TANARCRESTIN.net
 
Forum | Regulament | Cautare | Inregistrare | Login

Nu esti conectat.

tcForum/Mica enciclopedie/Reptile si amfibieni Moderat de antonela, feedback  
Autor
Mesaje Pagini: 1
antonela
Moderator

Locatie: Romania
Inregistat: 02/11/05
Tuatara, soparla arhaicaPe Insulele Steward din Strîmtoarea Cook, aflată în sudul Noii Zeelande, se află sanctuarul şopârlelor arhaice. Aici trăieşte tuatara — un animal ciudat. După aspect pare o şopârlă. Privind-o, mai ales cînd se pregăteşte să atace, ai impresia că este un dinozaur miniatural.

Comparaţia nu este exagerată, deoarece tuatara este cea mai veche reptilă menţinută până în zilele noastre. Rudele ei apropiate sunt uriaşele reptile terestre dispărute cu milioane de ani în urmă.

Tuatara mai este cunoscută sub numele de «şopîrla-cu-arcadă» sau «hateria». Naturaliştii îi spun Sphenodon punctatus ori Hatteria punctata. Ca aspect, tuatara seamănă cu o iguană, unind în alcătuirea corpului său caracterele reptilelor actuale, cu ale celor dispărute. Nu este mare. Obişnuit, are vreo 50 cm; exemplarele bătrâne ajung până la 75 cm. Are capul pătrat şi ochii mari, trupul masiv şi tot atât de lung ca şi coada, care-i turtită şi cu trei muchii. Culoarea pielii este verde-măsliniu, punctată cu pete albe şi galbene. Pe spate — de la cap până spre vîrful cozii — are nişte spini ce se «zbîrlesc» cînd atacă sau se apără.

Pe pămînt se mişcă greu, deoarece burta şi coada ating solul. Poate însă fugi distanţe scurte, ridicându-şi trupul greoi pe cele patru picioare, dar oboseşte repede. Se simte mai în largul său în apă, unde înoată, făcând mişcări şerpuitoare. Se hrăneşte cu insecte, viermi ori mici animale marine, vânate numai noaptea, deoarece este animal nocturn.

Tuatara îşi sapă locuinţa cu ghearele, în apropierea mării. Dar nu trăieşte singură în ea. Are drept «chiriaş» un fel de albatros. Atât pasărea, cât şi tuatara au relaţii de bună vecinătate în locuinţa subterană, păzindu-şi reciproc ouăle şi puii. Nu se ceartă niciodată şi nici nu se atacă.

În anotimpul rece tuatara cade într-un fel de amorţeală, nu mai mănâncă şi stă «la odihnă» mai multe luni, până se încălzeşte vremea. Trăieşte foarte mult, longevitatea sa fiind apreciată la vreo 100 de ani.

Pe vremuri animalul se găsea în număr mare. Când oamenii de ştiinţă au constatat că este singurul urmaş al reptilelor uriaşe, tuatara a început să fie vânată, pentru că fiecare muzeu sau institut voia să aibă un astfel de exemplar. Ca urmare numărul lor a scăzut mult. De aceea a fost pusă sub o severă ocrotire de autorităţile neozeelandeze.

sursa: http://www.anidescoala.ro/Tuatara-soparla-arhaica.html


_______________________________________
Căci Tu eşti Stânca mea, Cetăţuia mea, şi, pentru Numele Tău, mă vei povăţui şi mă vei călăuzi. Psalmul 31:3

22/01/11 14:00

   
antonela
Moderator

Locatie: Romania
Inregistat: 02/11/05
Broasca gigantica africana (Pyxicephalus adspersus)Este o specie de broasca din familia Ranidae, care traieste in Angola, Botswana, Kenia, Mozambic, Namibia, Sudul Africii, Tanzania, Zambia, Zimnbabwe si, posibil, in Republica Democrata Congo. Habitatul sau natural il constituie savanele umede, savanele uscate, zonele tropicale si cele subtropicale cu tufisuri, lacuri cu apa dulce, mlastini, pasuni, canale sau santuri. Reprezinta una dintre cele mai mari broaste din lume, masculii cantarind peste 2 kg. si masurand peste 23 cm. in lungime, fapt ce i-a atras si denumirea de African Bullfrog.

Este o specie carnivora si agresiva , consumand insecte, rozatoare mici, reptile, pasari si amfibieni. Are o constitutie robusta, avand capul si gura foarte mari. Pulpele picioarelor posterioare sunt prevazute cu un calus (tesut osos) dur, care ajuta animalul la sapat. Corpul este acoperit de o piele verde-maslinie, avand din loc in loc “creste” mai inchise la culoare. Vocea acestei broaste este foarte puternica, asemanatoare sunetelor scoase de un clopot mare.

“Bullfrogs” africane petrec cea mai mare parte a vietii lor in subteran, mai ales in timpul sezonului uscat. Pentru a evita conditiile grele ale verii africane, se cufunda intr-un lung "somn”. Ele se ingroapa adanc in pamant si se invelesc intr-un “cocon” ermetic, alcatuit din straturi din propria piele moarta. Acest “invelis” protector impiedica evaporarea fluidelor corporale. De asemenea, in timpul iernii se retrag in vizuini, disparand pentru cateva luni. Daca aveti curiozitatea sa dezgropati o broasca giganticsa africana care hiberneaza veti vedea ca are aspectul unei prune uscate. In sezonul ploios, broastele se aduna in bazinele naturale de apa de mica adancime pentru a-si depune ouale.

Localnicii considera carnea acestei broaste o delicatesa.


sursa: http://www.zooland.ro/Broasca_gigantica ... -6462.html


_______________________________________
Căci Tu eşti Stânca mea, Cetăţuia mea, şi, pentru Numele Tău, mă vei povăţui şi mă vei călăuzi. Psalmul 31:3

22/01/11 14:01

   
antonela
Moderator

Locatie: Romania
Inregistat: 02/11/05
Crocodilul de NilCrocodilul de Nil trăieşte în fluviul Nil sau în lacurile formate de acesta. Iese pe uscat pentru a se încălzi sau când depune ouă.

Crocodilul de Nil poate atinge 6 m lungime.

Capul mare şi plat are un bot lung, în vârful căruia, pe partea superioară, se găsesc nările. Gura largă are pe maxilare dinţi conici, neegali, puternici, înfipţi în nişte cavităţi ale maxilarelor, denumite alveole. Ochii, aşezaţi înapoi şi mult în sus, au o privire cruntă. Datorită aşezării nărilor, când animalul se retrage în apă şi rămâne numai cu capul la suprafaţă, poate respira aerul atmosferic. În apă, nările şi urechile se închid.

Corpul este acoperit cu plăci cornoase, dublate dedesubt cu plăci osoase; ele formează un excelent scut de apărare pentru animal.

Coada este aproximativ de aceeaşi lungime cu corpul şi foarte puternică, este turtită lateral; ea este organul principal pentru mişcarea în apă.

Membrele scurte, aşezate pe laturile corpului, se termină cu degete; cele anterioare au degetele libere, iar cele posterioare au degetele unite printr-o membrană înotătoare. Bun înotător, crocodilul se târăşte greu pe uscat.

Primăvara femela sapă un cuib pe malul râului, unde îşi depune ouăle. Cuibul trebuie să fie suficient de aproape de apă pentru ca femela să-l poată păzi de acolo, dar în acelaşi timp suficient de departe, pentru ca eventualele ieşiri din albie ale apelor să nu-l distrugă. Împerecherea are loc după câteva ritualuri introductive, în apa puţin adâncă. Cele 30-70 de ouă, cu coaja groasă, acoperite de nisip, sunt păzite de femelă timp de 90 de zile, până când puii încep să ţipe. La acest semnal femela iese din apă şi îi dezgroapă, iar în caz de necesitate sparge coaja ouălor.

  Dacă femela nu ajunge la timp, puii au un dinte special numit "dinte de ou" cu care sparg coaja oului. După ieşirea din ou, puilor le cade acest dinte. De îndată ce puii au ieşit din ou, femela îi ia unul câte unul în gură şi îi duce în apă. Numai câţiva crocodili ating maturitatea. Dacă ouăle nu sunt mâncate de varani, hiene sau berze, atunci puii cad victimă altor crocodili, vulturilor sau peştilor mai mari cănd ajung în apă.

!!! Un prieten nedespărţit al crocodilului este pasărea pluvian. Ea se hrăneşte cu resturile de carne dintre dinţii crocodilului, iar crocodilul primeşte un spălat pe dinţi, astfel există o relaţie de simbioză.


sursa: http://ro.wikipedia.org/wiki/Crocodilul_de_Nil


_______________________________________
Căci Tu eşti Stânca mea, Cetăţuia mea, şi, pentru Numele Tău, mă vei povăţui şi mă vei călăuzi. Psalmul 31:3

03/02/11 12:48

   
Pagini: 1    Felicitari Craciun, Felicitari cu ocazia Craciunului si Anului Nou, Felicitari electronice de sarbatori, Felicitari cu mesaj crestin Nasterea Domnului, Mesaje sarbatori de iarna, Urari de Anul nou, Urari sarbatori
felicitari electronice mesaj inviere felicitari sfintele pasti felicitare online pentru pasti felicitari crestine cu mesaj din Biblie felicitare cu mesaj de inviere felicitare cu mesaj de inviere felicitare crestina verset biblic inviere
Mergeti la
Powered by PunBB
© Copyright '02-'04 Rickard Andersson
© 2005-2018 TANARCRESTIN.net