TANARCRESTIN.net
 
Forum | Regulament | Cautare | Inregistrare | Login

Nu esti conectat.

tcForum/Legalism si traditionalism bisericesc ?/Sabatul si/sau Ziua Domnului Moderat de +Archangel+, Old  
Autor
Mesaje Pagini:  1 2 3 4 5 6 ... 13
ionelcim
membru

Locatie: cluj-napoca
Inregistat: 01/11/05
vezi ca inca nu ai venit cu nici un argument, pt tinerea sabatului, ...
si mai ai de comentat niste versete pe care ti le-am dat.....apoi ai dreptul sa mai pui intrebari...
te rog nu fi nesimtit....as putea sa-ti raspund si la ultima intrebare, dar se pare ca nu esti serios.

Ultima modificare de ionelcim (29/01/06 16:42)


_______________________________________
"CAT SUNT IN LUME SUNT LUMINA LUMII" Isus Hristos

29/01/06 16:42

   
iuddavali
membru

Locatie: braila, romania
Inregistat: 28/01/06

ionelcim a scris:

te rog nu fi nesimtit
Citeste Matei 5:22

Studiind Biblia eu am gasit o singura zi pe care ne zice Dumnezeu sa o pazim ca semn de recunoastere carui Dumnezeu ne inchinam (si aici tre sa includem toate textele pe care mi le-ati scris voi cu... iubirea semenilor, cu harul si altele, dar toate acestea pe suportul sabatului). Eu nu am gasit nici un text in care sa se spuna clar ca Dumnezeu ar fi transferat sanctitatea zilei a saptea la prima zi a saptamanii.
Daca vrei texte ca dovezi pt pazirea Sabatului, ar trebui sa scriu aproape toata Biblia si sa iasa fum din tastatura. Numai in VT sunt aprox. 1600 de referiri la ziua Sabatului + nu-stiu-cate in NT.
Cat dspr prima zi a saptamanii.... cam saracutzzz.... cateva referiri in evanghelii (zicese ca 5, eu am gasit doar 4), vreo 2 in Fapte, nu stiu in epistole si se mai zice ca ar fi si in Apoc 1.10 (Ioan zice "In ziua Domnului eram in Duhul" - "ziua Domnului" ...hm... care zi a Domnului? Si aici multi raspund ca un automatism: duminica. Stati putin, nu va ambalati. Se bazeaza pe explicatia domini dei= ziua Domnului. Dar aceasta denumire a patruns mult mai tarziu, cu cateva secole. Scriitorii Bibliei au scris in contextul cultural al vremurilor lor. Citim: "Si am auzit un zgomot ca vuietul unor ape mari"- pt ca asta stia el ca face zgomot mare. In zilele noastre noi am fi scris: "Si am auzit un zgomot ca motorul unui avion cu reactie". Dar scriitorul nu stia dspr asa ceva. Tot asa nici Ioan nu stia de domini dei =ziua Domnului. Cel mai probabil Ioan cand a scris "In ziua Domnului eram in Duhul" probabil s-a referit la ziua de Sabat, (!!!probabil!!!), pt ca daca privim in VT de multe ori este intalnita expresia "ziua Domnului" facandu-se referire de fapt la Sabat. In nici un caz nu s-a referit la ziua duminicii.)


_______________________________________
Ideile sunt ca iepurii.

Octombrie - cand se schimba ora pentru iarna. Ecl. 3:1

29/01/06 17:48

Site web  
iuddavali
membru

Locatie: braila, romania
Inregistat: 28/01/06
daca aveti putintica rabdare o sa scriu si niste citate. Dar o sa imi ia ceva timp.

_______________________________________
Ideile sunt ca iepurii.

Octombrie - cand se schimba ora pentru iarna. Ecl. 3:1

29/01/06 17:49

Site web  
filip
membru

Inregistat: 27/04/05
iuddavali, explică-mi şi mie, cum se poate demonstra riguros ştiinţific, fără nici o umbră de îndoială, că sabatul care L-a ţinut la origine Dumnezeu, primii oameni şi chiar patriarhii, cădea în ziua săptămânii pe care azi noi o numim sâmbătă (şi nu mă lua cu denumirea în sine a zilei, că asta putea fi aleasă arbitrar în orice zi din cele 7 posibile). Dacă poţi să-mi demonstrezi că această zi este exact ziua în care S-a odihnit Dumnezeu, deşi e împotriva tuturor convingerilor mele, io mă apuc să ţin sabatul numai sâmbăta.

Ultima modificare de Lupea_Filip (29/01/06 20:03)


29/01/06 20:02

Site web  
april
admin forum

Locatie: Germania
Inregistat: 15/10/05
Primii oameni si patriarhii au tinut sabatul??? Nu m-am gandit pana acum la asta...ca nu l-au tinut, de fapt...?

Ultima modificare de april (29/01/06 20:23)


_______________________________________
Every Day Brings New Blessings

29/01/06 20:23

   
rictus_nervos
membru

Locatie: Never-never Land
Inregistat: 09/01/06

iuddavali a scris:

mai baieti, mai. fiti baieti seriosi si mai uitati-va in canonul cartilor biblice si comparati cui versiunea Cornilescu, Biblia de baza pt toate bisericile protestante si neoprotestante din Romania.


sa inteleg atunci ca Romani 14 nu exista pentru tine, nu? sau nu exista in canonul tau... ca veni vorba de Cornilescu, bunicul meu a fost prieten cu el si spunea ca rar s-a mai gasit in biserica ortodoxa un om cu asemenea viziune si curatie sufleteasca. asta in caz ca il suspectezi de ceva... apoi, versetul ala exista si in vulgata, si versiunea luther... de fapt in majoritatea canoanelor... plus de asta, da-mi voie sa te intreb: tu ce versiune de traducere a Bibliei folosesti? ce versiune se citeste la voi la biserica?


_______________________________________
Pain is weakness leaving the body.

29/01/06 20:55

   
rictus_nervos
membru

Locatie: Never-never Land
Inregistat: 09/01/06
citeste cu atentie Romani 14... si cu inima deschisa catre soapta Duhului, nu a legii

_______________________________________
Pain is weakness leaving the body.

29/01/06 20:56

   
iuddavali
membru

Locatie: braila, romania
Inregistat: 28/01/06
CATOLICISMUL DECLARA

  "Duminica este o institutie catolica si pretentia pentru pazirea ei poate fi sustinuta numai pe baza principiilor catolice... De la inceputul pana la sfarsitul Scripturii nu exista nici un singur pasaj care sa autorizeze transferul inchinarii publice saptamanale de pe ultima zi a saptamanii pe prima."
     The Catholic Press, Sydney, Australia, August 1900.

  "Inlaturand autoritatea Bisericii (Romano-Catolice), Protestantismul nu are nici o justificare pentru teoria proprie a duminicii si in mod logic, trebuie sa pazeasca sambata sa Sabat."
     John Gilmary Shea, American Catholic Quarterly Review, ianuarie 1883.

  "Este bine sa amintim Presbiterienilor, Baptistilor, Metodistilor si altor crestini, ca Biblia nu-i sustine in nici un fel sa pazeasca duminica. Duminica este o institutie a Bisericii Romano-Catolice si cei care pazesc aceasta zi, pazesc o porunca a Bisericii Catolice."
     Priest Brady, intr-o cuvantare, redata in N. J. "News". Elizabeth, 18 martie 1903.

  "Intrebare: Poti sa dovedesti in vreun fel ca Biserica (Catolica) are putere sa instituie sarbatori religioase (sa stabileasca praznice)?
   Raspuns: Daca nu ar fi avut o asemenea putere, nu ar fi putut sa faca ceea ce accepta toti teologii moderni: nu ar fi putut sa inlocuiasca pazirea sambetei, ziua a saptea a saptamanii, cu duminica, prima zi a saptamanii, o schimbare pentru acre nu exista nici o autoriatte scripturistica."
     Stephan Keenan, Un catehism doctrinal, pag. 176.

  "Ratiunea si bunul simt cer acceptarea uneia sau alteia din aceste alternative: ori Protestantismul si sfintirea sambetei, ori Catolicismul si sfintirea duminicii. Compromisul este imposibil."
     The Catholic Mirror, 22 decembrie 1893.

  "Dumnezeu a dat pur si simplu Bisericii (Catolice) puterea sa puna deoparte orice zi sau zile, pe care le-ar considera potrivite ca zile sfinte. Biserica a ales duminica, prima zi a saptamanii, ca zi sfanta si in decursul timpului a adaugat si alte sarbatori."
     Vincent J. Kelly, Forbidden Sunday and Feast-Day Occupations, par.2.

  "Protestantii ... accepta mai degraba duminica decat sambata, ca zi de inchinare publica, dupa ce Biserica Catolica a facut schimbarea... Dar gandirea protestanta nu pare sa-si dea seama ca... pazind duminica, accepta autoritatea purtatorului de cuvant al bisericii, Papa."
     Our Sunday Visitor, 5 februarie 1950.

  "Nu Creatorul universului din Genesa 2:1-3, ci Biserica Catolica poate sa pretinda onoarea de a fi daruit omului un repaus pentru munca lui, la fiecare sapte zile."
     S. D. Mosna, Storia della Domenica, 1969, pag. 366-367.

  "Noi tinem pe acest pamant locul Dumnezeului Celui Atotputernic."
     Papa Leo XII, in Encyclical Letter, 20 iunie 1894.

  "Papa nu este numai reprezentantul lui Isus Hristos, ci el este Insusi Isus Hristos, ascuns sub valul carnii."
     The Catholic National, iulie 1895.

  "Daca Protestantii ar urma Biblia, ei ar trebui sa se inchine lui Dumnezeu in ziua Sabatului. Tinand duminica, ei respecta o lege a Bisericii Catolice."
     Albert Smith, cancelarul Arhidiocezei Baltimore, raspunzand intr-o scrisoare, in locul Cardinalului, 10 februarie 1920.

  "Noi precizam ca Sfantul Scaun Apostolic (Vaticanul) si pontiful Roman detin primatul asupra intregii lumi."
     Un Decret al Conciliului din Trent, citat de Philippe Labbe si Gabriel Cossart, The Most Holy Councils, vol. 13, col. 1167.

  "Biserica Catolica, prin autoritatea lui Isus Hristos, a transferat aceasta odihna (de la Sabatul Bibliei) la duminica... Astfel, pazirea duminicii de protestanti este un omagiu pe care-l aduc, in ciuda lor insile, autoritatii Bisericii (Catolice)."
     Monsignor Louis Segur, Plain Talk about the Protestantism of Today, pag. 213.

  "Noi pazim duminica in locul sambetei, pentru ca Biserica Catolica a transferat solemnitatea de la sambata la duminica."
     Peter Geiermann, CSSR, A Doctrinal Catechism, ed. 1957, pag. 50.

  "Noi catolicii, deci, avem exact aceeasi autoritate de a sfinti duminica in locul sambetei, asa cum avem pentru oricare alt articol al crezului nostru, anume, autoritatea Bisericii... pe cand voi, Protestantii nu aveti in realitate nici ce mai mica autoritate pentru pazirea ei; caci nu exista nici o autoritate pentru ea (sfintirea duminicii) in Biblie, si voi nu admiteti ca ar putea exista autoritate pentru ea in nici un alt loc. De fapt, atat voi, cat si noi, urmam traditia in aceasta privinta; dar noi o urmam crezand ca este o parte din Cuvantul lui Dumnezeu si ca Biserica (Catolica) are chemarea divina sa fie paznicul si interpretul lui; voi urmati (Biserica Catolica), desi o acuzati tot timpul ca este o calauza gresita si nesigura, care, deseori "desfiinteaza poruncile lui Dumnezeu", citand Matei 15:6."
     The Brotherhood of St. Paul, The Clifton Tracts, vol. 4, tract 4, pag. 15.

  "Biserica a transferat pazirea Sabatului in ziua duminicii, prin autoritatea de drept divin, infailibila, data de intemeietorul ei, Isus Hristos. Protestantii, care pretind ca Biblia este singura calauza de credinta, n-au nici o justificare pentru pazirea duminicii. In aceasta problema Adventistii de Ziua a Saptea sunt singurii Protestanti consecventi."
     The Catholic Universe Bulletin, 14 august 1942, pag. 4.
                    PROTESTANTII AU CUVANTUL

  Biserica Baptista:"A existat si exista o porunca pentru sfintirea zilei de Sabat, dar ziua de Sabat nu este duminica. Se va afirma cu usurinta si cu oarecare aer de triumf, ca Sabatul a fost transferat din ziua a saptea a saptamanii in ziua intaia, cu toate obligatiile, privilegiile si interdictiile. Dorind cu seriozitate informatii asupra acestui subiect, pe care l-a studiat multi ani, intreb:"Unde poate fi gasit raportul unei astfel de tranzactii? Nu in Noul Testament - absolut nu. Nu exista nici o dovada in Scriptura despre schimbarea institutiei Sabatului din ziua a saptea in ziua intaia a saptamanii."
     Dr. E. T. Hiscox, autor, Manualul Baptist.

  Biserica Congregationalista:"Este foarte clar ca oricat de strict sau evlavios tinem duminica, noi nu pazim Sabatul... Sabatul a fost intemeiat pe o porunca divina, specifica. Noi nu putem sa invocam o asemenea porunca pentru pazirea duminicii... Nu exista nici un singur verset in Noul Testament, care sa sugereze ca ne atragem vreo pedeapsa calcand presupusa sfintenie a duminicii."
     Dr. R. W. Dale, The Ten Commandments, pag. 106-107.

  Biserica Luterana Libera:"Intrucat nu s-a putut cita nici un singur loc din Sfintele Scripturi care sa dovedeasca, fie ca Domnul Insusi, fie ca apostolii ar fi poruncit un asemenea transfer al Sabatului in ziua duminicii, de aceea nu a fost sa se raspunda la intrebarea:<Cine a transferat Sabatul si cine a avut dreptul sa o faca?>"
     George Sverdrup, A New Day.

  Biserica Episcopala Protestanta:"Ziua de odihna este schimbata acum din ziua a saptea in ziua intaia a saptamanii... insa cum noi nu gasim nici o indicatie in Scriptura pentru schimbare, putem conclude ca a fost facuta prin autoritatea bisericii."
     Explanation of Catechism

  Biserica Baptista:"Scripturile nu numesc nicaieri prima zi a saptamanii Sabat... Nu exista nici o autoritate scripturistica pentru a face aceasta si desigur, nici o obligatie bazata pe Scriptura."
     The Watchman.

  Biserica Presbiteriana:"Nu exista nici un cuvant, nici o aluzie in Noul Testament pentru abtinerea de la lucru duminica. Pazirea Miercurii Mari sau a postului Pastelui au exact acelasi temei ca si observarea duminicii. Nici o Lege divina nu se refera la odihna duminicii."
     Canon Eyton, The Ten Commandments.

  Biserica Anglicana:"Unde ni se spune in Scripturi ca trebuie sa pazim prima zi a saptamanii? Ni se porunceste sa pazim ziua a saptea; dar nu ni se spune nicaieri sa pazim prima zi."
     Isaac Williams, Plain Sermons on the Catechism, pag. 334, 336.

  Biserica "Discipolii lui Hristos":"Nu exista nici o autoritate scripturistica directa care s desmneze prima zi a saptamanii ca <Ziua Domnului>."
     Dr. D. H. Lucas, Christian Oracle, ianuarie 1890.

  Biserica Metodista:"Este adevarat ca nu exista nici o porunca categorica pentru botezarea copiilor. De asemenea, nici pentru sfintirea primei zile a saptamanii. Multi cred ca Hristos a schimbat Sabatul. Dar din propriile Lui cuvinte intelegem ca El nu a venit pentru acest motiv. cei care cred ca Isus a schimbat Sabatul se bazeazaa numai pe presupuneri."
     Amos Binney, Theological Compendium, pag. 180-181.

  Biserica Episcopala:"Noi am facut schimbarea din ziua a saptea a saptamanii, din sambata in duminica, prin autoritatea sfintei biserici catolice, apostolice a lui Hristos."
     Episcopul Symour, Why we keep Sunday.

  Biserica Baptista de Sud-USA:"Numele sfant al zilei a saptea este Sabatul. Acest fapt este prea clar pentru a necesita argumente (Exod 20:10)... Asupra acestui punct invatatura clara a Cuvantului a fost admisa in toate tipurile... Ucenicii n-au aplicat nici macar o data legea Sabatului primei zile a saptamanii - acea nesabuinta a fost  facuta mai tarziu; nici nu au pretins ca prima zi a inlocuit-o pe a saptea."
     Joseph JudsonTaylor, The Sabbath Question, pag. 14-17,41.

  Biserica Congregationalista Americana:"Sustinerea curenta ca Hristos si ucenicii Sai au inlocuit ziua a saptea cu prima zi a saptamanii prin autoritatea lor, nu are absolut nici o justificare in Noul Testament."
     Dr. Layman Abbot, Christian Union, 26 iunie 1890.

  Biserica Crestina:"Nu exista nici o marturie in toate descoperirile din cer ca Sabatul a fost schimbat sau ca ziua Domnului a fost asezata in locul lui."
     Alexander Campbell, The Reporter, 8 octombrie 1921.

  Biserica Baptista:"Mi se pare de neinteles ca Isus, in timpul celor trei ani petrecuti cu ucenicii Lui, deseori vorbind cu ei despre problema Sabatului, discutand unele din diferitele lui aspecte, eliberandu-l de interpretarile false (traditia iudaica), nu a facut nici o aluzie la schimbarea zilei; de asemenea, ca timp de patruzeci de zile dupa inviere nu a facut cunoscut un asemenea lucru. Din cate stim pana acum, nici Duhul Sfant, care a fost trimis sa le aduca aminte toate lucrurile pe care li le spusese Isus, nu a tratat aceasta problema. Nici chiar apostolii inspirati, propovaduind Evanghelia, intemeind biserici, sfatuind si invatand bisericile infiintate, nu au discutat sau abordat acest subiect.
  Desigur, stiu orea bine ca duminica a ajuns sa fie considerata o sarbatoare religioasa in istoria timpurie a crestinismului, dupa cum aflam de la Parintii bisericii crestine si din alte surse. Dar ce pacat ca vine marcata cu semnele paganismului si botezata cu numele zeului soare, apoi adoptata si sfintita de apostazia papala si daruita ca mostenire sfanta Protestantismului."
     Dr. E. T. Hiscox, raport al predicii lui la Conventia Pastorilor Baptisti, aparuta in New York Examiner, 16 noiembrie 1893.
                    CONCLUZIE

  Sfintirea duminicii nu a fost poruncita sau practicata in Biblie.
  Principiul reformatiunii si Protestantismului: Sola Scriptura.


_______________________________________
Ideile sunt ca iepurii.

Octombrie - cand se schimba ora pentru iarna. Ecl. 3:1

29/01/06 21:58

Site web  
iuddavali
membru

Locatie: braila, romania
Inregistat: 28/01/06
scuze ca pt intinderea mesajului de mai inainte, dar poat va faceti timp sa le cititi citatele sau puteti sa le copiati si sa le citi alta data.

Eu mi-am spus parerea despre acest subiect. Oricum, intentia mea nu e sa ma cert cu voi si nici a voastra nu e, ci sa ne ajutam unii pe altii in intelegerea adevarului.

Duhul Domnului sa ne lumineze pe drumul ce duce spre cer.
Problema este la noi, daca acceptam adevarul, ci nu la Dumnezeu. El ne-a oferit, ramane ca noi sa primim.

Dumnezeu este cu noi. Aleluia.


_______________________________________
Ideile sunt ca iepurii.

Octombrie - cand se schimba ora pentru iarna. Ecl. 3:1

29/01/06 22:06

Site web  
iuddavali
membru

Locatie: braila, romania
Inregistat: 28/01/06
daca mai vrea cineva sa vb cu mine, va rog scrieti mesaj privat.

Atentie!!! In conformitate cu Matei 5:22.


_______________________________________
Ideile sunt ca iepurii.

Octombrie - cand se schimba ora pentru iarna. Ecl. 3:1

29/01/06 22:14

Site web  
april
admin forum

Locatie: Germania
Inregistat: 15/10/05
Putem continua discutiile aici, iuddavali. Si cred ca o putem face civilizat. Si am putea discuta mai mult bazat pe Biblie, nu pe ce au zis altii. Ca Ea ar trebui sa fie autoritatea suprema pentru toti credinciosii.
Am gasit niste texte interesante si mi-ar placea sa-ti aflu parerea :
F.A. 14 :
- vers. 5 :" Atunci unii din partida Fariseilor, care crezusera, s-au ridicat, si au zis ca Neamurile trebuie sa fie taiate imprejur, si sa li se ceara sa pazeasca Legea lui Moise."
- in vers. 10, Petru a spus : "Acum dar, de ce ispititi pe Dumnezeu, si puneti pe grumazul ucenicilor un jug, pe care nici parintii nostri, nici noi nu l-am putut purta?"
- concluzia : vers. 28-29 : "Caci s-a parut nimerit Duhului Sfant si noua, sa nu mai punem peste voi nici o alta greutate decat ceea ce trebuie, adica : sa va feriti de lucrurile jertfite idolilor, de sange, de dobitoace sugrumate, si de curvie, lucruri de care, daca va veti pazi, va fi bine de voi".


_______________________________________
Every Day Brings New Blessings

29/01/06 22:56

   
iuddavali
membru

Locatie: braila, romania
Inregistat: 28/01/06
Am notat Fapte 15. Ramane a ma documentez si iti voi trimite raspuns, sper, spre sfarsitul saptamanii.

_______________________________________
Ideile sunt ca iepurii.

Octombrie - cand se schimba ora pentru iarna. Ecl. 3:1

29/01/06 23:19

Site web  
Larisa
membru

Locatie: Seattle
Inregistat: 22/05/05
Nu stiu daca e asa de important ce zi tinem, important este de ce o facem. Tinem ziua respectiva ca pe o traditie sau chiar ii dam lui Dz tot timpul nostru, toata energia noastra, stam si studiem cuvantul mai mult? Nu cred ca e gresit sa tinem nici sambata, nici duminica. Ce-ar fi sa tinem toate zilele? Si sa nu mai vb de cei care trebuie sa munceasca sambata. Fiecare cum intelege si fiecare cu incredintarea lui. Eu nu cred ca nu o sa intru in imparatia lui Dz pentru ca am tinut duminica. Atata pacat sa am!

Ultima modificare de Larisa (29/01/06 23:30)


_______________________________________
"In viata risipim ani, iar la moarte cersim clipe" - Nicolae Iorga

29/01/06 23:26

Site web  
ionelcim
membru

Locatie: cluj-napoca
Inregistat: 01/11/05

iuddavali a scris:

Citeste Matei 5:22

Studiind Biblia eu am gasit o singura zi pe care ne zice Dumnezeu sa o pazim ca semn de recunoastere carui Dumnezeu ne inchinam

.......................................

in primul rand nu ai raspuns la intrebarile ce le-am pus, in al doilea rand tot muti discutia pe unde iti place tie.

care-i problema ta? ca de ce noi tinem duminica si nu sambata?
pai tu spuneai ca in noul testament ai gasit ca ucenicii, adica urmasii Dlui Isus se strangeau duminica, pentru ca era ziua Dlui, adica ziua in care a inviat Isus, si nu mai incerca sa tot rastalmacesti atata ca n-are rost.
si dc spune-ai ca Isus a facut bine ce a facut si nu-L contestezi de loc, atunci fa si ce zice ap Pavel, pt ca el a spus:"calcati pe urmele mele caci eu calc pe a lui Hristos"

mai baiatule tu ai o problema serioasa: copiii lui Dzeu tre sa sfinteasca numai o zi pe saptamana? eu iti spun ca noi nu tinem numai sabatul ci toate zilele le traim pt Dzeu. "orice faceti cu vorba sau cu fapta sa faceti totul in numele Dlui" cand? sambata? oare nu in fiecare zi?

tu adaugi ziua de sabat la mantuire? "schilodeasca-se odata cei ce va tulbura", tu iti dai seama unde te bagi? crezi ca te joci cu evanghelia asa cum vrei tu?

Ultima modificare de ionelcim (30/01/06 14:03)


_______________________________________
"CAT SUNT IN LUME SUNT LUMINA LUMII" Isus Hristos

30/01/06 00:06

   
ionelcim
membru

Locatie: cluj-napoca
Inregistat: 01/11/05
- Ce faci Itzic? mananci in ziua cand toti evrei postesc?
- Auzi, eu nu fur, nu mint, nu iau dobanda dar nici nu postesc!
- Si nu e mai simplu sa nu mananci o zi?


_______________________________________
"CAT SUNT IN LUME SUNT LUMINA LUMII" Isus Hristos

30/01/06 00:08

   
filip
membru

Inregistat: 27/04/05

ionelcim a scris:

nu te supara,..da esti chiar nesimtit

Mira-m-aş să nu se supere cineva după o asemenea fază...
:D


30/01/06 13:30

Site web  
rictus_nervos
membru

Locatie: Never-never Land
Inregistat: 09/01/06

iuddavali a scris:

scuze ca pt intinderea mesajului de mai inainte, dar poat va faceti timp sa le cititi citatele sau puteti sa le copiati si sa le citi alta data.

Eu mi-am spus parerea despre acest subiect. Oricum, intentia mea nu e sa ma cert cu voi si nici a voastra nu e, ci sa ne ajutam unii pe altii in intelegerea adevarului.

Duhul Domnului sa ne lumineze pe drumul ce duce spre cer.
Problema este la noi, daca acceptam adevarul, ci nu la Dumnezeu. El ne-a oferit, ramane ca noi sa primim.

Dumnezeu este cu noi. Aleluia.


repet: citeste Romani 14...  ai spus bine: asta e parerea ta... e doar o parere... poate iti faci timp sa citesti referinta aia...
ultimele fraze sunt "marete": Ioan 14.6 "Eu sunt Calea, Adevarul si Viata..." io zic sa ne lasi cu obligativitatile astea ale adevarului tau...
radeti cat mai puteti, fete si baieti!


_______________________________________
Pain is weakness leaving the body.

30/01/06 14:36

   
filip
membru

Inregistat: 27/04/05
Prea aleşilor teofili,

De ce nu mi se pare mie importantă poziţia zilei din săptămână pe care o închin Domnului?

1. Baza de pornire

    În primul rând doresc să pornesc de la premisa că ziua din săptămână în care evreii se închinau lui Dumnezeu era ziua de sâmbătă. Dacă această zi coincide sau nu cronologic cu ziua în care Dumnezeu s-a odihnit nu cred că s-ar putea demonstra, decât dacă am putea călători în timp. De aceea, de dragul argumentaţiei, nu mă voi referi în continuare la ziua de sâmbătă denumind-o de fiecare dată sabat, deşi în vorbirea uzuală folosesc adesea această terminologie, pentru că-mi este familiară.
    Există versete în Scriptură care atestă că Isus a respectat această sărbătoare săptămânală închinată Domnului. De asemenea există versete care susţin despre unii dintre urmaşii lui Isus că se strângeau în ziua de sabat. Probabil s-ar găsi acuma destule resurse arheologice pentru a demonstra calendaristic, până la perioada Noului Testament, care era exact acea zi din săptămână pe care Noul Testament o denumeşte sabat şi, mai mult ca sigur ea ar fi ziua de sâmbătă.
    Nu contest nici faptul că poziţia zilei din săptămână pe care biserica primară o închina Domnului a fost mutată la un moment dat din ziua de sâmbătă în cea de duminică. Şi orice argumentaţie care ar da o oarecare justificare acestei mutări, mi se pare destul de puerilă. Din moment ce Isus nu a avut nici o problemă cu ziua de sâmbătă, nu văd de ce ar fi trebuit să aibă alţii. Prin urmare până aici sunt de acord cu ceea ce afirmă cel mai adesea adventiştii, deoarece celorlalţi le e frică să facă asemenea afirmaţii.
    Motivele schimbării poziţiei acestei zile? Multe. Eu înclin spre politic ca având cea mai mare influenţă. De fapt de politic se foloseşte Satan cel mai adesea. Oricum, la bază a fost clar Aghiuţă. De ce şi-a dorit el asta? Habar n-am.
    Acuma, dacă planul lui Dumnezeu de mântuire a omenirii ar fi stat în cinstirea riguroasă a unei poziţii a unei zile din săptămână, înseamnă că până la 1800 şi ceva, când or apărut adventiştii pe scena creştinismului, n-a mai fost mântuit nimeni. Deci, o gaură de câteva secole în recolta pentru rai. Nu-i bai, că oricum e destui oameni pe acolo...

2. Ce vrea de fapt Isus?

    Voi ce părere aveţi?

    Hai să începem cu un text din Coloseni. E foarte important tot contextul, aşa că vă recomand să faceţi acum o pauză de 10 minute, să puneţi mâna pe Biblie, şi să citiţi între 2:8 şi 3:11.
              ....................................................................
              Mmmmmm, nanananananaaaaa, triluliluuuu..... gata?

    Buuuun, mergem mai departe. De acum o să citez câteva versete sporadic de acolo, că aveţi imaginea completă.

Col. 2:8 „Luaţi seama ca nimeni să nu vă fure cu filozofia şi cu o amăgire deşartă, după datina oamenilor, după învăţăturile începătoare ale lumii, şi nu după Hristos.”

    Bine, vor zice unii, dar Sabatul nu face parte din lucrurile începătoare, ci este una dintre porunci. Ajungem imediat şi acolo.
    Problema e că dacă luăm învăţătura adventiştilor, ca să o depistăm mai bine a ce miroase, hai să o luăm la pachet. Aşa că:

Col. 2:
20. Dacă aţi murit împreună cu Hristos faţă de învăţăturile începătoare ale lumii, de ce, ca şi cum aţi trăi încă în lume, vă supuneţi la porunci ca acestea:
21. „Nu lua, nu gusta, nu atinge cutare lucru!”
22. Toate aceste lucruri, care pier odată cu întrebuinţarea lor, şi sunt întemeiate pe porunci şi învăţături omeneşti,
23. au, în adevăr, o înfăţişare de înţelepciune, într-o închinare voită, o smerenie şi asprime faţă de trup, dar nu sunt de nici un preţ împotriva gâdilării firii pământeşti.

    Aici se depistează foarte bine cauza acestor învăţături, care se vor a se substitui puterii lui Dumnezeu în a schimba inima oamenilor. Adică noi facem treaba lui Isus, prin fapte care să crească starea noastră de „puşi deoparte” înaintea lui Dumnezeu. Ca şi cum jertfa Lui nu ar fi de ajuns pentru asta.
    Contra exemplul oferit de Pavel la aceste „fapte ale neprihănirii” este următorul:

Col. 3:5. De aceea, omorâţi mădularele voastre care sunt pe pământ: curvia, necurăţia, patima, pofta rea, şi lăcomia, care este o închinare la idoli.
6. Din pricina acestor lucruri vine mânia lui Dumnezeu peste fiii neascultării.

    Dacă cineva mai ia încă mot-a-mot că mânia lui Dumnezeu vine peste oameni din cauza faptului că nu respectă poziţia zilei de închinare în săptămână sâmbăta, iată că Scriptura zice altceva. Iar dacă totuşi ne folosim de ceea ce s-a întâmplat poporului evreu, privind cu superficialitate la acele versete din Vechiul Testament, iată şi un exemplu din Isaia:

Isaia 1:13 Nu mai aduceţi daruri de mâncare nefolositoare, căci Mi-e scârbă de tămâie! Nu vreau luni noi, Sabate şi adunări de sărbătoare, nu pot să văd nelegiuirea unită cu sărbătoarea!

Una la mână: Problema era legată deci de spiritul sărbătorii, nu de momentul ales pentru sărbătorire.
    Dar să revin la fapte. Poate cineva totuşi zice că trebuie să facem ceva omeneşte ca să căpătăm mântuirea. Şi acuma ajung la porunci.

Col. 2:
13. Pe voi, care eraţi morţi în greşelile voastre şi în firea voastră pământească netăiată împrejur, Dumnezeu v-a adus la viaţă împreună cu El, după ce ne-a iertat toate greşelile.
14. A şters zapisul cu poruncile lui, care stătea împotriva noastră şi ne era potrivnic, şi l-a nimicit, pironindu-l pe cruce.

    Deci Isus însuşi a şters poruncile care ne stăteau împotrivă. Care porunci? Păi Legea care stătea împotriva noastră. Stăpânea cu alte cuvinte peste noi. Nu degeaba S-a proclamat Isus „Domn al Sabatului”, pentru că
2:15. A dezbrăcat domniile şi stăpânirile, şi le-a făcut de ocară înaintea lumii, după ce a ieşit biruitor asupra lor prin cruce.
.
Şi acuma vin, a doua la mână , două versete la care s-a mai făcut referire, şi care ne interzic clar a ne erija drept judecători asupra fraţilor noştri, în privinţa unor astfel de lucruri:

Col 3:
16. Nimeni dar să nu vă judece cu privire la mâncare sau băutură, sau cu privire la o zi de sărbătoare, cu privire la o lună nouă, sau cu privire la o zi de Sabat,
17. care sunt umbra lucrurilor viitoare, dar trupul este al lui Hristos.

Adică El este singurul în măsură să judece acest lucru. Şi cred că din atitudinea lui asupra celor 10 porunci în general, e limpede că El cere respectarea principiilor din spatele lor, iar nu a adăugirilor omeneşti.

3. Greşeala s-a săvârşit. A reuşit Satana şi a eşuat Isus?

    A existat o greşeală în decursul istoriei. Am moştenit-o. Ce facem acuma? Putem să avem două atitudini:
- încercăm să corectăm originea greşelii.
    Este un demers practic imposibil. Dacă dorim să facem lucrurile doar în dorul lelii, luăm ziua de sâmbătă care a ajuns până la noi de la evrei, şi o declarăm „adevărata zi de închinare”. Şansa de a nimeri peste ea este exact de 1 la şapte. Scurt.
    Undeva în decursul istoriei au fost greşeli prin calendare, unele zile s-au socotit, altele nu, unele cronici s-au pierdut, altele au fost voit distorsionate, aşa că informaţia care a ajuns până la noi e 50% posibil să fie eronată, în privinţa anilor, lunilor şi zilelor în care trăim.
    Însă ea este acceptată convenţional aşa cum e, pentru că este mai simplu. O dorinţă de a depista exact socoteala anilor pe lângă că nu este practică, şi pare chiar hilară, nu cred că L-ar încânta pe Dumnezeu, care vrea să-I dăm importanţă mai mult Lui, iar nu creaţiei Sale care oricum va fi distrusă şi acum este doar o umbră (vezi restul din Coloseni).

- încercăm să corectăm efectele greşelii
    Trăind în voia lui Hristos, putem trăi principiile Sale şi astfel să ieşim biruitori asupra acestei situaţii create de Satan împotriva noastră. Această situaţie ne face rău nouă, creştinilor din aceste vremuri, datorită dezbinării care o aduce, şi datorită înşelării unora care ajung să pună altceva deasupra sau lângă jertfa lui Hristos, care a împlinit tot ce trebuia împlinit.

4. Ce ar mai fi de spus?

    Provocam undeva mai sus la dovedirea istorică a poziţiei sabatului în săptămână. N-a fost nimeni pe la origini, că să poată aduce mărturie în acest sens. Şi faptul că Isus n-a comentat nimic cu privire la poziţia sabatului în săptămână nu este neapărat un argument. Isus a mai zis şi despre muştar că are cea mai mică sămânţă, ceea ce nu este adevărat în sens riguros ştiinţific. În contextul cultural al poporului evreu de atunci era un lucru de bun simţ. La fel ca şi căderea sabatului într-o zi de sâmbătă. Aşa că Isus S-a adaptat la acea situaţie.
    Deci, dacă nimeni nu poate determina când cade exact sabatul, pentru că nu a fost acolo şi nu a văzut, iată ce zice tot în pasajul din Coloseni despre aceşti oameni:

2:18. Nimeni să nu vă răpească premiul alergării, făcându-şi voia lui însuşi printr-o smerenie şi închinare la îngeri, amestecându-se în lucruri pe care nu le-a văzut, umflat de o mândrie deşartă, prin gândurile firii lui pământeşti


5. În loc de concluzie.

    Pe lângă Sabat mai sunt multe. Ne luptăm cu ele la diverse topicuri pe aici. Şi eu o fac adesea cu o pasiune greşită, şi cu o râvnă fără sens în multe prejudecăţi. Măcar de data asta să închei şi eu cu o mustrare la adresa mea proprie, şi a celor ca mine:

Col. 2:
1. Dacă deci aţi înviat împreună cu Hristos, să umblaţi după lucrurile de sus, unde Hristos stă la dreapta lui Dumnezeu.
2. Gândiţi-vă la lucrurile de sus, nu la cele de pe pământ.
11. Aici nu mai este nici Grec, nici Iudeu, nici tăiere împrejur, nici netăiere împrejur, nici Barbar, nici Schit, nici rob, nici slobod, ci Hristos este totul şi în toţi.


Na! De aia nu mi se pare importantă poziţia zilei din săptămână în care mă închin Domnului!

Ultima modificare de Lupea_Filip (30/01/06 22:51)


30/01/06 22:42

Site web  
april
admin forum

Locatie: Germania
Inregistat: 15/10/05

Motivele schimbării poziţiei acestei zile? Multe. Eu înclin spre politic ca având cea mai mare influenţă. De fapt de politic se foloseşte Satan cel mai adesea. Oricum, la bază a fost clar Aghiuţă. De ce şi-a dorit el asta? Habar n-am.


A existat o greşeală în decursul istoriei. Am moştenit-o. Ce facem acuma?

Afirmatiile acestea mi se par totusi exagerate.

Ultima modificare de april (30/01/06 23:47)


_______________________________________
Every Day Brings New Blessings

30/01/06 23:35

   
iuddavali
membru

Locatie: braila, romania
Inregistat: 28/01/06

Lupea_Filip a scris:

Motivele schimbării poziţiei acestei zile? Multe. Eu înclin spre politic ca având cea mai mare influenţă. De fapt de politic se foloseşte Satan cel mai adesea. Oricum, la bază a fost clar Aghiuţă. De ce şi-a dorit el asta? Habar n-am.
    Acuma, dacă planul lui Dumnezeu de mântuire a omenirii ar fi stat în cinstirea riguroasă a unei poziţii a unei zile din săptămână, înseamnă că până la 1800 şi ceva, [...] n-a mai fost mântuit nimeni. Deci, o gaură de câteva secole în recolta pentru rai.

1. Aghiutza este diavolul sau amagitorul, care cauta ca prin orice mijloace sa insele pe cati mai multi.. De ce a sckimbat? De ce a apelat la aceasta metoda? Exod 31:13, 2 Tes. 2:3,4 si mai e un text care zice "incat se va incumeta sa schimbe vremurile si legea", dar nu il gasesc unde e.
2. in Biblie gasim ca in orice perioada Dumnezeu a avut o ramasita. In orice perioada. Eu nucred ca Dumnezeu a lasat sa se piarda principiile, si taind accesul si posibilitatea oamenilor la mantuire. Oamenii sunt mantuiti dupa lumina timpului in care au trait.
3. a mai fost o perioada de tacere din partea lui Dumnezeu intre ultimul profet al Bibliei si pana in timpul Domnului Hristos, de fat mi se pare ca pana la Ioan Botezatorul. O perioada de 400 de tacere, cand Dumnezeu nu a mai vorbit prin nici un profet. Intrebare: "Au mai fost oameni mantuiti?" Desigur. Aveau scrierile lui Moise si ale Profetilor unde Il puteau descoperi pe Dumnezeu.
4. daca Dumnezeu se pare ca tace, nu inseamna ca s-au terminat biletele pt cer.


_______________________________________
Ideile sunt ca iepurii.

Octombrie - cand se schimba ora pentru iarna. Ecl. 3:1

31/01/06 00:33

Site web  
filip
membru

Inregistat: 27/04/05

april a scris:

Afirmatiile acestea mi se par totusi exagerate.

Ceva explicaţii?


31/01/06 08:33

Site web  
filip
membru

Inregistat: 27/04/05

iuddavali a scris:

Oamenii sunt mantuiti dupa lumina timpului in care au trait.

Deci e vorba totuşi de principii.

Ultima modificare de Lupea_Filip (31/01/06 08:36)


31/01/06 08:36

Site web  
gfod
membru

Locatie: Cluj-Napoca, Ardeal
Inregistat: 21/03/05
iuddavali, noroc de White ca o venit sa deschida ochii oamenilor!

_______________________________________
sunt si eu om(sclab om!)...

01/02/06 18:50

Site web  
Larisa
membru

Locatie: Seattle
Inregistat: 22/05/05

iuddavali a scris:


3. a mai fost o perioada de tacere din partea lui Dumnezeu intre ultimul profet al Bibliei si pana in timpul Domnului Hristos, de fat mi se pare ca pana la Ioan Botezatorul. O perioada de 400 de tacere, cand Dumnezeu nu a mai vorbit prin nici un profet. Intrebare: "Au mai fost oameni mantuiti?" Desigur. Aveau scrierile lui Moise si ale Profetilor unde Il puteau descoperi pe Dumnezeu.

As vrea sa-ti dau doua exemple pe care Luca le mentioneaza in Evanghelia sa - de oameni ai lui Dumnezeu care erau mai in varsta decat Ioan si Domnul Isus: "Si iata ca in Ierusalim era un om numit Simeon. Omul acesta ducea o viata sfanta si era cu frica lui Dumnezeu. El astepta mangaierea lui Israel si Duhul Sfant era peste el" si un alt verset este "Mai era acolo si o proorocita, Ana, fata lui Fanuel ... a venit si ea in acelasi ceas, si a inceput sa laude pe Dz si sa vorbeasca despre Isus tuturor celor ce asteptau mantuirea Ierusalimului. Nu e ciudat ca VT se termina cu cuvantul: "blestem" si NT cu o binecuvantare: "Harul Domnului Isus Hristos sa fie cu voi cu toti! Amin"? Nu uita de cuvantul ala care i-l da Domnul Isus lui Ilie "mai sunt inca 7000 de neprihaniti".


_______________________________________
"In viata risipim ani, iar la moarte cersim clipe" - Nicolae Iorga

01/02/06 19:09

Site web  
iuddavali
membru

Locatie: braila, romania
Inregistat: 28/01/06
vbeam de perioada de "tacere" din partea lui Dumnezeu- facand referire la chemarea unui profet.

_______________________________________
Ideile sunt ca iepurii.

Octombrie - cand se schimba ora pentru iarna. Ecl. 3:1

03/02/06 00:58

Site web  
Pagini:  1 2 3 4 5 6 ... 13    Felicitari Craciun, Felicitari cu ocazia Craciunului si Anului Nou, Felicitari electronice de sarbatori, Felicitari cu mesaj crestin Nasterea Domnului, Mesaje sarbatori de iarna, Urari de Anul nou, Urari sarbatori
felicitari electronice mesaj inviere felicitari sfintele pasti felicitare online pentru pasti felicitari crestine cu mesaj din Biblie felicitare cu mesaj de inviere felicitare cu mesaj de inviere felicitare crestina verset biblic inviere
Mergeti la
Powered by PunBB
© Copyright '02-'04 Rickard Andersson
© 2005-2018 TANARCRESTIN.net