|
|
|
antonela
Moderator
 Locatie: Romania
Inregistat: 02/11/05
|
|
Floarea-soarelui

Semnificatia florii-soarelui
FLOAREA SOARELUI - loialitate, dorinte
Este o planta erbacee anuala, originara din America de Nord si adusa in Europa in secolul XVI. Este cunoscuta in special pentru larga sa utilizare alimentara, dar si pentru recenta ei dezvoltare ca floare de ornament. Inflorescenta ei importanta, galbe-aurie, prezinta acea particularitate unica de a fi mereu orientata spre soare, urmarindu-i traiectoria pe tot parcursul zilei, ceea ce i-a conferit si denumirea.
Varietatile oleaginoasei plante au dimensiuni impunatoare, cu tulpini inalte pana la 2 metri (uneori atingand si 5 metri) si flori cu diametru de 25-50 cm. Varietatile de gradina se mentin intre 80-90 cm inaltime, amintind aici si de varietatile pitice, care ajung doar la 30-40 cm.
Au tulpini drepte, carnoase, aspre si rigide, cu frunze mari si late, cu petiol alungit. in plina vara, in varful tulpinii, se dezvolta o floare cu petale galben-aurii. Spre sfarsitul verii florile lasa loc fructelor, acele seminte bine-cunoscute care se consuma atat in stare naturala, cat si sub forma de ulei. Semintele de floarea-soarelui contin 28-48% substante grase din care se extrage uleiul comestibil. Chiar si produsul secundar obtinut la extragerea uleiului (turtele), este utilizat ca excelent furaj.
Expunerea
Floarea-soarelui se planteaza in locuri aflate in plin soare. Poate sa se dezvolte si la umbra partiala, cu conditia sa se bucure de expunere la razele solare de cel putin 5-6 ore pe zi. Aceste plante se dezvolta cel mai bine in zonele cu veri mai calde.
Udatul plantei
Speciile de gradina se dezvolta normal daca sunt udate cu regularitate, lasand insa sa se usuce bine pamantul intre o umezire si alta. Poate suporta fara probleme perioade de seceta, chiar prelungita.
Terenul
Floarea-soarelui creste fara probleme in orice fel de teren. Pentru a se obtine flori rezistente si fumos dezvoltate este bine ca pamantul rezervat plantei sa fie lucrat in profunzime, adaugand o buna cantitate de imgrasamant organic sau de fertilizant cu cedare lenta. Aceste plante anuale dezvolta o structura de radacini de dimensiuni remarcabile, motiv pentru care se recomanda ca floarea-soarelui sa nu fie cultivata in vase.
Inmultirea: se produce prin seminte. Se seamana in pat cald in februarie-martie sau direct in pamant in aprilie-mai. Semintele recoltate din florile din anul precedent nu intotdeauna produc plante cu caracteristici identice cu cele ale plantei mame.
Paraziti si boli:in mod ocazional pot sa apara paduchi-de-frunze, ce se localizeaza sub si in partea interioara a inflorescentei.
sursa: http://www.agenda.ro/news/news/9323/flo ... ament.html
Ultima modificare de antonela (12/07/09 13:54)
_______________________________________ Căci Tu eşti Stânca mea, Cetăţuia mea, şi, pentru Numele Tău, mă vei povăţui şi mă vei călăuzi. Psalmul 31:3
|
|
11/07/09 14:50
|
|
antonela
Moderator
 Locatie: Romania
Inregistat: 02/11/05
|
|
Lavanda

Semnificatia lavandei
LAVANDA - devotiune
Familie: Labiate Origine: Bazinul Mediteranian, Insula Canarilor, Africa de Nord, Asia de sud-est Perioada de inflorire: din mai pana in august, in functie de varietate
Flori parfumate si melifere care atrag albinele.
Culoarea florilor: bleu, mov, violet, alb Expunere: in plin soare Tip de sol: ordinar, lejer, uscat Aciditate: neutra Umiditatea solului: normal spre sec Utilizarea: masiva, bordura, flori gata de taiat inainte de deschidere, pots-pourris Inaltime:de la 30-100 cm, dupa varietate Tip de planta: copacel Tip de vegetatie: vivace Tip de frunzis: persistent Plantare, cules: primavara
Metoda de inmultire: semanat primavara, butasi in iulie-august, rupand crengute de 5 cm pe care le plantati intr-o minisera.
Taiere: indispensabila. Taiati dupa inflorire ca sa pastrati forma rotunda. Imbatranind, lavanda are tendinta de a se raspandi la baza, mai ales daca nu este taiata regulat. Este mai bine sa inlocuiti piciorusul, caci o taiere severa nu da rezultate bune, bobocii pe crengute fiind rari.
Lavanda isi face simtita prezenta si in timpul noptii prin parfumul ei si are proprietati linistitoare si antiseptice. Lavanda se potriveste oricarei gradini unde poate profita din plin de soare. Forma sa se armonizeaza cu toate plantele putin graminate, tepoase sau care acopera solul.
Spatii cultivate
N-ati visat la plimbari lungi in camp plin de lavanda? Usor de cultivat si aparand pe unde nici nu te astepti, lavanda ne ofera parfumul sau. Florile sale bleu, mov, violete sau albe infrumuseteaza gradina si produc un nectar care atrage albinele. Inspirati-va din campul de lavanda si plantati-le in gradina dvs. in linie, pentru a forma garduturi de-a lungul aleilor sau un gardut de separare in gradina de zarzavaturi sau in livada. Se planteaza in zonele greu de ajuns. Un frumos efect decorativ cere putina ingrijire.
PE BALCON
O tufa de lavanda intr-o glastra cu un aer provincial sau florentin face minuni! Exista astazi numeroase varietati si dau rezultate excelente in jardiniera. Alegeti un vas de 30 de cm, al carui volum sa fie de 1,5 -2 ori mai mare decat radacina. Un sol din materii fibroase si o treime de nisip de rau place celor mai multor specii. Pentru Lavandula stoechas adaugati o treime de sol negru. In toate cazurile, nu le puneti in vase care nu au scurgera buna!
DECOR de 4 anotimpuri !
Primele lavande infloresc din mai - daca stiti decalajul infloririi diferitelor specii, puteti beneficia de un covor de flori pana la sfarsitul verii. Lavanda va inflori o luna intreaga si va avea un efect decorativ pentru un timp lung. Frunzele sale argintii pastreaza un aspect frumos pana la inflorirea urmatoare. Chiar in plina iarna, forma lavandei si culoarea sa atrag privirile.
COMBINATII REUSITE
Lavanda merge bine cu trandafirii si cu plantele vivace, dar si cu gramineele. Dupa inspiratia dvs, puteti creea tonuri proprii, clasice sau moderme, ambiante dulci sau tonice.
GRADINA SIC
Lavanda merge foarte bine in straturi sau plantata la umbra trandafirilor.
GRADINA MODERNA
Amestecati lavanda cu gramineele. Frunzele contrasteaza cu sobrietatea eleganta a tufelor sferice.
GRADINA TONICA
Din cauza culorii sale, lavanda se potriveste cu flori galbene. Varietatile violete merg de minune cu florile portocalii, cum ar fi trandafirul de India sau varietati ale heleniumului.
GRADINA TANDRA
Asociati alb si roz cu lavanda albastra, optand pentru trandafiri de tip vechi, cu flori sub forma de buchet. Un ansamblu frumos este obtinut prin amestecul cu Phormium, ale carui flori panacee galben sau roz vor parea mai stralucitoare in compania tonurilor de gri ale lavandei.
O planta mai putin exigenta.
Lavandei dvs. ii va placea intr-un teren lejer si uscat, fertil, mai ales calcaros(in afara de Lavandula stoechas). Pamantul sarac, sec, chiar arid ii va placea la fel.
Plantati lavanda primavara, cand nu mai este ger. Lasati loc liber intre planta cam 40-50 cm. Plantele asezate in continuare trebuie rarite, scotand radacinile (cele prea lungi din vase risca sa o sufoce). Daca o plantati toamna, e nevoie de un climat bland. Puneti deasupra terenului sol organic (2 pumni la un sir). In cazul unui sol mai greu, aruncati niste nisip. Intretineti inaltimea florii!
Cresterea nu este foarte rapida, ca sa aveti o tufa generoasa, asteptati 3 ani. Pentru un sol cu o calitate normala este inutil sa fertilizezi lavanda. Udati doar daca solul este cu adevarat uscat.
sursa: http://www.gradinamea.ro/Lavanda_2730_543_1.html
Ultima modificare de antonela (12/07/09 13:52)
_______________________________________ Căci Tu eşti Stânca mea, Cetăţuia mea, şi, pentru Numele Tău, mă vei povăţui şi mă vei călăuzi. Psalmul 31:3
|
|
12/07/09 13:49
|
|
antonela
Moderator
 Locatie: Romania
Inregistat: 02/11/05
|
|
Lotusul

Semnificatia lotusului
LOTUS - iertare, dragoste instrainata
Floarea de lotus creşte din noroi şi totuşi rămâne pur şi nepoluat de către ea. A fost numită 'adevăratul gentilom al florilor'. Poemele despre florile de lotus au început să apară în China în urmă cu trei mii de ani. Legenda spune că Paradisul de Vest al Feririi Supreme [un paradis ceresc care se spune că este al lui Buddha Amitaba] este plină de flori de lotus majestice a căror frumuseţe nu se poate descrie în cuvinte.
sursa: http://ro.clearharmony.net/articles/200608/729.html
_______________________________________ Căci Tu eşti Stânca mea, Cetăţuia mea, şi, pentru Numele Tău, mă vei povăţui şi mă vei călăuzi. Psalmul 31:3
|
|
13/07/09 20:25
|
|
irlanda
membru
 Locatie: bucuresti
Inregistat: 14/03/08
|
|
Floarea de colt

Cand se vorbeste de floarea de colt toata lumea se gandeste la ceva rar, lucru care este cat se poate de adevarat. Intalnindu-se din ce in ce mai rar, Floarea de colt - Leontopodium alpinum a fost declarata monument al naturii si se afla sub ocrotirea legii inca din 1933.
Este o planta perena, cu o tulpina dreapta, ce poate ajunge pana la 50 - 80 cm, fara ramificatii. In pamant un rizom cilindric, acoperit cu resturi de frunze negre-brune, iar la suprafata pamantului formeaza o rozeta de frunze, din mijlocul carora se ridica o tulpina scurta de 5 - 20 cm, uneori de 30 cm, ce poarta o inflorescenta numita calatidiu, de forma unui disc, in care sunt grupate, in mod normal, florile. Floarea de colt - Leontopodium alpinum creste pe stanci calcaroase in regiuni alpine si foarte rar in regiunile subalpine.
Mai este cunoscuta si sub numele de floarea reginei, albumeala, flocosele, albumita, flocosica. Ilforescenta este imbracata cu frunze paroase, unele mai mari, altele mai mici si care iau forma unei stelute.
Aceasta este formata din pana la 10 inflorescente cu numeroase si minuscule flori, incadrate de 5 - 15 bactee albe, dipuse radiar, ce dau intregului ansamblu infatisarea unei flori. Planta este acoperita cu peri catifelati, argintii, care ii confera o nota aparte; poate fi vazuta inflorita in lunile iulie-august.
La noi in tara, Floarea de colt - Leontopodium alpinum poate fi intalnita in Muntii Maramuresului, Vrancei, Bucegi, Fagarasului, Capatanii, Tarcu, Retezat, Bihorului, Cozia, Ceahlau, Godeanu.
Aceasta planta, in traditia populara reprzinta un simbol al dragostei si se spune ca barbatii isi demonstrau dragostea, indemanarea si curajul, culegand o floare de colt de pe stancile ascutite al muntilor si oferind-o iubitelor.
Ultima modificare de irlanda (14/07/09 00:17)
|
|
14/07/09 00:16
|
|
antonela
Moderator
 Locatie: Romania
Inregistat: 02/11/05
|
|
Violeta

Semnficatia violetelor
VIOLETA - incredere, modestie
VIOLETA ALBASTRA - grija, "voi fi intotdeauna sincer"
VIOLETA ALBA - "sa incercam sa fim fericiti"
Legenda Violetei
Legenda spune ca Violeta era o fata saraca si modesta, fara parinti, care traia in Imparatia Florilor. Violeta se indragosteste de un print pe care il intalneste intr-o zi in timp ce isi impletea o coronita cu flori. Printul se indragosteste si el pe loc de Violeta si ii cere acesteia sa se casatoreasca cu el. Din pacate insa, printului ii fusese ursit sa nu se poate casatori inainte de a omori zmeul din padurea intunecata.
Printul porneste in cautarea zmeului si ii promite Violetei ca, dupa ce va omori zmeul, se va intoarce sa o caute si o va lua de sotie. Violeta il asteapta pe print timp de 12 ani, timp in care impleteste coronite de flori de culoare albastru inchis, care mai apoi vor fi numite Violete. Dupa 12 ani, printul se intoarce si o gaseste pe Violeta in acelasi loc, terminand de construit un cort din impletitura de Violete, care le va fi celor doi castel.
Limbajul Violetei
Violeta simbolizeaza modestie si devotament. Barbatul care daruieste unei femei o violeta nutreste pentru aceasta sentimente puternice si doreste o legatura de durata cu aceasta, avand multa incredere in ea. Femeia careia ii plac violetele este modesta, rabdatoare si tinda sa aiba multa incredere in oameni.
Numele de Violeta
Persoana cu numele de Violeta este de obicei o persoana modesta, devotata, foarte loiala prietenilor. Numele de Violeta sugereaza idealism, incredere in oameni si nevoie de legaturi puternice cu acestia.
sursa: http://casasigradina.ele.ro/Violeta-leg ... a3915.html
_______________________________________ Căci Tu eşti Stânca mea, Cetăţuia mea, şi, pentru Numele Tău, mă vei povăţui şi mă vei călăuzi. Psalmul 31:3
|
|
15/07/09 19:47
|
|
antonela
Moderator
 Locatie: Romania
Inregistat: 02/11/05
|
|
Cala

Semnificatia calei
CALA - frumusete magnifica, mandrie
Cala (Zantedeschia aethiopiea)este o floare mare, cu petale groase, cerate si capete solitare de 15-20 cm lungime. Sunt perfecte ca flori taiate. Avand in vedere ca infloresc pe tulpini ciudate, rotunde, poate parea ciudat ca fiecare tuber face 10, chiar si 30 de flori. Culorile sunt variate - alb, galben, roz, culoarea levanticai, rosu, portocaliu si verde. Ca floare taiata, cala rezista 7-10 zile.
Ingrijire si cultivare
Bulbii de cala colorata, odata infloriti, adauga o pata de culoare in orice gradina. Desi initial, erau numai albe, astazi exista hibrizi de cala de aproape toate culorile. Exista cateva principii de baza cand vine vorba de cultivarea calei.
In primul rand, dupa ce cumparati bulbii de cala e bine sa ii scoateti din ambalaj si sa ii lasati cateva zile intr-un loc uscat, bine aerisit - ei se vor usca si vor deveni mai puternici, inainte de a fi plantati. Bulbii de cala colorata sunt de fapt tuberi care au semne de vegetatie pe partea de sus, iar partea inferioara este rotunjita. Tuberii se planteaza la 5 cm adancime, cu partea ascutita sau verde in sus.
Pamantul trebuie sa fie usor, bine drenabil. In climatele mai reci si in cele temperate, cala se dezvolta bine in plin soare. De asemenea, razele directe ale soarelui dau culoare mai puternica florilor. In zonele cu temperaturi ridicate, cala trebuie plantata in partial umbra, pentru a evita pamantul incins de soare.
Acoperirea solului din jurul calelor cu paie si frunze uscate controleaza temperatura solului. Pamantul trebuie sa fie mai mereu umed. Este foarte important ca acesta sa nu se usuce niciodata complet, dar nici sa nu fie imbibat cu apa.
Tuberii de cala ar trebui sa infloreasca la 60-90 de zile de la plantare. Desigur, aceasta data variaza semnificativ in functie de temperatura aerului si a solului, precum si de hibrid. In general, cu cat tuberul este mai mare, cu atat florile vor fi mai mari.
La fel, varietatile de cala special cultivate ca flori taiate vor face flori mai mari si mai inalte, dar mai putine ca numar. Calele scunde, de ghiveci, pot produce 20-25 de flori pe un tuber mare.
In functie de varietate, cala va inflori continuu 6-8 saptamani. Dupa ce a inflorit, trebuie sa o udati si sa o tratati cu substante fertilizatoare.
Aceste ingrijiri sunt importante pentru ca tuberul incepe sa se dezvolte de abia dupa ce infloreste, si atunci este perioada cand "stocheaza" energie pentru florile de anul viitor. In comparatie cu traditionala cala alba, hibrizii cu flori colorate se planteaza primavara, infloresc vara si se ofilesc toamna.
Cala nu este foarte rezistenta la conditiile de iarna, incluziv la ingheturi puternice sau umezeala extrema. Dupa ce foliajul se ofileste, toamna, tuberii trebuie scosi din pamant si pusi la pastrare intr-un loc racoros, uscat, pe toata perioada iernii.
Respectarea stadiului de repaus, de latenta a plantei este foarte importanta pentru dezvoltarea sanatoasa a tuberilor. Perioada de depozitare este de minim 10 saptamani, desi ei pot sta astfel chiar si 8-10 luni, fara sa se deterioreze. Dupa perioada de repaus, tuberii pot fi replantati.
Plantarea
1. Gasiti un loc din gradina in care pamantul sa fie usor drenabil. De exemplu, daca la 5-6 ore dupa o ploaie serioasa inca mai sunt baltoace de apa pe sol, atunci mai bine cautati alt loc sau imbunatatiti calitatea pamantului cu material organic. Turba, compostul, bucati de talas sau scoarta de copac, balegar descompus sunt bune in acest sens. Cala se dezvolta cel mai bine in pamant umed (spre deosebire de celelalte plante du bulbi), dar nu suporta pamantul imbibat cu apa. Daca le plantati in ghiveci, folositi pamant de buna calitate, usor drenabil (orice tip de pamant de flori din comert este bun) si asigurati-va ca ghiveciul are gauri prin care sa se scurga apa.
2. Plantati bulbii intr-un loc in care sa primeasca soare direct (dar nu la amiaza) sau lumina puternica, filtrata.
3. Sapati o groapa nu foarte adanca si asezati tuberul cu partea ascutita in sus.
4. Dupa plantare, udati din abundenta. Radacinile si frunzele vor aparea destul de repede dupa aceea, din pamantul cald (acesta este inca un element important - daca solul este rece, nu plantati inca tuberii).
5. Cand este in floare, puteti taia tijele de cala pentru a face aranjamente florale. Acest lucru nu va deranja planta.
6. Dupa ce nu mai apar flori, lasati foliajul sa se dezvolte in continuare, nu il taiati (din acest punct de vedere, ingrijirea calei seamana cu cea a gladiolei). Oricat de ciudat ar parea, frunzele aduna lumina soarelui si o stocheaza pentru florile din anul urmator. Nu uitati sa udati planta in continuare. Frunzele pot fi taiate de abia cand se ingalbenesc. In zonele mai reci, tuberii trebuie scosi din pamant dupa primul inghet si se depoziteaza dupa cum am explicat mai sus.
Info
- cala este toxica pentru animale deoarece contine cristale de oxalat de calciu; semnele critice de boala sunt iritatiile orale, arsuri si iritatii la gura, buze, limba, salivare excesiva, voma si dificultati in a inghiti.
sursa: http://www.gradinamea.ro/Cala_3857_536_1.html
Ultima modificare de antonela (16/07/09 20:42)
_______________________________________ Căci Tu eşti Stânca mea, Cetăţuia mea, şi, pentru Numele Tău, mă vei povăţui şi mă vei călăuzi. Psalmul 31:3
|
|
16/07/09 20:40
|
|
antonela
Moderator
 Locatie: Romania
Inregistat: 02/11/05
|
|
Pasarea paradisului

Semnificatia acestei flori
PASAREA PARADISULUI - marire
Floarea paradisului sau strelitia este o floare exotica intalnita de curand si in Romania. Singura sau in combinatii rafinate cu alte flori elegante si cu frunze, in buchete sau cosuri, superba strelitia poate constitui o frumoasa decoratiune de interior. Rezistenta ei ii confera intaietate in randul celorlalte flori.
La inflorire, Strelitia are aspectul unei pasari exotice cu penajul deschis in evantai, viu colorat, de unde si denumirea de "pasarea paradisului", sub care este cunoscuta aceasta floare.
Strelitia este frumoasa in aranjamente si daca i se schimba apa din vaza cel putin o data pe zi poate rezista inflorita mai mult de o luna.
Strelitia sau floarea paradisului, de o eleganta desavarsita, este aleasa tot mai frecvent ca inspiratie de marii designeri.
Cand natura a creat aceste minunate flori de strelitia s-a inspirat, neindoielnic, de la penajul pasarilor si de la trilul lor.

sursa: http://www.floripentruea.ro/produs/160/ ... sului.html
Ultima modificare de antonela (17/07/09 18:43)
_______________________________________ Căci Tu eşti Stânca mea, Cetăţuia mea, şi, pentru Numele Tău, mă vei povăţui şi mă vei călăuzi. Psalmul 31:3
|
|
17/07/09 18:36
|
|
antonela
Moderator
 Locatie: Romania
Inregistat: 02/11/05
|
|
Darul ingerilor - Angelica arhangelica

Semnificatia florii
ANGELICA - inspiratie
Angelica este una din plantele cu cele mai puternice conotatii magice si spirituale, fiind considerata in unanimitate de traditiile populare ale diferitelor popoare europene si asiatice, o adevarata "poarta" de legatura cu planurile superioare ale universului.
Numele plantei evoca de altfel legatura existenta intre planta si fiintele de lumina din lumile invizibile - ingerii. Proprietatile sale eminamente benefice au facut ca ea sa fie renumita pentru puterea de protectie oculta pe care o asigura.
In traditia romaneasca, denumita semnificativ iarba celor sapte ingeri sau ingerica, se stie ca are puterea de a atrage protectia ingerilor. Se spune, de pilda, ca "ea poate fi culeasa si administrata spre vindecare numai de oamenii cu cugetul si sufletul curate.
Daca se apropie de ea un om rau ori lacom, isi pierde forta, pentru ca ingerii pleaca de la ea." in mai multe zone ale tarii era folosita pentru ca "fereste de strigoi", sau pentru ca "alunga duhurile necurate", pentru a-i ajuta pe cei ce au cosmaruri, pe cei pesimisti, cei posedati, deocheati si pe toti cei a caror constiinta este intunecata de suferinta si chin. La sate, angelica se pune in baia copiilor care plang fara motiv, pentru a intoarce la ei astfel ingerul pazitor.
In Ardeal, seminte si tulpini de angelica macerate in palinca, este un remediu traditional pentru dureri de stomac, raceli si gripe, reumatism, indispozitie si depresii cauzate de vremea friguroasa si rea. Se mai spune ca, administrata batranilor, le readuce vigoarea si bucuria tineretii.
Raspandita si in alte tari ale Europei, angelica era considerata in Evul Mediu, un adevarat panaceu. In secolul al VII-lea, de exemplu, este consemnata salvarea de la moarte a unui intreg oras, in timpul unei epidemii de ciuma, cu ajutorul angelicai.
In gradinile manastirilor de odinioara, angelica era la mare cinste alaturi de busuioc pentru efectele sale de curatire a sufletului si orientarea mintii catre cele sfinte. Planta intra si in componenta diverselor elixiruri benedictine, acest ordin calugaresc fiind renumit pentru vastele cunostinte de vindecare cu plante.
In Irlanda exista obiceiul spalarii copiilor cu apa de angelica, similar intrucitva folosirii apei sfintite, cu rolul de ai curata pe micuti de posibilele influente nefaste si a le intari sanatatea.
Studiind dieta eschimosilor, fitoterapeutul francez Maurice Messegue scrie despre aceasta planta: "Angelica creste rezistenta psihica si fizica. Revitalizeaza intregul organism, combate spasmele si oboseala, previne starile depresive.
Este foarte utila iarna, ajutandu-i sa se apere de bolile microbiene si virotice. Se pare ca ei i se datoreaza exceptionala rezistenta a eschimosilor, angelica fiind singura lor 'leguma'."
Iata lista numeroaselor boli in care angelica are un efect curativ constatat: stari depresive, astenie, isterie, afectiuni psihosomatice, dificultate de concentrare, intarziere de dezvoltare mentala la copii, colita de fermentatie, gastrita hipoacida, dispepsie, digestie dificila, gripa, tulburari de ciclu menstrual, dereglari hormonale la femei, boli infectioase grave (TBC, hepatita virala), scleroza in placi, paralizie, boli grave in general, cancer.
La ora actuala angelica este una dintre cele mai renumite si mai utilizate plante medicinale. Totodata angelica este planta magica ce ne ajuta sa comunicam cu lumea ingerilor.
sursa: http://www.armonianaturii.ro/Darul-inge ... 08-articol
Ultima modificare de antonela (20/07/09 13:14)
_______________________________________ Căci Tu eşti Stânca mea, Cetăţuia mea, şi, pentru Numele Tău, mă vei povăţui şi mă vei călăuzi. Psalmul 31:3
|
|
20/07/09 13:12
|
|
antonela
Moderator
 Locatie: Romania
Inregistat: 02/11/05
|
|
Amaryllis

Semnificatia acestei flori
AMARYLLIS - splendoare
Amaryllis este o planta cu bulbi mari, rotunzi, cu mai multe invelisuri din care pornesc frunzele care sunt lungi, ascutite,groase ,de culoarea verde.
Tulpina florara la Amaryllis este o tija lunga, goala pe dinauntru, care va sustine in varf o floare formata din 3-5 cupe florale de culoare rosu-roz.
Amaryllis necesita udare moderata, multa lumina, dar ferita de razele directe ale soarelui, o temperatura moderata in jur de 20 grade C., pulverizarea apei pe frunze si fertilizare cu ingrasaminte.
Amaryllis infloreste primavara–vara. Dupa perioada de vegetatie (ianuarie – august), se rareste udarea si se micsoreaza cantitatea de apa , pentru ca planta sa intre in perioada de repaus de 2-3 luni (sfarsitul toamnei, inceputul iernii), cand se stopeaza udatul si temperatura camerei trebuie sa fie mai scazuta-10-12 grade C.
In perioada de repaus frunzele, se usuca si cad, iar daca nu, se rup cu grija pentru a nu se afecta bulbul. Bulbii de Amaryllis raman in ghivece, si se pun intr-un loc intunecos si uscat si se sisteaza udatul.
Dupa repaus, ghivecele se pun intr-un spatiu luminos (la fereastra) si calduros 17-20 grade C.,(sau bulbii ii transplantam in pamant proaspat). Plantele pornesc singure in vegetatie, dar nu se reia udarea pana cand nu apare tija florala (bobocul), marind treptat cantitatea de apa. Cand apare floarea, Amaryllis se va uda cu mai multa apa.
La Amaryllis, substratul trebuie sa fie amestec de mranita , pamant de frunze, pamant de gradina si nisip.
Dupa inflorire, se poate schimba pamantul astfel: se scoate bulbul din ghiveci, se indeparteaza radacinile moi sau putrede, se replanteaza intr-un ghiveci nu prea mare (cu doar 3–5 cm mai mare in diametru decat bulbul).
Amaryllis se inmulteste prin separarea bulbilor si chiar divizarea celor mari, la perioade de 3-4 ani odata cu transplantarea.
sursa: http://www.gradina-online.ro/CRINUL_ROS ... A3601.html
Ultima modificare de antonela (21/07/09 14:46)
_______________________________________ Căci Tu eşti Stânca mea, Cetăţuia mea, şi, pentru Numele Tău, mă vei povăţui şi mă vei călăuzi. Psalmul 31:3
|
|
21/07/09 14:46
|
|
Inger
membru
Locatie: Bucuresti
Inregistat: 20/07/09
|
|
Fiecare floare este speciala, fiecare floare are parfumul sau, culoarea sa, numai dragostea lor minunata este universala. Asa cum florile ne transmit toata iubirea lor prin culoare, frumusete si parfum , asa ar trebui si noi sa ne raspandim dragostea pretudindeni prin cele mai frumoase flori din Univers: FLORILE SUFLETULUI NOSTRU!
observatiile adiacente subiectelor se fac in topicul "comentarii", prezente in fiecare sectiune.
Ultima modificare de feedback (22/07/09 10:40)
|
|
22/07/09 00:19
|
|
antonela
Moderator
 Locatie: Romania
Inregistat: 02/11/05
|
|
Azalee

Semnificatia florii
AZALEE - "ai grija de tine, eu tin la tine", pasiune fragila, simbolul chinez al feminitatii
Delicatele azalee (rhododendron) sunt plante care impodobesc in special spatiile semiumbrite si racoroase. Azaleea este originara din regiunile cu ierni blande si veri moderate din China, Japonia, India, Statele Unite ale Americii si Europa. Rhododendron simsii (Azaleea indica) este una dintre cele mai frumoase reprezentante ale speciei.
Are crestere arbustiva si poate atinge inaltimi de 3 m in locurile de origine. In cultura se formeaza plante fie sub forma de tufa bogat ramificata, fie ca arbust cu trunchi de 15-20 cm. Frunzele, persistente, sunt mici, acoperite cu pubescenta fina. Florile de culoare rosie au diametrul de 4-5 cm si sunt grupate cate 5-6 in buchet. Culoarea rosie este cea mai solicitata (in proportie de 50-60 %) urmata de roz (30 %).
Planta este atragatoare atat prin marimea si alcatuirea florii ce poate fi simpla sau batuta, cat si prin coloritul viu, in tonuri si nuante de la rosu inchis sau violet pana la roz si alb. Marginea petelor poate fi dreapta, ondulata sau franjurata. Inflorirea se produce in sezoanele racoroase ale anului: toamna, iarna si primavara.
Temperatura optima de crestere este de 22-25ş C in timpul zilei si 16-18ş C noaptea. Daca o udati cu apa rece vor aparea pete galbene pe frunze si cresterea va fi incetinita. Cresterea vegetativa este favorizata de zilele lungi.
Azaleea trebuie asezata intr-un ambient semiumbrit iar vara puteti sa o scoateti afara, preferabil in gradina ingropand ghiveciul in pamant, sau pe terasa ori balcon. Apa este un factor extrem de important pentru azalee, ea necesitand multa apa, mai ales vara.
Udarea in exces sau stagnarea apei in farfurioara trebuie evitata deoarece sistemul radicular este foarte fin si dens si este expus asfixierii si putrezirii. Udarea se poate realiza direct pe substrat sau prin infiltrare. Udarea si pulverizarea fina trebuie realizata cu apa dedurizata, apa de ploaie fiind ideala.
Este bine sa se evite udarea cu apa de la robinet, deoarece azaleea nu suporta calcarul din apa. Substratul trebuie sa aiba un continut ridicat in materie organica si capacitate mare de retinere a apei. Amestecul ideal este cel din turba, scoarta de copac, cetina de brad, balegar. In perioada infloririi planta trebuie fertilizata cu solutii minerale in concentratii reduse, o data la doua saptamani.
Se indeparteaza varfurile lastarilor pentru a favoriza emiterea si cresterea lastarilor laterali, marind astfel volumul plantei si a numarului de flori. Dupa trecerea florilor se recomanda transplantarea in ghivece cu 2-5 cm mai mari in diametru. Nu folositi vase prea mari sau prea inalte.
In primavara se elimina florile trecute, aplicand taietura sub ele, inlaturand cu aceasta ocazie si lastarii subtiri sau pe cei amplasati necorespunzator. Vara trebuie udata prin pulverizare si amplasata in locuri ferite de insolatie. Toamna se transfera in locuri racoroase si mai ales luminoase pentru parcurgerea perioadei de repaus.
Daca temperatura este prea ridicata si udarea insuficienta, florile si bobocii florali se vestejesc. Daca planta este expusa la curenti de aer sau substratul este mentinut saturat cu apa, bobocii raman verzi si florile nu se mai dezvolta. In acest caz planta trebuie asezata intr-un loc ferit de curenti si udata moderat.
_______________________________________ Căci Tu eşti Stânca mea, Cetăţuia mea, şi, pentru Numele Tău, mă vei povăţui şi mă vei călăuzi. Psalmul 31:3
|
|
22/07/09 14:32
|
|
antonela
Moderator
 Locatie: Romania
Inregistat: 02/11/05
|
|
CIUBOTICA CUCULUI (AGLICE)

Semnificatia florii
CIUBOTICA CUCULUI (AGLICE) - meditatie, gratie, "nu pot trai fara tine"
Florile galben - aurii ale acestei specii de ciubotica-cucului raspindesc o mireasma placuta, asemanatoare merii si formeaza o umbrela dispusa pe o tulpina inalta de 10-20 de centimetri, care se ridica din centrul unei reozete. Aceasta varietate se mai numeste si aglica, anghelina, calce, cinci-foi, cizma-cucului, talpa-gastei, tita-caprei, tita-oii, urechita -ursului. Ea creste cu precadere pe cimpiile din zonele deluroase si prealpine.
Foarte raspindita Primula eliator, cunoscuta tot sub numele de ciubotica-cucului, dar si de aglici, agrisel sau tita-vacii, creste pe mai toate cimpiile, la margini de paduri si sub tufisuri se poarta pe tulpina inalta o umbrela florala de un galben deschis, ce un parfum slab. Forta ei curativa este egala in valoare cu cea a Primulei officinalis, putind fi folosita exact in acelasi fel.
O alta subspecie, Primula auricula, cunoscuta sub denumirile de urechea-ursului , ciubotica -cucului, ciubotica-ursului, urechea-soarecelui, urechiuse, este o planta alpina, care se afla sub stricta octrotire a legii, neavind deci voie sa fie culeasa.
Moduri de folosire:
infuzie: Se opareste 1 lingurita (cu varf) de plante cu 1litru de apa si se lasa sa stea putin.
sursa: http://www.gradinamea.ro/Ciubotica___cu ... 541_1.html
Ultima modificare de antonela (23/07/09 15:10)
_______________________________________ Căci Tu eşti Stânca mea, Cetăţuia mea, şi, pentru Numele Tău, mă vei povăţui şi mă vei călăuzi. Psalmul 31:3
|
|
23/07/09 15:09
|
|
antonela
Moderator
 Locatie: Romania
Inregistat: 02/11/05
|
|
Galbenele

Semnificatia florii
Galbenea: fericire
Ecologie si raspandire:O planta cu tulpina inalta, ramificata si paroasa, cu flori centrale, tubuloase, de culoare galbena. O putem intilni in intreaga tara pe terenuri necultivate, pe marginea drumurilor, a cailor ferate si pe linga garduri.
Perioada de vegetatie: planta anuala care infloreste din luna mai pina in septembrie.
Perioada de recoltare: Se recolteaza florile fara codite cind sint complet dezvoltate. Recoltarea se face succesiv 3-4 zile, dupa ce se ridica roua si pina seara se usuca in straturi subtiri, la umbra.
Boli in care se utilizeaza:
Uz intern: gastrite hiperacide, ulcer gastric, ulcer duodenal, colecistita, icter infectios, ulceratii canceroase, inflamatii ale colonului, hemoroizi, vermifug, boli de ficat, cicatrizant intern, dismenoree.
Uz extern:leucoree, trichomoniaza, acnee, arsuri, degeraturi, rani purulente, cancerul pielii, leziuni ulceroase ale sinilor, cancer mamar, boli tegumentare, micoze, asteoporoza.
Retete:
Infuzia: 2 lingurite cu virf de floare uscata la 300 ml apa clocotita. Din infuzie se bea caldut ceaiul de 3 ori in decursul unei zile inainte cu o jumatate de ora de masa.O infuzie mai concentrata se prepara din 4 linguri de flori la 200 ml apa din care se beau 3 linguri pe zi; pentru reglarea ciclului menstrual se pot lua de 3 ori pe zi cite 30 picaturi de tinctura in putina apa.
Tinctura: se poate obtine din florile proaspat culese care se introduc intr-un recipient de sticla de circa 1 litru, peste care se toarna alcool pina se acopera florile. Vasul se aseaza in apropierea unei surse de caldura sau la soare unde trebuie sa stea timp de 2 saptamini.
Alifie:se infierbinta 100 g de untura de porc nesarata, peste care se pun 20 g de flori proaspete, se lasa sa sfiriie la foc mic. Se amesteca incet timp de 10 minute apoi se da tigaia la o parte si se lasa sa stea asa pina a doua zi cind se incalzeste din nou amestecul si se filtreaza printr-un tifon, intr-un borcan, in care se stoarce si rezidul rezultat din prajirea plantei. Se aplica alifia, in straturi subtiri in zonele cu arsuri si degeraturi.
Baile de sezut: 30 g de flori proaspat culese se lasa sa stea in apa rece timp de 24 ore. Dupa acest timp se fierb timp de 10 minute in apa in care au stat si se adauga la apa de baie din cada la nivelul de 25-30 cm, atit cit sa ne acopere soldurile. Baile de sezut vor dura timp de 10-15 minute si se fac de doua ori pe zi timp de 12 zile.
Perna de flori: se realizeaza foarte simplu din flori culese si puse la uscat undeva la umbra timp de 24 ore, dupa care se introduc intr-un saculet pe care il aplicam pe abdomen in cazul durerilor ulceroase, pe mijloc in cazul durerilor renale, dar mai ales pe fata pentru revigorarea tenului marcat de diferite spasme.
sursa: http://www.salvaeco.org/plmed/page/galbenele.php
_______________________________________ Căci Tu eşti Stânca mea, Cetăţuia mea, şi, pentru Numele Tău, mă vei povăţui şi mă vei călăuzi. Psalmul 31:3
|
|
24/07/09 15:24
|
|
antonela
Moderator
 Locatie: Romania
Inregistat: 02/11/05
|
|
ANASON

Semnificatia florii
ANASON - reintinerire
Alte nume:
* Engleza: Anise, Aniseed, Sweet Cumin * Franceza: Anis vert, Boucage * Germana: Anis * Italiana: Anice, Anice verde * Spaniola: Anís, Matalahuga
Partea folosita
Fructele, numite adesea “seminte”, desi, din punct de vedere botanic, nu este corect.

Familia de plante
Apiaceae (familia patrunjelului).
Descrierea plantei si cultivare
Anasonul este o planta anuala, cu radacini subtiri, crescand pana la 60 de cm inaltime. Frunzele de la baza tulpinii sunt late, dintate si triunghiulare, cele de la varf sunt mai mici si mai inguste.
Florile sunt mici si albe, grupate in ciorchini iar dedesubtul lor se afla fructele, asa numitele seminte de anason. Planta se inmulteste prin seminte, la inceputul primaverii, in locuri aerate, uscare si luminoase.
Cel mai adesea nu supravietuieste daca e plantata in ghiveci sau transplantata. Fara veri lungi si calduroase nu va produce fructe coapte. Anasonul este recoltat cand semintele isi schimba culoarea in verde-gri. Florile sunt taiate si sunt atarnate de tulpina, dedesubtul lor asternandu-se hartie curata. Semintele se usuca si se colecteaza cand cad pe hartie
Descrierea condimentului
Anasonul este dulce si foarte aromat.
Desi radacinile si frunzele sunt si ele comestibile, semintele sunt cele folosite in bucatarie. Ele sunt de culoate verde-gri pana la maroniu, striate si ovale, masurand 2-4 mm in lungime.
Anasonul seamana cu membrii familiei morcovului, familie care include mararul, feniculul, coriandrul, chimenul si chimionul turcesc. Gustul este dulce si aromat, aroma este similara cu a fenelului amestecat cu lemn dulce.
Intensitatea gustului: 1
Pregatire si depozitare
Semintele isi pierd rapid aroma, asa ca trebuie cumparate intregi si macinate doar cand este nevoie; trebuie pastrate in locuri lipsite de aer, umezeala si lumina
Origine
Provine din estul Mediteranei (Egipt, poate) sau vestul Asiei. Turcia este un producator important, dar cea mai buna calitate provine din Spania. In bucatariile din Orientul Indepartat (India, Iran, Indonezia) nu se face vreo distinctie intre anason si fenicul. De aceea, pentru ambele este folosit acelasi nume. In Filipine, anasonul stelat este numit, pur si simplu, anason.
Etimologie
Condimentul si-a capatat numele din latina clasica, ”anisum”, datorita confuziei cu mararul, care in limba greaca este numit “aneson” sau “aneton”.
Numele anason provine in majoritatea limbilor europene din latinul anisum, cu foarte putine variatii, forma anis fiind valida pentru un mare numar de limbi, inclusiv norvegiana, croata, finlandeza, rusa, ucraineana si ebraica. Exemple de nume in alte limbi sunt: “anis” in islandeza, “aniss” in lituaniana, “anisz” in maghiara, “anice” in italiana, “anason” in romana, “yanason” in araba, “anisuan” in urdu si “anisun” in farsi.
Termenul sanscrit “shatapushpa” inseamna “o suta de flori” si se refera probabil la dispunerea florilor de anason sub forma de ciorchine. Numele sanscrit a fost folosit si pentru a denumi alte plante inrudite, unele limbi moderne imprumutand termenul din sanscrita referitor la cu totul alte intelesuri. De exemplu, “thian-sattapusyat” este numele fructelor de anason in medicina thailandeza, dar in limba telugu din sudul Indiei “shatapushpamu” inseamna “marar”.
In hindi, numele “saunf “ inseamna de fapt fenicul, desi se foloseste si pentru anason. Pentru a deosebi clar feniculul de anason, se pot folosi termenii specializati “patli saunf” (fenicul subtire) sau “vilayati saunf” (fenicul strain).
Unele limbi denumesc anasonul ca fiind o varianta dulce a altor condimente inrudite, de exemplu in indoneziana „jinten manis” sau in araba “kamun halu” inseamna “chimen dulce”, un termen folosit cand si cand si in engleza. Arabii au si ei un termen similar “habbu al-hulwa” care inseamna “graunte dulci”. In portugheza, “erva doce” (iarba dulce) denumeste anasonul, feniculul sau, ocazional, alte plante cu gust dulce.
Utilizari culinare
Anasonul este unul dintre primele condimente cunoscute si utilizate din cele mai vechi timpuri atat in bucatarie cat si in medicina. Exista dovezi ca anasonul era utilizat in Egipt inainte de 1500 i.Ch. Pentru a ajuta digestia, romanii mancau prajituri condimentate cu anason dupa mesele mai grele si acest obicei a fost raspandit in Europa de legiunile romane.
In Biblie, in evanghelia lui Matei, se mentioneaza plata zeciuielii cu anason. In 1305, anasonul a fost listat de regele Edward I printre medicamentele impozabile, negustorii care il aduceau la Londra fiind fortati sa plateasca o taxa, sumele de bani astfel stranse fiind folosite la repararea podului Londrei. Dintre multiplele calitati atribuite anasonului, cea mai interesanta este, cum spune scriitorul, faptul ca “trezea poftele trupului”. Despre anason se spunea ca vindeca deochiul si indeparteaza cosmarurile daca este tinut sub perna.
Anasonul este folosit in prepararea a numeroase siropuri contra tusei si pentru afectiunile gatului, la aromatizarea altor medicamente si la parfumarea sapunurilor si a altor produse cosmetice. Se mai spune ca anasonul este leac pentru muscaturile de soareci si sobolani si ca uleiul extras din semintele sale, adaugat in momeala pescarilor, le creste acestora norocul la pescuit.
Cainii au o atractie pentru anason care este adesea folosit ca ingredient in mancarea pentru caini iar semintele pot fi folosite de adversarii vanatorii pentru a face cainii sa piarda urma vanatului.
In bucataria vestica, anasonul este folosit aproape exclusiv la dulciuri; ocazional, fructele sunt aromatizate cu anason. In doze mici, semintele de anason fac parte uneori din amestecurile traditionale de condimente pentru carnati sau tocane. Utilizarea sa principala este insa aromatizarea bauturilor pe baza de anason in diferite tari mediteraneene: raki in Turcia, uzo in Grecia si pernod in Franta. In multe cazuri, uleiul de anason este substituit, total sau partial, cu cel de anason stelat.
In est, anasonul este mai putin cunoscut, feniculul sau anasonul stelat fiind mai usor de procurat si mai populare. Anasonul poate substitui feniculul in retetele din nordul Indiei, dar este un substituent de slaba calitate pentru anasonul stelat din retetele chinezesti.
Anasonul apare ocazional si in retetele mexicane ca substitut prntru tarhonul mexican si pentru frunzele piperate.
Alte cateva plante exhala o aroma apropiata de anason. Printre apiaceae, atat feniculul cat si hatmatuchi copiaza aroma anasonului aproape identic; mult mai putin seamana cu anasonul mararul si antonica.
sursa: http://www.condimenteweb.ro/index.php?m ... amp;cid=30
Ultima modificare de antonela (25/07/09 15:16)
_______________________________________ Căci Tu eşti Stânca mea, Cetăţuia mea, şi, pentru Numele Tău, mă vei povăţui şi mă vei călăuzi. Psalmul 31:3
|
|
25/07/09 15:15
|
|
antonela
Moderator
 Locatie: Romania
Inregistat: 02/11/05
|
|
FUCSIA

Semnificatia florii
FUCSIA - bun gust
Originara din America de Sud, America Centrala si Mexic, fucsia prezinta o mare varietate de specii, intr-o mulţime de forme interesante si de culori vesele. Naturalizata si la noi, planta se ingrijeste foarte usor, fiind preferata multor gradinari.
Fucsia este o planta rezistenta, rareori atacata de daunatori. Si pentru ca preventia constituie cea mai buna solutie pentru toate problemele, cel mai bine este sa eviti rarele cazuri de imbolnaviri, asigurandu-i plantei conditiile optime de crestere: pastreaza curatenia indepartand in permanenta frunzele ofilite si mentine un nivel de umiditate ridicat prin pulverizarea apei.
Fucsia prefera spatiile bine ventilate si se simte excelent intr-un pamant usor, permeabil, bogat in humus si cu un pH neutru.
Posibile probleme si remedii
Simptome: florile sunt putine, iar frunzele cad prematur.
Cauza: planta este udata prea putin sau in exces, se afla in soare direct sau intr-o atmosfera prea uscata.
Remediu: muta planta intr-o atmosfera echilibrata, asigurandu-i conditiile optime de crestere.
Simptome: face flori mici si putine.
Cauze: nu primeste ingrasamantul corect sau in cantitatea corespunzatoare.
Remediu: administreaza ingrasamant lichid pe baza de azot-potasiu-fosfor o data la 15 zile pentru a stimula dezvoltarea mugurilor florali.
Simptome: unele frunze sunt incovoiate, altele ingalbenite.
Cauze: este atacata de daunatori (in special paduchi).
Remediu: aplica un insecticid cu actiune sistemica.
Simptome: pe frunze apar pete galben-verzui, iar sub frunze se formeaza panze de paianjen.
Cauza: este atacata de paianjenul rosu.
Remediu: aplica imediat un acaricid (insecticid special), pentru a evita pierderea plantei.
Simptome: frunzele cad, mai ales cele de la baza tulpinii.
Cauza: aerul este prea cald si prea uscat, ii lipsesc lumina si apa.
Remediu: muta fucsia langa o fereastra si asigura-i o cantitate suficienta de apa.
sursa: http://www.casa-gradina.ro/plantele-tal ... plante-236
_______________________________________ Căci Tu eşti Stânca mea, Cetăţuia mea, şi, pentru Numele Tău, mă vei povăţui şi mă vei călăuzi. Psalmul 31:3
|
|
26/07/09 15:33
|
|
antonela
Moderator
 Locatie: Romania
Inregistat: 02/11/05
|
|
Degetelul rosu

Semnificatia florii
DEGETEL ROSU - lipsa de sinceritate
Degetelul rosu este planta medicinala originara din Europa Centrala si America de Nord, In Romania este intalnit ca flora spontana in poieni, la margini de paduri sau in raristi, dar este si cultivat pentru extragerea digitalinei.Planta formeaza in primul an de vegetatie o rozeta bazala de 15- 20 frunze din care va iesi in al doilea an tulpina inalta de pana la 1,5 m.
Frunzele de pe tulpina sunt dispuse altern, cele de la baza sunt petiolate, pe cand cele de pe tulpina sunt sesile, au nervuri proeminente si sunt mai deschise la culoare pe parte inferioara. Florile au forma de degetar, cresc grupate in ciorchine si au o placuta culoare rosu - purpurie.
Planta contine: heterozidecardiotonice, flavonozide, saponozide de natura steroidica, saruri minerale (cupru, mangan, crom, nichel. bariu si strontiu), vitamina C, coline, acetilcoline si mucilagii.
Calitatile sale terapeutice principale sunt: de cardiotonic - creste puterea de contractie a cordului, amelioreaza circulatia sangelui, creste oxigenarea tesuturilor, inlatura stazele si edemele.
In fitoterapie sunt utilizate frunzele, ce pot fi recoltate si in primul an de vegetatie, dar si in cel de-al doilea.
Uz intern:
- diverse afectiuni cardiace - sub forma de pulbere de planta titrata biologic in comprimate sau maceratul la rece preparate numai in farmacii.
Efecte adverse:
- Administrarea trebuie facuta sub stricta supraveghere medicala. Ca si din degetelul lanos, si din aceasta planta se extrage digitalina, care poate produce moartea atunci cand nu este respectata foarte riguros doza.
sursa: http://www.sfatulmedicului.ro/dictionar ... urea_14545
_______________________________________ Căci Tu eşti Stânca mea, Cetăţuia mea, şi, pentru Numele Tău, mă vei povăţui şi mă vei călăuzi. Psalmul 31:3
|
|
27/07/09 16:51
|
|
antonela
Moderator
 Locatie: Romania
Inregistat: 02/11/05
|
|
Begonia

Semnificata florii
BEGONIA – aparare, ganduri negre
In functie de partea decorativa, aceste plante se impart in doua mari categorii : begonia de frunze si begonia de flori, iar in functie de forma radacinilor ele se pot categorisii in plante cu radacini rizomatoase(cu rizomi), cu radacini tuberculate(cu tuberculi) sau cu radacini fasciculate (fibroase).
Begonia de frunze
-sunt begonii cu vegetatie si inflorire(unele specii) pe durata intregului an.
Multitudinea de specii a acestei plante (cca 1000) este caracterizata printr-un specific comun – frunze carnoase pozitionate asimetric pe tulpina, forma si coloritul spectaculos al acestor frunze prezentandu-se intr-o varietatea foarte mare de forme si culori :
- ondulate acoperite cu perisori de culoare verde inchis, cu nervuri mari, maro, purpurii in forma de cruce ; - palmate, verde lucios ; - rotunde cu o spirala pe ele, colorata mai deschis–albicios ; - ovale , mari lucioase verzi–aramii pe fata frunzei si rosietice pe dosul acesteia, cu marginea lobata si ondulata ; - in forma de plaman cu o culoare verde-rosiatic ; - peltate, lung petiolate, gofrate, cu varful ascutit, margine ondulata si cu mici dinti ; - mici in forma frunzei de feriga sau a frunzei de artar.
Florile acestor plante sunt colorate in functie de specie in alb, roz, corai sau rosu, asezate in ciorchini sunt nesemificative ca valoare decorativa.
Vara, Begonia necesita amplasare intr-un spatiu luminos, ferita de razele soarelui (pentru ca le arde frunzele) si de curentii de aer, in medii cu temperatura ridicara 20-25 gr.C. si cu umiditatea atmosferica deasemenea ridicata( 85% ).
Este recomandata o udare moderata (la 2-3 zile) numai pe marginea ghiveciului, fara a se stropi frunzele cu apa (pamantul trebuie sa fie umed, nu imbibat, pentru ca nu suporta apa in exces, planta moare).
Substratul trebuie se fertilizat saptamanal in perioada de vegetatie maxima (martie – octombrie), iar pentru a asigura permanent umiditatea atmosferica de care are nevoie planta , zilnic, trebuie sa se pulverizeze apa pe frunze.
Iarna, planta intra in semirepaus, o parte din frunze uscandu-se. Begoniaprefera o temperatura la locurile de amplasare in jur de 15 grade C.Begonia se uda rar si cu putina apa in perioada de iarna.
Begonia prefera o orientare spre est, desi se poate adapta si la alte pozitionari. Primavara necesita tunderea tulpinilor pentru a avea un aspect compact , schimbarea la 2 ani a substratului si atunci cand este cazul transplantarea intr-un ghiveci mai mare cu un substratul dintr-un un amestec alcatuit din pamant de frunze, pamant de telina, mranita si nisip.
Anual la sfarsitul lunii februarie, inceputul lui martie, pentru a reda vigoarea si forma regulata, Begonia se aranjeaza prin taierea unor parti din ramuri.
Begonia se inmulteste primavara sau la inceput de toamna prin butasi de frunza sau prin frunze cu codite cat mai lungi puse direct in apa pana apar radacini si frunzulite, apoi se planteaza. Begonia se mai poate inmultii, atunci cand apar pui de noi plantute (la unele specii) prin separarea acestora si plantarea lor separat.
Begonia de flori
-sunt begonii cu bulbi, recunoscute pentru frumusetea florilor delicate care seamana foarte bine cu trandafiri miniaturali.
Begonia de flori necesita amplasare in conditii similare cu begoniile de frunze, dar preferand orientarea spre nord.
Iarna, begonia de flori se uda mai rar, deoarece planta intra in semi-repaus, sau se scot tuberculi din pamant si se pastreaza peste iarna intr-o cutie cu pamant si nisip la temperatura de cca. 10 grade C. In februarie – martie tuberculi se scot, se curata de radacinile uscate si se planteaza in ghivece.
La aparitia lastarilor se aseaza ghivecele la fereastra si se uda gradat din ce in ce mai mult odata cu cresterea frunzelor.
Begonia de flori se inmulteste prin bulbi, sau bucati de bulbi care sa aiba cel putin un mugure (acestia se planteaza cu partea concava in sus) sau prin lastari pusi in apa pana da radacina si frunzulite, cand se vor planta.

sursa: http://www.gradina-online.ro/Begonia_A3618.html
_______________________________________ Căci Tu eşti Stânca mea, Cetăţuia mea, şi, pentru Numele Tău, mă vei povăţui şi mă vei călăuzi. Psalmul 31:3
|
|
28/07/09 14:27
|
|
antonela
Moderator
 Locatie: Romania
Inregistat: 02/11/05
|
|
GARDENIA

Semnificatia florii
GARDENIA - bucurie, dragoste secreta
Gardenia (familia Rubiacee) este o planta cu aspect de arbust, care se cultiva cu greutate, deoarece necesita ingrijiri atente si constante.
Este o planta delicata, apreciata totusi din multe motive: frunzele lucioase, verde inchis, persista un an intreg si creeaza un contrast cu florile minunate, albe - crem, foarte intens parfumate.
In casa atinge rareori un metru inaltime. Inaltimea ei obisnuita este de 50-100 de cm, iar diametrul tot de 50-100 de cm. Este o planta care infloreste vara sau iarna, are nevoie de lumina indirecta si de udare abundenta.
Cultivare:
In martie-aprilie, replantati-o, fiind atenti in mod deosebit sa nu alterati radacinile. Folositi un compost calcaros pe baza de turba sau de pamant fertil, preparat dintr-o parte de pamant fertil sterilizat, una de balegar bine descompus si una de turba, la care adaugati o cantitate mica de nisip si bucatele de mangal.
Primavara si vara, amestecul trebuie mentinut in permanenta umed, udandu-l abundent cu apa calduta, necalcaroasa.
Gardenia are nevoie de multa lumina, dar indirecta. Mai mult, trebuie mentinuta la temperatura de 21 de grade Celsius. Daca aceasta este mai ridicata, transferati planta intr-un loc cu penumbra.
Toamna si iarna, mentineti planta la caldura si la cel putin 13 grade Celsius. Udati-o atat cat sa mentineti compostul umed si, in cazul plantelor care infloresc iarna, administrati un ingrasamant lichid, cand apar florile.
Mentineti aerul umed stropind apa numai asupra frunzelor. Asezati gardenia intr-un loc luminos, bine aerisit, dar protejat de curentii de aer.
Reproducere:
Prelevati butasi din vlastarele tinere si viguroase - operatia se efectueaza intre lunile ianuarie si martie. Taiati-i lungi de 8 cm si tratati-le partea inferioara cu hormoni rizogeni, apoi plantati-i intr-un amestec de nisip si turba, in parti egale.
Pentru a obtine o inradacinare corespunzatoare, folositi o ladita pentru multiplicare, asezata la 18-21 grade Celsius, la adapost de razele soarelui, si mentineti amestecul usor umed. Plantele obtinute din butasi infloresc dupa 2-3 ani.
Pericole si precautii:
Apa si lumina insuficiente determina caderea florilor si opacifiaza frunzele. Paianjenul rosu apare atunci cand aerul este uscat si se combate cu acaricide adecvate.
Specii si varietati horticole:
Gardenia jasminoides (sin. Gardenia augusta), originara din China si Japonia, are tulpini lemnoase, frunze lucioase verde inchis si flori albe, parfumate. Infloreste in miezul verii.
Gardenia thunbergia este un arbust sau un copacel compact, originar din Africa de Sud. Are frunze verzi, ample, lungi de pana la 15 cm. Florile parfumate sunt albe - crem si apar toamna, fiind succedate de fructele ovale, cenusii.
sursa: http://www.eva.ro/casa-si-familie/plant ... -5703.html
Ultima modificare de antonela (29/07/09 15:12)
_______________________________________ Căci Tu eşti Stânca mea, Cetăţuia mea, şi, pentru Numele Tău, mă vei povăţui şi mă vei călăuzi. Psalmul 31:3
|
|
29/07/09 15:12
|
|
antonela
Moderator
 Locatie: Romania
Inregistat: 02/11/05
|
|
CAPRIFOIUL - Lonicera caprifolium

Semnificatia plantei
CAPRIFOI - afectiune, generozitate, prietenie
Caprifoiul este o planta rezistenta la temperaturile scazute din cursul iernii. Se intalneste, mai mult, plantat pe langa garduri, ziduri dar, poate fi cultivat cu succes si in balcoane sau pe terase.
Lastarii de caprifoi, lungi pana la 2-3 m, imbraca frumos coloanele, peretii sau se pot revarsa alcatuind adevarate perdele protectoare de soare si praf.
Florile sale alb-crem, mici si parfumate, apar in mai-iunie, dispar vara pentru o scurta perioada, ca apoi sa reapara, parca mai proaspete, la inceputul toamnei.
Caprifoiul este o specie rustica. Rezista bine chiar in verile mai secetoase. Printre lucrarile curente de ingrijire se inscrie si scurtarea lastarilor lemnificati, primavara devreme.
Poate fi inmultita prin seminte, butasi si marcotaj. Mai simple sunt metodele de inmultire vegetativa.
Marcotajul consta in punerea in contact a unei portiuni dintr-un lastar, cu pamantul si musuroirea lui. In acest loc vor apare radacini, dupa care noua plantula se separa si se asaza in alta parte.
Butasii se fac fie iarna, fie vara. Pentru butasii de iarna se taie portiuni lungi de 15-20 cm din lastarii usor lemnificati, ce se pun la inradacinat in ladite cu nisip sau intr-un pamant usor afanat.
Butasii de vara se fac din lujeri tineri, cu 1-2 internoduri, lungi de 8-10 cm. in 3-4 saptamani formeaza radacini. In general, butasii de caprifoi au nevoie de cel putin 2 ani de ingrijire speciala si numai dupa aceea se pot folosi la plantarea din cadrul balconului.
sursa: http://www.gradina-online.ro/CAPRIFOIUL ... A3482.html
_______________________________________ Căci Tu eşti Stânca mea, Cetăţuia mea, şi, pentru Numele Tău, mă vei povăţui şi mă vei călăuzi. Psalmul 31:3
|
|
30/07/09 13:50
|
|
antonela
Moderator
 Locatie: Romania
Inregistat: 02/11/05
|
|
Campanula

Semnificatia plantei
Campanula-magie
Denumire stiintifica:
Campanula carpatica (denumire in engleza: Carpathian bellflower, Carpatian harebell) C. glomerata (clustered bellflower, danesblood bellflower) C. persicifolia (peachleaf bellflower, Persian bellflower) C. cochlearifolia (fairy thimble, spiral bellflower)
Denumire populara:
Clopotel
Tipul de planta:
Planta perena
Inaltime:
C. carpatica 30 cm C. glomerata 45-60 cm C. persicifolia 60-90 cm C. cochlearifolia 10 cm
Intindere:
C. carpatica 30 cm C. glomerata 60 cm C. persicifolia 38-45 cm C. cochlearifolia 60 cm
Lumina şi temperatura:
Prefera soarele sau umbra partiala.
Flori, frunze, fructe:
Au flori de culoare albastra, alba sau violet. C. carpatica infloreste vara, C. persicifolia si C glomerata infloresc de la sfarsitul primaverii pana la mijlocul verii, iar C. cochlearifolia infloreste la inceputul verii.
Solul:
Clopoteii prefera solurile umede, bine drenare cu un pH neutru sau alcalin.
Udarea:
Se uda bine in perioada de crestere si in timpul secetelor. Nu le place sa fie fara apa suficienta.
Aerul:
Nu au preferinte
Ingrăşăminte:
Se aplica un fertilizator lichid in fiecare luna.
Inmulţire:
Prin seminte: Se pot insamanta in minisere in februarie sau martie; germinarea dureaza 18-30 zile la 18C. Direct in gradina, insamantarea se face la inceputul primaverii. Clopotelul carpatin va inflori din primul an.
Prin divizare: primavara, (de preferat, pentru a lasa suficient timp radacinilor sa se adapteze inainte de venirea iernii), sau toamna.
Transplantare:
Intre flori se lasa 20 cm. Arata cel mai bine atunci cand plantele sunt grupate.
Condiţii de iernare:
Toate cele 4 specii prezentate rezistenta peste iarna in gradina.
Boli şi dăunători:
Melcii pot fi o problema. Se pot indeparta folosind capcane cu bere. Pentru asta, se ingropa langa clopotei un pahar de plastic in care se pune bere. Melcii vor fi atrasi in pahar de bere Wink si se vor imbata, putand fi adunati.
Îngrijire, particularităţi:
Clopoteii carpatini se divid la 3-4 ani pentru a-i revitaliza. C. glomerata se raspandeste mai repede decat celelalte specii si are nevoie sa fie divizata mai des.
Florile trecute se indeparteaza pentru a prelungi perioada de inflorire. Daca doriti sa-i inmultiti, spre sfarsitul perioadei de inflorire se lasa florile sa depuna seminte. Primavara noile plantute se pot transplanta intr-un alt loc din gradina.
C. persicifolia arata superb plantata langa maci.
Clopoteii sunt superbi in buchete. Se taie atunci cand primul mugure de pe tulpina este colorat dar nu este inca deschis. Taiati, rezista 7-10 zile.
Clopoteii pot fi consumati cruzi. Florile sunt un adaus dulce si ornamental in salate; frunzele si radacinile pot fi si ele adaugate si ele in salate.
Specii şi varietăţi:
C carpatica: 'Jewel': flori albaste, mari. Planta este compacta. 'Karl Foerster': flori albastru-violet cu o perioada de inflorire mai lunga decat la celelalte specii.
sursa: http://egradini.ro/forum/viewtopic.php?t=639
Ultima modificare de antonela (31/07/09 20:00)
_______________________________________ Căci Tu eşti Stânca mea, Cetăţuia mea, şi, pentru Numele Tău, mă vei povăţui şi mă vei călăuzi. Psalmul 31:3
|
|
31/07/09 19:58
|
|
antonela
Moderator
 Locatie: Romania
Inregistat: 02/11/05
|
|
Plantele de ghiveci Tillandsia Cyanea

Descriere
Tillandsia cyanea poate fi descrisa pe scurt ca un bulgare de frunze verzi din mijlocul caruia tasneste o floare ostentativa, care iese in evidenta prin frumusetea si forma ei ciudata. Florile apar la sfarsitul primaverii sau toamna si de obicei dureaza cateva luni. Inflorescentele au forma unui pampon turtit; in realitate, ele sunt formate din bractee roz din care ies flori mai mici, albastre, cate 1-2 odata.
Tillandsia cyanea, planta epifita din Ecuador, este numai una din cele 374 de specii din genul Tillandsia.
Ingrijire si cultivare
Tillandsia cyanea prefera lumina puternica, dar indirecta. Are nevoie de o temperaturi medii, 10-18 C noaptea si minim 20 C ziua. Se planteaza intr-un amestec de compost afanat, usor drenabil, realizat din 2 parti turba, 1 parte pamant lutos si 1 parte nisip sau perlita.
Amestecul de pamant trebuie sa fie mentinut umed in continuu, dar nu uitati ca apa in exces dauneaza radacinilor. Tratati tillandsia cu o substanta fertilizatoare echilibrata, diluata la jumatate din concentratie (respectati instructiunile de pe ambalaj).
In ceea ce priveste mediul in care se planteaza, tillandsia prefera ghivece destul de mari incat radacina sa nu stea inghesuita; un ghiveci prea mare duce in cele din urma la putrezirea radacinilor, prin excesul de apa care ramane in pamant.
Pamantul se uda zilnic, pentru a fi mereu umed. De asemenea, foliajul se stropeste cu apa, mai ales in zilele cu temperaturi ridicate.
Inmultire
Tillandsia cyanea se inmultesc prin divizare sau prin seminte. Divizarea plantei se poate face in orice perioada a anului. Semintele germineaza daca sunt asezate intr-un amestec de turba cu pietris, si se mentin la 18 C; semintele au nevoie de lumina pentru a germina. Dupa ce infloreste, planta va muri si va produce lastari tineri, care pot fi indepartati de planta-mama si plantati separat. In 2-3 ani, acestia vor inflori.
Boli si daunatori
Tillandsia nu prea este atacata de daunatori. Cosenilele sunt printre cele cateva insecte care pot pune probleme. Acestia se pot tine sub control cu o solutie de apa amestecata cu sapun sau cu o solutie din comert, caz in care se administreaza conform instructiunilor de pe ambalaj.
Info
- Tillandsia este o membra a familiei de bromelii, din care face parte si ananasul. Bromeliile se caracterizeaza printr-un aranjament deosebit al foliajului, in forma de urna, dintre care apare floarea. Plantele sunt epifite, adica cresc pe alte plante, copaci in general, din care trag substantele nutritive necesare pentru a trai.
sursa: http://www.gradinamea.ro/Plantele_de_gh ... 539_1.html
Ultima modificare de antonela (02/08/09 15:11)
_______________________________________ Căci Tu eşti Stânca mea, Cetăţuia mea, şi, pentru Numele Tău, mă vei povăţui şi mă vei călăuzi. Psalmul 31:3
|
|
02/08/09 15:10
|
|
antonela
Moderator
 Locatie: Romania
Inregistat: 02/11/05
|
|
Canna

Familie: Cannaceae
Descriere:
Floare perena care poate ajunge pana la 1m.
Luminozitate:
Prefera soarele, dar cresc bine si in zone cu umbra partiala.
Umiditate:
Prefera pamantul umed, nisipos, bine drenat; pot fi crescute in pamant obisnuit, dar trebuie udate regulat, mai ales pe perioada de vara.
Ingrijire:
Canna este o planta viguroasa care nu are nevoie de conditii deosebite pentru a creste. Afara se planteaza cel tarziu pana in mai, la 60-90 cm distanta. Dupa plantare aveti grija ca pamantul sa fie umed, dar aveti grija la surplusul de apa. Cand floarea se dezvolta o puteti uda mai des, si este recomandat sa adaugati in ghiveci un strat de ingrasamant care sa mentina mediul umed in jurul radaciniilor si sa previna cresterea buruienilor.
Daca planta dumneavoastra este in gradina, ea trebuie scoasa pe perioada de iarna. Nu asteptati pana cand pamantul incepe sa inghete. Lasati cat mai mult pamant in jurul radacinilor, dar aveti grija ca acesta sa fie putin umed. Daca pamantul este prea ud, lasati radacina sa se usuce cateva zile, dupa care o puteti pune intr-o punga de plastic.
E de preferat sa folositi o punga de plastic transparenta ca sa puteti vedea evolutia radacinii fara sa fie nevoie sa o deschideti. Depozitati pungile cu radacini intr-un loc racoros, dar in care canna sa nu inghete (o temperature de 10C e perfecta).
Daca cresteti canna in ghiveci, puneti-le in casa intr-o zona luminata, cel mai bine la o fereastra orientate spre sud, unde vor continua sa creasca si sa infloreasca. Pe timpul lunilor de iarna se uda rar si se trateaza cu foarte putin fertilizator.
Inmultire:
1. Cea mai usoara modalitate de inmultire a acestei plante este prin divizarea rizomilor, primavara . Portiunile taiate trebuie sa aiba cel putin un ochi de inmugurire. Se planteaza in ghivece si se tin in sera pana se prind, dupa care pot fi transplantate afara, vara.
2. Prin seminte , care dupa ce sunt culese, trebuie lasate in apa calda timp de 24 de ore. Se seamana in februarie-martie in sera, la temperatura de 20C. Fiecare samanta trebuie pusa in cate un ghiveci, la 2-5 cm adancime, iar in 3-9 saptamani ele vor incolti.
Plantele nou crescute trebuie tinute in sera cel putin in prima iarna, dupa care pot fi plantate la sfarsitul primaverii - inceputul verii in locul in care vor ramane permanent.
sursa: http://www.gradinamea.ro/Canna_2917_539_1.html
_______________________________________ Căci Tu eşti Stânca mea, Cetăţuia mea, şi, pentru Numele Tău, mă vei povăţui şi mă vei călăuzi. Psalmul 31:3
|
|
03/08/09 13:36
|
|
antonela
Moderator
 Locatie: Romania
Inregistat: 02/11/05
|
|
Plante de apartament - Rhoeo Spathacea Variegata (Roeo )

Informatii generale:
Aspect:
- frunzele pe partea superioara au dungi longitudinale de culoare galbena, iar pe partea inferioara sunt rosii; - florile sunt albe.
Ingrijire:
- replantarea se face in pamant de flori; - prefera lumina filtrata si umiditatea ridicata; - prefera temperatura camerei si iarna cel putin 15 grade C.
Boli, daunatori:
- paduchele cu scut.
sursa: http://www.litoralulromanesc.ro/plante64.htm
_______________________________________ Căci Tu eşti Stânca mea, Cetăţuia mea, şi, pentru Numele Tău, mă vei povăţui şi mă vei călăuzi. Psalmul 31:3
|
|
04/08/09 16:07
|
|
antonela
Moderator
 Locatie: Romania
Inregistat: 02/11/05
|
|
Crăiţele (Tagetes patula L.)

Crăiţele (ochişele, vizoage, vâzdoage) se cultivă pentru inflorescenţe fără receptacul (Tagetes flos sine receptaculis). Crăiţele sunt plante anuale, cu forme şi dimensiuni variate (20-100 cm înălţime), bogat ramificate, cu aspect tufos. Rădăcina este puţin ramificată, nu pătrunde în sol decât până la 15-20 cm adâncime. Tulpina este groasă, cu ramuri violacee sau roşcate. Frunzele sunt alterne, penat-sectate.
Florile sunt grupate într-un singur antodiu terminal având involucrul cilindric, flori marginale pe mai multe rânduri (popular numite ,,flori bătute"), ligulate, cele centrale tubuloase. Culoarea florilor este variabilă: galben-auriu, galben-roşcat, portocalie intens (acestea având valoare medicinală mai mare), maro-roşcat etc. Fructele sunt achene liniare, până la 1 cm lungime, brun-negricioase, costate, papus slab dezvoltat . Înflorirea are loc din iulie până în octombrie.
Compoziţia chimică:
Materia primă vegetală conţine ulei volatil (0,5-1,5%), helenienă, limonen, flavonoizi etc.
Utilizări terapeutice:
Heleniena măreşte capacitatea de adaptare a ochiului la intensităţi diferite de lumină . Astfel, produsul farmaceutic românesc Heligal, realizat pe bază de helenienă, este recomandat pentru stimularea vederii nocturne deficitare a miopilor, precum şi în profesii care necesită adaptarea rapidă a ochiului la întuneric (conducători auto, mecanici de trenuri, mineri etc.). Materia primă vegetală mai are acţiune antispastică şi hipotensivă.
sursa: http://proplanta.ro/resurse-naturale/cr ... -patula-l.
_______________________________________ Căci Tu eşti Stânca mea, Cetăţuia mea, şi, pentru Numele Tău, mă vei povăţui şi mă vei călăuzi. Psalmul 31:3
|
|
05/08/09 09:51
|
|
aurelian177
membru
 Locatie: Pantelimon,Romania
Inregistat: 30/07/09
|
|
Carciumareasa - Zinnia elegans
 Carciumareasa (Zinnia elegans ) este o floare anuala din familia Asteraceae, originara din Mexic, cea mai cunoscuta din genul zinnia. Unul din motivele pentru care ar trebui sa iubim aceasta floare este pentru ca exista intr-o varietate foarte mare de culori: crem, galben, coral, portocaliu, rosu, portocaliu inchis, purpuriu, roz. Inflorescentele pot fi foarte mari, pana la 15 cm diametru si pot avea unul sau mai multe randuri de petale. Carciumareasa este o floare potrivita pentru borduri, sau straturi de flori, care infloreste din iunie pana in septembrie, octombrie. Varietatile care cresc mai inalte pot fi asezate in straturile de flori din fundal si pentru flori taiate, iar cele scunde in bordurile de pe langa alei, de la marginea peluzei sau in ghiveci. In general, planta creste pana la maxim 90 cm inaltime, iar foliajul se intinde pe 30 de cm.
Ingrijre si cultivare Carciumareasa (Zinnia elegans ) este o planta care se cultiva foarte bine in sol usor drenabil, argilos, bogat in substante nutritive, cu un pH intre 6,1-7,8. Plantati floarea intr-un loc insorit, pentru ca iubeste caldura si udati-o regulat, dar nu foarte des (aveti grija sa nu ii udati frunzele). Nu tolereaza inghetul. Trucuri de ingrijire: - daca doriti o tufa bogata de carciumarese, ciupiti mereu ramurile tinere, inca de cand planta are 15 cm; altfel, lasati tulpinile inalte; - inflorescentele ofilite trebuie indepartate pentru a prelungi sezonul de inflorire; - de asemenea, daca rupeti lastarii laterali, florile vor fi mai mari; - daca foliajul este verde-galbui si floarea nu se mai dezvolta, tratati planta cu o substanta fertilizatoare. Carciumareasa atrage fluturii, albinele si pasarile.
Inmultire Carciumareasa se inmulteste prin seminte; acestea se presara direct in gradina, in locul in care vor ramane, insa numai dupa ultimul inghet. Daca doriti sa aveti carciumarese mai devreme, faceti rasaduri, in casa, cu pana la 4 saptamani inainte de ultimul inghet prognozat. Radacinile sunt insa foarte sensibile, asa ca aveti grija cand o transplantati. In conditiile in care rasadurile sunt tinute intr-o incapere cu 21-24 grade Celsius, semintele vor germina in 7 zile. Boli si daunatori Zinnia elegans - carciumareasa este atacata de fainare, daca sta in umiditate foarte mare si daca tufele sunt foarte dese; in acest caz, stropiti planta cu o solutie preparata din 1/2 lingurita bicarbonat, cateva picaturi de sapun lichid amestecate in aproape 2 litri de apa. Mai poate fi atacata de afide, carabus (Popillia japonica) sau de paianjenul rosu. Daca este udata foarte des, radacina poate putrezi. De asemenea, aparitia ciupercilor poate fi prevenita daca exista o buna circulatie a aerului. Sursa:http://www.gradinamea.ro/Carciumareasa___Zinnia_elegans_5328_536_1.html
Ultima modificare de aurelian177 (10/08/09 21:26)
|
|
10/08/09 21:23
|
|
|
Felicitari Craciun, Felicitari cu ocazia Craciunului si Anului Nou, Felicitari electronice de sarbatori, Felicitari cu mesaj crestin Nasterea Domnului, Mesaje sarbatori de iarna, Urari de Anul nou, Urari sarbatori |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
Mergeti la
|
Powered by PunBB
© Copyright '02-'04 Rickard Andersson
|
|
|
|
|