TANARCRESTIN.net

Forum | Regulament | Cautare | Inregistrare | Login

Nu esti conectat.

tcForum/Legalism si traditionalism bisericesc ?/Cultivarea inculturii Moderat de +Archangel+, Old  
Autor
Mesaje Pagini:  1 2
gabi
membru

Inregistat: 14/11/06
Biserica, din toate timpurile, a fost acuzata ca se dezvolta datorita paturilor de jos a societatii, si crestinismul nu este o religie pentru oamenii intelepti. Acum, multe biserici s-au obisnuit atat de mult cu aceste idei incat le cred pe cuvant, si chiar le impun. Astfel se ajunge sa fie numiti nepocaiti cei care fac scoli, sa se cenzureze in revista cultului titluri de doctor universitar sau altele pentruca Domnul nu se uita la titluri, sa nu fie folositi in predicare oameni cu scoala pentruca acolo unde e scoala multa e duh putin, sa se interzica opera/teatrul pentruca e dedicata satanei si multe multe altele. Pentru generatiile de tineri de azi e o obligare la incultura, o inchidere intr-o cusca a inculturii.
Acum, ce parere aveti despre crestin si cultura, despre traditionalismul bisericesc anticultura?

30/10/09 16:21

Site web  
adriana
membru

Inregistat: 08/02/08
Cred, ca intr-un fel sloganul "crede si nu cerceta" a fost folosit in exces in Bisericile din Romania. Biblia nu promoveaza astfel de obiceiuri. Dar in acelasi timp Dumnezeu ne spune ca fara credinta este cu neputinta sa-I fim placuti.

Eu vad cultura/incultura ca pe un lucru care tine de individ si mai putin de comunitatea religioasa din care face parte. Totusi, inainte de a imbratisa "cultura" e bine sa cercetam si ce influente se ascund in spatele ei...De exemplu mie, Coehlo nu mi-a placut si nici nu am putut sa-l citesc. Nu-mi plac ideile pe care le promoveaza. Insa, mi-a placut Marin Preda care nu este nici el tocmai ortodox...

Nici nu-mi place sa intru in magazine de "arta" care vand obiecte cu inspiratie din religiile pagane ale unor popoare...Si nici nu m-as duce la o piesa de teatru in care actorii joaca goi doar de dragul artei. Poate sunt eu mai ingusta, dar asta sunt. Mi-e teama de influenta lor demonica si nu le-as dori sub nici o forma in casa mea.

Eu pana acum n-am auzit de cenzurari despre care tu vorbesti. Din contra, mi se pare ca prea se face exces de titluri de doctori si eu nu vad rostul mentionarii acestora cand raporturile  dintre mine si persoanele  cu galoane sunt de frate si sora. Nu ma refer aici la reviste, ci la predici.

Ma deranjeaza asocierea crestinului cu incultura si bigotenia, dar unele principii pot fi sacrificate de dragul imaginii . In timpul facultatii, m-a dezgustat, de exemplu atitudinea colegiilor mei de la teologie baptista(poate viitori pastori) care sustineau ideea avortului in caz de sarcina toxica. Nici macar n-aveau habar ce inseamna. Dar, erau bine priviti de profesori. Deh, erau "liberi" la minte.

Ultima modificare de MRU (31/10/09 17:09)

30/10/09 19:58

+Archangel+
Moderator

Inregistat: 05/07/06
Gabi are intr-un fel dreptate. Acum nu stiu daca motivele sunt cele specificate de el sau nu cumva provin din conceptia comunista de "origine sanatoasa" (cu cat mai sarac si mai prost cu atat mai bine) sau, mult mai grav, dintr-o comoditate de a "gandi" cu Duhul.

Am vazut in multe biserici tendinta de a face chirurgie cu toporul. Ce avem aici? O tumoare. Foarte bine! Taiati-i toata mana! Se tinde a se merge in extrema pentru a evita patrunderea unor lucruri lumesti in biserica mergand pe principiul "Feriti-va de orice se pare rau" dar ignorandu-se, din comoditate sau incapacitate, principiul "Cercetati toate lucrurile si pastrati ce este bun". Asadar, daca am vazut o piesa de teatru cu niste nebuni pe jumatate dezbracati atunci interzicem orice forma de manifestare teatrala. Am vazut arta pagana atunci interzicem orice forma de manifestare artistica (pictura, sculptura).

Excesele nu sunt bune nici intr-o directie nici in cealalta. Dar pentru a pastra echilibrul e nevoie de mult discernamant si multa dedicare. Iar asta e mai greu.

19/11/09 10:23

irlanda
membru

Inregistat: 14/03/08

gabi a scris:

Acum, ce parere aveti despre crestin si cultura,

Daca Domnul ingaduie sa ajungi pe o treapta culurala semnificativa, o ingaduie in primul rand, ca sa-L reprezinti pe El acolo, nu pe tine si titlurile tale si nici cultura respectiva.
Acum, ca sa fim sinceri, cati din cei carora le-a fost draga cultura, si au ajuns undeva sus, reusesc acest lucru?

gabi a scris:

despre traditionalismul bisericesc anticultura?

Asa ceva nu prea mai exista. Ca au ramas simple oftaturi, fara insa vreo putere de decizie sau impunere, ale batranilor bisericilor, asta-i altceva.
Bisericile noastre sunt pline de tineri sau mai putin tineri absoventi de una sau chiar mai multe facultati.

Archangel a scris:

Am vazut in multe biserici tendinta de a face chirurgie cu toporul. Ce avem aici? O tumoare. Foarte bine! Taiati-i toata mana!

Astfel de chirurgie cu toporul, eu am vazut si in Biblie, deci deduc ca nu-i chiar asa de primitiva sau prea drastica:

"Daca deci ochiul tau cel drept te face sa cazi in pacat, scoate-l si leapada-l dela tine; caci este spre folosul tau sa piara unul din madularele tale, si sa nu-ti fie aruncat tot trupul in gheena." (Mat.5:29)

"Acum, daca mana ta sau piciorul tau te face sa cazi in pacat, taie-le si leapada-le dela tine. Este mai bine pentru tine sa intri in viata schiop sau ciung, decat sa ai doua mani sau doua picioare, si sa fii aruncat in focul vecinic." (Mat.18:8)

19/11/09 22:38

Old
Moderator

Inregistat: 18/01/08

irlanda a scris:

Astfel de chirurgie cu toporul, eu am vazut si in Biblie, deci deduc ca nu-i chiar asa de primitiva sau prea drastica:

"Daca deci ochiul tau cel drept te face sa cazi in pacat, scoate-l si leapada-l dela tine; caci este spre folosul tau sa piara unul din madularele tale, si sa nu-ti fie aruncat tot trupul in gheena." (Mat.5:29)

"Acum, daca mana ta sau piciorul tau te face sa cazi in pacat, taie-le si leapada-le dela tine. Este mai bine pentru tine sa intri in viata schiop sau ciung, decat sa ai doua mani sau doua picioare, si sa fii aruncat in focul vecinic." (Mat.18:8)

Asta-i autochirurgie. Nu zice: daca ochiul aproapelui tau...scoate-il! ;)

Despre aproapele sau fratele zice altceva:"Fratilor, chiar daca un om ar cadea deodata in vreo gresala, voi, cari santeti duhovnicesti, sa-l ridicati cu duhul blandetei." Gal 6:1

20/11/09 06:41

+Archangel+
Moderator

irlanda a scris:

Astfel de chirurgie cu toporul, eu am vazut si in Biblie, deci deduc ca nu-i chiar asa de primitiva sau prea drastica

Pentru a ma mula pe versetele date de tine chirurgia cu toporul ar fi daca ochiul cuiva pacatuieste taie-i capul, daca mana sau piciorul cuiva pacatuieste taie-i capul.

20/11/09 08:59

irlanda
membru

nenea OLD a scris:

Asta-i autochirurgie. Nu zice: daca ochiul aproapelui tau...scoate-il!

Cred ca in discutia de fata accentul cade pe felul operatiei chirurgicale, nu pe cel care efectueaza opreratia.

Archangel a scris:

Pentru a ma mula pe versetele date de tine chirurgia cu toporul ar fi daca ochiul cuiva pacatuieste taie-i capul, daca mana sau piciorul cuiva pacatuieste taie-i capul.

Ok, am priceput, dar totusi exemplul tau este mult prea exagerat fata de realitate.
Cine are un dinte impotriva culturalizarii mai aprofundate, nu inseamna ca isi taie orice legatura cu cultura. Tot a te culturaliza inseamna si sa ai chiar numa' patru clase. Sau macar ca stii sa vorbesti si sa scrii.

Deci, chirurgia cu toporul de care spui tu, nu se practica in realitate. Se practica insa cea din Biblie.
Daca se dovedeste in cele din urma ca, din pricina interesului pentru cultura, ti-ai pierdut coloana vertebrala a credintei, de preferat este sa renunti la cultura in favoarea vietii vesnice.

Nu spun ca nu-ti poti pastra principiile crdintei sanatoase si nealterate si pe o treapta sociala mai inalta, ca doar Dumnezeu isi are oamenii Lui in orice mediu social, dar ca sa reusesti acest lucru, nu trebuie sa uiti scopul si tinta noastra, aceea de a-L evidentia pe Domnul si de a astepta venirea Lui.

Din pacate insa, cei mai multi uita sau confunda care le este tinta, de aici si "impotrivirea" fata de cultura a unora, zic eu, cat se poate de justificata.

20/11/09 11:56

+Archangel+
Moderator

irlanda a scris:

Tot a te culturaliza inseamna si sa ai chiar numa' patru clase. Sau macar ca stii sa vorbesti si sa scrii.

In zilele noastre a avea patru clase inseamna ca nu esti analfabet in niciun caz ca esti cult. Acum 40 de ani era o mare realizare sa ai liceul terminat acum e o banalitate. Traim, totusi, in cultura si in timpul in care ne-a asezat Dumnezeu. Nu zic ca e vreo problema sa n-ai habar de nimic pe lumea asta pentru ca oricum finalul ei va fi in foc dar daca tot suntem inconjurati de atatea minunatii ale creatiei lui Dumnezeu de ce sa trecem nepasatori pe langa ele.

irlanda a scris:

Daca se dovedeste in cele din urma ca, din pricina interesului pentru cultura, ti-ai pierdut coloana vertebrala a credintei, de preferat este sa renunti la cultura in favoarea vietii vesnice.

Aici sunt de acord cu tine. Cand cultura sufoca si chiar inlocuieste credinta este de preferat renuntarea la ea.

irlanda a scris:

Din pacate insa, cei mai multi uita sau confunda care le este tinta, de aici si "impotrivirea" fata de cultura a unora, zic eu, cat se poate de justificata.

Cred ca "impotrivirea" este gresit directionata. Cultura nu are absolut nicio vina pentru ca unii uita care le este tinta. Vinovata este, mai degraba, mandria. Din pacate nici cei culti nici cei inculti nu pot scapa de ea (de mandrie). Primii pentru ca ei cred ca stiu ceva iar ultimii pentru ca ei cred ca sunt mai spirituali si mai smeriti daca nu stiu nimic.

20/11/09 14:25

irlanda
membru

Archangel a scris:

In zilele noastre a avea patru clase inseamna ca nu esti analfabet in niciun caz ca esti cult

Da, eu nu i-am facut culti pe cei cu 4 clase, am vrut sa spun ca o legatura cu cultura/un nivel de culuralizare tot exista chiar daca se rezuma la 4 clase.

Archangel a scris:

Cred ca "impotrivirea" este gresit directionata. Cultura nu are absolut nicio vina pentru ca unii uita care le este tinta.

M-am exprimat gresit cand am spus de "impotrivirea" fata de cultura. Trebuia sa spun "impotrivirea" fata de culturalizare.

Archangel a scris:

iar ultimii pentru ca ei cred ca sunt mai spirituali si mai smeriti daca nu stiu nimic.

Mai rar d'astia.
Acum cei care nu stiu nimic, nu-s manati in nestiinta lor de ganduri prea spirituale sau smerenie, ci mai degraba de o crasa ignoranta sora cu nesimtirea.

Si ca sa nu se spuna despre pocaiti ca-s o adunatura de analfabeti si inculti, nu-i nevoie de nu stiu cate doctorate. Cred ca ar fi suficient daca am invata cum sa ne purtam, cum sa vorbim si sa scriem corect.

20/11/09 23:02

+Archangel+
Moderator

irlanda a scris:

Cred ca ar fi suficient daca am invata cum sa ne purtam, cum sa vorbim si sa scriem corect.

Ai dreptate si pentru asta trebuie sa intelegi multe mecanisme (sociale) si sa ai multe cunostinte. De fapt, tot la culturalizare si civilizare ajungem pentru ca fara aceastea nu vom sti nici sa ne purtam (pentru ca nu cunoastem bunele maniere), nu vom sti nici sa vorbim (deoarece nu am citit si nu avem un vocabular) si nici sa scriem corect (pentru ca nu cunoastem gramatica limbii noastre).

20/11/09 23:49

Sword
membru

Inregistat: 01/02/08
Eu unu cred ca, cultura este la fel de lovita astazi ca si crestinismul in general. Uitati-va doar la ce se predica in afara si la cum sau ce se predica inauntru si cei cu "simt'isi vor da seama... acelasi spirit anti ratiune, si anti
intelepciune. Acum se cauta spiritul practic. Si daca nu merge o chestie azi...nu mere, si gata.....de maine nimeni nu vorbeste. Daca sunteti atenti veti vedea ca se vorbeste mult de filozofia azi-ului. Si nu mai spune nimeni ca maine s-ar putea sa nu mai fie la fel ca azi. De-asta multi pica in inselatoria azi-ului... dar sper ca maine sa fie salvati...si sper ca si ei mai spera. Si nu cred doar ceea ce le spun AZi...unii.

Ultima modificare de Sword (09/02/10 23:00)

09/02/10 22:53

emanuel
membru

Inregistat: 14/09/08
E adevarat, dar eu n-as stiga:salvati cultura ci salvati credinta! Spiritul practic este spiritul Bibliei. 1Cor.1:22-24

Chestia cu azi este cu doua taisuri. Este capcana! NU trebuie nicidecum sa ignoram prezentul, doar ca trebuie sa traim cu gandul la maine!

Daca prin filosofia azi-ului intelegi trairea in indiferenta fata de maine, in dedicarea pentru placere azi fara responsabilitatea de maine, intr-adevar este o caracteristica a lumii noastre.

Totusi, chiar daca are element cultural, eu nu as numi asta cultura ci mai degraba lipsa de cultura.

Dar domnia, stapanirea si puterea tuturor imparatiilor care sunt pretutindeni sub ceruri, se vor da poporului sfintilor Celui Prea Inalt.(Daniel 7:27)

11/02/10 08:58

Sword
membru

Eu unu am auzit atat de des predici de genul: Nu conteaza cat esti de cult, nu conteaza cat esti de inteligent, este suficienta credinta. Este adevarat ca credinta este suficienta, dar batand apa-n piua pe tema asta ajungem sa credem ca nu mai conteaza nimic. Dar sa nu uitam ce valori am avut prin inchisorile comuniste si naziste. Si sa nu uitam ce valori ne-au transmis noua ceea ce azi ne este ca hrana consistenta. Ca nu de la oamenii " simpli" am primit noi invataturile. Acum unii vor zice ca nici de la cei culti ci de la Domnul. Dar uite ca El o ales ca invataturile scrise sa fie facute si transmise prin oameni culti. Ce este rau la predicile " pragmatice" este ca se spune ca un lucru trebuie sa fie practic...azi. Daca nu, sa-l aruncam. Ei, nu-i asa. Fiindca unele lucruri s-or predicat cu 50 de ani inainte de-a fi aplicate in practica.

11/02/10 16:53

emanuel
membru

Aici suntem pe o idee. Am auzit ca Dumnezeu n-are nevoie de stiinta noastra si e adevarat, dar cu atat mai putin nu are nevoie de ignoranta noastra.

Ce ar fi Biblia fara scrierile lui Moise, Isaia, Luca, Pavel?

Dar domnia, stapanirea si puterea tuturor imparatiilor care sunt pretutindeni sub ceruri, se vor da poporului sfintilor Celui Prea Inalt.(Daniel 7:27)

11/02/10 19:20

Sword
membru

mereu-tanar a scris:

Aici suntem pe o idee. Am auzit ca Dumnezeu n-are nevoie de stiinta noastra si e adevarat, dar cu atat mai putin nu are nevoie de ignoranta noastra.

Ce ar fi Biblia fara scrierile lui Moise, Isaia, Luca, Pavel?

Si ce ar fi intelegerea ei fara un Augustin, Steindhart, Wurmbrandt, Luther, etc

Ultima modificare de Sword (11/02/10 21:17)

11/02/10 21:09

emanuel
membru

Biblia ar fi si fara astia, teologia cred ca le-ar simti lipsa.

Iar credinta noastra in forma actuala se datoreaza s contributiei lor.

11/02/10 21:17

Sword
membru

Domnul a facut ca, Cuvantul sa ajunga la toti. Si la cei mai " inceti" si la cei mai aprigi la minte. Ptr. asta i se cuvine Cinste.

11/02/10 21:19

epicx
membru

Inregistat: 12/02/10
"chiar si cei fara minte vor putea merge pe ea (calea Domnului)"

12/02/10 18:07

Old
Moderator

Sa mearga da, sa-i ajute si pe altii nu prea.

12/02/10 18:09

epicx
membru

Inregistat: 12/02/10
ma indoiesc ca e asa

12/02/10 18:17

Sword
membru

Daca stau sa ma uit la toti cei ce au indrumat oamenii pana cum sunt prea putini "necultivati". Eu unu nu prea stiu, sau poate nu-mi vine in minte. Sa nu dam exemple pe Petru sau altii care au mancat cu Isus la masa. Putem spune de Luca sau Pavel da nici pe ei nu are rost sa-i pomenim in discutia asta. Fiindca pe vremea aia era un privilegiu si lux sa fii cultivat. Da de-atunci lucrurile s-au schimbat.

Ultima modificare de Sword (12/02/10 18:49)

12/02/10 18:47

Old
Moderator

Se poate si asa dar este ca si cand te calauzeste unul "fara minte" cum s-a citat. La nevoie se poate, dar asa schiopatand.

Ultima modificare de OLD TRAIAN (12/02/10 18:50)

12/02/10 18:49

Sword
membru

Da. Se poate intampla ca ocazional sa avem de invatat ceva de la cineva "sarac in duhul", dar baza si fundamentele noastre nu de la ei le primim sau le-am primit. Si acum daca ne uitam bine vedem cine are un cuvant de spus in amalgamul asta de idei si credinte. Tot oamenii "scoliti" bine.
Si am mai observat ceva. Ca daca ai o problema mai complicata si vrei un raspuns biblic tot de la cei mai cultivati il aflu. De la ceilalti pot auzi un indemn care si ala ii spus fara sa aibe de multe ori o baza biblica ci doar din experienta proprie care mie nu mi-i de nici un folos, sau chiar daca ar stii care-i problema nu stiu sa se exprime fiindca nu au "uneltele" necesare: un limbaj si un studiu atent sau profund

Ultima modificare de Sword (12/02/10 18:57)

12/02/10 18:53

Old
Moderator

Ei pot sti, dar daca nu pot comunica ceea ce stiu la ce bun. Le foloseste doar lor, nu sa-i calauzeasca si pe altii. Este ca si cum un mut ti-ar spune unde sa mergi.
Sau ca si cum un balbait il conduce pe un orb. La un moment dat cand apare prapastia, balbaitul il avertizeaza pe orb: "veveve...noa." :( :( :(

Ultima modificare de OLD TRAIAN (12/02/10 19:05)

12/02/10 19:02

Sword
membru

Asa-i. Nu au uneltele necesare sa-si comunice ideile. Nu ca ei n-ar avea poate o relatie buna cu Domnul. Dar n-o pot transmite la prea multi. Poate la altii apropiati doar, si la fel de "inceti". Asa cum un manelist nu-si poate transmite prea bine ideile de bine folosind doar "cultura manelista", iar ceilalti nu-l inteleg sau chiar il iau in ras. Fara un "limbaj" adecvat si la asta ma refer la o studiere, cultivare si invatatura un om nu-si poate transmite ideile chiar daca le are bune. Dar D-zeu are uneltele Lui. Cand Moise s-a plans ca nu prea comunica bine i-a dat pe altcineva sa-i comunice ideile. Dar nu toti au oricum cunostiinta lui Moise, si nici privilegiul de a le da Domnul un "vorbitor"

Ultima modificare de Sword (12/02/10 19:34)

12/02/10 19:30

Pagini:  1 2    

Felicitari Craciun, Felicitari cu ocazia Craciunului si Anului Nou, Felicitari electronice de sarbatori, Felicitari cu mesaj crestin Nasterea Domnului, Mesaje sarbatori de iarna, Urari de Anul nou, Urari sarbatori
felicitari electronice mesaj inviere felicitari sfintele pasti felicitare online pentru pasti felicitari crestine cu mesaj din Biblie felicitare cu mesaj de inviere felicitare cu mesaj de inviere felicitare crestina verset biblic inviere
Mergeti la