TANARCRESTIN.net
 
Forum | Regulament | Cautare | Inregistrare | Login

Nu esti conectat.

tcForum/Predestinare sau liber-arbitru?/Predestinare? Soarta? Destin? Alegere? Moderat de +Archangel+, Old  
Autor
Mesaje Pagini: 1 ... 36 37 38 39 40 41 42 ... 43
edi.theraven
membru

Locatie: me
Inregistat: 26/10/08

Cseszres a scris:

Noi am fost prinsi la mijloc intre razboiul dintre D-zeu si Satana


Asta e cea mai nebiblica afirmatie dintre toate pe care le'ai facut.Cseszres a scris:

Pai daca cineva iti spune ce sa faci si cum sa faci tu te mai consideri libera sa fi ce vrei?

A'ti spune nu inseamna a avea puterea sa faptuiasca in locul tau.


Cseszres a scris:


Daca zici ca D-zeu ne alege dinainte de intemeierea lumii vorbesti de predestinare, nu?
Daca te obliga sau nu sa il urmezi? ... Pai sa iti raspund cu o intrebare... Pentru o faptura noua in Hristos, nascuta din nou, cum este NATURAL sa se comporte?
Nu putem sa nu facem voia Sa?


Stai asa? Nu zice Isus "daca vrea cineva sa Ma umeze?"
Ce intelegi prin alegere dinaintea intemeierii lumii avand in vedere ca Dumnezeu a murit pe cruce?


Sunt cam ambigue ideile tale de aceea discutia ti se pare obositoare. Incearca sa privesti mai deschis lucrurile. Adevarata libertate este in Hristos. CU adevarat, fara el suntem robii satanei.

"Le făgăduiesc slobozenia, în timp ce ei înşişi sunt robi ai stricăciunii. Căci fiecare este robul lucrului de care este biruit."
" Deci dacă Fiul vă face slobozi, veţi fi cu adevărat slobozi."


cezares a scris:

mai poti numi asta libertate? Cand ai de ales intre a fi ori cu D-zeu ori pierdut vesnic? NU E CHIAR O ALEGERE! E tot ce ne-a ramas?


Da, fiindca iar chiar statistic si biblic afirmatia ta cu procentele de libertate este fara fundament logic, de aceea ti se pare ca singura alegere pt viata vesnica o nebunie. :)

le : nimeni nu va continua o discutie in care tu vrei argumente/contraargumente pe care tu sa le "combati".

Ultima modificare de edi.theraven (14/08/12 22:36)


14/08/12 22:17

Site web  
Lucifer
membru

Locatie: Bucuresti
Inregistat: 05/05/10
Dumnezeu este energia pozitiva a universului, iad Diavolul este energia negativa. Fiecare dintre noi alegem ce energie dorim sa ne influenteze. Totul este la nivelul creierului. Constiinta noastra este Dumnezeul din noi. Eu am studiat toate religiile si toate duc in acelasi sens, insa cu interpretari diferite in raport de civilizatia unde au fost scrise. Biblia, Coranul, Tora...sunt doar istorie...si sfaturi ale unori oameni cu multa experienta de viata.

_______________________________________
Logica te duce din punctul A in punctul B.
Imaginatia, insa...te duce ORIUNDE VREI!

14/08/12 22:40

   
Ceszares
membru

Locatie: Cluj-Napoca, Romania
Inregistat: 26/04/12
Edi nu mai lua asa... cum sa zic... Incearca sa citesti printre randuri, adica sensul spre care indrept privirile...
Si cum anume e neblibica? :) Poti sa si argumentezi ceea ce acuzi? :)


_______________________________________
E ca o lupta intre ceea ce ti se spune ca esti si ceea ce sti ca esti... Cine crezi ca va castiga?

14/08/12 22:43

   
edi.theraven
membru

Locatie: me
Inregistat: 26/10/08
Explica mai intai la ce te referi ca noi suntem in lupta dintre cei doi.

14/08/12 22:47

Site web  
Ceszares
membru

Locatie: Cluj-Napoca, Romania
Inregistat: 26/04/12
Ma refer la realitate draga Edi... Noi suntem prinsi intr-o lupta care ne depaseste din multe puncte de vedere... si ce e mai interesant e faptul ca am devenit una dintre tintele acestei lupte (daca nu cea mai importanta tinta)... Toata lupta care se da din partea celor doua forte, rau si bine, este pentru mintea noastra... adicap entru castigarea noastra de o parte sau de alta... nu e asa?

_______________________________________
E ca o lupta intre ceea ce ti se spune ca esti si ceea ce sti ca esti... Cine crezi ca va castiga?

14/08/12 23:08

   
edi.theraven
membru

Locatie: me
Inregistat: 26/10/08
Partial. In realitate, lupta a fost deja castigata. Razboiul la nivelul mintii se da doar prin minciuna. Insa relatarea ta parca da "sanse" de castig gen 50 50. Este o lupta insa nu in adevaratul sens al cuvantului pentru ca lupta a fost deja castigata.

le : 'lupta' ne depaseste mintea, nu pe noi. Pentru ca singura 'lupta' e la nivelul mintii. Lupta e deja castigata, ni se pare greu pentru ca noi credem minciuna ca ea nu e castigata si alte multe minciuni. De aia ni se pare ca ne depaseste.

Ultima modificare de edi.theraven (14/08/12 23:18)


14/08/12 23:13

Site web  
Ceszares
membru

Locatie: Cluj-Napoca, Romania
Inregistat: 26/04/12
Daca asa s-a inteles caci sansele sunt 50 50 imi pare rau , dar nici macar prin minte nu mi-a trecut asa ceva :)
Bineinteles caci din punctul de vedere al lui D-zeu este ca si castigata... Dar nu si din al nostru... adica din realitatea noastra de zi cu zi...
,,S-a ispravit" a psus Isus, adica a incheiat lucrarea pe care a avut-o de facut pe pamant, nu ca s-ar fi ispravit razboiul. In acele moment Isus a facut o miscare puternica vorbind stategic prin care a reusit sa gaseasca pentru noi mijlocul de a ne scapa de mania lui D-zeu si de vina pactului si de puterea pacatului...

Satana inca isi continua lucrarea de faradelege si o va face pana cand D-zeu il va infrange definitiv...


_______________________________________
E ca o lupta intre ceea ce ti se spune ca esti si ceea ce sti ca esti... Cine crezi ca va castiga?

14/08/12 23:23

   
Lucifer
membru

Locatie: Bucuresti
Inregistat: 05/05/10
ROXANA..

Dumnezeu nu a scris nici o carte. Singurle "texte" scrise personal de Dumnezeu sunt cele 10 porunci. Restul sunt carti scrise de oameni si compilate de niste preoti la Niceea acum niste ani buni. Preoti, Roxana! Nu Dumnezeu.
Iar manuscrisele compilate de ei sunt scrise de evrei. Aceiasi evrei care il neaga pe Isus. Asa ca ..mai gandeste-te! ;)
...........
Dumnezeu nu se contrazice si nu se razgandeste! Asta incerc sa explic de multa vreme. E absurd sa crezi asta despre un Dumnezeu perfect. Problema e cu BIBLIA, care afirma toate astea despre Dumnezeu. Care...cum iti explicam e o carte cu origini absolut umane. Nicidecum divine. Poate asta e si motivul pentru care atatea chestii se bat cap in cap.
...........

ARCHANGEL..
Aici problema nu e legata de ce esti liber sa crezi sau nu. Desi..daca vrei sa dezvoltam subiectul..in ce priveste ceea ce gandim suntem cu muuult mai constransi decat in actiunile noastre in sine. Indiferent in ce am eu "libertatea" sa cred, ideea e ca altcineva hotareste tot ce tine de viata si viitorul meu. Eu nu fac decat sa asist la derularea propriei vieti si la faulturile zilnice pe care mi le iau in viata si pe care nu le-am invitat eu. Nu le-am ales..nu le-am cautat.
Si totusi ...as avea un gram de fericire, scaldandu-ma in iluzia ca..am libertatea sa OBSERV si sa CRED.  :)) Vezi? pana la urma..fericirea sta in lucrurile marunte. :P


Ceszares..
Nasterea din nou..nu face cumva parte tot din scenariul vietii mele scris inca inainte de intemeierea lumii?
Relatia cu Isus..ar fi o treaba. Daca asta nu ar presupune sa inchid ochii la ceea ce nu inteleg, doar pentru ca e mai usor asa.


_______________________________________
Logica te duce din punctul A in punctul B.
Imaginatia, insa...te duce ORIUNDE VREI!

14/08/12 23:54

   
+Archangel+
Moderator

Locatie: Ploiesti, RO
Inregistat: 05/07/06

Lucifer a scris:

Eu nu fac decat sa asist la derularea propriei vieti si la faulturile zilnice pe care mi le iau in viata si pe care nu le-am invitat eu. Nu le-am ales..nu le-am cautat.

Destul de nasol sa ai perspectiva asta despre viata. Eu ma bucur de toate faulturile pe care le primesc pentru ca "toate lucrurile lucreaza impreuna spre binele celor ce iubesc pe Dumnezeu, si anume spre binele celor ce sunt chemati dupa planul Sau." (Romani 8:28) Si pot spune ca, pana la urma, faulturile primite au fost spre binele meu.


_______________________________________
A sti nu inseamna a fi!

15/08/12 10:27

   
edi.theraven
membru

Locatie: me
Inregistat: 26/10/08

cezares a scris:

Dar... nici nu stiu de ce ne chinuim atata sa rotunjim patratul...pana la urma unde scrie Biblia caci liberul-arbitru este un dar din partea lui D-zeu? E mai mult un blestem faptul ca in anumite conditii putem alege ce sa facem...


Stai asa : inseamna ca iei in calcul posibilitati inexistente nu? Noi nu avea puterea sa face tot ce vrem, pentru ca doar Dumnezeu e atotputernic. Dar avem libertatea sa face orice si putem alege oricare cale sau alternativa. Intotdeauna putem alege ce vrem sa facem. A alege inseamna a opta. Dar optarea vine in urma unui set de optiuni. E logic. Desi ziceai mai devreme ca nu vorbim despre alegerile inexistente iata ca acum vorbim.

Dar toate alegerile noastre se rezuma la a face sau nu voia lui Dumnezeu. La a ne lasa condusi de Duhul Sfant sau  nu. Asta pentru crestin (de fapt pentru toata lumea).


" Iau azi cerul şi pământul martori împotriva voastră că ţi-am pus înainte viaţa şi moartea, binecuvântarea şi blestemul. Alege viaţa, ca să trăieşti, tu şi sămânţa ta,    iubind pe Domnul Dumnezeul tău, ascultând de glasul Lui şi lipindu-te de El: căci de aceasta atârnă viaţa ta şi lungimea zilelor tale, şi numai aşa vei putea locui în ţara pe care a jurat Domnul că o va da părinţilor tăi, lui Avraam, Isaac şi Iacov."

Cat despre "neamuri" Pavel citeaza

"    De aceea, cum zice Duhul Sfânt: „Astăzi, dacă auziţi glasul Lui,
    nu vă împietriţi inimile, ca în ziua răzvrătirii, ca în ziua ispitirii în pustiu,unde părinţii voştri M-au ispitit şi M-au pus la încercare şi au văzut lucrările Mele patruzeci de ani! "

"    Deci, fiindcă rămâne ca să intre unii în odihna aceasta şi pentru că aceia cărora li s-a vestit întâi vestea bună n-au intrat în ea, din pricina neascultării lor,El hotărăşte din nou o zi: „astăzi” – zicând, în David, după atâta vreme, cum s-a spus mai sus: „Astăzi, dacă auziţi glasul Lui, nu vă împietriţi inimile!” 8 Căci, dacă le-ar fi dat Iosua odihna, n-ar mai vorbi Dumnezeu după aceea de o altă zi.
9 Rămâne, dar, o odihnă ca cea de Sabat pentru poporul lui Dumnezeu.
10 Fiindcă cine intră în odihna Lui se odihneşte şi el de lucrările lui, cum S-a odihnit Dumnezeu de lucrările Sale.
11 Să ne grăbim, dar, să intrăm în odihna aceasta, pentru ca nimeni să nu cadă în aceeaşi pildă de neascultare. "

Asadar cu adevarat noi alegem daca ascultam sau nu de Dumnezeu. Pentru ca toata lumea zace in cel rau. El este printul veacului acestuia. Oricum ascultam de satana cand nu ascultam de Dumnezeu, pentru firea noastra e neputincioasa. Si orice om are si fire si duh si suflet. Si prin Isus Dumnezeu de 2000 de ani vobeste sufletului oamenilor dar ei nu asculta.

" După ce a vorbit în vechime părinţilor noştri prin proroci, în multe rânduri şi în multe chipuri, Dumnezeu,
la sfârşitul acestor zile, ne-a vorbit prin Fiul pe care L-a pus moştenitor al tuturor lucrurilor şi prin care a făcut şi veacurile."

De aceea este nebiblica ideea de putere de alegere sub 100 la 100.

Acum, legat de razboi, nu e un razboi intre cei doi, evident. Razboiul este al nostru prin puterea sangelui si Invierii lui Hristos.

"    Căci noi n-avem de luptat împotriva cărnii şi sângelui, ci împotriva căpeteniilor, împotriva domniilor, împotriva stăpânitorilor întunericului acestui veac, împotriva duhurilor răutăţii care sunt în locurile cereşti.
    De aceea, luaţi toată armura lui Dumnezeu, ca să vă puteţi împotrivi în ziua cea rea şi să rămâneţi în picioare, după ce veţi fi biruit totul."

Christos a iesit biruitor prin Cruce. Razboiul este gata " 15 A dezbrăcat domniile şi stăpânirile şi le-a făcut de ocară înaintea lumii, după ce a ieşit biruitor asupra lor prin cruce. "


Ce spune Pavel? "Căci noi n-avem de luptat împotriva cărnii şi sângelui, ci împotriva "
Noi avem de luptat o lupta nu a carnii ci a duhului.


15/08/12 15:13

Site web  
Oblio
membru

Inregistat: 03/10/10
Am citit mai inainte (parca si in filmulet se sustine) ideea ca, daca ne sunt prestiute alegerile nu mai exista libertate. Cum adica prestiinta anuleaza libertatea? Daca eu stiu ca, oferindu-i copilului meu un ceai amar si unul dulce, la unul se va stramba dezaprobator iar la celalat va lipai multumit inseamna ca el nu mai este liber? Deasemeni, daca eu stiu ca mostenindu-mi firea va gasi in domeniul artistic satisfactie mai mult decat in stiintele exacte, inseamna ca dupa ce devine pictor, eu i-am limitat alegerile ori sunt eu vinovat ca a dat chix incercand mate-fizica?

_______________________________________
“Domnul nu se uita la ce se uita omul; omul se uita la ce izbeste ochii, dar Domnul se uita la inima.” 1 Samuel 16:7.

15/08/12 17:13

   
Ceszares
membru

Locatie: Cluj-Napoca, Romania
Inregistat: 26/04/12
Oblio... Prestiinta nu este predestinare... ai dreptate si eu stiu asta... am omis sa precizez si acest lucru din acel videoclip...(e o greseala pe care o face profesorul)

Edi... Nu stiu daca am exculs optiunile inexistente... dar nu conteaza asta acuma... Apoi... faptul ca ai dat acele versete nu prea avantajeaza pozitia liberului arbitru... Pentru ca daca in prima faza par sa indice spre acesta, la o privire mai atenta vei observa caci nu prea fac asta...
E mai mult o singura optiune care ne este adusa mereu in fata ochilor pentru a o alege, desigur pentru a ne fi tot noua bine... Adica faci cum vreau eu si ajungi bine, ori daca nu faci (alegi) cum vreau eu nu ajungi bine (ajungi in iad)... Pare aceatsa libertate? Ti se par doua optiuni echivalente cumva aici? Bineinteles caci orice om cu capul pe umeri, destep, intelept, ce vrei tu, va alege finalul ce mai bun pentru el, nu? Nimeni nu va alege moartea vesnica... Totusi in realitate... Toti oamenii sunt condamnati la moarte vesnica... Interesant... Si ei pot sa aleaga sa iasa din acea stare sau sa ramna in ea... Asadar care sunt optiunile pana la urma?
Daca stam bine sa gandim lucrurile vedem caci nu suntem chiar ata de liberi... Noi nici macar nu putem exista fara puterea lui D-zeu in viata noastra... fie ca suntem mantuiti, fie ca nu...
Intelegi ce vreau eu sa spun? Da, sunt doua alegeri, viata sau moartea, dar in cele din urma nu le putem numi chiar alegeri in sensul bun al cuvantului pentru ca asa cum am aratat mai sus, nu sunt intr-adevar doua optiuni pe care sa le poti numi cu adevarat optiuni...:) sa-mi spui daca intelegi ce vreau sa zic din acest punct de vedere...:)

Ultima modificare de Ceszares (16/08/12 02:37)


_______________________________________
E ca o lupta intre ceea ce ti se spune ca esti si ceea ce sti ca esti... Cine crezi ca va castiga?

16/08/12 02:36

   
edi.theraven
membru

Locatie: me
Inregistat: 26/10/08
Da, sunt doua alegeri total echivalente din punctul de vedere al celui pus in fata lor. Deznodamanul fiecareia este total opus. O alegere este mult mai dificila ca cealalta. Tot in Biblie scrie ca voia lui Dumnezeu este "buna si desavarsita". Nu orice om cu capul pe umeri ar alege asta. Ci doar omul care se bizuie doar pe Dumnezeu.

Suntem 100% liberi. Cum care sunt optiunle? "ţi-am pus înainte viaţa şi moartea, binecuvântarea şi blestemul. Alege viaţa, ca să trăieşti, tu şi sămânţa ta,    iubind pe Domnul Dumnezeul tău, ascultând de glasul Lui şi lipindu-te de El:"

Mi se pare foarte funny ca multi care sunt pacatosi in sensul ca traiesc pentru pacat se mira de ce DUmnezeu care e bun si atotputernic lasa popoare flamande, sida etc. Dumnezeu stie ca avem discernamant total. Starea de degradare a lumii e ca, uite, curios, oameni cu capul pe umeri au ales iadul, blestemul, si nu binecuvantarea. E o minciuna a celui rau ca nu suntem liberi. Faptul ca Creatorul stie ce este cel mai bine pentru creatura nu anuleaza libertatea. Exact ce a zis oblio. Cum nu le putem numi alegeri? Fiecare alege ce vrea. Ca una dintre ele este infinit mai avantajoasa, nu o scuteste pe cealalta de mii de "pretendenti"

Asta cu lipsa liberului arbitru imi aduce in minte purgatoriul. Dar nu stiu dc. O sa ma documentez. Inteleg ce vreau sa zici. In prima faza ele nu incurajeaza liberul arbitru, aratand pe Dumnezeu ca fiind singura cale. Dar nu, sunt 2 cai. Dar doar una duce la viata vesnica.

" Intraţi pe poarta cea strâmtă. Căci largă este poarta, lată este calea care duce la pierzare, şi mulţi sunt cei ce intră pe ea.  Dar strâmtă este poarta, îngustă este calea care duce la viaţă, şi puţini sunt cei ce o află."

Eu cred ca subiectul trebuie analizat putin mai la rece.

"Nu stiu daca am exculs optiunile inexistente... dar nu conteaza asta acuma" Ba conteaza foarte mult, pentru ca asta face teza ta sa fie sau nu valabila.


16/08/12 06:36

Site web  
Oblio
membru

Inregistat: 03/10/10
Înţeleg că nu se întrvede care este "caştigul"/alternativa celui ce refuză oferta lui Dumnezeu...

Alegerea există pentru că neascultarea chemării lui Dumnezeu oferă o alternativă îmbietoare prin anumite oportunităţi celor ce aleg fără mustrări de conştiinţă să se limiteze la satisfacţiile oferite de viaţa lumească. Ei aleg fructificarea catorva zeci de ani disponibili pentru experimentarea "beneficiilor" şi plăcerilor lumeşti obţinute trăind după principii egoiste, exact inverse faţă de cele la care ne cheamă Tatăl.

În pilda cu bogatul şi săracul Lazăr este bine accentuat ceea ce am spus cand bogatului i se replică astfel: Fiule, adu-ţi aminte că ai primit cele bune ale tale în viaţa ta, şi Lazăr, asemenea, pe cele rele; iar acum el aici se bucură iar tu te chinuieşti..

Nu cred că există om care să nu conştientizeze că alege satisfacţiile egoiste cand este chemat săcaute dreptatea şi să nutrească dragoste şi milă pentru cei din jur.


_______________________________________
“Domnul nu se uita la ce se uita omul; omul se uita la ce izbeste ochii, dar Domnul se uita la inima.” 1 Samuel 16:7.

16/08/12 10:34

   
Ceszares
membru

Locatie: Cluj-Napoca, Romania
Inregistat: 26/04/12
Omul care se bizuie doar pe Dumnezeu este un om cu capul pe umeri si intelept... Cei care nu-l aleg pe D-zeu nu sunt cu capul pe umeri, daca ar fi, nu ar ezita in al alege pe D-zeu... Intelepciunea consta in frica de Dumnezeu... Nu ma refer la IQ ridicat sau la experienta de viata...

Hai sa pun altcumva problema... Esti de acord ca orice om se afla deja intr-o alegere? In cea rea fireste... Cine se naste sfant? Toti ne nastem cu o natura pacatoasa si daca nu il cunoastem pe Isus pe parcursul vietii si sa reusim sa ne tinem de calea cea ingusta ajungem in iad... Cand zice ca multi intra pe calea cea ingusta ce sa intelegem? Nu sunt ei deja pe acea cale? Am ales eu sa ma nasc cu o natura pacatoasa? Da stiu ca toti zic ca la fel am fi ales si noi in locul lui Adam si Eva... Non-sens... Ce e asta, presupunere bazata pe ce? Sa fim seriosi... Asadar faptul ca ne nastem cu natura pacatoasa si continuam sa traim precum ne este natura este alegerea noastra personala? NU! Pentru ca chiar daca am trai foarte onsest din punct de vedere moral (chiar am mai discutat de asta) tot nu am fi eligibili pentru viata vesnica, ci am fi considerati tot pacatosi...
Asadar noi ne nastem cum ar veni intr-o alegere, asa ca mai avem la dispozitie o singura optiune de ales: viata vesnica... Si daca intram si aici in acest domeniu... sa vedem daca omul alege sa vina la Dumnezeu sau doar Dumnezeu il cheama, ne vom afunda si mai mult in aceasta dezbatere...:) Dar e ok pentru mine :)

Inca ceva in legatura cu cele ,,doua" alegerei... E ca si cum teoretic ar fi doua, dar in realiatte doar una.. ceva de genu... Sti cand o civilizatie putenica cucereste alta civilizatie mai slab dezvoltata... Si o obliga sa adere la convingerile lor religioase... Iar cine refuza este omorat... Poti spune ca cei care au fost cuceriti isi aleg moartea propriu zis doar pentru ca nu doresc sa se supuna civilizatiei mai puternice? E asta o alegere in adevaratul sens al cuvantului pentru cei mai slabi? Libertate este atunci cand te poti pastra NEUTRU... in caz contrar nu mai e liberate.. doar o forma deformatata a acesteia... Ceva in genul acesta este si reaitatea asta de care vorbim noi... Am dat exemplul ca sa intelegi si mai bine ceea ce vreau eu sa zic...


_______________________________________
E ca o lupta intre ceea ce ti se spune ca esti si ceea ce sti ca esti... Cine crezi ca va castiga?

16/08/12 13:54

   
edi.theraven
membru

Locatie: me
Inregistat: 26/10/08
Nu exista asa ceva. Libertatea de a nu alege este insasi a 3';a cale, despre care parca vorbisem ca nu exista. Nu?

Nu, libertate e cand poti alege ce vrei din ce ai, nu din ce nu ai. De aceea te rog sa clarifici teza ta potrivit careia libertatea tine si de posibilitatile inexistente.

Noi am inteles ce vrei sa zici dar nu suntem de acord.


cezares a scris:

Asadar noi ne nastem cum ar veni intr-o alegere, asa ca mai avem la dispozitie o singura optiune de ales: viata vesnica... Si daca intram si aici in acest domeniu... sa vedem daca omul alege sa vina la Dumnezeu sau doar Dumnezeu il cheama, ne vom afunda si mai mult in aceasta dezbatere...:) Dar e ok pentru mine :)


Nu, avem doua : sa contiunam sa traim fara Dumnezeu sau cu Dumnezeu. Dumnezeu ne'a ales pentru viata vesnica dinainte prin chemarea fiului Sau " Iată Eu stau la uşă şi bat. Dacă aude cineva glasul Meu şi deschide uşa, voi intra la el, voi cina cu el, şi el cu Mine"

Da, logic ca nu sunt cu capul pe umeri in sens crestin. Dar vorbeam despre cei care aleg sa nu il urmeze pe Hristos voit. Cei ce sunt in total discernamant. Asta insemna "cu capul pe umeri"

Este cea mai mare libertate. Alegerea de a il urma sau nu pe Isus e la noi. Toata Bilbia zice asta in mii de moduri.


16/08/12 15:53

Site web  
Lucifer
membru

Locatie: Bucuresti
Inregistat: 05/05/10
Uite ce zicea Epicurus (341-271 IH)
Doreste Dumnezeu sa previna raul dar nu poate? Atunci nu este atotputernic.
Este capabil dar nu doreste? Atunci e rauvoitor.
Este si atotputernic si voitor? Atunci...cum de a aparut raul si inca exista?
Nu este nici atotputernic nici voitor? Atunci de ce il numim Dumnezeu?..
.............
well...it make sens, isn't it? :P


_______________________________________
Logica te duce din punctul A in punctul B.
Imaginatia, insa...te duce ORIUNDE VREI!

19/08/12 00:02

   
Ceszares
membru

Locatie: Cluj-Napoca, Romania
Inregistat: 26/04/12
E ceva de genu... Dumnezeu nu e atotputernic pentru ca nu poate face o piatra atat de mare incat sa nu o poata ridica... Sau un zid atat da inalt incat sa nu poata sari peste el...
Adica... Daca poate face o piatra atat de mare incat sa nu o poata ridica, inseamna ca nu e atotputernic pt ca nu o poate ridica... Daca nu poate creea o pitra atat de mare incat sa nu o poate ridica, inseamna din ou ca nu e atotputernic... La fel si cu zidul... O mare eroare aici.. Cine stie logica stie la ce ma refer...

Lucifer... Ce discutam acum? Daca Dumnezeu e Dumnezeu sau nu?

Vrei sa spui ca ,,a fi capabil" e tot una cu ,,a dori"?
Apoi despre ,,a dori"... ,,A dori" si ,,a avea ca tinta" sunt doua lucruri total diferite...
Dumnezeu isi doreste ca toti oamenii sa fie mantuiti... Se intampla asa?
Dumnezeu ,,are ca tinta" sa elimine raul... La fel cum are ca tinta sa judege Pamantul intr-o zi... Nu isi doreste asta...


_______________________________________
E ca o lupta intre ceea ce ti se spune ca esti si ceea ce sti ca esti... Cine crezi ca va castiga?

19/08/12 02:19

   
Ceszares
membru

Locatie: Cluj-Napoca, Romania
Inregistat: 26/04/12

edi.theraven a scris:

Nu exista asa ceva. Libertatea de a nu alege este insasi a 3';a cale, despre care parca vorbisem ca nu exista. Nu?


Pai tocmai ca nu exista si atunci nu mai poti vorbi de libertate in adevaratul sens al cuvantului... Nu?
E corect ce am spus caci daca nu poti alege sa fi neutru intr-o situtie aceea nu e libertate?


_______________________________________
E ca o lupta intre ceea ce ti se spune ca esti si ceea ce sti ca esti... Cine crezi ca va castiga?

19/08/12 02:26

   
Lucifer
membru

Locatie: Bucuresti
Inregistat: 05/05/10
Ceszares, nu discutam daca Dumnezeu e Dumnezeu sau nu. Ci despre felul in care oamenii inca il percep pe Dumnezeu.
Ii atribuie proprietati si insusiri pe care nici ei nu le inteleg. Dar totusi, cand cineva le pune la indoiala, i se spune ca incurcate sunt caile Domnului. Pai nu erau la fel de incurcate si cand oamenii au emis enunturi despre CUM E DUMNEZEU? au devenit brusc ..asa de incurcate cand au trebuit apoi sa le explice?
Toate ideile legate de faptul ca Dumnezeu e atotputernic, atotstiutor..etc sunt total contrazise de logica. Si de fapte. (iti dau exepmple din biblie cate vrei). Si desi nu isi explica si nu inteleg conceptele astea, oamenii inca le folosesc cand il definesc pe Dumnezeu si sunt tare ofuscati cand cineva le "deranjeaza" conceptiile astea, desi NICI EI NU LE INTELEG! :)))
Daca nu ar fi tragic, ar fi chiar amuzant :P


Ceszares a scris:

Vrei sa spui ca ,,a fi capabil" e tot una cu ,,a dori"?

vrei sa spui ca Dumnezeu face lucruri pe care nu si le doreste si nu le poate controla? Pai atunci ..in ce sens mai e el atotputernic?
care e diferenta dintre a dori si a avea ca tinta?
Daca Dumnezeu ma doreste mantuit, pur si simplu o face..pentru ca poate.
Cine e scris in cartea vietii are parte de suficiente circumstante in viata ca sa se pocaiasca intr-un final. E constrans pana la limita la care "se suceste" asa cum ii e scris.
De ce Pavel a trebuit sa aiba o viziune orbitoare (la propriu) ca sa fie convins ca nu face "ceea ce trebuie"? De ce faraonului i-a impietrit Dumnezeu inima cand nu l-a lasat pe Moise sa plece? Ca sa fie mai apoi "pierdut" in Marea Rosie ca si pedeapsa? Nu ti
se pare ca Dumnezeu poate si face EXACT CE DORESTE? Forteaza pe cei care trebuie mantuiti, si ii impietreste pe cei care nu sunt in cartea vietii?
Dumnezeu nu isi doreste ca toti oamenii sa fie mantuiti. Altfel, fiind atot puternic ar crea circumstantele in care toata lumea sa poata fi mantuita. Dar lupta cu raul e creata sa dai gres. Am mai vorbit despre asta. Nimeni pe lumea asta pana acum nu a reusit sa fie neprihanit. NIMENI!
Ti se pare o lume in care Dumnezeu iti doreste ca TOTI oamenii sa fie mantuiti?
eu nu ma uit la ce spune biblia legat de asta. ma uit la conditiile din jurul meu. Cunosti pe cineva care a vrut sa fie neprihanit si a reusit? Nici in biblie, daca e s-o luam asa, nu e mentionat nici un om de genul asta.
Suntem nascuti intr-o lume in care suntem obligati sa impartim resurse limitate, suntem stransi cu usa sa ne dorim aceleasi lucruri, iar unii trebuie sa munceasca mult mai mult decat altii ...ca au avut mai putin noroc cand s-au nascut. Altii se nasc cu boli incurabile sau in sclavie. Nu ti se par conditii destule ca sa ai 1000 de sanse sa dai gres cu ceva?
Apoi, mai e ceva. Dumnezeu nu poate elimina raul. Raul e o notiune. E alternativa binelui. E o idee. Nu poti distruge o idee. Eventual o poti tine cumva sub control, incercand sa o explici prin exemple. (poate exact ceea ce se intampla acum cu noi). Satan nu e raul in sine. E doar o persoana prin care s-a manifestat raul. cineva, la un moment dat, va avea iar ganduri nepotrivite. E consecinta inteligentei. nu ai ce-i face.
ce ma intriga pe mine la toata povestea asta...e ca numai Adam a avut sansa sa dea gres, in ipostaza in care el avea oricum tot ce isi dorea. Nu si noi!!
De ce trebuie sa imi asum eu greselile lui Adam? De ce VINA vine in viata la pachet odata cu nasterea, iar iertarea trebuie sa o cauti cu tot dinadinsul?
De ce nu e invers? (sa ne nastem gata "iertati" si neprihaniti, si apoi raul sa vina doar daca il cauti cu tot dinadinsul?)
Asta iti denota tie ca Dumnezeu ne vrea pe toti mantuiti?
iIN SCHIMB AI PERFECTA DREPTATE LA FAZA AIA :
Daca nu ai sansa sa fii neutru, nu esti liber!
faptul ca eu am libertatea de a alege tabara in lupta asta nu inseamna ca sunt liber. Inseamna ca  sunt fortat sa intru intr-o lupta pe care nu mi-o doresc. Cand esti fortat, nu esti liber. Clar.
Sunt la fel de liber ca atunci cand trebuie sa aleg intre a muri pe scaunul electric..sau impuscat in cap. :P
Genul asta de libertate...chiar nu ma tenteaza. E o iluzie ..imatura. in mintea mea inca as fi copil. E ca si cum m-as bucura ca n-am maini si picioare, doar pentru ca inca nu sunt decapitat. Deja incep sa imi dezvolt reactii masochiste, si sa percep suferinta ca bucurie, doar pentru ca.."se poate si mai rau".
Vezi in ce lume perversa suntem tarati? Intr-una in care se manifesta "sindromul lui Dumnezeu". Stii cum e ala? E din psiholgie.
Ideea e de a-ti crea o problema din care sa te salvez! :P
Asta ma face salvatorul tau? sau sursa problemei tale?

Ultima modificare de Lucifer (19/08/12 03:50)


_______________________________________
Logica te duce din punctul A in punctul B.
Imaginatia, insa...te duce ORIUNDE VREI!

19/08/12 03:14

   
benny
membru

Locatie: Cluj-Napoca
Inregistat: 27/05/07

Lucifer a scris:

Toate ideile legate de faptul ca Dumnezeu e atotputernic, atotstiutor..etc sunt total contrazise de logica.

...de logica umana. Noi, ca si fiinte create de El, suntem mult prea limitati pentru a-L putea intelege. Vine si aceea vreme, n-ai frica! Doar ca pentru unii va fi mult prea tarziu.


_______________________________________
"Nu-mi daţi sfaturi. Ştiu să greşesc şi singur!" [Immanuel Kant]

20/08/12 19:23

   
edi.theraven
membru

Locatie: me
Inregistat: 26/10/08

Ceszares a scris:


edi.theraven a scris:

Nu exista asa ceva. Libertatea de a nu alege este insasi a 3';a cale, despre care parca vorbisem ca nu exista. Nu?


Pai tocmai ca nu exista si atunci nu mai poti vorbi de libertate in adevaratul sens al cuvantului... Nu?
E corect ce am spus caci daca nu poti alege sa fi neutru intr-o situtie aceea nu e libertate?Nu e corect. Pentru ca daca ar exista neutralitatea jertfa lui Hristos ar fi facuta inutila.


@lucifer : gandesti sumar si superficial.
"eu nu ma uit la ce spune biblia legat de asta. ma uit la conditiile din jurul meu. Cunosti pe cineva care a vrut sa fie neprihanit si a reusit? Nici in biblie, daca e s-o luam asa, nu e mentionat nici un om de genul asta. "

"    Avram a crezut pe Domnul, şi Domnul i-a socotit lucrul acesta ca neprihănire."

Cunosc multi neprihaniti. Mi'a dat Domnul harul sa am in preajma mea oameni sfinti si credinciosi.

le : uite ce zice David, in Duhul:
" Ferice de cei ce păzesc poruncile Lui, care-L caută din toată inima lor, care nu săvârşesc nicio nelegiuire, şi umblă în căile Lui!"

Ultima modificare de edi.theraven (20/08/12 19:34)


20/08/12 19:25

Site web  
Oblio
membru

Inregistat: 03/10/10

Lucifer a scris:


Toate ideile legate de faptul ca Dumnezeu e atotputernic, atotstiutor..etc sunt total contrazise de logica. Si de fapte. (iti dau exepmple din biblie cate vrei). Si desi nu isi explica si nu inteleg conceptele astea, oamenii inca le folosesc cand il definesc pe Dumnezeu si sunt tare ofuscati cand cineva le "deranjeaza" conceptiile astea, desi NICI EI NU LE INTELEG! :)))
Daca nu ar fi tragic, ar fi chiar amuzant :P

Atotputernicia lui Dumnezeu nu este limitată decat de propriile Sale principii la care nu poate să renunţe pentru că Principiile Îl caracterizează, Îi dau identitatea . Altfel spus, Dumnezeu se autolimitează pentru că nu vrea ca Puterea Sa să se manifeste oricum, făcand din El un dumnezeu nedrept sau un dumnezeu dictator care să îngrădească nejustificat libertatea oferită în dar supuşilor Săi.

Problema se pune cu felul cum înţelegem şi definim noi libertatea şi cum definim binele care este sgrans legat de libertate.
Libertatea constă în lipsa constrangerilor de a acţiona astfel încat eu să pot face ceea ce consider că e bine . Dar binele şi răul  ce sunt? De multe ori s-a pus problema delimitării acestor două concepte. Eu unul cred că răzpunsul este simplu:

Dacă binele urmărit de cineva aduce prejudicii sau chiar suferinţă altcuiva ori perturbă mediul/universul peste care nu eşti stăpan si îl împart şi alţii, atunci acest "bine" se dovedeşte în mod clar a fi rău.  Rezultă că binele real este acel bine care aduce doar mulţumire şi întreţine armonia universului în care se manifestă.

Acum, dacă sunteţi de acord cu ceea ce am susţinut şi continuăm pe această linie, putem discuta şi cateva aspecte legate de poziţionarea "Pomul cunoşrinţei binelui şi răului" în Eden, aspecte ce sunt pentru prietenul nostru "Luci" adevărate pietre de poticnire. Deocamdată însă, aştept eventuale reacţii de susţinere sau infirmare şi apoi voi continua.


_______________________________________
“Domnul nu se uita la ce se uita omul; omul se uita la ce izbeste ochii, dar Domnul se uita la inima.” 1 Samuel 16:7.

28/08/12 20:53

   
shadow
membru

Locatie: Undeva
Inregistat: 09/09/12
Am pierdut si eu ceva vreme incercand sa imi dau seama care ar putea fi cea mai credibila ipoteza. Am impartit problema in doua ipoteze astfel incat sa fie mai usor de inteles:

1.Dumnezeu stie inainte ca tu sa te nasti unde vei ajunge(rai sau iad)
2.Dumnezeu te lasa pe tine sa iti decizi soarta prin deciziile pe care le iei zi de zi.

Ambele ipoteze sunt sustinute de biblie, dar sunt reciproc exclusive.

Ipoteza 1 poate fi privita ca un graf orientat unde A e punctul in care te nasti, B e raiul si C e iadul, doar ca atunci cand Dumnezeu a hotarat ca tu sa ajungi in A, nu exista nici un drum catre B. In acest caz inseamna ca orice decizie iei in viata ta finalul e acel stabilit de Dumnezeu. (Predestinare)

Ipoteza 2, privita tot ca un graf orientat dar de data aceasta unele muchii ale grafului duc intr-un final la B altele C. Asta ar insemna ca Dumnezeu nu are nici cea mai mica idee de decizia mea inainte ca eu sa decid si deci nu are cum sa stie unde ajung eu la final.Ma intereseaza o explicatie atat biblica cat si logica. :)


09/09/12 14:24

   
Ceszares
membru

Locatie: Cluj-Napoca, Romania
Inregistat: 26/04/12

shadow a scris:

1.Dumnezeu stie inainte ca tu sa te nasti unde vei ajunge(rai sau iad)
2.Dumnezeu te lasa pe tine sa iti decizi soarta prin deciziile pe care le iei zi de zi.


La punctul 1 tu vorbesti de prestiinta, care nu este acelas lucru cu predestinarea...
Prestiinta: - Dumnezeu stie!
Predestinare: - Dumnezeu hotaraste!
Liber arbitru: - Tu decizi!

Dar vreau sa duc discutia la un alt nivel...:)

Libertatea are un dusman: minciuna, si un domeniu: omul launtric. Sa nu permitem degradarea fiintei launtrice prin minciuna, deoarece avem inaintea noastra o singura sansa pentru viata: adevarul... Asa ca mai sunt eu liber cu adevarat daca nu traiesc in adevar si in lumina? :) E doar o idee...:D


_______________________________________
E ca o lupta intre ceea ce ti se spune ca esti si ceea ce sti ca esti... Cine crezi ca va castiga?

09/09/12 14:29

   
Pagini: 1 ... 36 37 38 39 40 41 42 ... 43    Felicitari Craciun, Felicitari cu ocazia Craciunului si Anului Nou, Felicitari electronice de sarbatori, Felicitari cu mesaj crestin Nasterea Domnului, Mesaje sarbatori de iarna, Urari de Anul nou, Urari sarbatori
felicitari electronice mesaj inviere felicitari sfintele pasti felicitare online pentru pasti felicitari crestine cu mesaj din Biblie felicitare cu mesaj de inviere felicitare cu mesaj de inviere felicitare crestina verset biblic inviere
Mergeti la
Powered by PunBB
© Copyright '02-'04 Rickard Andersson
© 2005-2018 TANARCRESTIN.net