TANARCRESTIN.net

Forum | Regulament | Cautare | Inregistrare | Login

Nu esti conectat.

tcForum/Principii crestine, etica, morala/Iertarea Moderat de april, feedback  
Autor
Mesaje Pagini: 1 ... 3 4 5 6 7 8 9 ... 11
Delmoniko
Exclus

Inregistat: 16/05/07
Old, corecteaza-ma daca gresesc, dar in crestinism exista purgatoriul.
In romano-catolicism exista si pretul poate fi cumparat prin indulgente divine
Ortodoxismul crede ca sufletul, dupa ce paraseste trupul, ajunge pe tarâmul celor plecati (Hades), unde ramâne intr-o stare de asteptare, pâna la a doua venire a lui Isus, când oamenii vor fi judecati de El; cei credinciosi si buni vor obtine viata vesnica, iar cei rai vor merge in iad. Si aici e foarte curios pentru ca seamana cu sheolul evreiesc inainte de Iisus(iad) ca sala de asteptare inaintea judecatii.
In alte secte, curente, proto/pseudo Biserici nu e cazul, nu sunt recunoscute de Biserica Mama.
Cei mai mari dusmani ai catolicilor sunt protestantii si calvinii. Ei s-au rupt de Biserica Catolica la anul 1517, prin Martin Luther, fiind urmat de Zwingli, Calvin si Hus
Protestantii au renuntat la sfintele taine si am inteles ca nu se pot mantui (parerea Bisericii Ortodoxe, nu a mea)
Si mai e o problema de apologetica pe care un preot catolic mi-a adus-o la cunostinta. In purgatoriul catolic pot intra numai cei mantuiti. Iar disputa este intre pacatul vesnic si cel temporal (te doare capul nu alta)

edi.theraven a scris:

Aici vorbim despre zeitati obscure. Unde ar fi dreptatea daca in vesnicie, la o adica, ar sta la gramada si credinciosii si necredinciosii? Da' poate la zei, cu 5 dolari ai 4 pacate iertate si unul bonus.

Care zeitati obscure? Am vorbit mai sus de catolicism. E vreo secta catolicismul?

edi.theraven a scris:

Tin sa spun ca ai dreptate. Exista un curent care tinde sa manjeasca si albul si negrul astfel incat oamenii slabi dar care se vor si putini rebeli inghit nemestecat. Dar asta merge de cativa ani f bine si in romania. E un element de control puternic.

Curent??? E religia Indiei, omule. Au circa 4500 ani de istorie in urma. Astia aveau palate si jacuzzi cand Iisus umbla prin pustie cu oile.
Uite mai jos cati adepti are:
Islam 1.3 billion
Irreligious/Agnostic/Atheist 1.1 billion
Hinduism 900 million
Chinese folk religion 394 million
Buddhism 376 million, not including Chinese folk Religion
Element de control? Care ce cum? Iti plac teoriile conspirationiste?
Dualismul exista peste tot in lume, citeste Culianu sau Eliade, Durkheim, Frazer, etc

edi.theraven a scris:

Tin sa te corectez. Mespoptamia era si este foarte aproape de locul unde era gradina Eden. Evreii au preluat ideea prin Moise. Geografic, zona este foarte apropiata. Faptul ca unii si altii se folosesc de credulii precum cei ce zic pe indulgentele iarta pacatele, e partea a doua. Si eu daca zic ca vand lumina de la soare pe bani, intr'o cutie dar sa nu se desfaca cutia aia, ca doar asa ramane lumina acolo, asta nu inseamna ca soarele nu exista. Logica asta circulanta cade, pentru ca e ieftina.

Ai dat-o la intors dar probabil ai invatat in alta parte. Evreii au preluat-o de la Moise? Asta nu era in Egipt la data respectiva? Din Mesopotamia a plecat totul. Si civilizatia, agricultura legata de Semiluna Fertila, marile popoare precum Sumer, Akkad, Babilon care au preluat diverse povesti/legende/mituri precum crearea lumii (Enuma Elish), potopul(ei il aveau pe Uta-Napistim ca Noe), cautarea nemuririi (aici il aveau pe Ghilgames), povestirile lui Adapa si Etana, apoi cea legata de pomul cunoasterii (http://www.descopera.org/pacatul-originar-adam-si-eva/ am mai scris si aici)
Toate astea au fost preluate de evrei, asezonate cu putin specific regional si interdictii culinare normale pe acea vreme si acum le citim in biblie.

edi.theraven a scris:

Fiindca unde sunt 2 sau 3 in numele lui Dumnezeu, diavolul nu are putere pentru ca Dumnezeu este acolo. Ce cauti, aia gasesti.

Adica daca se strang oamenii ca o turma, lupul cel rau nu le va mai da tarcoale? haha, big like :)

04/01/13 20:34

edi.theraven
membru

Inregistat: 26/10/08
Evreii au preluat de la Moise. Moise a fost trimis sa scota poporul Evreu din Egipt. Dar istoria nu mai conteaza cand stii geografie nu?

E religia indiei? Care, aia despre care unii istorici presupun ca asta va fi viitorul religiei"? Tu pe ce planeta traiesti? Intial scrii "unii istorici presupun ca asta va fi viitorul religiei" si vii si imi zici de religii vechi de mii de ani? Wake up si fii atent la discutie.

"Adica daca se strang oamenii ca o turma, lupul cel rau nu le va mai da tarcoale?"
Unde am zis asta? Bagi din burta?

E treaba ta ca ai catalogat faptele facute de catolicism ca fiind Crestine. Am bagat toate ereziile la gramada, numinu'le ca fiind atribuite unor zei obscuri. Care'i baiul ca nu ma prind?

Nu e teoria conspiratiei. Este realitate. Crezi in "tot" ajungand sa nu mai crezi in "nimic".

Ultima modificare de edi.theraven (04/01/13 21:14)

04/01/13 21:04

Site web  
Old
Moderator

Inregistat: 18/01/08

Old a scris:

Alternativa de care zici (purificare postmortem) exista intr-adevar in multe religii, chiar si in unele segmente ale crestinismului.

Totusi in cazul iertarii cu scop de reabilitare nu mai e cazul.

Necesitatea unei purificari ulterioare, sa spun asa, o gasesti in religia faptelor si aici vorbesc de religie in general, dar purificarea asta nu mai are loc in religia bunavointei divine.

Delmoniko a scris:

Old, corecteaza-ma daca gresesc, dar in crestinism exista purgatoriul.
In romano-catolicism exista si pretul poate fi cumparat prin indulgente divine
Ortodoxismul crede ca sufletul, dupa ce paraseste trupul, ajunge pe tarâmul celor plecati (Hades), unde ramâne intr-o stare de asteptare, pâna la a doua venire a lui Isus, când oamenii vor fi judecati de El; cei credinciosi si buni vor obtine viata vesnica, iar cei rai vor merge in iad.

Intentionat deviezi de la discutie?

Vorbeam despre iertare, si despre Cel ce o da, nu despre religia faptelor?
Se pare ca nu urmaresti firul discutiei.

Iertarea nu are a face cu castigarea de merite. Cu faptele e alta treaba dar aici vorbim despre iertare; o iertare deasupra oricaror fapte.

Ultima modificare de Old (04/01/13 21:26)

04/01/13 21:25

zambezi
membru

Inregistat: 19/09/07

april a scris:

Sa va iert ca ati deviat discutia ?

Foarte buna intrebarea, april. :)

Iertarea are sens doar daca facem deosebirea dintre bine si rau. Iertarea implica uitarea greselii (Isaia 43.25), un lucru nu tocmai usor. A nega existenta pacatului intr-o lume in care totul se imparte in bine si rau si nimeni nu poate dovedi ca nu a gresit niciodata, e doar o afirmatie gratuita.

De cate ori trebuie sa iertam? Isus spunea ca pana la 490 de ori (Matei 18.22) ceea ce, in esenta, inseamna sa nu contorizezi de cate ori ierti - lucru de altfel imposibil din moment ce trebuie sa uiti greseala pe care o ierti :). Cine, pana la urma, isi noteaza intr-un carnetel toate greselile aproapelui sau, dandu-le numere de inregistrare? Si cati mai tin socoata dupa prima suta?

Ca si aspect, iertarea este o decizie. Nimeni nu e obligat sa ierte pe cineva, dar o poti aduce drept dovada ca-ti pasa de cel pe care-l ierti. Iar scopul ei, asa cum bine sublinia si Old, este reabilitarea, refacerea unei legaturi rupte.

04/01/13 23:42

Delmoniko
Exclus

edi.theraven a scris:

Evreii au preluat de la Moise. Moise a fost trimis sa scota poporul Evreu din Egipt. Dar istoria nu mai conteaza cand stii geografie nu?

http://ro.wikipedia.org/wiki/Moise citesti tu aici si te lamuresti, da?
Eu dau si exemple nu vorbesc asa din plopi.

edi.theraven a scris:

E religia indiei? Care, aia despre care unii istorici presupun ca asta va fi viitorul religiei"? Tu pe ce planeta traiesti? Intial scrii "unii istorici presupun ca asta va fi viitorul religiei" si vii si imi zici de religii vechi de mii de ani? Wake up si fii atent la discutie.

In India sunt prezente urmatoarele religii:Brahmanismul, Hinduismul, Sikhismul, Budismul și Jainismul care își au originea în India, în timp ce Islamismul și Creștinismul au si ei adeptii lor.
Eu am facut referire la jainism ca viitor al religiilor lumii. Religiile vechi de mii de ani sunt hinduismul si brahmanismul care apar in vede, in Ramayana, in Bhagavad Gita, in textele sacre, etc.
Te rog, frumos de data asta, sa te documentezi inainte de a "deschide" gura.
Deasemenea, daca am bunavointa si politetea de a-ti raspunde la fiecare fragment, te rog sa faci la fel (pe cat posibil). In caz contrar, voi considera ca imi dai dreptate si nu poti aduce un argument valid

Faptele facute de catolicism nu sunt crestine???

Old, ai ales ce ai vrut raspunzand in doi peri.
Unele segmente....dragul meu...dpdv al bisericii, catolicismul si ortodoxismul sunt singurele segmente ale crestismului, restul sunt erezii. Stim toti asta. In contextul asta vorbim de iertare.

Zambezi, nu te iert pentru ca incerci sa scapi usor. Sa iert de 490 de ori? Matei nu a gasit alt numar sau atatia gugustiuci erau in fata geamului cand a scris ineptia asta? Si i-a atribuit-o lui Iisus? Eu iert o singura data, orice om are dreptul la a doua sansa (Asta mi se pare mai echitabil)

05/01/13 00:34

zambezi
membru

Inregistat: 19/09/07
inteleg, te ghidezi dupa principiul: "Te iert dar nu te uit!" ? :)

05/01/13 00:43

Delmoniko
Exclus

Macar mai prinzi si tu un rand din zece. E binisor, imi dai sperante :)

05/01/13 00:57

Old
Moderator

Delmoniko a scris:

Unele segmente....dragul meu...dpdv al bisericii, catolicismul si ortodoxismul sunt singurele segmente ale crestismului, restul sunt erezii. Stim toti asta.

Si mai zici ca ai facut studii religioase...
Macar niste statistici daca citeai si tu. Sau tu ai considerat crestinismul din Vatican si Athos, atat?

In contextul asta vorbim de iertare.

In contextu asta vrei sa evadezi, se pare.
Pentru ca vorbim despre iertare ca principiu.

Zambezi, nu te iert pentru ca incerci sa scapi usor. Sa iert de 490 de ori? Matei nu a gasit alt numar sau atatia gugustiuci erau in fata geamului cand a scris ineptia asta?Si i-a atribuit-o lui Iisus?

Daca as fi islamic as cere sa fi executat public pentru o asemenea blasfemie. :D
Vreau totusi sa mai sper ca esti om serios cand vorbesti.
La iertarea de 490 de ori, Matei a luat cuvintele Domnului Iisus ca sa defineasca iertarea, si sugereaza ca este opusa dorintei omenesti de razbunare. In Biblie : Facerea, capitol 1 verset 24.

Eu iert o singura data,... (Asta mi se pare mai echitabil)

Si sa ierti o singura data, tot nu este echitate. Echitate este cumpana. Ti-a scos un ochi, i se scoate un ochi.

orice om are dreptul la a doua sansa .

De unde dreptul asta?(vorbind in spiritul dreptatii)

Ultima modificare de Old (05/01/13 07:37)

05/01/13 07:36

edi.theraven
membru

Inregistat: 26/10/08

Delmoniko a scris:

http://ro.wikipedia.org/wiki/Moise citesti tu aici si te lamuresti, da?
Eu dau si exemple nu vorbesc asa din plopi.

Amice, legea mozaica cea care a facut cunoscut pacatul a fost data prin moise catre evrei. Ideea pacatului originar in sine a fost in constiinta umana de la inceput, pt ca omul insusi a comis acel pacat.

del a scris:

In India sunt prezente urmatoarele religii:Brahmanismul, Hinduismul, Sikhismul, Budismul și Jainismul care își au originea în India, în timp ce Islamismul și Creștinismul au si ei adeptii lor.
Eu am facut referire la jainism ca viitor al religiilor lumii. Religiile vechi de mii de ani sunt hinduismul si brahmanismul care apar in vede, in Ramayana, in Bhagavad Gita, in textele sacre, etc.

Eu cred ca nu intelegi. Iti zic din nou ca ma refer doar la o viitoare religie care tinde sa insumeze totul. Am zis eu ceva de religiile Indiei? Citeste mai atent. Si ca tendinta actuala a lumii este sa relativizeze pacatul, aceasta fiind de fapt aceasta viitoare religie.

del a scris:

Deasemenea, daca am bunavointa si politetea de a-ti raspunde la fiecare fragment, te rog sa faci la fel (pe cat posibil). In caz contrar, voi considera ca imi dai dreptate si nu poti aduce un argument valid

Ma documentez la ce iti raspund. Daca tu bati moneda pe alte aspecte, nu e vina mea. Ramai pe ce zic, cand iti raspund, nu o lua la vale. Lasa, nu mai considera asa. Nu e nimeni obligat sa iti raspunda, e o discutie libera si in functie de interes, ti se raspunde. Oamenii mai au si alta treaba.

del a scris:

Faptele facute de catolicism nu sunt crestine???

Dogmatic, nu chiar.

del a scris:

Unele segmente....dragul meu...dpdv al bisericii, catolicismul si ortodoxismul sunt singurele segmente ale crestismului, restul sunt erezii. Stim toti asta. In contextul asta vorbim de iertare.

Ba nu. Vorbim despre iertare din punct de vedere al credintei crestine, care exista independent de biserici, oricare ar fi ele.

Ultima modificare de edi.theraven (05/01/13 10:38)

05/01/13 10:37

Site web  
Delmoniko
Exclus

Sa inteleg ca Matei a stat cu reportofonul sa-l inregistreze pe Iisus. Apoi a fugit repede acasa si a transcris absolut tot fara a schimba nici macar un cuvintel. Apoi tot acest text a trecut prin zeci de maini, transcrieri si traduceri mai mult sau mai putin eronate, dar tu ai inteles adevaratul adevar pe care Iisus l-a transmis.

Si daca Iisus are atata influenta in ce "spune" de ce nu-l asculti si pe Krisna, Buddha sau alti profeti si sfinti mult mai invatati decat Iisus si care au pus bazele unor religii dedicate vietii, umilintei

Sau respingem tot ce nu-i apartine lui Iisus ca suntem dogmatici, habotnici, fanatici si nu ne intereseaza "paganii"?

05/01/13 16:07

Old
Moderator

Delmoniko a scris:

Sa inteleg ca Matei a stat cu reportofonul sa-l inregistreze pe Iisus. Apoi a fugit repede acasa si a transcris absolut tot fara a schimba nici macar un cuvintel. Apoi tot acest text a trecut prin zeci de maini, transcrieri si traduceri mai mult sau mai putin eronate, dar tu ai inteles adevaratul adevar pe care Iisus l-a transmis.

Nu man. Nu ai inteles. Nu cu reportofonul ci pe tableta a inregistrat. Avea un soft care-i convertea vocea in text.
Se vede cat stii despre ce considera crestinii a fi revelatia, si despre fenomenul numit traducere, si despre studiile comparate facute de biblisti...(studii religioase zici?)

Si daca Iisus are atata influenta in ce "spune" de ce nu-l asculti si pe Krisna, Buddha sau alti profeti si sfinti mult mai invatati decat Iisus si care au pus bazele unor religii dedicate vietii, umilintei

Despre iertare ce spun astia de care zici ?

Ultima modificare de Old (05/01/13 18:25)

05/01/13 18:25

the_stranger
membru

Inregistat: 15/01/08
Chiar ma gandeam zilele acestea la cat de pervertit a ajuns conceputul iertarii in timpurile nostre. Cred ca una dintre cele mai graitoare imagini ale iertarii ne-o ofera copii. Ii vezi dintr-odata imbufnati si cu lacrimi de crocodil pe obrajori, ca mai apoi sa-i gasesti cautand bratele iubitoare si ocrotitoare ale celor pe care erau suparati, ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat, uitat chiar si motivul supararii lor.

Si tare ma intristeaza faptul ca oamenii au ajuns atat de grei de cap, si nu mai cauta sa vada dincolo de aparente, ca tin manie si suparare o viata intreaga pentru oameni care poate nici nu au avut habar ca au gresit. Si este atata invidie si amaraciune si nefericire in lume, pentru ca neiertarea este unul dintre cele mai puternice lanturi care tine sufletul legat si-i inlesneste astfel zborul spre culmele dragostei. :)

Si ca tot veni vorba despre dragoste, cand citesc 1 Corinteni 13, imi dau seama ca o mare parte din calitatile dragostei le are si ieratare. Ea acopera greseala celuilalt, crede ca cel care i-a gresit se caieste cu adevarat, nadajduieste ca va fi iertat la randul lui, atunci cand din nebagare de seama va gresi aproapelui,  si sufera paguba, daca este nevoie. Si mai cred ca aceasta este o invatatura mult superioara fata de invataturile acestei lumi care spun ca nu conteaza celaltalt, daca tu o duci tare bine in prostia ta.

Tot ce-mi doresc este sa cultiv tot mai mult o inima plina de iertare in terenul fertil al dragostei. :)

05/01/13 18:31

Site web  
Old
Moderator

the_stranger a scris:

Tot ce-mi doresc este sa cultiv tot mai mult o inima plina de iertare in terenul fertil al dragostei. :)

Asta o putem trece la maxime. Daca nu este imprumutata sa ne spui ca in paranteza de jos sa scriem: (the_stranger). :)

Cred ca in prezent cunoastem destul de putin despre iertare, despre cum sa aiba loc, despre scopul iertarii si despre binecuvantarile ce vin din iertare; la fel si despre paguba neiertarii.

05/01/13 18:38

the_stranger
membru

Old a scris:

Asta o putem trece la maxime. Daca nu este imprumutata sa ne spui ca in paranteza de jos sa scriem: (the_stranger). :)

Este una dintre dorintele mele personale. :)

Old a scris:

Cred ca in prezent cunoastem destul de putin despre iertare, despre cum sa aiba loc, despre scopul iertarii si despre binecuvantarile ce vin din iertare; la fel si despre paguba neiertarii.

Da, si eu cred la fel. Dar imi doresc sa fiu un om intelept si sa raspandesc tot ce-i mai frumos in lume, si sa nu supar pe nimeni, daca e cu putinta, iar daca totusi s-ar intampla, sa am puterea de a drege stricaciunile nevegherii mele. :D

05/01/13 18:45

Site web  
Delmoniko
Exclus

"man", te-ar surprinde ideile lui Budhha despre iertare si mila. E si normal ca nu le-ai citit si nici nu o vei face vreodata. Nu esti curios, nu te intereseaza decat sa vezi inainte precum calul. Oricum te-ar speria mult ideile alea, te-ai trezi subit ca iti plac, si culmea ironiei, s-ar putea ca si Mantuitorul tau sa se fi inspirat din unele asemenea lor (surse eseniene desigur, dar nici pe alea nu le-ai citit ca sunt gnostice, aprocrife sau alte abureli)

Da-i inainte "man", dragoste si iertare fara margini pana ce te papa cainii in Cismigiu.

05/01/13 20:53

Lucifer
membru

Inregistat: 05/05/10
The_stranger...tu ai o atitudine pozitiva. si asta e bine.
Dar te intreb asa..Cand Isus a daramat tarabele alora de vindeau animale de jertfa..s-o fi enervat a 491-a oara in ziua aia?
Iti zic eu, nu te-a enervat nimeni cu insistenta, pana acum :-j ca n-ajungi tu la 490 de ori. Garantat.
Esti om, si nimeni nu-ti poate cere asta. Decat daca esti autist si nu realizezi ce e in jurul tau.
Iar aici apare un cerc vicios. Pentru ca tu te simti vinovat ca nu poti ierta de atatea ori si iti ceri iertare pentru "slabiciunea" ta.
Pai se pare ca nici Isus nu a stat prea bine cu nervii intotdeauna. Si era fiu de Dumnezeu.Tu crezi ca reusesti? Oare Isus si-o fi cerut iertare de la Tatal pentru acea iesire pe care a avut-o? :P
Repet. e bine sa gandesti pozitiv, dar..e bine sa-ti construiesti si o imagine potrivita asa incat lumea sa nu stie ca esti "suparabil" de 490 de ori pe zi inainte sa-ti iesi din fire. ca n-o s-o duci bine.
si sincer, mi-as dori sa-mi angajez crestini reali in firma mea. Le-as face 489 de pocinoage pe zi. Intr-o saptamana..m-am scos. :P

05/01/13 21:04

Lucifer
membru

plus ca, hai sa-ti mai zic ceva:
Nici n-ai cum sa nu fi nevoit sa-ti ceri iertare de la Dumnezeu cand ti se cer asemenea chestii imposibil de indeplinit.
in ideea in care ierti in continuu, intorci si celalalt obraz cand esti lovit, dai si izmenele de pe tine cand ti ia camasa...etc, mai ramane sa-ti scrii un manual de instructiuni si sa te vinzi la pachet.
De fapt...ce zic eu sa te vinzi? Sa te oferi de pomana. Sclavul ideal.
Ca practic..asta ti se cere.
Si acum te intreb: Crezi ca Dumnezeu ne-a creat sa fim sclavii cuiva? Asta sa fie menirea noastra pe pamant?
Da-mi voie sa fiu obiectiv si sa infrunt Biblia. NU cred ca cineva greseste de 500 de ori pe zi. N-ar avea timp. Asa ca nici Dumnezeu nu cred ca iarta asa de des. Oare tu..cum o sa faci asta?
Pai..n-o sa reusesti, si-ti vei cere iertare pentru asta :P :)))
Daca n-ar fi tragic, ar fi chiar amuzant :P

05/01/13 21:26

the_stranger
membru

Din cate imi dau seama, iti place tare mult matematica, ca tot vii cu atatea cifre. Si cum mie imi place limba romana, hai sa bagam cifrele alea in contextul adecvat:
Pilda Robului Nemilostiv
"21 Atunci Petru s-a apropiat de El şi I-a zis: „Doamne, de câte ori să iert pe fratele meu când va păcătui împotriva mea? Până la şapte ori?”
Luc 17.4;
22 Isus i-a zis: „Eu nu-ţi zic până la şapte ori, ci până la şaptezeci de ori câte şapte.
23 De aceea, Împărăţia cerurilor se aseamănă cu un împărat care a vrut să se socotească cu robii săi.
24 A început să facă socoteala şi i-au adus pe unul care îi datora zece mii de galbeni.
25 Fiindcă el n-avea cu ce plăti, stăpânul lui a poruncit să-l vândă pe el, pe nevasta lui, pe copiii lui şi tot ce avea, şi să se plătească datoria.
2Imp 4.1; Neem 5.8;
26 Robul s-a aruncat la pământ, i s-a închinat şi a zis: „Doamne, mai îngăduie-mă, şi-ţi voi plăti tot.”
27 Stăpânul robului aceluia, făcându-i-se milă de el, i-a dat drumul şi i-a iertat datoria.
28 Robul acela, când a ieşit afară, a întâlnit pe unul din tovarăşii lui de slujbă care-i era dator o sută de lei. A pus mâna pe el şi-l strângea de gât, zicând: „Plăteşte-mi ce-mi eşti dator.”
29 Tovarăşul lui s-a aruncat la pământ, îl ruga şi zicea: „Mai îngăduie-mă, şi-ţi voi plăti.”
30 Dar el n-a vrut, ci s-a dus şi l-a aruncat în temniţă, până va plăti datoria.
31 Când au văzut tovarăşii lui cele întâmplate, s-au întristat foarte mult şi s-au dus de au spus stăpânului lor toate cele petrecute.
32 Atunci stăpânul a chemat la el pe robul acesta şi i-a zis: „Rob viclean! Eu ţi-am iertat toată datoria, fiindcă m-ai rugat.
33 Oare nu se cădea să ai şi tu milă de tovarăşul tău cum am avut eu milă de tine?”
34 Şi stăpânul s-a mâniat şi l-a dat pe mâna chinuitorilor, până va plăti tot ce datora.
35 Tot aşa vă va face şi Tatăl Meu cel ceresc, dacă fiecare din voi nu iartă din toată inima pe fratele său.”

Domnul Isus nu vorbeste aici despre un numar. Vorbeste despre o atitudine, si anume, mila. Tu consideri ca mila este o caracterista negativa. Eu zic ca asta ne face superiori fata de celelalte fiinte. Vezi tu, unul din lucrurile in care noi credem este acela ca  suntem iertati de pacatele noastre si ca trebuie sa iertam la randul nostru. Acei chinuitori despre care vorbeste aici Biblia, se refera la pareri de rau, amaraciune, nefericire, o viata lipsita de sens.

Lucifer a scris:

in ideea in care ierti in continuu, intorci si celalalt obraz cand esti lovit, dai si izmenele de pe tine cand ti ia camasa...etc, mai ramane sa-ti scrii un manual de instructiuni si sa te vinzi la pachet.
De fapt...ce zic eu sa te vinzi? Sa te oferi de pomana. Sclavul ideal.
Ca practic..asta ti se cere.

Tu vezi iertarea ca pe o corvoada. Eu vad iertarea ca pe o eliberare se rautate, invidie, gelozie, etc. Dumnezeu ne face liberi sa alegem sa fim fericiti, pentru ca atunci cand iubesti esti in stare sa ierti si sa ajungi sa cunosti aceasta stare de fericire. Biblia descrie foarte frumos acest sentiment. Iar unul din versete spune: "Si char daca mi-as imparti toata averea pentru hrana saracilor, chiar daca mi-as da trupul sa fie ars si n-as avea dragoste, nu-mi foloseste la nimic." Atunci cand ierti, cand intorci rau pentru bine, nu faci altceva decat sa raspandesti dragoste in jurul tau. Iertare nu inseamna uitare, lucru care de altfel e imposibil. Iertarea inseamana sa raspatesti cu bine celui ce ti-a gresit. Si chiar acum mi-a venit in minte un gand frumos: sa fii scalvul dragostei. Ce poate fi mai frumos decat atat?! In fond, nu dupa asta tanjeste inima fiecaruia dintre noi? Dumnezeu ne-a creat fiinte libere. Eu aleg sa iubesc si sa iert. Tu ce alegi?

Deasemenea mai cred ca a fi crestin nu e sinonim cu a fi prost! Mi se pare meschina ideea de a angaja crestini doar de dragul de a a-i chinui, deoarece nu este nici macar etic acest lucru. Pana la urma, traim intr-o tara democratica in care fiecare are dreptul la o religie personala, si pe deasupra "dragostea nu se gandeste la rau". Dar cum tu nu cunosti pe acest Dumnezeu care este dragoste, banuiesc ca ti-ar fi indiferent daca cel din jur ar avea de suferit de pe urma ta.

Cat despre intrebarea ta legata de secventa din templu, cand Domnul Isus a daramat tarabele, stii ce le-a zis El oamenilor de acolo? „Este scris: „Casa Mea va fi o casă de rugăciune. Dar voi aţi făcut din ea o peşteră de tâlhari.” Ce inseamna acest lucru altceva, decat ca nu a putut sa vada sarbatoarea la loc cu pacatul, ce este sfant pus pe acelasi pedestal cu ce nu este?! Si in plus,un alt verset spune  „Mâniaţi-vă, şi nu păcătuiţi.” A pacatuit El cand a facut dreptate si a scos pe cei care au schimbat intrebuintarea templului? Eu zic ca nu.

pS: iti urez un weekend deosebit de frumos!

06/01/13 00:16

Site web  
Old
Moderator

Lucifer a scris:

Da-mi voie sa fiu obiectiv si sa infrunt Biblia. NU cred ca cineva greseste de 500 de ori pe zi. N-ar avea timp. Asa ca nici Dumnezeu nu cred ca iarta asa de des. Oare tu..cum o sa faci asta?

Bai frate ce te-apuca pe tine matematica!
Ai auzit in viata ta macar odata de genuri literare?
Stii ce-i aia hiperbola?

Dar cum este normalitatea iertarii?
"Daca fratele tau pacatuieste impotriva ta mustra-l! Si daca-i pare rau, iarta-l."

Deci sa revenim la slova.
Daca are timp sa pacatuiasca de 490 de ori si sa vina sa ceara iertare, de tot atatea ori trebuie iertat.

Ca nu a venit cineva de atatea ori, asta-i altceva.

Ideea ce o transmite Iisus este ca nu trebuie sa limitam iertarea. Deci inseamna ca nici El nu limiteaza iertarea. "Daca-i pare rau iarta-l."Asta trebuie sa facem noi si asta face si Dumnezeu pentru oameni. Daca se caiesc pentru pacat ii iarta.

Ultima modificare de Old (06/01/13 00:30)

06/01/13 00:29

Lucifer
membru

prietene, ce te-ai enervat! :)))
Nu am nici o obsesie cu matematica. Cum nici Matei nu cred ca a avut. A explicat prin "cifre" un principiu.
Numai ca te intrebam simplu. Ca fiinta umana, ti se pare ca e posibil sa ierti pe cineva de cate ori te enerveaza? Cred ca nu te-a enervat vreunul suficient, ca sa iti dai seama ca e MISIUNE IMPOSIBILA :P
Plus de-asta, daca tu ierti pe toata lumea, in continuu, si Tatal ar trebuie sa-ti ierte tie incontinuu, si sa nu ai parte de nici un necaz. Crezi ca s-a intamplat asta vreodata cu cineva?
Crezi ca iertarea tuturor din jurul tau te va scuti de necazuri si-ti va asigura protectie divina totala?

06/01/13 00:38

Old
Moderator

Pai vezi?
Nu prea am avut ocazia sa iert, pentru ca oamenii nu prea isi cer scuze.

Ma tem insa ca tu nu prea intelegi ca iertarea nu-i nepasare si nu-i atitudinea unui papa-lapte ci-i atitudinea unui crestin si-i caracterul lui Dumnezeu.

Intotdeauna iertarea are in vedere reabilitarea. Asta am spus de-o mie de ori si tot n-ai priceput. :D

06/01/13 00:45

april
admin forum

Inregistat: 15/10/05

Lucifer a scris:

Ca fiinta umana, ti se pare ca e posibil sa ierti pe cineva de cate ori te enerveaza? Cred ca nu te-a enervat vreunul suficient, ca sa iti dai seama ca e MISIUNE IMPOSIBILA :P

Luca 18:27 Isus a răspuns: „Ce este cu neputinţă la oameni este cu putinţă la Dumnezeu.”   

Lucifer a scris:

Plus de-asta, daca tu ierti pe toata lumea, in continuu, si Tatal ar trebuie sa-ti ierte tie incontinuu, si sa nu ai parte de nici un necaz. Crezi ca s-a intamplat asta vreodata cu cineva?

iertarea nu are neaparat legatura directa cu toate necazurile. Dumnezeu ne iarta pe noi incontinuu, de ce nu am ierta si noi pe altii la fel ? Dar iertarea nu ne scuteste de anumite consecinte  ale faptelor noastre.

Lucifer a scris:

Crezi ca iertarea tuturor din jurul tau te va scuti de necazuri si-ti va asigura protectie divina totala?

Ietarea celor din jur ne poate scuti de multe necazuri. Este ceva ce tine de noi, nu de cei iertati. Si a ierta nu inseamna automat restabilirea totala a unor relatii, reacordarea increderii inselate etc. Cred ca amesteci anumite lucruri.

Protectia divina nu este neaparat direct proportionala cu faptele noastre. Si ea nu inseamna ca nu vom pati nimic, ci ca tot ce ni se intampla este sub controlul lui Dumnezeu. Chiar daca ingaduie anumite lucruri in viata noastra ( unele fiind, de ex, urmarile greselilor pt care suntem iertati ), El este intotdeauna cu noi .

06/01/13 00:52

Delmoniko
Exclus

Ce-mi plac crestinii astia.
Cand ataci direct ceea ce spun te acuza ca nu le intelegi "metaforele", ca vezi drace ei vorbesc in pilde si figuri de stil.
Daca le dai exemple, argumente, statistici, cifre, experti in domeniu, academicieni, etc iti spun ca sari de la subiect.

Straine, hai sa ne intalnim pe strada. Eu te bat de nu mai stii de tine si tu ma ierti, ok? Apoi ne intalnim si a doua zi... si asa mai departe...sa vedem cat rezisti. Numai de aici ar trebui sa-ti dai seama ca Iisus nu era nebun si vorbea la modul SIMBOLIC, stii Old ca o metafora deaia de-ti place tie, una ascunsa.

la tine Old as veni in fiecare noapte cu o formatie de suicide black metal. Sa-ti cante aia toata noaptea. Si daca tu ne ierti ti-am ramane recunoscatori, sa vedem cate nopti nedormite rezisti pana te muti. Intelegi grosolania exemplului???

06/01/13 00:57

Lucifer
membru

pai daca iertarea inseamna reabilitarea relatiei cu Dumnezeu, dar nu ma scuteste de consecinte, ...inseamna ca si eu trebuie sa-mi iert aproapele ,il consider prieten in continuare, dar ii aplic sanctiuni. ca trebuiesc suportate consecinte. nu?
Iertarea intre oameni urmeaza aceleasi principii ca iertarea oamenilor de catre Dumnezeu?

Ultima modificare de Lucifer (06/01/13 01:48)

06/01/13 01:05

Old
Moderator

Delmoniko a scris:

Ce-mi plac crestinii astia.
Cand ataci direct ceea ce spun te acuza ca nu le intelegi "metaforele", ...

Nu e vorba de un bun doar al crestinilor. E vorba de literatura.

Lucifer a scris:

pai daca iertarea inseamna reabilitarea relatiei cu Dumnezeu, dar nu ma scuteste de consecinte, ...

Nu prea ai nimerit-o. Pai daca te-a iertat si nu mai mergi in iad, nu te scuteste? Asta e nimica?

06/01/13 01:47

Pagini: 1 ... 3 4 5 6 7 8 9 ... 11    

Felicitari Craciun, Felicitari cu ocazia Craciunului si Anului Nou, Felicitari electronice de sarbatori, Felicitari cu mesaj crestin Nasterea Domnului, Mesaje sarbatori de iarna, Urari de Anul nou, Urari sarbatori
felicitari electronice mesaj inviere felicitari sfintele pasti felicitare online pentru pasti felicitari crestine cu mesaj din Biblie felicitare cu mesaj de inviere felicitare cu mesaj de inviere felicitare crestina verset biblic inviere
Mergeti la