TANARCRESTIN.net
 




Forum | Regulament | Cautare | Inregistrare | Login

Nu esti conectat.

tcForum/Sanatate/Produsele apicole Moderat de antonela, april  
Autor
Mesaje Pagini: 1
april
admin forum

Locatie: Germania
Inregistat: 15/10/05
Totul despre miere, propolis, laptisor de matca  etc :)

Mi-ar placea sa aflu mai multe mai ales despre miere. Stiu ca este de multe feluri, de ex flori de salcam, de tei, floarea soarelui, poliflora, flori de munte etc, dar nu prea stiu pt ce este buna fiecare.


_______________________________________
Every Day Brings New Blessings

16/02/10 20:13

   
antonela
Moderator

Locatie: Romania
Inregistat: 02/11/05
Calitatile mierii - medicament si aliment pretios



Calitatile mierii - medicament si aliment pretios - sunt cunoscute inca din antichitate. Tracii numeau mierea hrana vie, pentru ca se asimileaza usor si are un continut in microelemente similar cu cel al sangelui uman.

Medicina populara recomanda mierea in tratamentul bolilor de inima. Mierea se ia in cantitati mici (1-2 lingurite, de doua-trei ori pe zi) cu lapte sau fructe. Folosirea zilnica, timp de una-doua luni a mierii de albine va duce la imbunatatirea generala a bolnavilor, la normalizarea compozitiei sangelui si la cresterea hemoglobinei.

In caz de stenocardie, bolnavii vor lua, de trei ori pe zi, cate o lingura din urmatorul amestec: 100 g suc de aloe, 300 g miere, 500 g nuci pisate si sucul de la una-doua lamii.

In hipertonie, medicina populara recomanda ca mierea sa fie luata cu suc de legume: sfecla, morcovi, hrean. Se ia, timp de doua luni, cate o lingura, de doua-trei ori pe zi, cu o ora inainte de masa sau la doua-trei ore dupa masa.

Pentru bolnavii de TBC, se recomanda mierea cu lapte, sau cu diferite grasimi (unt, untura de gasca) si aloe: 100 g miere, 100 g unt, 100 g untura de gisca, 15 g aloe si 10 g cacao se pun pe foc, fara a fierbe insa. Se va lua cate o lingura din acest amestec, cu un pahar de lapte cald, de doua ori pe zi.

In caz de raceli, mierea (se recomanda mai ales miere de tei) se va lua, de asemenea, cu lapte cald (o lingura de miere la un pahar de lapte), cu suc de lamaie (sucul de la jumatate de lamaie la 100g miere).

In scop profilactic, se prepara un amestec de miere, suc de ceapa si de hrean, in cantitati egale. Din acest amestec se ia cate o lingura, de trei ori pe zi, inainte de masa.

sursa: http://www.gradinamea.ro/Calitatile_mie ... 544_1.html


_______________________________________
Căci Tu eşti Stânca mea, Cetăţuia mea, şi, pentru Numele Tău, mă vei povăţui şi mă vei călăuzi. Psalmul 31:3

16/02/10 20:14

   
antonela
Moderator

Locatie: Romania
Inregistat: 02/11/05
Propolisul



Propolisul este farmacia albinelor si in acelasi timp marea speranta a apiterapiei. Desi este cunoscut si folosit de peste 5.000 de ani pentru proprietatile sale conservante, cicatrizante, antiinfectioase, antitumorale, etc., natura lui este si astazi invaluita in mister. Exista peste 20 de actiuni farmacologice si peste 200 de substante deja semnalate in acest mare necunoscut, propolisul.

Ce este propolisul?


Este o substanta cleioasa, puternic aromata, de diferite culori, foarte complexa, sare se prezinta sub diferite forme fizice, chimice si biologice. Propolisul are diferite functii in diferite locuri in stup - el este facut de albine pentru a apara viata coloniei sub raport fizic, chimic si biologic. Pentru ca barierele formate din aceasta substanta strajuiesc intrarile in stup, i s-a spus propolis, ceea ce in limba greaca inseamna inaintea sau in fata cetatii.



Propolisul, asa cum il intalnim in stupul albinelor, este un extraordinar complex de substante organice. In cercetarile oamenilor de stiinta, el este clasificat atat dupa utilizarile sale in stup, cat si dupa compozitia si folosirea in apiterapie.



Propolisul superior are o consistenta mai mult fluida si este folosit de albine la acoperirea celulelor, a solzisorilor de ceara ce intra in constructia fagurilor, precum si a capacelelor de faguri, a barajelor din jurul fagurilor, precum si acoperirea spatiilor din jurul ramelor sau de pe podisor si formarea micilor depozite de rezerva de pe marginea ramelor. Acest propolis are mai ales actiuni chimico-biologice si este format in proportie de 70% din sucuri protective din muguri de arbori (din perimetrul stupinei) si din secretii faringiene ale albinelor, inclusiv poleina ramasa in gusa lor de la polen si in proportie de 30% din ceara si polen.



Propolisul inferior are o consistenta mai mult solida si este folosit de albine fie la acoperirea diverselor resturi, fie la micsorarea gaurilor din urdinis, gasindu-se mai ales pe fundul sau podeaua stupului, la partea inferioara a raelor sau catre urdinis; are mai ales actiuni fizico-chimice si este format in proportie de 70% din ceara si polen si 30% din sucuri de pe muguri si din secretii ale albinelor.



Din punct de vedere biologic, propolisul este un produs de cules si de secretie al albinelor, din aceeasi categorie cu mierea si polenul. In conditii obisnuite, activitatea acestuia scade rapid odata scos din stup si mai lent dupa primele 2-3 ore, pentru ca in functie de conditiile de pastrare, activitatea uila a propolisului sa dispara dupa 1-3 ani. La rece, propolisul este o substanta solida, dura, friabila in aschii; la cald devine moale, maleabila, aderenta si lipicioasa.


In Romania, propolisul se comercializeaza intr-o singura categorie eterogena, sub forma bruta, in piete sau in magazinele specializate. Trebuie precizat ca exista sortimente deosebit de valoroase, cum ar fi propolisul de delta, cel de conifere, de lunci, etc.


Actiuni terapeutice ale propolisului

Datorita consistentei sale complexe, deosebit de bogate in substante active, produsele sau preparatele pot avea o pluralitate de actiuni.


Astfel, propolisul este recunoscut pentru actiunile sale antiinflamatoare, antibiotice, antibacteriene, bacteriostatice, dezinfectante, antivirotice, antifungice (contra ciupercilor), toate cu spectru larg de actiune partial cunoscut; el mai are actiuni antialergice, antihistamice, antigerminative, actiune stimulatoare a reactiilor imunitare, actiune antiiradianta, cicatrizanta, conservanta, antitoxica, combate mancarimea de piele si tumorile, actiune eutrofica, regeneratoare, etc.

Indicatii terapeutice

Multiplele actiuni ale propolisului explica utilitatea lui pentru aproape toate bolile.

Prima indicatie a tratamentelor cu propolis o constituie chiar intepaturile veninoase ale albinelor. Propolsul actioneaza ca un real antidot, foarte puternic, al veninului de albine.

Este suficient ca dupa intepatura albinei sa se smulga usor acul cu punga de venin ramas in piele si sa se aplice deasupra propolis, fie in solutie apoasa, fie in solutie alcoolica, uleioasa sau chiar brut, luat imediat de pe rama, pentru ca in 1-5 minute sa dispara orice reactie locala sau generala (umflatura, roseata, durere, intepatura, mancarime, tulburari generale) adesea fara a fi nevoie de o alta aplicare de propolis. Pentru persoanele mai sensibil,e sau cand intepaturile sunt pe fata sau pe cap, este preferabil sa se repete aplicarea de propolis de 2-3 ori pe zi.


Actiuni toxice, adverse ale propolisului

Datorita compozitiei sale plurale, necunoscuta in mare parte, exista posibilitatea ca unele sortimente de propolis sa contina substante toxice, rezultate din culesuri toxice de la sucurile anumitor muguri de arbori sau de la poleina anumitor polenuri florale toxice.

Este o situatie care trebuie avuta in vedere si care impune prudenta si o testate prealabila a sortimentului care urmeaza sa fie folosit in aplicarea in scop medical. Uneori, sortimentul sau mostra de propolis poate fi contaminata cu microorganisme rezistente la propolis, cu pesticide si cu alte impuritati fizice sau chimice care il pot face nociv, sau chiar sa genereze actiuni adverse.

sursa: http://www.gradinamea.ro/Propolisul_4968_550_1.html


_______________________________________
Căci Tu eşti Stânca mea, Cetăţuia mea, şi, pentru Numele Tău, mă vei povăţui şi mă vei călăuzi. Psalmul 31:3

16/02/10 20:15

   
antonela
Moderator

Locatie: Romania
Inregistat: 02/11/05
Mierea de salcam, un medicament natural



Calitatile de medicament ale mierii se cunosc inca din antichitate, din aceasta cauza a fost numita "hrana vie". Mierea de salcam este asimilata foarte usor de organism, oferind energie si substante bioactive si nutritive.

Dintre numeroasele tipuri de miere, fiecare cu proprietatile ei specifice, mierea de salcam este un tonic general, care calmeaza tusea si este folosita in tratarea asteniei si nevrozelor.

Mierea de salcam contine vitaminele B1, B2, B6, B12, enzime, flavoane, flavonoide, compusi aromatici, fitohormoni, acizi organici (lactic, oxalic, citric, malic), dextrina, compusi ai azotului.

Aceasta are un continut in fructoza mai mare decat al celorlalte tipuri de miere (41,7%) si contine 10% zaharoza si maltoza si 34,7% glucoza, avand pH-ul 4. In total, mierea de salcam contine 435 substante.

Mierea de salcam este monoflora, ceea ce inseamna ca a fost culeasa in marea majoritate de la o singura specie de planta - in acest caz din salcam.

Caracteristici

Culoarea mierii de salcam, imediat dupa recoltare, este transparenta, insa, depinde de fagurii in care a fost facuta. Astfel poate avea nuante de la incolor la galben pai sau galben deschis.

Mierea de salcam are un gust placut, dulce, este vascoasa si fluida si nu prezinta semne de cristalizare cand este proaspata. Cristalizarea este un proces natural si depinde de raportul dintre glucoza si fructoza din componenta mierii si de temperatura mediului.

Datorita unei cantitati mari de fructoza, aceasta nu se cristalizeaza decat dupa un an si jumatate doi ani, dar nici atunci in totalitate.

Mirosul este specific

Trebuie sa tinem cont insa, ca mirosul pronuntat de salcam este un semn al  falsificarii mierii prin introducerea unei infuzii de flori de salcam.

Retineti! Mirosul pronuntat de salcam este un semn al falsificarii mierii prin introducerea unei infuzii de flori de salcam.

Indicatii terapeutice

Principala calitate a mierii de salcam este aceea de calmare a tusei, este antiseptica si este folosita in tratamentul asteniei si nevrozelor.

Aceasta mai este recomandata in:

Gastrita hiperacida - mierea de salcam, diluata in apa calda si luata cu 90-120 de minute inaintea mesei, diminueaza aciditatea gastrica si se absoarbe repede, calmand pirozisul “arsurile” (o lingura de miere in 100 ml apa);

Ulcer - este foarte buna mierea de salcam diluata in 200 ml de lapte nefiert. Amestecul se bea seara inainte de culcare, bineinteles alaturi de un regim alimentar adecvat.

Mierea de salcam este un excelent tonic pentru copii, convalescenti, pentru intarirea sistemului imunitar si pentru gravide.

sursa: http://www.farmaciata.ro/SitFiles/artic ... php?id=204

Ultima modificare de antonela (17/02/10 08:54)


_______________________________________
Căci Tu eşti Stânca mea, Cetăţuia mea, şi, pentru Numele Tău, mă vei povăţui şi mă vei călăuzi. Psalmul 31:3

17/02/10 08:53

   
RainSong
membru

Locatie: going over Jordan
Inregistat: 08/11/06

april a scris:

Totul despre miere, propolis, laptisor de matca  etc :)
Mi-ar placea sa aflu mai multe mai ales despre miere .. dar nu prea stiu pt ce este buna fiecare.

Eu nu cred ca diferite tipuri de miere au diferite calitati, poate varianza foarte putin. De atatia ani de cand mananc inca nu am fost curioasa sa fac deosebirea la gust si preferinta, dar sa stiti ca ma pun zilele astea.

Laptisorul de matca este extraordinar de bun, dar este foarte scump, si propolisul de altfel.
Eu folosesc dupa inot cand imi amintesc propolis lichid, sa ma mai dezinfecteze de la apa aia scarboasa si imbacsita, cand ma doare gatul propolis cu miere si cand vreau pentru stomac propolis solid, il mestec ca pe guma.
Ceaiul in beau numai cu miere, in schimb limonada numai cu zahar.

  Ce vreau de fapt sa zic: nu doar produsele sunt bune ,ci si intepaturile albinelor. Bunicul meu are vreo 82 de ani si se tine foarte bine, se ocupa de stupina de multi ani si nu se vaita ca mine de dureri reumatice sau de incheieturi. Si tot el si-a vindecat ulcerul cu propolis si miere. Si aerul din stupina iar este bun ,cica e nu stiu ce ventilatie acolo langa stup .. oamenii care lucreaza in stupina se simt foarte relaxati cand o fac.

Ultima modificare de RainSong (17/02/10 10:24)


_______________________________________
"se spune ca-i nevoie de curaj pentru-a muri, eu spun ca trebuie curaj pentru-a trai; si stii ca toti oamenii mor, dar nu toti oamenii traiesc .. e greu cand trebuie sa treci zilnic inca un test."

17/02/10 10:23

   
antonela
Moderator

Locatie: Romania
Inregistat: 02/11/05
Mierea de rapita




Mierea de rapita este obtinuta din Brasica napus , planta oleaginoasa, care, in ultimii ani acopera mari suprafete. Mierea de rapita se recolteaza in luna mai, daca provine din insamantari de toamna. Coloratia este foarte slaba, nu depaseste 35 mm pe scara Pfund (gradata de la 0 la 140mm).

Mirosul este specific, amintind de varza. In schimb, gustul este foarte placut, nefiind atat de dulce. Continutul de apa este destul de ridicat, 18%, datorat si grabei de la recoltare, mierea de rapita poate cristaliza chiar in faguri, devenind imposibil de extras. Valoarea ph este relativ ridicata si aciditatea destul de slaba - (ph = 4, aciditatea totala de ordinul a 15 meg./kg). Conductibilitatea electrica foarte scazuta indica un continut scazut in substante minerale.


Structura zaharurilor este caracterizata prin abundenta glucozei, care domina asupra fructozei. Aceasta este cauza cristalizarii extrem de rapide a mierii. Ca si consecinta , mierea de rapita se comercializeaza doar cristalizata.

Aspectul este al unei creme, datorata cristalelor foarte fine. Deci este o miere "tartinabila", care ramane pe felia de paine!

Mierea de rapita este recomandata in afectiuni ale rinichilor.
   
sursa: http://www.mierealbine.ro/miererapita


_______________________________________
Căci Tu eşti Stânca mea, Cetăţuia mea, şi, pentru Numele Tău, mă vei povăţui şi mă vei călăuzi. Psalmul 31:3

18/02/10 09:11

   
antonela
Moderator

Locatie: Romania
Inregistat: 02/11/05
Laptisor de matca




Compozitia laptisorului de matca pur : apa (65-67 %); proteine (12,5%), amino-acizi esentiali (întreaga gamã); glucide 11 %; acizi grasi (5%); vitamina B5 (150-250 mg %); calciu, magneziu, sodiu, potasiu, zinc, cupru, fier, mangan, vitamine diverse (A, B1, B2, B6, B12, D, E, K).

Laptisorul de matcã are probabil cea mai mare concentratie de vitaminã B5 dintre toate produsele naturale cunoscute.

RECOLTAREA LAPTISORULUI DE MATCA

  Pentru obtinerea unor cantitati mici, in vederea consumului propriu, lucrurile sunt simple si se rezuma la colectarea laptisorului de matca prin razuirea cu o spatula a continutului botcilor, dupa inlaturarea larvelor. Cand se urmareste colectarea laptisorului de matca in scopuri comerciale, lucrurile sunt mult mai complicate,mai ales din punct de vedere al eficientei muncii depuse.

Orice apicultor cu o minima experienta in cresterea albinelor, detinator al unui numar minim de familii de albine, de exemplu 10, poate obtine cantitati de ordinul sutelor de grame. Problema este, asa cum am spus, de eficienta si aceasta este data, in final , de banii obtinuti. Avand o cantitate mica, el este obligat sa vanda la un pret mare; aceasta presupune timp sau bani pentru reclama, pe care nu ii are si cercul este inchis.

Pentru recoltarea laptisorului de matca in cantitati mari, de ordinul zecilor de kilograme , trebuie respectat un program foarte strict. in esenta, toate metodele se bazeaza pe inducerea starii de orfanizare intr-o familie de albine. Simplificat, se scoate matca si puietul necapacit. Se introduc 30-40 botci cu larve de 1-1.5 zile si se lasa pana la acceptarea lor ( minim 2 ore, de obicei se introduc dimineata si se scot seara sau se introduc seara si se scot dimineata). Dupa acceptare , se introduc cate 10- 20 celule in familii crescatoare, unde se lasa 2-3 zile.Recoltarea se face cu o spatula sau cu un mic aspirator.

Proprietatile laptisor de matca : nutritiv, antiviral, antibiotic cu spectru larg, creste durata vietii prin ameliorarea calitãtii multiplicãrii celulare, creste pofta de mâncare, anabolizant natural, afrodisiac , energizant, vitaminizant, antidepresiv, scade nivelul tri-iodo-tironinei, stimuleazã secretia gonadotrofinelor, creste secretia de luteinã si progesteron, stimuleazã glandele suprarenale, creste cortizolemia, creste testosteronemia, micsoreazã mãrimea prostatei si testiculelor, scade greutatea ficatului, creste raportul albumine/globuline, scade activitatea adenozintrifosfatazei, creste consumul de oxigen, antiinflamator, depurativ, scade greutatea rinichilor, creste greutatea globalã a corpului, vasodilatator, antiaterosclerotic, hematopoietic (eritrocite, leucocite, trombocite), imunoreglator, scade multiplicarea tumorilor cu crestere lentã, normalizeazã secretia de sebum a glandelor sebacee, stimuleazã regenerarea celulelor epiteliale, antibacterian si antiviral local (cosmeticã, dermatologie).

Indicatii:

Laptisorul de matca se recomanda in: scleroza in placi, diabet zaharat, hiperlipidemie, aplazie medulara, atero si arterosclerozã, boli pulmonare cronice nespecifice, boli cronice ale cãilor aeriene superioare, gingivita hemoragicã, boli imunitare diverse, insuficienta renalã cronicã, poliartrita reumatoidã, sindrom climacteric, boli ale glandelor suprarenale, boli infectocontagioase, distrofii, malnutritie la sugari, convalescentã, frigiditate, sterilitate prin insuficiente hormonale diverse, cosmeticã.

Contra-indicatii: alergie la lãptisor de matcã; astm bronsic la copii (datorita astringentei lãptisorului care ar putea induce bronhoconstrictie).

Mod de administrare:

    * intern: 100-1000 mg/zi; în cazuri exceptionale (meningite virale, scleroza in placi) pâna la 25.000 mg/zi; este recomandat ca imediat dupã înghitire, sã se consume suficiente lichide;se prezinta ca lãptisor de matca amestecat în miere sau lãptisor brut, direct de la apicultori , lãptisor de matca în amestec cu extracte vegetale etc.

    * extern, în coliruri, creme cosmetice.


sursa: http://www.mierealbine.ro/laptisordematca


_______________________________________
Căci Tu eşti Stânca mea, Cetăţuia mea, şi, pentru Numele Tău, mă vei povăţui şi mă vei călăuzi. Psalmul 31:3

19/02/10 21:40

   
antonela
Moderator

Locatie: Romania
Inregistat: 02/11/05
Mierea poliflora



Mierea poliflora rezulta din nectarul florilor mai multor plante, nici una nefiind predo-minanta. Din acest motiv, gustul si culoarea pot fi diferite.

Este considerata o miere " completa",fiind recomandata cel mai des pentru diferite afectiuni. Datorita compozitiei (zaharurisimple, glucoza si fructoza), este direct asimilabila.

Mierea contine, in cantitati mici vitaminele grupului B si vitamina C. De asemenea, mierea contine enzime : invertaza , amilază, catalază , acizi organici: lactic, gluconic, saruri minerale :fier, potasiu,calciu,fosfor.

Mierea stimuleaza pofta de mâncare, faciliteaza digestia, imbunătăţeşte activitatea inimii, ficatului, creste procentul de hemoglobina din sange.

Mierea este indicata in cazurile de anorexie, in special la copii. Mierea de albine este de asemenea un bun remediu contra oboselii fizice sau intelectuale.

Consumul de miere de albine poate preveni tulburarile de crestere,demineralizarea oaselor.

Are proprietăţi antibacteriene.

Conţinut energetic :3000 Kcal/kg

Datorita naturaletii sale, mierea de albine cristalizeaza in timp. Aceasta nu îi afecteaza calitatile. Daca se prefera lichida, se va incalzi moderat(max 40 gr), pe baie de apa.

sursa: http://www.mierealbine.ro/mierepoliflora

Ultima modificare de antonela (20/02/10 15:50)


_______________________________________
Căci Tu eşti Stânca mea, Cetăţuia mea, şi, pentru Numele Tău, mă vei povăţui şi mă vei călăuzi. Psalmul 31:3

20/02/10 15:49

   
antonela
Moderator

Locatie: Romania
Inregistat: 02/11/05
Polen de albine natural, recoltat de albine



*  Polenul reprezintã celulele sexuale vegetale masculine;

* Polenul are o mãrime cuprinsã între 20-200 µm si o membranã externã numitã exinã.

* Polenul transportabil pe calea aerului (anemofil) este cel responsabil în marea majoritate de "alergia la polen" si nu polenul recoltat de albine,care este de tip entomofil(transportat de la floare la floare de cãtre diverse insecte, precum albinele, bondarii, fluturii, etc.


Compozitie polenului de albine:

Polenul cuprinde toti aminoacizii esentiali, lipide, glucide, vitamine, minerale, enzime, etc.; polenul proaspãt recoltat contine foarte mult Qi, putând fi considerat astfel un adevãrat aliment viu (în realitate asa si este)

Proprietatile polenului:

Polenul este afrodiziac, anabolizant biologic, antibacterian, antidepresiv, antiinflamator, antiparazitar, antipiretic, antitoxic, biostimulator, dietetic, antianemic, diminueaza hemoragiile, scade colesterolul, euforizant, amelioreazã functiile cerebrale, gastrice, ale intestinului gros, functiile hepatice, sexuale, ale tiroidei, intervine în procesul cresterii, în procesul nasterii, amelioreazã structura pielii, întinereste mintea, creierul si viata emotionalã. Întãreste capilarele sanguine ,inima, sistemul imunitar. Este un tonic general.


Indicatii:

Distrofii, anorexie, rinitã alergicã, boli hepatice, ulcer gastro-duodenal, tulburãri de dinamicã sexualã, prostatite, hiperlipidemie, anemie, anginã pectoralã, insuficientã cardiacã, tulburãri de circulatie perifericã, flebite, ulcer varicos, varice, schizofrenie, oligofrenie, în medicina sportivã ca stimulator al efortului fizic, adjuvant în neoplazii.

Contra-indicatii:

    * Alergii de tip respirator la polen de albine (atentie, nu la cel anemofil);

    * Polenul care poate pãtrunde în arborele respirator în timpul inhalatiilor cu miere si/sau propolis

    * Alergii de tip alimentar

    * Atunci când polenul se administreazã normal, per oral si determinã simptome de tip alergie digestiva (crampe abdominale, diaree etc.)

    * Diabet zaharat

    * Polenul poate contine pâna la 30-32 % glucide si nu se recomandã deci în cantitate mare la diabetici; în cantitate micã poate avea însã rezultate foarte bune, având în vedere cã polenul contine toti amino-acizii esentiali necesari sintezei insulinei

    * Ulcer gastro-duodenal, gastrita

      Cand polenul este administrat crud (brut), inainte de mese, în cantitate relativ crescutã, datorate exinei care poate avea o structura asprã, "tepoasã".

Mod de administrare:

20-30 g/zi la adult, 5-10 g/zi la copil;

# la sugari se recomanda *pastura . Este bine sã se administreze combinat cu mierea si adãugat în suficient de multe lichide.

# în tablete ("Revipol"), granule amestecate cu lecitinã ("Polenolecitinã") etc.

# în amestecuri cu miere, lãptisor de matcã, plante medicinale etc.

# Polenul apartine lojei lemn (origine vegetalã, influente predominante pe functionarea ficatului, muschilor, legat de miscare, regenerare, crestere etc.).


*Pãstura este polen transformat prin fermentare de cãtre albine cu ajutorul unor bacterii specifice; fermentarea permite spargerea exinei si eliberarea substantelor nutritive din interior.


sursa: http://www.mierealbine.ro/polen

Ultima modificare de antonela (21/02/10 14:10)


_______________________________________
Căci Tu eşti Stânca mea, Cetăţuia mea, şi, pentru Numele Tău, mă vei povăţui şi mă vei călăuzi. Psalmul 31:3

21/02/10 14:09

   
antonela
Moderator

Locatie: Romania
Inregistat: 02/11/05
Pastura



Pastura este poate cel mai valoros produs al stupului, dar si cel mai putin cunoscut. Putini stiu ce este pastura si cu mult mai putini se incumeta sa treaca la recoltarea ei. In esenta, pastura este un polen modificat, hrana harnicelor albine.

Sub influenta substantelor adaugate de albine, a microorganismelor, a temperaturii si umiditatii ridicate din cuib (stup), precum si datorita modului de conservare, polenul sufera o serie de transformari biochimice si modificari structurale, transformandu-se in pastura. Datorita faptului ca transformarile suferite de polen sunt biochimice, produsul rezultat este diferit de polenul initial. Transformarea polenului in pastura comporta mai multe etape

- prima etapa consta in dezvoltarea bacteriei pseudomonas, aeroba, care va consuma intreaga cantitate de oxigen, ceea ce conduce in final la moartea acestor bacterii, prin autoasfixiere. -a doua etapa se produce prin dezvoltarea unei bacteriei anaerobe, lactobacillus, care foloseste glucidele ca sursa de oxigen, producand in schimb acid lactic, concentratia acestuia ajungand la 3,2%; de asemenea creste concentratia de vitamine din grupa B.

Pastura este un produs natural, cu insusiri mai valoroase decat ale polenului datorita continutului mai mare in zaharuri simple, vitamina K, enzime si aminoacizi, precum si a aciditatii sporite ce o face usor asimilabila. Fata de polen valoarea nutritiva si antibiotica este de 3 ori mai mare .

De asemenea, invelisul extern al polenului, exina, este distrus, determinind asimilarea mai usoara de catre organism. Datorita cantitatii mari de acid lactic si proprietatilor antibiotice, pastura poate fi pastrata timp indelungat, fara a se observa modificari majore, cantitative sau calitative. Pastrata la loc uscat si racoros, poate rezista pana la 17 ani.

Compozitia chimica a pasturii este urmatoarea:

-carbohidrati (glucide)- -----35%;

-lipide ----------------------------1-6%;

-caretonoizi( provitamina A-200-875 mg/kg;

-vitamina E------------------------1,7 g /kg;

-vitamina C------------------------ 6-200 mg /100g produs.

Colectarea pasturei din fagure este migaloasa si mai ales are un randament foarte scazut, cantitatile ce se pot extrage , fara a afectata alimentatia albinelor , fiind reduse.

La cumpararea acestui produs se va urmari ca transformarea polenului in pastura sa fie deplina, lucru probat de forma de hexagon a bucatelelor de pastura ( imprumutata de la celulele din fagure). Se admite un procent de sfaramaturi de 20-25% din total cantitate.

De asemenea, in majoritatea cazurilor, privind in sectiune transversala, vom observa culori diferite, alternative, date de polenul recoltat din mai multe flori.

Pastura acopera toata gama de recomandari ale polenului: afectiuni hepatice, anemii, stres, reumatism, reglarea tranzitului intestinal, afectiunile de colon, mai ales cele insotite de constipatii (enterocolite, colite de fermentatie sau putrefactie, constipatii cronice de diverse etiologii), insa actiunea ei este mult mai rapida si mai puternica.

Pentru cele mai multe dintre afectiunile amintite diferenta dintre cele doua poate fi oarecum estompata prin cresterea dozei zilnice de polen si prelungirea perioadei de administrare. Exceptie fac afectiunile hepatice, unde actiunea pasturii este cu adevarat remarcabila, inregistrandu-se rezultate de exceptie in hepatite acute si cronice, in ciroze uscate sau umede. Doza uzuala recomandata este de 10-20 g/zi, in doza unica sau in doua prize, administrata la 30-45 minute dupa masa, pentru a nu produce disconfort gastric.

In cazul afectiunilor hepatice severe (hepatite de tip: A, B, C, ciroze), doza va creste la 30 g/zi, administrarea se va face in trei prize (circa 10 g/administrare) si pe cat posibil intre mese, adica la o ora si jumatate sau doua dupa masa. In acest ultim caz tratamentul poate fi completat cu doze mici zilnice de ceai de armurariu (doua jumatati de cana pe zi) sau comprimate de silimarina (principiul activ al fructelor de armurariu) si bineinteles cu propolis (0,5-1g/zi).


DIABET.

Ca si in cazul polenului si al mierii, pastura nu poate fi folosita de catre diabetici. Daca totusi acestea se afla intr-una din situatiile mai severe descrise, in care alternativele de tratament nu sunt prea variate, administrarea acesteia se va face dupa informarea medicului si mai ales cu controlul permanent al glicemiei.


sursa: http://www.mierealbine.ro/pastura


_______________________________________
Căci Tu eşti Stânca mea, Cetăţuia mea, şi, pentru Numele Tău, mă vei povăţui şi mă vei călăuzi. Psalmul 31:3

27/02/10 12:57

   
antonela
Moderator

Locatie: Romania
Inregistat: 02/11/05
Mierea de tei



Mierea de tei - este o miere cu puternică aromă de tei, cu reflexe luminoase galbene - portocalii. Este o miere care cristalizează uşor, mai ales dacă este ţinută la rece.

Mierea de tei din România este exportată în toată Europa de Vest, fiind foarte căutată datorită calităţiilor deosebite pe care le are. România deţine cea mai mare suprafaţă de pădure de tei din toată Europa.

Mierea de tei are proprietăţi anti-microbiale şi anti-inflamatorii.

Este utilizată în tratarea crampelor şi a bolilor renale şi foarte frecvent în tratarea guturaiului şi a răcelii, a tusei şi a iritaţiilor gâtului, pentru că dizolvă mucus-ul şi curăţă gâtul.

Este recomandată ca fiind un remediu împotriva oboselii, stresului şi un calmant al sistemului nervos.

sursa: http://www.apidava.ro/produse_rouaflorilor.php?id=tei


_______________________________________
Căci Tu eşti Stânca mea, Cetăţuia mea, şi, pentru Numele Tău, mă vei povăţui şi mă vei călăuzi. Psalmul 31:3

01/03/10 20:06

   
antonela
Moderator

Locatie: Romania
Inregistat: 02/11/05
Mierea de padure - cea mai bogata miere in vitamine si minerale





Miere de padure este renumita in tarile cu un bogat relief muntos cum sunt: Austria, Germania si Polonia. Nemtii si austrierii sunt innebunit dupa "WALDHONIG" fiindca cunosc calitatile deosebite ale acestui sortiment.

Mierea de mana de padure (asa este denumierea ei corecta in limba romana, in standardul mierii) este o miere care nu se obtine din nectarul florilor. Este singura miere care nu contine polen, este o miere ne-florala, obtinuta de pe seva frunzelor copaciilor si a trunchiurilor de copaci.

De ce e deosebita mierea de padure ?!

Miere de mana este o miere foarte bogata in vitamine si minerale, are un continut de 20 de ori mai bogat in minerale: Ca, Mg, Fe decat oricare alt sortiment.

Aceasta miere de padure este recomandata pentru intarirea sistemului imunitar, fiind ideala pentru urmarea unor tratamente pentru combaterea anemiei si prevenirea infectiilor cailor respiratorii.

Mierea de mana contine inhibina, substanta cu o puternica actiune bactericida, iar procentul redus de glucoza si bogatia in dextrine si substante minerale o tin ani de zile in stare lichida. Totusi, uneori, mierea de mana este atat de vascoasa, incat nici nu mai poate fi extrasa din celule decat prin topirea fagurilor in cuptor, deasupra unor gratare.

Asa cum mierea de manuka este renumita in toata lumea pentru calitatile ei deosebite, si noi ar trebui sa promovam la fel de intens mierea de mana, fiind intradevar un sortiment cu proprietati deosebite.

Cu cat mierea este mai inchisa la culoare si mai groasa, cu atat calitatea ei este mai buna. Mierea care nu este foarte inchisa, poate avea si urme de nectar de flori salbatice din zona montana, ceea ce insa nu-i strica gustul, insa o face sa fie destul de apropiata ca si proprietati celei poliflora din flori de fanat.

Specialistii in apiterapie recomanda pentru diferite tratamente naturiste mierea de mana in combinatie cu alte produse ale stupului: pollen, laptisor de matca sau propolis.

sursa: http://despremiere.blogspot.ro/2009/11/ ... miere.html


_______________________________________
Căci Tu eşti Stânca mea, Cetăţuia mea, şi, pentru Numele Tău, mă vei povăţui şi mă vei călăuzi. Psalmul 31:3

09/01/13 15:21

   
Pagini: 1    



Felicitari Craciun, Felicitari cu ocazia Craciunului si Anului Nou, Felicitari electronice de sarbatori, Felicitari cu mesaj crestin Nasterea Domnului, Mesaje sarbatori de iarna, Urari de Anul nou, Urari sarbatori
felicitari electronice mesaj inviere felicitari sfintele pasti felicitare online pentru pasti felicitari crestine cu mesaj din Biblie felicitare cu mesaj de inviere felicitare cu mesaj de inviere felicitare crestina verset biblic inviere
Mergeti la
Powered by PunBB
© Copyright '02-'04 Rickard Andersson




© 2005-2018 TANARCRESTIN.net