TANARCRESTIN.net

Forum | Regulament | Cautare | Inregistrare | Login

Nu esti conectat.

tcForum/Legalism si traditionalism bisericesc ?/Locul femeii in biserica Moderat de +Archangel+, Old  
Autor
Mesaje Pagini: 1 ... 4 5 6 7 8
giany
membru

Inregistat: 18/05/07
la ce sa da u re fr es h? ??

18/09/08 16:27

Sword
membru

Inregistat: 01/02/08
sa citesti mesajul meu. Ca vad ca in profil nu-s prea multe optiuni

Ultima modificare de Sword (18/09/08 16:34)

18/09/08 16:34

giany
membru

ca re me sa j . nu am ni mi c pe mp si ni ci pe pm .. un de sa ci te sc ?

18/09/08 16:36

Sword
membru

Pai ideea ii ca nu stiu cum sa-ti scriu privat...si nici sa-ti dau messu

18/09/08 16:37

giany
membru

ia de ai ci id ul me u .. mi e nu im i e fr ic a sa il da u ... : giany_v././/

18/09/08 16:38

april
admin forum

Inregistat: 15/10/05
mamaaa, ce faceti aici ?

giany, credeam ca te-ai potolit. Nu mai face chat si off-topic pe unde apuci. Valabil si pentru ceilalti. Si atentie si la limbaj, ca cine stie cum esti iar interpretat.

Si v-as invita sa discutati, fratilor si surorilor, despre Locul femeii in Biserica , ca doar de asta a fost deschis subiectul asta. De emanciparea femii in general ati discutat si la globalizare. Nu ati vrut un subiect nou, acum v-ati mutat aici. Mda.

18/09/08 18:07

Sword
membru

Posibil ca Norkis ne inspira la asta..;)

18/09/08 20:09

Norkis
membru

Inregistat: 17/07/08

giany a scris:

rezum toata discutia ... nici macar la cratitza nu sunteti cele mai bune ... de ce cred unii sau unele ca ar fi bune de altceva ??? ... ahaaaaaaa... va spun eu fetelor si femeilor ... de la o distanta mai mare sau mai mica se vede un "ciolan" pe care voi il vreti ... la fel cum fac si multi dintre barbati ... asta e ... dar din slaba pricepere in domeniul culinar ... posibil sa fie gatit prost sau nu foarte delicios ... deci ... cine ar fi mai indreptatit sa gateasca ciolanul ??? bineinteles cel care si-a castigat locul 1 in domeniul culinar ... chiar si in realitate ... ma rog ... deci barbatul ...

Doresc doar sa te intreb, Giany. Ce contributie ai tu in faptul ca te-ai nascut barbat? Vorbesti foarte usuratic la adresa femeilor. Barbatii pot gati la fel de bine ca si femeile;doar ca ei ies in evidenta tocmai pt ca sunt barbati iar statutul de bucatar este unul rar pentru acest sex, in unele locuri.

Atata timp cat vrei sa discreditezi un sex,iti recomand sa te transformi in alga cu inmultire asexuata.

19/09/08 10:48

Norkis
membru

Sword a scris:

Posibil ca Norkis ne inspira la asta..;)

"Doamne, femeia mi-a dat sa mananc din pom!". Ce jenant, nici la varsta asta sa nu fii capabil sa iti asumi o responsabilitate.

M-a indignat si ma indigna statutul pe care il acordati femeii nu doar in biserica ci si in afara ei-o buna parte din voi.

19/09/08 10:54

Sword
membru

Asa-i Norkis ca ai ceva influente feministe in tine? Spunea cineva pe aici pe undeva ca toate slujbele sunt importante. Daca toate-s importante de ce va suparati cand vine vorba de a face mancare? Ca daca-i vorba de carat saci de ciment barbatii nu se supara si nici nu spun ca ar fi si treaba femeii asta. Important ii sa stie fiecare rolul lui. Nu sa se faca o lupta intre sexe.
PS. Glumeam Norkis cand am zis ca tu ne-ai influentat ;)

Ultima modificare de Sword (19/09/08 14:51)

19/09/08 14:50

Sarah
membru

Inregistat: 08/03/07

Norkis a scris:

M-a indignat si ma indigna statutul pe care il acordati femeii nu doar in biserica ci si in afara ei-o buna parte din voi.

Norkis, ti s-a intamplat sa fii discreditata,din cauza ca esti femeie?
Mie mi se pare ca suntem acceptate f bine in societate,si chiar suntem apreciate.
Ce daca eu ca femeie nu ajung sa predic? am si asa multa treaba in familia mea,incat nici timp n-as avea sa ma pregatesc. Cred ca cele care au rol de mame,fac o slujba mult mai buna ca un predicator,sau un pastor,si daca ne uitam numai la cate are de facut o sotie (femeie),eu zic ca e suficient de mult ca sa-i dea satisfactie si implinire. Domnul sa ne lumineze pe toti.

Tu imi dai scutul mantuirii Tale,dreapta Ta ma sprijineste,si indurarea Ta ma face mare. Ps.18:35

19/09/08 15:01

Sword
membru

Amin!

19/09/08 15:12

+Archangel+
Moderator

Inregistat: 05/07/06
Mai Norkis dar ce statut am acordat noi femeii atat in biserica cat si in afara ei? Ce ai dori sa faci si nu te lasam noi?

19/09/08 15:14

Sword
membru

Femeia in societatea noastra cel putin are toate drepturile egale cu a barbatului. Mai putin autoritatea de a predica. Apropos Arch...stii ca feministele au cerut dreptul de a intra si la Athos acolo unde nu aveau voie femei? Nici atat nu au priceperea sau bunul simt sa inteleaga ce inseamna manastire de barbati. Intr-un camin studentesc exista impartirea asta si este acceptata, nu ar putea nici atata sa priceapa? Nu. Dar vor sa transforme locul in altceva.

Ultima modificare de Sword (19/09/08 15:18)

19/09/08 15:15

Norkis
membru

1) Sunt acceptata si apreciata ca femeie pretutindeni: fie ca este vorba de munca, fie ca e vorba de implicare ca femeie in viata bisericii mele;
2) Inteleg ca femeile nu au voie sa vorbeasca in bisericile d-voastra; insa de aici pana la cratita si statut inferior/secundar al femeii, e o cale lunga; iar eu una nu am intalnit acest fapt scris o data in acest topic.
3) Pavel spune ca femeile sa taca in biserica; acest lucru se intampla intr-un context in care cei din biserica erau impartiti in partide, se dadeau unii pe altii spre judecata iar in alte biserici necrestine femeile erau cele care proroceau si cuvantau; pentru a se face o distinctie Pavel a cerut umilinta din partea femeilor cat si a barbatilor;
4)In alt context insa, la Flipi, erau laudate diaconesele sau cele care proroceau in biserica;

Lumea in care lucra si predica apostolul era dominata de elenism. In Grecia, dar si in tarile in care a patruns influenta greceasca prin cuceririle lui Alexandru Macedon, statutul femeii era deplorabil:
              - Femeia nu avea voie sa iasa din casa neinsotita. Daca trebuia sa iasa din casa, era obligata sa fie insotita de o doica.
              - Era umilitor pentru un barbat sa-si insoteasca sotia la iesirea din casa.
              - Barbatul mergea inainte, sotia ramanea in urma, iar cei doi nu comunicau.
              - Femeia nu avea nicio educatie intelectuala.
              - Filozofii greci invatatu ca e o pierdere de vreme sa stai de vorba cu o femeie. Doar la inmormantari se permitea barbatilor sa stea de vorba in public cu sotiile lor.
              - Inchinarea se facea in temple separate.
              - Aristotel- profesorul lui Alexandru Macedon- invata ca barbatul este mintea, iar femeia este trupul. Mintea comanda, iar trupul executa. Tot el invata ca femeia este un accident al naturii.
              Acestea erau conceptiile grecilor pe care Alexandru Macedon le-a raspnadit in toate teritoriile cucerite. Din nefericire, multe din aceste mentalitati s-au pastrat pana in zilele noastre.
In privinta inchinarii, in sinagogi barbatii stateau in fata, iar femeile in spate, dupa o perdea, neavand voie sa spuna nimic. Femeile erau private de orice forma de educatie. Cum ar fi fost ca acestea sa se puna sa instruiasca pe altii?

5)In alt context, Departe de a fi  un misogin si departe de a desconsidera femeia in biserica, el a fost preocupat permanent ca femeia sa-si redobandeasca statutul ei de la inceput: egala in drepturi, privilegii si  obligatii cu barbatul.
              Pavel e singurul predicator care predica nevoia ca femeia crestina sa invete, sa se instruiasca, pentru a putea fi tot mai eficienta in lucrarea lui Dumnezeu. Iar cand acesta instruire se va fi facut, Pavel nu ezita, intr-o lume dominata de cultura pagana a grecilor, sa dea de lucru femeilor in biserica lui Cristos, sa le incurajeze si apoi sa le aprecieze lucrarea.
              Pavel a avut un vis cu privire la statutul barbatilor si femeilor in Biserica lui Christos:
              “Toti care ati fost botezati pentru Christos, v-ati imbracat cu Christos. Nu mai este nici iudeu, nici grec; nu mai este nici rob, nici slobod; nu mai este nici parte barbateasca, nici parte femeiasca, fiindca toti sunteti una in Christos Iisus.” Galateni 3, 27-28
6) Baieti, indiferent de ceea ce credeti, eu stiu ce sunt, gandesc si simt; nu de putine ori am fost alarmata sa aud ca exista ONG-uri de-ae femeilor in Occident care dau in judecata companii de telecomunicatii doar pentru ca au creat telefoane mobile pentru femei; sunt indurerata pentru tatii care in urma divortului isi pot vedea copii doar 1-2 ori pe saptamana/luna; ma doare ca sunt atatea reprezentante de sex feminin care barfesc mai mult decat se poate accepta la biserica-normal ca pe acelea nu mi le-as dori intr-o slujba bisericeasca; si ma doare(nu in ultimul rand) sa stiu canumai femeile sunt considerate a fi sexul frumos(barbatii sunt niste persoane deosebite, capabili de lucruri deosebite si mari) iar barbatii ca fiind sexul tare(cunosc mame care au infruntat sanatate si saracie doar pentru a cladi un viitor copiilor lor);

7)Nu consider ca lumea aceasta pacatoasa este capabila de esgalitate si nici nu doresc sa existe egalitate totala; cum o spun si unii filosofi mari, existand pacat in lumea aceasta, egalitatea va fi ntotdeauna interpretata gresit si folosita ca pretext pentru inversarea rolurilor de gen, si nu pentru acces s sanse egale;
8)In lumea de dinainte de cadere exista egalitate intre sexe, iar faptul ca Dumnezeu a creat-o mai tarziu pe Eva a fost un exercitiu de providenta: pentru a aprecia mai mult valoarea unei persoane, trebuie sa intelegi ce reprezinta lipsa acesteia;
9)cat despre societate, consider ca este bine ca atat femeile cat si barbatii sa aiba acces egal la locuri de munca si functii pe salarii egale pe scara ierarhica a institutiilor sau firmelor, aceleasi drepturi electorale etc, iar in biserica, sunt foarte de acord ca barbatul sa fie cel care o reprezinta ca vorbitor, om public etc insa in problemele sensibile ale vietii din biserica sunt ata sa accept femei instruind sau predicand altor(biserici mici fara barbati sanatosi sau ati de a predica, recomandari pentru femei si copii etc). Asa cum David a luat din piinile pentru punerea in fata consider ca Dumnezeu nu este un Dumnezeu a paradoxului-El intotdeauna se va folosi de femei intelepte in lucrarea Sa;
8)Cat despre feminism, consider ca este o filosofie de viata cu doua taisuri, dar care de cele  mai multe ori isi arata o singura latura; sunt foarte de acord ca datorita miscarii de femei inceputa in occident, acestea puteau deveni doctori(eu una nu m-as duce niciodata la ginecolog barbat), invatatoare si profesori avocate, secretare, manageri etc. Insa de aici pana la a devaloriza rolul barbatului in societate, capacitatle sale si a schimba un sistem de dominatie(patriarhatul) cu matriarhatul este un fapt radical si costisitor pentru estetica morala sociala si nu numai.
9) Baieti, fiti binecuvantati, iubiti, capabili de sentimente mari si de multa munca si rabdare;fetelor urmati-le exemplul si fiti chiar voi exemple pentru ei.

Norkis,

19/09/08 15:58

Norkis
membru

Va doresc o conversatie placuta pe acest topic.Eu una nu o voi mai face. Cu bine, N.

19/09/08 16:03

UnderZero
membru

Inregistat: 19/04/08
Draga Norkis, cred sincer ca aici a fost vorba intr-o mai mare parte de confuzie decat de dezacord (nu vorbesc in numele celorlaltor membri, ci e o conluzie personala la rece)...
PS: Ne exprimam clar si deschis opinia pe forum, de exemplu, si nimeni nu se leaga de asta.

Ultima modificare de UnderZero (19/09/08 16:13)

19/09/08 16:11

giany
membru

deci ... clar ... decat sa polemizez ... mai bine ma duc eu la cratitza ... hmmm... nu stiam eu de ce s-or apucat barbatii de gatit ... ma rog ... si ma inclin ... dar numai LUI ma inchin din cate stiu eu ... norkis iti doresc sa ajungi la drepturi egale poate chiar sa obtii mai mult decat barbatul ... adica si ... fii f atenta ... sa ajungi sa cari doi saci de ciment si barbatul numai unul ... hai te rog ... DOAMNE ajuta ... mai ... fratilor ... haidati la cratitza ca norkis s-o apucat de facut calcule cat de mare ar trebui sa fie ca sa nu mai fie mica ... adica femeie ... io ii urez succes mult si spor in toate cele ...

19/09/08 16:57

giany
membru

ca sa vedeti voi panarama mondiala (vorba unui var de-al meu) ... daca eu voi fugi la cratitza sigur atunci si femeia va alerga in aceeasi directie crezand ca io urmaresc ceva ... vreun "ciolan" mare ... vreun castig de pozitie ...

19/09/08 17:22

giany
membru

dar ... iaca ... am gasit solutia a mai ciudata ... io ... totusi ... fiind barbat ... gandesc cate ceva ... paremi-se interesant ... deci ... voi lua un sac de ciment si ma voi indrepta catre cratitza ... hmmm si imhaaa... mama ... mama ... nu e tare ... ??? joc la deruta ... :D:D:D

scuze pt postari consecutive ...:)

19/09/08 17:46

simona
membru

Inregistat: 19/02/08

UnderZero a scris:

Draga Norkis, cred sincer ca aici a fost vorba intr-o mai mare parte de confuzie decat de dezacord (nu vorbesc in numele celorlaltor membri, ci e o conluzie personala la rece)...
PS: Ne exprimam clar si deschis opinia pe forum, de exemplu, si nimeni nu se leaga de asta.

Rar, dar se intampla. :D Sunt de acord cu Under, Norkis. Nu stiu de ce ai facut, si de ce ai creat confuzie... Poate chiar doar ca sa ne trantesti concluzia. Apreciez ca ne-ai pus la gandit, dar poate nu a fost cel mai ok mod posibil. ;) Cred ca realizezi si tu, ca noi nu ne dispretuim pe noi insene, femei fiind, si nici nu consideram ca daca era dupa noi Isus nu s-ar fi uitat la noi. Dar din toate postarile tale, deduceam un singurul lucru: femeia la amvon. Eu nu sunt de acord cu asta.

Gandeste-te ca pe mine m-a tras de maneca un frate, ca raspundeam la intrebarile fratelui pastor, vinerea seara cand luam textul biblic la purecat. Si DOAR raspundeam la niste amarate de intrebari! Si nu am considerat gresit. Imi place sa spun poezii in biserica, si imi place sa lucrez cu copiii, si sa ii invat, dar... Rolul acesta il vad strict pentru baieti. Acela de a predica. Si rar! Si chiar deloc, nu am vazut o biserica in care sa nu fie macar unul apt sa predice. ;)

In fine... Asta era ideea mea.

19/09/08 18:08

giany
membru

tu anomis ce ai face daca ai vrea drepturi egale sau mai mari decat ale barbatului ... la faza cu cimentul si cu cratitza ... :)

cat despre faptul ca ai raspuns si tu la niste intrebari ... cred ca acel om a exagerat ... io nu incerc sa pun pumnul in gura nimanui ... daca stam bine si ne gandim ... partea femeiasca a adus MANTUITORUL pe lumea asta ... deci ???

Ultima modificare de giany (19/09/08 18:26)

19/09/08 18:13

simona
membru

Inregistat: 19/02/08
As face ce ar face o femeie: as coordona si cratita si cimentul. :D Mai, eu nu am putere sa ridic un sac de ciment, si pe de alta parte nu stiu sa gatesc. Dar presupun ca as putea invata sa gatesc, iar la ciment nu m-as baga niciodata. E o treaba de barbat. Am mai mentionat lucrul asta.

Dar cred ca exemplele astea doua nu sunt concludente. Sunt femei zdravene care nu s-ar da inapoi de la o astfel de munca, si stim cu totii cat de buni bucatari sunt unii barbati. Cred ca ar trebui sa facem referire strict la rolul femeii in biserica. Eu nu il vad unul secundar. Asta e ca si faza cu trupul. Ar putea urechea sa zica:"Pai, eu de ce nu pot sa vad?? Inseamna ca am un rol secundar in afacerea asta! Vreau sa fiu ochi!" Nu stiu daca intelegeti paralela pe care o fac. :) Dar suntem un trup, si nici o slujba nu e usoara pentru cel ce o face, si o face cu drag. Nu exista pozitii in biserica. Nu il respect mai mult pe pastor, decat pe cel care face curatenie. Nu il respect mai mult pe baiatul de la statie, si mai putin pe femeia care preda la copii. Ii apreciez pe toti, si consider ca fiecare isi face treaba. Dar nu l-as vedea pe pastor, stand jos, in banca, si ascultand-o pe invatatoarea de la copii invatand din Biblie, biserica. Asa vad eu lucrurile. :)

19/09/08 18:44

giany
membru

mda... ai dreptate .... tocmai de aia ochiul s-a gandit sa zica : mai ... eu nu aud ... :D:D:D .... restul cred ca iti dai seama ce urma sa spun ...

19/09/08 18:48

april
admin forum

Inregistat: 15/10/05
Ce ghiveci faceti peste tot, iar giany trebuie sa mai puna ceva in cratita aia, ca altfel nu poate.

19/09/08 18:54

Pagini: 1 ... 4 5 6 7 8    

Felicitari Craciun, Felicitari cu ocazia Craciunului si Anului Nou, Felicitari electronice de sarbatori, Felicitari cu mesaj crestin Nasterea Domnului, Mesaje sarbatori de iarna, Urari de Anul nou, Urari sarbatori
felicitari electronice mesaj inviere felicitari sfintele pasti felicitare online pentru pasti felicitari crestine cu mesaj din Biblie felicitare cu mesaj de inviere felicitare cu mesaj de inviere felicitare crestina verset biblic inviere
Mergeti la