TANARCRESTIN.net
 
Forum | Regulament | Cautare | Inregistrare | Login

Nu esti conectat.

tcForum/Prietenia: intrebari si raspunsuri/Cererea in casatorie Moderat de Old, april  
Autor
Mesaje Pagini:  1 2
alex
membru

Inregistat: 02/03/09
la acest subiect ii rog pe cei cu experienta in domeniu sa ne spuna mai multe detalii (aici ma refer la cei care sunt deja casatoriti...daca sunt printre noi...:D )sunt multe intrebari legate de subiect pe care as vrea sa vii le pun, insa inainte de asta va prezint un material ce tocmai l-am gasit pe internet...astept comentariile voastre.... :) :)

1. Propune căsătorie doar când ai toată convingerea şi libertatea. Se poate să-ţi pară straniu că spun aceasta, dar uneori atât fetele cât şi băieţii se căsătoresc pentru că vor să fie căsătoriţi şi nu pentru că iubesc din toată inimia pe acea persoană. Dacă crezi că poţi să trăieşti fără persoana respectivă, sau că ai putea să te căsătoreşti şi cu altcineva, ar putea fi şi o altă candidatură, atunci poţi fi sigur că nu este voia lui Dumnezeu să te căsătoreşti încă cu acea persoană. A venit cândva să mă întrebe cineva cum să aleagă între două candidaturi care şi le propunea. I-am spus categoric nici cu una. Când întrebarea se pune în acest fel, nu eşti gata şi nu este bine să te căsătoreşti. Poţi să propui căsătorie doar când ai toată certitudinea şi libertatea cu privire la persoana care vrei să o ceri în căsătorie. De altfel, cunosc cazuri când unii băieţi au rupt logodna şi aceasta a pricinuit răni şi ruşine atât fetei, cât şi părinţilor şi nu în cele din urmă bisericii. Nu face faţă unui creştin un astfel de comportament. Solomon spunea despre aleasa lui: “Eşti frumoasă de tot, iubito, şi n-ai nici un cusur.” (Proverbe 4:7) Dacă nu o vezi aşa pe fata sau femeia ce intenţionezi să o ceri în căsătorie, nu face acest pas.

2. Sfătuieşte-te cu părinţii sau cu oameni înţelepţi. Când mă aflam primele dăţi în Pakistan, am fost foarte mirat să aflu despre prietenii mei slujitori ai bisericii când mi-au spus că mulţi din ei şi-au văzut prima dată soţia la nunta lor şi că alegerea au făcut pentru ei părinţii. Mi s-a părut exagerat şi am întrebat cum se poate aşa ceva în zilele noastre. Ei la rândul lor mi-au spus miraţi: “Nici noi nu putem înţelege cum pot părinţii voştri să vă lase să faceţi o alegere atât de importantă cum este alegerea partenerului de viaţă de unii singuri, mai ales că voi sunteţi la vârsta când nu aveţi experienţă de viaţă?” Cred că au avut o bună parte de dreptate în întrebarea lor. Extremele nu sunt bune, dar este bine, înţelept şi necesar să te consulţi cu părinţii tăi în privinţa fetei căreia vrei să-i propui căsătorie. Este adevărat că nu toţi ar putea asculta de sfatul părinţilor şi uneori părinţii au alte standarte, cum ar fi bogăţia, studiile, etc. şi nu în primul rând caracterul. Totuşi, este absolut necesar să discuţi cu părinţii, să afli părerea lor şi să o iai în consideraţie. Aceasta îţi va aduce fericire. De altfel, prima din cele 10 porunci care ţine de relaţia noastră cu oamenii spune: “Cinsteşte pe tatăl tău şi pe mama ta, pentru ca să ţi se lungească zilele în ţara, pe care ţi-o dă Domnul, Dumnezeul tău.” (Exodul 20:12) Nu poţi spune că îţi cinsteşti părinţii după ce ai mers să propui căsătorie unei fete fără să te consulţi cu ei.  Poate nu ai părinţi, sau poate, cum am spus mai sus, părinţii tăi nu dau dovadă de integritate şi înţelepciune în felul cum privesc  la alegerea ta după ce le-ai spus. Dacă rămâi tare în hotărârea ta să ceri fata respectivă în căsătorie, totuşi, înainte ca să o faci, mergi să te mai sfătui şi cu oameni înţelepţi, care te vor ajuta să faci o decizie înţeleaptă după Cuvântul lui Dumnezeu.

3. Planifică bine evenimentul cererii în căsătorie. Nu uita că acesta este evenimentul când se va lua decizia cea mai improtantă şi poate cu cea mai mare încărcătură emoţională, mai mult de cât va fi la nuntă. De aceia, gânde-te bine orice cuvânt care îl vei spune, şi aranjează să faci această cerere în cel mai frumos chip, vrednic de un copil al lui Dumnezeu.

4. Fii romantic. Fă aceasta cerere aşa ca să nu fie uitată nici odată în viaţă. Îmi pare aşa de rău că nu cunoşteam Cuvântul lui Dumnezeu la timpul când am cerut-o în căsătorie pe soţia mea şi că nu a avut cine să mă înveţe cum să  o fac frumos şi romantic. Ce mult mi-ar fi folosit să citesc aşa un articol la vremea mea. La rândul meu, am învăţat şi învăţ pe toţi ucenicii mei să facă cerea în căsătorie cât pot ei de frumos şi romantic. Astfel, unul din ei a invitat pe viitoarea lui soţie la restaurant. A fost pentru prima dată pentru că ei nu s-au întâlnit şi nici nu au vorbit nimic la acest subiect. El o iubea de mult timp şi astfel, la restaurantul pregătise din timp o masă frumoasă, a  decorat pereţii  şi chiar a pus un mesaj de dragoste scris pe pereţii restaurantului. Când a întrat fata, a rămas şocată de ce a văzut. El s-a apropiat de ea, cu un buchet mare de flor şi a cerut-o în căsătorie. Ea tot îl iubea de mult timp dar nu arăta aceasta. Acum, când a fost întrebată a spus cu multă bucurie şi încântare: “DA!!!” Un alt ucenic, Ionel, când a cerut-o pe soţia lui Alina în căsătorie, a invitat-o pentru prima dată în parc. Au ajus la un pod unde era foarte frumos decorat cu flori şi pânze. Ea a presupus că este ceva pregătit pentru vre-un eveniment al cuiva, sau poate se filmează vre-un film, dar nicicum nu şi-a dat seama ce urmează şi că era pentru ea. Au mers într-o barcă foarte frumos decorată şi după aceia el a condus-o la o masă din parc, pe care sta o cutie frumoasă. Au deschis şi în cutie era inelele de logodnă. Ionel atunci a cerut-o în căsătorie şi i-a spus că dacă acceptă, să primească acel inel, altfel, îl va arunca în apă. Ea şocată a spus: “NU…!” şi nu mai putea să vorbească. El a spus: “Deci, să arunc în apă inelul?”. “Nu-u-u-u arunca inelul!!!” a spus Alina. Imediat după răspunsul ei, au inceput să zboare în sus focuri de artificii. Un aşa eveniment nu se mai uită nici odată. Ţi-am dat aceste exemple, ca să faci tu un plan bun şi să înveţi să fii romantic şi nu doar când vei cere în căsătorie pe soţia ta, ci toată viaţa.

5. Fii hotărât. Pentru că eşti bărbat şi Dumnezeu te vrea să fii cu iniţiativă, poartă-te ca un bărbat, hotărât şi nu cu timiditate. Arată toată atenţia şi tot respectul, dar nu fi obraznic şi dominant în discuţie, nu pune presiune. Un bărbat trebuie totdeauna să vorbească hotărât şi cu tot respectul şi atenţia.

6. Dacă ai fost refuzat nu-ţi pierde inima şi nici respectul pentru fata care ai cerut-o în căsătorie. Arată tot respectul pentru ea mai departe şi primeşte răspunsul ei, ştiind că aceata este voia lui Dumnezeu pentru tine. Nu uita că “toate lucrurile lucrează împreună spre binele celor ce iubesc pe Dumnezeu, şi anume, spre binele celor ce sunt chemaţi după planul Său.” (Romani 8:28) Arată până la urma tot respectul pentru persoana care ai cerut-o în căsătorie.

7. Dacă fata sau femeia nu este gata sa-şi dea răspunsul nu insista. Dă-i libertatea să-şi ia tot timpul de care are nevoie pentru aţi da răspunsul. De altfel, nici tu nu doreşti să te căsătoreşti cu cineva care a făcut o alegere pripită. Deci, nu pune nici un fel de presiune.

8. Dacă răspunsul este “DA!” exprimă-ţi bucuria şi aprecierea. Apoi, puteţi deja atunci să discutaţi următorii paşi care sunt…

9. Mergi la părinţii fetei ca să ceri mâna fetei. Este foarte important să faci aceasta. Mergi la părinţii ei, dar niu înainte ca să te pregăteşti să vorbeşti înţelept şi frumos. Arată toată aprecierea pentru fiică şi lor pentru că au crescut-o. Să nu mergi cu mâina goală la ei. Nu este frumos să mergi cu mâina goală nici la ei şi nici la părinţii tăi.

10. Mergeţi impreună cu aleasa inimii tale la părinţii tăi, ca să le faci cunoştinţă. Pregătete-te să o prezinţi frumos şi pe fată la părinţi, dar şi pe părinţii tăi fetei. Vorbeşte lucruri frumoase despre ei.

11. Mergeţi împreună la preotul bisericii ca să-i vorbiţi despre intenţia voastră să vă căsătoriţi, despre logodnă, despre cursul de consiliere premaritală pe care trebuie să-l treceţi cu el, despre nuntă, etc.

11. Nu lăsa să treacă mult timp până la nuntă. Din clipa care aţi hotărât să vă căsătoriţi, nu lăsa să treacă mult timp până la logodnă şi apoi până la nuntă. Aceasta nu face bine nimănui. Dacă ştii că eşti în împrejurări când nu poţi să te căsătoreşti degrabă, nu propune căsătorie, pentru că aceasta crează stări neplăcute.

Dumnezeu să te binecuvinteze în căsătorie ca să ai o familie fericită. Sunt la dispoziţia ta ca să răspund la întrebările care le ai. Scrie întrebările la comentarii, ca să pot da şi răspunsul tot aici şi astfel să poată profita de aceste răspunsuri toţi cititorii şi să nu fie nevoie să mă repet. Să ai multe binecuvântări de la Dumnezeu!

(articol preluat de la http://www.moldovacrestina.net/tineri/c ... casatorie/)

Ultima modificare de Alexa_gvb (22/06/09 20:04)


22/06/09 20:00

   
UnderZero
membru

Locatie: n-are conteaza...
Inregistat: 19/04/08
Aici ar fii fain sa spuna cei cu experienta cum a fost. Restul, avem tendinta sa reproducem, pe plaiuri mioritice, scene celebre hollywood-iene :D.

M-am razgandit :D. Hai sa scriu si eu ceva... Uite mie imi se pare interesanta o cerere in casatorie dupa o cearta zdravana in legatura cu...numarul de copii pe care sa ii avem :D.

Ultima modificare de UnderZero (25/06/09 11:04)


25/06/09 11:01

   
alex
membru

Inregistat: 02/03/09
mda ...pe ei ii astept sa scrie aici...

25/06/09 11:03

   
fluflu
membru

Locatie: mures
Inregistat: 20/09/07
ai rabdare,sunt putini casatoriti,si poate nu vor sa-si spuna povestea aici...

_______________________________________
never regret something that once made you smile...

25/06/09 11:04

   
alex
membru

Inregistat: 02/03/09
intre timp puteti comenta articolul ce l-am postat mai sus... :D

25/06/09 11:08

   
april
admin forum

Locatie: Germania
Inregistat: 15/10/05

UnderZero a scris:

Aici ar fii fain sa spuna cei cu experienta cum a fost. Restul, avem tendinta sa reproducem, pe plaiuri mioritice, scene celebre hollywood-iene :D.

Restul poate scrie cum ar vrea sa fie ;) .


_______________________________________
Every Day Brings New Blessings

25/06/09 14:06

   
maria_t
membru

Inregistat: 25/01/09

UnderZero a scris:

... Uite mie imi se pare interesanta o cerere in casatorie dupa o cearta zdravana in legatura cu...numarul de copii pe care sa ii avem :D.


Sa inteleg ca acest fapt e o piedica in a lua o decizie legatura cu casatoria?
Copii sunt un dar de la Dumnezeu, iar atunci cand El hotareste sa ai un copil, el v-a aparea indiferent de mijlocul de contraceptie folosit (se exclude din discutie avortul).
Preferati o perioada mai indelungata de prietenie inaintea casatoriei crezand ca astfel evitati sa aveti mai multi copii,  sau preferati sa va casatoriti , evitand conceperea unui copil prin abstinenta in anumite perioade?
Nu cred ca e o solutie sa amani o casatorie doar de frica sa nu ai multi copii. Eu am facut primul copil la 28 de ani si acum imi pare rau ca nu l-am facut cand eram mai tanara( pe la 22-23 ani).
Sa nu va fie teama in a avea copii. Cred ca cele mai triste cupluri sunt acelea in care nu exista copii. Cu timpul o sa realizati ca cea mai mare binecuvantare pe care o putem avea de la Dumnezeu sunt copii. Celelalte bunuri sunt nimic pe langa un copil, totul este sa ii cresteti IN DOMNUL.
Cred ca atunci cand iti alegi sotul/sotia , daca parintii sunt crestini, este bine sa tineti cont si de sfaturile lor, ei avand deja o exprienta solida in ceea ce priveste o familie, poate analiza/observa obiectiv alegerea voastra, sfatuindu-va daca alegerea facuta de voi este ok.

Ultima modificare de maria_t (25/06/09 14:45)


_______________________________________
Binecuvântat să fie Domnul, care zilnic ne poartă povara, Dumnezeu, mântuirea noastră.

25/06/09 14:41

   
UnderZero
membru

Locatie: n-are conteaza...
Inregistat: 19/04/08
Vai, nuuuu! era doar ca exemplu pt un motiv de cearta (el vrea 10, eu 11 :D). Putea fii orice! No, oricum mersi de ganduri. :)

LE: Oricum, anumite aspecte TREBUIE lamurite inainte de pasul decisiv, gen cati copii, scopul familiei, etc.

Ultima modificare de UnderZero (25/06/09 15:37)


25/06/09 15:01

   
alex
membru

Inregistat: 02/03/09

maria_t a scris:

Cu timpul o sa realizati ca cea mai mare binecuvantare pe care o putem avea de la Dumnezeu sunt copii. Celelalte bunuri sunt nimic pe langa un copil, totul este sa ii cresteti IN DOMNUL.

perfect de acord cu tine....;)


25/06/09 16:24

   
edi.theraven
membru

Locatie: me
Inregistat: 26/10/08
Daca sunteti in Domnul,ca cuplu(nu evit cacofonia)va fi foarte usor sa cresteti la fel copilul.Stiti cum e,aschia nu sare departe de trunchi,asta e iddependent de religia voastra.(crestina ma refer,nu musulmana islamica etc).

25/06/09 16:32

Site web  
UnderZero
membru

Locatie: n-are conteaza...
Inregistat: 19/04/08
In legatura cu textul: e dragut, desi anumite lucruri chiar nu pot avea loc ca la carte... Oricum, simpatic e punctul 5: arata-i ca te bucuri! :) E ca si cum: nu te arata ingrijorat de cheltuieli...inca!

Si mi se pare comic cat explica ce inseamna ca sa "Fii romantic". In rest - sfaturi de bun-simt!

Ultima modificare de UnderZero (25/06/09 22:20)


25/06/09 16:37

   
RainSong
membru

Locatie: going over Jordan
Inregistat: 08/11/06

zambezi a scris:

Furtună e în sufletul celui care face o cerere în căsătorie și nu e sigur pe răspunsul favorabil. Iar furtuna se poate preface într-un uragan ce spulberă totul în cale sau într-o ploaie caldă de vară fără nori. ;)

eu credeam ca raspunsul la cererea in casatorie e foarte putin probabil sa fie altul decat "da". Ma gandesc ca o ceri dupa o relatie destul de lunga, in care te bagi cu intentia de casatorie. Si in timpul relatiei cuplul banuiesc ca vorbeste vrute si nevrute, inclusiv faza cu casatoria ,cand o fac ,cum etc
   Sincer ,toate cazurile pe care le stiu sunt cand cei 2 au hotarat de mai inainte, de exemplu din iarna ca sa se casatoreasca in vara urmatoare, iar cererea a fost prin aprilie ,nimic surprinzator.
ps: ca experta in ploi [:D], mie alea de vara mi se par foarte aiurea, e de preferat uraganul.
ps 2: ar fi emotionant ca baiatul sa planga dupa ce aude "da"-ul iar fata nu.

Ultima modificare de RainSong (29/06/09 17:31)


_______________________________________
"se spune ca-i nevoie de curaj pentru-a muri, eu spun ca trebuie curaj pentru-a trai; si stii ca toti oamenii mor, dar nu toti oamenii traiesc .. e greu cand trebuie sa treci zilnic inca un test."

29/06/09 17:30

   
Old
Moderator

Locatie: cluj
Inregistat: 18/01/08

RainSong a scris:

... Si in timpul relatiei cuplul banuiesc ca vorbeste vrute si nevrute, inclusiv faza cu casatoria ,cand o fac ,cum etc
   Sincer ,toate cazurile pe care le stiu sunt cand cei 2 au hotarat de mai inainte, de exemplu din iarna ca sa se casatoreasca in vara urmatoare, iar cererea a fost prin aprilie ,nimic surprinzator.

Tu vorbesti serios?
Pai aia nu mai e cerere in casatorie, dupa ce au stabilit ca se vor casatori! Sau se poate si asa?


_______________________________________
Cunosti cu adevarat valoarea vietii in momentul in care viata atarna de un fir ce-i gata sa se rupa.

11/04/11 14:03

   
jezzy
membru

Inregistat: 13/03/06
Si mie mi se pare normal ca cei doi sa vorbeasca despre casatorie inainte de cererea propriu-zisa.Altfel nu prea vad cum ar raspunde fata da.Ca doar nu se hotaraste atunci in 30 de secunde.
Daca chiar e o surpriza pt ea, e putin probabil sa-i raspunda pe loc, si atunci se cam pierde momentul.


_______________________________________
I only fear that I don’t have enough time left to tell the world that there’s no time left!

11/04/11 18:32

   
edi.theraven
membru

Locatie: me
Inregistat: 26/10/08
Da, logic ca vb si despre asta. Visezi la moment si d'astea. Frumusetea momentului nu vine neaparat din surpriza producerii lui ci din producerea in sine si de momentul cand va veni. Ar fi tare sa vb cu o tipa si sa nu vb despre asta si cand o ceri sa iti zica "ce'ai frate, ai baut gaz:)))"

11/04/11 18:43

Site web  
april
admin forum

Locatie: Germania
Inregistat: 15/10/05

edi.theraven a scris:

Ar fi tare sa vb cu o tipa si sa nu vb despre asta si cand o ceri sa iti zica "ce'ai frate, ai baut gaz:)))"

sau ar putea sa-i zica : frate, dac-ai sti tu de cand te astept ;) .


_______________________________________
Every Day Brings New Blessings

11/04/11 22:10

   
edi.theraven
membru

Locatie: me
Inregistat: 26/10/08
Daca ar astepta ar batea, candva, macar un mic apropo.

12/04/11 06:01

Site web  
Old
Moderator

Locatie: cluj
Inregistat: 18/01/08
Numai sa aiba cine sa bata acel mic apropo.

Dar intrebarea e: se mai practica cererea in casatorie? Sau doar sunt anuntati parintii,dar se numeste tot...cerere in casatorie?


_______________________________________
Cunosti cu adevarat valoarea vietii in momentul in care viata atarna de un fir ce-i gata sa se rupa.

16/07/11 23:01

   
alex
membru

Inregistat: 02/03/09
eu zic ca inca se mai practica, insa nu asa mult ca in alte vremuri.
cunosc si cazuri unde au fost anuntati doar parintii cum zici tu, dar stiu si cazuri "clasice" :P
personal sunt mai de moda veche, deci am sa-mi cer aleasa :D

Ultima modificare de alex (16/07/11 23:47)


16/07/11 23:46

   
shoricel
membru

Locatie: Cluj-Napoca (Ploiesti)
Inregistat: 04/01/08

edi.theraven a scris:

Daca ar astepta ar batea, candva, macar un mic apropo.

Don't be so sure :P

alex a scris:

eu zic ca inca se mai practica, insa nu asa mult ca in alte vremuri.
cunosc si cazuri unde au fost anuntati doar parintii cum zici tu, dar stiu si cazuri "clasice" :P
personal sunt mai de moda veche, deci am sa-mi cer aleasa :D

Da, se mai practica. Mi se pare foarte tare cererea in casatorie. Cred ca e savurata in primul rand de fete. I'll do the same!

PS: cererea presupune ca fata sa nu stie dinainte sau sa nu se prinda? Cu atat mai palpitant. Risti numa o palma sau sa ramai fara raspuns pe moment. :D

Ultima modificare de shoricel (17/07/11 11:57)


_______________________________________
A passion lifestyle.

17/07/11 11:55

   
Christina
membru

Locatie: in God`s hand
Inregistat: 15/01/10

shoricel a scris:


PS: cererea presupune ca fata sa nu stie dinainte sau sa nu se prinda? Cu atat mai palpitant. Risti numa o palma sau sa ramai fara raspuns pe moment. :D


daca fata se astepta sa fie ceruta in casatorie nu are prea mare farmec, iar daca nu se astepta poate raspunde "da" fara sa mai stea pe ganduri pemtru ca  dorea sa fie ceruta chiar daca nu se astepta ca el chiar sa o faca. ceea ce e naspa e atunci cand el o cere si ei nu ii place de el, pentru ca fata se cam poate sa nu mai vrea sa discute cu el deloc. :D


19/07/11 21:33

   
shoricel
membru

Locatie: Cluj-Napoca (Ploiesti)
Inregistat: 04/01/08
Ce cauta in relatie cu el daca nu ii place de el? Sau te referi cand o cere direct? Asta e chiar sport extrem in anumite (multe) situatii :))

Ultima modificare de shoricel (19/07/11 22:03)


_______________________________________
A passion lifestyle.

19/07/11 22:03

   
Christina
membru

Locatie: in God`s hand
Inregistat: 15/01/10
nu neaparat ca o cere asa din prima, dar daca vede ca fata vorbeste cu el [vorbeste, nu are o relatie cu el], are impresia ca il si place, iar el o cere cu tupeu.
bineinteles, daca cei doi au o relatie nu ar fi ormal ca fata sa ii dea o palma daca vrea sa il refuze. il amana doar.


19/07/11 22:12

   
shoricel
membru

Locatie: Cluj-Napoca (Ploiesti)
Inregistat: 04/01/08

Christina a scris:

nu neaparat ca o cere asa din prima, dar daca vede ca fata vorbeste cu el [vorbeste, nu are o relatie cu el], are impresia ca il si place, iar el o cere cu tupeu.

Asta inseamna ca o cere direct. Direct nu in sensul absolut: prima oara cand a vazut-o - cand a intalnit-o practic - sa o si ceara.

Ultima modificare de shoricel (19/07/11 22:35)


_______________________________________
A passion lifestyle.

19/07/11 22:34

   
alex
membru

Inregistat: 02/03/09
fosta mea profa de engleza din liceu ne-a zis o data ca asa a cerut-o barbatu' su de nevasta pam pam din prima :D

19/07/11 23:38

   
Pagini:  1 2    Felicitari Craciun, Felicitari cu ocazia Craciunului si Anului Nou, Felicitari electronice de sarbatori, Felicitari cu mesaj crestin Nasterea Domnului, Mesaje sarbatori de iarna, Urari de Anul nou, Urari sarbatori
felicitari electronice mesaj inviere felicitari sfintele pasti felicitare online pentru pasti felicitari crestine cu mesaj din Biblie felicitare cu mesaj de inviere felicitare cu mesaj de inviere felicitare crestina verset biblic inviere
Mergeti la
Powered by PunBB
© Copyright '02-'04 Rickard Andersson
© 2005-2018 TANARCRESTIN.net