|
|
|
benny
membru
Inregistat: 27/05/07
|
|
mda jezzy... fiecare om e super diferit. Important e ca ti-ai luat bacul cu brio. Si eu vreau sa pot spune asta. Defapt nici nu se discuta ca-l iau sau nu... Important e, cu ce nota?
In ultima vreme sunt foarte lenes, si nu am chef de invatat. Si ca sa-l citez pe solistul de la Vama Veche:
Nu am chef azi Nu am chef azi, Nu-am chef de nimic |
Ce imi sugerati sa fac?
_______________________________________ "Nu-mi daţi sfaturi. Ştiu să greşesc şi singur!" [Immanuel Kant]
|
|
16/11/07 22:42
|
|
mihaella
+
Inregistat: 04/07/07
|
|
_benny_ faza e ca trebuie sa inveti din timp..sa nu amani lucrurile si sa nu te apuci serios doar pe ultima suta de metri..e mult mai usor..lectiile care se incadreaza in programa pt bac le inveti chiar in ziua in care ti-au fost predate pt ca esti conectat inca la informatie.. apoi le repeti zilnic.. daca procedezi asa invatatul devine o joaca si inca ceva ..priveste invatatul ca pe un lucru placut [desi nu e] .. daca te gandesti ca o faci din obligatie iti cam piere cheful..
si ca sa fiu on topic:metode de invatare..hmmm.. pai va spun cum procedez eu: lucrurile greu de memorat le scriu cu rosu..de obicei invat cu voce tare (e mult mai rapid procesul de memorare) si toate acestea intr-un cadru in care este liniste pt ca nimic sa nu-mi distraga atentia si puterea de concentrare.. la mine functioneaza ! spor la invatat!
Ultima modificare de mihaella (17/11/07 11:46)
_______________________________________ Poate că oamenii se vor îndoi de ce spui, dar vor crede ceea ce faci!
|
|
17/11/07 11:44
|
|
adrianaa
membru
Inregistat: 25/01/08
|
|
Mici secrete pentru o memorie de invidiat: Iata cateva trucuri "nemedicamentoase" pentru a avea o memorie "de elefant":
• studiile arata ca dintr-un material de invatat cel mai bine se retine ceea ce este la inceput si la sfrasit. Mijlocul are proportia cea mami mica in reamintire. Deci daca aveti mult de invatat incepeti si terminati cu ceea ce vi se pare mai dificil de memorat, sau trebuie sa stiti mai bine; • impartiti-va materialul de memorat in "portii" egale pe toata durata timpului avut la dispozitie. Nu incercati sa memorati mult intr-o zi si putin in alta, caci inconsecventa poate dauna. Unde mai pui ca lasand pe maine ce poti face azi, se poate aglomera agenda si ajunge in imposibilitatea de a mai fi rezolvate problemele; • faceti pauze regulate in care va destindeti cu ceva care va place; • descopera care sunt orele din zi sau noapte in care randamentul tau e maxim si chiar in ce loc si conditii inveti cel mai bine; • nu invatati in ultima zi inainte de termenul limita; mintea are si ea nevoie de odihna si relaxare; Chiar daca vi se pare ca nu stiti destul sau ca ati uitat totul. E doar o parere. • nu invatati mecanic ci logic. Asociati ideile, termenii, datele, cu ceva ce va este foarte familiar; • daca nu poti tine minte ceva anume, cauta ceva sinonim sau asemanator si memoreza-l in forma aceea. Mare iti va fi mirarea cand vei vedea ca aproape instantaneu iti vei aminti si termenul initial; • fa-ti fara nici o jena listute cu prioritatile sau cu ceea ce ai de facut. Nu e o rusine sa ai agende cu planificari sau biletele lipite pe usa frigiderului etc. • planifica-ti din timp urmatoarele ore sau chiar zile daca o poti face; organizarea este antidotul uitarii; • daca nu iti poti aminti ceva anume, nu incerca sa te focalizezi asupra lui cu toate fortele, caci cu cat te vei stresa mai tare sa-ti amintesti cu atat se va "bloca" mai tare memoria ta. Destinde-te si ceea ce vroiai sa-ti amintesti va aparea ca din senin... • exersati-va/antrenati-va memoria prin jocuri simple. Ca si in alte activitati exercitiul este reusita pastrarii unei memorii bune.
Iata un exemplu:
Cea mai veche tehinca de memorare pe care o foloseau in Roma Antica oratorii atunci cand doreau sa vorbeasca degajat si totusi sa nu uite nimic, este scoaterea ideilor principale sau a temelor si relationarea lor intr-un astfel de rationament:
Intri intr-o camera si vezi urmatoarele obiecte:
• o cesca de ceai • o carte deschisa • un telefon sunand • o roata de bicicleta • un bat • un acvariu cu pesti • o camasa • un servetel • 2 covrigi • un inel
Ca sa ti minte mai usor toate aceste lucruri iata un exemplu de rationament:
Am deschis usa camerei in graba pentru ca suna telefonul. M-am impiedicat de o roata de bicicleta uitata acolo de fiul meu care de fapt intrase sa vada acvariul cu pesti. Dar gasind cei 2 covrigi, s-a dezbracat de camasa, s-a suit in pat si a inceput sa se joace cu un bat si cu inelul meu. Asa ca, m-am asezat langa el punand ceasca de ceai pe un servetel si luand cartea deschisa la pagina la care ramasesem.
Asadar, o alta modalitate de aranjare a obiectelor date, care pt mine va ramane in memorie mult timp de acum incolo, pt ca involuntar s-a implementat, este urmatoarea:
"Mihai se joaca in acvariul cu pesti. Inmoaie camasa, sfarama cei 2 covrigi, apoi toarna ceasca cu ceai in acvariu.
Le amesteca bine cu batul, simuland ca prepara o reteta din cartea deschisa.
La sfarsit, isi sterge mainile cu servetelul, isi pune inelul si pleaca sa se plimbe cu roata de bicicleta."
_______________________________________ Iti este prieten cel care te apropie mai mult de Dumnezeu.
|
|
31/01/08 20:11
|
|
LuvLi
membru
Inregistat: 07/01/08
|
|
fain....eu imi subliniez sau imi incercuiesc cu creioane colorate cuvintele care mi se par cele mai importante dintro fraza,si asa imi amintesc de ele si instantaneu si contextul in care se afla.... si un mare secret care pe mine m-a ajutat enorm: ma rugam inainte de orice test, si inca ma rog si tot timpul iau note mari, iar cand profii aduc testele nu mai termin rugaciunea de multumire. Pe bune la mine da roade. Dar acuma nu numai ne rugam fara sa punem de loc mana pe carte, macar un pic totusi.incercati totusi! GBU
_______________________________________ Increde-te in Domnul din toata inima si nu te bizui pe intelepciunea ta.....)
|
|
01/02/08 10:16
|
|
Larisa
membru
Inregistat: 22/05/05
|
|
Se zice ca daca vrei sa memorezi un numar de telefon trebuie sa-l formezi de 10 ori.
_______________________________________ "In viata risipim ani, iar la moarte cersim clipe" - Nicolae Iorga
|
|
08/02/08 05:57
|
|
RainSong
membru
Inregistat: 08/11/06
|
|
La mate si fizica nu tine faza cu invatatul logic pentru ca toate forumulele sunt de tocit si aplicarea lor tine de inspiratia de moment si de multe exercitii facute acasa . La romana nu merge scosul ideilor principale .Eu am inceput sa am probleme in retinerea comentariilor pentru ca desi stiu despre ce este vorba in opera ,nu pot sa fac din 2 idei 10 randuri ,e numai chestie de bagat multe cuvinte aiurea ,sau sa spui aceeasi idee cu alte cuvinte si nu ma descurc deloc la asa ceva . Sau iar nu inteleg cum va subliniati voi anumite idei ,fraze ,pentru ca mie mi se pare ca toata lectia e importanta . Invat in liniste [nu suport sa am un ceas care sa ticaie langa mine ,le scot bateriile daca se intampla sa fie in preajma] ,citesc de vreo 2 ori un fragment si dupaia il repet [partea proasta e ca dupa fiecare parte repet totul de la inceput si sfarsitul nu il retin asa bine] ;trebuie sa imi schimb metoda ,dar nu am optiuni .Uneori chiar am chef sa invat ,mai ales la chimie ,unde am avut un profesor foarte rau in generala ;si acum merg sa invat comentariile pentru ca mi se pare jenant sa am media 9 la romana
_______________________________________ "se spune ca-i nevoie de curaj pentru-a muri, eu spun ca trebuie curaj pentru-a trai; si stii ca toti oamenii mor, dar nu toti oamenii traiesc .. e greu cand trebuie sa treci zilnic inca un test."
|
|
04/04/08 20:31
|
|
fluflu
membru
Inregistat: 20/09/07
|
|
nu stiu cum sa va spun dar...numai cand vad atatea foi pe masa mea cu caracterizari, specii etc ma apuca o durere de cap si numa sa ma apuc de el nu vreau!!il iau pe 'oof e prea mult.nu o sa reusesc' si...retin cam 30%din ceva. e grav! ce ma fac pana la bac?
_______________________________________ never regret something that once made you smile...
|
|
04/12/08 20:56
|
|
cami
membru
Inregistat: 17/07/07
|
|
Voi obisnuiti sa invatati noaptea ? cum invatati ? cititi si recititi in gand sau cu voce tare ? faceti schite ?
Eu am observat ca imi e mai usor as invat noaptea [ nu ff tarziu, ca trebuie sa si dorm ], dar se tot trezeste mama si imi zice sa ma duc la culcare. Folosesc culori, markere si subliniez diverse chestii care mi se par mai importante si mi se inatmpla sa retin diverse, pt ca am retinut mai degraba culoarea cu care era marcata o idee sau alta . Cred ac am memorie vizula. Nu pot sa invat exact ca in caiet oricat m-as stradui , mi se apre toceala Cred ca din cauza asta, mereu improvizez si incep sa povestesc si sa lungesc ideile pana la refuz:D
In ultimul timp , materialul de invatat e tot ami mare si nu stiu cum sa inmagazinez chiar toata informatia .. voi cum procedati ?
Mi se mai intampla ca, de ex la un test sa scriu tot ce stiu si sa nu imi amintesc un lucru care ar fi ff bine adca l-as aminti, dar sa vizualizez in asa fel in timpul testului, imaginea din caiet sau din carte, incat sa stiu exact unde e scris in caiet sau carte , inclusiv si ce scrie mai sus sau mai jos de chestia respectiva, dar pur si simplu sa nu imi iasa din minte respectiva chestie. E asa aiurea cand se intampla la lucrari importante .. :|
Ultima modificare de soft_wind (16/03/09 21:21)
_______________________________________ "If I find in myself a desire which no experience in this world can satisfy, the most probable explanation is that I was made for another world." - C. S. Lewis
|
|
16/03/09 21:19
|
|
fluflu
membru
|
|
soft_wind a scris:
Voi obisnuiti sa invatati noaptea ? |
nu. nici nu am incercat...mie deja la ora asta mi-e somn
_______________________________________ never regret something that once made you smile...
|
|
16/03/09 21:20
|
|
cami
membru
|
|
fluflu a scris:
mie deja la ora asta mi-e somn | si crezi ca mie nu ? :| mi-e ff somn , dar nu am incotro.
_______________________________________ "If I find in myself a desire which no experience in this world can satisfy, the most probable explanation is that I was made for another world." - C. S. Lewis
|
|
16/03/09 21:26
|
|
fluflu
membru
|
|
si daca ti-e somn retii ceva??
Ultima modificare de fluflu (16/03/09 21:35)
|
|
16/03/09 21:35
|
|
tamarta
membru
Inregistat: 22/11/06
|
|
Larisa a scris:
Se zice ca daca vrei sa memorezi un numar de telefon trebuie sa-l formezi de 10 ori. |
Mie imi e deajuns sa il aud o singura data si il invat Am memoria cifrelor
soft_wind a scris:
Voi obisnuiti sa invatati noaptea ? cum invatati ? cititi si recititi in gand sau cu voce tare ? faceti schite ? |
Eu invat si dimineata si la pranz si noaptea. oricand e timp liber. Si..nu te lua dupa metodele noastre de invatat, pentru ca suntem diferiti. Eu personal citesc de 2-3 ori ce am de invatat, apoi scot cateva idei principale. Mai citesc o data, iar apoi inchid caietul si ma uit la ideile alea principale. Si asa invat foarte repede si imi pun si mintea la contributie, nu doar tocesc niste cuvinte. Iar la chestiile exacte, fac cat mai multe exercitii pana pricep metoda. Iau mai intai problemele din clasa si le fac singura, apoi si pe cele de la tema si mai fac si ceva in plus ca sa fiu sigura ca nu uit aa..si eu invat numai cu voce tare. ca daca spun in gand mi se incurca gandurile
fluflu a scris:
mie deja la ora asta mi-e somn |
ioi...deja? eu is ajunsa de putin timp acasa. am mancat, m-am spalat pe fata, m-am schimbat si m-am apucat de invatat. Pana pe la 3-4 am ce face. De dormit mi-or ajuge 2 ore noaptea asta..
_______________________________________ "Nu varsta aduce intelepciunea, nu batranetea te face in stare sa judeci. Iata de ce zic: Ascultati-ma! Imi voi spune si eu parerea" Iov32:9, 10
|
|
16/03/09 21:37
|
|
jezzy
membru
Inregistat: 13/03/06
|
|
Eu nu tin cont de zi/noapte, invat cand am timp si chef .Cand invat, trebuie sa scriu, sa fac schite, daca doar stau si citesc, nu retin nimic, mi se duce gandul aiurea. La mine la facultate, majoritatea cursurilor sunt pe suport electronic si obisnuiesc sa le printez cu un scris foarte mic, ca sa para mai putin material . Daca e scris de mana, fac schite, rezumate, etc.
_______________________________________ I only fear that I don’t have enough time left to tell the world that there’s no time left!
|
|
16/03/09 21:37
|
|
cami
membru
|
|
fluflu a scris:
si daca ti-e somn retii ceva?? | De obicei, da . Faza e ca , ziua imi distrag atentia o groaza de lucruri, pe cand noaptea nu am alta ocupatie si nu ma deranjeaza nimeni . Mie tot imi zice mama sa ma dezobisnuiesc de invatatul asta cu voce tare , ca nu se stie unde o sa ajung la facultate si poate o sa am colege de camera si nu o sa pot invata asa [ sau ele nu o sa poate de mine ]. Are drepatate, dar eu asa invat din totdeauna. Nu mai pot sa ma dezobisnuiesc .. :|
|
|
16/03/09 21:58
|
|
fluflu
membru
|
|
soft_wind a scris:
pe cand noaptea nu am alta ocupatie |
ba ai! sa dormi
|
|
16/03/09 21:59
|
|
april
admin forum
Inregistat: 15/10/05
|
|
Zicea cineva ca intre orele 3 si 4 dimineata retinem tot ce invatam, insa doar pt ziua respectiva. Daca probeaza cineva sa-mi spun si mie .
_______________________________________ Every Day Brings New Blessings
|
|
16/03/09 22:02
|
|
tamarta
membru
Inregistat: 22/11/06
|
|
Probez eu noaptea asta si iti spun maine cand vin de la scoala
_______________________________________ "Nu varsta aduce intelepciunea, nu batranetea te face in stare sa judeci. Iata de ce zic: Ascultati-ma! Imi voi spune si eu parerea" Iov32:9, 10
|
|
16/03/09 22:03
|
|
RainSong
membru
|
|
stiti ca eu nu prea am de invatat in liceu ?
La fizica ,mate ,info si engleza trebuie exersat mult si am mii de teme ,numai o materie din astea 4 ma streseaza mai mult ca toate celelalte la un loc .
La romana taraganam un referat la dictat 2-3 ore [si am numai 3 ore/saptamana] ,timp in care citesc fara sa retin prea multe .Dar cum 5 din 6 lucrari date anul asta au fost pe creatii proprii de moment ,nu vad de ce as mai invatat referatele, pe care si dupa ce le citesc de 20 de ori nu le retin [sa vad cum fac pentru bac ,ca nu mai stiu invata ..].
Restul materiilor sunt nesemnificative dat fiind faptul ca am o ora pe saptamana la mai toate: invat ,mai tocesc la bio ,teme la germana ,aplicatii idioate la economie .
Ultima modificare de RainSong (17/03/09 20:13)
_______________________________________ "se spune ca-i nevoie de curaj pentru-a muri, eu spun ca trebuie curaj pentru-a trai; si stii ca toti oamenii mor, dar nu toti oamenii traiesc .. e greu cand trebuie sa treci zilnic inca un test."
|
|
17/03/09 20:12
|
|
dhannyella
membru
Inregistat: 06/06/09
|
|
Eu am auzit ca cel mai bine poti sa inveti in alea doua ore inainte de ora la care te-ai nascut si doua ore dupa ora la care te-ai nascut...
Adica daca te-ai nascut la 12 la amiaza...cel mai bn poti intava de la 10 pana la 14...incluzand si ora aia:D
nu am probat
_______________________________________ "Ce bine stii sa-ti intocmesti caile cand este vorba sa cauti ce iubesti!Chiar si la nelegiuire te deprinzi."[Ieremia 2:33]
|
|
12/02/10 18:18
|
|
lorre
membru
Inregistat: 07/10/06
|
|
Nu pot invata daca nu citesc lectia cu voce tare.Pur si simplu ma plimb prin camera si citesc cu voce tare lectia,o portionez si invat pe parti,dupaia le reiau pe toate.
|
|
12/02/10 21:14
|
|
RainSong
membru
|
|
RainSong a scris:
[sa vad cum fac pentru bac ,ca nu mai stiu invata ..] |
si am ajuns in stadiul asta in care invat, retin ce retin dar uit cumplit de repede. Nu stiu cum sa mai fac, ma seaca uituceala mea si nici nu mai sunt genul care sa stea cu caietul in fata sa invete comentariul la romana. [mi dor de mine de acum 4 ani ,cand invatam de zor pentru capacitate]
Mai, voi cum ati invatat la mate? Numai la trigonometrie care e 5pct din 90 sunt zeci de formule, foarte putine se pot deduce, iar la celelalte daca gresesti un "-" in loc de "+" s-a dus totul. Si sunt izbitor de asemanatoare .. ce sa mai zic de faptul ca pana acum la integrale si derivate ne-a lasat cu tabelul de forumule in fata, nu stiu niciuna. Si-s atatea teoreme, observatii si smecherii de rezolvare si daca uiti metoda de calcul n-ai sanse nici sa incepi exercitiul.
|
|
18/02/10 14:53
|
|
benny
membru
Inregistat: 27/05/07
|
|
La mate pentru bac am învățat făcând muuuulte multe exerciții și variante.
Mie mi-e dor de mine de atunci, dinainte de bac... Când aveam chef și motivație să învăț.. Acum.. nu înțeleg nimic din ce se predă la faculta (mai ales la mate) și dacă nu înțeleg, nu am tragere de inimă să învăț.. și uite-așa apar restanțe după restanțe...
_______________________________________ "Nu-mi daţi sfaturi. Ştiu să greşesc şi singur!" [Immanuel Kant]
|
|
18/02/10 15:08
|
|
|
Felicitari Craciun, Felicitari cu ocazia Craciunului si Anului Nou, Felicitari electronice de sarbatori, Felicitari cu mesaj crestin Nasterea Domnului, Mesaje sarbatori de iarna, Urari de Anul nou, Urari sarbatori |
|
|
|
|
|
|
|
Mergeti la
|