TANARCRESTIN.net

Forum | Regulament | Cautare | Inregistrare | Login

Nu esti conectat.

tcForum/Legalism si traditionalism bisericesc ?/Traditiile bisericilor neoprotestante Moderat de +Archangel+, Old  
Autor
Mesaje Pagini:  1 2 3 4 ... 5
dave4jc
membru

Inregistat: 24/03/05
ai dreptate dbogdan. este o mare problema legalismul din unele biserici. totusi observ ca acesta incepe sa dispara treptat "din cauza" tinerei generatii...Doamne-ajuta...sa speram si sa ne rugam ca atunci cand tinerii de acuma vor fi majoritari in biserica, legalismul sa nu mai fie o problema, adica sa nu mai existe

Ultima modificare de dave4jc (29/03/05 23:46)

29/03/05 23:45

dbogdan
membru

Inregistat: 21/03/05
Da asa este legalismul dispare si apare inganfarea si nerusinarea... Totimpul vor fi probleme dar sa speram sa fie mai bine si noi putem face o diferenta...

Deci un predicator bine zice despre alta privinta intre generati:
Cei mai demult erau sfinti si incercau sa fie si nu faceau nimic (deci evanghelizari multe formati in biserica, etc...) Iar cei de acum fac multe dar nu mai sunt sfinti cum ar trebui...

Si intr-un fel avea dreptate 3-4 formati de cantat intr-o Biserica dar poate nu stiu atat demult despre rugaciune si post...

Legalismul este o problema si trebuie scapat de el si dupa aceea sa lucram al problemele care le avem fiecare pentru putea ajuta si pe restu.

Numai bine.

30/03/05 10:30

m3diator
admin

Inregistat: 08/12/04
o alta traditie intalnita prin biserici este sa te pui pe genunchi cand intri in biserica, indiferent daca ai intarziat vreo 15 min si atunci se canta sau e indemn de rugaciune sau cine stie ce..  pai nu inteleg de ce se face asta.. e mai mult un obicei mi se pare..

ce nu mai inteleg e de ce insista unele tinere fete sa mearga peste tot in fusta si cu baticu pe cap.. hmm.. la scoala, la cumparaturi etc etc

07/04/05 14:35

anca4j
membru

Inregistat: 24/01/05
partea cu fusta si baticul "peste tot" nu o inteleg nici eu...si sunt si eu o tanara crestina... Sincer, imi place sa mai port fusta din cand in cand.... doar cu diverse ocazii...si batic doar cand merg la biserica ...dar daca ar putea cineva sa dezvolte mai mult acest subiect as fi si eu interesata ;)
     Cat despre rugaciunile de la inceputul programului...mi se par  formale...acum fiecare cu parerea lui, dar a ajuns un instinct :(

07/04/05 23:29

dave4jc
membru

Inregistat: 24/03/05
in legatura cu rugaciunile spuse la inceput, nu stiu daca sunt chiar asa de formale...

e adevarat ca multi obisnuiesc sa le faca din obisnuinta insa cred ca multi dintre cei care le fac se roaga cu sinceritate ;)

07/04/05 23:44

gfod
membru

Si eu am observat chestia asta cu traditia acu ceva timp.
Multi dintre neoprotestanti sustin ca ei practica o credinta, pentru ca religia este plina de influente pagane, vrajitorie etc. Si totusi, stupefiati observam in unele biserici o traditie atat de stricta incat ii foarte dificil pentru cineva sa o respecte.
La faza cu rugatul in genunchi cand ajungi la biserica ma gandesc la cum isi fac ortodocsii cruce cand trec pe langa o biserica sau cand sunt la slujba. si la fel....multi din ei o fac cu sinceritate, crezand ca are vreun efect.
sa fim cat mai clari posibili....omul totdeauna va avea nevoie de o religie. nu neaparat una foarte complexa si plina de obiceiuri. dar chiar daca la inceput incearca sa fie cat mai "liber", cu timpul exclamatiile lui sincere vor deveni clisee, si felul lui de a se ruga obicei, etc. intelegeti ce vreau sa spun.
asa ca nu ar trebui sa mai incercam sa ne ferim atata de "religie".
Si daca fac o comparatie intre religia neoprotestanta si cea catolica sau ortodoxa......pur si simplu ultimele doua sunt mult mai frumoase......nu ma intelegeti gresit. sunt frumoase din punct de vedere al decoratiunilor, al ritualurilor etc. De exemplu, la catolici imi place la nebunie muzica gregoriana, la fel cum sunt imbracati calugarii, cu robele alea superbe, etc. Pe cand ortodoxismul are multe influente slave si de-aia nu-mi place foarte mult.

Cred ca cei mai multi neoprotestanti batrani deja se tem cel mai mult de schimbare, si de a nu se departa de la Adevarata Cale. Dar Adevarata Cale este Isus, deci nu ar trebui sa ne ingrijoram asa mult de forma pe care inchinarea noastra poate sa o dobandeasca in timp.

08/04/05 13:42

Site web  
scalcom
membru

Inregistat: 13/04/05
Ai dreptate g<fod>.
Am trecut prin aproape toate obiceiurile pe care le-ati mentionat mai sus si dupa una tinjesc:rugaciune pe genunchi. Nu ati mentionat spalarea picioarelor care nu stiu daca se mai practica in bisericile penticostale.
Ce parere aveti daca la impartasanie ar putea fi folosite si femeile ca sa slujeasca????

14/04/05 10:58

gfod
membru

sa ma scuzati, nu vreau sa fiu misogin sau antifemei sau asa ceva.....dar pur si simplu, detest sa vad femei in functii importante in Biserica.
intr-un fel, ii si vina barbatilor ca au devenit destul de slabi ca sa fie nevoie de femei in conducere.

14/04/05 11:52

Site web  
scalcom
membru

Inregistat: 13/04/05
Am inteles. Da in fata unei femei puternice sta un barbat slab.

14/04/05 12:09

vaxaly
membru

Inregistat: 28/03/05
Chiar daca multi sunt impotriva, femeile vor avea functii importnate in biserica.Si deja in unele tari "dezvlotate"au rol de pastori("pastorite"). Nu sunt impotriva acestui lucru dar nici Pro.Daca Dumnezeu ingaduie acest lucru, si lucreaza prin ele atunci e totul ok!
Dar hai sa vb de traditionalism. Da sunt multe lucrur care au intrat ca si o traditie in viata bisericii. chiar si programul parca a inceput sa devina "traditional" de la 9-10rugaciune apoi de la 10-12, predici,cantari,poezii,etc! Si da scalcom in unele biserici se mai practica spalarea picioarelor(stiu eu o astefel de biserica). Pusul pe genunchi cand se vine la biserica,cred ca este mai mult o obisnuinta, dar nu putem sa ii includem aici pe toti.Unii chiar o fac din toata inima!
g<fod> zicea ca ii place mult la biserica catolica, imbracamintea muzica..etc.De ce crezi tu ca "acestea (ortodoxismul si catolicismul) sunt religii mai frumoase?? si celelalte nu? Eu vad penticostalismul "religia" frumoasa! pt ca are baze solide pe Duhul Sfant si pe daruruile D.S.... dar nu are rost sa vb aici acest subiect :P ci trebuie sa ne tinem de traditie. Chiar de ce in unele biserici nu se da voie cu baterii sau chitari electrice. Sau cand am vrut sa mergem o echipa sa dam Filmul Patimile lui Hristos intr-o biserica au zis ca le adeucem pe dracul in biserica! ... nu inteleg ce e cu toate astea! si cum spunea si m3diator cum de unele fete poarta "echipament de biserica" peste tot?Oare nu traditia a implantat astea in ele? si de multe ori ii criticam pe ortodoxi ca au traditie! Eu cred ca e mai mult o fatarnicie si o lipsa de studiere a bibliei! Si biserica in loc sa progreseze sa se dezolte se impotmoleste in aceleasi predici,aceleasi cantari,acelasi stil de "pozare a farnicieie",acelasi,acelasi,acelasi traditionalism. DOAMNE DESCHIDE-NE OCHII sa VEDEM.

19/04/05 22:25

Site web  
gfod
membru

Vaxaly, eu spuneam doar ca imi place forma in care este imbracata religia la catolici.....nu ma refeream la frumusetea esentei......normal ca ce tine de Duhul Sfant ii extraordinar si experientele cu El la fel. Dar fa o comparatie intre o biserica penticostala traditionala cu toata kitchurile alea de ipsos pe perete si ditamai tabloul sau fresca, ce-o fi aia deasupra amvonului si catolicism sau ortodoxism......bineinteles, ultimele doua au  vreo 2 mileni in spate. dar totusi, dupa cum gandesc multi pocaiti azi, ii forte probabil ca nici peste o mie de ani nu o sa se schimbe ceva la el. sa nu ma intelegeti gresit, eu doar  "analizam" formele......

19/04/05 23:41

Site web  
vaxaly
membru

Inregistat: 28/03/05
am inteles gfod :) da ai dreptate dar bisericile traditionale chiar ca sunt "duse" (sa ma ierte cei care fac parte din biserici de genul asta) .. si mie mi-a placut ff mult intr-o biserica luterana (superba) veche de sute de ani dar tot atat de noua si splendita. Dar iti doresc sa vezi si biserici  "netraditionale" in toata splendoare lor :) ..... si mie chiar nu imi place cu tot felul de impopotanari biserica tradiotionala!

Acum am inteles mai bine ce afirmai gfod :)

21/04/05 12:31

Site web  
Kevin Levrone
membru

Inregistat: 24/04/05
Uneori legalismul se impune de la altii.Am vazut prin biserici tineri care au fost mustrati ca nu s-au supus unor legi tampite din biserica.
Iar legalismul impiedica uneori ca sa spun asa harul lui Dumnezeu.In loc de ceva creativitate se merge doar pe o idee fixa chiar daca biserica doarme, sau e foarte sec la bise nu conteaza "noi asa am primit".
Oricum vina cred ca e si a noastra.

30/04/05 16:31

gfod
membru

vina e a noastra pentru ca stam cu mainile in san si asteptam sa ne bage "mai-marii" gogoase stricate in gura.....cine deschide ochii o sa vada ca au fost oameni si inca exista, care spun lucrurilor pe numa si spun "nu mersului la biserica"....haideti fratilor sa urmam ceea ce spune Cuvantul cu adevarat, si sa lasam doctrinele superbasmesti la o parte. Duhul Domnului sa ne calauzeasca!

daca noi nu suntem gata sa ducem mesajul Evangheliei generatiei noastre asa cum o intelege ea, atunci cine o va face?

30/04/05 17:11

Site web  
Larisa
membru

Inregistat: 22/05/05
Mie ce imi place la ortodocsi si la catolici este corul. Mai frate, au aia niste voci lucrate ca uneori ma simt in cer cu tot cu orga aia cu nu stiu cate tuburi! Intr-adevar pocaitii se prind de un fir de iarba si nu-i mai dau drumul ca se tem sa nu fie pacat. Asa am fost si eu si acuma lucrez la asta. Nu-mi vine a crede ca vreau de ziua mea un lantisor. Eu nu am fost tipa cu :"echipament de duminica" si nici nu o sa fiu, dar parca tot ma mustra cand merg acuma cu pantaloni la biserica - ca nu m-am epilat sau pentru ca e mai rece afara. In Vest nu se prea pune accent pe cum te imbraci, dar culmea prostiei - am vazut-o pe o tipa impletind la biserica. Tre sa existe un echilibru intre libertate si sfintele sabloane. Sincer, mie mi-e frica de cum o sa arate biserica de maine cu tinerii de astazi! Nu zic asta din punctul de vedere al unei legalliste si traditionaliste!

16/09/05 21:26

Site web  
april
admin forum

Inregistat: 15/10/05
Poate ati putea sa vorbiti clar, despre ce biserici neoprotestante vorbiti?Nu de alta, dar m-ati cam bagat in ceata...se pare ca pe acest forum sunt mai multi penticostali. Am dreptate? Cum se face ca, in cadrul aceleasi tari ( Romania ) exista penticostali atat de diferiti? La unele biserici femeile poarta fuste si batice,si nu numai in biserica, la altele pantaloni  etc. Daca ar fi vorba de tari diferite, as mai intelege. Si sincera sa fiu, aud pentru prima data de ingenunchiatul cand ajungi la biserica. Unde se practica asa ceva?Si spalatul pe picioare??
Poate ar trebui sa spuna fiecare exact la ce biserica/adunare se duce si cum decurge programul acolo. Si dupa aceea putem vorbi mai mult de legalism sau liberalism.

24/10/05 16:19

filip
membru

Inregistat: 27/04/05
Fratele meu, nu ştiu dacă fără să vrei sau cu bună intenţie, cred că tocmai ai punctat ce înseamnă tradiţiile neoprotestante.

24/10/05 16:40

Site web  
april
admin forum

Inregistat: 15/10/05
Nu am cum sa fiu fratele tau...poate sora...:)

24/10/05 17:11

filip
membru

Inregistat: 27/04/05
oops!

24/10/05 17:15

Site web  
mit4jc
membru

Inregistat: 08/12/05
Pacea Domului Isus!
Dupa ce am citit ce ati scris toti am ajuns la urmatoarea concluzie: sa renuntam la traditia bisericii neoprotestante.
Dar ne-am gandit oare ce folos au aceaseta? Sau daca chiar este o traditie sau un lucru ce trebuie respectat atat din perspectiva Bibliei, cat si a valorilor morale?
Oare am citit noi Biblia in totalitate si am incercat, sa facem macar un studiu personal, pentru a putea delimita granitza subtire dintre traditie si crestinism autentic?
Poate ca eu sunt un pic mai conservator (?!) , dar haideti sa ne gandim la urmatorul lucru. Urmarind ceea ce a scris fiecare am observat ca trebuie sa renuntam la anumite  "obiceiuri traditionale" precum vestimentatia (la fete in general), spalatul picioarelor, rugaciunea pe genunchi cand intri in biserica, purtarea de accesorii precum lantisoare, "programul" Bisericii si poate altele pe care nu le observ acum.
Am observat ca renuntand la unele lucruri si acceptand altele, dupa cum observase cineva , practic nu cumva am dat drumul si traditionalelor "obiceiuri de acasa"? In loc sa canti o cantare, sa fii atent la predica sau sa te rogi credeti ca este bine ca sa facem altceva in Biserica ca de ex.: "o tipa impletind la biserica" (citez de la Larisa).
Si ma gandesc ca dandu-se drumul la toate aceste, si acum ma leg de vestimentatie, ganditi-va ca traim intr-un secol in care in mare parte a fi la moda inseamna a-ti expune tot ce ai mai bun. Credeti ca venind intr-o tinuta nonconformista am fi noi o lumina pentru cei din jurul nostru? Probabil ca ziceti ca merg prea departe si drept ziceti, dar marea intrebarea este unde sunt imitele noastre. Si renuntand la “uniforma de biserica” oare n-ar insemna in acelasi timp si o coborare a standerdelor noastre morale?
Cum m-as mai putea ruga eu daca as vedea in biserica nu doar o fata, ci mai multe cu un decolteu si cu pantaloni mulati? Oare nu ar veni fel de fel de ganduri peste mine. Sau hai san u zic despre mine dar nu toti sunt tari. Iar fiecare este in cautare de exemple. Unde ne-ar fi exemplele?
Un at lucru care ma face sa observ ca nu prea cititi sau nu sunteti atenti la ce scrie in Biblie este spalarea picioarelor. Aceasta ar trebui sa fie o practica in toate bisericele, iar una din semnificatia acestui gest este dragostea pe care i-o porti fratelui tau din biserica cu care iei Cina Domnului, adica, de exemplu, nu-i porti pica, chiar daca ti-a gresit, ci este si un semn ca l-ai iertat. Bineinteles nu mai vbesc de semnificatia practica a Cinei Domnului pe care o stiti cu totii si pt care voi posta un subiect pe forum. Revenind la subiect citind in Ioan 13 observam ca Isus spala picioarele ucenicilor sai. Iar citind versetele 14 si 15 observam ca acolo este ca o porunca din partea lui Isus ca noi sa ne spalam picioarele unii altora.
Un alt lucru interpretat gresit de voi este rugaciunea atunci cand intri in Biserica. Daca aceasta este impusa de Biserica atunci sunt de accord cu voi, dar daca nu atunci parerea mea este ca este un lucru foarte bun acesta. Omul prin aceasta rugaciune poate ca isi marturiseste pacatele inaintea ui Dumnezeu, lucru ce il asjuta sa se deschida. De fapt asta e treaba lui; in acest caz noi ar trebui sa ne vedem de oile noastre si sa nu mai judecam pe altii. 
Si as putea continua sa dezaprob si alte lucruri, insa am o rugaminte: haideti sa cercetam mai atenti Cuvantul inainte de a face afirmatii pripite.
Si asta n-o spun ca sa ma laud cu ceea ce stiu, ci pentru a vedea problemele cat mai bine.

Ultima modificare de mit4jc (21/12/05 21:40)

21/12/05 21:34

Larisa
membru

Inregistat: 22/05/05
Eu cred ca sunt unii care au ajuns din pacate la concluzia ca programul de la biserica nu mai are farmec, ca trebuie sa-l infrumusetam. Aveai dreptate mit4jc cand ziceai ca faptul ca renuntam la "uniforma de biserica" ne coboara standardele. Atunci cand pastorul vine in pantaloni scurti si in camasa la biserica nu mai are aceeasi autoritate pe care ar avea-o in costum. Si nu este adevarat ca daca se imbraca ca muritorii de rand sunt mai aproape de oameni. Ca si autoritate in biserica trebuie sa tii cu dintii ca oamenii sa traiasca o viata sfanta. Dumnezeu ne-a zis sa facem lucrurile, nu cum sa le facem. Eu ma confrunt recent cu intrebarea: "Care este explicatia celei de-a doua a porunci?" Noi nu gandim lucrurile in biserica pocaitilor. Daca il intrebi pe unul de ce nu face cruce iti zice ca nu e bine si te lasa cu gura cascata. Incepem sa ni se para mai verde iarba din curtea vecinului si asta nu e bine. Sunt o conservatoare prin excelenta si nu las orice gunoi sa intre in viata mea. Si de cele mai multe ori este bine sa ai o atitudine de Ghita contra pana te lamuresti tu cum stau lucrurile. Cred ca timpul sa gandim de ce facem un lucru si de ce il respingem alt lucru.

21/12/05 22:28

Site web  
klauddyou
+

Inregistat: 23/12/05
E amuzant sa citesti reactiile astea la traditii si legalism.
Probabil ca peste 30 de ani noi vom fi legalistii. Ma includ si eu in generatia asta ;)
Va rog insa sa va puneti putin in locul fratilor legalisti, dar in locul celor pe care ii vedeti ca sunt sinceri, nu in locul acelora care sunt doar bolnavi dupa putere.
Incercati cu onestitate, sa va ganditi ca sunteti in vremea lui Ceausescu si in biserica sta in spate securistul de serviciu, care citeste ziarul si are grija ca de la amvon sa nu se formulze nimic impotriva regimului. Imaginati-va ca vecinii va privesc stramb si sunt oricand gata sa va "sifoneze" la sectorist pentru faptul ca faceti propaganda, din cauza ca ati cantat un pic mai tare o cantare crestina sau sa va acuze de subminarea puterii de stat si complot impotriva autoritatii civile pentru ca ati avut in vizita 2 frati de la biserica, impreuna cu care ati studiat Biblia timp de 2 ore sa zicem. Imaginati-va ca va vin copiii plangand de la scoala din cauza ca au fost batuti si batjocoriti pentru ca sunt pocaiti, desi stii bine ca odraslele tale nu sunt pocaite cu adevarat. Ganditi-va ca la serviciu te urmaresc toti si sunt gata sa te raporteze pentru cea mai mica abatere. Ganditi-va ca trebuie sa stai cu gura inclestata si trebuie sa suporti presiunea psihica a lipsei de libera exprimare. Cum va vine cand sunteti anuntati ca ati putea fi avansati daca aveti carnet de partid si dati declaratie scrisa despre "actiunile subversive" ale grupurilor sectare ale caror intalniri le frecventati? Va mai vine sa ii judecati pe fratii legalisti cand va ganditi ca lor nu le venea sa deschida gura de frica unor "frati" care se duceau dupa slujba si ii  turnau si se trezeau cu ofiterul de la Secu la usa la ora 12 noaptea si copiii incepeau sa planga si sa o intrebe pe mama:"Unde-l duc pe tati?" si stiau bine de cum intrau in duba si-o luau pe spinare?
Nu incerc sa romantez viata de atunci, ci incerc sa va dau o idee despre fundalul emotional si de mentalitate pe care il au fratii legalisti. Fiti cu indulgenta cand ii judecati. Ganditi-va ca majoritatea sunt bine intentionati. Ati stat vreodata de vorba cu acei frati de la inima la inima? I-ati implicat in problemele voastre? Le-ati cerut vreodata sfatul?
Observ ca ne transformam incet-incet intr-o generatie care nu mai are nevoie de batrani, care isi este auto-suficienta. Si asta nu e dupa Biblie. Fratii in varsta sunt asa pentru ca valorile pentru care luptau ei sunt aceleasi cu ale noastre, doar ca s-au schimbat radical circumstantele. Daca ai fost invatat cu un reflex, iti este greu sa scapi de el. Asa ca, va rog, aveti ingaduinta pentru ei si idiosincrasiile lor legate de batic, cantari, instrumente si tot asa. Insistati asupra lucrurilor care va unesc, pentru ca in cer nu veti mai avea batic, fusta si toate cele, nu?
In rest, sa aveti zile faine!
Sa fiti sanatosi!
C

23/12/05 16:14

Zildjian
membru

Inregistat: 19/12/05
Hm..."in cer nu veti avea fusta..."...mai klauddyou...sa luam seama la vorbire...

26/12/05 17:40

klauddyou
+

Inregistat: 23/12/05
Adevarat. Sa luam seama si mana... :D
Cred ca ati inteles ideea si nu va veti impiedica de aceasta formulare, desi sfatul lui Pavel catre Timotei, pe care il citeaza Tanarul de mai sus este intemeiat.
Ca sa facem putin amuzament pe seama subiectului fustei si a pantalonilor, va aduc aminte sloganul clasic:"Jos pantalonii!Sus fusta!" :D
Sa fiti sanatosi!
C

28/12/05 17:20

[flip]
membru

Inregistat: 06/12/05
hmm... eu sunt oarecum norocos. biserica la care merg are un lider mai "destupat" si membri mai intelegatori, asa ca tendinta e de a indeparta traditiile si de a le inlocui cu actiuni in care punem suflet. de-aia si programul se schimba de la o duminica la alta, de-aia cina nu are un loc  binedefinit in program... eh... intelegeti voi... spuneti nu hotarat formei fara continut!

28/12/05 17:42

Site web  
Pagini:  1 2 3 4 ... 5    

Felicitari Craciun, Felicitari cu ocazia Craciunului si Anului Nou, Felicitari electronice de sarbatori, Felicitari cu mesaj crestin Nasterea Domnului, Mesaje sarbatori de iarna, Urari de Anul nou, Urari sarbatori
felicitari electronice mesaj inviere felicitari sfintele pasti felicitare online pentru pasti felicitari crestine cu mesaj din Biblie felicitare cu mesaj de inviere felicitare cu mesaj de inviere felicitare crestina verset biblic inviere
Mergeti la