TANARCRESTIN.net

Forum | Regulament | Cautare | Inregistrare | Login

Nu esti conectat.

tcForum/Legalism si traditionalism bisericesc ?/Cina Domnului! Moderat de +Archangel+, Old  
Autor
Mesaje Pagini:  1 2 3 4 5 ... 9
april
admin forum

Inregistat: 15/10/05
De ce se practica de fapt spalarea picioarelor pe vremea Domnului Isus? Si in functie de acest raspuns :
De ce ar trebui crestinii de azi sa o practice?

04/01/06 14:58

Larisa
membru

Inregistat: 22/05/05
Pentru ca drumurile erau foarte prafuite pe vremea Domnului Isus, gazda avea datoria sa-i spele picioarele musafirului. In momentul in care te apleci sa faci ceva pentru celalalt arata ca esti gata sa-i slujesti. Eu cred ca Domnului Isus a vrut sa le spuna ucenicilor ca ei trebuie sa-si slujeasca unul altuia. Sa traiasca in pace unul cu celalalt. Nu poti sa speli picioarele oricui. Eu am impresia ca o poti face in momentul in care esti dedicat celuilalt, in momentul in care esti gata sa te smeresti si sa-l pui pe celalalt mai presus de tine.

04/01/06 17:28

Site web  
doitili
membru

Inregistat: 23/10/05
eu cred ca nu tre luata chiar literal, ci mai degraba tre sa vedem mesajul care a vrut sa ni-l transmita si anume de a ne pleca cat de jos e nevoie pt a sluji; sa nu ne fie rusine sau frica sa ne smerim caci El a facut asta pt noi pt a ne lasa un exemplu

04/01/06 17:56

jaspax
membru

Inregistat: 12/12/05
Larisa a ridicat întrebarea de cum facem în junglă, unde pâine şi vin se găsesc foarte greu.

Eu unul cred că ar trebui să facem lucrurile aşa cum au fost atuncia şi aşa cum le-au practicat creştinii printre veacuri. Adică, să folosim pâine din grâu şi vin. Nu le putem înlocui cu orişicare mâncare şi băutură... de altfel eu zic să sărbătorim Cina în România cu mămăligă şi ţuică -- ce spuneţi voi?

Motivul este următorul: Isus când ne-a îndemnat să păstrăm Cina, nu a făcut-o ca un "principiul euharistic" care poate fi transformat pentru oricare cultura sau situaţie. A făcut parte dintr-un anumit ritual dintr-o anumită cultură, şi noi suntem porunciţi să pomenim acel eveniment istoric. Dacă Isus era chinez e posibil că ar fi făcut-o folosind orez şi bere, de exemplu, dar nouă nu ne interesează ce mântuire ar putea să fie, ci mântuirea şi Cina care ni s-a dat în lumea adevărată.

Despre pâine dospită şi nedospită... eu nu mă bag... asta a fost una dintre cauzele Marii Schisme.

07/01/06 05:27

mit4jc
membru

Inregistat: 08/12/05
Ceva super fain despre spalarea picioarelor a scris vaxaly pe prima pagina.

11/01/06 16:32

Larisa
membru

Stiu ca la un moment dat in bisericile pocaitilor a inceput sa se ridice intrebarea daca sa bea dintr-un singur pahar: "beti tot(i) din el" sau sa faca paharele mici ca nu cumva sa ia microbii de la celalalt din fata lui. S-a demonstrat stiintific ca atunci cand folosesti la cina un pahar din argit sau de aur in combinatie cu vin este de fapt cel mai bun dezinfectant. La noi la biserica se folosesc pahare din argint.

11/01/06 20:39

Site web  
mit4jc
membru

La noi se folosec pahre mici de unica folosinta. Dar sper ca se va schimba acest lucru.

19/01/06 20:56

Larisa
membru

Domnul Isus a zis la cina: beti TOTI din el",  nu "beti TOT din el". Mit4jc, ai zis ca speri sa se schimbe faptul ca la voi la bise se folosesc pahare mici de unica folosinta. Sunt de acord cu tine - macar daca ar fi fost de sticla sa fie mai estetice!

20/01/06 02:04

Site web  
mit4jc
membru

Larisa a scris:

Domnul Isus a zis la cina: beti TOTI din el",  nu "beti TOT din el".

Asa este, dar cred placut si frumos este ca sa se consume tot deoarece nu cred ca este bine ca sa aruncam ceea ce ramane.

20/01/06 16:21

Kevin Levrone
membru

Inregistat: 24/04/05
Despre spalarea picioarelor cred ca poezia asta o sa ne ajute pe toti.Lectura placuta.

--------------------------------------------------------------------------------

La cina cea de Paste, în camera de sus,
înconjurat de-apostoli, S-a asezat Isus.
Se revãrsa din sfesnic o galbenã luminã
pe azimile calde, pe mielul... fãrã vinã...
Era plãcut prilejul. Si toate pregãtite.
Dar, vai, uitase gazda o slugã a trimite,
un rob sau o copilã, ca, dup-a vremii lege,
cureau de pe glezne pe rând sã le-o deslege,
sã le aline talpa de colbul de pe drum.
Si-acum cei doisprezece, sfielnic oarecum,
se îintrebau în cuget: Cum vor sedea la rugã?
Sau cine îsi va pune stergarul cel de slugã?
O, iatã-i cum se-ncruntã, privind cu tulburare
când vasele cu apã, când praful pe picioare.
Si Duhul îi întreabã, în fiecare zboarã:
- N-ai vrea sã-ti pui tu, Petre, stergarul astã searã?
- Chiar eu?... Nu sade bine. Eu doar sunt mai bãtrân.
- Dar tu? Tu cel mai tânãr? -Eu stau lângã Stãpân...
- Dar tu? întreabã Duhul acuma pe Andrei.
- Chiar eu?... Sunt cel din urmã la Domnul între ei?
- Dar tu ce tii doar punga? - Eu am fãcut de-ajuns.
Am cumpãrat merinde. Si mielul l-am strãpuns...
- Tu, Toma, nu vrei oare sã fii tu cel ce spalã?
- Sunt trist. Se luptã-n mine o umbrã de-ndoialã...
- Dar tu, Matei? Tu, Filip? Dar tu, Tadeu? Dar tu...?
Si-n fiecare cuget rãspunsul a fost: Nu.
Atunci, lãsându-Si brâul si haina-ntr-un ungher,
S-a ridicat Stãpânul cel coborât din cer
Si-a-nfãsurat stergarul, S-a aplecat usor
sã-Si spele ucenicii, ca rob al tuturor.

De-atunci pe apa vremii, atâtia ani s-au dus.
Si-acum a câta oarã? - Se-aseazã iar Isus
sã-ntrebe, tot prin Duhul, pe cei ce-L înconjoarã:
- N-ai vrea sã-ti pui tu, Gheorghe, stergarul astã searã?...
Tu, sorã Mãrioarã? Tu, Radu? Tu, Mihai?...
Frumos va fi odatã acolo sus în Rai!

Dar azi sunt mii de-amaruri. Necazul greu se curmã.
Nu vrei, în lumea asta, sã fii tu cel din urmã?
E bun un vas de cinste, dar trebuie si-un ciob!
Nu vrei sã fii tu, frate, al fratilor tãi rob?
Sunt rãni neîngrijite, sunt mucuri ce se sting,
batiste-n care lacrimi în tainã se preling,
sunt vãduve bolnave, bãtrâni fãrã putere,
sunt oameni singuratici, lipsiti de mângâiere,
sunt prunci rãmasi acasã, cu-o mamã în spital,
bolnavi care asteaptã un salvator semnal.
Se cere ostenealã si jertfã uneori.
Si nopti de priveghere si iarãsi muncã-n zori.
Nu mânui Cuvântul, când harul nu ti-e dat,
cât mãtura si acul si rufa de spãlat,
cât cratita, toporul si roata la fântânã.
ciocanu-n tabla casei si-n gard la vreo bãtrânã.
Sã stai de veghe noaptea la câte-un cãpãtâi,
sã-ntorci cu greu bolnavul, sã rabzi si sã mângâi;
sã-l scoti apoi la soare si sã-i alini amarul.
... Nu vrei cu Mine, frate, sã-ti înfãsori stergarul?
- Chiar eu?... Nu sade bine. Eu doar sunt mai bãtrân.
- Chiar eu?... Eu sunt prea tânãr. Eu stau lângã Stãpân...
- Chiar eu?... Eu nu am vreme. Eu am fãcut de-ajuns.
- Chiar eu? - Chiar eu? Se-aude acelasi trist rãspuns.
Si-atunci, lãsând sã-I cadã cununa Lui si haina,
iubirii fãrã margini trãindu-i iarãsi taina,
încet - a câta oarã? - Se-apleacã iar Isus
si, plin de-atâtea gânduri, stergarul iar Si-a pus.
Si-asa cum o mlãditã se-apleacã lângã trunchi,
Stãpânul omenirii Se-apleacã în genunchi.
La jugul fãrã slavã Isus iar Se-njugã,
El, Împãratul Vietii, din nou e rob si slugã.
Veniti, leprosi ai lumii, murdari de-ai ei tãrânã!
Isus vã spalã iarãsi cu propria Sa mânã!
Veniti, voi ce-n pãcate nãdejdea vi se frânge!
Isus vã spalã astãzi cu propriul Sãu sânge!...

*

Voi, frati, goniti mândria, visãrile si somnul!
Luati cu drag stergarul alãturea de Domnul!
Si nu uitati: pe cale, orice lucrare-i bunã;
dar cine ia stergarul, acela ia cununã!

Amin.Ajuta-ne Doamne.

21/01/06 16:28

doitili
membru

Cina Domnului este o comemorare, o comuniune si o consacrare. Ea ne aduce aminte de ceea ce a facut Christos, ne da prilejul sa stam in partasie unii cu altii in acelasi trup al lui Christos si ne indeamna la o noua consacrare personala in slujirea Evangheliei.

28/01/06 01:56

Larisa
membru

In Cina exista vindecare, exista eliberare, speranta. Cred ca momentul cinei ar trebui sa fie cel mai important lucru din tot programul. Oamenii ar trebui sa vina cu asteptari inaintea Domnului.

28/01/06 06:53

Site web  
scalcom
membru

Inregistat: 13/04/05
Am vazut pe un site cu cadouri crestine urmatoarea reclama:
Tavă pentru împărtăşanie din lemn masiv

Se pot aseza 34 de pahare din sticlă, plastic sau inox, în mijloc este încorporată o tavă pentru pâine.

Ce parere aveti????

Oare trebuie sa avem grija si de aspectul cum se serveste Cina???

15/02/06 10:29

Larisa
membru

La noi la biserica oamenii inghenunchiaza in fata altarului - http://www.jaspax.com/larisa/ - si sunt patru persoane care dau cina: doua au paharul si 2 painea. Cand vii la altar primesti painea in mana dreapta pentru ca este numita Tronul lui Dz si astfel o duci la gura sau poti sa tii painea in mana pana vine paharnicul si ti-o inmoaie in vin si ti-o pune pe limba. Cred ca aici se potriveste zicala: cate bordeie, atatea obiceiiuri.

15/02/06 22:58

Site web  
iuddavali
membru

Inregistat: 28/01/06
Sunt amanunte care sunt scrise in Biblie si amanunte care nu sunt scrise.
Ca paharul sa fie nu stiu cum... Probabil pe vremea aceea ucenicii au baut din niste ulcele sau ceva de genul asta. Daca scena s-ar fi petrecut la o curte imparateasca, s-ar fi baut din pahare de aur. Noi acum din ce sa bem? Din ce material sa fie? Eu zic atat: sa fie. Din ce e, nu conteaza. sa fie un paharel obisnuit. Sa nu fie prea mare, ca dupa aia se invata fratii :) . Punct.
Cat despre paine si vin.... fermentul este prezentat ca fiind simbol al pacatului. Domnul Hristos a fost fara de pacat. Atunci, daca painea si vinul sunt simboluri pentru trupul si sangele fara de pacat ale jertfei Domnului Hristos, ele trebuie sa reprezinte intocmai aceasta caracteristica, adica fara ferment- simbol al pacatului. Adica: nu pot sa ma duc la magazin si sa iau o paine obisnuita pe care o mananc eu acasa cu ciorba, pt ca aia contine drojdie si nu reprezinta trupul lui Hristos. La fel nu pot sa ma duc nici sa iau ... Murfatlar, Cotnar sau Zaraza sau... alt lichid cu gargauni, pt ca acel vin este fermentat si, la fel, nu simbolizeaza sangele fara de facat care a curs pe Golgota. Trebuie sa fie un rod al vitei-de-vie, dar fara ferment, adica must.

Concluzia: paine nedospita, vin nefermentat (must)

Ultima modificare de iuddavali (16/02/06 00:21)

Octombrie - cand se schimba ora pentru iarna. Ecl. 3:1

16/02/06 00:15

Site web  
Larisa
membru

iuddavali a scris:

Concluzia: paine nedospita, vin nefermentat (must)

Iuddavali, te rog sa sustii ceea ce ai zis cu versete din biblie! Eventual din Noul Testament, te rog!

16/02/06 00:42

Site web  
fineas
Exclus

Inregistat: 11/01/06
rodul vitei este vinul nu mustul (luca 22;18)nu apare in biblie nicaieri must.Cu privire la painea nedospita sunt de acord (exod 12;15)(deuter 16;4()(1 corint.5;7,8)(luca 12;1)

17/02/06 15:42

doitili
membru

Luca 22:18 pentru că vă spun că nu voi mai bea de acum încolo din rodul viţei, până când va veni Împărăţia lui Dumnezeu."

exod 12;15. Timp de şapte zile, veţi mânca azimi. Din cea dintâi zi veţi scoate aluatul din casele voastre: căci oricine va mânca pâine dospită, din ziua întâi până în ziua a şaptea, va fi nimicit din Israel.

Deuteronomul 16:4 Să nu se vadă aluat la tine, pe toată întinderea ţării tale, timp de şapte zile; şi nici o parte din vitele pe care le vei jertfi în seara celei dintâi zile să nu fie păstrată peste noapte până dimineaţa.

1 Corinteni 5:7 Măturaţi aluatul cel vechi, ca să fiţi o plămădeală nouă, cum şi sunteţi, fără aluat; căci Hristos, Paştele noastre, a fost jertfit.
1 Corinteni 5:8 Să prăznuim dar praznicul nu cu un aluat vechi, nici cu un aluat de răutate şi viclenie, ci cu azimile curăţiei şi adevărului.

Luca 12:1 În vremea aceea, când se strânseseră noroadele cu miile, aşa că se călcau unii pe alţii, Isus a început să spună ucenicilor Săi: "Mai întâi de toate, păziţi-vă de aluatul Fariseilor, care este făţărnicia.

17/02/06 18:16

vaxaly
membru

Inregistat: 28/03/05
sters de vaxaly:
Il gasiti pe : http://www.filadelfiaonesti.ro/vaxaly/cina.htm
all rights reserved ®2006

Ultima modificare de vaxaly (30/03/06 15:18)

27/03/06 15:37

Site web  
ionelcim
membru

Inregistat: 01/11/05
ioai, mamaaaaaaa
mai vaxali, nu te supara dar tre sa gasesti o solutie la mesajele astea kmetrice

28/03/06 16:00

T-pop
membru

Inregistat: 20/01/06
Si eu cred ca e vorba de vin, nu de must. Isus a dat Cina intr-o seara de primavara, cand nu mai gasesti must decat la cei care il pastreaza congelat. Iar pe vremea aia nu se dadeau congelatoare in rate.

28/03/06 16:54

Site web  
vaxaly
membru

Inregistat: 28/03/05
am promis ca o sa renunt la mesajele astea de km dar simteam nevoia sincer sa scriu , sa caut mai mult nu doar 3 randuri... sorry ...

30/03/06 13:58

Site web  
T-pop
membru

Ce parere aveti despre doctrina transsubstanţierii? Adica preotii sustin ca au puterea sa transforme in timpul liturghiei painea si vinul literalmente in trupul si sangele lui Hristos. Preotul binecuvanteaza painea si vinul spunand "Hoc est corpus meus", de unde s-a raspandit si expresia "Hocus, pocus".

05/04/06 19:17

Site web  
ionelcim
membru

Inregistat: 01/11/05
eu vad impartasirea cu trupul si sangele Domnului, ca fiind un act al credintei.
cand Domnul Isus a serbat cina , inainte ca sa moara, a spus: "luati....acesta este trupul Meu....sangele Meu", dar defapt acolo nu era altceva decat azimi si vin, nu vad de ce acesti preoti ar fi mai "tari" decat Domnul Isus.

05/04/06 21:45

T-pop
membru

Da, cu siguranta a fost o exprimare alegorica atunci cand Isus a afirmat "...acesta este trupul Meu......acesta este sangele Meu...", tot asa ca si cand a zis "Eu sunt usa, lumina, sarea, etc", a vorbit la modul figurat si e absurd sa pretinda cineva ca la el se intampla hocus pocus...

06/04/06 00:44

Site web  
Pagini:  1 2 3 4 5 ... 9    

Felicitari Craciun, Felicitari cu ocazia Craciunului si Anului Nou, Felicitari electronice de sarbatori, Felicitari cu mesaj crestin Nasterea Domnului, Mesaje sarbatori de iarna, Urari de Anul nou, Urari sarbatori
felicitari electronice mesaj inviere felicitari sfintele pasti felicitare online pentru pasti felicitari crestine cu mesaj din Biblie felicitare cu mesaj de inviere felicitare cu mesaj de inviere felicitare crestina verset biblic inviere
Mergeti la