TANARCRESTIN.net
 
Forum | Regulament | Cautare | Inregistrare | Login

Nu esti conectat.

tcForum/Prietenie, dragoste, casatorie, familie/Gelozia Moderat de april, feedback  
Autor
Mesaje Pagini:  1 2 3 4 ... 11
monday_73
membru

Locatie: romania
Inregistat: 19/01/08
E normala gelozia (ocazionala) in cuplu?
Cand gelozia devine o problema, sau cand e prea mult?
Cand e OK ?
La ce probleme se poate ajunge din cauza geloziei excesive?

Va astept parerile + alte informatii.


_______________________________________

"Sufletul nostru nadajduieste in Domnul; El este ajutorul si scutul nostru." (Ps.33:20)


03/11/10 17:23

   
lorre
membru

Locatie: langa ape.
Inregistat: 07/10/06
Sincer, mie nu mi se pare normala gelozia intr-un cuplu. Gelozia mi se pare ca o neincredere in partener, si de multe ori duce la paranoia.

03/11/10 17:36

   
harra
+

Locatie: home
Inregistat: 21/04/09
Gelozia poate apare si intr-adevar poate duce la mult rau,vezi si in Prov.,poate distruge si cea mai frumoasa relatie,cel mai bine e sa o controlezi cat e la inceput si sa nu o lasi sa ia amploare.

_______________________________________
Mai mult sa spun nu-s vrednic la cuvinte/caci vrerii Sale privind pe-a mele/ma-mpinse-nainte asmeni/iubirii ce roteste sorii si stele.Dante Aligheri

04/11/10 08:26

   
homeless
membru

Inregistat: 16/02/08
x

Ultima modificare de homeless (15/02/11 21:37)


04/11/10 14:04

   
julian_ivancsuk
membru

Locatie: Austria,Linz
Inregistat: 08/12/05
homeless ai spus foarte foarte bine:)

wow, fiecare intrebare ai rapspuns-o asa fain si adevarat :P eu pot sa dau si exemple la fiecare lucru care l-ai spus din viata mea :)


_______________________________________
You can never go to far, where you cant't come back!

05/11/10 10:27

   
Roxana
membru

Locatie: ACASA
Inregistat: 14/03/08
Nu este normala si in nici un caz nu este de la Domnul, este doar o capcana in care multi cad si se poate distruge tot.

_______________________________________
„Eu sunt Alfa şi Omega, Începutul şi Sfârşitul”, zice Domnul Dumnezeu, „Cel ce este, Cel ce era şi Cel ce vine, Cel Atotputernic.”


05/11/10 14:46

   
Cosminis
membru

Locatie: Timisoara
Inregistat: 07/01/11
Gelozia nu poate fi niciodată "fondată". O persoană geloasă are un handicap: Capacitatea ei de a iubi este mult diminuată sau chiar inexistentă. Iubirea trebuie să se bazeze pe dăruire şi sinceritate totală. Incapacitatea cuiva de a manifesta aceste calităţi şi de a pune binele persoanei (aşa-zis) iubite mai presus de binele propriu, se manifestă concret prin gelozie.
Gelozia are ca izvor frica de a nu pierde un bun si dorinta de a-l pastra, ceea ce este o expresie a atşamentului, o altă "boală" a sufletului, foarte înrudită cu gelozia. De asemenea înfumurarea si mandria, refuzul de a coştientiza şi accepta locul pe care fiecare îl avem în această lume, îmbinate cu neînţelegerea şi necunoaşterea anumitor lucruri esenţiale cu privire la viaţă, pot fi o cauză a geloziei. Este un cerc vicios: toate aceste lucruri contribuie la un soi de înceţoşare a raţiunii, care la rândul ei perpetuează această stare prin crearea unui obstacol în calea înţelegerii Adevărului. Astfel, năzuinţa spre Stâlpul şi Temelia Adevărului nu poate exista atât timp cât mai există o fărâmă de gelozie, această boală a duhului nostru.
Desigur, oamenii impuri, încearcă tot felul de metode de a-şi justifica gelozia, venind cu argumente mai mult sau mai puţin puerile, dar toate false. Desigur, este un subiect delicat, dar sunt convins că adevăraţii preoţi creştini, cei cu adevărat înzestraţi cu har, pot să îl confirme.
Cu mult timp în urmă am citit undeva că iubirea poate fi comparată cu o floare foarte frumoasă. Din păcate, de cele mai multe ori când ea răsare este deja infestată cu anumiţi paraziţi: gelozie, ataşament, posesivitate, egoism, etc. Aceştia îi sug toată seva, stopându-i creşterea şi făcând-o să se ofilească înainte de a apuca să înflorească. Multi oameni sunt incapabili să facă diferenţa între iubire şi paraziţii ei, pentru că nu îşi acordă nicio secundă pentru a analiza modul de apariţie şi manifestare a acestora. Sunt prea ocupaţi să arate cu degetul, să găsească "vinovaţi" pentru suferinţa lor, să îi pedepsească, să se răzbune, să îşi taie venele sau alte asemenea nebunii, în loc să analizeze impuritaţile din propriul suflet care de fapt sunt adevărata şi singura cauză pentru suferinţă. Înlăturându-le îşi pot înlătura suferinţa. Este foarte simplu: (vă zic din proprie experienţă) Pentru a le înlătura trebuie doar să le observi CONŞTIENT, fără a te lăsa mânat de ele şi fără a lupta împotriva lor. Simplu, nu? În acest fel ele vor dispărea de la sine.
Aceasta este "reţeta". Opreşte-te puţin şi gândeşte-te ce fel de relaţie îţi doreşti? Una vie, ce poate să crească zi de zi şi care iţi poate da un nou sens vieţii, bazată pe dăruire şi încredere reciprocă sau un surogat, in care fiecare spune vorbe frumoase pentru a-şi ascunde propriile interese meschine? Dacă optezi pentru prima variantă, atunci eşti pregătit să ai încredere în alegerile partenerului, şi să îi acorzi libertatea de a îşi urma propria cale, chiar dacă această cale e posibil să nu te includă şi pe tine?
Şi să vă mai zic un secret: odată inlăturaţi paraziţii, floarea iubirii va creste, nestânjenită până la cer. Ea nu mai cunoaşte limite. Odata rezolvate problemele, capacitatea voastră de a trăi şi iubi va fi amplificată de sute de ori. Vă doresc la toţi să ajungeţi să simţiţi ADEVĂRATA Dragoste alături de jumătatea voastră pe care o veţi întâlni cu siguranţă (dacă nu aţi întălnit-o deja), dar numai atunci când sunteţi pregătiţi, când aveţi ce să-i oferiţi şi sunteţi capabili să apreciaţi ceea ce vi se oferă.
Cu o atitudine potrivită, imperfecţiunile pot fi demontate, cărămidă cu cărămidă, strat după strat. Oamenii capabili de o relaţie bazată pe sinceritate şi dăruire totală există în jurul nostru. Nu mulţi, dar există. Dar trebuie să fii capabil să simţi ca ei pentru a îi recunoaşte.


07/01/11 11:38

   
adriana
membru

Inregistat: 08/02/08
Presupun ca raspunsurile se refera la gelozia patologica. Dar totusi daca exista motive care sa-ti dea de gandit? daca partenerul te-ar insela, asta inseamna ca trebuie privit totul cu resemnare?!

_______________________________________
"Eu te voi invata si-ti voi arata calea pe care trebuie s-o urmezi." (Ps.32:8)

08/01/11 10:29

   
Cosminis
membru

Locatie: Timisoara
Inregistat: 07/01/11
Gelozia nu poate fi altfel decât patologică. Vorbeşti de motive care să-ţi dea de gândit? Te gândeşti oare des la acele motive? Obsesiv? Te fac ele să ai insomnii? Să nu mai ai poftă de mâncare? Îţi provoacă hiperventilaţie? Ai tendinţa in acele momente să faci reproşuri, să jigneşti, să te răzbuni, să îţi plângi de milă sau să pozezi în victimă? Toate astea sunt simptome patologice. Nu contează dacă acele motive există doar în mintea ta sau chiar ai nişte dovezi clare că partenetul te înşală. E acelaşi lucru. Acele stări prin care treci sunt patologice. Situaţia care le-a declanşat nu e importantă şi nu reprezintă cauza problemelor tale, ea e doar scânteia care a făcut ca acele probleme, acele mizerii ascunse, îngropate demult în sufletul tău să se manifeste acum. Acum, când au ieşit la suprafaţă ai ocazia să le "arzi", să le neutralizezi, dacă procedezi cum am arătat mai sus. Altfel nu faci decât să le amplifici. Amplificându-le îţi vei distruge viaţa ta şi a celor din jur. De fapt, nici nu ai motive de supărare, trebuie să îi mulţumeşti partenerului pentru această ocazie de a te purifica. Şi eu am trecut, demult, prin acele stări, iar acum îmi dau seama că a fost un pas înainte. Aşa am reuşit să înţeleg mai bine ce vreau.
Este bine să nu iei nici un fel de decizii când eşti sub influenţa simptomelor descrise mai sus. Doar observă-le până trec. Apoi poţi lua şi deciziile. Dacă partenerul chiar te-a înşelet, poţi hotărâ să îl ierţi şi să rămâneţi împreună sau, să îi doreşti sincer o viaţă fericită şi să îţi urmezi propria cale. Fără reproşuri şi fără ură. Dacă nu reuşeşti asta înseamnă că nu l-ai iubit niciodată şi nu eşti capabil să iubeşti pe nimeni, egoismul tău fiind mai puternic. Încotro te îndrepţi?


09/01/11 12:16

   
april
admin forum

Locatie: Germania
Inregistat: 15/10/05

Cosminis a scris:

Gelozia nu poate fi altfel decât patologică.

Crezi ca gelozia lui Dumnezeu este tot patologica ?


_______________________________________
Every Day Brings New Blessings

09/01/11 14:25

   
adriana
membru

Inregistat: 08/02/08
Vorbeam la modul general, Cosminis.

La teorie cred ca toti ne pricepem. Mai greu e la proba practica. :D :) Tu ai dat-o?! :D:D:D


_______________________________________
"Eu te voi invata si-ti voi arata calea pe care trebuie s-o urmezi." (Ps.32:8)

09/01/11 20:54

   
Cosminis
membru

Locatie: Timisoara
Inregistat: 07/01/11
Răspunsul este DA, tot patologică este, dacă tu inţelegi lucrurile în felul ăsta.
De fapt sensul scrierilor la care faci tu referire este un Dumnezeu zelos. Dumnezu nu are cum sa fie gelos. El este dragostea infinita si pura. Grecescul zelos înseamnă "zel", "ardoare", "râvnă". E doar o eroare de traducere! Şi nu întâmplător! Vezi tu oamenii au tendinţa să îşi creeze un Dumnezeu după chipul şi asemănarea lor, să îi atribiue propriile lor defecte. Este periculos să cazi în capcana asta.
Iar cu privire la "proba practică", am dat-o de atâtea ori până m-am vindecat complet. Şi de atunci viaţa mea a dobândit un nou sens. De aceea m-am gândit să vă scriu şi vouă reţeta, poate unora le-ar putea fi folositoare concluziile mele. Nu mi-aş fi permis să pierd timpul scriind nişte lucruri aici doar de plictiseală sau ca să emit elucubraţii intelectuale fără nicio bază.


09/01/11 22:33

   
emanuel
membru

Inregistat: 14/09/08

Cosminis a scris:

Gelozia nu poate fi altfel decât patologică. Vorbeşti de motive care să-ţi dea de gândit? Te gândeşti oare des la acele motive? Obsesiv? Te fac ele să ai insomnii? Să nu mai ai poftă de mâncare? Îţi provoacă hiperventilaţie? Ai tendinţa in acele momente să faci reproşuri, să jigneşti, să te răzbuni, să îţi plângi de milă sau să pozezi în victimă?

E patologica situatia care naste gelozia. Daca aceatsa situatie este reala, intr-adevar aici e boala.

Toate astea sunt simptome patologice. Nu contează dacă acele motive există doar în mintea ta sau chiar ai nişte dovezi clare că partenetul te înşală. E acelaşi lucru...

Nu am auzit inca sa fie acelasi lucru. Si Biblia, si psihologii si consiliereii le abordeaza diferit, s le trateaza diferit. Una e boala de minte si una e inima ranita. Nu-i dai aspirina in ambele cazuri.


Apoi poţi lua şi deciziile. Dacă partenerul chiar te-a înşelet, poţi hotărâ să îl ierţi şi să rămâneţi împreună sau, să îi doreşti sincer o viaţă fericită ...
si eventual sa-i mergi nas la urmatoarea casatorie a sa. :D :D

Dacă nu reuşeşti asta înseamnă că nu l-ai iubit niciodată şi nu eşti capabil să iubeşti pe nimeni, egoismul tău fiind mai puternic. Încotro te îndrepţi?

Sau poate ai iubit prea mult, si ai fost ranit prea tare incat nu ai puterea sa-ti revii. Cred ca te grabesti sa emiti judecati, ce apartin mai degraba lui Dumnezeu.


_______________________________________
Dar domnia, stapanirea si puterea tuturor imparatiilor care sunt pretutindeni sub ceruri, se vor da poporului sfintilor Celui Prea Inalt.(Daniel 7:27)

09/01/11 23:00

   
adriana
membru

Inregistat: 08/02/08

emanuel a scris:

Una e boala de minte si una e inima ranita. Nu-i dai aspirina in ambele cazuri.

Si eu cred la fel.

Mi-e greu sa spun ce as face in situatia in care as fi inselata.

Se spune ca Dumnezeu vindeca orice rana, dar nicaieri nu spune ca iertarea/uitarea  se intampla instantaneu.

Gandurile uneori revin cu aceiasi insistenta cu care se intoarce criminalul se intoarce la locul faptei.Nu cred ca tine de patologie, ci de natura umana(=firea pamanteasca).


_______________________________________
"Eu te voi invata si-ti voi arata calea pe care trebuie s-o urmezi." (Ps.32:8)

10/01/11 11:53

   
emanuel
membru

Inregistat: 14/09/08
crezi ca daca ai avea o natura supraumana, ai fi intelegatoare daca din cand in cand te-ar insela? Doar tot acasa vine pana la urma. ;)

Ultima modificare de emanuel (10/01/11 12:02)


_______________________________________
Dar domnia, stapanirea si puterea tuturor imparatiilor care sunt pretutindeni sub ceruri, se vor da poporului sfintilor Celui Prea Inalt.(Daniel 7:27)

10/01/11 12:01

   
Cosminis
membru

Locatie: Timisoara
Inregistat: 07/01/11
O situaţie nu poate fi patologică. O situaţie este o situaţie, o stare de fapt. Patologic poate fi modul în care cineva percepe acea situaţie, modul în care şi-o reprezintă în minte, şi/sau modul în care reacţionează la ea.
Dacă cineva are o percepţie falsă a realităţii, vede lucruri care nu există în realitate, atunci problema este mai gravă, asta nu se mai numeşte gelozie, psihiatrii ştiu mai bine cum se cheamă si ce trebuie făcut..Într-adevăr, se tratează diferit. Dar să rămânem la gelozie, care se referă la modul de a reacţiona.

După cum am mai spus şi repet, situaţia nu "naşte" gelozia. Ea este deja "născută" probabil încă de când aveai o vârstă foarte fragedă, mocnind undeva în sufletul tău. Situaţia este doar stimulul care face ca ea să se manifeste acut, să iasă la suprafaţă, să prezinte acele simptome arătate mai sus. Dacă ai sta să analizezi ce se întâmplă cu tine, să îţi studiezi reacţiile, (chiar şi propria respiraţie, sau pulsul, etc.) să studiezi momentul când cand apar, ai înţelege exact cum funcţionează această "boală", pe ce se bazează, şi confuzia de acum s-ar risipi. Dar, după cum spuneam, unii fac greşala ca în acele momente să îşi focalizeze întreaga atenţie pentru a îi judeca pe alţii, pentru a găsi vinovaţi, etc.
Abia după ce aceste probleme sunt rezolvate veţi descoperi ce înseamnă a iubi.
Eu nu judec pe nimeni, dimpotrivă, şi vă sfătuiesc şi pe voi să faceţi acelaşi lucru. Regret când cineva înţelege tocmai pe dos ceea ce am vrut să spun. Poate nu am fost eu destul de clar în exprimare... Mea culpa.


10/01/11 12:14

   
adriana
membru

Inregistat: 08/02/08
Situatia eu cred ca naste gelozia.
Din unele discutii cu cateva persoane  am dedus ca s-au simtit atrase de persoane de sex opus desi erau casatorite. Daca partenerul tau de viata ar nutri asemenea sentimente pentru cineva, oare n-ai simti gelozie?!

Eu una cred ca as turba. :x

Ultima modificare de MRU (10/01/11 12:33)


_______________________________________
"Eu te voi invata si-ti voi arata calea pe care trebuie s-o urmezi." (Ps.32:8)

10/01/11 12:32

   
+Archangel+
Moderator

Locatie: Ploiesti, RO
Inregistat: 05/07/06
Cosminis, sunt de acord cu analiza ta asupra geloziei dar cu reteta e un pic mai greu. Intr-adevar, s-ar aplica cu succes in cadrul unei relatii platonice dar acolo unde este investit chiar sufletul omului nu te poti astepta sa priveasca cu totul cu un zambet si sa mearga mai departe. Nici cand te tai la un deget nu iti apare un zambet pe fata d-apai cand esti injunghiat cu un pumnal. La fel este si in domeniul spiritual. Nu poti fi detasat cand sufletul ti-a fost strapuns. De aceea se zice: "Bucurati-va cu cei ce se bucura; plangeti cu cei ce plang!".

_______________________________________
A sti nu inseamna a fi!

10/01/11 12:45

   
emanuel
membru

Inregistat: 14/09/08

Cosminis a scris:

O situaţie nu poate fi patologică. O situaţie este o situaţie, o stare de fapt. Patologic poate fi modul în care cineva percepe acea situaţie, modul în care şi-o reprezintă în minte, şi/sau modul în care reacţionează la ea.
Dacă cineva are o percepţie falsă a realităţii, vede lucruri care nu există în realitate, atunci problema este mai gravă, asta nu se mai numeşte gelozie, psihiatrii ştiu mai bine cum se cheamă si ce trebuie făcut..Într-adevăr, se tratează diferit. Dar să rămânem la gelozie, care se referă la modul de a reacţiona.

Si ce zic psihiatri? Cum se cheama?

GELOZÍE s. f. 1. sentiment chinuitor provocat de bănuiala sau certitudinea că persoana iubită este necredincioasă. 2. invidie. (< it. gelosia)

Sursa: MDN | Adăugată de raduborza | Greșeală de tipar | PermalinkDupă cum am mai spus şi repet, situaţia nu "naşte" gelozia. Ea este deja "născută" probabil încă de când aveai o vârstă foarte fragedă, mocnind undeva în sufletul tău. Situaţia este doar stimulul care face ca ea să se manifeste acut, să iasă la suprafaţă, să prezinte acele simptome arătate mai sus. Dacă ai sta să analizezi ce se întâmplă cu tine, să îţi studiezi reacţiile, (chiar şi propria respiraţie, sau pulsul, etc.) să studiezi momentul când cand apar, ai înţelege exact cum funcţionează această "boală", pe ce se bazează, şi confuzia de acum s-ar risipi. Dar, după cum spuneam, unii fac greşala ca în acele momente să îşi focalizeze întreaga atenţie pentru a îi judeca pe alţii, pentru a găsi vinovaţi, etc.
Abia după ce aceste probleme sunt rezolvate veţi descoperi ce înseamnă a iubi.
Eu nu judec pe nimeni, dimpotrivă, şi vă sfătuiesc şi pe voi să faceţi acelaşi lucru. Regret când cineva înţelege tocmai pe dos ceea ce am vrut să spun. Poate nu am fost eu destul de clar în exprimare... Mea culpa.
Descoperi ce inseamna a iubi cand iubesti, nu neaparat cand ai iertat pe ce-l ce-ti calca in picioare sentimentele.

_______________________________________
Dar domnia, stapanirea si puterea tuturor imparatiilor care sunt pretutindeni sub ceruri, se vor da poporului sfintilor Celui Prea Inalt.(Daniel 7:27)

10/01/11 12:51

   
Roxana
membru

Locatie: ACASA
Inregistat: 14/03/08

Cosminis a scris:

O situaţie nu poate fi patologică. O situaţie este o situaţie, o stare de fapt. Patologic poate fi modul în care cineva percepe acea situaţie, modul în care şi-o reprezintă în minte, şi/sau modul în care reacţionează la ea.
Dacă cineva are o percepţie falsă a realităţii, vede lucruri care nu există în realitate, atunci problema este mai gravă, asta nu se mai numeşte gelozie, psihiatrii ştiu mai bine cum se cheamă si ce trebuie făcut..Într-adevăr, se tratează diferit. Dar să rămânem la gelozie, care se referă la modul de a reacţiona.

După cum am mai spus şi repet, situaţia nu "naşte" gelozia. Ea este deja "născută" probabil încă de când aveai o vârstă foarte fragedă, mocnind undeva în sufletul tău. Situaţia este doar stimulul care face ca ea să se manifeste acut, să iasă la suprafaţă, să prezinte acele simptome arătate mai sus. Dacă ai sta să analizezi ce se întâmplă cu tine, să îţi studiezi reacţiile, (chiar şi propria respiraţie, sau pulsul, etc.) să studiezi momentul când cand apar, ai înţelege exact cum funcţionează această "boală", pe ce se bazează, şi confuzia de acum s-ar risipi. Dar, după cum spuneam, unii fac greşala ca în acele momente să îşi focalizeze întreaga atenţie pentru a îi judeca pe alţii, pentru a găsi vinovaţi, etc.
Abia după ce aceste probleme sunt rezolvate veţi descoperi ce înseamnă a iubi.
Eu nu judec pe nimeni, dimpotrivă, şi vă sfătuiesc şi pe voi să faceţi acelaşi lucru. Regret când cineva înţelege tocmai pe dos ceea ce am vrut să spun. Poate nu am fost eu destul de clar în exprimare... Mea culpa.Sunt de acord 100%.In cazul meu s-a intamplat asa iar un punct culminant a facut sa iasa la iveala o minte bolnava , o despartire de Dumnezeu si chiar am ajuns in punctul in care mi-am imaginat anumite lucruri, care erau de fapt rodul unei boli.Reantoarcerea la Domnul m-a facut intradevar sa iubesc cu adevarat iar acum pot spune cu mana pe inima ca nu mai exista farama de gelozie, pentru ca Domnul imi da increderea.


_______________________________________
„Eu sunt Alfa şi Omega, Începutul şi Sfârşitul”, zice Domnul Dumnezeu, „Cel ce este, Cel ce era şi Cel ce vine, Cel Atotputernic.”


10/01/11 16:28

   
Old
Moderator

Locatie: cluj
Inregistat: 18/01/08
Sunt cazuri si cazuri.
Cea care-si prinde barbatul cu alta in pat, mai e imaginatie? Asta e un fapt care provoaca gelozia; nu trebuie sa ai o minte bolnava sa fi gelos in asemenea cazuri. Ca trebuie sa te controlezi chiar intr-un asemenea caz?  E alta supa. Ca trebuie sa actionezi nu sa reactionezi? La fel.
Predispozitia la gelozie o avem toti, chiar daca diferita.
Daca cineva vrea sa spuna ca predispozitia nu ar tyrebui sa existe, nu stie pe ce lume traieste, sau vrea sa-si insele partenerul(partenera) fara urmari. Sa-si insele partenerul si vinovat sa fie cel inselat, pentru ca n-ar trebui sa fie gelos.


_______________________________________
Cunosti cu adevarat valoarea vietii in momentul in care viata atarna de un fir ce-i gata sa se rupa.

10/01/11 16:49

   
feedback
Moderator

Inregistat: 28/04/08

emanuel a scris:

Descoperi ce inseamna a iubi cand iubesti, nu neaparat cand ai iertat

mm, cred ca fix in momentul in care e nevoie sa ierti, realizezi cat si daca iubesti acea persoana. si "puterea" de a ierta (cat sau ce esti dispus sa ierti) e direct proportionala cu dragostea/ iubirea ce'o porti acelei persoane.


11/01/11 09:47

   
Cosminis
membru

Locatie: Timisoara
Inregistat: 07/01/11
Mulţumesc ROXANA82 pentru lămuriri. Ai dreptate. Şi după acel punct culminant realizezi brusc tot ridicolul şi absurdul acelor simptome şi gânduri. Simţi atunci că ai prins aripi, ca o omidă care a descoperit că s-a transformat în fluture, toate obstacolele din calea Iubirii au dispărut iar aceasta curge prin tine ca un fluviu, fără oprelişti.OLD TRAIAN a scris:

nu trebuie sa ai o minte bolnava sa fi gelos in asemenea cazuri.


Ba da, deşi aş spune că mai degrabă sufletul e bolnav, nu mintea. Mintea este doar instrumentul care, folosit corespunzător, poate aduce vindecarea.OLD TRAIAN a scris:

Predispozitia la gelozie o avem toti, chiar daca diferita.

Da, de acord, toti o avem la început. Dar dacă o avem nu înseamnă că trebuie să te complaci cu ea, nici să te identifici cu ea. Pentru că ajungi, atunci când cineva încearcă să-ţi facă un bine, să te scape de ea, să îl consideri cel mai mare duşman, ca şi când acesta ar dori să te anihileze pe tine, nu acea predispoziţie bolnăvicioasă. De aceea nici nu mă mir că pot apare pe aici postări cu caracter defensiv... care din lipsă de argumente devin violente sau invocă nişte motive fictive.


OLD TRAIAN a scris:

Daca cineva vrea sa spuna ca predispozitia nu ar trebui sa existe, nu stie pe ce lume traieste, sau vrea sa-si insele partenerul(partenera) fara urmari. Sa-si insele partenerul si vinovat sa fie cel inselat, pentru ca n-ar trebui sa fie gelos.


:)) Asta e bună. Nu văd care e logica acestei asocieri.


11/01/11 12:48

   
Cosminis
membru

Locatie: Timisoara
Inregistat: 07/01/11

MRU a scris:


Daca partenerul tau de viata ar nutri asemenea sentimente pentru cineva, oare n-ai simti gelozie?!

Eu una cred ca as turba. :x


Înainte de a analiza sentimentele partenerului, nu ţi-ai pus problema să analizezi propriile sentimente faţă de partener? (dacă ele există) Oare chiar îl iubesti pe el (şi asta presupune că îi doreşti binele, necondiţionat, şi ai încredere în deciziile pe care el le ia, indiferent ce ar presupune acestea) sau doar eşti dependentă de modul în care te simţi atunci când eşti cu el (şi eşti gata să calci în picioare totul şi pe toţi pentru a apăra asta)? Sunt două lucruri total diferite. Opuse, chiar. Nu cumva le confunzi?  Nu cumva e vorba doar de egoism aici?   S-au făcut nişte studii pe creierul uman folosind cele mai noi metode de imagistică în timp real şi s-a descoperit că în aceste cazuri se activează exact acele zone din creier care se activează şi în cazul celor dependenţi de droguri. Şi ei turbă când sunt în sevraj. Nu e nicio diferenţă.

Asta nu e o tragedie. Ni se întâmplă la toţi mai devreme sau mai târziu. Problema este cum ieşim din această experienţă. Ne zbatem, lăsându-de pradă instinctelor, scufundându-ne mai adânc în mlaştină, sau ne folosim mintea, atenţia, şi capacitatea de înţelegere pentru a învăţa ce avem de învăţat din această experienţă valoroasă?


12/01/11 13:30

   
Cosminis
membru

Locatie: Timisoara
Inregistat: 07/01/11

+Archangel+ a scris:

Cosminis, sunt de acord cu analiza ta asupra geloziei dar cu reteta e un pic mai greu. Intr-adevar, s-ar aplica cu succes in cadrul unei relatii platonice dar acolo unde este investit chiar sufletul omului nu te poti astepta sa priveasca cu totul cu un zambet si sa mearga mai departe. Nici cand te tai la un deget nu iti apare un zambet pe fata d-apai cand esti injunghiat cu un pumnal. La fel este si in domeniul spiritual. Nu poti fi detasat cand sufletul ti-a fost strapuns. De aceea se zice: "Bucurati-va cu cei ce se bucura; plangeti cu cei ce plang!".


De unde ştiţi că nu se poate aplica cu succes? Aţi încercat ?

Detaşarea nu se poate obţine instantaneu. Trebuie muncit puţin în primul rând pentru a înţelege corect fenomenul (să nu confundăm dragostea cu altceva...) şi apoi folosirea atenţiei pentru a ieşi din vechile tipare până să se ajungă la acel punct culminant care aduce detasarea. Abia apoi vine partea cu zâmbetul :).


12/01/11 14:29

   
Pagini:  1 2 3 4 ... 11    Felicitari Craciun, Felicitari cu ocazia Craciunului si Anului Nou, Felicitari electronice de sarbatori, Felicitari cu mesaj crestin Nasterea Domnului, Mesaje sarbatori de iarna, Urari de Anul nou, Urari sarbatori
felicitari electronice mesaj inviere felicitari sfintele pasti felicitare online pentru pasti felicitari crestine cu mesaj din Biblie felicitare cu mesaj de inviere felicitare cu mesaj de inviere felicitare crestina verset biblic inviere
Mergeti la
Powered by PunBB
© Copyright '02-'04 Rickard Andersson
© 2005-2018 TANARCRESTIN.net