TANARCRESTIN.net

Forum | Regulament | Cautare | Inregistrare | Login

Nu esti conectat.

tcForum/De-ale psihologiei/Asuma-ti riscul ? Moderat de antonela, april  
Autor
Mesaje Pagini: 1
april
admin forum

Inregistat: 15/10/05
...cel neprihănit îndrăzneşte ca un leu tânăr. ( Proverbele 28:1 )

Isus le-a zis îndată: "Îndrăzniţi, Eu sunt; nu vă temeţi!" ( Matei 14:27 )

V-am spus aceste lucruri ca să aveţi pace în Mine. În lume veţi avea necazuri; dar îndrăzniţi, Eu am biruit lumea." ( Ioan 16:33 )

Isus i-a zis: "Îndrăzneşte, fiică; credinţa ta te-a mântuit, du-te în pace." ( Luca 8:48 )

"Îndrăzneşte, fiule! Păcatele îţi sunt iertate!" ( Matei 9:2 )

Riscul - curaj , credinta si/sau inconstienta ?

Uneori daca nu risti nu poti castiga nimic, alteori poti pierde tocmai pentru ca ai riscat.
Uneori iti pare rau ca ai riscat, alteori iti pare rau ca nu ai facut-o.

Petru a avut credinta si a riscat (?)sa coboare din barca. Urmarea ? A mers pe ape. Ceilalti ucenici au ramas in barca si au pierdut o experienta unica. Daca vrei sa mergi pe ape trebuie sa...cobori din barca ;) ( John Ortberg )

A risca sau  a nu risca ? - asta este intrebarea :). Si mai sunt cateva intrebari suplimentare : cand, de ce, unde, cum, cat sa (nu) risti ?

In cartea "Asuma-ti riscul" Dr. Ben Carson propune o analiza simpla inainte de a lua o hotarare care implica (un) risc : 4 intrebari al caror raspuns ne poate ajuta :

Care este cel mai bun lucru care s-ar putea intampla daca risc ?
Care este cel mai rau lucru care s-ar putea intampla daca risc ?
Care este cel mai bun lucru care s-ar putea intampla daca nu risc?
Care este cel mai rau lucru care s-ar putea intampla daca nu risc ?

Sa vedem cine "risca" sa scrie la acest subiect :

11/03/09 07:54

adriana
membru

Inregistat: 08/02/08

april a scris:

In cartea "Asuma-ti riscul" Dr. Ben Carson propune o analiza simpla inainte de a lua o hotarare care implica (un) risc : 4 intrebari al caror raspuns ne poate ajuta :

Un fel de analiza SWOT? :D

Ultima modificare de MRU (11/03/09 08:32)

11/03/09 08:31

gabi
membru

Inregistat: 14/11/06
Am vazut de-a lungul Bibliei oameni care si-au asumat riscuri din motive personale sau altii la cerinta divinitatii.

Motive personale:

-exemple fericite:

In VT, Iacov se lupta cu un inger pentru a primi binecuvantare si invinge.
In NT, femeia bolnava care se strecoara prin multime sis e atinge de Isus, si ea castiga de pe urma riscului.

-exemplu nefericit:

Anania si Safira risca prin mintirea pretului cuc are vand mosioara, sfarsesc amandoi tragic.

Cerinte ale divinitatii:

In VT, Dumnezeu ii porunceste lui Avraam sa iese din Ur, una dintre cele mai importante/dezvoltate asezari din vremea aceea, si sa mearga sa locuiasca in corturi...promisiunea era cea ai mare binecuvantare iar Avraam risca si castiga de pe urma riscului.

In NT, Petru este chemat sa umble pe ape, si o face pana la un moment dat.

Cred ca trebuie sa existe o stransa corelatie intre motivele noastre de risc si cerintele Lui, cert este ca daca EL ne promite ceva, sau noi urmarim ceva ce e dupa voia lui, riscul ne va duce spre castig, asta daca ramanem incredintati in El. Petru a inceput sa se afunde cand a luat totul pe umerii lui. Cred ca riscul merge mana in mana cu credinta, daca una dintre ele lipseste vom avea de pierdut.

Si aici il dau exemplu pe Iona, caruia Dumnezeu ii porunceste sa meaga in Ninive...riscul era extraordinar pentruca ninivenii era considerati unul dintre cele mai sadice popoare...cand castigau o batalie decapitau toti adversarii si din capetele lor faceau o gramada astfel incat varful gramezii se vedea chiar si de dincolo de zidurile cetatii, o cruzime nemaipomenita si Iona este  trimis sa ii avertizeze....alege sa nu riste pentruca ii lipseste credinta si pierde mult, si este incercat pana cand isi recapata credinta si merge si ii avertizeaza de planul Domnului.

Daca riscul nostru este in conformitate cu planul sau voia Lui, daca avem credinta ca El va transforma riscul in castig, ci nu noi, prin fortele proprii, atunci cred ca negresit vom avea de castigat. :)

Ultima modificare de gabi (11/03/09 12:29)

11/03/09 12:29

Site web  
adriana
membru

Elisei - nu as pune neaparat ca a riscat mult.

Uneori nu risti nimic, dar castigi totul. Cred insa ca a avut multa indrazneala: cand l-a intalnit pe Ilie, lucra pamantul. A cerut de doua ori din Duhul care era peste Ilie, desi fusese doar ucenicul(slujitorul?!)lui. A fost perseverent si a castigat ceea ce ceruse.

Stau totusi si ma intreb "de ce a cerut asta?!". Ilie nu avusese o viata tihnita. Poate acesta a fost riscul asumat de Elisei?! O viata plina de primejdii?! si totusi Lui Dumnezeu i-a rasplatit curajul: a primit o masura dubla din Duhul care era peste Ilie, dar fara sa treaca prin atatea primejdii ca Ilie.

Ultima modificare de MRU (11/03/09 13:26)

11/03/09 13:24

adriana
membru

april a scris:

Uneori daca nu risti nu poti castiga nimic

E poate un paradox. Un crestin traieste constient(cel putin teoretic) ca este strain si calator si ca nu are nimic fara sa fi primit.

Ce riscam oare?! O viata in aparenta confortabila, impregnata cu "lancezeala" spirituala?!

02/04/09 08:32

mototey
membru

Inregistat: 11/12/06

april a scris:

Romani 1:16 - oare nu cumva Pavel sa fi dat dovada de curaj aici?... mai ales daca vedem trairea lui putem vedea asta... deci as putea spune ca credinta lui l-a indemnat sa isi asume riscul, chiar daca asta il costa viata(Romani 14:8)... ceea ce este o dovada extraordinara de curaj... :)

02/04/09 17:38

Site web  
mikhael
membru

Inregistat: 16/01/09
Un mare risc: casatoria
Incepe cu inconstienta, merge inainte cu curajul dar factorul care trebe sa ramana constant trebe sa fie credinta si increderea in Dumnezeu.

02/04/09 21:43

maryus
membru

Inregistat: 19/02/09
intradevar cartea lui Ben Carson ´´Asuma-ti riscul´´ este foarte interesanta...care nu ati citit-o ....incepeti...(autorul mai are inca 3 carti legate -zic eu-de acest subiect)

Ultima modificare de maryus (04/04/09 12:22)

04/04/09 12:20

belinda
membru

Inregistat: 13/11/08
un mare risc facem in fiecare zi...mergand in locuri necunoscute sau unde nu avem parintii langa noi sau pe cei mai buni prieteni...cand risti pierzi sau castigi...sa ne asumam riscul in fiecare clipa a vietii noastre cu nadejdea ca orice s-ar intampla El nu te va parasi...:)

"Mandria omului va fi smerita si trufia oamenilor va fi plecata;numai Domnul va fi inaltat in ziua aceea"(Isaia 2:17)...

10/04/09 14:18

april
admin forum

Inregistat: 15/10/05
Râzând,
Rişti să pari nebun.
Plângând,
Rişti să pari sentimental.
Întinzând o mână cuiva,
Rişti să te implici.
Arătându-ţi sentimentele,
Rişti să te arăţi pe tine însuţi.
Vorbind în faţa mulţimii despre ideile şi visurile tale,
Rişti să pierzi...
Iubind,
Rişti să nu fii iubit la rândul tău.
Trăind,
Rişti sa mori...
Sperând,
Rişti să disperi,
Încercând măcar,
Rişti să dai greş...
Dar dacă nu rişti nimic,
Nu faci nimic,
Nu ai nimic,
Nu eşti nimic...

( Rudyard Kipling )

( postata mai demult de MRU la Poezie seculara :) )

17/05/09 18:38

adriana
membru

[Nu se risca prea multi sa scrie la acest subiect...]

Cred ca poezia de mai sus spune multe...

Mi-a fost sursa de motivare pentru unele actiuni, pe care mandria mea alta data m-ar fi impiedicat sa le intreprind.

Am riscat si am dat gres, dar cel putin constiinta mea din acest punct de vedere este linistita. Hmm...poate totusi mai nimerit ar fi sa spun ca am riscat si am castigat...linistea...

06/06/09 11:32

Pagini: 1    

Felicitari Craciun, Felicitari cu ocazia Craciunului si Anului Nou, Felicitari electronice de sarbatori, Felicitari cu mesaj crestin Nasterea Domnului, Mesaje sarbatori de iarna, Urari de Anul nou, Urari sarbatori
felicitari electronice mesaj inviere felicitari sfintele pasti felicitare online pentru pasti felicitari crestine cu mesaj din Biblie felicitare cu mesaj de inviere felicitare cu mesaj de inviere felicitare crestina verset biblic inviere
Mergeti la