TANARCRESTIN.net
 




Forum | Regulament | Cautare | Inregistrare | Login

Nu esti conectat.

tcForum/Discutii diverse/Opinia Bisericii Crestine Ortodoxe despre abstinenta sexuala voluntara Moderat de Old, april  
Autor
Mesaje Pagini:  1 2 3 4 ... 5
alakazam
membru

Locatie: Craiova, Romania
Inregistat: 17/09/06
As dori sa aflu de la niste oameni care cunosc si / sau au inteleg subiectul in discutie, opinia Bisericii Crestine Ortodoxe despre abstinenta saxuala voluntara. Ma refer la oamenii care duc vieti laice (nu sunt membri ai clerului) insa decid a nu intretine niciodata relatii sexuale din anumite principii, considerente, motive... etc. IN CEA MAI MARE PARTE - NU MA REFER LA PERSOANELE CARE SUFERA DE O ANUMITA AFECTIUNE CE NU LE PERMITE DESFASURAREA ACTULUI SEXUAL. Exista si persoane care se casatoresc insa decid de comun acord a nu face sex datorita faptului ca au principii si viziuni comune asupra abstinentei. IATA UN FRAGMENT DINTR-UN "articol" PE CARE L-AM TRADUS SI ADAPTAT DE PE INTERNET:

Cele ce urmează constiuie un manifest ce intenţionează a susţine „Campania pro-celibatariat sau anti-amor“ pe care eu o susţin şi căreia mi-am propus „a îi face propagandă“. Traducerea şi adaptarea celor de mai jos aparţine subsemnatului. Pentru mai multe informatii căutaţi pe internet ( exemplu: http://www.glandscape.com/celibate.html , dar nu numai... ).
[„Mă întreb: ’de unde vine dorinţa sexuală? Este ceva către care merită a tânji sau poate fi înfrântă?’“ -“Bluer than Midnight”, The The]
[„Se vorbeşte despre ’necesitatea sexuală’ ca şi cum, precum foamea, trebuie satisfăcută (împlinită) sau persoana respectivă va deceda. Totuşi, nu există nicio evidenţă că celibatariatul este în vreun fel dăunător sănătăţii unei persoane. Mai mult, este clar că numeroşi celibatari duc vieţi lungi şi fericite. Celibatariatul ar trebui recunoscut ca un stil valid de viaţă sexuală, alternativ, deşi probabil nu tuturor li se potriveşte caracterului.“ -J. S. Hyde, ÃŽnţelegând sexualitatea umană, 1986]
[Despre activitatea sexuală: „Poziţia este înjositoare, preţul este ruinant şi plăcerea doar momentană“ – Ducele de Wellinngton]
[Amuzant, însă real: „Sexul este o ’afacere’ neprofitabilă deoarece bagi mai mult decât scoţi“ – anonim]
[„A face cumpărături este mai bine decât a face sex. Măcar atunci când faci cumpărături, dacă nu eşti mulţumit poţi să schimbi chestia cu altceva care să îţi facă plăcere, fără a rămâne frustrat“ – Adrienne Gusoff]
Cele prezentate aici, în articol, constituie opera lui Martin Poulter. Eu doar le-am tradus şi adaptat. Adăugările mele din finalul articolului vor fi anunţate.
CE FEL DE PERSOANE SUNT CELIBATARE?
Un celibatar / o celibatară este o persoană care se abţine în mod voluntar de la sex. Dacă eşti celibatar „fără vrerea ta“, nu te poţi numi „celibatar convins şi absolut“ şi eşti rugat să navighezi pe internet în căutarea unui articol pentru „celibatariat involuntar“. Totuşi... citeşte mai departe, s-ar putea să te regăseşti în cele ce urmează! De cele mai multe ori, când o personă adoptă decizia de a fi celibatar/ă, o face din motive religioase, însă şi alte cauze pot fi la fel de valabile:
a) Există numeroase persoane care cred că sexul se întâmplă numai după căsătorie. Acest lucru poate fi datorat unor precepte religioase ori unor motive personale de insecuritate sau dorinţe personale.
b) Următoarea categorie este aceea a călugărilor, călugăriţelor, preoţilor catolici (celibatariatul preoţilor fiind una dintre principalele motive ce au condus la schizma Bisericii Creştine) ori a clericilor pentru care celibatariatul este un precept al căii spirituale alese (în vremurile medievale, clericii celibatari era denumiţi „fii ai tolbei cu săgeţi“).
c) Există victime ale abuzului sexual pentru care contactul sexual este mult prea accentuat în încărcătură emoţională.
d) Există oameni care gândesc faptul că sexul pur şi simplu nu merită efortul... ÃŽn cele mai multe cazuri acestia îşi datorează gândirea unei „pofte erotice“ ori „simţiri sexuale“ scăzute. Incluşi în această categorie sunt persoanele care sunt bucuroase a merge la întâlniri, a avea relaţii emoţionale şi chiar a se căsători, fără însă a face sex. ÃŽn unele zone din S.U.A. acest tip de relaţii sunt cunoscute sub denumirile de „love lite“ sau „platonic plus“ (un plus platonic). Odată cu creşterea riscului de a contacta boli venerice şi odată cu răspândirea gândirii feministe ce are drept principiu a spune „nu“ sexului, această categorie este în creştere. Aceşti oameni cu un interes scăzut în sex sunt mult mai numeroşi decât s-ar putea crede însă, probabil datorită presiunii sociale, nu o admit în totalitate. ÃŽntr-un sondaj de opinie realizat în Marea Britanie asupra femeilor în 1999, aproape 20% au susţinut că nu sunt interesate de sex. Un sondaj de amploare realizat de către Jurnalul Asociaţiei Medicale din America (Journal of the American Medical Association – JAMA), utilizând informaţii din 1992, a concluzionat că 15% dintre bărbaţii cu vârste cuprinse între 18 şi 59 de ani şi 30% dintre femei (de orice vârstă peste 18 ani) au un interes scăzut pentru sex.
e) Unii oameni sunt foarte sexuali prin propria natură şi decid în mod deliberat să se abţină de la sex, sub principiul „mai răruţ că-i mai drăguţ“ (în sensul că raritatea conferă o valoare superioară amorului).
f) Exită practicante ale feminismului extrem care consideră orice tip de sex ca fiind „abuz din partea masculină“ ori „viol“, celibatariatul în acest caz fiind o expresie a independentei şi a autonomiei.
g) Există unii oameni care pur şi simplu resping orice fel de contact genital, inclusiv cel sexual deoarece le displace. Frecvenţa acestora a început să crească vertiginos în America şi Africa.
h) Există şi ale categorii, însă acestea sunt doar minorităţi şi excepţii care formează sub 1 % din populaţia globului.
Da capo – există două categorii de motive pentru celibatariat: negative (incluzând deziluzii amoroase, lipsa interesului în erotic ori probleme medicale ori emoţionale) şi pozitive (incluzând onestitatea – unii oameni vor accepta că SEX înseamnă Scârboşenie Extremă –, urmărirea unr relaţii interumane mai plăcute şi mai înţelepte, răsplata spirituală sau dorinţa de a îţi canaliza impulsurile hormonale într-un domeniu superior către care aspiri).
Cea mai răspândită credinţă populară este aceea că o persoană renunţă la sex datorită faptului că se simt frustraţi, îşi auto-reprimă diverse chestiuni, ori suferă de vreo problemă cu profunzimi ascunse. Această „bârfă a gurii lumii“, cum s-ar spune, este o prejudecată ce deţine un mare neadevăr, întrucât experienţa proprie şi contactul cu numeroşi celibatari convinşi mi-a demonstrat că aceştia sunt oameni joviali, aşezaţi, deştepţi şi „pe cât se poate de normali într-o societate“.
Paragraful următor aparţine Barbarei Dafoe Whitehead şi este un extras din articulul „Fetele de genul X“ din revista „American Enterprise“, 1 Ianuarie 1998:
        Conform psihologului Joanna Gutmann, psihanalistă la Universitatea din Chicago,     
        cuplurile asexuale sunt din ce în ce mai comune. Bărbaţi şi femei – aşa numiţi „de genul
        X“ – pot împărţi patul fără a face amor sau pot începe printr-o relaţie sexuală şi apoi să
        „avanseze“ la una interesantă şi simplă totodată, asexuală, trai în comun „de dragul“
        companiei reciproce ori a convenienţei.
CARE ESTE PUNCTUL DE VEDERE AL UNEI PERSOANE CELIBATARE? (CHIAR EXISTA UN PUNCT DE VEDERE?)
Societatea apuseană este heterosexuală într-un mod care se răspândeşte. Imaginile pe care mass-media ni le serveşte din abundenţă (fără un motiv anume – aparent) prezintă mesajul că doar de calitatea femeii pe care o are alături depinde calitatea vieţii unui bărbat şi viceversa. A fi celibatar, ca şi a fi homosexual sau lesbiană, cere a ieşi înafara acestor condiţii, {[ însă – spre deosebire de cele două orientări sexuale anterior amintite – asexualitatea poate fi acceptată de către religie şi se încadrează mult mai bine normelor populare stabilite din vechime. Cu alte cuvinte un celibatar (ori un asexuat) va fi privit cu mai multă îngăduinţă şi chiar tolerat mai bine decât un membru al unei alte minorităţi sexuale ] – constatări autohtone}. Cu toate acestea un celibatar trebuie să facă faţă preconcepţiilor populare „că oamenii aleg a fi celibatari (vădani – termen regional) numai pentru că este ceva în neregulă cu ei“. Pentru ca o persoană să se auto-declare „celibatar“ trebuie să fie pregătită a ieşi victorioasă din lupta cu presiunea societăţii şi cu labilităţile pe care eresul supranumit „gura lumii slobodă“ le „propovăduieşte“. ÃŽn vreme ce unele persoane folosesc sau adoptă celibatariatul pentru a se integra în anumite gupuri (cel mai frecvent, de ordine religioasă), alţii îl folosesc ca o expresie a individualităţii şi independenţei.
O legătură între celibatariat şi independenţă este sugerată de către David Weeks şi Jamie James, autorii cărţii: „Excentricităţi: Un studiu al normalităţii şi bizareriei“:
        „Excentricii sunt de obicei oameni prietenoşi, bucuroşi să-şi împartă atipicităţile şi
        pasiunile cu oricine este interesat, dar tind să devină solitari din natură şi câteodată le 
        este dificil a fi intimi cu o altă persoană. Cu toate acestea, majoritatea dintre ei preţuiesc
        romanticismul când şi dacă îl întâlnesc de-a lungul vieţii, putând chiar să se
        îndrăgostească până peste cap, dar când dispare entuziasmul iniţial, găsesc dificilă
        susţinerea şi prelungirea frustrantei relaţii.
        De asemenea am găsit că un număr mare de excentrici moderni nu prezintă interes
        particular în sex. Singuratici (precum Anita, artista), au ales celibatariatul şi par să fie
        mulţumiţi (dacă nu – chiar fericiţi) cu acest gen de viaţă.
HAIDEŢI SĂ MAI AFLĂM ŞI ALTE OPINII (CONVINGATOARE):
Următoarele opinii sunt extrase de pe o pagină de internet a lui Martin Poulter:
„Eu de asemenea trebuie să fac faţă presupoziţiilor altor oameni atunci când menţionez orientarea mea particulară. Deoarece doare, oamenii presupun imediat că trebuie să fiu vătămat în vreun fel psihologic. Iertaţi-mă dar nu este diferit de a îţi pune mâna pe o plită încinsă de aragaz. Doar o durere fizică. Nu trebuie să vă panicaţi atâta timp cât evitaţi sursa care cauzează durerea. Sunt sfătuit a consulta un psihanalist. Pentru ce? Dacă nevoile mi-ar frământa trupul m-aş duce la doctor pentru a îmi trata durerile. Dar nevoile nu îmi dau ghes. Presupun că aş putea face terapie cu hormoni pentru a stârni aceste nevoi, dar – Sfinte Dumnezeule – prietenii mei de vârstă mijlocie nu pot să facă rost de întâlniri şi să îşi găsească parteneri de cuplu deşi îşi doresc cu disperare acest lucru. De ce aş vrea să fiu precum ei?!?“

„Sexul este foarte supraestimat. Este mult mai banal decât majoritatea oamenilor voiesc a admite. „Soluţia“, „tratamentul“ pentru această banalitate pentru majoritatea oamenilor este să îşi tot schimbe partenerii, în căutarea repetării nesfârşite a acelei senzaţii gen ’lună de miere’. Lucrul acesta este, evident, imoral, periculos şi... mai mult – o tentativă jalnică de a încerca să găseşti în sex ceva ce nu este acolo de la bun început“

„Am observat preocuparea enormă şi nefirească în sensul rău al cuvântului pe care societatea o are cu sexul. Acesta pare a fi peste tot... Media este deja invadată de el... etc. Ca societate, se investeşte prea multă energie în acest lucru. Poate că eu sunt o minoritate, însă gândiţi-vă raţional sau iraţional (cum doriţi, tot la aceeaşi concluzie veţi ajunge în mintea dumneavoastră): pare o irosire atât de mare, de fapt este chiar plictisitor. Şi toate acestea cu ce scop? O plăcere temporală care dispare în câteva minute (dacă ne referim la orgasm – chiar în mai puţin de un minut). Trebuie să existe modalităţi de a interacţiona unii cu alţii mai pline de însemnătate.“ {[ Gândiţi-vă numai la ceea ce s-ar putea realiza dacă am investi acelaşi efort care se investeşte în sex, pentru a clădi prietenii şi relaţii inter-umane pacifiste (ca societate, mă refer)! E clar că în sinea dvs. ÃŽmi acordaţi dreptate! N-o recunoaşte public deoarece nu sunteţi pregătiţi a înfrunta oprimarea labilităţilor majorităţii... Oare mai crede cineva în ideea că majoritatea are dreptate – acum, după ce omenirea a trecut prin atâtea lucruri care au demonstrat contrariul? Oare într-un ospiciu nebunii (care sunt majoritari) au dreptate ori doctorii (minoritari)? ]}

„Social... în mod ironic... sunt capabil să mă apropii de o femeie frumoasă mult mai lejer din cauză că nu am un program pre-stabilit. De asemenea, mă pun în circumstanţe sociale pe care, în mod normal, aş vrea să le evit... sincer din cauză că transmutaţia energiei sexuale îmi conferă mai mult curaj pentru a proceda astfel.“

„Este o libertate enormă a nu te da în tiribomba dragostei/sexului – am numeroase ţeluri în carieră, ţeluri cărora vreau să le aloc energie, concentrare şi timp. Ultimul lucru pe care mi-l doresc este să-mi petrec tipul liber ascultând un netot în vreun bar cum sporovăie bla – bla – bla – bla – bla – sex – bla – bla – îmi – place – bla – bla – bla... yuk!“
;) Astept pareri si opinii!


17/09/06 19:15

   
april
admin forum

Locatie: Germania
Inregistat: 15/10/05
Daca tu cauti opinia Bisericii ortodoxe, atunci ai gresit locul. Aici nu sunt prea multi ortodocsi, si cei care sunt nu stiu cat pot vorbi in numele bisericii respective.

Am cautat in dictionar definitia cuvontelor celibat si celibatar, deoarece nu mi s-a parut potrivita definitia ta. Deci:

CELIBÁT s.n. Faptul de a fi celibatar, starea unei persoane necăsătorite. – Din fr. célibat, lat. caelibatus.

CELIBÁT s. burlăcie, holteie, (înv.) necăsătorie, necăsnicie

CELIBATÁR, -Ă, celibatari, -e, s.m. şi f. Persoană (în special bărbat) necăsătorită.

CELIBATÁR ~ă (~i, ~e) m. şi f. Persoană (mai ales bărbat) necăsătorită; burlac; holtei; flăcău. /<fr. célibataire

Asa ma gandeam si eu, ca un celibatar este o persoana necasatorita, nu neaparat un abstinent din punct de vedere sexual.

Ai dat un text lung si acum ne ceri opinii si pareri. Poate ca e o idee sa ne spui tu intai parerea ta.


_______________________________________
Every Day Brings New Blessings

17/09/06 20:41

   
alakazam
membru

Locatie: Craiova, Romania
Inregistat: 17/09/06
M-am referit la celibatar in sensul de "abstinent"... Credeam ca se intelege din text... Deci, puteti considera ca am schimbat cuvantul "celibatar" in "abstinent"... De altfel, intregul text se refera la abstinenta, nu la celibat dintr-acela de genul "umbla din floare-n floare"...
P.S.: Cum adica nu sunt prea multi ortodocsi? Ma insel eu sau sait-ul se numeste: www.tanarcrestin.net ? Pai... "crestin" nu poti fi decat fie catolic fie ortodox... Si ma gandeam ca proportia ar fi cam juma-juma... :D
Daca ati fi citit textul, ati fi realizat ca opinia mea este impartasita intr-un paragraf al acestuia...


17/09/06 23:53

   
april
admin forum

Locatie: Germania
Inregistat: 15/10/05
Am citit textul, dar nu mi-a sarit in ochi opinia respectiva...La asta te refereai:

"Cele ce urmează constiuie un manifest ce intenţionează a susţine „Campania pro-celibatariat sau anti-amor“ pe care eu o susţin şi căreia mi-am propus „a îi face propagandă“. " ?

Crestini nu sunt doar catolicii si ortodocsii.


_______________________________________
Every Day Brings New Blessings

18/09/06 00:43

   
T-pop
membru

Locatie: Oradea
Inregistat: 20/01/06

april a scris:

Aici nu sunt prea multi ortodocsi

Din pacate asa e. Cei care se considera mai crestini decat altii nu prea par interesati de discutiile de aici. Probabil considera ca detin adevarul absolut. Exceptie exceptiile ;)


_______________________________________
"The more I study science, the more I believe in God."
                               Albert Einstein

18/09/06 12:19

Site web  
alakazam
membru

Locatie: Craiova, Romania
Inregistat: 17/09/06

april a scris:

Am citit textul, dar nu mi-a sarit in ochi opinia respectiva...

Da... Cam asa este, aveti dreptate! Datorita faptului ca nu am tradus si publicat decat un fragment din textul respectivei organizatii antisexuale de pe internet, am omis a imi face cunoscuta parere (probabil in ideea faptului ca imi voi adauga opiniile la finalul textului tradus).

Parerea mea nu stiu care ar putea fi... Eu doar caut opinii avizate din partea unor oameni bine-informati (eventual persoane care au legatura cu clerul crestin-ortodox). Personal, marturisesc ca mi s-ar parea absurd ca ortodoxismul sa fie impotriva abstinentei sexuale voluntare, intrucat acest lucru nu afecteaza cu nimic normele si poruncile Sfintei Scripturi (poate doar ideea cu "plantarea" semintei barbatesti numai si numai in femeie)... Dar despre acest lucru nu stiu foarte multe detalii (mi se pare ca Scriptura nici macar nu se refera la "masturbare" ca fiind un pacat... REPET: NU SUNT SIGUR DE ACEST LUCRU! ;)


april a scris:

Crestini nu sunt doar catolicii si ortodocsii.


P.S.: Ce alte tipuri de crestini mai sunt (inafara de ortodocsi si catolici)? Sper ca nu va referiti la secte religioase marunte despre care aproape nimeni n-a auzit...

ORICUM: ASTEPT OPINII SI EVENTUALE INDRUMARI CATRE SURSE MASS-MEDIA UNDE AS PUTEA GASI INFORMATII DESPRE SUBIECTUL AMINTIT IN TEXT... [bold]SAU ORICE ALTCEVA ESTE BINEVENIT![/bold]


18/09/06 14:10

   
T-pop
membru

Locatie: Oradea
Inregistat: 20/01/06
Amice, cu riscul de a fi off topic, trebuie sa fac o precizare: crestinul este o persoana care il urmeaza pe Cristos, respectiv care traieste dupa normele indicate de Cristos, nu unul care apartine unei denominatii religioase, fie aceasta cat de numeroasa. Pot foarte bine sa fiu ortodox sau altceva, dar viata mea sa nu aiba nimic a face cu crestinismul.

_______________________________________
"The more I study science, the more I believe in God."
                               Albert Einstein

18/09/06 20:36

Site web  
alakazam
membru

Locatie: Craiova, Romania
Inregistat: 17/09/06
Oameni buni, imi spune si mie cineva cateva idei despre ceea ce v-am rugat sau pur si simplu doriti a incepe o discutie in contradictoriu pe baza unor "chichitze" (ca sa spun asa)? Imi cer scuze daca prin ignoranta mea de a nu da suficienta importanta profunzimii sensului cuvantului "crestin" am ofensat pe cineva, dar sincer... chiar era cazul sa faceti atata caz pentru acest aspect? :(
Inca odata: cunoaste cineva detalii despre opinia Bisericii Ortodoxe sau Catolice asupra ideii de abstinenta sexuala voluntara (nebazata pe vreun principiu cleric, ci doar pe idei laice de genul celor amintite de mine in text)? ;)


18/09/06 22:43

   
april
admin forum

Locatie: Germania
Inregistat: 15/10/05
Eu nu cunosc.

_______________________________________
Every Day Brings New Blessings

18/09/06 23:28

   
filip
membru

Inregistat: 27/04/05

alakazam a scris:

Inca odata: cunoaste cineva detalii despre opinia Bisericii Ortodoxe sau Catolice asupra ideii de abstinenta sexuala voluntara (nebazata pe vreun principiu cleric, ci doar pe idei laice de genul celor amintite de mine in text)? ;)

Opinii ale Bisericii Ortodoxe sau Catolice cred că poţi afla cu un motor de căutare pe internet. Că deocamdată văd că, dacă există pe aici pe forum membri ai acestor două denominaţiuni amintite de tine, nu îţi răspund pentru un motiv sau altul.

Ca o observaţie personală: o opinie a Bisericilor amintite bazată pe idei laice... nu e cumva o contradicţie de termeni? Eu unul aşa o văd.

Dacă vrei cumva opinia vreunui slujitor mai cultivat din bisericile respective... probabil că ai putea găsi pe undeva pe net. ÃŽnsă o poziţie - să-i zicem oficială - a celor două culte ar trebui să fie clar clerică, altfel nu ar mai putea fi considerată a Bisericii, ci a celor citaţi din cadrul laic.

Iar dacă tot eşti pe acest forum care spre surpriza ta probabil nu acoperă numai ariile ortodoxe sau catolice cu care asociezi tu creştinismul (nu mi-e clar pe ce criterii, dar nu asta se discută aici, cum bine spuneai), alte opinii nu te interesează? Dacă tot te interesează cele laice, care prin definiţie nu intră în sfera teologică, poate nişte opinii din sferele teologice chiar schismatice cum sunt ele privite de mulţi, ar putea prezenta măcar o oarecare valoare documentară pentru o persoană care doreşte să fie cât mai informată pe tema dorită. Sau nu?

Ultima modificare de Lupea_Filip (19/09/06 00:18)


19/09/06 00:17

Site web  
alakazam
membru

Locatie: Craiova, Romania
Inregistat: 17/09/06

Lupea_Filip a scris:

Opinii ale Bisericii Ortodoxe sau Catolice cred că poţi afla cu un motor de căutare pe internet. Că deocamdată văd că, dacă există pe aici pe forum membri ai acestor două denominaţiuni amintite de tine, nu îţi răspund pentru un motiv sau altul.

Ca o observaţie personală: o opinie a Bisericilor amintite bazată pe idei laice... nu e cumva o contradicţie de termeni? Eu unul aşa o văd.

Dacă vrei cumva opinia vreunui slujitor mai cultivat din bisericile respective... probabil că ai putea găsi pe undeva pe net. ÃŽnsă o poziţie - să-i zicem oficială - a celor două culte ar trebui să fie clar clerică, altfel nu ar mai putea fi considerată a Bisericii, ci a celor citaţi din cadrul laic.

Iar dacă tot eşti pe acest forum care spre surpriza ta probabil nu acoperă numai ariile ortodoxe sau catolice cu care asociezi tu creştinismul (nu mi-e clar pe ce criterii, dar nu asta se discută aici, cum bine spuneai), alte opinii nu te interesează? Dacă tot te interesează cele laice, care prin definiţie nu intră în sfera teologică, poate nişte opinii din sferele teologice chiar schismatice cum sunt ele privite de mulţi, ar putea prezenta măcar o oarecare valoare documentară pentru o persoană care doreşte să fie cât mai informată pe tema dorită. Sau nu?


Nu... nu... nu... nu... Ati inteles gresit inca din start! "Abstinenta sexuala voluntara" este nebazata pe principii clerice, nu opinia Bisericii... Deci, in termeni simpli: o persoana (barbat sau femeie) care considera ca sexul nu merita facut datorita unui set de factori... Dar acesti "factori" sunt in cea mai mare parte laici... La asta ma refeream...
In pricipiu (eu fiind crestin ortodox) mi-as dori sa aflu opinia unui slujitor mai cultivat al Bisericii Ortodoxe... Am scris si catolica in inertia faptului ca crestinismul a suferit o schizma... CHIAR NU AVEAM IDEE CA MAI EXISTA ALTE TIPURI DE CRESTINI INAFARA ORTODOCSILOR SI CATOLICILOR (daca mai exista, va rog sa-mi acceptati scuzele pentru necunostiinta de cauza de care am dat dovada).

Nu inteleg cum as putea gasi opinii ale mai-marilor Bisericii cu un motor de cautare... Nici Google, nici Yahoo!, nici Dogpile, nici MSN, nici Ask nu au gasit informatii despre abstinenta in ceea ce priveste limba rom^na si Rom^nia...

Argumentele si informatiile cu privire la tema abstinentei pot fi atat clerice, cat si laice... ori de orice alta natura (atat timp cat sunt logice, legale, morale si pertinente)...

Mi se pare cel putin straniu sa intru pe sait-ul tinerilor crestini si sa nu aflu nicio persoana a clerului pe acest sait...

Oricum... Multumesc pentru raspunsuri...
Astept cu nerabdare alte opinii si sugestii ;)


19/09/06 00:35

   
T-pop
membru

Locatie: Oradea
Inregistat: 20/01/06

alakazam a scris:

...sau pur si simplu doriti a incepe o discutie in contradictoriu pe baza unor "chichitze" (ca sa spun asa)? Imi cer scuze daca prin ignoranta mea de a nu da suficienta importanta profunzimii sensului cuvantului "crestin" am ofensat pe cineva, dar sincer... chiar era cazul sa faceti atata caz pentru acest aspect?

poti sa mi te adresezi direct ca nu se supara nimeni. Nu as fi facut precizarea daca nu ar fi agatat cineva in chestia asta. Recunosti citatul?

Pai... "crestin" nu poti fi decat fie catolic fie ortodox... Si ma gandeam ca proportia ar fi cam juma-juma... :D
Ma gandeam ca e necesara o precizare, sper ca nu ai luat-o altfel.

Referitor la intrebarea ta - eu nu stiu opinia bisericii ortodoxe, dar pot sa iti spun opinia scripturii: acolo unde se vorbeste despre relatia de cuplu (familie) se spune "sa nu va lipsiti unul pe altul de aceasta". Poate gaseste altcineva referinta exacta, ca la ora asta eu nu mai caut.


_______________________________________
"The more I study science, the more I believe in God."
                               Albert Einstein

19/09/06 02:43

Site web  
filip
membru

Inregistat: 27/04/05
Alakazam, ai auzit de site-ul "sfaturiortodoxe.ro"? Eu personal nu prea agreez ce s-a postat pe acolo, şi mai ales faptul că nu e un forum deschis unde să se poată combate opiniile exprimate, dar asta e partea a doua. Eu m-am uitat acum fugitiv pe acolo şi am văzut articole video sau scrise despre sihăstrie, căsătorie, explicaţii despre sexualitate adresate tinerilor, etc. Nu am văzut un articol compilat clar pe ideile care te interesează, dar poate doreşti tu să faci unul pornind de la fragmente de interes din tot materialul bibliografic de acolo.

Cât despre versetele amintite de T-Pop, iată-le:


1 Cor. 7:
1. Cu privire la lucrurile despre care mi-aţi scris, eu cred că este bine ca omul să nu se atingă de femeie.
2. Totuşi, din pricina curviei, fiecare bărbat să-şi aibă nevasta lui, şi fiecare femeie să-şi aibă bărbatul ei.
3. Bărbatul să-şi împlinească faţă de nevastă datoria de soţ; şi tot aşa să facă şi nevasta faţă de bărbat.
4. Nevasta nu este stăpână pe trupul ei, ci bărbatul. Tot astfel, nici bărbatul nu este stăpân peste trupul lui, ci nevasta.
5. Să nu vă lipsiţi unul pe altul de datoria de soţi, decât doar prin bună învoială, pentru un timp, ca să vă îndeletniciţi cu postul şi cu rugăciunea; apoi să vă împreunaţi iarăşi, ca să nu vă ispitească Satana, din pricina nestăpânirii voastre.
6. Lucrul acesta îl spun ca o îngăduinţă; nu fac din el o poruncă.
7. Eu aş vrea ca toţi oamenii să fie ca mine (La cel moment Pavel era necăsătoit. Impresia generală e că era văduv - n.m.); dar fiecare are de la Dumnezeu darul lui: unul într-un fel, altul într-altul.
8. Celor neînsuraţi şi văduvelor, le spun că este bine pentru ei să rămână ca mine.
9. Dar dacă nu se pot înfrâna, să se căsătorească; pentru că este mai bine să se căsătorească decât să ardă.


Alakazam, dacă te interesează în continuare versete extrase din Scriptură pe această temă mai întreabă, căci sunt sigur că sunt mulţi aici care mai pot să te îndrume spre locuri din Biblie unde sunt tratate astfel de probleme.

Ultima modificare de Lupea_Filip (19/09/06 11:44)


19/09/06 11:41

Site web  
alakazam
membru

Locatie: Craiova, Romania
Inregistat: 17/09/06
Va multumesc mult pentru sfaturi si pentru ca v-ati "ostenit" a raspunde topic-ului meu. :D Ma gandeam la cele spuse de T-pop si de Lupea_Filip si... la cat poate sa induca in eroare o chestiune daca nu este precizata in totalitate. Daca un necunoscator ar fi citit opinia lui T-pop s-ar fi spus: "Da dom'le! Iata ca intr-adevar Sfanta Scriptura incurajeaza contactul sexual, caci iata un om care cunoaste a dat citatul in care se precizeaza acest lucru...". Dar, dupa aceea, a venit completarea lui Lupea_Filim care a adus mai multa lumina asupra ideii, completand si infirmand totodata citatul scos din contextul sau. Pavel nu propovaduieste oamenilor vrerea lui Dumnezeu cu privire la <<imperechere>>, ci ii sfatuieste pe oameni ca, aflati la indoiala intre "a preacurvi fara casatorie" sau a "face sex ca sot si sotie", sa aleaga a doua varianta. Astfel, asa cum am si citit in articolul din care am tradus o parte pe acest topic, crestinismul accepta (sau mai bine spus tolereaza - "lucrul acesta il spun ca o ingaduinta") sexul in cadrul casatoriei, ca o recunoastere fortata a lipsei de vointa (sau a slabei stapaniri de sine) a omului, insa admite ca abstinenta (sau, si mai bine, virginitatea) este superioara sexului. In plus, din spusele lui Pavel se intelege ca ispitirea Satanei ar putea interveni numai in cazul in care unul dintre membrii cuplului ar refuza a intretine relatii sexuale (probabil se refera la frustrari ce pot degenera in certuri intre cei doi parteneri), insa nu se specifica cu exactitate ca a trai in castitate, cu acordul ambilor soti (casatorii asa-numite "platonic plus"), ar fi un pacat. Acest lucru este unul dintre "dezavantajele" gasite in ultimul secol in textul Bibliei: usoar ambiguitate a textului si faptul ca aceasta este interpretabila. Un alt exemplu pe care l-am intalnit ar fi faptul ca Biblia specifica ideea ca Demiurgul le-a spus lui Adam si Evei: "... si inmultiti-va...", insa nicio atestare a faptului ca cei doi ar fi intretinut relatii sexuale inainte de izgonirea din Paradis nu este mentionata. Asta poate insemna atat faptul ca sexul a fost "pedeapsa" data de catre Dumnezeu pentru pacatul primordial, cat si faptul ca cei doi au avut contact sexual in Gradina Edenului (lucru foarte paradoxal si oximoronic - as spune eu... intrucat nu erau casatoriti). In plus, se nasc noi si noi intrebari fara raspuns: de ce incestul din care s-a nascut umanitatea a fost declarat ulterior "pacat"? (in fond si la urma urmei, nu prea pare corect... Normele morale ar fi trebuit date de catre Demiurg la inceputul inceputurilor, nu schimbate asa pe parcurs...); cum au coborat cei doi din Gradina Edenului pe Pamant? (i-a coborat Dumnezeu sau s-a ridicat Gradina la Ceruri fara ei?);
Nu stiu ce sa zic... Citeam bunaoara o maxima a unui scriitor filozof (al carui nume nu-l retin deoarece era putin cam necunoscut...) care spunea ca numai un Demiurg cu un simt al umorului foarte grotesc ar fi putut lasa drept lege ca viata sa se nasca dintr-un act atat de ridicol, de josnic, de straniu (in sensul negativ al cuvantului), de demn de dispret...
Totusi... sa nu deviez prea mult de la subiect... ;)
M-am uitat pe http://www.sfaturiortodoxe.ro, insa am constatat ca este un sait oarecum haotic alcatuit si ca nu se pot deschide noi subiecte de discutie... In pricipiu, subiecte dezbatute acolo sunt interesante, insa nu trateaza problema abstinentei sexuale si, mai mult, sunt foarte multe si foarte mari, astfel ca necesita o buna perioada de timp liber pentru a le parcurge... Nu cred ca am sa aloc acest timp liber...
:rolleyes
Alte sait-uri nu cunoasteti? Daca pe forum-ul tcForum nu pot gasi oameni ai clerului care sa dezbata un subiect intr-atat de interesant si de atipic (in sensul bun al cuvantului), atunci mi-au cam disparut toate sperantele cam am sa gasesc altundeva... Ce sa zic... Multumesc inca odata...

:) Opinii?
Apropo: de ce sunt atat de putini utilizatori constanti pe acest forum?


22/09/06 18:07

   
filip
membru

Inregistat: 27/04/05
Alakazam, o să-mi permit câteva comentarii pe marginea a ceea ce ai scris tu, chiar dacă voi devia puţin de la topic. Poate o să te ajute să-ţi lămureşti câteva aspecte, poate nu.


alakazam a scris:

Acest lucru este unul dintre "dezavantajele" gasite in ultimul secol in textul Bibliei: usoar ambiguitate a textului si faptul ca aceasta este interpretabila.

  Acest "dezavantaj" a fost mereu prezent în Biblie. Ar trebui să ne punem întrebarea ce scop ar fi putut avea şi cum s-a ajuns aici, pentru că evident Dumnezeu nu putea să aibă o "scăpare" la insuflarea Cuvântului Său.
  ÃŽn privinţa scopului nu putem decât să speculăm. La asta nu mă bag.
  ÃŽn privinţa felului în care s-a ajuns aici, dacă înţelegem că în insuflarea scrierii Bibliei Dumnezeu s-a folosit de specificitatea fiecărei minţi omeneşi a fiecărui autor, şi dacă acceptăm din punct de vedere istoric că majoritatea autorilor cărţilor care alcătuiesc Biblia au fost orientali... atunci trebuie să ne uităm bine la diferenţele dintre orient şi occident. Orientul - cultură axată mai mult pe meditaţie, contemplare; occidentul - cultură axată mai mult pe exactitate, cuantificare. (Aici evident că vor exista opinii contrare, dar eu aşa văd lucrurile).
  Pune-ţi-vă întrebarea cum ar fi sunat cele 10 porunci scrise de un avocat occidental din ziua de azi... "Paragraful 4. Să nu-ţi faci chip cioplit. Alineat a. nici vreo înfăţişare alucrurilor care sunt sus în ceruri. Alineat b. Sau jos pe pământ. Alineat c. sau în locurile mai de jos decât pământul. Norme de aplicare: Paragraf 4 alineat a. Prin înfăţişare înţelegem: sculpturi pictate sau nu, poze, picturi pe ceramică, goblenuri, timbre, abţibilduri, tricouri cu imprimeuri în relief sau nu" etc. etc... Amuzant, nu?


alakazam a scris:

Un alt exemplu pe care l-am intalnit ar fi faptul ca Biblia specifica ideea ca Demiurgul le-a spus lui Adam si Evei: "... si inmultiti-va...", insa nicio atestare a faptului ca cei doi ar fi intretinut relatii sexuale inainte de izgonirea din Paradis nu este mentionata. Asta poate insemna atat faptul ca sexul a fost "pedeapsa" data de catre Dumnezeu pentru pacatul primordial, cat si faptul ca cei doi au avut contact sexual in Gradina Edenului (lucru foarte paradoxal si oximoronic - as spune eu... intrucat nu erau casatoriti).

  Acuma, cum să-ţi zic, ar fi bine să te fereşti de la a face speculaţii acolo unde nu sunt precizări în Biblie. ÃŽn general dacă nu găseşti ceva specific într-un anumit loc în Biblie, ar fi bine să cauţi în altul şi să foloseşti ce este în altă parte. Dacă nu găseşti chiar nimic pe o anumită temă, atunci să extrapolezi din principiile generale de guvernare a vieţii trasate de Biblie.
  Deci, a spune că întreţinerea de raporturi sexuale ar fi făcut parte din pedeapsa dată de Dumnezeu omului... mi se pare cam mult. Nu am înţeles clar dacă asta ar fi o părere a ta sau o prezinţi ca o opinie a altora. Ar fi bine să privim care este pedeapsa precizată clar de Dumnezeu în Gen. 3:14-19. Mi s-ar părea cel puţin ciudat ca Dumnezeu să mai fi rostit şi alte pedepse atunci pe care să nu le fi precizat în Cuvântul Său, având în vedere că pedepsele de atunci ne-au afectat pe toţi oamenii de până acum, şi întreaga creaţie.

  Iar întreţinerea de raporturi sexuale înainte de pedeapsă... ce relevanţă ar avea aici? La fel cum zicea Isus odată: "Dar de la început nu a fost aşa...". Contează ceea ce a intenţionat Dumnezeu la început. Şi de la început Dumnezeu l-a creat pe om cu organe sexuale cu capacităţi reproductive. Prin urmare El de la început intenţiona clar ca oamenii să se reproducă în urma unor contacte sexuale. Faptul că reproducerea a avut loc după cădera în păcat a aruncat o umbră a păcatului asupra întregii omeniri. Dar asta este o altă poveste.



alakazam a scris:

In plus, se nasc noi si noi intrebari fara raspuns: de ce incestul din care s-a nascut umanitatea a fost declarat ulterior "pacat"? (in fond si la urma urmei, nu prea pare corect... Normele morale ar fi trebuit date de catre Demiurg la inceputul inceputurilor, nu schimbate asa pe parcurs...);

  Ăsta este un aspect destul de sensibil, şi despre care Biblia cam tace. Deşi noi am putea vedea astăzi cu o răceală de om ştiinţific că:
- Adam care a venit fabricat din mîna lui Dumnezeu ÃŽnsuşi trebuie că avea nişte calităţi fizice deosebite,
- Eva care a fost destinată să fie mama tuturor celor vii - la fel.
- Amestecul de gene la început ar fi fost practic fără efectele medicale care ar rezulta astăzi dacă pentru reproducere s-ar utiliza un bagaj genetic restrăns, pentru că atunci nu existau imperfecţiunile genetice care s-au strecurat în genele umane de-a lungul secolelor, de la momentul pervertirii creaţiei până în prezent,
- Incestul trebuie să fi fost cel mult la nivel de frate-soră,
- Incestul ar fi fost necesar pentru înmulţirea oamenilor pe pământ...
  totuşi, nu ne putem opri senzaţia de discomfort pătrunsă în conştiinţa noastră "luminată" după ce a gustat din pomul binelui şi răului. Mă întreb, dacă nu s-ar fi gustat din acel pom, şi creaţia nu ar fi fost pervertită, oare cum am fi privit astăzi raporturile sexuale. Putem doar să ne imaginăm...


alakazam a scris:

cum au coborat cei doi din Gradina Edenului pe Pamant? (i-a coborat Dumnezeu sau s-a ridicat Gradina la Ceruri fara ei?);

  Vezi că grădina edenului este destul de vag, dar totuşi identificată cu un loc de pe pământ. ÃŽn Geneza 2:8-14 se dau nişte parametri geografici care pentru noi pot părea ciudaţi sau de neînţeles astăzi, dar pentru evreii din vremea lui Moise cel puţin, erau nişte locuri la fel de clare cum este orice localizare geografică din prezent pentru noi.


alakazam a scris:

Citeam bunaoara o maxima a unui scriitor filozof (al carui nume nu-l retin deoarece era putin cam necunoscut...) care spunea ca numai un Demiurg cu un simt al umorului foarte grotesc ar fi putut lasa drept lege ca viata sa se nasca dintr-un act atat de ridicol, de josnic, de straniu (in sensul negativ al cuvantului), de demn de dispret...

  Interesant ce zice acel filozof. Dar, aş zice eu că la fel de interesant, dacă nu chiar mai interesant e că Scriptura zice altceva: Gen. 1: 26. Apoi Dumnezeu a zis: „Să facem om după chipul Nostru, după asemănarea Noastră;[...]31. Dumnezeu S-a uitat la tot ce făcuse; şi iată că erau foarte bune. Astfel a fost o seară, şi apoi a fost o dimineaţă: aceasta a fost ziua a şasea."
  A-propos, dacă citeşti toate versetele de aici, nu numai începutul şi sfârşitul, o să vezi că în contextul "erau foarte bune" apare şi porunca de a se înmulţi, cu reproducerea sexuală implicată. (Paranteză: partea bărbătească şi cea femeiască la care unii tot încearcă să găsească moţul în plus ori la una ori la cealaltă - Dumnezeu le-a făcut împreună. Ca mai târziu să fie un singur trup, şi asta şi prin împreunarea fizică.)



alakazam a scris:

Daca pe forum-ul tanarcrestin nu pot gasi oameni ai clerului care sa dezbata un subiect intr-atat de interesant si de atipic (in sensul bun al cuvantului), atunci mi-au cam disparut toate sperantele cam am sa gasesc altundeva... Ce sa zic... Multumesc inca odata...

  Şi noi ne-am dori pe aici implicarea unor slujitori oridinaţi. Dar ăsta e un subiect dezbătut la alt topic.


alakazam a scris:

Apropo: de ce sunt atat de putini utilizatori constanti pe acest forum?

  Explicaţii sunt multe. Ştii pilda celor poftiţi la nuntă de Isus? E valabilă în general în cele spirituale.

Ultima modificare de Lupea_Filip (22/09/06 22:00)


22/09/06 21:56

Site web  
T-pop
membru

Locatie: Oradea
Inregistat: 20/01/06

alakazam a scris:

Pavel nu propovaduieste oamenilor vrerea lui Dumnezeu cu privire la <<imperechere>>, ci ii sfatuieste pe oameni ca, aflati la indoiala intre "a preacurvi fara casatorie" sau a "face sex ca sot si sotie", sa aleaga a doua varianta.

Sfatul lui Pavel de a nu se casatori este adresat celor care vor sa se implice in lucrarea spirituala, nu unul general. Altfel cine ar mai procrea? Si acesta este pentru ca acei in cauza sa poata fi dedicati 100% lucrarii in care se implica.
Cei casatoriti nu pot sa recurga la abstinenta atunci cand le tuna lor ci doar cu acordul partenerului de viata, si numai in scopul postului, altceva nu este mentionat. Mie mi se pare destul de clar. Daca altii au vederi mai ample... ma rog, le ascultam.

Ultima modificare de T-pop (23/09/06 19:31)


_______________________________________
"The more I study science, the more I believe in God."
                               Albert Einstein

23/09/06 19:29

Site web  
alakazam
membru

Locatie: Craiova, Romania
Inregistat: 17/09/06

T-pop a scris:

Sfatul lui Pavel de a nu se casatori este adresat celor care vor sa se implice in lucrarea spirituala, nu unul general. Altfel cine ar mai procrea? Si acesta este pentru ca acei in cauza sa poata fi dedicati 100% lucrarii in care se implica.
Cei casatoriti nu pot sa recurga la abstinenta atunci cand le tuna lor ci doar cu acordul partenerului de viata, si numai in scopul postului, altceva nu este mentionat. Mie mi se pare destul de clar. Daca altii au vederi mai ample... ma rog, le ascultam.


Cu aceasta afirmatie, T-pop, ai dat peste cap ortodoxismul! Preotii ortodocsi nu pot sa fie hirotonisiti fara a se casatori, deci nu prea respecta sfatul Sfantului Pavel. In plus, de unde stii ca sfatul Sfantului Pavel are o tinta precisa si ca nu este adresat tuturor? Scrie in Biblie? Din cuvintele sale, "Celor neînsuraţi şi văduvelor, le spun că este bine pentru ei să rămână ca mine." nu se prea intelege ca s-ar adresa celor ce vor sa se implice in propovaduirea religiei.
Da, sunt de acord ca abstinenta nu poate avea loc intr-un cuplu decat cu acordul ambilor parteneri si am precizat acest lucru in textul initial si in mesajele mele anterioare. Ce nu inteleg eu este de ce este dat sfatul ca numai in scopul postului este ingaduita abstinenta.

Uite cat de simpla este situatia:
Daca doua persoane (un barbat si o femeie) doresc sa isi duca viata in abstinenta (datorita unuia dintre motivele mentionate de mine in textul initial al topic-ului: lipsa imboldului sexual, dorinta psihologica de a se simti casti s.a.m.d.) insa nutresc una fata de cealalta un sentiment bun si frumos de iubire, de amicitie (in sensul ca tin unul la celalalt si se inteleg foarte bine impreuna, simtindu-se confortabil unul in preajma celuilalt) si doresc sa oficieze legatura dintre ei pentru a trai impreuna ca sot si sotie, impartind acelasi pat fara a face amor... ei bine, ce este in neregula cu acest aspect din punctul de vedere al religiei? Cu ce il deranjeaza acest lucru pe Demiurg? Oamenii aceia nu fac niciun rau, poate chiar sunt credinciosi si piosi, mergand la biserica si infaptuind cele placute Domnului; oamenii aceia duc o viata frumoasa, in pace si armonie, comportandu-se nemaipomenit in societate si traind fericiti in intimitatea casei lor. DOAR CA NU DORESC SA ISI MANJEASCA TRUPURILE DE ACTIVITATEA SEXUALA.
Daca cineva imi poate spune prin ce supara niste oameni precum acestia pe Dumnezeu, eu sunt ochi si urechi... Doresc sa ascult opinii si interpretari ale Bibliei cu privire la castitate si abstinenta... ;)


25/09/06 15:56

   
filip
membru

Inregistat: 27/04/05

alakazam a scris:

Cu ce il deranjeaza acest lucru pe Demiurg?

  Situaţia pe care o prezinţi tu este foarte rară şi mi-e greu să cred că se vor întâlni în lumea aceasta două persoane de sex opus care să gândească exact la fel în această privinţă, să se placă şi să se şi potrivească. Dar nu este o situaţie imposibilă. Din acest punct de vedere eu nu am găsit nimic în Scriptură care să susţină că Dumnezeu ar dezaproba asemenea persoane. Procrearea nu este un lucru pe care Dumnezeu îl forţează neapărat într-o relaţie - altfel nu ar exista în lumea asta cupluri sterpe.


alakazam a scris:

DOAR CA NU DORESC SA ISI MANJEASCA TRUPURILE DE ACTIVITATEA SEXUALA.

  ÃŽţi respect opinia în această privinţă însă te-aş ruga să ai puţin respect şi tu în exprimare. Prin ceea ce am scris mai sus, ai putut observa că Biblia (care eu cred că este Cuvântul lui Dumnezeu) aprobă actul reproductiv şi chiar îl încurajează în cadrul căsătoriei. Este un lucru creat de Dumnezeu înainte de cădere, deci un lucru "bun" (desăvârşit aş spune eu, ca orice lucru creat de Dumnezeu "la început"). A adus plăcere multor oameni ai lui Dumnezeu şi te-a adus şi pe tine pe lume până acum.
  Prin urmare te rog să nu mai vorbeştidespre el cel puţin aici pe forum, în prezenţa unor oameni de bun simţ, în termeni de "MÂNJIRE", atunci când este amintit în cadrul intenţionat şi aprobat de Dumnezeu. Sincer eu consider că acest lucru este jignitor.
  Treaba ta cum crezi şi cum vrei să te exprimi de aici înainte. Eu ţi-am formulat doar o rugăminte de respect reciproc.

Ultima modificare de Lupea_Filip (25/09/06 16:55)


25/09/06 16:54

Site web  
T-pop
membru

Locatie: Oradea
Inregistat: 20/01/06

alakazam a scris:

Din cuvintele sale, "Celor neînsuraţi şi văduvelor, le spun că este bine pentru ei să rămână ca mine." nu se prea intelege ca s-ar adresa celor ce vor sa se implice in propovaduirea religiei.

Aici cam ai dreptate, am scris din amintiri, fara sa  ma documentez exact.

alakazam a scris:

Preotii ortodocsi nu pot sa fie hirotonisiti fara a se casatori, deci nu prea respecta sfatul Sfantului Pavel.

Pavel da doar un sfat in sensul asta, nu o porunca, dupa cum ai zis, iar ortodoxia a adoptat doar un regulament de ordine interioara. Mai sunt si alte denominatii care procedeaza similar.


_______________________________________
"The more I study science, the more I believe in God."
                               Albert Einstein

25/09/06 20:47

Site web  
alakazam
membru

Locatie: Craiova, Romania
Inregistat: 17/09/06
Mi se pare mie sau ne-ndepărtăm din ce în ce mai mult de ideea care vrea sa fie şi ea centrală în acest topic?

Lupea_Filip a scris:

Situaţia pe care o prezinţi tu este foarte rară şi mi-e greu să cred că se vor întâlni în lumea aceasta două persoane de sex opus care să gândească exact la fel în această privinţă, să se placă şi să se şi potrivească.

Nu pricep... Parcă aţi afirmat că aţi citit textul iniţial al topicului... Daţi-mi voie să ctez din el pentru a vă reaminti (în cazul în care este vorba despre un simplu caz de uitare):

alakazam a scris:

Conform psihologului Joanna Gutmann, psihanalistă la Universitatea din Chicago, cuplurile asexuale sunt din ce în ce mai comune. Bărbaţi şi femei – aşa numiţi „de genul X“ – pot împărţi patul fără a face amor sau pot începe printr-o relaţie sexuală şi apoi să „avanseze“ la una interesantă şi simplă totodată, asexuală, trai în comun „de dragul“ companiei reciproce ori a convenienţei.


Lupea_Filip a scris:

Dar nu este o situaţie imposibilă. Din acest punct de vedere eu nu am găsit nimic în Scriptură care să susţină că Dumnezeu ar dezaproba asemenea persoane.

Aţi fi surprins să constataţi cât de „frecvente“ sunt aceste relaţii – cel puţin la nivel de populaţie neanalizată din punct de vedere statistic. Există până şi grupuri de persoane pe internet, cu titluri de genul „platonic relationships“, „sexless mariage“ ş.a.m.d.... poate chiar matrimoniale pentru persoane asexuate... România este o ţară mult prea mică şi mult prea puţin dezvoltată (atât structural cât şi ideologic), pentru a putea constitui un reper în căutarea unor cupluri lipsite de dorinţa sexuală. Preconcepţiile autohtone sunt mult prea influente încă şi pot determina oamenii să facă lucruri în ciuda propriei voinţe pentru a „intra în rândul lumii“ (expresie foarte nocivă pentru evoluţia optimă şi sănătoasă a unei societăţi). ÃŽn Europa (luată pe de-a-ntregul) şi în S.U.A., precum şi în zone mai puţin analizate statistic – din Asia, Africa şi Australia – cuplurile de persoane asexuate care îşi trăiesc vieţile în deplină „normalitate“ etică şi socială sunt în creştere continuă. Unii recurg la metode de inseminare ale tehnologiei moderne pentru a face copii.

Lupea_Filip a scris:

Procrearea nu este un lucru pe care Dumnezeu îl forţează neapărat într-o relaţie

Pe ce se bazează această afirmatie? Asta era ceea ce intrebasem eu de la inceput... Se specifică undeva acest lucru?

Lupea_Filip a scris:

- altfel nu ar exista în lumea asta cupluri sterpe.

Asta este cu totul si cu totul altceva. Cuplurile sterpe nu au legatură cu abstinenta sexuală.


Lupea_Filip a scris:

ÃŽţi respect opinia în această privinţă însă te-aş ruga să ai puţin respect şi tu în exprimare. Prin ceea ce am scris mai sus, ai putut observa că Biblia (care eu cred că este Cuvântul lui Dumnezeu) aprobă actul reproductiv şi chiar îl încurajează în cadrul căsătoriei. Este un lucru creat de Dumnezeu înainte de cădere, deci un lucru "bun" (desăvârşit aş spune eu, ca orice lucru creat de Dumnezeu "la început").

ÃŽmi cer scuze dacă am supărat pe cineva prin vreo afirmaţie de-a mea. Totuşi, Lupea_Filip, si incestul (ca formă de creare a omenirii) a fost lăsat de Dumnezeu înainte de „căderea“ oamenilor din Eden, dar a fost rectificat ulterior şi „transformat“, tot de către Cuvântul Domnului, în PĂCAT. Dacă peste un timp Dumnezeu va schimba iarăşi legile morale şi religioase şi va decide că sexul (sau cine ştie ce altceva) este păcat? S-a mai întâmplat odată. Cine poate spune cu siguranţă că nu se va întâmpla din nou?

Lupea_Filip a scris:

A adus plăcere multor oameni ai lui Dumnezeu şi te-a adus şi pe tine pe lume până acum.

Asta chiar nu ai de unde sa o stii cu sigurantă... nici tu, nici nimeni altcineva.

Lupea_Filip a scris:

Prin urmare te rog să nu mai vorbeşti despre el cel puţin aici pe forum, în prezenţa unor oameni de bun simţ, în termeni de "MÂNJIRE", atunci când este amintit în cadrul intenţionat şi aprobat de Dumnezeu. Sincer eu consider că acest lucru este jignitor.

Gândeşte-te cum arată, în ce constă, cum se realizează, cum se încheie şi cât „rău“ (literalmente aproape) a adus omenirii de-a lungul timpului... Şi apoi reflectează încă odată dacă termenul „mânjire“ este jignitor sau este – chiar – indulgent...

Lupea_Filip a scris:

Treaba ta cum crezi şi cum vrei să te exprimi de aici înainte. Eu ţi-am formulat doar o rugăminte de respect reciproc.

Am reţinut-o... Nu ţi-am luat-o în nume de rău... ÃŽncă odată – îmi cer iertare pentru ofensă...

T-pop a scris:

Pavel da doar un sfat in sensul asta, nu o porunca, dupa cum ai zis, iar ortodoxia a adoptat doar un regulament de ordine interioara. Mai sunt si alte denominatii care procedeaza similar.

N-am prea priceput ce-nseamnă aceste lucruri. Esti amabil sa dezvolti putin afirmatiile, T-pop? Ortodoxia obliga preotii (adica pe slujitorii Domnului) sa se casatoreasca... deci actioneaza contrar sfatului Sf. Pavel... Cam oricum ar fi privită problema, tot astfel stau lucrurile...


30/09/06 19:43

   
T-pop
membru

Locatie: Oradea
Inregistat: 20/01/06

alakazam a scris:

...actioneaza contrar sfatului Sf. Pavel...

Nu cred ca actioneaza contrar sf Pavel ci doar nu tin seama de sfatul acestuia. Catolicii sunt la cealalta extrema - preotii sa nu se casatoreasca. Faptul ca Pavel doar sfatuieste in sensul asta probabil ca da voie la opinii . E doar un sfat. Ori il iei ori nu, nu pare a fi obligatoriu, asta voiam sa zic. E doar o parere personala.


_______________________________________
"The more I study science, the more I believe in God."
                               Albert Einstein

30/09/06 20:50

Site web  
filip
membru

Inregistat: 27/04/05

alakazam a scris:

... Daţi-mi voie să ctez din el pentru a vă reaminti (în cazul în care este vorba despre un simplu caz de uitare):

  Nu ştiu dacă a fost vorba neapărat de uitare cât mai degrabă de indiferenţă.
  Vezi tu, partea asta cu "specialiştii" a devenit atât de uzată încât aproape nu mai are valoare. Unul face un sondaj cu nişte rezultate, altul face un alt sondaj cu rezultate complet opuse. Iar dacă vorbeşti de zone globale ne-analizate statistic... te cam grăbeşti să le treci de partea ta a baricadei, ca să mă exprim mai plastic.
  Până nu facem noi doi un sondaj împreună pe criterii stabilite de comun acord şi pe care să ne supraveghem permanent că le respectăm... eu nu prea pot avea încredere în nici un alt sondaj.


alakazam a scris:

...Aţi fi surprins să constataţi cât de „frecvente“ sunt aceste relaţii – [...] Există până şi grupuri de persoane pe internet,[...]

  Nu mai continui să bat apa în piuă aici zicând ce am mai zis şi mai sus, dar am un gând amuzant: ai fi surprins câţi bărbaţi se dau drept femei pe internet şi viceversa...


alakazam a scris:

România este o ţară mult prea mică [...] pentru a putea constitui un reper

  Măi partea asta cu înapoierea românilor m-a cam scos din pepeni de fiecare dată. Faptul că unii sunt într-un fel trebuie să impună ca şi alţii să fie în acelaşi fel? De ce am urma standardele celor din vest? Măsurăm totul după criterii economice? Uităm hoţia care a stat la baza prosperităţii lor economice actuale? Pe mine nu mă încântă să iau lecţii de la moştenitorii unor bandiţi.
  Eu văd România ca o ţară cu puternice rădăcini morale iudeo-creştine. Şi sunt bucuros de acest lucru! Şi tocmai de aceea Dumnezeu pretinde foarte mult de la România şi ne mustră şi ne pedepseşte pentru că ne iubeşte. Şi tocmai de aceea Satana luptă cu orice preţ ca să distrugă morala creştină şi să o adapteze la non-creştinismul pe care l-au îmbrăcat ţările amintite de tine.
 

alakazam a scris:

Pe ce se bazează această afirmatie? Asta era ceea ce intrebasem eu de la inceput... Se specifică undeva acest lucru? [...]Cuplurile sterpe nu au legatură cu abstinenta sexuală.

  Am încercat, dar nu ştiu dacă am reuşt să te fac să înţelegi că viziunea mea asupra reelaţiilor sexuale este legată de procreere. Adică Dumnezeu a dotat omul - bărbat şi femeie - cu organe sexuale în scopul asigurării reproducerii omului prin actul sexual.
  Faptul că El a cerut ca omul să se înmulţească, iar apoi mai târziu la unele personaje din Biblie le-a inhibat obţinerea rezultatului reproducerii în urma actului sexual, a fost pentru mine un indiciu că Dumnezeu nu forţează procreerea într-o relaţie maritală. Adică nu a dat o lege pe care să o întărească printr-o pedeapsă, cum a făcut cu alte legi. Dacă El ÃŽnsuşi, pentru anumite motive, a îngăduit ca acte sexuale să nu se soldeze cu copii (cred că e limpede că vorbesc în cadrul marital), atunci eu înţeleg că există situaţii de cuplşuri în care aducerea pe lume a unui copil, înmulţirea speciei umane deci, nu este prioritară pentru El.

  Faptul că nu există deci specificaţii clare privind procrearea, într-un sens sau altul în versete clare în Biblie, mă îndeamnă să mă ghidez după principii generale ale Bbliei. Şi atunci pot să găsesc situaţii în care ar putea fi justificat din punct de vedere moral să nu doresc să am copii deşi sunt căsătorit. Prin urmare să nu întreţin raporturi sexuale.


alakazam a scris:

Totuşi, Lupea_Filip, si incestul (ca formă de creare a omenirii) a fost lăsat de Dumnezeu înainte de „căderea“ oamenilor din Eden, dar a fost rectificat ulterior şi „transformat“, tot de către Cuvântul Domnului, în PĂCAT. Dacă peste un timp Dumnezeu va schimba iarăşi legile morale şi religioase şi va decide că sexul (sau cine ştie ce altceva) este păcat? S-a mai întâmplat odată. Cine poate spune cu siguranţă că nu se va întâmpla din nou?

  Istoria, după cum o prezintă Biblia, conţine turnuri drastice de felul amintit de tine. Dacă crezi începutul istoriei conform Bibliei, de ce nu ai crede şi sfârşitul? Scrie clar cum va fi la sfârşit, chiar şi în privinţa căsătoriei şi raporturilor sexuale, prin urmare îngrijorarea ta cu privire la faptul că Dumnezeu ar fi un tip capricios care ÃŽşi schimbă legile după cum ÃŽl taie capul mi se pare nejustificată. Ori crezi tot, ori nimic.
  Iar Cel care spune cu siguranţă cum va fi este Dumnezeu. El nu-Şi schimbă Cuvântul. Am încercat să-ţi prezint că există o posibilă explicaţie oarecum justificabilă ştiinţific pentru îngăduirea incestului la începutul omenirii, şi interzicerea lui mai târziu.
  Poruncile date evreilor cu privire la igienă astăzi nu mai sunt încadrate în legile obligatorii, dar sunt respectate în general de oamenii civilizaţi care astăzi deţin cunoştinţele care le prezintă efectele lipsei de igienă. Astfelde schimbări morale au fost prevăzute şi anunţate de Dumnezeu dinainte prin prooroci. Şi s-au întâmplat aşa cum a zis Dumnezeu.
  Prin urmare eu sunt complet liniştit că ştiu cum va fi la final cu Dumnezeu. Trebuie doar să mă informez din materialul Lui de prezentare - Biblia.


alakazam a scris:

Asta chiar nu ai de unde sa o stii cu sigurantă... nici tu, nici nimeni altcineva.

  Ai dreptate. Am făcut o supoziţie care în anumite cazuri extreme poate să nu fie adevărată.


alakazam a scris:

Gândeşte-te [...] cât „rău“ (literalmente aproape) a adus omenirii de-a lungul timpului... Şi apoi reflectează încă odată dacă termenul „mânjire“ este jignitor sau este – chiar – indulgent...

  ÃŽmi pare rău, dar nu pot să accept termeni peiorativi asociaţi cu ceea ce Dumnezeu a creat şi "a fost bun". Dacă eşti atent la ceea ce condamnă Dumnezeu şi ceea ce a condamnat Isus în particular pe pământ a fost atitudinea omului. Isus nu s-a apucat să înfiereze obiectele create de Dumnezeu ci inima omului care le-a distorsionat întrebuinţarea. El s-a dus direct la rădăcina păcatului, care se naşte la nivelul minţii. Nivelul fizic, material constituie doar finalitatea distructivă.
  Ai fi surprins de câţi de mulţi predicatori se ridică în bisericile neo-protestante împotriva televizorului, îmbrăcăminţii sau altor lucruri, şi nu atacă de fapt lispa de părtăşie a noastră cu Dumnezeu, care se finalizează în tot felul de prostii cu care ne umplem timpul ca să nu ne plictisim, şi care ne conduc într-o buclă de reacţie periculoasă care continuă să ne îndepărteze de Dumnezeu.

alakazam a scris:

îmi cer iertare pentru ofensă...

  Aoliooo! Stai liniştit că nu e ofensă! Doar mă "zgârie pe urechi" o astfel de exprimare. Şi eu sunt cel mai adesea de principiul "ce-i în guşă şi-n căpuşă". Aşa că ţi-am spus pe şleau că nu-mi place exprimarea. Nu prea le am cu periile. Aşa că mi-am zis că dacă tu îmi zici pe faţă ceva ce pe mine mă jenează, şi eu îţi zic că lucrul în sine mă jenează. Asta-i tot. ;)

Ultima modificare de Lupea_Filip (30/09/06 23:03)


30/09/06 22:56

Site web  
eusunt10
membru

Locatie: Bucuresti
Inregistat: 04/10/06

alakazam a scris:

Oricum... Multumesc pentru raspunsuri...
Astept cu nerabdare alte opinii si sugestii ;)


ar fi fain daca ti-ai scoate abstinenta din cap pentru un timp macar si ai incerca sa il gasesti pe Isus.

te intereseaza sa ajungi in cer?


_______________________________________
"The beating will stop when morals improves..."

21/10/06 01:47

   
alakazam
membru

Locatie: Craiova, Romania
Inregistat: 17/09/06

eusunt10 a scris:

ar fi fain daca ti-ai scoate abstinenta din cap pentru un timp macar si ai incerca sa il gasesti pe Isus.

te intereseaza sa ajungi in cer?


Eusunt10, care-i faza... ca nu m-am prins? De ce sa "imi scot abstinenta din cap"? Momentan ma intereseaza sa aflu daca Dumnezeu aproba sau nu abstinenta voluntara si, in functie de acest factor (printre multi altii), voi decide (cugetand) de vreau ori nu sa ajung in cer... Daca nu aveti chef sa raspundeti la subiect, va rog eu: abtineti-va! :)


24/10/06 20:53

   
moromete
membru

Locatie: copenhagen
Inregistat: 18/11/06
I don´t think this is an issue. Focusing on sexuality, lifestyle, what TO DO or not TO DO is waste of time. Focusing on Christ is the answer.
It seems as if the WHAT part of christian belief set the WHO part on hold. Is not about what we believe, but whom we know.

sni


18/11/06 21:57

   
Pagini:  1 2 3 4 ... 5    



Felicitari Craciun, Felicitari cu ocazia Craciunului si Anului Nou, Felicitari electronice de sarbatori, Felicitari cu mesaj crestin Nasterea Domnului, Mesaje sarbatori de iarna, Urari de Anul nou, Urari sarbatori
felicitari electronice mesaj inviere felicitari sfintele pasti felicitare online pentru pasti felicitari crestine cu mesaj din Biblie felicitare cu mesaj de inviere felicitare cu mesaj de inviere felicitare crestina verset biblic inviere
Mergeti la
Powered by PunBB
© Copyright '02-'04 Rickard Andersson




© 2005-2018 TANARCRESTIN.net