TANARCRESTIN.net

Forum | Regulament | Cautare | Inregistrare | Login

Nu esti conectat.

tcForum/Legalism si traditionalism bisericesc ?/Rugaciune in genunchi vs rugaciune in picioare Moderat de +Archangel+, Old  
Autor
Mesaje Pagini:  1 2
CSmin
membru

Inregistat: 02/10/06
Spre surprinderea mea, omul cand nu are de lucru... isi face. Si atunci cand ar trebui sa fie pace inventam ceva ca sa apara un dezechilibru. Am ramas uimit ca intr-o biserica , a inceput sa se propage ideea ca rugaciunea in picioare nu este primita inaintea lui Dumnezeu, ca de fapt crestinul trebuie sa se roage pe genunchi... Sunt uimit ca se pun probleme de genul asta in cadrul unei biserici. Am postat acest subiect pentru a vedea daca aceste teorii considerate de mine ca pierderi pentru biserici, mai sunt adoptate si de altii... Sau poate sunt prea dur in a tine la propria-mi parere?

Ultima modificare de CSmin (29/10/09 08:00)

29/10/09 07:59

adriana
membru

Inregistat: 08/02/08
Mai...acum cateva zeci de ani o Biserica  din Prahova s-a despartit tocmai din acest considerent. Eu era sa mor de ras cand am aflat, dar nu e chiar de ras, e  chiar tragic ca diavolul ne poate dezbina cu lucruri atat de neinsemnate.

29/10/09 11:20

irlanda
membru

Inregistat: 14/03/08

csmin a scris:

Am ramas uimit ca intr-o biserica , a inceput sa se propage ideea ca rugaciunea in picioare nu este primita inaintea lui Dumnezeu, ca de fapt crestinul trebuie sa se roage pe genunchi...

"pentruca, in Numele lui Isus, sa se plece orice genunchi al celor din ceruri, de pe pamant si de supt pamant," (Filip.2:10)

csmin a scris:

Sunt uimit ca se pun probleme de genul asta in cadrul unei biserici.

Pai nu in biserica te rogi? In cadrul cui, sau a ce, ar trebui sa se puna o astfel de problema?

MRU a scris:

e  chiar tragic ca diavolul ne poate dezbina cu lucruri atat de neinsemnate.

Nu-i neinsemnat de loc a te ruga in genunchi, sau in picioare. In spatele atitudinii cu care vii inaintea Domnului(in genunchi sau in picioare) se ascund o sumedenie de alte lucruri.

Si de ce sa nu  ingenunchem cand ne rugam?

29/10/09 13:16

Magdy
membru

Inregistat: 09/01/07
Însuşi împăratul Solomon s-a rugat Domnului, în casa pe care a ridicat-o pentru Numele Lui, în genunchi şi cu mâinile ridicate spre cer. (1Împăraţi 8:54) Noi de ce n-am face-o în biserici?!

Însă este trist, foarte trist, că diavolul reuşeşte să ne dezbine şi la capitolul rugăciune, cu propriile noastre arme.

Ultima modificare de Magdy (29/10/09 15:07)

29/10/09 15:06

adriana
membru

Magdy a scris:

Însuşi împăratul Solomon s-a rugat Domnului, în casa pe care a ridicat-o pentru Numele Lui, în genunchi şi cu mâinile ridicate spre cer. (1Împăraţi 8:54)

Pai cam toate bisericile practica rugaciunea in genunchi. Ma refer la rugaciunea de cerere, mijlocire. In general, am observat ca la cea de lauda si multumire se practica cea in picioare.

Sincer, mie chestia asta mi se pare ca e o furtuna intr-un pahar cu apa.

Un genunchi se poate pleca mai usor, un duh insa se smereste mai greu...cam asta este concluzia mea.

29/10/09 15:14

daaria
membru

Inregistat: 20/05/07
Biblia relateaza atat despre rugaciunea in genunchi cat si despre cea stand in picioare. Unde e deci greseala celor ce se roaga stand in picioare? Daca apostolul Pavel scrie in Filipeni despre genunchele plecat,insusi Domnul Isus vorbeste in Marcu 11:25 despre rugaciunea stand in picioare, ba inca ne invata ca atunci cand practicam rugaciunea in pozitia asta avem ceva de facut. Si apoi nu cred ca sunt biserici unde se roaga numai in genunchi sau biserici unde sa se roage numai in picioare. La mine in biserica se practica rugaciunea in ambele pozitii.

Lipsit de respect gasesc eu pe cei ce se roaga in biserica sezand, ca vezi Doamne, inaintea Domnului oricum esti "in picioare" indiferent de pozitia luata. Asa vad eu, dar daca ei cred ca le este primit, ce pot eu sa zic. Cel ce le primeste (sau nu ) ruga e Domnul nu eu.

Dar sa pretinzi ca in biserica nu este primita rugaciunea in picioare cand insusi Isus invata de ea, ba sa se si destrame biserici din cauza asta, nu pot sa zic decat ca o fac din nestiinta de Cuvant.

Ultima modificare de daaria (29/10/09 15:36)

29/10/09 15:35

irlanda
membru

MRU a scris:

Un genunchi se poate pleca mai usor, un duh insa se smereste mai greu...cam asta este concluzia mea.

Un genunchi nu se poate pleca, fara ca duhul sa nu se smereasca.Si un duh nu se smereste, daca nu-si poate pleca un genunchi.

daaria a scris:

Si apoi nu cred ca sunt biserici unde se roaga numai in genunchi sau biserici unde sa se roage numai in picioare.

Ba exista. In cea mai mare biserica din Bucuresti, se roaga numai in picioare, de la inceput pana la sfarsit. Pe motiv ca printre membrii bisericii se numara si oameni superpregatiti si superelevati pe care nu-i poti umili si deranja atat de tare incat sa-i pui in genunchi. Deh...

29/10/09 17:55

adriana
membru

daaria a scris:

Si apoi nu cred ca sunt biserici unde se roaga numai in genunchi sau biserici unde sa se roage numai in picioare.

Sunt, dar cazuri izolate asa cum este cel relatat de mine (si irlanda).

Oricum mi s-a parut interesant ceea ce mi-au spus prietenii mei care fac parte din aceste acum doua biserici. La un moment dat, biserica care practica rugaciunea in genunchi a fost inundata, si o perioada  de vreme membrii nu s-au mai putut ruga in genunchi. Coincidenta?! Mai degraba Domnul a vrut ca cineva sa-si invete lectia...

Ultima modificare de MRU (29/10/09 18:54)

29/10/09 18:50

RainSong
membru

Inregistat: 08/11/06

irlanda a scris:

Un genunchi nu se poate pleca, fara ca duhul sa nu se smereasca.Si un duh nu se smereste, daca nu-si poate pleca un genunchi.

cum sa nu? Crezi ca daca toata biserica se pune in genunchi si e unu mai mandru de felul lui, ala ramane in picioare ca sa sfideze? Nu ,normal ca nu ,se pune si el ca ceilalti. Si pana la urma pe cine sa sfideze ,ca Dumnezeu e deja sfidat cand ii vede ingamfarea.

daaria a scris:

nu cred ca sunt biserici unde sa se roage numai in picioare.

la toate bisericile din vestul Romaniei unde am fost eu [la destule am fost] se practica doar rugaciunea in picioare, fie ca e baptista,penti, fie ca e joi, duminica sau tineret. Nici nu am auzit sa se puna problema cu statul in genunchi.

ca si curiozitate: in genunchi fara sa stai sprijinit cu mainile de banca/scaun? eu am stat asa dupa botez, la punerea mainilor ,ma luptam sa nu cad pe acolo ca ametisem.

29/10/09 20:57

april
admin forum

Inregistat: 15/10/05
La adunarile de rugaciune tot in picioare se roaga adunarea?

La noi ne rugam si in picioare ( la inceput si sfarsit de "program" ) si pe genunchi (la strangerea de rugaciune si dupa cina).

Eu sunt pt ambele forme. Nu mi se pare cineva mai evlavios doar pt ca ingenuncheaza si invers, nu mi se pare cineva mai mandru doar pt ca se roaga in picioare.

29/10/09 21:38

RainSong
membru

Inregistat: 08/11/06

april a scris:

da, atat la ora de rugaciune de duminica dimineata cat si la cea de joi/miercuri. Doar in partea mea [S-V, V, N-V] e asa? [ioai ,asa ciudat mi se pare, nici la tara nu am mai vazut sa stea in genunchi ,e drept ca am fost doar la 2 sate ..]

Ultima modificare de RainSong (29/10/09 21:55)

29/10/09 21:54

irlanda
membru

RainSong a scris:

ca si curiozitate: in genunchi fara sa stai sprijinit cu mainile de banca/scaun?

Esti draguta... :D :) In genunchi, fara sa te atingi de nimic, sa stai in echilibristica :D :D (glumesc)

Eu stau sprijinita de scaunul din fata mea .

april a scris:

Mda...tot in picioare, numa' in picioare, de parca ar avea oase-n burta...

april a scris:

La noi ne rugam si in picioare ( la inceput si sfarsit de "program" ) si pe genunchi (la strangerea de rugaciune si dupa cina).

Cam asa si la noi. In picioare, la inceput si sfarsit de "program".

april a scris:

Eu sunt pt ambele forme.

Pentru ambele combinate? Sau pentru ambele separte?

april a scris:

Nu mi se pare cineva mai evlavios doar pt ca ingenuncheaza

Nu mai evlavios. Mai smerit.

april a scris:

nu mi se pare cineva mai mandru doar pt ca se roaga in picioare.

In afara de motivele legate de sanatate, nu exista alte motive care sa te tina in picioare decat mandria sau confortul. Sa nu te doara genunchii, sa nu-ti murdaresti sau sifonezi hainele.

30/10/09 00:01

dodo86
membru

Inregistat: 14/02/07
Acesta este un lucru care tine de convingere personala si nu de mantuire. In concluzie toti au dreptate ;)

30/10/09 16:46

Andreea
membru

Inregistat: 16/08/06

dodo86 a scris:

Acesta este un lucru care tine de convingere personala si nu de mantuire. In concluzie toti au dreptate ;)

Sunt total de acord cu tine.La mine în biserică până acum aprox. un an la ora de multumire ne rugam în genunchi,însă acum ni se spune să ne ridicăm în picioare.Eu ,personal,tot în genunchi mă pun şi asta nu pentru că sunt mai smerită sau mai credincioasă decât ceilalţi,ci pentru că stând în picioare am tendinţa să stau cu ochii deschişi şi să mă uit în biserică.

Eu una nu cred ca poate fi vreo diferenţă în rugăciunea din picioare şi cea pe genunchi.

Sau voi dacă mergeţi pe stradă şi vreţi să vă rugaţi,vă puneţi în genunchi?Nu cred.Aşa că fiecare îşi are timpul potrivit. :)

30/10/09 17:17

CSmin
membru

Pana acum fiecare si-a spus parerea din punctul de vedere al incredintarii  personale. Ce ma intereseaza este dezbaterea acestui subiect, biblic. Pt. ca si unii si ceilalti vin cu Biblia si isi argumenteaza pozitia. Eu unul spre exemplu vad o diferenta intre cele doua pozitii. Si sunt justificate. Inclusiv Domnul Isus accepta ideea ca ucenici s-au rugat in picioare si se vor mai ruga in picioare. Si spune "Cand stati in picioare de va rugati, sa iertati...". Eu cred ca rugaciunea in picioare era ceva normal in sinagogi. Eu unul vad o diferenta de atitudine. De ex. Una e cand te prabusesti cu starea ta de pacat inaintea lui Dumnezeu si nu te poti ridica de acolo pana nu primesti eliberare, iertare. Si una e cand vi inaintea lui Dumnezeu cu incredere, cu atitudinea unui fiu. Nu inseamna ca nu trebuie sa ingenunchezi dar inchinarea scumpii mei nu e o forma exterioara. Nu stiu... Eu unul m-am saturat de traditie si de legi care nu ajuta la sfintenia sufletului( de privirile mandre ale celor ce nu poarta cravata ca pocainta e mai sfanta asa, de multe lucruri ... chiar nu e nevoie sa le insir).  Va rog veniti cu argumente biblice sa va sustineti parerea.

Ultima modificare de CSmin (30/10/09 23:58)

30/10/09 23:51

irlanda
membru

Andreea a scris:

Sau voi dacă mergeţi pe stradă şi vreţi să vă rugaţi,vă puneţi în genunchi?Nu cred.Aşa că fiecare îşi are timpul potrivit.

Parca era vorba de rugaciunea in biserica, nu pe strada.Sau nu?

csmin a scris:

...inchinarea scumpii mei nu e o forma exterioara.

Scumpul meu, inchinarea este si o forma exterioara. Daca n-ar fi asa, nici macar in picioare nu te-ai mai ridica cand te rogi si  nici nu ti-ai mai descoperi capul, si nici alte lucruri pe care le faci in cadrul inchinarii nu le-ai mai face.

csmin a scris:

Va rog veniti cu argumente biblice sa va sustineti parerea.

Corect mi se pare sa te prezinti tu primul cu argumente biblice care sa-ti sustina parerea, ca doar tu ai avut ideea stralucita sa deschizi acest subiect.

Deci astept cu mare interes sa-mi demonstrezi si mie ca aia care se roaga in biserica numa' in picioare, o fac dupa Biblie, si cei care se roaga numa'/si in genunchi n-o fac dupa Biblie.

Da' sa nu-mi vii cu chestii de genul: "m-am saturat de traditie si legi"( care mai mult ca sigur nu-ti satisfac comoditatea convingerilor tale) ca nu ma convingi.

31/10/09 02:15

CSmin
membru

irlanda a scris:

care mai mult ca sigur nu-ti satisfac comoditatea convingerilor tale

Nu comoditate. In nici un caz. Vezi tu , mai important este sfarsitul unui lucru, si nu nceputul lui. Crestinismul a avut multe inceputuri bune si ... De ce spun asta? (Daca ma exprim greoi va rog sa aveti rabdare cu mine.) Nu comoditatea ma face sa vad cu exasperare situatia actuala din majoritatea bisericilor. Traditia este unul din lucrurile care-l inseala pe om. Se autodeclara ca fiind usa de intrare la Dumnezeu. Si nu atac un cult sau altul ci pur si simplu omul isi face o "traditie " a lui.

Va voi face o introducere luuunga pentru ca sa imi intelegeti punctul de vedere.

Hai sa vedem etapa de crestere anormala a unui crestin anonim.
1. Il intalneste pe Domnul Hristos.
      Isi da seama ca este pacatos, se intoarce la Dumnezeu, isi schimba viata datorita noirii mintii adica nasterii din nou.
2. Acest om in credinta este doar un mielusel, deci va avea nevoie de crestere spirituala. Daca diavolul nu a reusit sa il corupa si sa il opreasca de la intoarcerea catre Dumnezeu, stie ca mai are sanse.
   a. Ii taie sursa de hrana - Omul ajunge sa nu mai cunoasca ce e bine si ce e rau, traind cu superficialitate
   b. Ii fura timpul rugaciunii - Omul pierde legatura cu Dumnezeu
   c. Il face pe om sa isi calce promisiunile fata de Dumnezeu - Omul ajunge sa il considere pe Dumnezeu ca pe un om, permitandu-si orice. In acest caz diavolul stie ca a reusit pe acel om sa il faca handicapat, avand valorile inversate; va ceda in mod repetat in fata poftelor decat sa aleaga voia lui Dumnezeu. Spunea cineva ... Nu e de ajuns numai sa fi sincer inaintea lui Dumnezeu.
   d. Il face sa se creada apt de o responsabilitate mai mare decat ar fi in stare de fapt. Ex. Sunt bun la predica, chiar daca nu am o crestere spirituala (dar sunt bun de gura), chiar daca planul lui Dumnezeu pentru mine e altul (dar eu pot dovedi ca sunt bun de gura),chiar daca fac o expunere frumoasa dar de fapt nu are esenta. Iar de aici  nu ma asteapta decat mandria si o cadere LENTA DAR SIGURA.
Ar fi multe de spus dar din oricare din aceste 4 cazuri (repet sunt mult mai multe dar  eu am enumerat numai 4) crestinul ajunge  mort, ochii fiindu-i furati nu de Hristos ci de propria sa imagine de crestin bun, impacandu-si constiinta ca "are fapte bune" (chiar daca nu s-a mai rugat de o luna).Vedeti voi , un crestin care nu mai pune baza pe relatia lui cu Dumnezeu, care se raceste fata de Dumnezeu, TREBUIE sa isi impace constiinta si o va face folosindu-se de fapte. Si Dumnezeu spune in Corinteni ca poti sa iti dai trupul sa fie ars pe rug ..dar daca nu ai dragoste... Dragoste. Dragostea nu inseamna numai fapte. Chiar credem ca il putem multumi pe Dumnezeu asa? Iti poti multumi sotia venind de la servici si aruncandu-i o floare in ochi (fapta buna), dar fara a sta de vorba cu ea, fara a va impartiasi gandurile,... asezandu-te sa mananci mancarea gatita de ea, si sub privirile ei doritoare de comunnicare sa iti suni un prieten intrebandu-l unde  sa va intalniti ca sa mergeti la un meci de fotbal. Pe Dumnezeu nu il multumesti numai cu faptele.  Multi crestini au avut startul bun. Dar la ce folos? Multi nu au pus accent pe relatia lor cu Dumnezeu, ci au crezut ca il multumesc pe Dumnezeu cu faptele lor si atat(Cu respectarea unor legi alcatuite de ei, de o moralitate nefolositare, lipsindu-le de fapt dragostea fata de Dumnezeu, dorind prin faptele lor "bune" sa inchida gura acuzatiilor lui Dumnezeu. ). Nu merg la biserica pentru ca azi am de lucru.. dar si maine am de lucru.. dar si poimaine am de lucru... Si cand sunt intrebat: "Esti mantuit?" Raspund un sincer "DA". Hm... Bazat pe ce? Pe bunatatea lui Dumnezeu? Nu de putine ori m-am lovit de traditie in biserici, si pot sa imi imaginez de unde vine aceasta, decat prin ridicarea unor fapte (ce au dus in eroare pe unii crestini ca pot fi placuti lui Dumnezeu doar asa) la rangul de lege. De multe ori bisericile evanghelice au aratt catre bisericile Ortodoxe si Catolice acuzandu-le de ridicarea traditiei deasupra Cuvantului lui Dumnezeu, uitand la randul lor ca pot cadea in aceleasi extreme. Si uitati unde am ajuns... Gata cu introducerea.
  Un om care are o relatie cu Dumnezeu nu cred ca se leaga  de genul acesta de probleme... Sa nu port cravata ,  ca pacatuiesc cu asta, sau sa nu ma rog pe picioare ca ... Mie mi se par lucruri prea marunte... Ne luptam in biserici cu probleme imense... Ura intre frati, lupte dupa scaune, omoruri cu vorba, etc... Deschideti ochii si vedeti. Si predicam de la amvoane NU PURTATI CRAVATA sau NU FACETI BRAD DE CRACIUN! Nu suntem oare noi orbi crezand ca asta conteaza acum? Ai picioarele retezate si te plangi ca ai un cos in varful nasului... Asa vad eu situati actuala. Ma insel? Contraziceti-ma si va ascult.
Uitati cum vad eu lucrurile. Este parerea mea personala, si nu vreau sa o impun nimanui. Cititi-o, analizati-o si daca gasiti ceva bun luati daca nu, nu. Este parerea mea. 

Nu sunt un om libertin ca sa il necinstesc pe Dumnezeu, spunand ca nu conteaza pozitia in rugaciune, ca te poti ruga si in pat intins, si sa nu te mai dai jos sa te pui in genunchi, sau sa ne rugam pe scaune in biserica. Nu. Conteaza pozitia. Caci prin felul in care traiesti il cinstesti pe Domnul. Intrebat fiind Domnul Isus odata de un fel de inchinare, schimba viziunea asupra inchinarii punand accent nu pe exterior ci pe interior.

Ioan Cap. 4 vers.19-21

„Doamne”, I-a zis femeia, „văd că eşti proroc.
Părinţii noştri s-au închinat pe muntele acesta; şi voi ziceţi că în Ierusalim este locul unde trebuie să se închine oamenii.”
„Femeie”, i-a zis Isus, „crede-Mă că vine ceasul când nu vă veţi închina Tatălui, nici pe muntele acesta, nici în Ierusalim. Voi vă închinaţi la ce nu cunoaşteţi; noi ne închinăm la ce cunoaştem, căci Mântuirea vine de la iudei. Dar vine ceasul, şi acum a şi venit, când închinătorii adevăraţi se vor închina Tatălui în duh şi în adevăr; fiindcă astfel de inchinători doreşte şi Tatăl. Dumnezeu este Duh; şi cine se închină Lui trebuie să I se închine în duh şi în adevăr.”

In mod normal un om care interiorul(trairea lui cu Dumnezeu) frumos va avea si exteriorul frumos (de la fapte la ..., ...inclusiv felul in care se roaga). Dar exista si posibilitatea ca sa fie oameni care sa aiba exteriorul frumos dar interiorul nu, iar Domnul ii numeste "morminte varuite".
Stiati ca au fost oameni care s-au rugat in picioare si  au fost eliberati? Dar stiti ca au fost oameni care s-au rugat pe genunchi si au fost eliberati?  Care rugaciune e mai buna? Cea la care au fost eliberati mai multi? Nu oare inima conteaza ? Stiti ce visez? Sa vad un pamant intreg plin de oameni cu toate mainile ridicate catre Dumnezeu si laudandu-l pe Dumnezeu, strigand osana... Si credeti-ma ca nu m-ar interesa daca ar fi in genunchi sau in picioare.

In Biblie gasim ambele feluri de inchinare.

In Biblie gasim :
"Pe Mine Insumi Ma jur, adevarul iese din gura Mea si cuvantul Meu nu va fi luat inapoi: orice genunchi se va pleca inaintea Mea, si orice limba va jura pe Mine."

Deci pro rugaciunii pe genunchi.

Tot in Biblie gasim :
Cand va rugati, sa nu fiti ca fatarnicii, carora le place sa se roage stand in picioare in sinagogi si la colturile ulitelor, pentru ca sa fie vazuti de oameni. Adevarat va spun, ca si-au luat rasplata.

Deci pro rugaciunii pe genunchi. (Aici se include si pilda cu fariseul si vamesul care se rugau la templu.)

Tot in Biblie gasim:
"Si, cand stati in picioare de va rugati, sa iertati orice aveti impotriva cuiva, pentru ca si Tatal vostru care este in ceruri, sa va ierte greselile voastre."

Hm... Acum cum e? Sunt vorbele Domnului Isus. Deci prin versetul acesta e de acord cu rugaciunea in picioare, dar... nu te ruga in picioare ca fatarnicii care fac asta ca sa fie vazuti de cei din jurul lor ce sfinti sunt ei. Stiati ca Biblia nu se contrazice , ci se completeaza? Deci cele 2 versete enuntate mai sus nu se contrazic ci se completeaza unul pe celalalt.

Cum e rugaciunea Domneasca?

"
Matei 6:12     si ne iarta noua greselile noastre, precum si noi iertam gresitilor nostri (Greceste: Lasa-ne datoriile noastre, cum si noi am lasat pe ale datornicilor nostri.);"

Daca legam Rugaciunea Domneasca cu Versetul - "Si, cand stati in picioare de va rugati, sa iertati orice aveti impotriva cuiva, pentru ca si Tatal vostru care este in ceruri, sa va ierte greselile voastre" - , nu vi se pare ca se potrivesc prea bine?

Bun. Pana aici ambele rugaciuni sunt bune, dar care e diferenta dintre ele?
Eu tind sa spun ca nici una.
Hai sa tratam problema din alt punct de vedere.

Proverbe 18:23
Săracul vorbeşte rugându-se, dar bogatul răspunde cu asprime. –

2 feluri diferite de vorbire datorita starii sociale :) Nu e chiar cel mai potrivit  verset pt rugaciune dar evidentiaza bine diferenta de vorbire datorita starii sociale.

Psalmi 1:5
De aceea cei rai nu pot tine capul sus in judecatii, nici pacatosii in adunarea celor
neprihaniti.

2 feluri de a sta inaintea lui Dumnezeu  datorita felului de vietuire. Nu va spune nimic asta?

De ce a spus Domnul Isus "Si, cand stati in picioare de va rugati, sa iertati orice aveti impotriva cuiva,"?

De ce ... cand stati in picioare ?
a. Posibil s-a referit tot timpul cand va rugati, dar dat fiind ca rugaciunea pe picioare poate era foarte comuna si normala, a spus si cuvinele acelea.
b. Posibil sa aiba o insemnatate aparte.

Daca avea totusi a avut o insemnatate aparte presupun eu si e numai o parere a mea legata de faptul ca un pacatos nu poate tinea capul sus in adunarea celor neprihaniti. Deci un om pacatos vine intr-un fel inaintea lui Dumnezeu si omul neprihanit vine altfel. Cum vi inaintea unui om stiindu-te dator vandut? Umil cu capul plecat... Cum vi inaintea unui om care ti-a iertat toata datoria? Zambind si cu inima deschisa. Eu cred ca neprihanitii, copiii lui Dumnezeu vin cu indrazneala inaintea lui Dumnezeu. Nu tot timpul vor fi prabusiti inaintea lui Dumnezeu. In momentul in care sunt increzatori, in momentul in care inima nu ii mustra si totusi sunt altii care le-au facut probleme, dar ei au ramas corecti, si au dreptate in conflictele lor cu ceilalti, Domnul le cere sa ierte.
Asta e numai o parere a mea.
Sa va schitez un tablou.

Doi oameni au un conflict. Unul e drept inaintea lui Dumnezeu si are toata dreptatea. Celalalt nu, si nici nu are dreptate. In momentul in care cel nedrept vine inaintea lui Dumnezeu trebuie sa isi corecteze viata si deci si problema lui cu neprihanitul.
In momentul in care vine cel drept inaintea lui Dumnezeu, inima nu il mustra, pentru ca avea dreptate, si totusi Dumnezeu ii cere sa ierte.

Poate totusi rugaciunea in picioare si rugaciunea in genunchi sa evidentieze felul de indrazneala cu care vi inaintea lui

Dumnezeu.

Dar si in cazul a. si in cazul b.  rugaciunea in picioare e acceptata.

Eu sunt pentru ambele forme, rugaciunea in picioare putand fi facuta si fara mandrie, si nu de putine ori am plans inaintea lui Dumnezeu in picioare si nu cred ca am avut vre-un sentiment de mandrie , sau macar curiozitatea sa deschid ochii sa vad cine se uita la mine ca ma rog in picioare (hai sa fim seriosi).

Bun. Nu sunt nici impotriva celor care prefera rugaciunea pe genunchi, nici impotriva celor ce se roaga in picioare. Dar nu face din incredintarea ta o lege pentru altul. Daca tu te simti mai bine asa, roaga-te si luptate cum poti mai bine. Dar nu pune asta ca jug pe gatul fratelui tau. Incredintarile tale sunt pentru tine. Si nu esti mai neprihanit pentru ca te rogi in picioare, ,sau ca te rogi pe genunchi... cate rugaciuni de-ale tale au zburat mai sus de tavan?

Urasc traditia , cand aceasta diminueaza sau anuleaza adevarurile scripturale.
Inca mai credeti ca spun asta din "comoditatea convingerilor" mele ?

Ultima modificare de CSmin (01/11/09 00:37)

01/11/09 00:25

homeless
membru

Inregistat: 16/02/08
x

Ultima modificare de homeless (13/02/11 22:43)

01/11/09 10:52

irlanda
membru

csmin a scris:

Un om care are o relatie cu Dumnezeu nu cred ca se leaga  de genul acesta de probleme... Sa nu port cravata ,  ca pacatuiesc cu asta, sau sa nu ma rog pe picioare ca ... Mie mi se par lucruri prea marunte... Ne luptam in biserici cu probleme imense... Ura intre frati, lupte dupa scaune, omoruri cu vorba, etc... Deschideti ochii si vedeti.

Problemel imense cu care se lupta biserica, de unde crezi ca au inceput? De la lucruri marute, sa fii convins.

Tocmai de la unii care s-au gandit ei mai bine, ca tot ce nu le convine si nu-i comod, sa numeasca "traditie si legalism" sau "lucruri marunte" si asa au ajuns sa  elimine incetul cu incetul "legalismul"( mai bine zis au largit calea cat au putut) din biserici, si astfel a patruns formalismul si tot ce este lumesc, gasesti din belsug si prin biserici, la locuri de cinste.

csmin a scris:

"Si predicam de la amvoane NU PURTATI CRAVATA sau NU FACETI BRAD DE CRACIUN! Nu suntem oare noi orbi crezand ca asta conteaza acum? Ai picioarele retezate si te plangi ca ai un cos in varful nasului..."Asa vad eu situati actuala. Ma insel? Contraziceti-ma si va ascult.

Te inseli. Pentru ca nu ti-ai trata cosul din varful nasului, si ai considerat ca-i prea neimportant, cosul ala era de fapt un buboi plin de infectie care netratata, s-a extins in tot corpul ducand la retezarea de maini si picioare.

Asa vad eu situatia. Si nu ma insel.

csmin a scris:

Poate totusi rugaciunea in picioare si rugaciunea in genunchi sa evidentieze felul de indrazneala cu care vi inaintea lui Dumnezeu.

Fals. Domnul Isus, in gradina Ghetimani, cum s-a rugat? Ce fel de "indrazneala" a evidentiat rugaciunea Lui facuta cu fata la pamant?

Cine era Domnul Isus cand s-a rugat asa? Era vreun pacatos care trabuia sa stea cu fata la pamant, prabusit? Era vreun  stricat care trebuia sa primeasca iertare? Nicidecum, era Fiul lui Dumnezeu si totusi s-a prabusit inaintea Lui sia voii Sale.

Noi, in schimb, ne tinem batosi, credem ca avem vreun merit ca ne numim copii ai lui Dumnezeu, si cand venim inaintea Lui  o facem in aceeasi postura pe care am face-o si daca ne-am duce in audienta la Basescu. Nicio diferenta, ca doar Basescu n-o sa te puna sa ingenunchezi inaintea lui.

La fel cum nici Biblia, daca nu spune negru pe alb: " sa va rugati numai pe genunchi", credem noi ca ne putem ruga numai protapiti pe picioare, ca doar nu conteaza exteriorul in inchinare . Nu? Uite ca la Domnul Isus, a contat si pozitia cand  a venit inaintea Tatalui Sau.

homeless a scris:

Biblia este destul de clara in privinta aceasta, de ce sa mai cautam nod in papura  ]

Pentru mine, Biblia, cand citesc in ea, cine este Dumnezeu, este destul de clara incat sa ma faca sa ingenunchez de fiecare data inaintae Lui, si sa nu mi se para ca ii arat respectul, umilinta si recunostinta destul de suficient.

Si eu sunt pentru ragaciunea facuta atat pe genunchi, cat si pe picioare, dar sa nu predomine cea facuta pe picoare, sau si mai rau,sa existe doar cea facuta pe picioare, pentru ca nu ii gasesc o motivatia buna si nici nu-i gasesc vreun suport bilic.

01/11/09 23:18

CSmin
membru

FATA NEAGRA A TRADITIEI

Imi permit sa tulbur linistea ce s-a asezat dupa raspunsul tau convingator...

Problemel imense cu care se lupta biserica, de unde crezi ca au inceput? De la lucruri marute, sa fii convins.

Tocmai de la unii care s-au gandit ei mai bine, ca tot ce nu le convine si nu-i comod, sa numeasca "traditie si legalism" sau

"lucruri marunte" si asa au ajuns sa  elimine incetul cu incetul "legalismul"( mai bine zis au largit calea cat au putut) din

biserici, si astfel a patruns formalismul si tot ce este lumesc, gasesti din belsug si prin biserici, la locuri de cinste.

Tu sti sa tratezi aceasta parte cu maturitate?

De ce te intreb asta? Cat de puternic poti sa stai pe afirmatiile tale?
Sa sti un lucru. Sunt adeptul trairilor vechi, dar sunt adeptul trairilor . Ce inseamna traditie pentru tine?  Ai vre-o definitie a traditiei? Ce inseamna "lucruri marunte pentru tine" ? Infranarea - roada a Duhului sfant. Corect dar sa nu uitam ca ...

20        Dacă aţi murit împreună cu Hristos faţă de învăţăturile începătoare ale lumii, de ce, ca şi cum aţi trăi încă în lume, vă supuneţi la porunci ca acestea:
21     „Nu lua, nu gusta, nu atinge cutare lucru!”?
22     Toate aceste lucruri, care pier odată cu întrebuinţarea lor şi sunt întemeiate pe porunci şi învăţături omeneşti,
23     au, în adevăr, o înfăţişare de înţelepciune, într-o închinare voită, o smerenie şi asprime faţă de trup, dar nu sunt de niciun preţ împotriva gâdilării firii pământeşti.

( 2 Corinteni 2)

Sti oare sa imi explici acest text? Dar o explicatie CORECTA. De ce OARE , nu li s-a cerut ucenicilor care faceau parte dintre neamuri sa tina traditia evreiasca pe care Domnul Isus A TINUT-O? Raspunde-mi daca sti...
Sti cate neajunsuri si cate probleme a creat "legalismul" tinut la absurd? Afla ca pe Dumnezeu nu il putem limita la tiparul nostru. Du-te in Africa si priveste felul lor de inchinare, cum canta si bat din palme. Priveste! Vei gasi botezati cu Duhul Sfant. Vei gasi oameni nascuti din nou, oameni care sunt in stare sa isi dea viata pentru Domnul Isus. Dar de ce se inchina diferit? De ce este inchinarea lor primita? Du-te in China si predica despre purtarea fustei, cand in China femeile poarta pantaloni. Du-te si fi absurda tinand la lucruri "marunte". Si acolo vei gasi oameni nascuti din nou, oameni intr-o tara unde
crestinii sufera pentru Isus. Raspunde-mi daca sti. De ce inchinarea lor e primita si asa?
Hai sa te mai intreb.
Daca tot ti la credinta veche si vrei sa te indreptatesti ca tu esti aparatoarea lucrurilor trecute bune  aruncate de unii ca mine (desi gresesti in ce ma priveste) vreau sa te intreb unde iti sunt micile tale agoniseli?

Îşi vindeau ogoarele şi averile, şi banii îi împărţeau între toţi, după nevoile fiecăruia.
Fapte 2:45

Daca tot vrei sa faci ceva si vrei sa implinesti litera cu litera... Poate nu ai deschis bine ochii si sa vezi ca mica lume care ai cunoscut-o in adunarea din care faci parte este numai o farama din crestinii ce se inchina Domnului.Pentru mine este un pacat sa ridic incredintarea mea la rang de principiu si sa o pun langa Legile date de Domnul Isus.
As putea discuta cu tine foarte mult despre legalism si limita lui, dar nu cred ca mai vrei sa mai citesti km de "abureli" (presupun ca le numesti) Si daca totusi daca s-ar afla o farama de adevar in ceea ce spun, ai avea o mica ... foarte mica curiozitate si dorinta de a intelege adevarul ca sa te alegi cu ceva din converastia asta, nu sa bruschezi tot timpul cu incredintarea ta de "neclintit." E mare lucru si sa sti sa asculti.
Tie ti se pare normal cand un predicator ajunge intr-o biserica sa fie intrebat de numarul de copii si dupa acest numar sa fie catalogat ca neprihanit sau nu? Stiu cei ce intreaba oare daca toti copiii sunt langa Domnul?
Mi-a povestit cineva despre un frate ce a vrut sa se faca  voia lui Dumnezeu in familia lui. Si neuitandu-se la slabiciunile sotiei lui sau poate inchizand ochii, a lasat ca sotia lui sa ramana insarcinata de destule ori, ultima data, decedand. Dandu-si seama de ce a facut a spus... Mi-am omorat sotia! Explica-mi acum... Unde a fost dragostea lui pentru sotia lui?

LEGALISMUL DUS LA EXTEREME ESTE GRESIT!!!

Vrei sa vezi extremele?
Unde scrie ca Duhul Sfant se primeste numai in rugaciunea pe genunchi?
A fost frate care a spus... "Ehehe, asta n-o sa primeasca niciodata Duhul Sfant" privind la o persoana cum staruia si nu mare i-a fost mirarea cand a vazut ca Dumnezeu nu e ca noi. (Nu stiu sigur daca chiar la faptul ca nu se ruga in geunchi se referea.)
De ce trebuie sa ascult aproape de fiecare data de craciun, predica cu "bradul e pacat" in loc sa mi se vorbeasca despre nasterea Celui care a murit pentru mine? De ce mi se spune de fiecare data... Nu este cravata pacat... dar vad mandria in ochii lor ca ei sunt sfinti  iar restul sunt...ce sunt? Du-te la un director de firma si spune-i ca cravata este pacat... Te va face nebuna. Ce le vestim noi oamenilor? Pe Hristos , sau o traditie a vre-unui cult? Bleah. Sunt satul de invataturi omenesti. Am ajuns sa ne facem din imbracaminte si 2-3 fapte bune vazute in ochii nostrii, invelisul de lumina a unor crestini morti pe dinauntru. Sti cum i-a numit Isus pe cei care tineau traditia dar aveau inimile netaiate imprejur? Morminte varuite.

TRADITIA CREATA DIN INCREDINTARI

Daca vrei sa te uiti la ceva ce dainuieste din credinta "batranilor" uita-te la dragostea lor, si atunci le vei intelege manifestarea. Nu copia manivestarea, caci vei ramane fara dragoste. O masina poate fi impinsa , si se misca, dar asta nu inseamna ca are benzina. Iar benzina lor este dragostea.
Apropo... (Mi-a povestit cineva.) Cica fratele Pustan intrebat fiind de cati copii trebuie sa aiba o familie a raspuns prompt 3. Si ce mi-a placut :) ... Eu cu sotia suntem 2. Ca sa implinim cuvantul lui Dumnezeu ("Inmultiti-va si umpleti pamantul"), trebuie sa facem 3 copii.  3 > 2 deci... inmultire. Dar nu cred ca Pustan s-a referit exact la cifra 3, ci a fost replica cu care a vrut sa inchida gura unora. Daca nu faci copii si esti sanatoasa ... vei fi judecata de Dumnezeu. Daca  esti bolnava si nu faci copii... iar vei fi judecata de Dumnezeu. Si tu esti roaba lui Dumnezeu. Cine se baga intre tine si
Dumnezeu? Asta e problema voastra (a ta, a sotului si a lui Dumnezeu). Si nu ma credeti? Si sa fiu putin mai hazliu cica intr-o biserica un frate a tot predicat despre nasteri, si ca trebuie sa nasti si ca... in fine. La sfarsitul predicii, un alt frate il intreaba " Frate cui ai predicat? Nu ai vazut ca in biserica sunt numai surori batrane si tinere necasatorite?"Inchinarea ta cu Dumnezeu este ceva personal.

INCREDINTARILE NOASTRE SUNT DIFERITE. SI ASTA FACE PARTE DIN FARMECUL RELATIEI PERSONALE A FIECARUI CRESTIN

Deci trairea ta se va diferentia de trairea mea cu Dumnezeu, fiecare avand o relatie personala. Eu imi alint sotia intr-un fel. Altul isi alinta sotia altfel. Cati oameni sunt , posibil si atatea tipuri de relatii. De aceea, incredintarile mele raman incredintarile mele. Si stii ca asta face parte din farmecul trairii tale cu Dumnezeu? Faptul ca ai ceva aparte de ceilalti? Dar nu ii judeca pentru ca nu sunt ca tine. Daca tie iti place sa te rogi pe genunchi si iti place sa te rogi numai pe genunchi, este un fapt de laudat de Dumnezeu. Dar nu de oameni, si nu in invatatura... o vedeti? Ca ea sa faceti. Este incredintarea ta si da frumusetii relatiei tale cu Dumnezeu.
Bunicul sotiei mele care a trecut la Domnul a fostun om exceptional. Un exemplu demn de urmat ca si crestin, a primit credinta asa cum a fost ea la inceput. Inclusiv tunsul la zero care era atunci. Si lasa-ma sa iti spun ca asa a murit, in felul lui. Am vorbit cu el din Biblie, am cantat, dar niciodata nu m-a intrebat de ce nu ma tund si eu ca el? Sau nu m-a intrebat de ce port verigheta? De ce port cravata (desi in tinerete nu era adeptul)? De ce omul asta pe care l-am cunoscut intre 90 si 95 de ani (varsta lui) nu s-a panicat in "maruntisuri " si s-a putut bucura cu mine in cantare, in citirea Cuvantului, desi pastrandu-si incredintarea?
Incredintarea ta e pentru tine!
Fratele Luigi Mitoi a spus ca el nu poate sa stea in biserica picior peste picior ca simte ca il dezonoreaza pe Dumnezeu, dar nu impune asta nimanui... Este incredintarea lui! (Si nu-i asa ca ii da un farmec deosebit respectului sau fata de  Dumnezeu?)
Principiile Bibliei, raman principii, iar incredintarile le avem diferite.
De ce avem incredintari diferite?

INCREDINTARILE POT FI PRODUSUL LUPTELOR PERSONALE IMPOTRIVA PACATULUI

Un alt exemplu. Sa presupunem ca tu nu ai avut niciodata probleme cu bautura, iar eu am fost cel mai mare betiv.
Tu poti sa intri intr-un bar si sa iti cumperi o guma de mestecat.. pentru ca pe tine nu te ataca cu nimic faptul ca e bar ci iti creeaza repulsie. Mie in schimb daca intru intr-un bar diavolul imi trezeste amintiri vi cu fostii prieteni, si pana si gustul bauturii parca imi vine pe limba. Si nu uita; diavolul vine la tine cu ce ai fost mai slaba. Deci deja avem 2 moduri diferite de a lupta.
Tu poti intra in bar, iar eu voi fugi de el. Sti ca din 100 de oameni vor fi posibil diverse abordari si lupte impotriva aceluiasi pacat? Te-ai gandit vre-odata la asta? Daca eu te vad ca intri in bar (sa iti iei o guma) sa te judec ca nepocaita?
Nu as fi eu slab atunci? Accept deci ca luptam diferit dar pentru acelasi scop.

DESPRE RUGACIUNE

Deci daca Domnul Isus spune "cand stati in picioare de va rugati" inseamna ca a admis ca se vor face rugaciuni de catre crestini si in picioare. Si care e cheia daca vor fi ascultate? Ierarea! Deci daca e iertare spune Domnul Isus ca totul e ok. Sau voi nu vedeti asa? Faptul ca pe tine ,irlanda, admiratia fata de Stapanul tau te face sa te pleci pana la pamant e buna, dar e felul tau de inchinare. Nu o poti impune. Stiati ca au fost rugaciuni ale Domnului Isus in picioare si au fost ascultate?

Sa va dau cateva exemple:

Cum s-a rugat Domnul Isus la invierea lui Lazar?

38        Isus S-a înfiorat din nou în Sine şi S-a dus la mormânt. Mormântul era o peşteră la intrarea căreia era aşezată o piatră.
39     „Daţi piatra la o parte”, a zis Isus. Marta, sora mortului, I-a zis: „Doamne, miroase greu, căci este mort de patru zile.”
40     Isus i-a zis: „Nu ţi-am spus că, dacă vei crede, vei vedea slava lui Dumnezeu?”
41     Au luat, dar, piatra din locul unde zăcea mortul. Şi Isus a ridicat ochii în sus şi a zis: „Tată, Îţi mulţumesc că M-ai ascultat.
42     Ştiam că totdeauna Mă asculţi; dar vorbesc astfel pentru norodul care stă împrejur, ca să creadă că Tu M-ai trimis.”
43     După ce a zis aceste vorbe, a strigat cu glas tare: „Lazăre, vino afară!”

(Ioan 11)

Aici eu nu cred ca a ingenunchiat. Si Dumnezeu l-a ascultat.
Hai sa luam un alt text...
La cina cea de taina Domnul Isus ii spune lui Petru ca se va lepada de El.
Ioan 13:36-38.
In continuare ii imbarbateaza pe ucenici. Ioan 14,15,16.
In capitolul 17 din discutia avuta cu ucenicii...

1        După ce a vorbit astfel, Isus a ridicat ochii spre cer şi a zis: „Tată, a sosit ceasul! Proslăveşte pe Fiul Tău, ca şi Fiul Tău să Te proslăvească pe Tine,
2     după cum I-ai dat putere peste orice făptură, ca să dea viaţa veşnică tuturor acelora pe care I i-ai dat Tu.

Aici cum s-a rugat Domnul Isus? Dovedeste-mi ca pe genunchi.
Oameni buni, Domnul Isus este de acord cu ambele feluri de inchinare. Si pe genunchi , si in picioare. Iar daca nu avem maini curate care sa le inaltam catre El, nu ne sunt ascultate si de am fi in sac si in cenusa si ne-am presara-o in cap.
Apropo de "cos"... a ramas tot un cos, numai ca acest cos mic (problema mica), este un munte de netrecut pentru altii.
Si nu mai vreau sa mai postez nimic  in legatura cu discutia asta pentru ca nu vreau sa ma cert (poate si mesajul asta are ceva amar in el).

(Modificat pe a fi inteles de toti ... :) )

PS. Daca sunteti asa de duri aratati-mi unde am spus de rugaciune numai in picioare... sau aveti chef de certuri de vorbe?  In biserica de care vb au vrut sa se anuleze rugaciunea in picioare si asta mi s-a parut ridicol. Ciudat este faptul ca se intampla lucrurile astea pe o scara mult mai larga.

Ultima modificare de CSmin (16/11/09 10:51)

09/11/09 23:21

irlanda
membru

Ai facut aici un ghiveci de abureli kilometric, de nici nu stiu la ce sa-ti raspun si la ce nu...

Ramanand la rugaciunea pe genunchi sau in picioare.

csmin a scris:

Oameni buni, Domnul Isus este de acord cu ambele feluri de inchinare. Si pe genunchi , si in picioare.

Dar nu este de acord cu rugaciunea facuta doar in picioare.

csmin a scris:

Apropo de "cos"... a ramas tot un cos, numai ca acest cos mic (problema mica), este un munte de netrecut pentru altii

Gresit.N-a ramas doar cos, ca daca ramanea doar cos putea chiar sa-ti treaca. Si altii nu vor sa treaca peste el, ca sa nu crezi tu ca normalul este sa ai pe nas un ditamai buboiul.

csmin a scris:

Si nu mai vreau sa mai postez nimic  in legatura cu discutia asta pentru ca nu vreau sa ma cert (poate si mesajul asta are ceva amar in el).

In caz ca te razgandesti, si vei mai posta, fa-o in asa fel incat sa se poata si citi ce scrii.

Amaraciunea nesajului/subiectului tau este ca s-a ajuns sa se voteze adevarurile Bibliei, functie de cum  convine incredintarilor noastre, care de cele mai multe ori, nu sant decat niste paravane ale unei vieti de credinta din cale afara de superficiala.

10/11/09 01:28

CSmin
membru

Mi-am facut textul mai inteligibil? Am promis ca nu mai postez nimic. Faptul ca mi-am aranjat textul sa nu credeti ca voi mai adauga vre-un argument pro sau contra. Pt mine s-a terminat aici. Ma bucur ca totusi vad oameni care stiu sa priveasca orizontul, prin prisma trairii lor cu Dumnezeu, si nu printr-o traditie asa cum am auzit in alta biserica... "Asa cum zicea batranul..." Si eu tin la batranul acela, dar hai sa ne referim numai la Scriptura.

16/11/09 11:01

Lucica
membru

Inregistat: 06/06/09
Eu cred ca rugaciunea in genunchi e cel mai potrivit tip de rugaciune, dar asta nu inseamna ca asta e singura rugaciune pe care Dumnezeu o asculta. A ingenunchea este un semn de respect si de umilinta exterioara, dar daca nu izvoraste din umilinta interioara nu are prea mare valoare. Eu cred ca atunci cand ne rugam Dumnezeu se uita in primul rand la inima si rugaciunea oricarei persoane e inaintea lui Dumnezeu asa cum e persoana respectiva inaintea lui. Daca persoana care se roaga incearca sa faca voia lui Dumnezeu atunci are prea putina importanta daca acea persoana sta in picioare, in genunchi, asezata sau chiar culcata. Cineva se poate ruga chiar si in timp ce spala vasele sau face ordine in camera.

Ultima modificare de Lucica (16/11/09 14:25)

16/11/09 14:25

irlanda
membru

CSmin a scris:

PS. Daca sunteti asa de duri aratati-mi unde am spus de rugaciune numai in picioare... sau aveti chef de certuri de vorbe?

N-oi fi spus, dar te intreb eu acum, ce trebuie sa gandesc eu, sau tu, despre bisericile multe la numar,  care se roaga numa' in picioare?

16/11/09 18:09

daaria
membru

Inregistat: 20/05/07

irlanda a scris:

N-oi fi spus, dar te intreb eu acum, ce trebuie sa gandesc eu, sau tu, despre bisericile multe la numar,  care se roaga numa' in picioare?
Da cine zice ca trebuie neaparat sa gandim  noi ceva despre ele? Si inca ceva negativ? Tare suna a judecata, care nu ne apartine noua!

Daca la mine in biserica s-ar ruga numai in picioare si eu as crede ca trebuie pe genunchi, ei bine, nu m-ar opri nimeni sa ingenunchez. Sau daca m-as simti prost facand asta, as schimba biserica. Ar fi o solutie mai buna decat sa-i judec.

17/11/09 15:03

Pagini:  1 2    

Felicitari Craciun, Felicitari cu ocazia Craciunului si Anului Nou, Felicitari electronice de sarbatori, Felicitari cu mesaj crestin Nasterea Domnului, Mesaje sarbatori de iarna, Urari de Anul nou, Urari sarbatori
felicitari electronice mesaj inviere felicitari sfintele pasti felicitare online pentru pasti felicitari crestine cu mesaj din Biblie felicitare cu mesaj de inviere felicitare cu mesaj de inviere felicitare crestina verset biblic inviere
Mergeti la