TANARCRESTIN.net
 
Forum | Regulament | Cautare | Inregistrare | Login

Nu esti conectat.

tcForum/Curente si/sau erezii/Halloween Moderat de +Archangel+, Old  
Autor
Mesaje Pagini:  1 2 3
+Archangel+
Moderator

Locatie: Ploiesti, RO
Inregistat: 05/07/06

eudemonistul a scris:

Scuza-ma baiete dar esti infect.


Nu te face ca nu stii despre ce vorbesc. Atitudinea ta este de joasa speta si nu vreau sa mai tolerez asa ceva. Si, ca sa fii si tu linistit si sa nu te mai lansezi in afirmatii improbabile, Filip ne face o mare cinste prin calitatea, eleganta si decenta raspunsurilor lui.


_______________________________________
A sti nu inseamna a fi!

07/06/07 10:26

   
eudemonistul
+

Inregistat: 01/06/07
Archangel, scuza-ma dar la voi cinstea e facultativa? Tu nu vezi ca iubitul Filip minte? Citeste incaodata postul meu si verifica, abia apoi categoriseste speta atitudinii mele.Nu-mi place minciuna si nici mincinosii.

07/06/07 10:35

   
filip
membru

Inregistat: 27/04/05

eudemonistul a scris:

Ziua Indragostitilor (Sf. Valentin) e tot ...satanista?

DA! :)

M-am exprimat odată în privinţa majorităţii sărbătorilor. Dar o mai fac odată pentru tine. Chiar nu are rost să le înşiri pe toate una după alta, şi să mă întrebi punctual dacă le consider aşa. Dacă vrei să dezbatem punctual însă unde găsesc elementele provenite de la vrăşmaşul lui Dumnezeu în diverse sărbători, putem să o facem, dar topicul de aici tratează doar Halloweenul.

Discutăm evident de sărbătorile adoptate de creştini. Nu de cele poruncite de Dumnezeu Mozaicilor. Fac precizarea aceasta pentru că mă gândesc că s-ar putea naşte oarecari dubii că declar ca demonice toate sărbătorile în afară de Cina Domnului.

Nu. Mă refer doar la sărbătorile din "creştinism". Despre alte religii, în afară de Mozaism, cred că mi-am spus clar punctul de vedere că le consider de sorginte satanică, la pachet cu toate implicaţiile lor: sărbători, filozofii stil de viaţă etc.

Ultima modificare de Filip. (07/06/07 10:43)


07/06/07 10:43

Site web  
filip
membru

Inregistat: 27/04/05

+Archangel+ a scris:

ne face o mare cinste prin calitatea, eleganta si decenta raspunsurilor lui.

Snif, îmi storc o lacrimă, toate strădaniile mele de până acum au adus în sfârşit rod... Dacă te-ar auzi mama...
:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D


07/06/07 10:46

Site web  
Delmoniko
Exclus

Locatie: Hell's Kitchen
Inregistat: 16/05/07
Toate sarbatorile sunt sataniste,toata lumea e satanista!
Foarte interesant!
Deci voi reprezentati minoritatea din cadrul minoritatii?

Ce zici atunci de Iom Kipur,de arbaat ha-minim care sunt agitate in diferitele momente ale liturghiei, conform poruncii biblice de a veseli fata Domnului. Sunt patru plante speciale sunt: palmierul (lulav), fructul de chitra (etrog), salcia (arava) si mirtul (hadas) - ce semnificatie crezi ca au in ritual!

Ce zici de Shavuot,de Purim,de plangerea din Tisa Beav?
De ce nu sarbatoresti de pilda Hanuca,sarbatoarea luminii la evrei,celebra in toata India dealtfel!

Cine hotaraste care sarbatori sunt sau nu "satanice"!Tu sau biblia prin judecata ta eronata?
Scrie in biblie ca trebuie sa necinstim alte sarbatori?!
In cadrul unei sarbatori se celebreaza de obicei frumosul sau se reitereaza un mit ancestral,se da o explicatie lumii printr-o legenda - Rosh Hashana!

Dovezile si spusele mele sunt atestate stiintific!Eliade,Dumezil,Muller,Toynbee ti-ar spune acelasi lucru in fata,ba te-ar apostrofa pentru lipsa de discernamant!
Sa nu aruncam in gunoi operele acestor maestri ai istoriei religiilor pentru ca tu nu ai avut rabdarea sa-i citesti sau pentru ca nu se afla in bibliografia aferenta credintei tale!

Atunci cand un om este dornic de cunoastere citeste din orice domeniu si nu isi limiteaza intelectul perversiunii ignorantei!

Nu poti dovedi nimanui ca Haloweenul sau Ziua Indragostitilor (de altfel Dragobetele sarbatorit pana si de daci cu mult inainte de sosirea legendara a Sf Andrei).
Nici macar un teolog nu o poate dovedi!Pentru ca nu se poate,e aberant!
Insa cunostintele mele in domeniu pot sesiza anumite particularitati si analogii cu alte religii si credinte!
Nu ma laud singur,sunt doar constient de vastitatea si infailibilitatea cunostintelor mele in varii domenii!

Tu ce ai facut?Ti-ai ales o secta a unei religii majoritare,ai adoptat biblia ca UNIC instrument de studiu si esti fericit,nu?
Eu nu m-am multumit niciodata cu putin(cu foarte putin in cazul tau,cu nimic chiar)!Pana voi trece dincolo voi incerca sa cunosc totul!

Voi incerca sa gasesc un raspuns "teologic" pt voi la Schitul Darvari!Poate va veti lumina!

Apropo,as vrea sa discutam strict teologic cu ce va diferentiati de restul crestinilor?
Credeti in consubtantialitatea divina?
Dar cele 7 Taine?Le cinstiti?Mergeti la biserica?
Credeti in viata de apoi,in rai si iad?In iertarea pacatelor?
Intelegeti ce vreau sa zic!
Doresc o expunere avizata a credintei voastre!Daca se poate!

Ultima modificare de Delmoniko (07/06/07 13:08)


_______________________________________
Ai pus mana pe o biblie si te crezi dumnezeu!

07/06/07 13:05

   
filip
membru

Inregistat: 27/04/05

Delmoniko a scris:

Toate sarbatorile sunt sataniste,toata lumea e satanista!
Foarte interesant! [...] Ce zici atunci de Iom Kipur,[...] ce semnificatie crezi ca au in ritual! Cine hotaraste care sarbatori sunt sau nu "satanice"!Tu sau biblia prin judecata ta eronata? Scrie in biblie ca trebuie sa necinstim alte sarbatori?!

Hehehe, faci aceeaşi greşeală în cazul Mozaismului cu greşeala pe care o faci în cazul creştinismului. Te iei după tradiţiile iudaice exprimate oral sau în Talmud de către clasa de conducere şi le atribui origine divină.

Ai enumerat câteva manifestaţii ale evreilor pe care Dumnezeu nu le-a cerut în Biblie. Dacă-mi amintesc eu bine, Dumnezeu a cerut explicit pentru evrei sărbătoarea Paştelui, azimile, corturile şi încă câteva de genul acesta (poate mă ajută şi alţii. Erau odată enumerate exact aici pe forum). Plus, evident, cel mai cel - Sabatul. ÃŽnsă la un moment dat chiar El spune în Biblie că s-a scârbit să vadă nelegiuirea unită cu sărbătoarea (ştii citatul?). A rezultat mai târziu intervenţia lui Isus care le-a cam pus capăt.

ÃŽn Biblie scrie că nu trebuie să participăm la adunările celor nelegiuiţi. Nu vorbeşte nicăieri de ne-acordare de respect. Dar le numeşte adunări de nelegiuiţi (poate nu exact cu aceste cuvinte, dar ca idee - la fel). Prin urmare nici eu nu am batjocorit Halloweenul sau alte sărbători izvorâte de la Satana şi a lui, atunci când le-am expus simplu drept ceea ce sunt. Dacă "satanic" ţie şi se pare un cuvânt de "necinstire", atunci e treaba ta. Fiecare îşi defineşte termenii cum vrea la urma urmei. Eu vorbesc în termenii care sunt înţeleşi de majoritatea oamenilor.


Delmoniko a scris:

In cadrul unei sarbatori se celebreaza de obicei frumosul sau se reitereaza un mit ancestral,se da o explicatie lumii printr-o legenda - Rosh Hashana!

Sigur? De Halloween se povesteşte de Hristos. De Crăciun oamenii nu se îmbată ca porcii. De Dragobete nu se împerechează ca iepurii pe unde apucă. Ci se ţin toţi frumos de mână şi ÃŽi cântă lui Dumnezeu din inimă... Tu chiar te crezi când scoţi afirmaţii din astea din tine? Că de alţii nu mai vorbesc...

Ia şi din Biblie:

2 Pet. 2:
12. Dar aceştia, ca nişte dobitoace fără minte, din fire sortite să fie prinse şi nimicite, batjocorind ce nu cunosc, vor pieri în însăşi stricăciunea lor,
13. şi îşi vor lua astfel plata cuvenită pentru nelegiuirea lor. Fericirea lor este să trăiască în plăceri ziua în amiaza mare. Ca nişte întinaţi şi spurcaţi, se pun pe chefuit la mesele lor de dragoste, când ospătează împreună cu voi.
14. Le scapără ochii de preacurvie, şi nu se satură de păcătuit. Momesc sufletele nestatornice, au inima deprinsă la lăcomie, sunt nişte blestemaţi!

Cam aşa vede Biblia aceste minunate şi sfinte sărbători.


Delmoniko a scris:

Dovezile si spusele mele sunt atestate stiintific!Eliade,Dumezil,Muller,Toynbee ti-ar spune acelasi lucru in fata

Eu m-am învăţat să caut sursele primare în disputele istorice şi teologice. Eliade e şi el un om care s-a luat după alţii. La fel fac toţi cei care se laudă că ei gândesc liber. Culeg o grămadă de cărţi şi fac un rezumat din ele, pe criterii de mediere sau de alt tip, pe baza căruia îşi afirmă nişte adevăruri pe care ei le prezintă ca proprii.

Prin urmare posibil ca şi Eliade şi alţii să aibă la dispoziţie surse incomplete atunci când fac afirmaţii. Nu merg până acolo încât să-i acuz de intenţii rele. Dar tu, care te lauzi că consulţi toate izvoarele, (deşi adesea o faci prin prisma altora), tu ar trebui să admiţi că oricând poate apare o nouă sursă neglijată până acum, care să îţi dărâme eşafodajul. Prin urmare nu ar trebui să-ţi afirmi aşa de sus şi tare adevărurile, care din punctul de vedere al unuia care gândeşte ca tine, nu pot fi decât cel mult probabilităţi mai mari sau mai mici.

Eu nu am această problemă. Cred în Biblie. I-am aplicat câteva teste care m-au determinat să-i acord credibilitate. Prin urmare am ajuns să cred şi că este sursa unică a adevărului, aşa cum se pretinde a fi, care certifică sau descalifică orice altceva.

Dacă tu mergi pe calea probabilistică şi logică atunci fii consecvent şi nu te mai prezenta ca deţinător de adevăruri, ci de posibilităţi. Altfel discursul tău se duce de râpă şi se dovedeşte la fel de religios ca al oricărui alt teolog.

Delmoniko a scris:

Sa nu aruncam in gunoi operele acestor maestri ai istoriei religiilor pentru ca tu nu ai avut rabdarea sa-i citesti sau pentru ca nu se afla in bibliografia aferenta credintei tale!

De acord. Dar nici să nu le ridicăm o statuie mai mare decât li se cuvine, sau să-i ignorăm pe ceilalţi care prezintă istoria diferit de ei - adicătelea autorii Bibliei şi alţii pe care comunitatea ştiinţifică (pe nedrept numită astfel, după părerea mea) alege să îi ignore.


Delmoniko a scris:

Atunci cand un om este dornic de cunoastere citeste din orice domeniu si nu isi limiteaza intelectul perversiunii ignorantei!

Eu sunt dornic mai întâi să ajung în prezenţa Lui Dumnezeu. După aceea El îmi va satisface orice dorinţă de cunoaştere. Tu eşti dornic de cunoaştere. Cunoaşte, frate, dar nu mă acuza pe mine de "necunoaştere", pentru că oricât studiezi nu o să ajungi în viaţa ta niciodată să studiezi tot, darămite să cunoşti tot. Iar dacă tu pretinzi că accepţi să cunoşti orice, trebuie să admiţi că există o posibilitate în vastitatea cunoaştereii ca eu sau oricine altcineva să deţin adevărul. Ca să nu mai vorbesc de Biblie.

Pentru mine e cert că atâta timp cât mă bazez pe Biblie sunt în adevăr. Pentru tine e jale dacă adevărul e în Biblie.


Delmoniko a scris:

Nici macar un teolog nu o poate dovedi!Pentru ca nu se poate,e aberant!

Ce să fie aberant? Să găsesc elemente izvorâte din şoaptele "fierbinţi" ale lui Satana în sărbătorile începute subtil de el? E chiar aşa de greu? Ia vezi mai sus.


Delmoniko a scris:

Insa cunostintele mele in domeniu pot sesiza anumite particularitati si analogii cu alte religii si credinte!

Păi nu e nici Satana atât de creativ, şi nu sunt chiar aşa de multe pofte ale oamenilor pe care să le exploateze. E limitat şi el în acest domeniu. Aşa că evident că o să întâlneşti peste tot elemente comune şi variaţiuni ale aceloraşi "sărbători".


Delmoniko a scris:

Tu ce ai facut?Ti-ai ales o secta a unei religii majoritare,ai adoptat biblia ca UNIC instrument de studiu si esti fericit,nu?

Da şi nu. Trec şi prin vale, ajung şi pe culme. Aceasta e viaţa până la venirea lui Hristos.


Delmoniko a scris:

Eu nu m-am multumit niciodata cu putin(cu foarte putin in cazul tau,cu nimic chiar)!Pana voi trece dincolo voi incerca sa cunosc totul!

La chestia cu cunoaşterea am mai scris. Oricum, dacă a-L cunoaşte pe Dumnezeul infinit ţi se apre puţin sau posibil de înfăptuit vreodată, atunci da, m-am mulţumit cu acest foarte puţin.


Delmoniko a scris:

Voi incerca sa gasesc un raspuns "teologic" pt voi la Schitul Darvari!Poate va veti lumina!

Răspuns la ce? A-propos, dacă postezi citate ale altora, sper că o să te şi oferi să le aperi, dacă va fi cazul.


Delmoniko a scris:

Apropo,as vrea sa discutam strict teologic cu ce va diferentiati de restul crestinilor?

Despre cine vrei să discuţi mai exact? Au fost prezentate atât cultul penticostal cât şi cel evenghelic, dacă nu mă înşel, pe la Secte şi erezii. Dar dacă vrei să le dezbaţi, poate deschizi un topic separat. Nu aici la Halloween.

Ultima modificare de Filip. (07/06/07 14:03)


07/06/07 13:59

Site web  
+Archangel+
Moderator

Locatie: Ploiesti, RO
Inregistat: 05/07/06

Delmoniko a scris:


Apropo,as vrea sa discutam strict teologic cu ce va diferentiati de restul crestinilor?
Credeti in consubtantialitatea divina?
Dar cele 7 Taine?Le cinstiti?Mergeti la biserica?
Credeti in viata de apoi,in rai si iad?In iertarea pacatelor?
Intelegeti ce vreau sa zic!
Doresc o expunere avizata a credintei voastre!Daca se poate!


Iti dau link-urile catre crezurile celor trei culte neoprotestante de care apartine marea majoritate a user-ilor de pe acest forum:

Penticostal (de care apartin si eu):
http://www.aog.ro/crez.html

Baptist:
http://www.baptistnet.ro/resurse/artico ... isirea.doc

Crestin dupa Evanghelie (din care am facut parte):
http://www.crestini.org/crez.html

Daca ai intrebari te rog sa le pui la subiectul Secte si erezii:
http://www.tanarcrestin.net/forum/viewt ... 5&p=14


_______________________________________
A sti nu inseamna a fi!

08/06/07 00:53

   
eudemonistul
+

Inregistat: 01/06/07
Intrebare pt. Archangel: de ce ai plecat de la "Crestin dupa Evanghelie" la "Penticostal" si in ce consta diferenta.

08/06/07 10:02

   
Delmoniko
Exclus

Locatie: Hell's Kitchen
Inregistat: 16/05/07
Ai scris numai imbecilitati!
Nu ma pot intelege cu un om care n-a citit nimic in domeniu dar crede ca Satana a creat toate sarbatorile!
Esti de toata jena!

Credeam ca intelegi termenul de polemica si argumente!
Se pare ca m-am inselat!
Eu nu gresesc niciodata!Sunt la fel de infalilibil ca biblia ta!


_______________________________________
Ai pus mana pe o biblie si te crezi dumnezeu!

08/06/07 11:26

   
Delmoniko
Exclus

Locatie: Hell's Kitchen
Inregistat: 16/05/07
Nu prea e locul potrivit,dar...o polemica e mereu binevenita!

Sa initiem o analiza succinta!

Sunteti de acord ca biblia pe care o cititi si dupa care va ghidati viata este cea scrisa de apostoli(cele 4 evanghelii),profeti,iudei,etc : "Sfânta Scriptura, atât Vechiul cât si Noul Testament este inspiratia verbala si plenara a lui Dumnezeu si revelatia sa pentru omenire; un ghid infailibil si autoritar de credinta si conduita. (2Timotei 3:15-17; 1 Tesaloniceni 2:13; 1 Petru 1:12)" - propriul vostru pricipiu de credinta!

Acum sa incercam o incursiune atat logica,cat si pe firul istoriei!

Din punct de vedere logic daca premisa de la care se pleaca este falsa,concluzia(rezultatul) va fi fara indoliala falsa!(nul si neavenit)
Sa tinem minte aceasta!

Sa continuam cu istoriografia!
Biblia,initial iudaica, - aproximativ în secolul XIII î.Hr. au fost scrise în limba ebraică cele cinci cărţi ale lui Moise (Pentateuhul),După căderea Ierusalimului în anul 70 şi începutul diasporei evreieşti, ebraica a devenit limbă literară, folosită în rugăciune şi studiul Bibliei. A fost reînviată în secolul XIX şi XX, pentru a înlocui araba, ladino, idiş ca limbă a evreilor, devenind astfel limba oficială a statului Israel.

Aceste lamuriri lingvistice fiind facute,sa mergem mai departe!

Sa vorbim despre aramaica,inrudita indeaproape!
Nu voi incerca sa fac un istoric al acestei limbi si al particularitatilor ei gramticale!
Ma voi rezuma la o prezentare a folosirii ei!
ÃŽn timpul lui Hristos limba maternă a populaţiei Palestinei era aramaica. Expresiile aramaice din Noul Testament arată clar că aceasta era limba folosită de Hristos. "Talitha cumi" (Marcu 5:41), "Ephphatha" (Marcu 7:34) şi "Eloi, Eloi, lama sabachthani?" (Marcu 15:34) sunt câteva dintre expresiile aramaice folosite de Hristos. ÃŽn timpul lui Hristos, în sinagogi, Biblia era încă citită în limba ebraică, însă mulţi oameni, în special femeile, nu o înţelegeau. Din această cauză, cei care citeau în sinagogi au introdus obiceiul să traducă scripturile în aramaică. Mai târziu au apărut traduceri scrise ale Vechiului Testament în aramaică, numite Targumuri. ÃŽn perioada pre-creştină ebraica vorbită era deja ieşită din uz şi ea a suferit doar modificări artificiale; însă aramaica s-a păstrat ca limbă vorbită până în ziua de azi, şi este încă folosită în anumite zone mici ale Orientului apropiat, unde este cunoscută sub numele de siriacă.

Deci,am ajuns la concluzia(logica) ca Biblia in "original" a fost scrisa in ebraica si aramaica(eseniana cum spun unii - adica manuscrisele de la Marea Moarta,printre care evangheliile apocrife).Aceasta nu se poate tagadui,este fapt istoric atestat de istoriografie,arheologie si toate bisericile si cultele crestine!

Sa inaintam(incet si sigur)!
Pt a ajunge ceea ce este azi Biblia a avut nevoie de "reclama",de "un management&marketing antic" pt a se raspandi atat ca religie,cat si ca revelatie!
Nu vom discuta intrigile si dedesubturile care au transformat religia crestina din catacombe in ruinatoarea Imperiului Roman(Gibbon si altii au facut-o in zeci de volume)!

Pt a fi inteleasa si a fii "descoperita" de pagani Biblia a fost tradusa(cum era si normal)!
Prima traducere,a fost asadar in limba greaca(filozofia greaca contribuind foarte mult la "relansarea" curentului crestin).Nu vom discuta nici aici,principalele elemente imprumutate de la greci sau din alte religii!

Cuvântul "Biblia" provine din limba greaca si este forma de plural a termenului biblion, "carte", ce are ca origine un toponim fenician: este vorba despre numele portului Byblus.Asadar,"Biblia" inseamna "carti" deci tot prizonierii "cartilor" sunteti!(ca o mica gluma)!
Acesta este titlul sub care este consemnata în Epistola a II-a Clementina, document crestin de limba greaca din jurul anului 150 d.Hr.: "atât Cartile cât si Apostolii marturisesc ca Biserica [ …] a existat înca dintru început" (II Clement 14:2). O alta denumire este aceea de "Scripturi", cuvânt folosit adeseori în Noul Testament atunci când se face referinta la ceea ce noi numim, astazi, Testamentul Vechi (vezi Matei 21:42, Marcu 12:10, etc.). Sf. Timotei va fi cel dintâi care utilizeaza, în a II-a Epistola a sa, sintagma "Sfintele Scripturi" (vezi II Timotei 3:15).
Pt ca in "BIblie" sunt pste 60 de carti!

Acest exemplu "absolut" a fost folosit pt a vedea cum poate natura lingvistica sa schimbe interpretarea si intelegerea!
Daca nu ati fi stiut aceasta ati fi continuat sa tratati biblia ca pe o singura carte(literal)!

Mai departe...
Vreme de câteva secole, Biblia nu a fost cunoscuta decât în limbi ca ebraica, aramaica sau greaca.dupa îmbratisarea crestinismului mai ales de catre popoare care nu cunosteau nici una dintre aceste limbi, a fost necesara transpunerea textului biblic pe întelesul tuturor, dupa cuvântul Sf. Ap. Pavel: "Dar în Biserica, vreau sa graiesc cinci cuvinte pe înteles, ca sa învat si pe altii, decât zece mii de cuvinte în alte limbi." (1 Corinteni 14:19). Istoria acestor eforturi de a traduce cuvântul Sfintei Scripturi îsi are începutul în urma cu 2200 de ani.

Primele traduceri :
Pentru ca Scriptura, scrisa în ebraica, era citita zilnic în cadrul cultului sinagogal, s-a simtit nevoia transpunerii ei în aramaica(limba oficiala dupa venirea din robie din Babilon) Asa au aparut Targumele (ebr. targumim) care, de fapt, nu erau traduceri în adevaratul sens al cuvântului. Ele îsi au originea în practicile de ritual savârsite în sinagogile evreiesti atât în Palestina, cât si în Diaspora. Cum se desfasurau lucrurile? Dupa ce se citea pericopa zilei, în ebraica, o persoana acreditata de catre mai marii sinagogii cu functia de turgeman prezenta înaintea adunarii o parafraza explicativa a celor citite, în limba aramaica, adaugând uneori nuante catehetice, parenetice, etc

Cele mai vechi traduceri propriu-zise ale Bibliei au aparut în conditii istorice diferite, în limbi precum greaca, siriaca si latina, într-un interval de timp cuprins între anii 200 î.Hr. - 400 d.Hr.

Celebra Septuaginta(eudemonistul va fii incantat):
Foarte importante sunt traducerile de limba greaca, pentru ca acestea pornesc de regula de la versiuni ebraice foarte timpurii, superioare celor accesibile noua, astazi. Cea mai veche traducerea greceasca a Sfintei Scripturi s-a realizat înaintea erei crestine, în Alexandria (Egipt), spre folosul comunitatii evreiesti de aici. În Alexandria exista o comunitate evreiasca puternica înca de la întemeierea orasului de catre Alexandru cel Mare, la 331-332 î.Hr. În secolul al III-lea î.Hr., Alexandria era unul dintre cele mai mari orase din nordul Egiptului si principalul port la Mediterana, faimos pentru scolile filosofice si, ca o curiozitate, pentru farul construit aici - una dintre cele sapte minuni ale lumii antice. Evreii alexandrini intrasera în contact cu filosofia greceasca, care le-a influentat profund conceptiile despre lume si viata si, nu în ultimul rând, gândirea religioasa. Dupa câteva generatii, ei îsi uitasera limba materna si nu mai aveau acces la textul biblic. Nu mai stiau nici macar aramaica. Astfel a fost nevoie de o traducere a Bibliei ebraice, în limba greaca. Aceasta versiune a fost intitulata Septuaginta (lat. septuaginta, "saptezeci"), datorita faptului ca, conform epistolei lui Pseudo-Aristeia, prefect al garzii regale pe vremea regelui Ptolemeu Filadelful (284-247 î.Hr.), lucrarea ar fi fost împlinita de 72 de barbati (câte 6 din fiecare semintie israelita) adusi în Alexandria special pentru acest scop.
Iata dovada ca cei "70" nu sunt doar legenda,ci fapt atestat!

Numeroase alte traduceri grecesti vor vedea lumina zilei; majoritatea nu s-au putut pastra pâna în zilele noastre si, ca atare, nu pot fi cunoscute decât fragmentar, îndeosebi din citate aflate în scrierile unor Sfinti Parinti. Printre acestea se numara versiunile lui Achila, a lui Simmach si a lui Theodot.

Apoi a aparut Itala si Vulgata,copta folosita in Egipt,apoi Peschitta siriana pe baza textelor iudaice vechi,variantele masoretice(de aici in armeana si georgiana)!S-a incercat o traducere pt împaratul chinez Tai Tsung.
De abia acum ajungem pe linie istorica la Constantin cel Mare,traducerea bibliei pt goti(episcopul Ulfila)!

La noi,altfel stau lucrurile cu traducerile în limba româna, care încep sa apara înca din secolul al XV-lea, culminând, în anul 1688, cu splendida Biblie de la Bucuresti. De ce au stat lucrurile asa este simplu de înteles: înca de timpuriu, pe teritoriile Principatelor române circulau în general editii slavonesti sau grecesti ale Sfintei Scripturi, dar acestea nu erau pe întelesul poporului.Vreme de câteva secole, românii au fost singurul popor din lumea ortodoxa a caror limba, dupa cum sublinia si Virgil Cândea, nu avea nimic în comun cu limbile folosite în cultul ortodox european - slavona si greaca.Pe rand au fost traduse Psaltirea si Noul Testament. Psaltirea, pentru ca este o carte veterotestamentara indispensabila vietii monahale crestine, iar Noul Testament deoarece contine texte utilizate cu regularitate atât în cultul public cât si în lucrarea învatatoreasca a Bisericii. Traducerile cele mai vechi, roade ale unor osteneli anonime, constituie corpusul unor texte din secolele XV-XVI.

Traducerile au luat-o razna in orice limba,unele au fost interzise(ca cea a lui Wyclife in Anglia),altele folosite in scop politic,etc!

Unde vreau sa ajung!Traducerile au "distrus" anumite semnificatii iremediabil!Traducerea "bruta" folosita la inceput si diferentele culturale si lingvistice au schimbat biblia!
Astfel,ajungem sa aflam abia in plin sec XXI ca celebra Mare Rosie pe care Moise a despartit-o cu toiagul era doar "prost tradusa".In realitate,textul original spune despre "Marea Trestiilor"o laguna cu ape mici si linistite!Exemplele in acest sens de structura,de topica,de analiza gramaticala,de morfologie sunt numeroase!
Restul devine legenda!

Am plecat de la premisa ca acest "ghid" este infailibil,si ca a fost scris sub inspiratie divina!
In extensio,prin atatea traduceri ale oamenilor "Cuvantul",adevaratul sens s-a pierdut!
Aveti in fata KJV sau Cornilescu!Va dati seama ce s-ar intampla daca ati citi Septuaginta sau primele texte ebraice in orginal?Ce revelatii,ce parabole,ce metafore,ce intelesuri,cata filozofie si intelepciune!

Voi ziceti : "Ea este adevarata, fara greseala sau adaos omenesc in forma originala, de aceea este demna de toata increderea fiind autoritatea spirituala suprema in toate domeniile vietii"
Din pacate, va rezumati la o traducere prost interpretata de secole!

Astept obiectii!
Nu accept comentarii irelevante si off-topic!

Ultima modificare de Delmoniko (08/06/07 14:15)


_______________________________________
Ai pus mana pe o biblie si te crezi dumnezeu!

08/06/07 14:04

   
filip
membru

Inregistat: 27/04/05
Eşti tare. Nu accepţi comentarii off-topic la tot papirusul ăsta off-topic pe care l-ai înşirat aici.

Unu la mână: nimeni nu-ţi cere ţie voie ce comentarii vrea să posteze. Sau ai devenit cumva moderator pe aici şi nu se observă...

Doi la mână: nu te-ai săturat să tot scrii off-topic? Ţi-e chiar aşa de lene să te uiţi dacă nu există subiecte deschise deja pe temele pe care le ataci tu, în care ce ai scris poate a mai fost scris odată şi poate chiar a primit răspuns?


delmoniko a scris:

Ai scris numai imbecilitati!

Şi asta pentru că... aşa zici tu. Hm. Nu-i nimic. Este scris (în Biblia tradusă de Cornilescu... ce să-i faci, nu e Septuaginta, deci nu e valabilă...):

1 Cor. 2
12. Şi noi n-am primit duhul lumii, ci Duhul care vine de la Dumnezeu, ca să putem cunoaşte lucrurile, pe care ni le-a dat Dumnezeu prin harul Său.
13. Şi vorbim despre ele nu cu vorbiri învăţate de la înţelepciunea omenească, ci cu vorbiri învăţate de la Duhul Sfânt, întrebuinţând o vorbire duhovnicească pentru lucrurile duhovniceşti.
14. Dar omul firesc nu primeşte lucrurile Duhului lui Dumnezeu, căci, pentru el, sunt o nebunie; şi nici nu le poate înţelege, pentru că trebuie judecate duhovniceşte.


delmoniko a scris:

Nu ma pot intelege cu un om care n-a citit nimic in domeniu dar crede ca Satana a creat toate sarbatorile!

De ce ai vrea să te înţelegi cu mine? Ţi-am cerut eu asta? Eu nu am nici o intenţie să mă înţeleg cu tine. Ci doar să-ţi pun în faţă Cuvântul lui Dumnezeu - suficient ca să dea verdicte în problema sărbătorilor. Nici nu am de gând să mă laud că aş fi citit ceva.

Decât să fiu ca tine, mai bine nu mai citesc nimic toată viaţa, în afară de Biblie. N-o să pierd nimic. Tu pe când o să crezi că ai ajuns să ştii ceva, o să dai colţiul. Şi dacă nu există Dumnezeu, oricum nu iei cu tine nimic de aici. Iar dacă există, ai sfeclit-o că nu te-ai hotârît odată să-L urmezi, ci doar ai vrut să te lauzi cât de informat eşti. O să vezi atunci de fapt ce şi cât ştii.

Dacă vrei să ne înţelegem, crede Biblia, aceeaptă indicaţiile ei şi trăieşte ca Hristos. Dacă nu faci aşa nu ne vom înţelege niciodată.

delmoniko a scris:

Eu nu gresesc niciodata!Sunt la fel de infalilibil ca biblia ta!

Nopăi ia câte ceva şi din Vechiul Testament: (poate le găseşti şi în Septuaginta...)

Isaia 2:
17. Mândria omului va fi smerită, şi trufia oamenilor va fi plecată; numai Domnul va fi înălţat în ziua aceea.
22. Nu vă mai încredeţi dar în om, în ale cărui nări nu este decât suflare: căci ce preţ are el?
Isaia 13:
11. Voi pedepsi - zice Domnul - lumea pentru răutatea ei, şi pe cei răi pentru nelegiuirile lor; voi face să înceteze mândria celor trufaşi, şi voi doborî semeţia celor asupritori.
Proverbe 11:
2. Când vine mândria, vine şi ruşinea; dar înţelepciunea este cu cei smeriţi.
Proverbe 16:
18. Mândria merge înaintea pieirii, şi trufia merge înainte căderii.


08/06/07 16:08

Site web  
eudemonistul
+

Inregistat: 01/06/07
De unde sti tu Filip ca e Cuvantul lui Dumnezeu?Nu cumva l-ai citit intr-o carte?Contesta-i unui musulman Coranul, sa vezi ce ti-o iei!

08/06/07 16:12

   
filip
membru

Inregistat: 27/04/05

eudemonistul a scris:

Contesta-i unui musulman Coranul, sa vezi ce ti-o iei!

Contestă-i unui creştin (adevărat, nu cu numele) Biblia, şi să vezi ce-ţi întoarce celălalt obraz...

După roade îi veţi cunoaşte... ÃŽţi e familiar versetul?

Rezultă... de la cine e Coranul?


08/06/07 16:20

Site web  
eudemonistul
+

Inregistat: 01/06/07
Cu Archangel  se poate - totusi - dialoga. Greu...dar se poate.Cu tine...

08/06/07 16:30

   
+Archangel+
Moderator

Locatie: Ploiesti, RO
Inregistat: 05/07/06
Asta pentru ca sunt eu mai slab de "archangel"! ;)

_______________________________________
A sti nu inseamna a fi!

08/06/07 16:37

   
eudemonistul
+

Inregistat: 01/06/07
Sau pentru ca ai citit si altceva?

08/06/07 16:39

   
eudemonistul
+

Inregistat: 01/06/07
Sau pentru ca a asimilat ce-a citit si asta il face mai...open mind.

08/06/07 16:44

   
eudemonistul
+

Inregistat: 01/06/07
Cand e vorba despre religie...

08/06/07 16:52

   
eudemonistul
+

Inregistat: 01/06/07
Nici nu ma gandesc sa te contrazic.Cu satanistii ce aveti?Sunt ei sub-oameni?

08/06/07 16:56

   
+Archangel+
Moderator

Locatie: Ploiesti, RO
Inregistat: 05/07/06
Ce-ai, tati? Vii in casa noastra, ne jignesti, noi te toleram si tot tu tipi! Rar specimen mai esti!!!

_______________________________________
A sti nu inseamna a fi!

08/06/07 16:58

   
+Archangel+
Moderator

Locatie: Ploiesti, RO
Inregistat: 05/07/06
Eudemonistule, ti-am sters mesajul! Ia cere tu arbitraj pentru cenzura!

Am mai zis ca nu accept cuvinte vulgare. Daca trebuie sa te dadacesc o s-o fac. Nu ma intereseaza cine a intrat la voi pe forum, ce v-a zis si ce apartenenta si-a asumat. Daca vrei sa te plangi poti sa o faci intr-un mod civilizat spunandu-ne ca v-au injurat. Nu tinem neaparat sa stim detalii.


_______________________________________
A sti nu inseamna a fi!

08/06/07 17:20

   
eudemonistul
+

Inregistat: 01/06/07
Mai, nu mi-am dat seama ca va ofenseaza dar crede-ma ca nu exagerez.Asta e realitate.Asa s-au exprimat. Cred ca am sters nu o postare ci zeci de pagini.

08/06/07 17:22

   
april
admin forum

Locatie: Germania
Inregistat: 15/10/05
Ce stii despre Halloween ?

Stiti ceva sau nu ? Daca nu, abtineti-va !

P.S. Sa am eu timp, sa vedeti ce curatenie fac aici .

P.P.S. Trebuia sa-i ziceti merci lui +Archangel+ ca v-a tolerat. Dar el va da un deget si voi ii luati toata mana. Asa nu mai merge.


_______________________________________
Every Day Brings New Blessings

08/06/07 21:34

   
eudemonistul
+

Inregistat: 01/06/07
A propos! Ce rol au moderatorii p-aici?

19/06/07 14:32

   
+Archangel+
Moderator

Locatie: Ploiesti, RO
Inregistat: 05/07/06
Decorativ! Am pene frumoase!!!

Acum, postezi la subiect sau iar o luam pe campia cu off-topicuri?


_______________________________________
A sti nu inseamna a fi!

19/06/07 19:22

   
Pagini:  1 2 3    Felicitari Craciun, Felicitari cu ocazia Craciunului si Anului Nou, Felicitari electronice de sarbatori, Felicitari cu mesaj crestin Nasterea Domnului, Mesaje sarbatori de iarna, Urari de Anul nou, Urari sarbatori
felicitari electronice mesaj inviere felicitari sfintele pasti felicitare online pentru pasti felicitari crestine cu mesaj din Biblie felicitare cu mesaj de inviere felicitare cu mesaj de inviere felicitare crestina verset biblic inviere
Mergeti la
Powered by PunBB
© Copyright '02-'04 Rickard Andersson
© 2005-2018 TANARCRESTIN.net