TANARCRESTIN.net

Forum | Regulament | Cautare | Inregistrare | Login

Nu esti conectat.

tcForum/Legalism si traditionalism bisericesc ?/Spalarea picioarelor Moderat de +Archangel+, Old  
Autor
Mesaje Pagini:  1 2 3 4 5
jezzy
membru

Inregistat: 13/03/06

OLD TRAIAN a scris:

Daca Domnul Iisus zice despre paine: "luati mancati" sau despre rodul vitei: "luati si beti", noi nu spunem ca este simbol ci intelegem literal, tot asa Domnul Iisus spune: "sunteti datori sa va spalati picioarele", asta este tot literal, daca suntem onesti cu interpretarea.

Daca e sa ne gandim bine, nici cei care practica spalarea picioarelor, nu au luat-o literal-literal.Pentru ca Domnul Isus a spalat picioarele tuturor ucenicilor, nu doar unuia, si dup-aia sa continue ei intre ei.

Si eu cred ca Domnul Isus a spalat picioarele ucenicilor, in primul rand pentru ca exista o necesitate fizica(aveau picioarele murdare), dar mai mult decat atat, exista si o necesitate spirituala, in contextul in care ei avusesera discutii despre cine va fi cel mai mare.
Din acest motiv si intreaba Domnul Isus:"Înţelegeţi voi ce v-am făcut Eu?", sau ii spune lui Petru :"ce fac Eu, tu nu pricepi acum".
Asta arata faptul ca in spatele acestui act fizic se ascundea un mesaj important si o lectie care trebuia invatata de toti ucenicii.Spalarea picioarelor a fost o pilda pentru insusirea unei atitudini, aceea de a fi gata tot timpul pentru a sluji altora.

Nu vad ce semnificatie ar mai avea aceasta practica in zilele noastre, in conditiile in care toata lumea vine la biserica cu picioarele curate, deci necesitatea fizica chiar nu mai exista, si mai ales nu pricep cum de s-a ajuns sa se lege practica asta de Cina.
Intr-adevar, dupa ce le-a spalat picioarele, Domnul Isus a instituit Cina, lasand painea si paharul ca simbol al legamantului incheiat cu El, dar nu vad nicaieri ca spalatul picioarelor ar face parte din acest simbol al legamantului.

21/08/11 01:09

Old
Moderator

Inregistat: 18/01/08

jezzy a scris:

Daca e sa ne gandim bine, nici cei care practica spalarea picioarelor, nu au luat-o literal-literal.Pentru ca Domnul Isus a spalat picioarele tuturor ucenicilor, nu doar unuia, si dup-aia sa continue ei intre ei.

Iar daca ne gandim si mai bine, vedem ca totusi au luat-o literal-literal. :P
Stii de ce? Pentru ca Domnul Iisus le-a spalat picioarele tuturor, dar a zis: voi sa va spalati picioarele unii-altora. Asa ca trebuia ca toti sa urmeze porunca si nu aveau cum sa spele fiecare pe fiecare, nu?

Si eu cred ca Domnul Isus a spalat picioarele ucenicilor, in primul rand pentru ca exista o necesitate fizica(aveau picioarele murdare),
  Necesitatea fizica nu era pentru toti. Unii se spalasera, pentru ca Domnul zice: "cine s-a scaldat n-are trebuinta sa-si spele decat picioarele ca sa fie curat de tot; si voi sunteti curati, dar nu toti..." Cu toate acestea, toti au fost spalati.

Nu vad ce semnificatie ar mai avea aceasta practica in zilele noastre, in conditiile in care toata lumea vine la biserica cu picioarele curate, deci necesitatea fizica chiar nu mai exista...

La chestia ce ai zis ca aveau picioarele murdare, da exista o traditie a vremii ca musafirul era spalat pe picioare, dar nu gazda il spala ci un servitor.
Necesitatea mare pe care a dovedit-o Domnul nu era in primul rand picioare curate, cat slujirea; asa ca El Domnul a slujit ca sa fie un model.

Apoi, daca  atunci aveau picioare murdare(nu toti, ci unii), acuma, cu incaltamintea din "piele ecologica", au picioare transpirate. (nu toti, ci unii) :D
Eu as prefera sa spal mai degraba picioare prafuite cum aveau atunci, decat picioare transpirate, care sunt curate dar put.

Spalarea picioarelor a fost o pilda pentru insusirea unei atitudini, aceea de a fi gata tot timpul pentru a sluji altora.
Asta am zis si eu. Dar atitudinea nu este doar la nivelul mintii ci la nivelul practicii.

dar mai mult decat atat, exista si o necesitate spirituala, in contextul in care ei avusesera discutii despre cine va fi cel mai mare.

Iar in contextul nostru nu exista si necesitatea asta? Nu exista inclinatia de a-si disputa intaietatea?

mai ales nu pricep cum de s-a ajuns sa se lege practica asta de Cina.
Intr-adevar, dupa ce le-a spalat picioarele, Domnul Isus a instituit Cina, lasand painea si paharul ca simbol al legamantului incheiat cu El, ...

Ai zis ca nu vezi de unde, dar tot tu spui ca a fost legat de instituirea cinei. Probabil asa au inteles si altii ca de acolo.

Acuma, din perspectiva umana, si mie spalarea picioarelor mi se pare o treaba tare nashpa, dar daca Domnul Iisus o spune explicit, atunci asa e. El zice: "sunteti datori sa va spalati piioarele unii altora"

21/08/11 13:35

jezzy
membru

OLD TRAIAN a scris:

Necesitatea fizica nu era pentru toti. Unii se spalasera, pentru ca Domnul zice: "cine s-a scaldat n-are trebuinta sa-si spele decat picioarele ca sa fie curat de tot; si voi sunteti curati, dar nu toti..." Cu toate acestea, toti au fost spalati.

Aici te contrazic.Toti aveau nevoie de spalarea picioarelor, si fizic, si spiritual.Isus ii spune asta lui Petru , deoarece el Ii ceruse sa ii spele si mainile si capul.Si de aia spune El ca, cine s-a spalat, nu mai are nevoie decat sa se spele pe picioare pentru a fi curat.
Si oricum ce a spus El, avea mai mult inteles spiritual, pentru ca se gandea la Iuda, cand a zis ca "sunteti curati, dar nu toti".

La chestia ce ai zis ca aveau picioarele murdare, da exista o traditie a vremii ca musafirul era spalat pe picioare, dar nu gazda il spala ci un servitor.

Nu neaparat.Aminteste-ti ca lui Simon i-a reprosat ca nu I-a dat apa sa se spele, cand a intrat in casa lui.Ma gandesc ca era si un semn de respect, nu doar de umilinta, atunci cand ii spalai picioarele cuiva care intra in casa ta.

Iar in contextul nostru nu exista si necesitatea asta? Nu exista inclinatia de a-si disputa intaietatea?

Exista si la noi, dar ce se practica acum nu are absolt nici o legatura cu ce a facut Domnul Isus atunci.Pe bune, acum, cat de smerit esti atunci cand le speli picioarele prietenilor tai?Ca inteleg ca asa se face, fiecare cu cine se intelege mai bine.Domnul Isus i le-a spalat chiar si lui Iuda, desi stia tot ce avea sa urmeze.
Eu personal, nu asa simti ca cineva e mai smerit sau ca ma respecta, sau orice altceva, daca mi-ar spala picioarele.Macar de s-ar gandi cineva sa imi spele masina, sau sa imi tunda gazonul, sau imi aspire prin casa :D, aia chiar ar fi lectie de smerenie, dar altfel nu vad cum, ca poti sa ii speli picioarele cuiva si totusi sa il dispretuiesti in inima ta.

Ai zis ca nu vezi de unde, dar tot tu spui ca a fost legat de instituirea cinei.

S-a legat, in sensul ca s-a intamplat in aceeasi seara, orice alta legatura nu exista.

Acuma, din perspectiva umana, si mie spalarea picioarelor mi se pare o treaba tare nashpa, dar daca Domnul Iisus o spune explicit, atunci asa e. El zice: "sunteti datori sa va spalati piioarele unii altora"

Mie nu mi se pare naspa, mi se pare fatarnicie.Si consider ca cine practica asta, n-a inteles nimic din ce a facut Isus in ziua aia.Ca El nu a facut ceva in genul "hai sa va arat cat de smerit sunt", cum fac oamenii acum.El, fiind smerit, a facut asa, dar la oameni e invers:vor sa arate cat sunt de smeriti, si considera ca trebuie sa faca asta.
Nah, acu' aruncati cu rosii!:P

Ultima modificare de jezzy (21/08/11 15:33)

21/08/11 15:30

irlanda
membru

Inregistat: 14/03/08

jezzy a scris:

Pe bune, acum, cat de smerit esti atunci cand le speli picioarele prietenilor tai?

In primul rand arati smerenie fata de Domnul prin implinirea unei porunci.

jezzy a scris:

Ca inteleg ca asa se face, fiecare cu cine se intelege mai bine.Domnul Isus i le-a spalat chiar si lui Iuda, desi stia tot ce avea sa urmeze.

Nu se face asa. Nu doar prietenilor le speli picioarele, ci oricui. In special celui care ti-a gresit sau i-ai gresit.

jezzy a scris:

Eu personal, nu asa simti ca cineva e mai smerit sau ca ma respecta, sau orice altceva, daca mi-ar spala picioarele.

Tu trebui sa treci de faza in care a fost si Petru initial cand n-a putut pricepe nimic din ce facea Domnul cu stergarul si ligheanul...

jezzy a scris:

ca poti sa ii speli picioarele cuiva si totusi sa il dispretuiesti in inima ta.

La fel cum se intampla sa dai "pace" cu cineva dar in  inima sa porti razboi. N-are treaba dispertul, cu spalarea picioarelor. Poti sa dispretuiesti pe cineva facand lucruri mult mai pioase .

jezzy a scris:

S-a legat, in sensul ca s-a intamplat in aceeasi seara, orice alta legatura nu exista.

Aiurea...Domnul Isus nu si-a implinit lucrarea pe pamant facand-o limitat de timp, spatiu sau lipsa de idei...Are legatuta cu Cina pentru ca intre ei erau discutii care trebuiau rezolvate si lamurite ca sa se poata impartasii cu trupul si sangele Domnului.

jezzy a scris:

Mie nu mi se pare naspa, mi se pare fatarnicie.

Mie mi se pare fatarnicie, sa te simti mai sfant, mai sincer si mai judecator, incalcand porunca Domnului...

jezzy a scris:

Si consider ca cine practica asta, n-a inteles nimic din ce a facut Isus in ziua aia.

Cine practica spalarea piciorelor urmeaza si implineste porunca Domnului care ne indatoreaza la implinirea acestei practici si ne promite fericirea.

Cei care n-au inteles nimic sint cei care n-o fac, logic.

Ca daca ar fi inteles ce trebuie, si ca Domnul Isus nu era in pana de exprimare teoretica a gandurilor Sale sau a voii Sale, si in acesta pana  s-a gandit sa faca putina practica si s-a balacit cu ucenicii in  apa, ar face-o fara a mai pune la indoiala faptul ca daca Domnul Isus a facut practica(in intelepciunea Sa putea sa se foloseasca de cuvinte care sa-i faca sa inteleaga pe ucenici ceea ce voia sa le transmita)dorind ca si noi sa facem intocmai.

Cine este mai mare ca domnul Isus , ala are voie sa nu implineasca aceasta porunca. Restul, toti, sintem datori, sa facem spalarea piciorelor.

jezzy a scris:

Ca El nu a facut ceva in genul "hai sa va arat cat de smerit sunt", cum fac oamenii acum.

Nici botezul nu l-a facut ca "sa ne arate cat de pacatos este". L-a facut dandu-se un exemplu pentru noi.

jezzy a scris:

vor sa arate cat sunt de smeriti, si considera ca trebuie sa faca asta.

Mi-e greata de clica asta de "pocaiti" care una doua, daca vad pe vreunul care se sileste mai mult decat ei, imediat il baga in categoria "nesmeritilor", fatarnicilor, legalistilor, etc...bleah

Cine face spalarea picioarelor vrea sa arate ce a aratat si la botez, ca ceea ce  exista in interior, ceea ce s-a infaptuit in interior se exprima prin exterior.

Scufundarea in apa botezului, nu te spala de pacat, nu te mantuieste. De ce s-o mai facem ca doar e ceva simbolic, nu? Este o martuire, o exprimare fizica/publica a nasterii din nou. Pe langa faptul ca este o porunca a Domnului .

Adica in cazul spalarii picioarelor, iubirea, slujirea, acceptarea pe care ai inteles ca trebuie sa o ai fata de aproapele tau TREBUIE, datorita poruncii laste de Domnul, sa se exprime si prin actul fizic, printr-o martuire  de spalare a piciorelor unii altora.

Daca te minti singur ca, chipurile tu, esti smerit, ierti/iubesti/slujesti/accepti pe aproapele tau, dar te impiedici de spalarea picioarelor, n-are nicio valoare sfintenia ta de om care pretinde ca stie si ca a inteles ce inseamna sa fii slujitorul tuturor sau ca ainteles vreo iota din ceea ce a facut Domnul prin splarea picioarelor ucenicilor Sai.

Ultima modificare de irlanda (22/08/11 00:47)

22/08/11 00:43

jezzy
membru

irlanda a scris:

Aiurea...Domnul Isus nu si-a implinit lucrarea pe pamant facand-o limitat de timp, spatiu sau lipsa de idei...Are legatuta cu Cina pentru ca intre ei erau discutii care trebuiau rezolvate si lamurite ca sa se poata impartasii cu trupul si sangele Domnului.

Daca ar avea intr-adevar legatura cu Cina, mi se pare cel putin curios ca nu se mai aminteste nimic de spalarea picioarelor in pasajul din 1 Corinteni 11:

23. Caci am primit de la Domnul ce v-am invatat; si anume, ca Domnul Isus, in noaptea in care a fost vandut, a luat o paine.
24. Si, dupa ce a multumit lui Dumnezeu, a frant-o si a zis: "Luati, mancati; acesta este trupul Meu care se frange pentru voi; sa faceti lucrul acesta spre pomenirea Mea."
25. Tot astfel, dupa Cina, a luat paharul si a zis: "Acest pahar este legamantul cel nou in sangele Meu; sa faceti lucrul acesta spre pomenirea Mea, ori de cate ori veti bea din el."
26. Pentru ca, ori de cate ori mancati din painea aceasta si beti din paharul acesta, vestiti moartea Domnului, pana va veni El.

Si de fapt, mai curios este ca nu se mai aminteste nicaieri despre asta, nu se spune despre primii crestini ca ar fi practicat asa ceva.Or mai fi spalat ei picioarele, ca banuiesc ca tot sandale purtau, dar nu in sensul in care a facut-o Domnul Isus.

irlanda a scris:

Mie mi se pare fatarnicie, sa te simti mai sfant, mai sincer si mai judecator

Da, ai dreptate, exact asta inseamna fatarnicie...Dar nu stiu despre cine vorbim.

irlanda a scris:

Mi-e greata de clica asta de "pocaiti" care una doua, daca vad pe vreunul care se sileste mai mult decat ei, imediat il baga in categoria "nesmeritilor", fatarnicilor, legalistilor, etc...bleah

Iar greata asta merge mana in mana cu smerenia, nu-i asa?
De fapt, exact despre asta vorbeam eu in mesajul anterior.Speli picioarele unora duminica, si in restul saptamanii ti-e greata de ei.Oare lui Isus cata greata I-o fi fost de Iuda?

Ultima modificare de jezzy (22/08/11 19:30)

22/08/11 17:40

irlanda
membru

jezzy a scris:

Daca ar avea intr-adevar legatura cu Cina, mi se pare cel putin curios ca nu se mai aminteste nimic de spalarea picioarelor in pasajul din 1 Corinteni 11

Mie mi se pare curios cum unii iau de bun sa creada cuvintele Domnuli sau nu, numa' daca se mai pomenste si in alta parte despre acele cuvinte....

Si daca tot ne place sa implinim poruncile Domnului functie de numarul repetitiei lor, pe paginile Bibliei, nu ti se pare curios si faptul ca in Ioan 13 nu se pomeneste nimic de frangerea painii si de paharul cu vin, lucruri specifice Cinei Domnului amintite de Pavel in 1Corinteni 11?

Cuvintele Domnului:"si voi sa faceti cum am facut Eu" sau "sinteti datori" pentru unii sint de neinteles, neconvingatoare sau insuficiente.

jezzy a scris:

Si de fapt, mai curios este ca nu se mai aminteste nicaieri despre asta, nu se spune despre primii crestini ca ar fi practicat asa ceva.Or mai fi spalat ei picioarele, ca banuiesc ca tot sandale purtau, dar nu in sensul in care a facut-o Domnul Isus.

Ma gandesc ca pentru primii crestini cuvintele Domnului erau suficiente sa-i puna pe roate in a le indeplini, fara a mai cauta alte explicatii inutile care sa-i motiveze in a-si intocmi caile cum le place lor.

Pana la Domnul Isus, care prin spalare picioarelor ucenicilor a schimbat scopul principal al acestei practici, oamenii care erau gazda si primeau oaspeti, de regula isi aratu ospitalitatea fata de acestia indeplinindu-le aceasta nevoie de  a-si spala picioarele . Lucru care era infaptuit, fie de cei in cauza(oaspteii) fie de vreo sluga a gazdei.

Prin exemplul sau, Domnul Isus a spus geva de genu'"daca vreti sa aveti parte cu Mine, si sa fie ferice de voi, fiti cel mai de pe urma si slujitorul tuturor spaland voi insiva picioarele oaspetilor si neasteptand ca aceasta slujba sa fie facuta numai de slugi sau de cei neinsemnati.

"Caci care este mai mare: cine sta la masa sau cine slujeste la masa? Nu cine sta la masa? Si Eu totusi sunt in mijlocul vostru ca cel ce slujeste la masa."(Luc.22:27)

jezzy a scris:

Da, ai dreptate, exact asta inseamna fatarnicie...Dar nu stiu despre cine vorbim.

In niciun caz nu despre cei care NU practica spalarea picioarelor.
Nu, nici vorba!
Acestora le straluceste fata de sinceritate si umilinta ca nu fac lucrul acesta si departe de ei gandul ingamfarii sau a fatarniciei in niciun alt context al vietii lor.
Sint adevarate epistole vii pentru fatarnicii care practica spalarea picioarelor(ca tu despre astia vorbesti, 'geaba spui ca nu stii)care in neghiobia lor de oameni ingusti si tari la cerbice, se balacesc ca prostii si ca fatarnicii intr-un lighean dandu-si aere de sfinti umili....mustra-i Domnul pe ei de rataciti...

jezzy a scris:

Iar greata asta merge mana in mana cu smerenia, nu-i asa?

In contextul de fata, nu. Si nici nu-i nevoie sa mearga.

jezzy a scris:

Speli picioarele unora duminica, si in restul saptamanii ti-e greata de ei.

Spal picioarele oricui duminica, nu ca sint eu prea plina de smerenie si umilinta, ci ca sa ma umplu de smerenie si umilinta facand aceasta slujba.

Cat despre greata. Nu manifest greata fata de om in sine, ci mai degraba fata de atitudinea lor gretoasa de oameni care dupa ce ca nu se sinchisesc sa dea crezare unor cuvinte asa de clare ca cele din pasajul din Ioan 13, pentru ca nu vor sa le priceapa, au tupeul gretos sa arate cu degetul spre cei care totusi o fac si mai mult de atat, acuzandu-i de fatarnicie.

Nu-i pacat sau lipsa de smerenie cand ti se scarbeste de astfel de atitudini.

Si pe Dumnezeu l-a incercat acest sentiment de greata/scarba atunci cand a stat de fundul poporului Israel si in final sa spuna despre ei ca nu-L cunosc.

Patruzeci de ani M-am scarbit de neamul acesta si am zis: "Este un popor cu inima ratacita; ei nu cunosc caile Mele." (Ps.95:10)

"Toata rautatea lor este la Ghilgal; acolo M-am scarbit de ei. Din pricina rautatii faptelor lor ii voi izgoni din Casa Mea. Nu-i mai pot iubi, toate capeteniile lor sunt niste indaratnici. "(Osea.9:15)

Si pe altii...:

"Vad cu scarba pe cei necredinciosi Tie, care nu pazesc cuvantul Tau. (Ps.119:158)

jezzy a scris:

Oare lui Isus cata greata I-o fi fost de Iuda?

"Cei cu inima stricata sunt o scarba inaintea Domnului"(Prov 11:20)

Cu siguranta i-a fost. "Ce-ai sa faci, fa repede"  mie nu-mi suna a cuvinte prea dragastoase sau compatimitoare pentru Iuda.

Sa fii smerit nu inseamna sa fii lipsit de judecata si sa pleci capu' in fata oricarei atitudini.

23/08/11 01:44

+Archangel+
Moderator

Inregistat: 05/07/06
Cei care vad in spalarea picioarelor o porunca in sens literal sunt precum Nicodim care se intreba cum se poate naste un om din pantecele mamei sale inca o data.

Dar asa ne place noua sa ne certam pentru tot felul de nimicuri iar afara sunt cei care au nevoie cu adevarat sa-i "spalam pe picioare". Oameni tristi, nemangaiati, oropsiti si lipsiti de dragoste.

23/08/11 10:37

Old
Moderator

Eee, cine se cearta?
Ne place sa fim meticulosi in ascultarea de Domnul. ;)
Se ridica insa o alta intrebare: daca porunca privind spalarea picioarelor nu se ia literal, cea privind cuminecarea se ia tot neliteral?

23/08/11 10:49

jezzy
membru

irlanda a scris:

Si daca tot ne place sa implinim poruncile Domnului functie de numarul repetitiei lor, pe paginile Bibliei, nu ti se pare curios si faptul ca in Ioan 13 nu se pomeneste nimic de frangerea painii si de paharul cu vin, lucruri specifice Cinei Domnului amintite de Pavel in 1Corinteni 11?

Nu mi se pare curios, pentru ca sunt pomenite in celelalte 3 evanghelii, habar n-am de ce nu a scris si Ioan despre asta si sincer nici nu imi bat capul sa aflu.

irlanda a scris:

Ma gandesc ca pentru primii crestini cuvintele Domnului erau suficiente sa-i puna pe roate in a le indeplini, fara a mai cauta alte explicatii inutile care sa-i motiveze in a-si intocmi caile cum le place lor.

Pai tocmai aici e buba:nu avem nici o dovada ca primii crestini ar fi practicat asa ceva.

irlanda a scris:

Si pe Dumnezeu l-a incercat acest sentiment de greata/scarba atunci cand a stat de fundul poporului Israel si in final sa spuna despre ei ca nu-L cunosc.

Ei, hai ca asta e buna!Argumentul asta nu l-am mai auzit.
As putea sa-ti amintesc ca Dumnezeu i-a si omorat pe unii, atunci cand a considerat, dar asta nu ne da noua vreun drept sa facem acelasi lucru.Si nu neaparat ca nu avem dreptul, ci pur si simplu noi nu suntem capabili sa combinam in acelsai timp sfintenia/dragostea/dreptatea cu greata/scarba.

OLD TRAIAN a scris:

Ne place sa fim meticulosi in ascultarea de Domnul. ;)
Se ridica insa o alta intrebare: daca porunca privind spalarea picioarelor nu se ia literal, cea privind cuminecarea se ia tot neliteral?

Apropo, a trebuit sa caut pe google ce inseamna cuminecarea:p
Cina e o actiune simbolica,asa a fost de la inceput,nu a implinit nici o nevoie(nu au facut-o pentru ca le era foame, de exemplu).In timp ce la spalarea picioarelor,ceea ce a facut Isus a fost functional, in sensul ca a implinit o nevoie umana(picioarele murdare).Si in plus, avem dovezi in epistole ca primii crestini au practicat frangrea painii.
Ceremonia spalarii picioarelor inseamna reducerea acesteia la un simbol, caz in care forta poruncii lui Isus, de a actiona in dragoste si umilinta, se pierde.

Ultima modificare de jezzy (23/08/11 14:27)

23/08/11 14:25

+Archangel+
Moderator

OLD TRAIAN a scris:

Eee, cine se cearta?

Mai e cazul sa nominalizam? :D

OLD TRAIAN a scris:

Tu ce intelegi din acest verset?

Faptele Apostolilor 2:42   
Ei staruiau in invatatura apostolilor, in legatura frateasca, in frangerea painii si in rugaciuni.

In ce priveste spalarea picioarelor ca ritual n-am nimic impotriva lui. Il incadrez la "o forma de evlavie".

jezzy a scris:

Cina e o actiune simbolica,asa a fost de la inceput,nu a implinit nici o nevoie(nu au facut-o pentru ca le era foame, de exemplu).

O mica erata.

Cina a implinit o nevoie si la inceput si ulterior deoarece era o masa la care se manca pe bune si oamenii se saturau. A fost redusa doar la un ritual pentru a nu mai exista pericolul nedeosebirii trupului Domnului (1 Cor 11:27).

23/08/11 15:07

jezzy
membru

+Archangel+ a scris:

Cina a implinit o nevoie si la inceput si ulterior deoarece era o masa la care se manca pe bune si oamenii se saturau. A fost redusa doar la un ritual pentru a nu mai exista pericolul nedeosebirii trupului Domnului (1 Cor 11:27).

Cand am zis "la inceput" m-am referit chiar la inceputul inceputului, adica seara in care a fost instituita de Domnul Isus.Isus nu a frant painea si le-a dat-o, fiindca tot le era foame, si cu ocazia asta sa mai introduca si un simbol.Cel putin eu asa inteleg din textul asta:

Luca 22
19. Apoi a luat paine; si, dupa ce a multumit lui Dumnezeu, a frant-o si le-a dat-o, zicand: "Acesta este trupul Meu care se da pentru voi; sa faceti lucrul acesta spre pomenirea Mea."
20. Tot astfel, dupa ce au mancat, a luat paharul si li l-a dat, zicand: "Acest pahar este legamantul cel nou, facut in sangele Meu care se varsa pentru voi.

Da, intr-adevar, ei erau la masa cand s-a intamplat, si probabil mai mancasera paine si bausera vin, de cand se asezasera la masa, dar cand a luat painea si a impartit-o si paharul cu vin, mie mi se pare clar ca nu a facut asta pentru ca ei nu se saturasera.
De denaturat, s-a denaturat mai tarziu, si de aia a fost nevoie ca Pavel sa le atraga atentia corintenilor.

23/08/11 18:00

Old
Moderator

aici chiar e cum zice arch. Era sarbatoarea evreiasca, la care chiar mancau, nu se faceau ca manca. In toiul sarbatorii Domnul a redefinit pastele.

23/08/11 19:01

irlanda
membru

Arch a scris:

Cei care vad in spalarea picioarelor o porunca in sens literal sunt precum Nicodim care se intreba cum se poate naste un om din pantecele mamei sale inca o data.

Si cei care nu vad in spalarea picioarelor o porunca data de Domnul sint precum cei care strica cuvantul Domnului si traiesc dupa o evanghelie proprie si personala care sa rezoneze cu placerile si ideile lor.

"Asa ca, oricine va strica una din cele mai mici din aceste porunci si va invata pe oameni asa, va fi chemat cel mai mic in Imparatia cerurilor; dar oricine le va pazi si va invata pe altii sa le pazeasca, va fi chemat mare in Imparatia cerurilor." (Mat.5:19)

Arch a scris:

Dar asa ne place noua sa ne certam pentru tot felul de nimicuri

"Cine este credincios in cele mai mici lucruri este credincios si in cele mari; si cine este nedrept in cele mai mici lucruri este nedrept si in cele mari." (Luc.16:10)
O vorba/porunca a Domnului nu trebuie incadrata la "nimicuri".

Arch a scris:

iar afara sunt cei care au nevoie cu adevarat sa-i "spalam pe picioare". Oameni tristi, nemangaiati, oropsiti si lipsiti de dragoste.

Daca tu nu esti in stare sa-i speli pe picioare pe fratii tai, cum crezi ca te va durea si-i vei putea spala pe cei de afara? Vorbe lacrimogene...

nenea OLD a scris:

Daca porunca privind spalarea picioarelor nu se ia literal, atunci nici cea cu privire la Cina si nici cea cu privire la botez n-ar trebui sa se ia literal.

Macar sa arate o consecventa, nu sa le ia functie de cum le pica lor mai confortabil.

Si la urma urmei, o porunca a Domnului mai degraba o iei in toate felurile decat s-o ignori. Si sigur nu te va urechea Domnul pentru asta...

jezzy a scris:

Nu mi se pare curios, pentru ca sunt pomenite in celelalte 3 evanghelii, habar n-am de ce nu a scris si Ioan despre asta si sincer nici nu imi bat capul sa aflu.

Ar trebui sa te multumeasca ca, desi se pomenste doar in Ioan de spalarea picioarelor ca fiind parte din lucrarea de impartasire cu trupul si sangele Domnului, este pomenita de insusi Domnul ca o obligativitate/datorie.

Nu numarul pomenirilor poruncilor Domnului trebuie sa ne motiveze/convinga in a le implinii....

jezzy a scris:

Pai tocmai aici e buba:nu avem nici o dovada ca primii crestini ar fi practicat asa ceva.

Dar nici ca nu ar fi practicat, nu avem.

jezzy a scris:

Ei, hai ca asta e buna!Argumentul asta nu l-am mai auzit.

Si daca o sa-l mai auzit de cateva ori o sa-i dai crezare? Tot pe regula repetitiei mergi?

jezzy a scris:

As putea sa-ti amintesc ca Dumnezeu i-a si omorat pe unii, atunci cand a considerat, dar asta nu ne da noua vreun drept sa facem acelasi lucru.

Nu este vorba de niciun drept aici. Este vorba ca sintem oameni si sentimentul de greata/lehamite/scarba este pur omenesc si nu contravine cu trairea adevarata a credintei atata timp cat este indreptat spre o atitudine nepotrivita legat de implinirea Cuvantului.

jezzy a scris:

In timp ce la spalarea picioarelor,ceea ce a facut Isus a fost functional, in sensul ca a implinit o nevoie umana(picioarele murdare).

Daca Domnul Isus doar asta ar fi vrut sa faca, prin spalarea picioarelor ucenicilor, putea sa numeasca pe orine sa o faca in locul Sau si astfel implinea nevoia umana.

Dar pe Domnul Isus L-a interesat in mod special nevoia lor sufleteasca. Fiecare se vedea mai bun, mai capabil si mai mare decat celalalt. Nevoia lor(ca si a noastra) era sa inteleaga ca daca vrei sa te inalti trebuie sa te smeresti spaland picioarele altora chiar daca lucrul acesta il putea face fiecare in parte pentru el.

Cine a inteles ca datorita cuvintelor Domnului care ne obliga trebuie sa exprimam si fizic aceasta intelegere si acceptare a acestui pricipiu dumnezeiesc, se va smeri si o va face fiind ferice de el.

Cine nu vrea sa asculte de cuvintele Domnului, nu o va face si astfel porunca de impartasire cu trupul si sangele Domnului este incomplet implinita.

Arch a scris:

Mai e cazul sa nominalizam?

Degeaba te hlizesti cu subanteles ca nu eu am fost prima care a aruncat cu rosii in tabara adversa.

24/08/11 01:34

jezzy
membru

OLD TRAIAN a scris:

aici chiar e cum zice arch. Era sarbatoarea evreiasca, la care chiar mancau, nu se faceau ca manca. In toiul sarbatorii Domnul a redefinit pastele.

Da, erau la masa si sarbatoreau Pastele.Si atunci a instituit si Cina, dar mai tarziu, la sfarsitul mesei, pentru ca daca ar fi cum ai spus tu, ar insemna ca si Iuda a participat la Cina, ca doar si el a fost cu ei la masa.Dar eu cred ca de aia a si plecat, cand l-a trimis Isus sa faca ce avea de facut, pentru ca imediat dup-aia Domnul Isus a luat painea si paharul si le-a impartit.
Intr-adevar, unii ajunsesera sa denatureze, dar nu cred ca era o problema generala, ca numai in Corinteni se vorbeste despre asta, ca se duceau sa manance doar pentru ca le era foame.

24/08/11 08:45

+Archangel+
Moderator

Matei 26:26   
Pe cand mancau ei, Isus a luat o paine; si, dupa ce a binecuvantat, a frant-o si a dat-o ucenicilor, zicand: "Luati, mancati; acesta este trupul Meu."

Marcu 14:22   
Pe cand mancau, Isus a luat o paine; si, dupa ce a binecuvantat, a frant-o si le-a dat, zicand: "Luati, mancati, acesta este trupul Meu."

Se pare ca Isus a luat painea si vinul in timp ce mancau. Asadar, e posibil sa se fi saturat deja sau poate inca le era foame.

Revenind la subiect, Pavel nu stia de aceasta practica a spalarii picioarelor:
1 Corinteni 11:23   
Caci am primit de la Domnul ce v-am invatat; si anume, ca Domnul Isus, in noaptea in care a fost vandut, a luat o paine.

El incepe descrierea Cinei cu painea si nu cu spalarea picioarelor.

24/08/11 09:11

jezzy
membru

irlanda a scris:

Daca porunca privind spalarea picioarelor nu se ia literal, atunci nici cea cu privire la Cina si nici cea cu privire la botez n-ar trebui sa se ia literal.

Cina si botezul nu au nici o legatura cu spalarea picioarelor, din punct de vedere al semnificatiilor.Botezul și Cina simbolizează în mod explicit cele mai importante evenimente din istoria răscumpărării: moartea și învierea Domnului Isus, spălarea picioarelor nu simbolizează nici un astfel de eveniment.
Si in plus, avem dovezi in epistole ca primii crestini au practicat botezul si cina.
Dar, in fine, nu despre botez si cina vorbim noi acum.

irlanda a scris:

Dar nici ca nu ar fi practicat, nu avem.

Eee, na!Eu prefer sa iau drept exemplu ceea ce au facut, dar nu m-as hazarda sa imi sustin niste actiuni bazandu-ma pe argumentul ca "n-avem dovada ca ei nu au facut".

irlanda a scris:

Daca Domnul Isus doar asta ar fi vrut sa faca, prin spalarea picioarelor ucenicilor, putea sa numeasca pe orine sa o faca in locul Sau si astfel implinea nevoia umana.

N-am spus nicaieri ca doar asta a vrut sa faca.Dar ai un obicei sa selectezi doar anumite fraze din mesaje, si pe alea incerci sa le combati, fara sa citesti mesajul ca intreg.

24/08/11 15:43

Oblio
membru

Inregistat: 03/10/10
Sper sa nu deranjez pe nimeni cu parerea mea. Orice porunca/lege are in ea si o justificare de fond. Esenta unei legi este uneori deslusita dincolo de aspectul direct perceptibil (forma) care este mai vizibila si nu presupune un efort de interpretare pentru a o face aplicabila - e vorba de spiritul (substanta/fondul) acesteia. Cand se accede la spiritul legii, de litera se poate face abstractie pentru ca sa atins un nivel superior de perceptie si aplicare pentru acea lege care nu mai impune prezenta aspectului exterior ci o descoperi in fiinta ta. Este ca si cand intrand intr-o localitate la volanul unei masini, prezenta unui semn ce restrictioneaza viteza poate lipsi pentru aceia care simt din interior necesitatea de a reduce presiunea pe pedala de acceleratie intr-o asemenea conjunctura. Grija si teama pentu cei care ar putea ajunge sub rotile propriei masini determina in constiinta omului profund adoptarea unei conduite prudente care sa ofere siguranta locuitorilor acelei localitati.
   Asta nu inseamna ca este gresit sa pastrezi si sa aplici concomitent si aspectul formal ba chiar recomandat la comunitati in care exista crestini la inceput de drum ce nu inteleg inca ceea ce sta dincolo de o anumita cerinta (daca forma unei legi este depasita din punct de vedere cultural poate fi inlocuita cu o alta forma adaptata de catre cei competenti, as zice eu).
  Totusi, aplicarea la nivel formal fara un efort evolutiv de intelegere este nula, altfel de ce ar ajunge Dumnezeu sa respinga implinirea propriilor porunci ("mila voiesc iar nu jertfe") daca nu tocmai pentru incapatanarea de a persista in aplicarea lor formala.
  O alta observatie poate fi facuta vis-a-vis de reducerea literei Decalogului  la simtamantul de IUBIRE pentru Dumnezeu si aproapele.

Ultima modificare de Oblio (24/08/11 20:23)

24/08/11 20:17

irlanda
membru

Arch a scris:

Revenind la subiect, Pavel nu stia de aceasta practica a spalarii picioarelor:
1 Corinteni 11:23   
Caci am primit de la Domnul ce v-am invatat; si anume, ca Domnul Isus, in noaptea in care a fost vandut, a luat o paine.
El incepe descrierea Cinei cu painea si nu cu spalarea picioarelor

Pavel incepe descrierea Cinei cu painea si nu cu spalarea picioarelor in contextul situatiei la care ajunsesera corintenii de a nu deosebi trupul si sangele Domnului de mesele lor de imbuibare.

jezzy a scris:

Cina si botezul nu au nici o legatura cu spalarea picioarelor, din punct de vedere al semnificatiilor.Botezul și Cina simbolizează în mod explicit cele mai importante evenimente din istoria răscumpărării: moartea și învierea Domnului Isus, spălarea picioarelor nu simbolizează nici un astfel de eveniment.

Spalarea picioarelor arel legatura simbolistica cu rascumparerea.

Spune-mi te rog ce intelegere dai tu acestui verset?: "Isus i-a zis: "Cine s-a scaldat n-are trebuinta sa-si spele decat picioarele, ca sa fie curat de tot; si voi sunteti curati, dar nu toti."(Ioan 13:10)

jezzy a scris:

Eee, na!Eu prefer sa iau drept exemplu ceea ce au facut,

Da' ceea ce a facut insusi Domnul Isus de ce nu preferi sa iei drept exemplu?

jezzy a scris:

dar nu m-as hazarda sa imi sustin niste actiuni bazandu-ma pe argumentul ca "n-avem dovada ca ei nu au facut".

Nu, eu ma hazardez sa imi sustin actiunea spalarii picioarelor bazandu-ma pe un exemplu si o porunca clara a Domnului.
Daca e cineva care se hazardeaza fara temei, aceea esti tu, in conceptia careia lipsa unei dovezi scrise negru pe alb a practicarii spalarii picoarelor de catre primii crestini, primeaza in fata dovezii scrise negru pe alb a practicarii spalarii picioarelor de catre Domnul Isus.

jezzy a scris:

N-am spus nicaieri ca doar asta a vrut sa faca.

jezzy a scris:

In timp ce la spalarea picioarelor,ceea ce a facut Isus a fost functional, in sensul ca a implinit o nevoie umana(picioarele murdare).

Poate sint eu chioara...

jezzy a scris:

Dar ai un obicei sa selectezi doar anumite fraze din mesaje, si pe alea incerci sa le combati, fara sa citesti mesajul ca intreg.

In primul rand, daca tot imi tii contabilitatea obiceiurilor mele, te rog s-o faci rezonabil, cu dreptate si conform cu realitatea. Nu influentata fiind de discutia in contradictoriu si astfel, pe motiv ca nu citesc eu tot mesajul, chipurile, sa cauti sa aduci un plus de credibilitate argumentelor/spuselor tale.

In al doilea rand, daca raspund unui mesaj selectand anumite fraze/idei din el, asta nu inseamna ca nu cunosc/citesc si nu tin cont de mesajul si ideea per ansamblu ci o fac functie de cate idei diferite se gasesc in acel mesaj.

In al treilea rand, cand postez un mesaj sau un raspuns la un mesaj pe forum legat de Credinta, de Biblie, de Dumnezeu, sa stii ca nu o fac ca si cand mi-as da si eu cu parera sau as combate divortul Columbenilor sau silicoanele Oanei Zavoranu...ci o fac constienta fiind ca vorbesc despre lucrui sfinte si nu am niciun interes si nici indrazneala sa combat doar fraze din mesaje doar de dragul combaterii.

25/08/11 01:00

jezzy
membru

irlanda a scris:

Spune-mi te rog ce intelegere dai tu acestui verset?: "Isus i-a zis: "Cine s-a scaldat n-are trebuinta sa-si spele decat picioarele, ca sa fie curat de tot; si voi sunteti curati, dar nu toti."(Ioan 13:10)

Eu cred ca Domnul Isus se referea la faptul ca toti ucenicii erau ai Lui(mai putin Iuda) - deci erau curati dpdv spiritual - dar cu toate astea, exista inca in inima lor o atitudine gresita si care trebuia indepartata.

irlanda a scris:

jezzy a scris:

Poate sint eu chioara...

Daca ai fi citit mai atent, ti-ai fi dat seama ca am zis ca "ce a facut Isus a fost functional", ca o comparatie cu Cina, care a fost un simbol si nu era nimic functional.Si n-ar fi trebuit sa deduci, ca "doar asta a vrut sa faca", pentru ca scrisesem si in alt mesaj, si sunt de acord cu faptul ca era un mesaj ascuns in spatele actiunii.
Dar na...e exact ce am spus:citesti(intelegi) doar ce vrei.

irlanda a scris:

In primul rand, daca tot imi tii contabilitatea obiceiurilor mele, te rog s-o faci rezonabil, cu dreptate si conform cu realitatea. Nu influentata fiind de discutia in contradictoriu si astfel, pe motiv ca nu citesc eu tot mesajul, chipurile, sa cauti sa aduci un plus de credibilitate argumentelor/spuselor tale.

Eu nu caut sa aduc un plus de credibilitate argumentelor mele, pentru ca nu am nici un motiv sa fac asta.Nu am intrat in discutie ca sa arat ca am dreptate cu orice pret.Pur si simplu asta am inteles eu despre spalarea picioarelor, si as fi dispusa sa imi schimb parerea daca se dovedeste ca am gresit.

In al treilea rand, cand postez un mesaj sau un raspuns la un mesaj pe forum legat de Credinta, de Biblie, de Dumnezeu, sa stii ca nu o fac ca si cand mi-as da si eu cu parera sau as combate divortul Columbenilor sau silicoanele Oanei Zavoranu...

Stii pe cineva care face asa?!:O

ci o fac constienta fiind ca vorbesc despre lucrui sfinte si nu am niciun interes si nici indrazneala sa combat doar fraze din mesaje doar de dragul combaterii.

Nu, o faci de dragul de a demonstra ca ai dreptate.

Ultima modificare de jezzy (25/08/11 12:00)

25/08/11 11:00

Old
Moderator

fiecare vrem sa demonstram ca avem dreptate; de asta combatem, nu?

Dar crezi ca spiritual Petru era curat?
Zicea Domnul: "daca nu te spal Eu, nu ai parte defel cu Mine"

25/08/11 13:43

jezzy
membru

Deschid o paranteza.Eu una nu vreau sa demonstrez ca am dreptate.Ca daca asta facem aici, nu prea vad sensul.O sa ne contrazicem pana in panzele albe, fara folos.Eu doar spun ce cred si ce am inteles, si daca constat ca m-am inselat, pot sa imi schimb parerile.Tocmai de aia intru in discutie, poate aflu sau inteleg chestii care mie mi-au scapat.
Am inchis paranteza.

Referitor la ce ai intrebat, da, Petru era curat, pentru ca Insusi Isus o spune:"sunteti curati, dar nu toti".

25/08/11 15:38

Oblio
membru

Erau curati in cuget (intentii), nu si in fapte. Pentru faptele lor (si a tuturor) urma sa plateasca Isus cand a fost pus pe cruce. Spalatul picioarelor pentru cel caruia se face, simbolizeaza  recunoasterea necesitatii de a fi curatit/a fi spalat/iertat de pacate (mantuirea ce nu ti-o poti aduce singur), iar pentru cel care o face oglindeste o inima (schimbata) slujitoare pentru aproapele. Dumnezeu a iertat omenirea pentru pacatul caderii in plasa amagitorului, dar ea trebuie validata de fiecare in parte schimbandu-si calea.
  Privind din aceasta perspectiva, Iuda s-a lasat spalat avand aceiasi inima, aceleasi intentii cu cele ale lui Petru?

OLD TRAIAN a scris:

fiecare vrem sa demonstram ca avem dreptate; de asta combatem, nu?

Eu zic sa nu urmarim indreptatirea ci imbogatirea. Ce stiu "eu" impart si altora spre impartasirea tuturor a ceea ce am primit, iar daca ne-am inselat, cu inima smerita sa primim corectarea  impartasind din harul primit de altii.

OLD TRAIAN a scris:

Zicea Domnul: "daca nu te spal Eu, nu ai parte defel cu Mine"

Cu alte cuvinte, "daca nu te mantuiesc Eu, nu poti intra in Imparatia mea"
(Acceptarea spalarii. = recunoasterea intinarii)
Si iar intreb, la Iuda este valabila egalitatea de mai sus?

Ultima modificare de Oblio (25/08/11 17:23)

25/08/11 16:51

jezzy
membru

Scrie in Ioan 13:2 ca "dupa ce diavolul pusese in inima lui Iuda Iscarioteanul, fiul lui Simon, gandul sa-L vanda", deci e cam clar ce intentii si ce inima avea Iuda in momentul in care i-au fost spalate picioarele.Habar nu am de ce s-a lasat Iuda, totusi spalat, dar daca stam  sa ne gandim, el a fost in stare sa il si sarute pe Isus, cu cateva clipe inainte de a fi prins.

25/08/11 17:18

Oblio
membru

Vezi ca am adaugat ceva la mesajul anterior.
S-a lasat spalat fara a intelege nimic ori s-a simtit magulit si atat. A ramas la aspectul formal. Altfel ar fi inteles nu sa-L vanda ci sa-L apere cum a incercat Petru in Ghetsimani. Sarutul era un act obisnuit intre ei si-l foloseste ca semn conspirativ pentru soldatii ce trebuiau sa-l aresteze pe Isus. Acest sarut nu confirma atitudinea aparenta de iubire ci dovedeste necredinta in Cel pe care nu l-a inteles.

25/08/11 17:38

jezzy
membru

Oblio a scris:

Cu alte cuvinte, "daca nu te mantuiesc Eu, nu poti intra in Imparatia mea"
(Acceptarea spalarii. = recunoasterea intinarii)
Si iar intreb, la Iuda este valabila egalitatea de mai sus?

Eu nu cred ca era valabila,si asta din motivul ca Iuda nu era curat in restul corpului, ca sa continui metafora.Isus nu i-a spalat ca sa ii mantuie, ca le spune ca erau deja curati, pur si simplu "le-a spalat" o atitudine gresita din inima.Cand spune ca cine s-a spalat nu mai are nevoie sa-si spele decat picioarele si va fi curat, si adauga "voi sunteti curati, dar nu toti" eu trag concluzia ca Iuda nu era curat nici in rest, iar faptul ca si-a curatit picioarele nu l-a ajutat cu nimic.Ma gandesc ca e cam ca oamenii care fac fapte bune si au o aparenta de crestinism, dar care nu au experimentat o nastere din nou autentica.

25/08/11 19:02

Pagini:  1 2 3 4 5    

Felicitari Craciun, Felicitari cu ocazia Craciunului si Anului Nou, Felicitari electronice de sarbatori, Felicitari cu mesaj crestin Nasterea Domnului, Mesaje sarbatori de iarna, Urari de Anul nou, Urari sarbatori
felicitari electronice mesaj inviere felicitari sfintele pasti felicitare online pentru pasti felicitari crestine cu mesaj din Biblie felicitare cu mesaj de inviere felicitare cu mesaj de inviere felicitare crestina verset biblic inviere
Mergeti la