TANARCRESTIN.net
 
Forum | Regulament | Cautare | Inregistrare | Login

Nu esti conectat.

tcForum/Maxime si cugetari/Carti / citit Moderat de antonela, april  
Autor
Mesaje Pagini: 1
vaxaly
membru

Locatie: Bucuresti
Inregistat: 28/03/05
Cartile si studiile sunt mai degraba asemanatoare treptelor unei scari pe care urcam inspre culme; de indata ce urcam o treapta, o lasam in urma. Totusi, majoritatea oamenilor, studiaza doar ca sa-si umple memoria cu date si fapte, in loc sa se suie pe treptele scarii le demonteaza si le iau pe umeri, ca sa le arate altora. Ei se plang pe drept de greutatea studiilor, caci in loc sa fie purtati mai sus de ele, se plaseaza sub ele, carandu-le in spate.
             
Cine pretinde, in numele libertatii de expresie, ca niste carti proaste si imorale (sau niste filme sau piese de teatru) nu sunt responsabile de depravarea tineretului, trebuie sa accepte si ca toate manualele din scoli nu au nici o valoare educativa. Cu alte cuvinte, cine crede ca arta este indiferenta in problemele morale, trebuie sa propuna in acelasi timp desfintarea sistemului de invatamant din motive de ineficacitate.
             
"Caci va veni vremea cand oamenii nu vor putea sa sufere invatatura sanatoasa, ci ii vor gadila urechile sa auda lucruri placute, si isi vor da invatatori dupa poftele lor. Isi vor intoarce urechea de la adevar si se vor indrepta spre istorisiri inchipuite" (2 Tim. 4:3,4) Ca sa intelegem acest bizar sentiment de vinovatie trebuie sa ne intoarcem in timp, la vremea imaturitatii, cand omul, alienat de Dumnezeu si aflat in postura nefericitului "fiu risipitor", nu iubeste inca pe nimeni, pentru ca nu este inca iubit, pentru ca nu se iubeste pe el, isi cauta, febril si derutat, un corelativ, structuri pe care sa le  imbratiseze ca un "volubilis" setos si parazit, idei, personaje, carti, versuri, cuvinte, imagine. Lipsit de experienta, de sentimente, de gandire personala, de identitate, el isi cauta cu disperare "dublul", consistenta sau ceea ce un personaj al lui Novalis numeste "fecioara cufundata-n somn, dupa care sufletul meu tanjeste" si care nu este altceva decat un alt el-insusi (o anima, i-ar spune Young). Si e normal sa se indrepte, plin de speranta, spre nisipurile miscatoare ale paginilor de carti care par ca vorbesc despre el, ca vorbesc in locul lui. Despre ce? Despre singuratate, despre inadaptabilitate, despre vis, despre reverie, despre melancolie, despre geniu,despre nemurire, despre suflet, despre iubire, despre sublim, despre contemplatie, despre spirit, despre cunoasterea absoluta. Mintea goala se umple de cuvinte ametitoare care-i spun Totul tocmai pentru ca el este Nimic. Cuvintele se infoaie si tin loc de senzatii, de gandire, de orice. Astfel se infesteaza cu suferinte abstracte, singurul lui sentiment autentic fiind o penibila mila de sine. Urandu-si existenta proasta, hidoasa, o va uita. Ne va vorbi doar despre frumusete, putere, straluicre. Va insista ce carti a citit si ce destept a fost. Deschizand o carte e ca si cum s-ar asculta pe el. Cel mai mare hot este cel care se fura pe sine siesi, fiind pierdut pe veci.


_______________________________________
"Nu de aripi are nevoie spiritul omenesc, spune Bacon, ci de plumb. Cu prea mare usurinta se avanta in cele mai inalte abstractiuni pierzand orice contact cu omenescul si realitatea."

19/01/06 14:54

Site web  
vaxaly
membru

Locatie: Bucuresti
Inregistat: 28/03/05
O carte devine o opera clasica din momentul in care chiar si cei ce nu au vazut-o vorbesc despre ea de parca ar fi citit-o.
           
Nu da niciodata carti cu imprumut; nimeni nu ti le aduce inapoi. Sigurele carti pe care le mai am in biblioteca sunt cele pe care le-am impreumutat ... de la altii.

Unele carti sunt gustate; altele inghitite; prea putine insa trebuiesc mestecate si digerate. (Bacon)
           
Daca nu ne hotaram sa punem in practica intelepciunea din ele, cartile sunt doar o risipa de hartie.

Adevarata valoare a unei carti nu este data de pretul ei, ci de folosul pe care-l aduce.
           
Ar trebui sa ne alegem cartile la fel de atent cum ne alegem prietenii.
             
Deasupra unui impresionant raft de carti dintr-un anticariat din Louisville cineva a scris: "Toate aceste carti au apartinut unei doamne in varsta care nu putea sa citeasca mai repede de 50 de cuvinte pe minut."

Cartile sunt ca niste corabii incarcate calatorind pe vastul ocean al vremii.( Francis Bacon)
           
Cititul este pentru minte ceea ce este gimnastica pentru trup.

Orice carte proasta isi are cumparatorii ei.

Nu citi nimic din ceea ce nu doresti sa tii minte si nu tine minte nimic din ceea ce n-ai de gind sa aplici. (A. Blekki )

Sa nu lasi sa treaca nici o zi fara sa citesti, fara sa asculti ceva frumos. (Goethe)

Nu exista hot mai mare ca o carte rea, ea iti fura timpul si iti intineaza sufletul.(Maxima italiana)


_______________________________________
"Nu de aripi are nevoie spiritul omenesc, spune Bacon, ci de plumb. Cu prea mare usurinta se avanta in cele mai inalte abstractiuni pierzand orice contact cu omenescul si realitatea."

31/03/06 15:54

Site web  
april
admin forum

Locatie: Germania
Inregistat: 15/10/05
Cartile sunt prieteni reci, dar siguri. (V.Hugo)

Cartile...prieteni buni si credinciosi. (J.Jaures)

Cu cat citesti mai mult, cu atat imiti mai putin. (J.Renard)


_______________________________________
Every Day Brings New Blessings

16/04/06 14:04

   
march
membru

Locatie: Resita, Romania
Inregistat: 27/02/12
”Citește pentru a trăi.” (G. Flaubert)

"Îmi imaginez Paradisul ca pe un fel de bibliotecă." (Jorge Luis Borges)

"With freedom, books, flowers and the moon, who could not be happy"?
Oscar Wilde

(Cu libertate, carti, flori si luna, cine nu poate fi fericit?)

"Ce carte mare ar putea fi scrisă cu tot ceea ce se cunoaște!"
(Jules Verne)

Ultima modificare de march (22/02/13 14:41)


_______________________________________
"Care este, în adevăr, neamul acela aşa de mare încât să fi avut pe dumnezeii lui aşa de aproape cum avem noi pe Domnul Dumnezeul nostru, ori de câte ori Îl chemăm?"
                    Deuteronom 4:7

21/02/13 21:29

   
Pagini: 1    Felicitari Craciun, Felicitari cu ocazia Craciunului si Anului Nou, Felicitari electronice de sarbatori, Felicitari cu mesaj crestin Nasterea Domnului, Mesaje sarbatori de iarna, Urari de Anul nou, Urari sarbatori
felicitari electronice mesaj inviere felicitari sfintele pasti felicitare online pentru pasti felicitari crestine cu mesaj din Biblie felicitare cu mesaj de inviere felicitare cu mesaj de inviere felicitare crestina verset biblic inviere
Mergeti la
Powered by PunBB
© Copyright '02-'04 Rickard Andersson
© 2005-2018 TANARCRESTIN.net