TANARCRESTIN.net

Forum | Regulament | Cautare | Inregistrare | Login

Nu esti conectat.

tcForum/Legalism si traditionalism bisericesc ?/Cina Domnului! Moderat de +Archangel+, Old  
Autor
Mesaje Pagini:  1 2 3 4 5 6 ... 9
CSmin
membru

Inregistat: 02/10/06
Ce cred eu... Cina este prea profunda ca sa ii deslusim taina... Noi trebuie sa cinstim aceasta slujba... si vedeti un lucru... daca era doar o reamintire, nu era problema bolnavilor  si a multora care dorm. Deci faptul in sine  de impartasire este important. Adica modul in care mananci, cum iti este viata atunci... si asa mai departe... Daca Domnul Isus a spus.. "acesta este trupul Meu", desi noi vedem o paine, si la fel cu paharul , vreau sa spun  ca fie in mod simbolic, fie in mod fizic (indiferent cum il apreciati voi) are aceeasi valoare inestimabila-trupul si sangele Domnului Isus, si nu este de joaca cu actul acesta.

Ultima modificare de CSmin (02/10/06 18:56)

02/10/06 18:53

eusunt10
membru

Inregistat: 04/10/06
hai sa plecam acasa atunci... daca este prea "profund"
termenul de koinonia iti zice ceva?

16/10/06 11:42

Kevin Levrone
membru

Inregistat: 24/04/05
koinonia - A Christian Understanding of God.

Col 1:9 De aceea şi noi, din ziua cînd am auzit aceste lucruri, nu încetăm să ne rugăm pentru voi, ..........şi să cerem să vă umpleţi de cunoştinţa voiei Lui.........., în orice fel de înţelepciune şi pricepere duhovnicească;

Nu mai chef acum sa caut versete.Incepe meciul imediat.:)

17/10/06 20:06

eusunt10
membru

Inregistat: 04/10/06
lol sper ca nu vorbeai de steaua - real madrid (s-a terminat prost rau :))

... ce a avut Isus cu ucenicii la cina? cand zice ca "sa faceti asta ... sa va aduceti aminte de mine" se referea la haleala si bautura?

18/10/06 10:21

CSmin
membru

:) tu ce intelegi? Vezi tu, ce nu iti este clar, faptul ca D-zeu descrie practica unui ritual? Hai sa facem o comparatie... In vechime se jertfeau animale. De ce era nevoie de un ritual? De ce trebuia ca omul sa tina mana pe capul animalului, cand acesta era junghiat? Ce sentiment ai avea tu sa ti mana pe capul animalului si sa il privesti cum moare... pentru pacatul tau? E vorba de o sensibilizarea omului...cred eu. De fapt D-zeu a incercat din totdeauna sa sensibilizeze omul cu privire la iertarea pacatului. De ce Domnul Isus i-a indemnat, "mancati", si nu a spus doar "ganditi-va". Ai luat vreodata cina Domnului? Cum te-ai simtit cand in gura ta ai simtit painea (painea pt trupul tau fizic e viata , e hrana ca sa traiesti) ,stiind ca ea reprezinta o bucatica din trupul Domnului Isus, stiind viata ta cat de dreapta este. Ce sentiment te cuprinde? Oare poti sa gandesti despre painea aceea ca e o paine obisnuita in momentele acelea? Inseamana ca nu ai inteles semnificatia actul acesta

30/10/06 19:12

CSmin
membru

Ce am auzit de curand...
Intr-o predica, se spunea astfel:
Atunci cand s-a facut chivotul, nu a fost o problema ca cei ce l-au facut au pus mana pe el. Insa dupa consacrarea lui (nu stiu exact cum msa ma exprim dar sper sa ma intelegeti) special, cine l-a atins a murit. De ce? Un exemplu firesc, daca te atingi de steagul unei tari, te  atingi de fapt de aceea tara. Dar chivotul e mai mult decat atat.
La fel si cu painea si rodul vitei. Dupa rugaciunea de binecuvantare, nu va mai asteptati ca sa fie doar o paine si doar rodul vitei. Ci din momentul acela ( al rugaciunii) painea este trupul Domnului Isus, iar rodul vitei este sangele Domnului Isus. La fel cum chivotul a avut o valoare dupa punerea lui in slujba.

Frumos nu?

07/11/06 00:00

filip
membru

Inregistat: 27/04/05
Să înţeleg că susţii aici doctrina transsubstanţierii?

07/11/06 07:50

Site web  
helios
membru

Inregistat: 12/11/06
De ce oamenii complica ceea ce este atit de simplu? Au ajuns sa creda ca Cina este un mijloc prin care pot fi vindecat de unele boli sau altele, deaceea cei care i-au din farfurie, i-au bucata cea mai mare ca vindecare sa fie garantata. Nimeni nu a spus asa ceva despre acest act, nici Pavel si nici chiar Isus nu a sustinut aceasta ideie.

Cind a fost instituita Cina cea de tauina, a fost mentionat de Isus - "Sa fceti acesta spre pomenirea mea." Adica este o amintire a salvarii noastre facuta de catre Isus, si nici intr-un caz omorirea lui Isus. Oridecite ori credinciosii se aduna pentru a face acest act, este o sarbatoare. O sarbatoare a eliberarii de sub puterea pacatului, aici este esenta. Pavel prezinta foarte frumos in 1Corinteni 11 acest act.
Daca pentru cei credinciosi, Cina, nu este o sarbatoare, dar o imormintare - atunci e o problema in intelegere.

Cina este o amintire a mortii lui Hristos, insa pentru noi moartea lui Hristos este un motiv de multumire si de bucurie pentru ca am fost salvati.

Ultima modificare de helios (16/11/06 06:07)

16/11/06 06:04

filip
membru

Inregistat: 27/04/05

helios a scris:

cei care i-au din farfurie, i-au bucata cea mai mare ca vindecare sa fie garantata.

:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D
Pe asta no ştiam! E bună!

16/11/06 09:53

Site web  
Kevin Levrone
membru

Inregistat: 24/04/05

helios a scris:

cei care i-au din farfurie, i-au bucata cea mai mare ca vindecare sa fie garantata.

Ce tare e.

16/11/06 11:52

helios
membru

Sa stiti ca aceasta demonstreaza cit de inapoiata este gindirea omului referitor la ceea ce a instituit Dumnezeu ca omul sa fac.
Omul nu cauta sa inteleaga, ci incearca sa faca ceva ce nu stie. Dar facind incearca nu ofenseze nici partea divina, dar nici pe cei care ii inconjoara. Insa gindirea asupra unor lucruri, a unor oameni lasa de dorit. Si aceasta este ca ei invata doar din auzite, nestudiind. Si tocmai aici este problema.

La biserica nu trebuie sa asculti doar, dar sa vezi daca spune adevarul cel care-l proclama! De multe ori cei care predica vorbesc cind de pe pereti, cind de pe dealuri. Dar nu ceea ce trebuie. Imi pare rau ca atunci cind se va da socoteala, ii va costa nu eftin.

Ultima modificare de helios (16/11/06 22:15)

16/11/06 22:12

T-pop
membru

Inregistat: 20/01/06

daca te dor numai dintii poti lua o bucata mai mica? :D

18/11/06 18:40

Site web  
helios
membru

De ce este atit de greu sa mergi pe calea de mijloc? Unii sunt prea mistici in aceasta, insa unii prea usuratici!

Ce sa fie acel ceva care ne dezechilibreaza si ne face sa nu tinem cale de mijloc?

19/11/06 23:41

T-pop
membru

Inregistat: 20/01/06
Mai, ce sa zic, cina e singurul lucru pe care Isus a cerut sa il facem nu pentru noi, ci pentru comemorarea lui, de aia nu mi se pare ca ar fi un act pe care sa il speculam in favoarea noastra.
Pe de alta parte credinta unuia poate sa ii aduca vindecare.  Pentru asta ii iau ca exemplu pe cei care credeau ca daca vor fi atinsi de umbra lui Petru se vor vindeca si erau vindecati. Poate Petru habar nu avea, nu cred sa fi propovaduit el asta, deci concluzionez ca e la fiecare in functie de credinta pe care o are. Dar in legatura cu cina raman la parerea pe care am expus-o mai sus.

20/11/06 21:37

Site web  
CSmin
membru

Nu sustin  doctrina transsubstantierii pt ca noi traim prin credinta, nu prin ceea ce vedem, pipaim, etc. Dar respectul, cred ca ar trebui sa il avem ca atare. Bine ca nu trebuie sa  cadem in extrema in care sa ajungem sa idolatrizam aceste lucuri (ma refer la paine si la rodul vitei). Dar ar trebui pretuite ca niste simboluri , iar actul in sine de impartasire ar trebui sa fie ceva oricum daca imi permiteti sa spun intim , simtind dragostea si pretuirea lui D-zeu pentru noi, la fel de intim cum a stat Ioan cu capul pe pieptul Domnului Isus. Nu vreau sa fiu inteles gresit in ceea ce am scris...

Ultima modificare de CSmin (21/11/06 15:27)

21/11/06 13:20

darius
membru

Inregistat: 01/03/06
as vrea sa mai deschid un subiect referitor la cina domnului
dupa cum stiti in multe biserici romane penticostale, baptiste, etc din europa de vest (poate si din romania) lipsesc pastori. Multe biserici sunt conduse doar de comitet. Ei bine aceste biserici oridecateori au cina chiama un pastor din romania sau din alta parte sau isi ordineaza prezpiteri pt acest scop.
Cea ce vreau sa va intreb este:
ce credeti voi despre faptul ca azi in biserici a devenit o lege ca numai pastorii sau prezbiterii pot da cina domnului? Nici unde in biblie, dupa cate stiu, nu este scris ca doar anumite categorii de crestini pot face asta. De fapt in biblie nici nu sunt categorii de crestini, doar crestini cu diferite dariuri.
Nu vreau sa spun ca e gresit ca pastorii si prezbiterii dau cina dar in opinea mea acest lucru a devenit traditie si din traditie sa trasformat in lege (nu a lui Dumnezeu).
Ce parere aveti?

28/11/06 12:53

Larisa
membru

Inregistat: 22/05/05
Eu din cate stiu in Bibie scrie ca ei luau cina acasa, deci cu alte cuvinte cred ca, capul familiei poate da cina, dar tot cred ca cel care da cina in biserica ar trebui sa fie un om destoinic sau cel putin un delegat al bisericii in cazul in care merg la bolnavi acasa ca sa dea cina.

29/11/06 04:03

Site web  
helios
membru

Mai Darius, ceea ce tu ai afirmat este pentru a mentine ordinea bisericii, nimic mai mult. Insa nicaieri in biblie nu am gasit ca este o persoana speciala pentru a da cina. Daca privim in Fapte familiile care faceau cina pe acasa, nu putem spune ca acel responsabil alerga prin fiecare familie pentru a da cina.
Cred ca fiecare biserica trebuie sa inteleaga acest lucru. Si daca este in criza de persoane care sa faca acest act, este bine sa aleaga pe cineva din mijlocul lor (exact cum au ales cei din Fapte, diaconi) sa faca acest act. Insa daca au pe cineva care sa fie responsabil (pastor, diacon), atunci va face el.

29/11/06 06:04

darius
membru

Inregistat: 01/03/06
Nu ma intelegeti gresti. Nu spun ca e gresti ca pastorii sa dea cina. Doar ca sunt frati, si sunt multi, care considera un fel de sacrilegiu cand spui ca orice frate biblic ar putea  sa dea cina. Nu spun ca trebuie sa se intample pt ca ar fi un haos in biserica ci, cum spune Helios, trebuie mentinuta ordinea bisericii.
Este ceva normal ca intr-o bis cu pastor, pstorlul sa dea cina dar nu mi se pare normal ca intr-o biserica fara pastor (cum sunt multe in europa de vest) sa fie considerat pacat ca un frate oarecare (binenteles cu o buna reputatie) sa dea cina.
Aceata este problema.

29/11/06 12:41

helios
membru

Darius aceasta a fost si este o problema de intelegere. Si ea persista din cauza fricii, a fricii de a scapa de sub control aceasta patactica a acestei ceremonii.

Mie imi plac mult oamenii care sunt gata si deschisi la ceea ce spune biblia referitor la aceasta problema si la altele. Am fost untr-o astfel de biserica (sigur nu prea mult tim) si am fost ales de pastor sa dau cina. Nu a fost nici o problema pentru mine si nici pentru altii care erau in biserica.

Dar daca oanemii nu citesc biblia cu atentie si practica doar (daca mai practica si aceea) ceea ce se spune de la amvon.

30/11/06 05:46

Klaudiu
membru

Inregistat: 23/06/07

daniel.drehluta a scris:

buna Klaudiu si tuturor!
care ar fi data corecta de serbare a Cinei Memorabile?Care teorie o aplici tu in a calcula aceasta data?

Salut inca o data Daniel :)

In primul rand cred ca ar trebui pusa intrebarea, "exista o data corecta de serbare a Cinei?". Unii sunt de parere ca Cina poate fi celebrata oricat de des, altii ca doar o singura data pe an. Nu exista specificatii in acest sens in Noul Testament.

Desi Cina a fost instituita in ziua Pastilor, nici un scriitor nu mentioneaza ca aceasta ar fi trebuit sarbatorita ca Pastele, doar o data pe an, sau ca ar fi fost instituita in locul Pastelui. Isus a zis simplu: "Sa faceti aceasta in amintirea mea". Nu o data s-o faceti, sau de 10 ori, sau de-o suta de ori. Ca n-a specificat de cate ori mi se pare semnificativ - ar fi facut-o daca ar fi dorit.

Deci daca n-a facut-o, inseamna ca e la latitudinea noastra. Pavel spunea:

Pentrucã, ori de cîte ori mîncati din pînea aceasta si beti din paharul acesta, vestiti moartea Domnului, pînã va veni El. - 1 Co 11:26

E drept, "ori de cate ori" nu inseamna nici zilnic, nici saptamanal, nici anual, ci simplu, "ori de cate ori o faceti". Nici aici nu se poate observa vreo instructiune referitoare la de cate ori ar trebui tinuta Cina, sau cand anume trebuie tinuta ea. Insa expresia in sine, "ori de cate ori", ar parea putin ne la locul ei daca respectiva comunitate de crestini se rezuma sa celebreze cina la intervale mari de timp, cum ar fi doar o data pe an.

Ultima modificare de Klaudiu (03/03/09 04:33)

03/03/09 04:11

nascutinvingator
membru

Inregistat: 25/03/06
Fapte 2:42 arata ca primii crestini staruiau in Frangerea Painii, adica practicau in mod frecvent si cu regularitate acest mod de inchinare iar
Fapte 20:6-7 arata cand faceau asta si anume in prima zi a saptamanii,Duminica.
Concluzia logica este ca Biserica trebuie sa se intalneasca pentru a practica Cina Domnului  in fiecare Duminica.
Nu o data pe an,nu o data pe trimestru,nu o data pe luna , ci in fiecare prima zi a saptamanii.
Asta desigur daca urmam invatatura apostolilor, daca ne luam dupa datinile oamenilor o putem face oricand.

03/03/09 08:17

Site web  
ambasador
membru

Inregistat: 28/02/09
totusi sunt de parere cu privire la Cina comemorativa ca ea trebuie sa fie tinuta.asa cum Pastele se serba o singura data pe an in decursul multori ani inainte de Isus nu a mai fost necesar sa se mai indice perioada in care sa fie servita Cina de amintire dat fiind faptul ca Cina a inlocuit Pastele.
Pana la urma e si logic ca sa fie odata pe an in acceasi data in care se serba Pastele.
"ori de cate ori" avea in vedere numarul de ani din continuare.
Ar fi cu totul nepotrivit sa sarbatorim odata pe luna sau pe saptamana atata timp cat se serba odata pe an.

Proverbe 18:10  Numele Domnului este un turn tare; cel neprihănit fuge în el, şi stă la adăpost.

03/03/09 19:35

Klaudiu
membru

nascutinvingator a scris:

Fapte 2:42 arata ca primii crestini staruiau in Frangerea Painii, adica practicau in mod frecvent si cu regularitate acest mod de inchinare

Noi vorbeam aici de Cina. "Frangerea painii" in Fapte 2:42 nu se refera la Cina Domnului de vreme ce lipseste vinul. Aceasta expresie se refera de multe ori la mancare, nu la vreun fel de inchinare. Exemple:

Matei 14:19 Apoi a poruncit noroadelor sã sadã pe iarbã, a luat cele cinci pîni si cei doi pesti, si-a ridicat ochii spre cer, a binecuvîntat, a frînt pînile si le -a dat ucenicilor, iar ei le-au împãr it noroadelor.

Marcu 8:19 Cînd am frînt cele cinci pîni la cei cinci mii de bãrbati, cîte cosuri pline cu fãrãmituri ati ridicat?

Luca 24:30-31 Pe cînd şedea la masă cu ei, a luat pînea; şi, după ce a rostit binecuvîntarea, a frînt-o, şi le -a dat -o. Atunci li s'au deschis ochii, şi L-au cunoscut; dar El S'a făcut nevăzut dinaintea lor.

Fapte 2:46 Si zi de zi perseverau cu un cuget în Templu, frîngînd pîinea din casă-n casă,  împărteau hrana cu bucurie şi curăţie de inimă

Fapte 20:11 Dupã ce s'a suit iarãsi, a frînt pînea si a mîncat, si a mai vorbit multã vreme pînã la ziuã. Apoi a plecat.

Fapte 27:35 Dupã ce a spus aceste vorbe, a luat pîine, a multumit lui Dumnezeu, înaintea tuturor, a frînt -o si a început sã mãnînce.

Luand cazul din Fapte 2:42, contextul arata clar despre ce era vorba: versetul 46 arata ca luau masa impreuna, nu ca tineau Cina Domnului.

Fapte 20:6-7 arata cand faceau asta si anume in prima zi a saptamanii,Duminica.

Aceeasi situatie ca mai sus. Erau stransi ca sa manance impreuna. Contextul e relevant din nou: versetul 11 arata ca Pavel "a frînt pînea si a mîncat".

Concluzia logica este ca Biserica trebuie sa se intalneasca pentru a practica Cina Domnului  in fiecare Duminica.

Concluzia nu e chiar logica :) Vezi mai sus.

Asta desigur daca urmam invatatura apostolilor, daca ne luam dupa datinile oamenilor o putem face oricand.

Restrictionarea Cinei pt. ziua de duminica e intr-adevar o datina a oamenilor.

Ultima modificare de Klaudiu (04/03/09 00:32)

04/03/09 00:30

Klaudiu
membru

daniel.drehluta a scris:

totusi sunt de parere cu privire la Cina comemorativa ca ea trebuie sa fie tinuta.asa cum Pastele se serba o singura data pe an in decursul multori ani inainte de Isus

De ce sa se celebreze Cina ca si Pastele?

nu a mai fost necesar sa se mai indice perioada in care sa fie servita Cina de amintire dat fiind faptul ca Cina a inlocuit Pastele.

Cine zice ca Cina a inlocuit Pastele?

"ori de cate ori" avea in vedere numarul de ani din continuare.

Nu neaparat ani, desi e posibil. La fel de posibil e ca sa se refere la ori de cate ori o faceau pe luna de exemplu. Pavel zice simplu "ori de cate ori o faceti".

Ar fi cu totul nepotrivit sa sarbatorim odata pe luna sau pe saptamana atata timp cat se serba odata pe an.

Si tu stii ca apostolii sarbatoareau odata pe an de unde anume? Eu zic ca ar fi cu totul nepotrivit sa impuna cineva de cate ori se poate celebra, avand in vedere ca nu exista nici un suport biblic pentru asa ceva. Acel cineva care ar impune asa ceva, zicand ca e gresit sa faci altfel, impune o datina omeneasca.

04/03/09 00:39

Pagini:  1 2 3 4 5 6 ... 9    

Felicitari Craciun, Felicitari cu ocazia Craciunului si Anului Nou, Felicitari electronice de sarbatori, Felicitari cu mesaj crestin Nasterea Domnului, Mesaje sarbatori de iarna, Urari de Anul nou, Urari sarbatori
felicitari electronice mesaj inviere felicitari sfintele pasti felicitare online pentru pasti felicitari crestine cu mesaj din Biblie felicitare cu mesaj de inviere felicitare cu mesaj de inviere felicitare crestina verset biblic inviere
Mergeti la