de adaptare, încredere în forţele proprii”, spune psiholog drd. Mirela Zivari. Cauzele fizio-psihologice sunt inteligenţa şcolară sub limită, instabilitate neuromotorie, deficienţe senzoriale, tulburări legate de pubertate.

“Cauzele de ordin pedagogic fac referire la o colaborare defectuoasă cu familia elevului, pregătirea insuficientă a lecţiilor, evaluări incorecte, prezentarea deficitară a conţinutului lecţiei de către profesor”, adaugă Mirela Zivari.

Randamentul şcolar - afectat de lipsa mamei

Eşecul şcolar poate fi cauzat şi de un şoc sau o stare depresivă, de obligaţia de a îndeplini mai multe sarcini care nu sunt deloc pe placul copilului şi care creează supratensionare, nelinişte şi nesiguranţă. Dacă îi lipseşte blândeţea mamei sau dacă este convins că un dascăl îl persecută, elevul poate deveni egoist, hipersensibil, revoltat sau chiar agresiv. Cadrele didactice ar trebui să cunoască efectele negative pe care o stare de stres prelungită o poate avea asupra copilului, ţinând cont şi de condiţiile din familie.

“Această stare îi poate afecta randamentul şcolar, plăcerea şi motivaţia de a învăţa, capacitatea de a depăşi obstacolele. Este indicat ca profesorii să manifeste dragoste, înţelegere şi dăruire pentru elevi şi să cunoască foarte bine particularităţile şi posibilităţile reale ale elevului. Psihologul trebuie să descopere ce se află în spatele eşecului şcolar, care este motivul real ce a condus la această situaţie. Prin consiliere, acesta va urmări să readucă un echilibru emoţional în viaţa elevului”, spune psihologul Zivari.

Elevii cu probleme la şcoală au nevoie de sprijinul părinţilor, care trebuie să îi ajute să îşi redobândească încrederea, găsind echilibrul între toleranţă şi exigenţă.

„Sunt indicate programele de recuperare individualizate, cunoaşterea sferei de interes a elevului, stabilirea unei legături stânse între familie şi şcoală, crearea unei motivaţii pentru studiu, stabilirea unei relaţii bune între profesor şi elev şi asigurarea unui climat afectiv corespunzator”, explică psihologul nostru. (R.I.N.)


sursa: http://www.gandul.info/supliment-scoala ... ns-2400283


_______________________________________
Căci Tu eşti Stânca mea, Cetăţuia mea, şi, pentru Numele Tău, mă vei povăţui şi mă vei călăuzi. Psalmul 31:3

23/03/10 14:59

   
Pagini: 1    Felicitari Craciun, Felicitari cu ocazia Craciunului si Anului Nou, Felicitari electronice de sarbatori, Felicitari cu mesaj crestin Nasterea Domnului, Mesaje sarbatori de iarna, Urari de Anul nou, Urari sarbatori
felicitari electronice mesaj inviere felicitari sfintele pasti felicitare online pentru pasti felicitari crestine cu mesaj din Biblie felicitare cu mesaj de inviere felicitare cu mesaj de inviere felicitare crestina verset biblic inviere
Mergeti la
Powered by PunBB
© Copyright '02-'04 Rickard Andersson
© 2005-2018 TANARCRESTIN.net