TANARCRESTIN.net
 
Forum | Regulament | Cautare | Inregistrare | Login

Nu esti conectat.

tcForum/Predestinare sau liber-arbitru?/Binele si Raul Moderat de +Archangel+, Old  
Autor
Mesaje Pagini: 1 ... 5 6 7 8
Oblio
membru

Inregistat: 03/10/10

Lucifer a scris:

chiar incercam sa-mi imaginez o moneda care are doar o fata.


Delmoniko a scris:

Edi a zis-o bine mai....in VIZIUNE crestina. Asta nu inseamna ca e viziunea corecta sau singura.
...............
De ce e o mizerie dualismul?
...............
Si asta cu eliminarea raului e cam....trasa de par si crestineasca, desigur! Si asta e o problema care tine strict de viziune, de perspectiva.

Am gasit ceva dragut care am considerat ca merita pus aici. Poate mai dezvolta putin perspectivele ;) :)

http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... Djj86fwI#!

Ultima modificare de Oblio (26/02/13 13:15)


_______________________________________
“Domnul nu se uita la ce se uita omul; omul se uita la ce izbeste ochii, dar Domnul se uita la inima.” 1 Samuel 16:7.

26/02/13 13:14

   
mohicanul
membru

Inregistat: 31/01/13
arch, nu mai citez ce ai/ati scris, dar cred ca am mai avut discutia asta odata.

una dintre cele mai superficiale axiome pe care le-am intalnit, si anume ca daca nu crezi in Dumnezeu, nu exista principii morale sau nu-si au rostul. prin natura mea, prin simtul nativ, prin influenta mediului inconjurator si nu in ultimul rand prin rationament, chiar si empatie, imi pot da seama daca ceva e gresit sau nu. pot distinge raul pur de bine.

ai mai zis la un moment dat mai sus, ca ce rost are sa faci bine daca nu crezi in Dumnezeu. sau sa nu faci rau. sau ceva de genul. daca fac bine doar pt ca sunt credincios, daca nu fac rau doar pt ca asa imi zice biblia sau Dumnezeu, inseamna ca sunt un ipocrit. macar un ateu care face bine si nu face rau e sincer :)


26/02/13 16:53

   
Oblio
membru

Inregistat: 03/10/10
E o mare diferenta mohicane. Bine poti face folosind darurile insirate de tine,(ratiune, empatie etc, pecare le ai tot de la Dumnezeu) fie ca esti fie ca nu esti credincios.Dar nimeni nu are vreun merit ca a primit si a faptuit in fata lui Dumnezeu. Ar fi ceva cu alegerile,dar...

Problema se pune ca nu facem doar bine ci si mult rau, adica alegem sa experimentam si prin egoul nostru. Iar acesta ne condamna pe toti.. Si atunci care-i solutia, ca Dumnezeu nu te vrea cu egoismul tau in Imparatia Sa.

Credinciosul chiar daca mai greseste nu se increde in el ca stie sa aleaga binele, are un Model spre care tinde si in care chiar se regaseste doar binele. Astfel marturiseste care este Calea, unde se gaseste Binele si Adevarul pe care vrea sa le induca si propriei fiinte. In baza acestei credinte este rascumparat. Reneaga egoul sau, nu vrea sa vina in Cer si cu firea lui pamanteasca. Asa ca Dumnezeu este lasat sa selecteze ce parte din el sa se regaseasca in noua fiinta inviata.

Necredinciosul nu este preocupat sa constientizeze si sa separe partea rea a fiintei sale ca apoi sa o renege. El se increde in calea sa, in idealurile sale imperfecte si poate in el insusi ca delmoniko.
Dar, cum am mai zis, Dumnezeu nu are in gand sa mai lase raul ori vre-o samanta a lui in Imparatia pe care o pregateste fiilor sai

Am mai discutat noi despre asta... dar probabil ca nu crezi.

Ultima modificare de Oblio (26/02/13 18:12)


_______________________________________
“Domnul nu se uita la ce se uita omul; omul se uita la ce izbeste ochii, dar Domnul se uita la inima.” 1 Samuel 16:7.

26/02/13 18:05

   
Old
Moderator

Locatie: cluj
Inregistat: 18/01/08

mohicanul a scris:

... daca fac bine doar pt ca sunt credincios, daca nu fac rau doar pt ca asa imi zice biblia sau Dumnezeu, inseamna ca sunt un ipocrit.


Nu stiu daca am prins bine ideea ta. Daca subintelegi ca eu fac bine doar pentru ca-mi zice Biblia sau pentru ca apartin bisericii, dar altfel mi-ar placea sa fac rau, daca fac binele doar din "datorie", atunci da, sunt ipocrit! Pai, nu asa faceau fariseii? Si nu de ipocrizie erau ei acuzati de Domnul Iisus?

Ideea este ca binele ce il fac sa il fac pentru ca am natura transformata. Despre Domnul Iisus se profetea: "placerea lui va fi frica de Domnul"; iar apostolul Pavel, desi nedesavarsit, zicea: "dupa omul dinauntru imi place Legea lui Dumnezeu".
Ei un astfel de bine il pot face doar dupa ce am avut o intalnire personala cu Hristos.

Binele facut doar din datorie sau interes, da, denota ipocrizie.

Nu am dezvoltat acuma ideea despre binele facut de cei ce nu au ca baza voia lui Dumnezeu, sau nu in felul in care il au crestinii. Si pe acolo sunt lucruri care scartaie.


_______________________________________
Cunosti cu adevarat valoarea vietii in momentul in care viata atarna de un fir ce-i gata sa se rupa.

26/02/13 18:13

   
Oblio
membru

Inregistat: 03/10/10
Vrea sa zica "nu trebuie sa ai credinta ca sa implinesti binele". Decat sa se numeasca credincios mai bine ateu dar unul moral care intrece fatarnicia celui ce se considera bun doar cu numele de credincios.

_______________________________________
“Domnul nu se uita la ce se uita omul; omul se uita la ce izbeste ochii, dar Domnul se uita la inima.” 1 Samuel 16:7.

26/02/13 20:05

   
+Archangel+
Moderator

Locatie: Ploiesti, RO
Inregistat: 05/07/06

mohicanul a scris:

una dintre cele mai superficiale axiome pe care le-am intalnit, si anume ca daca nu crezi in Dumnezeu, nu exista principii morale sau nu-si au rostul.

Corect. Moralitatea fiind o emanatie strict a fiintei umane este supusa subiectivitatii. Ea nu este o lege a fizicii rigida si imuabila. Ea nu poate fi masurata, cantarita, etichetata, catalogata. Daca oamenii ar disparea si moralitatea si-ar inceta existenta. Asadar, moralitatea, in cazul ateilor este strict legata de om. Daca insa Dumnezeu exista atunci moralitatea nu mai este intrinseca omului ci extrinseca lui asadar isi pierde subiectivitatea devenind obiectiva. De altfel isi pierde si perenitatea deoarece moralitatea va exista chiar daca nu va mai fi niciun om in viata.


mohicanul a scris:

prin natura mea, prin simtul nativ, prin influenta mediului inconjurator si nu in ultimul rand prin rationament, chiar si empatie,

Acestea constituie softul tau. Ai fost programat sa fii moral, sa cunosti ce este binele si ce este raul. Bine ai zis "prin natura mea". Intrebarea este cine te-a programat sa fii moral? Evolutia?


mohicanul a scris:

imi pot da seama daca ceva e gresit sau nu.

Pentru a-ti da seama ca ceva este gresit trebuie mai intai sa stii cum e corect. Daca vezi un bat curbat spui despre el ca este stramb pentru ca stii cum arata un bat drept. Dar daca nu stii cum arata un bat drept cum poti aprecia daca un bat este stramb sau nu? La fel si cu moralitatea.


mohicanul a scris:

daca fac bine doar pt ca sunt credincios, daca nu fac rau doar pt ca asa imi zice biblia sau Dumnezeu, inseamna ca sunt un ipocrit. macar un ateu care face bine si nu face rau e sincer :)

In continuare nu vrei sa intelegi la ce ma refer. Un ateu care face bine nu se deosebeste de unul care face rau pentru ca nu exista nicio instanta care sa judece intre cei doi decat ei insisi. Si daca amandoi spun ca fac bine cine poate sa ii spuna unuia dintre ei ca face rau?


_______________________________________
A sti nu inseamna a fi!

27/02/13 12:06

   
Pagini: 1 ... 5 6 7 8    Felicitari Craciun, Felicitari cu ocazia Craciunului si Anului Nou, Felicitari electronice de sarbatori, Felicitari cu mesaj crestin Nasterea Domnului, Mesaje sarbatori de iarna, Urari de Anul nou, Urari sarbatori
felicitari electronice mesaj inviere felicitari sfintele pasti felicitare online pentru pasti felicitari crestine cu mesaj din Biblie felicitare cu mesaj de inviere felicitare cu mesaj de inviere felicitare crestina verset biblic inviere
Mergeti la
Powered by PunBB
© Copyright '02-'04 Rickard Andersson
© 2005-2018 TANARCRESTIN.net