TANARCRESTIN.net

Forum | Regulament | Cautare | Inregistrare | Login

Nu esti conectat.

tcForum/Principii crestine, etica, morala/Iertarea Moderat de april, feedback  
Autor
Mesaje Pagini: 1 ... 2 3 4 5 6 7 8 ... 11
Lucifer
membru

Inregistat: 05/05/10
e cu iz bacovian din perspectiva noastra. :(
In realitate (cel putin biblic vorbind) Dumnezeu cunoaste ceasul mortii fiecaruia. (daca nu cumva chiar El il decide :P )
Asa ca e fix decizia Lui daca iti taie firul...sau te mai lasa putin sa-ti dai seama ca ai gresit si sa-ti ceri iertare.
Daca te vrea cu El, iti taie firul intr-un moment bun, cand esti echilibrat si curat.
Daca nu te vrea, ti-l taie intr-un moment de cadere..cand nici nu mai apuci sa realizezi ce-ai facut.
Si uite cum ajungem la predestinare.
Poate ca si iertarea e dar o iluzie......

03/01/13 02:15

4givenByJesus
membru

Inregistat: 14/04/08
si eu m-am gandit la asta, ce-ai scris mai sus... si sincer, de multe ori m-am rugat, avand in vedere ca Dumnezeu stie cand voi muri, sa ma pregateasca inainte de moarte... pentru ca ma gandesc... n-as vrea ca din cauza unui moment de declin din viata mea care sa coincida si cu moartea biologica, sa anuleze iertarea, si prin urmare, viata vesnica cu El. nu ca viata traita dinainte de cadere mi-ar da dreptul sa intru in Cer, sau sa merit asta, caci oricum, numai prin Harul si meritul Domnului Isus intru in Cer.
Desi ma mai gandesc... poate in momentul acela de cadere, constientizez intr-un fel ca am gresit, si chiar daca nu imi cer iertare verbal, Dumnezeu stie intentia, gandul, si ca am alunecat nu ca am dorit lucrul acesta... si ca acea stare de cadere nu imi place si ma lupt sa ies din ea, desi nu mai apuc pentru ca suna ceasul mortii... poate o cadere, nu e si o infrangere :-??
Adevarul e ca este predestinare... pentru ca daca si faptele bune au fost pregatite dinainte ca sa le facem (ca alegem sau nu sa le fecem, de noi depinde, desi Dumnezeu stie dinainte daca le vom face sau nu) :-s

03/01/13 02:54

Lucifer
membru

cred ca principiul "predestinarii" ar fi cel mai important de stabilit.
Pentru ca daca se dovedeste ca suntem total predestinati, orice alt subiect...deja nu mai conteaza. si devine clar ca iertarea, ca si alte norme morale si balarii de genul asta...sunt doar iluzii.

03/01/13 03:25

4givenByJesus
membru

pai Lucifer, sa zicem ca oricum, suntem predestinati, dar eu aleg ce fac in prezent... chiar daca se stie dinainte ce-am sa fac, ori nu stiu... insa nu suntem si fortati, si cumva, pentru ca sunt liber arbitru, imi asum direct responsabiliattea pentru ceea ce fac... Pentru ca vezi tu, daca ar fi doar predestinarea, inseamna ca nu ne-am mai simti vinovati cand gresim daca pana la urma asa a fost scris sa fac... adica ne-am resemna, si asta e. am fost destinat sa fac cutare si cutare, nu mai depinde de mine. Si ca tot am zis de faptele bune pregatite dinainte sa le facem... am fost predestinati sa le facem, dar daca nu le facem, ce intervine? decizia noastra! prin urmare, intervine si sentimentul de vinovatie, si nevoia de a cere irtare.
si ma gandesc ca sa cerem iertare este o modalitate de eliberare sufleteasca (pe langa altele), raportat la Dumnezeu. iar daca iertam, iarasi, iti faci in primul rand tie un bine, caci lipsa iertarii, iti aduce amaraciune in suflet. cel putin zic in dreptul meu.

03/01/13 03:38

Old
Moderator

Inregistat: 18/01/08

Lucifer a scris:

uite frumusetea nebuniei ce caracterizeaza sistemul in sine: :))
pana la urma, iertarea e o loterie in care extragerea e pe patul mortii.
Cum te prinde momentul sfarsitului...asa ti-o iei pe vesnicie.
poti avea o viata 99% buna, si UN moment de ratacire in apropierea mortii. Daca nu ai apucat sa te caiesti..esti PA!
in extrema cealalta, e ok sa fii un criminal in serie 50 de ani si sa te caiesti in 5 minute. Esti salvat.

Zici asta datorita conceptiei pe care o ai sau vrei sa o transmiti despre legatura dintre om si Dumnezeu.
Uite ca nu e dualism.
E o cautare a lui Dumnezeu sa reabiliteze omul; asta-i iertarea.
Nu e munca neobosita a omului setos de bine sa dobandeasca nevinovatia in urma unei deliberari juste.
Caricatura ce vrei s-o faci tu iertarii e nebiblica si hidoasa.

03/01/13 06:27

Delmoniko
Exclus

Inregistat: 16/05/07
Eu concluzionez cam asa:

1. Daca vorbim de predestinare atunci putem sa ne lipsim de liberul arbitru. Practic, suntem niste marionete pe scena unui zeu sau altul. Indiferent ce facem, tot acolo ajungem, el stie asa ca ne priveste cu mila? condescendenta? sarcasm?

2. Daca iertarea expusa precedent nu-i nici loterie, nici dualism, atunci in mod evident e un lucru greu de inteles pentru noi oamenii. El o acorda cand vrea, cui vrea, asa ca nu imi pasa daca/cand se intampla.

3. Sa fiu iertat inseamna ca am pacatuit anterior. Cum nu cred in pacat (o mare gogorita de marketing crestin), nu cred nici in iertarea pacatelor. Si ce te faci atunci?

03/01/13 11:47

Lucifer
membru

Old,daca iertarea e doar cautarea lui Dumnezeu de a reabilita omul, iar omul nu o cauta intentionat dupa o deliberare justa, inseamna ca Iertarea e fix cadoul lui Dumnezeu catre cine vrea El. Deoarece e doar intentia lui Dumnezeu, iar omul nu o cauta cu tot din adinsul.
Asa ca nu inteleg unde e caricatura hidoasa.. :-?
iar in ideea ca starea mea dinaintea mortii decide daca ma duc in rai sau iad, atunci ce sens mai au restul iertarilor din timpul vietii? pot sa-mi cer iertare de 1000 de ori si sa calc stramb odata si sa mor chiar atunci. cele 1000 de iertari ar fi inutile.
pe de alta parte pot sa nu-mi cer iertare niciodata si sa o fac doar pe patul de moarte. Si atunci acea iertare...UNA..conteaza.
pana la urma,cumva..chiar e o caricatura hidoasa... :(

03/01/13 16:03

Lucifer
membru

uite ceva interesant :P
cred ca normal ar fi ca omul sa-si primeasca o pedeapsa pentru tot ce face gresit, atata timp cat a facut greseala in cunostinta de cauza.
iar la finalul vietii sa fie ca la bac. 50% sa conteze starea din clipa mortii si 50 % media faptelor din timpul vietii.
sa existe o medie de trecere, un fel de 5, ca la scoala. Ai luat 5, mergi in rai, dar cu rasplata minima. Ai luat 4, mergi in iad, dar cu pedeapsa minima. Intelegi ideea?
Adica ma indoiesc ca si in rai sau in iad recompensele/pedepsele vor fi vrac. Pentru toata lumea la fel. :P

03/01/13 16:09

4givenByJesus
membru

Delmoniko a scris:

2. Daca iertarea expusa precedent nu-i nici loterie, nici dualism, atunci in mod evident e un lucru greu de inteles pentru noi oamenii. El o acorda cand vrea, cui vrea, asa ca nu imi pasa daca/cand se intampla.

eu cred ca oricine isi cere iertare, este iertat, dar s-o faca din inima si cu credinta si sa incerce sa nu mai pacatuiasca.

3. Sa fiu iertat inseamna ca am pacatuit anterior. Cum nu cred in pacat (o mare gogorita de marketing crestin), nu cred nici in iertarea pacatelor. Si ce te faci atunci?

dar de ex daca gresesti (greseala poate fi echivalentul unui pacat) mamei tale, cum repari situatia? nu-ti ceri iertare?

03/01/13 17:02

Oblio
membru

Inregistat: 03/10/10
Ce a spus Old este si puctul meu de vedere.

Lucifer... ca iertarea este "fix cadoul lui Dumnezeu" este un mare adevar, dar nu sugera ca face o selectie subiectiva. El (pre)stie ce vei rodi pentru ca iti cunoaste samanta. Ceea ce face El, nu e decat ca se ingrijeste ca fiecare samanta sa primeasca "hrana" potrivita pentru a se dezvolta si rodi ceea ce poate (asta ar fi asa zisul "destin"). Nu ne nastem cu o configuratie genetica asa cum ar fi dorit Dumnezeu, dar ceea ce poate fi salvat, depune tot efortul sa salveze. Totul sta in tendinta volitiva a omului (alegerea, inclinatia inimii) de ai permite sa o faca intr-un chip fericit pentru el sau dimpotriva. In acest ultim caz va fi de folos doar sa prezinte fata duhului celui razvratit

Roada, pe de o parte, va servi in final (ziua judecatii) la dumirirea tuturor ca ceea ce a prestiut Dumnezeu este real si judecata Sa se va dovedi dreapta prin aceste probe. Pe de alta parte, cantitatea si calitata lor va fi probabil folosita pentru a rasplati (a stabili locul de mai mare sau mica cinste) al celor mantuiti.

Ultima modificare de Oblio (03/01/13 17:18)

03/01/13 17:11

Lucifer
membru

ok.
....sa presupunem ca eu sunt neghina pe care Dumnezeu a plantat-o printre alte seminte de grau.

Chiar daca si neghina si graul primesc apa si soare (cuvantul lui Dumnezeu) ..atunci cand se va culege roada, neghina va creste neghina, iar graul grau. Ca asa le-a fost samanta.
E clar ca Dumnezeu prestie ce voi rodi. Ca stie ce samnta a pus. trebuie sa imi cer iertare ca am fost samanta de neghina si nu am rodit grau???
Si tocmai de-asta vorbim de predestinare.
Mie mi se pare foarte clara o chestie:
Atata timp cat cineva (Dumnezeu, in cazul asta) imi cunoaste viitorul, realizez ca de fapt viata mea e un film in derulare cu final deja cunoscut.
Poate personajul dintr-un film sa schimbe finalul filmului..daca filmul a fost deja turnat??
Daca eu am fost ales de regizor sa interpretez personajul negativ intr-un film, trebuie sa imi cer iertare pentru asta?
poate sa invinovateasca olarul vasul de ocara...ca e vas de ocara? Ca doar el l-a facut asa!!
Nu inteleg de ce trebuie sa mai imi cer iertare in cazul asta.
Ar fi ca gluma aia in tramvai: "va rog sa ma scuzati ca m-ati calcat!" :-P

Ultima modificare de Lucifer (03/01/13 18:17)

03/01/13 18:15

zambezi
membru

Inregistat: 19/09/07
Cred ca faci unele confuzii. In primul rand, Dumnezeu nu seamana neghina. Neghina este semanata de vrajmasul Lui. (Matei 13.24-30). Deci nimeni nu a fost ales sa interpreteze vreun personaj negativ.

In al doilea rand, Dumnezeu nu obliga pe nimeni sa petreaca vesnicia cu El. Am auzit multi atei care spuneau ca a petrece vesnicia impreuna cu El inseamna o adevarata tortura.

03/01/13 18:34

Lucifer
membru

mi se pare o abordare eronata ideea asta cu...Dumnezeu planteaza graul, iar satan neghina. Satan nu creaza, nu planteaza. Eventual strica recolta divina. Dar atat.
In realitate atat oamenii buni cat si cei rai, atat cei slabi cat si cei puternici sunt creatiile lui Dumnezeu. Satan ar fi doar cel care ar vrea sa impiedice ploaia atat pentru grau cat si pentru neghina.
Si stii ceva? Chiar si Satan e tot o "neghina" creata de Dumnezeu. Cred ca nu constientizam ca de fapt Dumnezeu e la originea intregii creatii. Fie ea buna sau rea.

03/01/13 19:47

Lucifer
membru

Si stiu si raspunsul pe care o sa-l primesc. Dumnezeu nu a creat nimic stricat. Totul a fost pervertit de Diavol.
Really, really?
Si pe Diavol..cand era inger..cine l-a pervertit?
El singur? Pai cum e posibil? Dumnezeu creaza personaje defecte?
la o adica...daca eu construiesc o bomba...cand explodeaza..ea e de vina, nu?
;)

03/01/13 19:51

zambezi
membru

Inregistat: 19/09/07
nu. Dumnezeu nu a creat nimic rau. Gandeste-te la rau ca fiind lipsa ... binelui, intocmai cum intunericul e lipsa luminii.
Pacatul apare in momentul cand poti face bine si alegi sa nu-l faci. Vorbim de libertatea de alegere.

Ultima modificare de zambezi (03/01/13 20:27)

03/01/13 20:21

Delmoniko
Exclus

Dumnezeu asta al vostru e cam iresponsabil.
Face numai lucruri bune si planteaza ca un gradinar cinstit ce este. Daca iese ceva rau in planul divin atunci "samanta" n-a fost de calitate, nu?
Ar trebui sa incetati sa transferati toate relele creatiei in spatele unui bau-bau imaginar.
Un zeu ar trebuie sa-si asume creatia, sa-si asume atat meritul cat si posibilele ei defecte. La fel a facut Krisna, la fel a facut Buddha si multi altii.

Cum vorbim Zambezi de libertate de alegere cand scenariul filmului e scris, marele regizor nu toarna duble, iar Oblio ne povesteste cum Dumnezeu "prestie" (ce verb mai e si asta?)

03/01/13 22:03

april
admin forum

Inregistat: 15/10/05
Sa va iert ca ati deviat discutia ?

03/01/13 22:08

Delmoniko
Exclus

Da, ingeras, iarta-ne pacatele :)

03/01/13 22:15

Old
Moderator

Lucifer a scris:

uite ceva interesant :P
cred ca normal ar fi ca omul sa-si primeasca o pedeapsa pentru tot ce face gresit, atata timp cat a facut greseala in cunostinta de cauza.

Ziceam mai devreme ca Dumnezeu cand iarta urmareste reabilitarea.

iar la finalul vietii sa fie ca la bac. 50% sa conteze starea din clipa mortii si 50 % media faptelor din timpul vietii.

Te risti prea mult cerand asta.

sa existe o medie de trecere, un fel de 5, ca la scoala. Ai luat 5, mergi in rai, dar cu rasplata minima. Ai luat 4, mergi in iad, dar cu pedeapsa minima. Intelegi ideea?
Adica ma indoiesc ca si in rai sau in iad recompensele/pedepsele vor fi vrac. Pentru toata lumea la fel. :P

Diferenta de la 4 la 5 e mica . Nu ti se pare ca diferenta de la iadul (mai bland) la raiul (mai zgarcit) este totusi .uriasa?

De asta iertarea este miza castigatoare

03/01/13 23:16

Oblio
membru

Lucifer daca vrei sa cunosti parerea mea in continuare vezi aici: http://www.tanarcrestin.net/forum/viewt ... 635#224635

Delmoniko, am scris ceva pentru tine aici: http://www.tanarcrestin.net/forum/viewt ... 634#224634

04/01/13 00:42

Lucifer
membru

O fi mica diferenta, dar limita trebuie sa fie undeva. Ca daca de la 4 in jos ar fi pentru iad, iar de la 7 in sus pentru rai...ce facem cu cei care au dus o viata de nota 5..6? ii punem sa faca naveta intre rai si iad?

Sau apropo! te-ai gandit vreodata ce s-ar intampla cu un om care nu a facut in viata lui o fapta buna...dar nici fapte rele? Unde s-ar duce el? Rai sau iad?
Numai ca... Viata e conceputa astfel incat sa nu poti fi neutru. Ba chiar, dupa cum dovedeste istoria..TOTI LOCUITORII PLANETEI CARE AU TRAIT VREODATA...au facut greseli. Asta ca dovada ca nimeni nu poate fi neprihanit.

Circumstanele nu iti dau alternativa, si cumva te obliga sa gresesti.
Numai ca religia a impregnat adanc in oameni sentimentul de vina, pentru ca atunci cand s-a inventat smecheria asta, iertarea se facea prin intermediul preotilor cu 1000 si una de ritualuri care aduceau bani.
Inca se mai intampla asta si acum la cultele neprotestante. Dar chiar si la protestanti, principiul a ramas. Iar nevoia de iertare tine oamenii aproape si cultul "in viata".
Stii tu...cine ar avea nevoie de Dumnezeu daca nu ar exista un Diavol inspaimantator si hidos? :P

04/01/13 01:10

Oblio
membru

Lucifer a scris:

Numai ca... Viata e conceputa astfel incat sa nu poti fi neutru.

Si Biblia spune ca nu poti fi intre sau de ambele parti. Ori esti rece ori fierbinte, ori esti cu Domnul ori impotriva. Nu poti fi si cu Mamona si cu Isus. Faptele pot sa reflecte asta pentru ca firea nu se sfinteste peste noapte dar credinta ta este cea care conteaza si ea te face luptator al uneia dintre parti.

Ba chiar, dupa cum dovedeste istoria..TOTI LOCUITORII PLANETEI CARE AU TRAIT VREODATA...au facut greseli. Asta ca dovada ca nimeni nu poate fi neprihanit.

Credinta ta te poate face neprihanit in ochii lui Dumnezeu. Dupa cat de mare este credinta vei rodi si fapte (altele decat cele ale firii care mai razbat dar care nu sunt ale vrerii tale)

Circumstanele nu iti dau alternativa, si cumva te obliga sa gresesti.

Da, dar tu poti sa te complaci in pacat ori sa-l condamni chiar in tine insuti identificandu-l si marturisindu-l ca pe un intrus al voii tale.

Numai ca religia a impregnat adanc in oameni sentimentul de vina,

Vina este a ta cat timp te identifici cu pacatul din tine. Cand ai ales sa lupti cu pacatul vina este transferata asupra lui Azazel:

21 Aaron să-şi pună amândouă mâinile pe capul ţapului celui viu şi să mărturisească peste el toate fărădelegile copiilor lui Israel şi toate călcările lor de lege cu care au păcătuit ei; să le pună pe capul ţapului, apoi să-l izgonească în pustiu, printr-un om care va avea însărcinarea aceasta.
22 Ţapul acela va duce asupra lui toate fărădelegile lor într-un pământ pustiit; în pustiu să-i dea drumul.

(vezi tot capitolul 16 din Levitic)

pentru ca atunci cand s-a inventat smecheria asta, iertarea se facea prin intermediul preotilor cu 1000 si una de ritualuri care aduceau bani.

Preotii fac ce li se cere si e drept sa primeasca si o rasplata. Daca au facut din aceasta un scop va fi problema lor. Acum jertfa se cere a fi facuta mai degraba in suflet. Framantarea constiintei era vizata si in vechime prin jertfe. Trebuia doar ca acestea sa capete mai intai un sens real/palpabil care sa-l prefigureze pe celalalt spiritual mai greu de patruns probail pentru acea vreme.

04/01/13 02:09

Delmoniko
Exclus

Cred ca exista o alternativa pentru corigenti. Religiile lumii o numesc de obicei purgatoriu.
Asta daca vrem sa fim obiectivi. Stai putin si fierbi oleaca in purgatoriu apoi treci curat in rai.

Poti fi si "cald" si "rece". In buddhism si hinduism, zeitatile au parti bune si rele (Kali cea neagra este zeita razboinica insetata de sange dar si mama protectiva si iubitoare). Deasemenea exista o culta care a inglobat toate religiile si zeii din lume (unii istorici presupun ca asta va fi viitorul religiei)

Problema legata de vina tine de pacat. Ideea pacatului originar (cel putin simbolic) a aparut in Mesopotamia si preluata apoi de evrei. Sensul s-a pervertit intre timp. Era si normal ca in Evul Mediu, Biserica sa primeasca indulgente pentru a "facilita" intrarea/asigurarea unui loc in rai. Si asta nu e chestiune de interpretare, e doar istorie.

Am vazut ca se face o distinctie neta intre Biserica si reprezentantii ei (ce fac ei rau) si congregatie. Pana la urma de ce mai mergi la Biserica daca slujitorul ei e "patat"?

04/01/13 10:36

Old
Moderator

Alternativa de care zici (purificare postmortem) exista intr-adevar in multe religii, chiar si in unele segmente ale crestinismului.

Totusi in cazul iertarii cu scop de reabilitare nu mai e cazul.

Necesitatea unei purificari ulterioare, sa spun asa, o gasesti in religia faptelor si aici vorbesc de religie in general, dar purificarea asta nu mai are loc in religia bunavointei divine.

Ultima modificare de Old (04/01/13 17:46)

04/01/13 17:46

edi.theraven
membru

Inregistat: 26/10/08

Delmoniko a scris:

Cred ca exista o alternativa pentru corigenti. Religiile lumii o numesc de obicei purgatoriu.

Asta daca vrem sa fim obiectivi. Stai putin si fierbi oleaca in purgatoriu apoi treci curat in rai.

Aici vorbim despre zeitati obscure. Unde ar fi dreptatea daca in vesnicie, la o adica, ar sta la gramada si credinciosii si necredinciosii? Da' poate la zei, cu 5 dolari ai 4 pacate iertate si unul bonus.

Delmoniko a scris:

Poti fi si "cald" si "rece". In buddhism si hinduism, zeitatile au parti bune si rele (Kali cea neagra este zeita razboinica insetata de sange dar si mama protectiva si iubitoare). Deasemenea exista o culta care a inglobat toate religiile si zeii din lume (unii istorici presupun ca asta va fi viitorul religiei)

Tin sa spun ca ai dreptate. Exista un curent care tinde sa manjeasca si albul si negrul astfel incat oamenii slabi dar care se vor si putini rebeli inghit nemestecat. Dar asta merge de cativa ani f bine si in romania. E un element de control puternic.

Delmoniko a scris:

Problema legata de vina tine de pacat. Ideea pacatului originar (cel putin simbolic) a aparut in Mesopotamia si preluata apoi de evrei. Sensul s-a pervertit intre timp. Era si normal ca in Evul Mediu, Biserica sa primeasca indulgente pentru a "facilita" intrarea/asigurarea unui loc in rai. Si asta nu e chestiune de interpretare, e doar istorie.

Tin sa te corectez. Mespoptamia era si este foarte aproape de locul unde era gradina Eden. Evreii au preluat ideea prin Moise. Geografic, zona este foarte apropiata. Faptul ca unii si altii se folosesc de credulii precum cei ce zic pe indulgentele iarta pacatele, e partea a doua. Si eu daca zic ca vand lumina de la soare pe bani, intr'o cutie dar sa nu se desfaca cutia aia, ca doar asa ramane lumina acolo, asta nu inseamna ca soarele nu exista. Logica asta circulanta cade, pentru ca e ieftina.

Delmoniko a scris:

Am vazut ca se face o distinctie neta intre Biserica si reprezentantii ei (ce fac ei rau) si congregatie. Pana la urma de ce mai mergi la Biserica daca slujitorul ei e "patat"?

" El le-a răspuns: „Un vrăjmaş a făcut lucrul acesta.” Şi robii i-au zis: „Vrei, dar, să mergem s-o smulgem?”„Nu”, le-a zis el, „ca nu cumva, smulgând neghina, să smulgeţi şi grâul împreună cu ea.
Lăsaţi-le să crească amândouă împreună până la seceriş; şi, la vremea secerişului, voi spune secerătorilor: „Smulgeţi întâi neghina şi legaţi-o în snopi, ca s-o ardem, iar grâul strângeţi-l în grânarul meu.” "

Fiindca unde sunt 2 sau 3 in numele lui Dumnezeu, diavolul nu are putere pentru ca Dumnezeu este acolo. Ce cauti, aia gasesti.

04/01/13 18:59

Site web  
Pagini: 1 ... 2 3 4 5 6 7 8 ... 11    

Felicitari Craciun, Felicitari cu ocazia Craciunului si Anului Nou, Felicitari electronice de sarbatori, Felicitari cu mesaj crestin Nasterea Domnului, Mesaje sarbatori de iarna, Urari de Anul nou, Urari sarbatori
felicitari electronice mesaj inviere felicitari sfintele pasti felicitare online pentru pasti felicitari crestine cu mesaj din Biblie felicitare cu mesaj de inviere felicitare cu mesaj de inviere felicitare crestina verset biblic inviere
Mergeti la