|
|
|
vaxaly
membru
Inregistat: 28/03/05
|
|
Foarte multi din tinerii de astazi sunt complexati de felul cum arata, de gandirea pe care au, si de multe alte lucruri .... noi ca si crestini cum reusim sa ii ajutam?
_______________________________________ "Nu de aripi are nevoie spiritul omenesc, spune Bacon, ci de plumb. Cu prea mare usurinta se avanta in cele mai inalte abstractiuni pierzand orice contact cu omenescul si realitatea."
|
|
19/01/06 15:00
|
|
vaxaly
membru
|
|
am gasit ceva util pe: http://www.filadelfiaonesti.ro/om.htm ~
Despre COMPLEXE
DEFINITIE: ansamblu de tendinte inconstiente care determina atitudinile unui individ, comportamentul sau, visele sale. (1)
Complexul este un conflict interior, mai mult sau mai putin constient. In terminologia psihanalitica este vorba de o combinatie de trasaturi personale, de dorinte, emotii, sentimente, de atitudini afective contradictorii, practic intotdeauna inconstiente, totul organizat intr-un ansamblu indisolubil, facand parte integranta din personalitate. (2) In literatura de specialitate sunt inventariate in jur de cincizeci de complexe. Voi prezenta doar cinci dintre ele.
COMPLEXUL DE INFERIORITATE. Acest complex apare in copilarie, atunci cand subiectul ia cunostinta de slabiciunea sa naturala. Uneori complexul de inferioritate se cristalizeaza in jurul unei infirmitati reale (tulburare de limbaj, uratenie fizica) sau caracteristici personale considerate neplacute (mic de statura, pete de roseata etc.) (3) Subtilitatea acestui complex este ca de multe ori ia forma complexului de superioritate, cu care este inrudit. Atitudinile depresive, sau exagerarile si dorinta de a fi in centrul atentiei sunt simptome ale complexului de inferioritate.
COMPLEXUL DIANA. Acest complex se manifesta prin atitudini de refuz a feminitatii. Tendinta de emancipare le face pe unele femei sa-si suprime laturile feminine, adoptand un comportament specific barbatesc. Este inrudit cu complexul de inferioritate.
COMPLEXUL ESECULUI. Convingerea persoanei ca o inlantuire de evenimente negative ii marcheaza existenta. Ai mereu impresia ca numai evenimente negative ti se intampla. Crezi ca oricat te-ai stradui vei esua si nu vei realiza niciodata ceea ce-ai dori sa realizezi. Acest complex este determinat de complexul de inferioritate.
COMPLEXUL DE SUPERIORITATE. Ansamblu de atitudini si conduite bazate pe convingerea persoanei (mai mult sau mai putin fundamentata) ca ar dispune de trasaturi care depasesc, prin latura lor pozitiva, insusirile semenilor. (4) Se manifesta prin: vanitate, excentricitate, aronganta, tiranie, cultul eroilor, tendinte de depreciere, relatii stranse cu persoane importante, manipularea celor slabi etc. Este inrudit cu complexul de inferioritate si de putere.
COMPLEXUL RIVALITATII FRATERNE( CAIN ) Sentimente de ostilitate manifestate prin comportamente agresive, fie fata de fratele real, fie fata de substitute ale acestuia. Este cauzat de teama de a pierde sau imparti dragostea parentala cu un alt copil. Complexele trebuiesc infranate pentru ca altfel ne vor domina viata. Ca si crestini trebuie sa ne intelegem pozitia pe care o avem in Hristos si sa ne incredem in El. Indiferent de situatia in care ne gasim, indiferent de infatisarea noastra, voia lui Dumnezeu este suverana. Acceptandu-I voia si crezand in El vom fi mai mult decat biruitori. Sunt multe versete in Biblie care ne pot ajuta sa ne infrangem complexele indiferent care ar fi ele. Iata cateva dinte ele: Isaia 43:1-5; Ieremia 29:11-14; Matei 6:25-34; Romani 8:1,2,15,26-39; Evrei 4:15,16.
(1) LAROUSSE, Dictionar de psihologie, Editura Univers Enciclopedic, pag.72. (2) idem, pag.72. (3) idem, pag.73 (4) Psihologia, nr.4, anul 2000. pag.32.
_______________________________________ "Nu de aripi are nevoie spiritul omenesc, spune Bacon, ci de plumb. Cu prea mare usurinta se avanta in cele mai inalte abstractiuni pierzand orice contact cu omenescul si realitatea."
|
|
19/01/06 15:01
|
|
joy
membru
Inregistat: 23/05/05
|
|
eu cred ca si multi tineri crestini se confrunta cu aceste complexe..eu una am avut de a face cu ele in adolescenta....m-a ajutat mult facultatea pe care am facut-o si faptul ca am fost la consiliere crestina, la o prietena care facuse deja psihologia...
_______________________________________ joy
|
|
20/01/06 10:47
|
|
vaxaly
membru
|
|
atunci Dumnezeu sa te ajute sa consiliezi cat mai multi tineri si sa ii ajuti sa se apropie de El cat mai mult!
PS: si eu am fost complexat la 14 ani cand au inceput sa apara acneele!
|
|
20/01/06 12:27
|
|
mit4jc
membru
Inregistat: 08/12/05
|
|
Cred ca in ziua de astazzi, in randul tinerilor, si nu numai, cel mai raspandit complex este acela de inferioritate. Si spun acest lucru in sensul ca de multe ori ne este frica sa ne asumam responsabilitatea fata de o anumita sarcina pt ca "noi nu suntem destui de buni" sau "lasa ca sunt si altii". Am ajuns sa ne fie frica sa invatam lucruri noi si sa ne implicam in diverse activitati.
_______________________________________ Cine n-are vise, n-are speranta, insa cine indrazneste poate atinge ceea ce nu si-a putut imagina.
|
|
20/01/06 21:53
|
|
kristisha
membru
Inregistat: 19/05/05
|
|
cred k aceste complexe te subjuga si deja nu mai ai tu putere de decizie asupra unor anumitor lucruri ci ele... si eu personal st complexata de multe lucruri insa ma rog Domnului k El sa ma ajute sa trec peste ele
_______________________________________ stiu ca Dumnezeu nu ma va dezamagi niciodata!
|
|
21/01/06 18:10
|
|
mit4jc
membru
|
|
sincer am ajuns sa nu mai am astfel de complexe si asta o spun argumentandu-ma cu faptul ca sunt implicat in foarte multe lucruri atat la biserica, cat si in viata sociala. Recent m-am implicat intr-o fundatie ca voluntar Acele lucruri de mai sus nu le-am spus despre mine, ci despre oameni in general.
Ultima modificare de mit4jc (21/01/06 18:58)
_______________________________________ Cine n-are vise, n-are speranta, insa cine indrazneste poate atinge ceea ce nu si-a putut imagina.
|
|
21/01/06 18:56
|
|
vaxaly
membru
|
|
In Numele Domnului mustru orice complex ... si il fac rob ascultarii de Hristos! ...suntem facut dupa chipul si asemanarea Lui Dumnezeu si complexele nu isi au locul in noi!!
|
|
22/01/06 14:42
|
|
Larisa
membru
Inregistat: 22/05/05
|
|
Cred ca ajungi sa nu mai ai complexe atunci cand cineva vede valoarea din tine, incepe sa aiba incredere in tine si-ti zice lucrurile astea, te apreciaza. Eu de multe ori am fost complexata de faptul ca am o inaltime medie pana am descoperit expresia: "esentele tari se tin in sticlute mici!" Chiar cred ca atunci cand esti in mijlocul oamenilor care te apreciaza, care te incurajeaza, care-ti fac complimente sincere incepi sa uiti de complexele tale si sa te uiti in oglinda si sa-ti zici: "chiar imi sta bine parul astazi!" si "cosul care tocmai mi-a iesit da un farmec aparte intregii fizionomii si cand te gandesti ca e exact intre sprancene!" Depinde foarte mult de unde ne tragem valoarea!
_______________________________________ "In viata risipim ani, iar la moarte cersim clipe" - Nicolae Iorga
|
|
24/01/06 00:53
|
|
mit4jc
membru
|
|
Eu cred ca scapi de complexe atunci cand esti tu insuti si incetezi sa mai imiti.
Ultima modificare de mit4jc (28/01/06 10:33)
|
|
27/01/06 19:06
|
|
ionelcim
membru
Inregistat: 01/11/05
|
|
orice om ara complexe, cred ca DL Isus este sg om care nu a avut complexe niciodata.
ce parere aveti despre mandrie? are vreo legatura cu complexele? mandria este provocatoare de complexe?
dar smerenia? a-l vedea pe aproapele tau mai presus decat pe tine inseamna sa te vezi inferior?
_______________________________________ "CAT SUNT IN LUME SUNT LUMINA LUMII" Isus Hristos
|
|
27/01/06 23:05
|
|
mit4jc
membru
|
|
Mandria propaga in general complexul de superioritate, deoarece a fi mandru inseamna a aveam incredere absoluta in tine, ceea ce de fapt constitue un prilej de fala. Lucru care nu este bun. A fi smerit inseamna avea o atitudinea umila, supusa, respectuoasa; o comportare modesta, plina de buna-cuviinta, ceea ce ar putea duce la complexul de inferioritate. Biblia face apel la intelepciune Matei10:16 "Iata, Eu va trimit ca pe niste oi in mijlocul lupilor. Fiti dar intelepti ca serpii si fara rautate ca porumbeii.", smerenie si condamna mandria (1Petru 5:5 "Tot asa si voi, tinerilor, fiti supusi celor batrani. Si toti in legaturilr voastre, sa fiti impodobiti cu smerenie. Caci, Dumnezeu sta impotriva celor mandri, dar celor smeriti le da har."
|
|
28/01/06 11:09
|
|
joy
membru
Inregistat: 23/05/05
|
|
complexul de inferioritate apare atunci cand iti compari defectele cu calitatile celuilalt....si nu esti multumit asa cum esti...
_______________________________________ joy
|
|
09/11/06 09:30
|
|
helios
membru
Inregistat: 12/11/06
|
|
Bine spus Larisa...
Ultima modificare de helios (18/11/06 07:55)
_______________________________________ Soarele apune, dar niciodata nu dispare, chiar daca uneori e dincolo de nori!
|
|
18/11/06 07:54
|
|
albertina
membru
Inregistat: 12/11/06
|
|
Si eu am trecut printr-o perioada cand aveam complexe( ca si fiecare) dar cand eram la facultate am avut pe cineva langa, o prietena, care a vazut in mine altceva decat am crezut ca sunt... e f important sa ai oameni care stiu sa vorbeasca si sa aprecieze la timpul potrivit... De aceia, trebuie sa fim gata sa apreciem orice lucru bun, aparent neinsemnat, la cei de langa noi...
_______________________________________ Nu astepta sa nu mai vezi nici o cale de iesire ca sa privesti in sus!!!
|
|
18/11/06 07:59
|
|
Costty
membru
Inregistat: 04/12/06
|
|
De ce sa fii complexat cand Bunul Iisus a spus "Indrazniti eu am biruit lumea" ?
|
|
04/12/06 02:01
|
|
tamarta
membru
Inregistat: 22/11/06
|
|
mit4jc a scris:
Eu cred ca scapi de complexe atunci cand esti tu insuti si incetezi sa mai imiti. |
Mitica daca te cunosc nu inseamna ca trebui sa fiu de acord cu tine... este parerea ta si o accept, dar nu trebui sa si cred ca este adevarat. Daca eu am anumite complexe nu le am pentru ca incerc sa imit pe altcineva, ci asa cum a zis joy
joy a scris:
complexul de inferioritate apare atunci cand iti compari defectele cu calitatile celuilalt....si nu esti multumit asa cum esti... |
este normal ca atunci cand incepi sa te compari cu ceilalti sa vezi anumite lucruri la tine care "nu sunt perfecte" dupa parerea ta... eu am fost complexata de multe lucruri, recunosc...acum inca mai sunt de unele, dar sper sa scap intr-o buna zi de ele, cu ajutorul lui Dumnezeu
_______________________________________ "Nu varsta aduce intelepciunea, nu batranetea te face in stare sa judeci. Iata de ce zic: Ascultati-ma! Imi voi spune si eu parerea" Iov32:9, 10
|
|
03/08/07 20:56
|
|
justdoit
membru
Inregistat: 27/07/07
|
|
complexele apar atunci cand dispare respectul de sine
_______________________________________ "Tot ceea ce nu ma distruge ma face mai puternic"-Friedrich Nietzsche
|
|
03/08/07 20:58
|
|
mihaella
+
Inregistat: 04/07/07
|
|
justdoit a scris:
complexele apar atunci cand dispare respectul de sine |
Ma respect pe mine insumi dar sunt complexata cand altii nu ma respecta! Si eu de multe ori am fost complexata dar nu in ceea ce priveste fizionomia ci caracterul... "Esti ceea ce CREZI ca esti!" In primul rand ar trebui sa avem o parere mai buna despre noi, sa credem ca putem mai mult decat pot altii, sa stim sa ne apreciem la adevarata valoare chiar daca altii ne judeca.. Suntem oameni, nu ar trebui sa ne simtim inferiori unul fata de celalalt, avem acelasi Tata care ne-a creat dupa chipul si asemanarea Sa, nutrim in noi sentimente de dragoste, iubire (ura,tristete uneori )... fiecare cu starea in care se afla.. trebuie sa fim intelegatori unul cu altul: "Cand sunt slab atunci sunt tare"!!
Am observat ca un simplu cuvant are puterea sa-ti insenineze ziua Daca esti trist, dezamagit de felul cum arati si-ti spune cineva : "Ce bine iti sta azi!/Ce frumos/a esti" parca iti recapeti pofta de viata.. asta nu inseamna ca trebuie sa devenim vanatori de complimente dar totusi sa incercam sa ne incurajam unii pe altii.. "NIMENI NU E PERFECT"..
Eu incerc sa-mi depasesc complexele... In primul rand Dumnezeu POATE sa schimbe inima, gandirea noastra, mentalitatea...daca ne lasam prelucrati de El!! Nu va resemnati si nu va plangeti, multumiti D-lui pentru toate lucrurile!
_______________________________________ Poate că oamenii se vor îndoi de ce spui, dar vor crede ceea ce faci!
|
|
04/08/07 00:05
|
|
Sarah
membru
Inregistat: 08/03/07
|
|
e simplu de vorbit,mai aiurea e cand treci prin asa ceva,si nu stii cum sa scapi.Eu trec acum printr-o faza de-asta,insa nu stiu, e asa de greu sa fiu pozitiva,sa ma incred in Domnul,in asta,cu toate ca sunt incurajata,parca nu ajunge in inima mea,sau daca ajunge,e numai de moment.
_______________________________________ Tu imi dai scutul mantuirii Tale,dreapta Ta ma sprijineste,si indurarea Ta ma face mare. Ps.18:35
|
|
07/11/07 14:45
|
|
Gabriella
membru
Inregistat: 01/08/07
|
|
"Marii" oameni a lui Dumnezeu au avut cu toţii de dus o bătălie în acest sens, de exemplu: Moise era un bâlbâit, Pavel avea un ţepuş şi din scrierile analiştilor se pare că era o persoană urâtă din punct de vedere fizic şi cu toate acestea ambii au trecut peste complexele lor şi şi-au făcut partea în lucrarea Domnului. Slăbănogul (ologul) de la scăldătoarea Bethesda avea o problemă, un handicap, o slăbiciune în corp, un complex. Isus Cristos s-a atins de el, l-a vindecat şi i-a cerut (i-a poruncit!) un lucru interesant: "Scoală-te", i -a zis Isus, "ridică-ţi patul şi umblă." Îndată omul acela s'a făcut sănătos, şi -a luat patul, şi umbla.(Ioan 5:8,9)
Pentru acel om complexul era de natură fizică, pentru alţii poate fi de o altă natură. Pentru toate cazurile soluţia o găsim la Dumnezeu. În primul rând să cerem ajutor fiind specifici în ceea ce cerem de la Vindecătorul nostru în numele Dumnului Isus. Deci pentru a ne elibera de neputinţa noastră, în cazul de faţă de complexe, avem nevoie să facem aceşti paşi. "scoală-te"...să ne ridicăm adică să părăsim, să ieşim din acea situaţie, pentru că El ne dă acea putere. Isus l-a ajutat pe slăbănog, pe acel neputiincios dar i-a cerut să se ridice singur. "ridică-ţi patul şi umblă""...ia cu tine situaţia în care te-ai aflat şi continuă-ţi drumul, arătând oamenilor ceea ce El a făcut în viaţa ta. Dumnezeu nu a îngăduit, sau în unele cazuri...ales ca să trecem prin anumite încercări în van. Eliberarea din această situaţie este parte din mărturia personală, căci la aceasta se referă Rom.8:28,29.
Ultima modificare de Gabriella (11/11/07 00:28)
_______________________________________ "Cercetaţi toate lucrurile şi păstraţi ce este bun." 1Tes. 5:21
|
|
11/11/07 00:27
|
|
cami
membru
Inregistat: 17/07/07
|
|
pai,si eu eram complexata intr-un timp pentru ca sunt cam mica la inaltime,dar la urma urmei trebuie sa ma multumesc asa cum sunt ca doar El a vrut sa fiu asa.Si eu cred ca asa e si cu restul complexelor,daca inveti sa accepti ca Dumnezeu te-a creat intr-un fel sau altul a facut-o pentru ca e Creatorul suprem si a facut-o mai bine ca oricine!sau daca avem o problema de sanatate mai grava sau stiu eu ce trebuie sa ne gandim ca Dumnezeu a ingaduit-o in vietile noastre pentru motive doar de El cunoscute,nu sa tot cartim si sa nutrim sentimente de nemultumire la adresa Creatorului suprem pt ca nu avem niciun drept!
Ultima modificare de flory (30/11/07 21:43)
_______________________________________ "If I find in myself a desire which no experience in this world can satisfy, the most probable explanation is that I was made for another world." - C. S. Lewis
|
|
30/11/07 21:34
|
|
nicoll_anna
membru
Inregistat: 27/02/08
|
|
hallo:)...si eu am ceva...nu stiu exact daca e un complex sau nu...m as bucura sa ma sfatuiti in vreu n fel...problema mea cu care nu ma pot impaca nici cum e faptul ca rosesc ft mult:(...nu stiu si nici nu pot sa ascund asta...face parte din mine si ma insoteste mereu....oare cum as putea sa scap?...stie cineva?
|
|
06/03/08 00:32
|
|
filip
membru
Inregistat: 27/04/05
|
|
Când te roşeşti? Când te supără sau te bucură sau te ruşinează ceva?
Io ăsta nu l-aş considera un motiv de complex. Cei care avem capacitatea de a ne preface, o folosim. Ceea ce nu e tocmai bine.
Şi mie mi-a mai spus cineva câteodată că mi se citeşte pe faţă că ... punctepuncte. N-o săa aduc acuma cazuri concrete. Dar nu mi-o părut rău, ci chiar m-am bucurat că am putut să spun astfel ceva ce prin cuvinte n-am fost destul de curajos să o fac.
Măcar cu tine ştie omul care-i treaba, şi dacă te supără încetează, dacă te face să râzi pentru ceva cât de cât de bun simţ, se sporeşte amuzamentul, iar dacă face ceva care te ruşinează, ştie clar că nu eşti un om imoral. Deci, care ar fi problema?
P.S. Dacă te roşeşti numai fiindcă te pui undeva la un rotisor, ignoră tot ce am scris mai sus!
Ultima modificare de filip (06/03/08 08:25)
|
|
06/03/08 08:24
|
|
|
Felicitari Craciun, Felicitari cu ocazia Craciunului si Anului Nou, Felicitari electronice de sarbatori, Felicitari cu mesaj crestin Nasterea Domnului, Mesaje sarbatori de iarna, Urari de Anul nou, Urari sarbatori |
|
|
|
|
|
|
|
Mergeti la
|