TANARCRESTIN.net

Forum | Regulament | Cautare | Inregistrare | Login

Nu esti conectat.

tcForum/Stiinta si/sau religie?/Ce este omul? Din ce este format omul? Moderat de +Archangel+, Old  
Autor
Mesaje Pagini:  1 2 3 4 5 6
prodeus
membru

Inregistat: 27/06/05
pentru ca nu stiu cat de repede pot reveni, sa trasez si niste repere ale propriilor convingeri:
nu stiu in ce masura s-a inteles pe deplin ce am vrut sa ilustrez prin exemplul cu software-ul. din punctul meu de vedere, nu vad pe moment alta explicatie interdependentei perfecte din "suflet" si trup. consecinte:
- programul dispare odata cu distrugerea suportului > nu exista viata dupa moarte (decat in cazul in care Dz ar schimba instantaneu suportul sa spunem; asta este insa o speculatie, pentru ca un anumit program este unic, si deci suportul nu poate fi cu nimic diferit daca vreau sa-l pastrez intact. memoria nu este localizata intr-un loc anume in creier, ci exista cam pe tot nevraxul)
- programul nu are forma, ci este practic doar un concept, cum ar fi de exemplu "cuvantul". nu pot sa spun ca el exista, ci e doar un concept, repet.
- orice fiinta "vie" are un program al ei, ca de fapt orice forma complexa de existenta (organica sau nu). Subiectiv studiind, un om nu este cu nimic diferit de un computer.
- in ultimul rand, orice expresie din Biblie drept "suflare de viata", "suflat in nari" devine cam... rudimentara, daca nu imposibila.
mai sunt, insa cred ca pe moment este de-ajuns.

poate am fost incoerent sau nu foarte explicit. am lansat o provocare. scuze de monopolizare. voi reveni muult mai scurt

Ultima modificare de prodeus (17/12/05 19:03)

17/12/05 18:45

Shilo
membru

Inregistat: 24/10/05
prodeus am citit cu mare placere ceea ce ai spus tu , ipoteza prezentata de tine este pertinenta din punct de vedere medical , este falsa (cred) din punct de vedere religios , de fapt ipoteza cu "softwar-ul" nu este o noutate pentru mine , ea este tributara intr-o anumita parte conceptiei lui Parmenide despre om (originea filozofiei are la baza ateismul lui Parmenide in raport cu religia grecilor antici) .

Intrebarea mea pentru tine este Crezi in D-zeu ?

nu exista granita intre materie si imaterie cum nu exista granita intre materie vie si materie moarta. oricum, ca sa merg pe firul:

exista cateva diferente de grad intre materia vie si materia moarta .

poate ati citit despre hedonism. nu partea cu erotismele, ci esenta. faptul ca scopul unui om in viata e placerea.. si sa stiti ca asa gandeste orice entitate biologica.

corect

Ultima modificare de Shilo (19/12/05 09:47)

17/12/05 19:30

Shilo
membru

no, cum se face ca eu inca nu am auzit de vreo opinie favorabila existentei sufletului din partea vreunui profesor de-al meu decat prin cartile de religie sau pe internet? sau la doctorii de la mine din biserica neinteresati de felul lor de a aduce la un numitor comun religia cu stiinta?

nu spune niciodata niciodata :P

17/12/05 19:43

Shilo
membru

in aceasta lumina, pun intrebarea "au bacteriile suflet?" "dar virusurile biologice?" "dar cele de computer?"

intrebarile tale sunt utopice , Oare bacteriile sunt constiente de propria lor existenta , se pot concepe pe sine ?

nu exista granita intre materie si imaterie cum nu exista granita intre materie vie si materie moarta.

De ex in Om exista un creier de un kilogram si jumatate , care dupa cate stim , este ceea mai complexa si mai ordonata aranjare a materiei in univers. Exista o deosebire de grad intre materia vie , ordonata si materia lipsita de viata .

nimic nu se pierde. pot transforma materie in energie si invers. intr-o bomba sau centrala nucleara, atomii se dezintegreaza. de fapt asta se intampla si in timp

Constanta materiei si a energiei este atat de sigura incat doua dintre cele mai importante legi ale fizicii sunt Legea conservarii masei si Legea conservarii energiei. Materia intr-adevar poate fi schimbata in starea ei , dar nu poate fii creata sau distrusa . Daca se admite trecerea de la masa la energie si de la energie la masa , atunci se poate spune ca energia este o forma a materiei , sau materia o forma a energiei , dar chiar si asa principiul conservarii ramane  valabil .

de ce este sufletul vital?

Sufletul este scanteia divina (cabala) care este oferita omului de catre D-zeu , odata cu incetarea existentei fizice Sufletul se reintoarce acolo de unde a venit , dar Sufletul transporta cu el si constiinta vietii pe care a dus-o.

-cum pot dovedi existenta sufletului ?
-de ce as avea nevoie de suflet ?(rolul lui)
-in ce parte a organismului locuieste ?(vezi la inceput exemplul cu transplantul)
-cand vine si cand pleaca sufletul ?(vezi relativitatea nasterii si mortii)
-este sufletul o 'imaterie' amorfa, omogena, sau seamana cu fiinta gazda?(adica percepe, gandeste.. etc etc)

Existenta sufletului se poate dovedii doar in plan individual , orice demers prin care sa se dovedeasca existenta sufletului , punand in balanta Religiile si Stiinta, este din start sortit esecului . Conceptul se Suflet este apanajul religiosului, filozoficului . Exista diferite conceptii privind o posibila locatie a sufletului in om , ceea mai predominata este ceea legata de prezenta sufletului in inima . Eu personal cred ca Sufletul este in Om , nu are un loc anume unde sa poata fii localizat. Sufletul este oferit de D-zeu omului , nu pot sa stiu cu certitudine cand apare sufletul in om , dar cred ca apare in stadiul celula ou , asa cum ai mentionat si tu . Sufletul se reintoarce la D-zeu  in clipa in care existenta fizica este oprita , a nu se intelege ca se reintoarce la D-zeu intr-un mod instantaneu. Sufletul este persoana care da sens trupului fizic  , prin Spirit (ratiune) sufletul gandeste si se poate concepe pe sine ,daca este suficient de intelept poate descoperii un lucru minunat , si anume faptul ca un prieten absolut ia oferit viata (suflet) . Iar sufletul apare doar la Om.

as spune ca am suflet pentru ca sunt constient de mine? nu tine. probabil ati invatat ca in esenta, constienta reprezinta proiectia corticala a impulsurilor. elementar, spun ca imi pot controla vreo actiune (ex. respiratia) atata timp cat o pun in relatie cu astfel de neuroni. imi mai pot controla respiratia si datorita relatiei cu hormonii sau centrilor din trunchiul cerebral.

Cate animale cunosti care sa fie  capabile sa se obiectualizeze ?

Ultima modificare de Shilo (21/12/05 09:17)

19/12/05 19:54

prodeus
membru

in primul rand, daca am credinta in Dumnezeu.
imagineaza-ti ca am trecut prin toate stadiile "obligatorii" de penticostal, inclusiv botezul cu DS. sunt implicat (eram de fapt pana sa ajung la fac anul asta) cam prin toate lucrarile care se faceau la mine in biserica. daca asta nu spune nimic, (fiind baiat destept vei fi de acord cu ideea asta), cred ca exista Dumnezeu.. doar ca uneori imi scapa natura a ceea ce se cheama supranatural. INCERC sa aduc la cel mai inalt (profund) stadiu posibil de care sunt capabil sensul religiozitatii din viata mea, pentru ca sa fiu pregatit sa infrunt din orice perspectiva orice atac argumentativ asupra propriilor convingeri. poate prin asta ma va putea folosi Dumnezeu. oricum, ma gandesc intai la mine

vreau sa-ti spun ca tot ce ai spus tu la capitolul materie vie/materie moarta nu m-a convins nici pe departe de vreo alta idee. Si pe curs ce trece, ma conving tot mai mult de asta.
asa imi frecam mainile si speram sa zici ceva la chestia cu materie/ energie pentru ca am tot dezbatut asta cu toti profesorii mei de fizica, si am pe computer o multime de chestii pe subiectul asta.. nu am pretentia ca am inteles in totalitate ce vrea sa spuna, insa oricum, nu cred ca am spus nimic inexact stiintific. ca sa reproduc o idee din banala encarta, da, energia este o forma de materie pana la urma. o forma de existenta. pot face materie din energie (chiar am un document de pe chestia asta cu un experiment bazat pe crearea de particule/antiparticule, apoi inlaturarea acestor din urma.. parca ceva de genul asta din cat tin minte. din materie energie, e mult mai simplu, si iti voi lasa placerea sa te informezi singur)

acum, nelamuriri.
inteleg ca in conceptia ta sufletul se leaga direct de constienta de sine? (nu ti-am inteles natura ultimii intrebari cu obiectivarea animalelor).. un lucru care mi se pare putin demagogic e chestia cu dovedirea "la nivel individual" poti fi mai bun de-atat
pana la urma, toata discutia asta va ajunge la capitolul aplicatii practice.
nu ma consider ateul care a descoperit piatra filozofala, si chiar sunt deschis (si in sinea mea sper) sa imi schimb opinia macar la subiectul asta. m-as simti vinovat sa ma comport cum vreau, sa spun in gura mare "sunteti niste fraieri, Dumnezeu nu exista", pentru ca prea multe lucruri parca mi-au fost favorabile dupa rugaciuni exacte, si parca de prea multe proorocii exacte am auzit (nu vreau sa deviez, aici intram pe parapsihologie)si ar trebui chiar sa fiu batut in cap sa cred in evolutie... m-as simti vinovat, insa simt ca religia(mea) pare ca se cam misca precum un batran schiop in timp ce lumea in jur explodeaza de atatea informatii, care tot taie felii din mistic.
cred ca putem face o diferenta. daca suntem informati.

21/12/05 23:59

prodeus
membru

sunt foarte multe lucruri de discutat, asa ca eu zic sa o luam (o iei) pe rand, sistematic. altfel nu vom putea sa ne tinem strans de subiect si sa ajungem cat mai profund in miezul problemei.
las la libera ta alegere sa iti structurezi planul de tratare

22/12/05 00:07

dave4jc
membru

Inregistat: 24/03/05
daca omul e doar materie, cum poate ceva spiritual ( cum ar fi Duhul Sfant) sa interactioneze cu el ?...ce se petrece, de fapt, cand o persoana se naste din nou ?...

22/12/05 00:25

Shilo
membru

vreau sa-ti spun ca tot ce ai spus tu la capitolul materie vie/materie moarta nu m-a convins nici pe departe de vreo alta idee. Si pe curs ce trece, ma conving tot mai mult de asta.

demersul meu nu a fost de a te convinge pe tine de ceva anume , Tu crezi ca mai convins pe mine de ceva anume ? ,  eu ti-am spus doar ca exista o diferenta intre materia vie si materia moarta , si ti-am explicat si in ce consta aceasta diferenta , citeste mai bine ceea ce am scris.

nu cred ca am spus nimic inexact stiintific.

. ca sa reproduc o idee din banala encarta, da, energia este o forma de materie pana la urma. o forma de existenta. pot face materie din energie (chiar am un document de pe chestia asta cu un experiment bazat pe crearea de particule/antiparticule, apoi inlaturarea acestor din urma.. parca ceva de genul asta din cat tin minte. din materie energie, e mult mai simplu, si iti voi lasa placerea sa te informezi singur)

teoretic se poate face din energie materie , problema apare la ex practic , tu generalizezi foarte mult , ai spus « pot transforma materie in energie si invers. » , ei bine nu poti sa transformi energia in materie in plan practic (exista anumite exceptii)  , sunt de acord cu tine , ceea ce ai spus tu este perfect adevarat din punct de vedere teoretic , este fals sau imposibil din punct de vedere practic. Ce spui tu este intr-un dezacord total cu prima lege si a doua lege a termodinamicii. 

inteleg ca in conceptia ta sufletul se leaga direct de constienta de sine? (nu ti-am inteles natura ultimii intrebari cu obiectivarea animalelor).. un lucru care mi se pare putin demagogic e chestia cu dovedirea "la nivel individual" poti fi mai bun de-atat

o sa reformulez intrebarea (poate de data asta o intelegi) . Animalele sunt capabile de a cuprinde IN INTELIGENTA LOR ADEVARURI METAFIZICE ?

1)    nu este nimic demagogic in a incerca sa treci la o mica introspectie , mai ales cand ai anumite dileme  de genul « Exista sau nu exista Suflet » , raspunsul la intrebarea asta il descoperi doar in individual , universalul nu o sa-ti comunice niciodata un raspuns categoric in aceasta privinta.

insa simt ca religia(mea) pare ca se cam misca precum un batran schiop in timp ce lumea in jur explodeaza de atatea informatii, care tot taie felii din mistic.
cred ca putem face o diferenta. daca suntem informati.

Diferenta exista , ea nu poate fii negata , oricum stiinta este limitata , mai devreme sau mai tarziu se va intalnii cu aceasta limita , uite cateva exemple despre ce spune stiinta( stiinta la modul general , psihologie si psihanaliza ) despre suflet :

« Cercetarile psihiatrice recente au aratat ca functiile psihice hotaratoare pentru bazele caracterului omenesc si , in mod special , tot ceea ce apartine de viata  instinctului si de afectivitate (pe care noi le recunoastem drept baza si forma originara a spiritului ) nu isi au de fel procesele lor paralele fiziologice in creierul mare ci in trunchiul cerebral , partial in caverna centrala al celui de al treilea ventricol , partial in talamus , care mijloceste in calitate de legatura intre senzatii si viata instinctelor.Nu se poate nega viata psihica a animalului si nici chiar a plantelor , evident difera doar dimensiunea , in cazul plantei vb de impuls sensibil , la animale de instinct iar la Om de inteligenta practica , dar in fond au partial acelas punct de plecare . »

« Omul a gasit prilejul de a recunoaste( in faza animista a dezvoltarii umane) forte "psihice" , adica forte care nu pot fi sesizate cu simturile , mai ales cu vederea , dar care manifesta efecte neindoielnice si foarte puternice .Daca ne putem increde in marturia furnizata de limba vorbita , prototipul spiritualitatii ar fi dat de aerul in miscare , caci spiritul isi imprumuta numele de la suflarea vantului ( animus , spiritus, in ebraica :ruach , suflare) .Astfel , si descoperirea sufletului trece drept principiu spiritual in individ.Observatia a regasit aerul in miscarea in suflul omului , care inceteaza odata cu moartea : si astazi se spune ca cel care moare " isi da sufletul" . Odata cu acest proces a fost deschisa pentru om
imparatia spiritualitatii ; el era gata sa crediteze pe toate fenomenele din natura cu sufletul pe care l-a descoperit la sine ( zei,duhuri). » Totem si Tabu – S.Freud

Actele urmatoare sunt specifice spiritului : binele , iubirea , regretul , onoarea , fericirea , indoiala , hotararea libera ?

sunt foarte multe lucruri de discutat, asa ca eu zic sa o luam (o iei) pe rand, sistematic. altfel nu vom putea sa ne tinem strans de subiect si sa ajungem cat mai profund in miezul problemei.
las la libera ta alegere sa iti structurezi planul de tratare

in weekend o sa prezint planul de care avem nevoie :P ,

Ultima modificare de Shilo (23/12/05 12:46)

22/12/05 12:30

Shilo
membru

daca omul e doar materie, cum poate ceva spiritual ( cum ar fi Duhul Sfant) sa interactioneze cu el ?...ce se petrece, de fapt, cand o persoana se naste din nou ?...

omul nu este doar materie , evolutionismul sustie ca omul este doar materie , si tot evolutionismul refuza o diferenta ultima intre Om si animal , omul este materie suflet si spirit.

22/12/05 12:40

prodeus
membru

Accepti asadar ca cel putin marea majoritate din manifestarile comportamentului uman sunt determinate de cauze strict "materiale": nervoase, hormonale, etc. Vei spune ca sunt mai incuiat la minte, insa tot nu inteleg de ce faptul ca animalele nu pot intelege adevaruri metafizice le plaseaza intr-o sfera net inferioara omului, dotat cu suflet. si profesoara mea de filozofie din liceu si parintii mei si invatatorii de ocazii speciale din biserica la inmormantari tot pun problema asta cand e vorba de suflete : suntem constienti de noi, putem vorbi cu cuvinte, gandi abstract, deci suntem mai mult decat o masina. nu e valabil din punctul meu de vedere. si confuzia apare pentru ca refuzam sa intelegem despre ce e vorba de fapt. sa iau pe rand, "elementele specifice spiritului"

binele
probabil ai tot auzit de negarea conceptiei dualiste "bine pentru mine poate fi rau pentru altul". profesorul de scoala duminicala ar spune ca definitie "binele este voia lui Dumnezeu. Stiti copii, tot ce-i bine e alb, e in rai. Tot ce-i rau, e negru.." asa au aparut expresiile genul "muzica ori crestina, ori draceasca". sa o iau pe definitie. binele aduce ideea de favorabil. no, parca erai de acord cu mine la hedonism. Chiar daca investitia pare proasta, fac un bine pentru satisfactia interioara in speranta la "vacanta pe lumea ailalta". Ma mustra constiinta pentru ca asa a fost educata. Constiinta este cea care il mustra pe musulman cand refuza sa omoare un om in defavoarea interesului lui Allah. Ei, se intampla ca de cele mai multe ori durerea nu e o chestie favorabila organismelor umane, asa ca de mici in subconstient se editeaza ideea asta de prevenire. sunt muulte de spus despre bine, insa am nevoie de mai multe perspective si fatete ale intelesului sa pot explica.

iubirea
in momentul in care aceleasi persoane prezinta garantii superioare de proprie avantajare, e normal ca organismul sa isi manifeste un fel de atractie. E normal sa imi placa mai mult persoana care mai devreme sau mai tarziu imi da o acadea decat cea care nu vorbeste frumos pe internet.Nu numai acadele insa; mai poate fi vorba de siguranta, de nevoia autoafirmarii.. sau altele. Despre erotism nu cred ca e nevoie sa vorbesc: de ce oare vreau eu sa imi am aproape jumatatea. cum se face ca de aceeasi persoana se indragostesc mai multe persoane decat de altele? eu nu l-as numi destin. deviez mult insa.

regretul
cred ca am spus la iubire ce era de spus. pana la urma, totul se rezuma la schimb de interese. unei masini insa nu ii pare rau, vei spune, ci o masina va privi numai spre viitor(daca asa este programata). Aici va trebui sa intru mai mult in ideea de implicare emotionala. poti schimba interese la acelasi nivel, insa sa tii mai mult la anumite persoane. Unii pun mai mult suflet, altii mai putin. :) In primul rand, sunt convins ca e vorba de intensificarea circulatiei unor anumiti hormoni la persoanele sau in cazurile mai emotionale(nte). Spui ca iti iubesti tatal cand in dosarul lui din mintea ta ai ajuns inconstient la cancluzia ca ai mult de castigat in anumite domenii datorita lui. E mult de discutat, insa pentru ca vorbim de concepte abstracte incetatenite cotidian, ma voi informa mai mult.

onoarea
tine de autoafirmarea de care am spus. iti da un sentiment de superioritate cand o manifesti si fata de tine insuti(cand nu poti fi verificat) datorita cuvintelor "intotdeauna", "niciodata", "de fiecare data" care altfel te mustra constiinta sa le folosesti

fericirea
cred in filozofia endorfinelor. (vezi de ex http://www.youngagainforever.com/happiness.htm sau multe multe alte adrese cu detalii)

indoiala
e un joc intarziat de cuvinte si imagini proiectate difuz si continuu pe scoarta cerebrala in incercarea gasirii unei solutii viabile. Pana la urma, procesorul uman probabil ca lucreaza tot cu porti gen if, or, and, cum sunt la cele de pc in echivalentul lor organic. Prelucrarea informatiei se traduce in creier prin transformarea energiei dintr-o forma in alta(fluxul electric ce excita din aproape in aproape sau saltatoriu celulele bazat pe concentratiile diferite intra si extracelulare de ioni de sodiu si potasiu), marirea/micsorarea ei (cum e de ex in sistemul de oscioare din urechea medie).. nu cu mult timp in urma citii despre un experiment cu un titlu de-o schioapa "Masina de citit ganduri". Reusisera oamenii de stiinta sa decodeze o imagine proiectata cortical. Altfel spus, au recuperat in mare parte din creier imaginea pe care subiectul o vedea in timpul experimentului. asta nu spune multe, nu ai spus ca vederea este caracteristica a sufletului, insa e o dovada a naturii "gandurilor"

hotararea libera
nu exista. suntem o insiruire de elemente cu energii ce le tot influenteaza continuu. Crezi ca ai luat decizia perfecta neinfluentat de nimeni sau de nimic? te inseli. simplu, si ideea asta e aproape o axioma in determinism.

Ultima modificare de prodeus (30/12/05 21:11)

30/12/05 20:26

prodeus
membru

constienta de sine
evaluarea la un moment dat (mai bine zis pe o perioada infinit de scurta) a tuturor stimulilor exteriori si interiori (banuiesc ca gandurile sunt pana la urma un fel de simulare a unor realitati, o jonglare cu imagini, sentimente din trecut ce pot avea relevanta in prezent sau viitor pentru organism). Nu reusesc sa inteleg cum de ma pot gandi "la mine", pentru ca de fapt nici nu fac asta. ci procesorul prelucreaza informatii preluate din natura imediat inconjuratoare care este constituita din trup, cu toate implicatiile din trecut. As putea considera ca un picior e un accesoriu, nu face parte din "sine", as putea mai cu greu sa-mi imaginez viata total lipsita de vreun simt (din cele 5) incepand dint-un moment ulterior nasterii, insa fara cap nu, pentru ca e legat totul de tipurile de memorie. oricum...

gandirea in cuvinte si cea abstracta e rezultatul selectarii invatate de creier a elementelor relevante pentru sine. de cate ori te-ai gandit azi la ce temperatura aveai in varful gleznei? probabil niciodata. insa ai tot prelucrat informatii vizuale sau auditive (daca imi e permisa expresia). si animalele pot face asta, si pot invata si semnificatii si probabil ca pot compune si fraze in felul lor, si experimente si dovezi in sensul asta au tot fost gasit incontinuu de evolutionisti cu primate, delfini, sau multe altele.

Ultima modificare de prodeus (30/12/05 20:44)

30/12/05 20:27

Shilo
membru

Vei spune ca sunt mai incuiat la minte, insa tot nu inteleg de ce faptul ca animalele nu pot intelege adevaruri metafizice le plaseaza intr-o sfera net inferioara omului,

raspunsul la intrebarea enuntata de mine se gaseste in raspunsurile date de tine , Animalele sunt capabile de iubire , regret , onoare , bine , fericire , hotarare libera ?

ai spus ca hotararea libera nu exista , intr-adevara ea nu exista in lumea plantelor si a animalelor , dar la om exista , de ex  se intampla ca un necunoscut sa-si de-a viata pentru alti necunoscuti , sunt nenumarate ex  in acest sens, oameni care nu se cunosc intre ei , dar trec impreuna printr-o tragedie  sunt gata sa se sacrifice ei in locul altor oameni . Oamenii care fac asemenea gestruri  exprima un act deliberat , sunt constienti de faptul ca se duc singuri la moarte pentru a salva vietile altor oameni , pe care nici macar nu ii cunosc , acest exercitiu trist este hotarare libera .

Ultima modificare de Shilo (31/12/05 11:42)

31/12/05 10:45

Shilo
membru

prodeus am inteles in mare care sunt ideile tale despre suflet , dar sa stii ca sufletul(duhul) este cu totul altceva decat spiritul , argumentele prezentate de tine vizeaza doar aspectul in care este implicat conceptul de spirit , e foarte adevarat ca teologia crestina este deficitara cand  face o separatie intre duh si suflet , separare care are la baza o idee filozofica pe care Pavel a "cules-o" din filozofia antica despre suflet ( aristotel ,platon , philon) .Crestinismul neoprotestant admite aceasta separare a duhului de suflet , personal o consider cat se poate de falsa , mai ales ca in aceasta teologie conceptul de suflet este confuz , uneori  fiind prezentat ca spirit alteori ca duh . Personal cred ca omul primeste Duh(suflet) de la D-zeu , intelectul in ideologia sacrului prost modern este spiritul , prin spritit omul este capabil de procesele volitionale, intelectuale , afective . Omul din punctul meu de vedere are duh , spirit (intelect) si trup .

Ultima modificare de Shilo (31/12/05 11:38)

31/12/05 11:04

prodeus
membru

cred ca animalele sunt capabile de toate intr-o mai mica sau mai mare masura chiar daca oarecum subiectiv. (exceptand bineinteles concep[tul de hotarare libera pe care cred ca nu il intelegi din moment ce ii exprimi existenta (in felul asta). sau poate nu inteleg eu.

daca inca nu ai de gand sa imi infirmi orice idee si implicit orice consecinta a viziunii mele, inca astept planul tau.
oricum, inca astept sa fiu combatut. m-ar face mai fericit si mi-ar fi mai eficient sa fiu luat pe sectiuni, pentru ca am expus destul de multe informatii.

01/01/06 01:30

Shilo
membru

cred ca animalele sunt capabile de toate intr-o mai mica sau mai mare masura chiar daca oarecum subiectiv.

asta e tare , sa inteleg ca tu sustii ceea ce afirma evolutionismul , care respinge o diferenta ultima intre om si animal  .

exceptand bineinteles concep[tul de hotarare libera pe care cred ca nu il intelegi din moment ce ii exprimi existenta (in felul asta). sau poate nu inteleg eu.

**Omul este fiinta vie , care datorita spiritului sau – dominand si suprimand impulsurile prin imagini perceptive si reprezentari , adica refuzandu-si hrana – poate sa se raporteze principial ascetic la viata sa, de care se ingrozeste cu violenta. Comparat cu animalul, care spune realitatii intodeauna DA – chiar si acolo unde o detesta si fuge  de ea – Omul este cel ce poate spune NU , ascetul vietii, vesnicul protestatar impotriva oricarei realitati pure . Max Scheler **

eu ti-am dat un ex simplu , daca nu l-ai inteles e problema ta , oricum faptul ca tu ai spus ca nu exista  hotarare libera , ma face sa cred ca nu ai inteles despre ce este vorba , mai sus ai spus ca nu exista deosebiri fundamentale intre animal si om ("cred ca animalele sunt capabile de toate intr-o mai mica sau mai mare masura" ) , io acuma te intreb : cate animale cunosti care au onoare sau au constiinta regretului , a iubirii sau a binelui ?

daca inca nu ai de gand sa imi infirmi orice idee si implicit orice consecinta a viziunii mele,

ceea ce ai spus tu despre hotarare libera , regret , iubire , bine este intr-o mare masura fals .Binele nu este "Chiar daca investitia pare proasta, fac un bine pentru satisfactia interioara in speranta la "vacanta pe lumea ailalta" , binele este specific omului ,  iar exercitatea lui nu implica o recompensa prezenta sau viitoare , sunt oameni care nu cred in viata de apoi , dar acest lucru nu ii constrange sa nu faca "bine".

oricum, inca astept sa fiu combatut. m-ar face mai fericit si mi-ar fi mai eficient sa fiu luat pe sectiuni, pentru ca am expus destul de multe informatii.

intr-adevar ai prezentat multe informatii utile , o sa fii combatut ,  in urmatoarele saptamani o sa prezint obiectiile mele , pana atunci iti doresc un an nou plin de realizari in plan profesional si personal .   La multi ani !

Ultima modificare de Shilo (05/01/06 13:59)

01/01/06 13:47

dave4jc
membru

Inregistat: 24/03/05

dave4jc a scris:

prodeus, as dori sa aud un raspuns si de la tine

02/01/06 03:15

prodeus
membru

dave4jc, ti-am raspuns pe mail

08/01/06 14:04

april
admin forum

Inregistat: 15/10/05
De ce nu aici? Poate ii interesa si pe altii raspunsul....

As propune sa discutam mai mult din perspectiva biblica. Doar suntem aproape toti crestini si Cuvantul lui Dumnezeu ar trebui sa fie autoritatea suprema in viata noastra.

08/01/06 15:08

Shilo
membru

ti-am raspuns pe mail

mai bine ai raspunde aici .

10/01/06 16:32

Shilo
membru

Perspectiva Biblica sustine ca omul este format din trup,suflet si duh , argumentele care sustin teoria tricotomista  sunt : Apostolul Pavel face o distinctie intre suflet si duh I Tes.5:23 ; Evr.4:2. Un alt argument este prezentat de faptul ca omul este " dupa chipul si asemanarea" lui D-zeu , si atunci cand se vb de Sfanta treime se poate vb si de o trinitatea omeneasca , trup , suflet si duh

Ultima modificare de Shilo (10/01/06 16:52)

10/01/06 16:50

Shilo
membru

Duh

In limba romana exista doi termeni care definesc un singur cuvant : Spirit (cuvant de origine latina ) si Duh (cuvant de origine sclava) . Spiritul reprezinta "suflarea de viata primita de la D-zeu " ( Iov.32:6) . Spiritul este impulsul superior care declanseaza toate functiile sufletesti . Spiritul este centru de legatura intre Om si D-zeu. Spiritul are doua functii : Credinta si Costiinta , prin constiinta omul poate sa aleaga intre bine si rau .

Ultima modificare de Shilo (10/01/06 17:03)

10/01/06 17:02

Shilo
membru

Suflet

Sufletul (pysche in greaca , nephesh in ebraica) reprezinta personalitatea individului ,  in Biblie sunt nenumarate ex unde notiunea de persona , individ este inlocuita cu notiunea de suflet ( I Petru 3:10 , Gen.46:27; Deut.10:22) . Duhul si Sufletul supravietuiesc mortii , ele reprezinta forma nemateriala a individului.

10/01/06 17:09

prodeus
membru

ca sa bucur tot romanul
"Nu intentionez cel putin in viitorul apropiat sa studiez posibilitatea existentei si naturii lui Dz sau Ds. Accept ca sunt portiuni din natura sau fenomene pe care nu le vom putea intelege niciodata pentru ca intr-o multitudine de probleme cu o infinitate de necunoscute e imposibil sa rezolvi totul. Ceea ce combat aici cu Shilo ( si eventual daca mai vrea sa intre cineva e binevenit indiferent de conceptii) sunt ideile generale despre suflet, despre care chiar el spunea ca sunt deficitare. Si nu ma refer doar la sufletul crestin. Doar vom pune accent pe descrierea din doctrina asta.
Asadar, cum anume interactioneaza Ds? e foarte probabil sa nu inteleg vreodata nici macar esentialul pentru ca vb aici nu despre o forta oarecare limitata nici despre o persoana.
Ce se petrece cand te nasti din nou? aici cred ca se poate combate la nivel psihologic. Daca vei merge la o biblioteca judeteana sau aici, la cea nationala, la fisier/sectiunea religie/ ateism vei gasi o multime de carti ce combat crestinismul si trateaza bineinteles si sectiunea asta. Studii au fost publicate si pe internet, sunt sigur, insa nu e problema mea sa am ocup de asta, ci prefer sa cred ca exista un Dumnezeu care poate influenta lumea materiala si societatea intr-un mod pe care nu il pot cunoaste."
dave, stiu ca nu e chiar copy/paste, insa vei observa aceleasi idei
april, imi pare rau pentru tine. propunerea mea a fost ceva mai practica. insa poti daca vrei sa vii cu argumente. din cate stiu eu insa, sunt peste 800 versete ce pomenesc despre ideea de suflet. Succes
shilo, inca astept combaterile tale. incep indata sesiunea si voi avea mult mai mult timp sa citesc decat sa scriu. imediat insa in vacanta de o saptamana promit sa ajung din urma.

15/01/06 14:38

april
admin forum

Inregistat: 15/10/05
Nu inteleg de ce iti pare rau pentru mine......
Eu am propus subiectul, dar discutia e libera... am facut o propunere, daca vreti, tineti cont de ea, daca nu, nu.
Spor la postat.

Ultima modificare de april (16/01/06 17:21)

15/01/06 14:58

fineas
Exclus

Inregistat: 11/01/06
Psalmul 139;13-19.shalom!!

16/01/06 16:59

Pagini:  1 2 3 4 5 6    

Felicitari Craciun, Felicitari cu ocazia Craciunului si Anului Nou, Felicitari electronice de sarbatori, Felicitari cu mesaj crestin Nasterea Domnului, Mesaje sarbatori de iarna, Urari de Anul nou, Urari sarbatori
felicitari electronice mesaj inviere felicitari sfintele pasti felicitare online pentru pasti felicitari crestine cu mesaj din Biblie felicitare cu mesaj de inviere felicitare cu mesaj de inviere felicitare crestina verset biblic inviere
Mergeti la