TANARCRESTIN.net

Forum | Regulament | Cautare | Inregistrare | Login

Nu esti conectat.

tcForum/Personaje biblice/Cain Moderat de +Archangel+, Old  
Autor
Mesaje Pagini:  1 2
jezzy
membru

Inregistat: 13/03/06
Pai nu de aia l-a omorat pe Abel?Pentru ca stia? Sau era intrebare retorica...
Oricum, din ce scrie in Biblie, eu am impresia ca oamenii atunci vorbeau cu Dumnezeu cam cum vorbeau si cu ceilalti oameni.Banuiesc ca tot de la Dumnezeu stia.
Acum ma gandesc ca daca ii spusese Dumnezeu asta, poate ii spusese si despre jertfe, si atunci Cain stia de fapt ce fel de jertfa trebuie sa aduca, dar nu a vrut sa se conformeze, caz in care neprimirea jertfei lui, are explicatie.

17/11/11 13:24

irlanda
membru

Inregistat: 14/03/08

jezzy a scris:

Dar de unde era sa stie ce fel de jertfe ii plac lui Dumnezeu?

Da' Abel de unde a stiut?

17/11/11 14:12

zacariah
membru

Inregistat: 07/10/11

irlanda a scris:

jezzy a scris:

Dar de unde era sa stie ce fel de jertfe ii plac lui Dumnezeu?

Da' Abel de unde a stiut?

Descoperirea cuvintelor Tale Doamne, dă lumină, dă pricepere celor fără răutate.Psalm 119'130

Căci vestirea pe care aţi auzit-o de la început este aceasta: să ne iubim unii pe alţii; nu cum a fost Cain, care era de la cel rău şi a ucis pe fratele său. Şi pentru ce l-a ucis? Pentru că faptele lui erau rele, iar ale fratelui său erau neprihănite.Nu vă miraţi, fraţilor, dacă vă urăşte lumea. 1Ioan 3;11-13

Satana, împotrivitorul lui Dumnezeu, este cel rău, el este originea tuturor lucrurilor care se împotrivesc lui Dumnezeu.

Cain era plin de ură şi de egoism; el a fost primul ucigaş şi asasin. Satana este ucigaşul de la început (Ioan 8, 44). El nu a ucis însă în cer, ci aici pe pămînt. Este exclus ca acest Cain să fi ieşit din Adam care era creat după chipul Dumnezeului celui Sfînt. Din Dumnezeu nu poate ieşi nimic rău. Pentru că Satana a intrat în fiinţa omenească cu ajutorul şarpelui şi a tîrît-o în pierzare şi moarte, a fost necesar ca Dumnezeu să vină în trup, pentru a ne elibera de sub puterea Satanei.

Oricine este născut din Dumnezeu nu păcătuieşte, pentru că sămânţa Lui rămâne în el; şi nu poate păcătui, fiindcă este născut din Dumnezeu. 1Ioan 3;9

17/11/11 17:10

irlanda
membru

Inregistat: 14/03/08
Hai, lasa-ne cu abjectiile asta ca le-ai mai scris o data si prin alte parti.

17/11/11 17:20

daniel
membru

Inregistat: 01/03/08

jezzy a scris:

Acum ma gandesc ca daca ii spusese Dumnezeu asta, poate ii spusese si despre jertfe, si atunci Cain stia de fapt ce fel de jertfa trebuie sa aduca, dar nu a vrut sa se conformeze, caz in care neprimirea jertfei lui, are explicatie.
Poate fi acesta motivul pentru care jerfta lui Abel a fost primita.

Eu vad si o diferenta privind calitatea darului. Jertfa lui Abel era "din oile întâi născute ale turmei lui şi din grăsimea lor" iar in cazul lui Cain parca spune simplu "din roadele pamantului".

Daca problema era neconformarea lui Cain privind jerfa placuta Domnului putem zice ca nu mai conta daca jertfa era sau nu din cele dintai roade ale pamantului. Privind in decursul istoriei, (evreii) aveau sa aduca jertfe de mancare din roadele pamantului si de data asta era specificat ca jerfta trebuia sa fie din cele mai bune roade.

17/11/11 20:37

zacariah
membru

irlanda a scris:

Hai, lasa-ne cu abjectiile asta ca le-ai mai scris o data si prin alte parti.

Prin aceasta se cunosc copiii lui Dumnezeu şi copiii diavolului. Oricine nu trăieşte în neprihănire nu este de la Dumnezeu; nici cine nu iubeşte pe fratele său.1Ioan 3;10

Cine din voi Mă poate dovedi că am păcat? Dacă spun adevărul, pentru ce nu Mă credeţi? Cine este din Dumnezeu ascultă cuvintele lui Dumnezeu; voi de aceea n-ascultaţi, pentru că nu sunteţi din Dumnezeu.”

18/11/11 08:12

adriana
membru

Inregistat: 08/02/08

daniel a scris:

Daca problema era neconformarea lui Cain privind jerfa placuta Domnului putem zice ca nu mai conta daca jertfa era sau nu din cele dintai roade ale pamantului. Privind in decursul istoriei, (evreii) aveau sa aduca jertfe de mancare din roadele pamantului si de data asta era specificat ca jerfta trebuia sa fie din cele mai bune roade.

Foarte interesanta observatia ta, daniel!

18/11/11 08:51

+Archangel+
Moderator

Inregistat: 05/07/06

zacariah a scris:

Este exclus ca acest Cain să fi ieşit din Adam

Daca mai continui cu aceste minciuni sfruntate iti voi sterge mesajele.

jezzy a scris:

Pai nu de aia l-a omorat pe Abel? Pentru ca stia? Sau era intrebare retorica...

Si atunci de ce ai mai intrebat de unde era sa stie Cain ce jertfe Ii plac lui Dumnezeu?

18/11/11 08:52

jezzy
membru

+Archangel+ a scris:

Si atunci de ce ai mai intrebat de unde era sa stie Cain ce jertfe Ii plac lui Dumnezeu?

Cand am spus ca stia, ma refeream la faptul ca jertfa lui nu fusese primita, iar a lui Abel, da.Ca despre asta era vorba atunci.Nu sunt sigura de faptul ca stia si ce fel de jertfa trebuie sa aduca.

18/11/11 14:17

+Archangel+
Moderator

Daca stia ca jertfa lui nu a fost primita de ce nu ar fi stiut si motivul pentru care nu a fost primita?

21/11/11 12:08

adriana
membru

Inregistat: 08/02/08
Pai, Dumnezeu cred ca Dumnezeu i l-a si spus:

Genesa 4:6. Si Domnul a zis lui Cain: "Pentru ce te-ai maniat si pentru ce ti s-a posomorat fata? si Genesa 4:7. Nu-i asa? Daca faci bine, vei fi bine primit; dar daca faci rau, pacatul pandeste la usa; dorinta lui se tine dupa tine, dar tu sa-l stapanesti.

Cain a adus jertfa dupa o vreme, nu din primele roade(asa se intelege din versetele 3-4). Abel a adus jertfa din oile intai nascute. Pare ca fiul cel mare al lui Adam era mai mult preocupat de bunastarea lui, decat de inchinarea in fata Lui Dumnezeu. Si uite asa poveste lui Cain e mereu de actualitate...

Ultima modificare de MRU (21/11/11 12:42)

21/11/11 12:31

caroline
membru

Inregistat: 08/02/11
Geneza 4:3 "După o bucată de vreme, Cain a adus Domnului o jertfă de mâncare  din roadele pământului"
Din acest verset nu reiese ca jertfa adusa de Cain nu a fost din primele roade ale pamantului.
Geneza 4:5 "dar spre Cain şi spre jertfa lui, n-a privit cu plăcere"
Din acest verset eu inteleg ca Dumnezeu n-a  privit cu placere intai spre Cain (faptele, atitudinea lui)si apoi spre jertfa lui.

21/11/11 13:57

jezzy
membru

Eu nu cred ca e relevant daca darul lui Cain a fost din primele roade sau nu.Povestea lui Cain ne invata un lucru foarte important: Dumnezeu nu primeste orice, oricum si de la oricine.Se poate sa fii sincer, sa aduci darul cu cele mai bune intentii, dar cu toate astea sa nu fie primit.De ce?Din simplul motiv ca nu Ii place lui Dumnezeu.Si eu cred ca nu afli asta decat dupa, chiar nu cred ca le daduse Dumnezeu indicatii precise cu privire la jertfe(asa cum avea sa faca mai tarziu).
Dar Cain nu avea nici un motiv sa se manie.Chiar Dumnezeu i-a zis, daca facea bine, era bine primit, iar daca nu, asta e, try again.Ca doar nu l-a pedepsit pe Cain pentru ca nu adusese si el animal, atunci poate ar fi fost nedrept.
Ideea, de fapt, e urmatoarea: Dumnezeu nu te obliga sa Ii aduci daruri(nu se specifica nicaieri ca Dumnezeu le-ar fi sugerat celor doi sa aduca ceva), dar atunci cand o faci, o faci conform ideii si placerii Lui.

Ultima modificare de jezzy (21/11/11 14:49)

21/11/11 14:45

+Archangel+
Moderator

Eu cred ca le-a dat indicatii precise cu privire la jertfe. Altfel, cum de stiau ca trebuie sa aduca jertfe? Si de ce ar fi facut asa ceva din proprie initiativa?

Institutia jertfelor este strang legata de activitatea de mantuire a lui Isus. In afara acestui aspect jertfele nu au nicio insemnatate.

21/11/11 15:34

gabi
membru

Inregistat: 14/11/06

jezzy a scris:

Eu nu cred ca e relevant daca darul lui Cain a fost din primele roade sau nu.Povestea lui Cain ne invata un lucru foarte important: Dumnezeu nu primeste orice, oricum si de la oricine.Se poate sa fii sincer, sa aduci darul cu cele mai bune intentii, dar cu toate astea sa nu fie primit.De ce?Din simplul motiv ca nu Ii place lui Dumnezeu.Si eu cred ca nu afli asta decat dupa, chiar nu cred ca le daduse Dumnezeu indicatii precise cu privire la jertfe(asa cum avea sa faca mai tarziu).

Dar întrebarea „Dacă faci ce este bine, oare nu vei fi primit?” nu-ți spune ceva despre atitudinea cu care Cain a venit cu jertfa? Nu poate fi o atitudine ce precede jertfa vinovată pentru neplăcerea lui Dumnezeu?

21/11/11 15:40

Site web  
jezzy
membru

Din cate am priceput, se pare ca oamenii aveau pe vremea aia o relatie mult mai personala cu Dumnezeu decat avem noi.Vorbeau cu El ca si cu un om.Poate stiau intuitiv ca trebuie sa aduca ceva, iar saracul Cain n-a nimerit darul.Pentru ca daca ar fi stiut precis, din gura lui Dumnezeu, ce trebuie sa aduca, eu cred ca alta ar fi fost reactia lui Dumnezeu.L-ar fi acuzat de neascultare, ceva.Dar nu ii spune nimic de genul asta.Stim doar ca n-a privit cu placere la jertfa lui.

21/11/11 16:22

valeriu
membru

Inregistat: 02/01/11
„Abel era cioban, iar Cain era plugar.” Genesa 4:2b. Fiecare au adus jertfe lui Dumnezeu din munca lor. Nu cred că Dumnezeu le-ar fi spus din ce să aducă jertfă fiecare, căci era nedrept apoi ca la unul să-i primească jertfa iar celuilalt nu. Învăţătura preţioasă pe care o primesc ei şi care ne este transmisă şi nouă, o primesc după ce şi-au adus jertfele. Aceasta este în prima parte a versetului 7.
Dumnezeu arată primilor urmaşi ai lui Adam şi Eva, deja păcătoşi pentru simplul fapt că sunt urmaşii celor blestemaţi, că pentru iertarea lor, pentru răscumpărare, este nevoie de jertfă de sânge. De aceea se aduceau diferite jertfe de animale sau păsări până ce Isus s-a prezentat cu însuşi sângele său. Planul lui Dumnezeu pentru restabilirea omului păcătos a fost bine stabilit chiar îndată ce Adam şi Eva au păcătuit. Sunt mai multe dovezi de unde putem deduce aceasta: Genesa 49:10b: „Până va veni Şilo…” (adică Mesia), Exodul 12:3 – 6, etc. Procurarea mielului în ziua a zecea şi păstrat până în ziua a patrusprezecea, adică patru zile, însemnau chiar acei 4000 de ani în care „Mielul” Hristos a fost pregătit şi păstrat pentru a ridica păcatele lumii.

21/11/11 18:29

+Archangel+
Moderator

jezzy a scris:

Din cate am priceput, se pare ca oamenii aveau pe vremea aia o relatie mult mai personala cu Dumnezeu decat avem noi.Vorbeau cu El ca si cu un om.Poate stiau intuitiv ca trebuie sa aduca ceva

Vorbeau cu Dumnezeu precum vorbeau cu un om si ei stiau intuitiv?! De ce crezi ca mergeau pe ghicite in ceea ce faceau? Nu puteau sa-L intrebe direct pe El?

21/11/11 20:47

Oblio
membru

Inregistat: 03/10/10
Capitolul 2 din Levitic vorbeste despre jertfe de mancare aduse din produse vegetale, deci jertfele de mancare nu se aduc doar dintre animale (prin varsare de sange cum este in cazul jertfelor de ispasire). Nu este scris direct motivul pentru care nu a privit cu placere Dumnezeu la jertfa lui Cain, dar putem sa-l intelegem pe Dumnezeu din Cuvantul Sau, sa-I patrundem intentiile si lucrarile.
  In Isaia Dumnezeu cere mila (nu jertfe fara "continut"), bunatate, dragoste si ajutor pentru aproapele aflat in suferinta. Acolo se dezvaluie si se accentueaza unul din motivele care trebuia sa anime dorinta omului de a-si aduce prinosul in fata Domnului. Rostul lor trece dincolo de asazisa nevoie a Tatalui de a primi jertfe. Adevarata preocupare a Lui este de al aduce pe om in stare sa reactioneze sentimental prin sensibilizarea constiintei. Manifestarea sentimentelor specifice lui Dumnezeu se pot manifesta doar prin ea.
  Constiinta este cea care iti arata cand esti nedrept cu Dumnezeu sau cu cei apropiati. Constiinta si dragostea sunt cele care nasc si sentimentul de sacrificiu, ne pot face sa aducem la vedere/suprafata asemanarea cu Dumnezeul care, mai apoi, isi va sacrifica El insusi Fiul cel mai Iubit pentru noi cei pacatosi. Dragostea si sentimentul de preocupare pentru semen sunt trairi ce vin din Constiinta Divina Desavarsita insamantata si in om, dar care nu este incoltita si cultivata la toti asa cum asteapta Semanatorul.

Aceasta raportare la sentimente curate lipsea lui Cain cand s-a prezentat cu jertfa sa in fata lui Dumnezeu. El nu a venit cu sentimente de recunostinta si multumire pentru Cel ce-i poarta de grija, ci cauta sa fie apreciat pentru jertfa sa (mai mult decat Abel). Aceasta concluzie este intarita de reactia specifica de orgoliu ranit a lui Cain atunci cand Dumnezeu nu priveste apreciativ catre jertfa lui, invidia nascand apoi ganduri aducatoare de moarte.
  Orgoliu, mandrie ranita, invidie... iata sentimente nascute din cu totul altceva decat Constiinta... din oponentul acesteia, firea intinata, egoul care pusese stapanire in Cain, a preluat controlul si a "inabusit" samanta cea buna roditoare de sentimente inaltatoare - constiinta.

Modul in care trebuiesc aduse jertfele sunt prezentate mereu amanuntit in cartile in care Dumnezeu (prin Moise) face cunoscute legile si poruncile Sale. Geneza insa, nu are drept scop sa descrie porunci sau legi ale lui Dumnezeu care este foarte posibil sa fi fost comunicate omului cat inca mai pastra legatura cu Creatorul. In mod sigur nemultumirea nu consta in faptul ca jertfa lui Cain a fost adusa dintre roadele pamantului ci mai degraba respinge inima cu care  Cain se infatiseaza la jertfelnic. Jertfa de mancare se aducea dupa puterea fiecaruia din ce avea, dar cu daruire. Cain stim ca era plugar si nu i se putea imputa ca a venit cu jertfa din roadele pamantului, cele cu care a fost el binecuvantat de Dumnezeu. Jertfele au si o semnificatie ascunsa (prefiguratoare), dar principalul motiv pentru care Dumnezeu astepta jertfe din partea omului, era ca prin acestea sa se obtina trezirea constiintei, a sentimentelor care izvorasc din ea. Sacrificiul pe care omul il face renuntand la parga roadelor ori la animalul cel mai frumos, trebuie sa fie facut din sentimente de recunostinta (ori de vinovatie in cazul jertfelor de ispasire), de recunoastere/apreciere a Celui caruia ii datoreaza propria existenta si de multumire pentru prosperitatea oferita . Jertfa pe care o asteapta Dumnezeu trebuie sa exprime preocuparea de a ramane in dragostea Lui si sub protectia pe care El o ofera omului.

Ultima modificare de Oblio (22/11/11 00:51)

21/11/11 21:05

+Archangel+
Moderator

Nu prea sunt adeptul interpretarilor umaniste ale Bibliei. Jertfele de mancare au fost instituite cu un scop destul de precis. Si anume ca plata pentru levitii care nu aveau drept de proprietate in Israel.

In ce il priveste pe Cain, singurele informatii pe care le avem este ca a adus o jertfa de mancare pe cand Abel a adus o jertfa de sange. Daca problema nu ar fi fost jertfa adusa atunci ar fi fost mentionata.

22/11/11 09:08

zacariah
membru

Cain purta un semn ptr recunoastere ,acel semn il poarta si azi cei din samanta Sarpelui .Invidia si rautatea erau caracteristicile Sarpelui ,era inteligent ,scolat ,religios ,dar avea o inchinare falsa .Nimic nou sub soare !

22/11/11 14:31

+Archangel+
Moderator

Iar o iei prin porumb? Oricine are in el o doza de rautate.

22/11/11 15:12

Old
Moderator

Inregistat: 18/01/08

zacariah a scris:

Cain purta un semn ptr recunoastere ,acel semn il poarta si azi cei din samanta Sarpelui .Invidia si rautatea erau caracteristicile Sarpelui ,era inteligent ,scolat ,religios ,dar avea o inchinare falsa .Nimic nou sub soare !

Cain scolat? :D :D
Avea cumva seminarul teologic. :D

22/11/11 18:51

Oblio
membru

Inregistat: 03/10/10

+Archangel+ a scris:

Nu prea sunt adeptul interpretarilor umaniste ale Bibliei..

Nu cunosc conceptul umanist si nici alte concepte filozofice. Nu am citit si nu voi citi nici o carte filozofica atat timp cat Adevarul se regaseste curat doar in Cuvantul lui Dumnezeu.

+Archangel+ a scris:

Jertfele de mancare au fost instituite cu un scop destul de precis. Si anume ca plata pentru levitii care nu aveau drept de proprietate in Israel.

Eu cred ca sunt si alte scopuri afara de cel perceput direct, de aceea am facut trimitere la Isaia unde insusi Dumnezeu arata ca jertfele nu sunt primite cat timp simtamintele ce trebuie sa le insoteasca sunt nepotrivite. Si nu doar acolo atentioneaza asupra formalismului creat de neconcordanta dintre o fapta si spiritul celui care o indeplineste. Avem referiri la postul bineplacut Lui, chemarea de a te impaca cu cei cu care esti in conflict inainte de ati aduce darul la altar, etc. Orice fapta trebuie sa fie insufletita de o inima buna, altfel este lipsita de valoare.

+Archangel+ a scris:

In ce il priveste pe Cain, singurele informatii pe care le avem este ca a adus o jertfa de mancare pe cand Abel a adus o jertfa de sange..

Ma rog, eu am citit pasajele aduse in discutie din Biblia online pusa la dispozitie de forum:
După o bucată de vreme, Cain a adus Domnului o jertfă de mâncare din roadele pământului.
Abel a adus şi el o jertfă de mâncare din oile întâi născute ale turmei lui şi din grăsimea lor.[...]
(Geneza 4:3,4)
Se pare ca textul grecesc (Septuaginta) foloseste termenul "jertfe" in dreptul lui Cain (Geneza 4.4b)si "daruri" in dreptul lui Abel (Geneza 4.5). Totusi nu aceasta este substanta discutiei noastre pentru ca nu contrazic faptul ca exista si o problema in modul in care Cain aduce jertfa.

+Archangel+ a scris:

Daca problema nu ar fi fost jertfa adusa atunci ar fi fost mentionata.

Problema se pare ca este mentionata, atat referitor la calitatea persoanei cat si a jertfei aduse:
[...]Domnul a privit cu plăcere spre Abel şi spre jertfa lui;
dar spre Cain şi spre jertfa lui, n-a privit cu plăcere.

Dumnezeu priveste nu doar spre jertfe ci si spre inima celui care o aduce (ba mai mult, privirea cade intai asupra persoanei si ap[oi asupra darului). Urmarea versetului 5 tradeaza inima lui Cain pe care Dumnezeu o cunostea deja: Cain s-a mâniat foarte tare, şi i s-a posomorât faţa.
Nu cred ca Abel ar fi reactionat la fel daca ar fi fost el cel refuzat.

+Archangel+ a scris:

Oricine are in el o doza de rautate..

Foarte corect, diferenta este data de complacere sau dezaprobare, catalogand-o sau nu ca pe un dusman al vointei tale.

22/11/11 20:15

Pagini:  1 2    

Felicitari Craciun, Felicitari cu ocazia Craciunului si Anului Nou, Felicitari electronice de sarbatori, Felicitari cu mesaj crestin Nasterea Domnului, Mesaje sarbatori de iarna, Urari de Anul nou, Urari sarbatori
felicitari electronice mesaj inviere felicitari sfintele pasti felicitare online pentru pasti felicitari crestine cu mesaj din Biblie felicitare cu mesaj de inviere felicitare cu mesaj de inviere felicitare crestina verset biblic inviere
Mergeti la