TANARCRESTIN.net

Forum | Regulament | Cautare | Inregistrare | Login

Nu esti conectat.

tcForum/Stiinta si/sau religie?/Ce este omul? Din ce este format omul? Moderat de +Archangel+, Old  
Autor
Mesaje Pagini:  1 2 3 4 5 ... 6
Shilo
membru

Inregistat: 24/10/05

Nu eşti destul de clar în ceea ce spui, cel puţin pentru mine.
De ce acum nu mai reprezintă? A reprezentat odată şi acuma a dispărut în neant această calitate?
  De ce ar trebui să aibă omul o altă istorie decât cea cunoscută? Orice lucru creat de Dumnezeu are un început, deci o istorie. Îngerii, cosmosul, materia, ceea ce ţine de imaterial, toate sunt creaţia lui Dumnezeu. Ar trebui şi istoria lor să fie diferită de cea care este?

Avem o istorie a omului care a renuntat la D-zeu (partial) , e vb de istoria umanitatii in care sunt pastrate tablourile care arata ce este omul fara D-zeu dar care pretinde ca este "creatia lui D-zeu" , chiar si crestinismul religia iubirii aproapelui este in acelas timp religia dezagregarii. Daca Omul este "creatia lui D-zeu" atunci toate actele sale nu sunt decat fiintari ale divinitatii , ori "Omul" prin ceea ce face este intr-un dezacord total cu ceea ce afirma Biblia despre el "creatia lui D-zeu" . Omul pe care D-zeu la dorit "moare" odata cu anecdota descrisa in Geneza:3 . Noi nu suntem vrednici de afirmatia "Sã facem om dupã chipul Nostru, dupã asemãnarea Noastrã" faptele omului desfiintiaza orice asemanare intre Om si providenta.

23/11/05 16:16

filip
membru

Inregistat: 27/04/05
Hmmm... poate ar trebui atunci o definire a termenului la care facem referire când vorbim în general de "OM".

Pentru că dacă ne referim la omul creat direct de Dumnezeu, nu ne putem referi decât la cuplul Adam şi Eva. În toţi ceilalţi oameni, Dumnezeu acţionează ca participant indirect, oamenii făcându-şi intrarea în lume prin actul proceării dintre două persoane de sex opus.

Însă o oglindă murdară, spartă, ciobită, rămâne totuşi o oglindă, îşi păstrează funcţia de a oglindi, chiar şi dacă din configuraţia aceea moleculară cristalină nu rămâne decât un atom care să mai îndeplinească funcţia propriu-zisă. Ea va oglindi în proporţie de 99% sau de 10 la puterea -31 la sută, dar tot va oglindi.

La fel şi omul, în toate timpurile, în toate condiţiile, fiind rezultatul creaţiei directe a lui Dumnezeu, tot va păstra în el ceva din amprenta originală, ceva din Dumnezeu.

Nu este vorba de vrednicia noastră, ci de planul Constructorului, care ne-a făcut aşa. Chiar şi ultimul gunoi de om: violator, hoţ, ucigaş, homosexual sau orice ar fi, poartă în el o inscripţie "made by God", lucru care de altfel îl califică să ceară răscumpărarea prin jertfa Domnului Isus Hristos, al doilea Adam, singurul de altfel vrednic şi care S-a ridicat la standardele dorite de Dumnezeu în momentul creaţiei omului. Şi, de altfel, dacă ar fi să ne luăm după predestinare, singurul care a fost destinat să ajungă acolo, restul fiind destinaţi pentru eşec.

23/11/05 22:52

Site web  
Shilo
membru

Şi, de altfel, dacă ar fi să ne luăm după predestinare, singurul care a fost destinat să ajungă acolo, restul fiind destinaţi pentru eşec

Poate Modelul pe care il urmam este prea inalt pentru noi , materia inlantuie spiritul , orice evadare este doar temporara niciodata devinitiva atat timp cat avem constiinta despre materie , trup.

Pavel spune ca omul este format din corp, suflet si spirit (sama , psyche,pneuma) .

Oare sprirtul cand nu mai este ingradit de materie (corp) mai are constiinta evenimentelor trecute , daca da , ce evenimente ar retine spiritul dintr-o viata in care confruntarea cu materia este decisiva din punct de vedere religios si decisiva si pentru destinul sau , nemuritor in rai sau iad . In ce masura este dreapta o condamnare eterna a omului din partea lui D-zeu din moment ce el traieste un numar limitat de ani ?

Ps. Lupea_Filip frumos avatar :p

24/11/05 21:28

april
admin forum

Inregistat: 15/10/05
Shilo,

Pe mine ma depaseste discutia cu tine....am impresia ca nu faci decat sa citezi filosofi celebri si sa contrazici ce spun ceilalti....
Am scris la " Noi, cei de pe forum..." ca esti crestin. Am o intrebare pentru tine : in calitate de crestin, care este autoritatea dupa care ar trebui sa-ti formezi convingerile? Biblia sau filosofia? Cum se impaca cele doua? Gfod propunea sa se deschida un nou topic despre filosofie....poate il deschizi tu...

Si poate ne raspunzi cu cuvintele tale la intrebarea "Ce este omul?" si "Din ce este format omul?" Ce crezi tu despre suflet si duh......si pe ce iti bazezi credinta asta....

Ultima modificare de april (25/11/05 19:58)

25/11/05 19:57

Shilo
membru

Pe mine ma depaseste discutia cu tine....am impresia ca nu faci decat sa citezi filosofi celebri si sa contrazici ce spun ceilalti....

posibil .... , oricum demersul meu nu era de a contrazice pe cineva , demersul meu era unul simplu , a aduce contraargumente la argumentele prezentate de tine.

Am o intrebare pentru tine : in calitate de crestin, care este autoritatea dupa care ar trebui sa-ti formezi convingerile? Biblia sau filosofia?

Biblia .

Cum se impaca cele doua?

foarte bine , dovada nenumaratii filozofi crestini , care au influentat teologia crestina , iar primul mare filozof crestin (pentru mine ) este Pavel.

Si poate ne raspunzi cu cuvintele tale la intrebarea "Ce este omul?" si "Din ce este format omul?" Ce crezi tu despre suflet si duh......si pe ce iti bazezi credinta asta....

Omul este un calator intre doua abisuri !

Omul este inainte de toate "spritusl" si " caro" , suflet si carne !

Pentru mine nu exista decat Spirit si Materie  .

25/11/05 20:35

gfod
membru

Inregistat: 21/03/05
Stii, april, poate parea de neinteles, dar uneori, cand vrei sa "te infiltrezi" in lumea necrestina, sa poti purta o conversatie cu un intelectual, sau sa ajungi la ateii ingamfati, incepi sa dai impresia ca esti un mare sceptic, si toti cred ca esti un ghita-contra, care a cazut de la Har(sau cum se traduce asta din engleza....fallen from grace). Eu am fost surprins de multe ori cand mi-am dat seama ca in gandire pot fi mai sceptic si ateu decat un necrestin, dar totusi eu cred in continuare, si indoielile ce-l privesc pe Dumnezeu tin de trecut. La fel cum pocaitii sunt obisnuiti sa foloseasca un limbaj de lemn si plin de clisee si expresii arhaice luate direct din Biblie - si ne complacem in exprimarea asta tare evlavioasa, tot asa si un om care-si petrece mare parte din timp incercand sa inteleaga marile filosofii ce au miscat lumea asta, ramane cu limbajul ala din carti. e vreo problema...? nu cred....

25/11/05 21:03

Site web  
april
admin forum

Shilo a scris:

demersul meu nu era de a contrazice pe cineva , demersul meu era unul simplu , a aduce contraargumente la argumentele prezentate de tine.

Hm..nu contrazici pe cineva, aduci doar contraargumente la cele prezantate de mine....?

Omul este un calator intre doua abisuri !

Ce abisuri? De unde ai definitia asta? Din Biblie?

Omul este inainte de toate "spritusl" si " caro" , suflet si carne !

Pentru mine nu exista decat Spirit si Materie  .

Inainte de toate...si apoi?

spiritus si caro = suflet si carne= Spirit si Materie...?

Adica suflet = spirit?

Ultima modificare de april (25/11/05 21:06)

25/11/05 21:04

Shilo
membru

Si ce mai este omul?

materie sau "fire" .

Ultima modificare de Shilo (25/11/05 21:14)

25/11/05 21:14

Shilo
membru

Ce abisuri? De unde ai definitia asta? Din Biblie?

as vrea sa cred ca este definitia mea , dar sunt sigur ca cineva inaintea mea a mai esuat pe insula unde eu am descoperit eu aceasta afirmatie .
Abisurile reprezinta neantul din care venim si spre care ne indreptam , intre doua abisuri sta suspendata viata .

Ultima modificare de Shilo (25/11/05 21:26)

25/11/05 21:19

april
admin forum

Ok; Shilo...hai ca renunt....orice as zice, tot mi-o intorci...

Si gfod, ideea mea era ca discutam mai mult din perspectiva biblica...si inteleg ca Shilo, fiind student la filosofie, are un anumit limbaj ...e ok...nu trebuie sa-l inteleg eu neaparat...

Ultima modificare de april (25/11/05 21:26)

25/11/05 21:26

Shilo
membru

Ok; Shilo...hai ca renunt....orice as zice, tot mi-o intorci...

Si gfod, ideea mea era ca discutam mai mult din perspectiva biblica...si inteleg ca Shilo, fiind student la filosofie, are un anumit limbaj ...e ok...nu trebuie sa-l inteleg eu neaparat...

am inteles april obiectia adusa de tine  e foarte pertinenta , imi cer scuze pentru neplacerile provocate, promit sa renunt la limbajul care te deranjeaza pe tine .

Sa discutam din perspectiva biblica .

25/11/05 21:38

april
admin forum

Nu e vorba ca ma deranjeaza ....nu il inteleg...dar eu nu sunt singura pe forumul asta...si fiecare e liber sa se exprime...liber...

Si ok, sa discutam din perspectiva biblica :)...

Ultima modificare de april (25/11/05 22:34)

25/11/05 21:53

Shilo
membru

Duhul ( spiritul ), dimpotriva, ar fi partea superioara a fiintei omenesti. El este cel care intra in relatie cu Dumnezeu. Duhul omului nepocait este "mort". In clipa nasterii din nou, revarsarea Duhului Sfant il readuce la viata si-i reda capacitatea de a intra in comunicare cu Dumnezeu.

Eu cred ca Duhul nu este o entitate distincta de spirit , de fapt atunci cand Duhul este trezit la viata de Sfantul Duh , spiritul se imbogateste si  acumuleaza o imensa experienta mistica , nu stiu daca cuvantul mistic defineste aceasta experienta ,dar e singurul pe care l-am gasit.Duhul pentru mine este  un atribut al spiritul , iar spiritul are functiile duhului si spiritului asa cum le-ai descris tu .

Ultima modificare de Shilo (25/11/05 22:35)

25/11/05 22:33

april
admin forum

Ce intelegi tu de fapt prin duh si spirit? Eu stiam ca sunt de fapt acelasi lucru ...ca sunt doua cuvinte sinonime...
Si sufletul? Poate incerci sa spui ca sufletul si duhul/spiritul ar fi acelasi lucru?

25/11/05 22:43

Shilo
membru

Ce intelegi tu de fapt prin duh si spirit? Eu stiam ca sunt de fapt acelasi lucru ...ca sunt doua cuvinte sinonime...
Si sufletul? Poate incerci sa spui ca sufletul si duhul/spiritul ar fi acelasi lucru?

pentru mine duhul reprezinta doar mecanismul prin care Spiritul,Sufletul este trezit la viata , nu cred ca cuvantul "duh" este potrivit pentru a desemna ceea ce spun eu .
Daca Suflet, Duh si Spirit sunt acelas lucru , atunci este o mare eroare sa le prezentam ca fiind distincte , cand ele de fapt sunt sinonime asa cum ai spus si tu .

25/11/05 22:53

april
admin forum

Am spus ca duh si spirit sunt de fapt doua cuvinte sinonime care desemneaza acelasi lucru...iar sufletul este altceva....nu intelesesem ce ai vrut tu sa spui...

25/11/05 22:59

filip
membru

Shilo a scris:

Eu cred ca Duhul nu este o entitate distincta de spirit

Nu facem aici o confuzie de traducere? Din cele ce am studiat până acum am rămas cu impresia că ceea ce s-a tradus prin "spirit" în limbile anglo-americane s-a tradus, cel puţin în română prin "duh". Iar mai apoi, sub influenţa traducerilor şi materialelor teologice occidentale cuvântul "spirit" şi-a făcut simţită din ce în ce mai mult prezenţa şi în literatura teologică şi în bisericile româneşti. Aşa că, în mod normal, nu ar exista vreo distincţie între duh şi spirit, aceşti doi termeni fiind doar două versiuni de traducere a unui termen. E de discutat de ce sunt două versiuni în limba română. Poate din motive istorice, poate din motive de influenţe orientale/occidentale.

Paranteză: Dacă stau să mă gândesc, odată am fost confruntat cu traducerea engleză a cuvântului porumbel în Bibliile anglo-americane. Când e vorba de un simbol al Duhului Sfânt, ei îl traduc prin "dove" (Mt. 3:16). Cînd e vorba de un porumbel simplu (de jertfă, de ex.) îl traduc prin "pigeon" (Lev. 12:6). Deşi în ebraică, este unul şi acelaşi cuvânt (dicţionarul Strong -3123  yownah (yo-naw')). În română "dove" ar putea fi tradus şi ca hulub. Acuma eu nu prea sunt familiarizat cu semnificaţia literară, dar poate hulub ar sublinia mai mult dragostea, sau aşa ceva.
Închid paranteza.

Shilo, am observat în general că susţii existenţa doar a spiritului şi a materiei. Şi ai vorbit undeva despre trup, ca de o încătuşare a spiritului. Am doar o atenţionare, reamintind de ereziile care circulau chiar în vremurile de bătrâneţe ale apostolului Ioan, care spuneau că omul trebuie să scape cât mai curând de materia asta păcătoasă, ca să ajungă la desăvârşirea care locuieşte doar în spirit. Să nu uităm că Isus, după înviere a luat un trup, şi că şi nouă ni se promit trupuri de slavă, la sfârşit. Poate aceste truprui nu vor proveni din materia moleculară care compune pământul acum, dar din materie tot vor fi.

25/11/05 23:07

Site web  
Shilo
membru

am observat în general că susţii existenţa doar a spiritului şi a materiei. Şi ai vorbit undeva despre trup, ca de o încătuşare a spiritului. Am doar o atenţionare, reamintind de ereziile care circulau chiar în vremurile de bătrâneţe ale apostolului Ioan, care spuneau că omul trebuie să scape cât mai curând de materia asta păcătoasă, ca să ajungă la desăvârşirea care locuieşte doar în spirit. Să nu uităm că Isus, după înviere a luat un trup, şi că şi nouă ni se promit trupuri de slavă, la sfârşit. Poate aceste truprui nu vor proveni din materia moleculară care compune pământul acum, dar din materie tot vor fi.

personal nu cred ca se poate vb de materie atunci cand D-zeu promite "trupuri de slava" , D-zeu spune clar ca materia va fi distrusa .Poate "materia" de care vb tu are cu totul alte nuante decat materia pe care o cunoastem noi.

cand m-am referit la "inlantuirea spiritului de catre materie " , am avut in vedere faptul ca spiritul neincetat cauta sa se desprinda de organic , dar aceasta despartire se realizeaza definitiv cand pasim in eternitate . Uneori in timpul vietii pret de cateva secunde reusim sa decuplam materia pentru a lasa loc liber spiritului .

25/11/05 23:31

Shilo
membru

Am spus ca duh si spirit sunt de fapt doua cuvinte sinonime care desemneaza acelasi lucru...iar sufletul este altceva....nu intelesesem ce ai vrut tu sa spui...

De ce crezi ca exista diferente intre Duh,Spirit si Suflet ?

25/11/05 23:33

filip
membru

Shilo a scris:

personal nu cred ca se poate vb de materie atunci cand D-zeu promite "trupuri de slava", D-zeu spune clar ca materia va fi distrusa

Dacă i-o atribui lui Dumnezeu, poţi să dai referinţe biblice la acestă afirmaţie a ta?

shilo a scris:

Poate "materia" de care vb tu are cu totul alte nuante decat materia pe care o cunoastem noi.

Materia, indiferent de "nuanţe", tot materie este.
Apocalipsa 21:1
Apoi am văzut un cer nou şi un pământ nou; pentru că cerul dintâi şi pământul dintâi pieriseră, şi marea nu mai era.

shilo a scris:

cand m-am referit la "inlantuirea spiritului de catre materie " , am avut in vedere faptul ca spiritul neincetat cauta sa se desprinda de organic, dar aceasta despartire se realizeaza definitiv cand pasim in eternitate.

Îmi pare rău, dar ceea ce a căpătat Isus după înviere a fost un trup în toată regula, nu o "formă imaterială":

„Pe când vorbeau ei astfel, însuşi Isus a stat în mijlocul lor, şi le-a zis: „Pace vouă!” Plini de frică şi de spaimă, ei credeau că văd un duh. Dar El le-a zis: „Pentru ce sunteţi tulburaţi? Şi de ce vi se ridică astfel de gânduri în inimă? Uitaţi-vă la mâinile şi picioarele Mele, Eu sunt; pipăiţi-Mă şi vedeţi: un duh n-are nici carne, nici oase, cum vedeţi că am Eu.” (Şi după ce a zis aceste vorbe, le-a arătat mâinile şi picioarele Sale.) Fiindcă ei, de bucurie, încă nu credeau, şi se mirau, El le-a zis: „Aveţi aici ceva de mâncare?” I-au dat o bucată de peşte fript şi un fagur de miere. El le-a luat, şi a mâncat înaintea lor.“ (Luca 24:36-43)

shilo a scris:

Uneori in timpul vietii pret de cateva secunde reusim sa decuplam materia pentru a lasa loc liber spiritului .

Ce vrei să spui prin "decuplarea materiei"?

Ultima modificare de Lupea_Filip (26/11/05 19:38)

26/11/05 19:37

Site web  
filip
membru

Shilo a scris:

De ce crezi ca exista diferente intre Duh,Spirit si Suflet ?

Duh şi spirit am mai spus, şi repet, par să fie unul şi acelaşi lucru.
Despre faptul că între Duh şi Suflet există o diferenţă, a mai fost postat citatul, dar se pare că nu l-ai observat:
Evrei 4:12
Căci Cuvântul lui Dumnezeu este viu şi lucrător, mai tăietor decât orice sabie cu două tăişuri: pătrunde până acolo că desparte sufletul şi duhul, încheieturile şi măduva, judecă simţirile şi gândurile inimii.

26/11/05 19:41

Site web  
Shilo
membru

Dacă i-o atribui lui Dumnezeu, poţi să dai referinţe biblice la acestă afirmaţie a ta?

Materia, indiferent de "nuanţe", tot materie este.
Apocalipsa 21:1
Apoi am văzut un cer nou şi un pământ nou; pentru că cerul dintâi şi pământul dintâi pieriseră, şi marea nu mai era.

Un "cer nou" si "pamant nou" nu este sinonim cu un "cer vechi si un pamant vechi" . Daca ar fi asa atunci ar fi absurda distrugerea pamantului vechi.

Îmi pare rău, dar ceea ce a căpătat Isus după înviere a fost un trup în toată regula, nu o "formă imaterială":

Eu nu am vb de Iisus , eu am vb despre oameni in general , m-am referit la faptul ca omul nu stie decat foarte putine lucruri despre ceea ce ar putea sa pastreze atunci cand el nu mai este trup si suflet si este numai suflet . Ce amintiri ar putea avea un suflet ?

" Cei vii, în adevãr, mãcar stiu cã vor muri; dar cei morti nu stiu nimic, si nu mai au nici o rãsplatã, fiindcã pânã si pomenirea li se uitã.
9:6 Si dragostea lor, si ura lor, si pizma lor, de mult au si pierit, si niciodatã nu vor mai avea parte de tot ce se face sub soare.
"

Fragmentul de mai sus sustine faptul ca Omul dupa ce moare nu mai are constiinta evenimentelor trecute din viata sa. In iudaismul primitiv nu a existat niciodata o continuare a "vietii" dupa moarte.

Ce vrei să spui prin "decuplarea materiei"?

Decuplarea materiei permite  anumite experiente mistice , sau in limbaj psihologic , stari de constiinta schimbate .Prin "decuplarea materie" fac referire la diferite exercitii spirituale care se succed in mental materiei, aceasta succesiune permite detronarea "materiei si lumii materiale " din centrul gandirii noastre si instaurarea unei contemplatii religioase.Aceste fenomene  dovedesc ca omul  poate sa piarda temporar contactul cu materia , totul petrecandu-se la nivel mental .Omul   poate sa se apropie de o lume pe care multa vreme doar a incercat sa o sesizeze , fara a fi capabil de a ramane definitv  in lumea spirituala atat timp cat el este format din  materie si spirit sau carne si spirit.

Ultima modificare de Shilo (27/11/05 10:36)

27/11/05 09:59

Shilo
membru

Duh şi spirit am mai spus, şi repet, par să fie unul şi acelaşi lucru.
Despre faptul că între Duh şi Suflet există o diferenţă, a mai fost postat citatul, dar se pare că nu l-ai observat:
Evrei 4:12
Căci Cuvântul lui Dumnezeu este viu şi lucrător, mai tăietor decât orice sabie cu două tăişuri: pătrunde până acolo că desparte sufletul şi duhul, încheieturile şi măduva, judecă simţirile şi gândurile inimii.

Fragmentul citat de tine nu prezinta nici un argument  asupra faptului ca Sufletul si Duhul ar fi entitati distincte. De fapt fragmentul transmite altceva , mai exact influenta exercitata de platonism si aristotelism asupra Noului Testament .Notiunile de "sama , psyche si pneuma" integrate  de Pavel in crestinism sunt conceptele cu care a lucrat Aristotel in tratatul sau "Despre Suflet" , evident exista diferenta semnificative , dar structura este asemanatoare.

Ultima modificare de Shilo (27/11/05 10:38)

27/11/05 10:16

filip
membru

Shilo a scris:

Un "cer nou" si "pamant nou" nu este sinonim cu un "cer vechi si un pamant vechi" . Daca ar fi asa atunci ar fi absurda distrugerea pamantului vechi.

Distrugerea unui cer vechi şi a unui pământ vechi nu este egal cu distrugerea MATERIEI. Dacă va ma exista un cer nou şi un pământ nou înseamnă că va mai exista şi materie. Chiar dacă o parte din ea va fi distrusă.

shilo a scris:

Eu nu am vb de Iisus , eu am vb despre oameni in general , m-am referit la faptul ca omul nu stie decat foarte putine lucruri despre ceea ce ar putea sa pastreze atunci cand el nu mai este trup si suflet si este numai suflet . Ce amintiri ar putea avea un suflet ?

Apocalipsa 6:10
Ei strigau cu glas tare, şi ziceau: „Până când, Stăpâne, Tu, care eşti sfânt şi adevărat, zăboveşti să judeci şi să răzbuni sângele nostru asupra locuitorilor pământului?”

Eşti de acord că aici se vorbeşte şi despre aminitirile unor oameni morţi? Dacă n-ar avea amintiri de unde ar şti cine i-a omorât?

shilo a scris:

" Cei vii, în adevãr, mãcar stiu cã vor muri; dar cei morti nu stiu nimic, si nu mai au nici o rãsplatã, fiindcã pânã si pomenirea li se uitã.
9:6 Si dragostea lor, si ura lor, si pizma lor, de mult au si pierit, si niciodatã nu vor mai avea parte de tot ce se face sub soare."

Aici nu se vorbeşte nicăieri de mântuire. Aceste fragmente din Eclesiastul le-ai scos din contextul întregii cărţi Eclesiastul, ca să nu vorbesc de contextul imediat din care fac parte, şi le foloseşti ca pretext pentru o erezie gravă, combătută chiar şi de Isus, şi în care credeau saducheii - că după moarte nu mai este nimic.
Dacă iei ca argumente teologice deznădejdile exprimate de Eclesiat înainte de recunoaşterea mântuirii şi dreptăţii lui Dumnezeu ca şi contraargument la toate deznădejdile sale, atunci mai degrabă te vei îndepărta de adevărurile lui Dumnezeu, decât să te apropii de ele.

Pe lângă versetul din Apocalipsa mai pot să-ţi dau încă multe versete ca argumente pentru înviere, starea conştientă a oamenilor înainte şi după, judecată, viaţa viitoare. Dar ai şi tu Biblie şi poţi să le cauţi. Dacă crezi că descoperi tot felul de "chei mistice" în tot felul de fragmente scoase din context, te înşeli singur. Şi alţii au mai facut-o. Măcar nu-i induce şi pe alţii în eroare cu ele.

shilo a scris:

In iudaismul primitiv nu a existat niciodata o continuare a "vietii" dupa moarte.

Susţineai că nu ai stat de vorbă cu Isus. Ai stat cumva de vorbă cu "iudeii primitivi"?
Ca şi contraargument la cele ce le-ai scris aici, chiar Isus a citat din Vechiul Testament unde Dumnezeu a zis că "El e Dumnezeul lui Avraam, Isaac şi Iacov". Vezi exegeza lui Isus asupra acestui verset.

shilo a scris:

Decuplarea materiei ...

Fratele meu, tot ce ai scris despre asta seamănă extraordinar de mult cu Yoga şi alte "exerciţii mintale" din mistica orientală drăcească, insuflată direct de Satana. Sunt interesante, dar doar atât. Cât despre ceilalţi de pe Forumul ăsta, eu zic doar atât: "Feriţi-vă de orice se pare rău!" (1 Tes. 5:22)

27/11/05 16:56

Site web  
filip
membru

Shilo a scris:

Fragmentul citat de tine nu prezinta nici un argument  asupra faptului ca Sufletul si Duhul ar fi entitati distincte. De fapt fragmentul transmite altceva , mai exact influenta exercitata de platonism si aristotelism asupra Noului Testament .Notiunile de "sama , psyche si pneuma" integrate  de Pavel in crestinism sunt conceptele cu care a lucrat Aristotel in tratatul sau "Despre Suflet" , evident exista diferenta semnificative , dar structura este asemanatoare.

Dacă Cuvântul lui Dumnezeu nu este un argument suficient pentru tine, atunci nu mai am ce argumente să-ţi dau.

Dacă ai dori să-i ceri lui Pavel socoteală aspura ce a scris acolo, dacă nu crezi că a fost influenţat de Duhul Sfânt ci de tot felul de aristoteli, atunci discuţia ta cu mine pe această temă nu are sens.

Eu nu pot să răspund în locul lui Pavel. Nu pot să răspund în locul Lui Dumnezeu. Dar aleg să Îl cred pe El, şi Cuvântul Său, mai degrabă decât toate explicaţiile tale, care reprezintă o posibilitate infinit mai mică, pe cântarul judecăţii mele, ca şi sursă de inspiraţie lui Pavel, decât Duhul Sfânt.

27/11/05 17:00

Site web  
Pagini:  1 2 3 4 5 ... 6    

Felicitari Craciun, Felicitari cu ocazia Craciunului si Anului Nou, Felicitari electronice de sarbatori, Felicitari cu mesaj crestin Nasterea Domnului, Mesaje sarbatori de iarna, Urari de Anul nou, Urari sarbatori
felicitari electronice mesaj inviere felicitari sfintele pasti felicitare online pentru pasti felicitari crestine cu mesaj din Biblie felicitare cu mesaj de inviere felicitare cu mesaj de inviere felicitare crestina verset biblic inviere
Mergeti la