TANARCRESTIN.net

Forum | Regulament | Cautare | Inregistrare | Login

Nu esti conectat.

tcForum/Principii crestine, etica, morala/Critica Moderat de april, feedback  
Autor
Mesaje Pagini:  1 2
cami
membru

Inregistat: 17/07/07
DEX-ul zice asa : critica ( critic )vb. - a dezvalui lipsurile, greselile, defectele unor persoane, ale unei opere, ale unor stari de lucruri etc. /fr. critiquer/

Ne lovim zilnic de oameni care, in mod voit sau nu, crtica, atat pe noi, cat si alte lucruri. Am sa numesc termenul crtica, un sentiment, desi nu prea stiu daca i se potriveste aceasta denumire. Mai degraba ar fi un defect.

Am mai multe nelamuriri referitoare la urmatoarele :

- cand este considerata o persoana ca fiind una care critica ?
- de ce, de obicei astfel de persoane sunt marginalizate ? [ e doar o constatare de a mea. poate sa nu fie adevarata ;) ]
- cum iti dai seama ca ai criticat pe cineva ?
- cum te poti testa  [ in sensul de a-ti da seama cat de mult/putin , critici ] ?
- de obicei, persoanele care critica, sunt si f ironice, sarcastice etc. ?
- persoanele care critica, de regula , au complexe de inferioritate, insa nu stiu sau nu isi dau seama de lucrul acesta ?
- cum pot ajuta un om care critica des, aflat la varsta adolescentei, sa renunte , sau sa mascheze acest defect , deoarece il impiedica sa aiba relatii sanatoase cu restul oamnilor ?
- persoanele care critica, au un puternic simt al perfectiunii in tot ceea ce vor sa faca ?
- credeti ca, cei care critica adesea , o fac ptr. ca sunt de parere ca acest fapt la confera o oarecare superioritate in ochii celorlalti ?

Eu cred ca, in unele situatii e chiar indicat sa fi critic, insa fara a exagera. Cand afirm asta, ma refer la faptul ca, e bine sa poti diferentia oamenii cu care intri in contact, pe mai multe criterii, cand cineva iti cere asta. Am observat ca, daca un om iti cere sa ii spui ce crezi despre el, la modul cel mai sincer, si tu faci asta, risti sa auzi a doua zi de la un prieten de al persoanei respective, ca tu de fapt l-ai criticat cand i-ai raspuns sincer la ce te-a intrebat .. voi ce parere aveti despre asta ? cum percepeti acest defect ? ce ascunde el si care sunt urmarile inevitabile ale lui ?

Va invit sa postati aici , parereile voastre legate de acest subiect :).

Ultima modificare de flory (14/02/09 17:39)

14/02/09 17:37

Old
Moderator

Inregistat: 18/01/08

flory a scris:

Mai degraba ar fi un defect.

Va invit sa postati aici , parereile voastre legate de acest subiect :).

sau poate e un 'rau necesar'.

Ma refer la un critic literar, un critic de arta...!

Exista si o critica constuctiva?

14/02/09 17:40

cami
membru

OLD TRAIAN a scris:

Exista si o critica constuctiva?
categoric, in opinia mea. poti exercita o infuinta pozitiva asupra cuiva aducandu-i critici [ indirect ], prin care persoana respectiva, relizeaza ce ar putea imbunatati la ea sau la o situatie anume, dar asta nu stiu daca ar mai putea fi numita critica .. multi oameni, cred ca folosindu-see de raul acesta necasar, de fapt nu ii apreciem, ii desconsideram ... sau, altii asociaza critica cu starea de nemultumire.

Ultima modificare de flory (14/02/09 17:52)

14/02/09 17:49

fluflu
membru

Inregistat: 20/09/07
intrebare:cand critica intra in barfa?

14/02/09 17:50

cami
membru

cand devine critica barfa ? cred ca, atunci cand spui ceva rau despre x sau y, avand intentia de a-i muradri imaginea, desi poate nu ai niciun motiv sa faci asta.

Ultima modificare de flory (14/02/09 17:53)

14/02/09 17:50

Old
Moderator

fluflu a scris:

Cand n-o mai scriem la topicul asta, ci la topicul... cu pricina. :D

14/02/09 17:54

cami
membru

Eu cred ca, cele doua : critica si barfa, seamana f mult si nu prea se poate discuta de una, exculzand-o total pe cealalta.

14/02/09 17:56

fluflu
membru

Inregistat: 20/09/07
da...cam acolo vroiam sa ajung.ca prea mult se aseamana,si asa usor ajungi dintr-una in alta...

14/02/09 17:58

RainSong
membru

Inregistat: 08/11/06

flory a scris:

1) de obicei, persoanele care critica, sunt si f ironice, sarcastice etc. ?
2) persoanele care critica, de regula , au complexe de inferioritate, insa nu stiu sau nu isi dau seama de lucrul acesta ?
3) persoanele care critica, au un puternic simt al perfectiunii in tot ceea ce vor sa faca ?
4) credeti ca, cei care critica adesea , o fac ptr. ca sunt de parere ca acest fapt la confera o oarecare superioritate in ochii celorlalti ?.

In primul rand ,mi se pare normal sa faci anumite parecieri critice asupra unor lucruri ,ca sa le indrepti ,printr-o critica constructiva .

1)nu cred ,critica si ironia pot merge pe cai opuse.
2)nicidecum ,poate ele vor doar ca sa faca lucrurile sa mearga mai bine.
3)de cele mai multe ori da ,nu chiar perfectiune ,pe aproape.
4)identic cu raspunsul 2.
[eu am o fire inclinata sper critica uneori ,mai ales fata de lucrurile /persoanele care se fac/sunt superficiale .dar incerc sa o pastrez pentru mine]

Ultima modificare de RainSong (14/02/09 18:08)

14/02/09 18:08

adriana
membru

Inregistat: 08/02/08

fluflu a scris:

Atunci cand "subiectul" nu este de fata, critica devine barfa.

Spiritul critic este ceva pozitiv, deoarece ajuta persoana sa ramana ancorat in realitate.

O persoana care critica insa, isi cam pierde simtul masurii, exagereaza si vede decat partile negative ale celorlati. E normal ca o astfel de persoana sa fie izolata, deoarece nimeni nu isi doreste sa se afle in compania unei persoane care îi spune numai de rau si cat de defect este.

Ultima modificare de MRU (14/02/09 18:08)

Old
Moderator

fluflu a scris:

da...cam acolo vroiam sa ajung.ca prea mult se aseamana,si asa usor ajungi dintr-una in alta...

eu cred ca este si o deosebire. critica se adreseaza direct persoanei sau materialului criticat.

barfa se adreseaza intotdeauna altora, despre... persoana sau obiectul...

feedback
Moderator

Inregistat: 28/04/08
in primul rand, felicitari pt subiect flory :) sper sa fie constructiv :D

flory a scris:

Am mai multe nelamuriri referitoare la urmatoarele :

- de ce, de obicei astfel de persoane sunt marginalizate ? [ e doar o constatare de a mea. poate sa nu fie adevarata ;) ]

nu stiu daca sint marginalizate, dar oricum, pt faptul ca persoanele nu stiu cum sa reactioneze la o critica, nu stiu cum sa interpreteze o critica, si mai ales, nu stiu s'o accepte/recunoasca, si pt faptul ca o critica vorbeste despre ceva ce nu e bine facut, persoanele criticate tind sa ia distanta fata de cei care le "tulbura" eu-l.

flory a scris:

- persoanele care critica, de regula, au complexe de inferioritate, insa nu stiu sau nu isi dau seama de lucrul acesta ?

chiar daca de multe ori critica poate inseamna autocritica, n'as spune ca'i vorba de complexe (de inferioritate sau de orice fel).

flory a scris:

- cum pot ajuta un om care critica des, aflat la varsta adolescentei, sa renunte , sau sa mascheze acest defect, deoarece il impiedica sa aiba relatii sanatoase cu restul oamnilor ?

desi adolescentii nu'si au construita o identitate, desi nu au certitudini, multi se considera totusi "buricu' pamantului", considera ca stiu tot, ca inteleg tot, ca sint "plini" si completi, motiv pt care gasesc ei de cuviinta sa critice "tot ce misca". un posibil ajutor ar fi constientizarea celui care critica des de prezenta, in critica, a unor elemente precum credibilitatea (o critica trebuie bazata pe fapte/probe, si nu inventata), coerenta (argumente clare), consistenta (continuitatea si constanta in timp), congruenta (pertinenta si adecvarea la situatie).

flory a scris:

- credeti ca, cei care critica adesea, o fac ptr. ca sunt de parere ca acest fapt la confera o oarecare superioritate in ochii celorlalti?

n'as crede. asa cum spuneam mai sus, putini stiu cum sa reactioneze la o critica, si putini stiu sa ia din ea ceea ce este bun, pt ca oamenilor nu le place sa fie pusi in fata propriilor defecte, si, mai ales, nu prea le place sa li se spuna ce/cum ar fi mai bine sa faca.

flory a scris:

Am observat ca, daca un om iti cere sa ii spui ce crezi despre el, la modul cel mai sincer, si tu faci asta, risti sa auzi a doua zi de la un prieten de al persoanei respective, ca tu de fapt l-ai criticat cand i-ai raspuns sincer la ce te-a intrebat .. voi ce parere aveti despre asta ? cum percepeti acest defect ? ce ascunde el si care sunt urmarile inevitabile ale lui ?

ce parere am? ca e un cerc vicios :D unu' cere o parere despre el (sperand/crezand c'o s'auda numa' de bine), ca acel "el" fiind un pic ofuscat ca nu i s'a spus ceea ce el astepta/voia sa i se spuna, se plange unui tert, care tert in loc sa'si tina gura, da sfoara'n tara :D
n'as spune ca e "defect", as spune ca e imaturitate, un caracter slab, nesiguranta, fuga de realitate si de sine, si prin acest comportament incearca sa "ascunda" toate astea.

flory a scris:

Eu cred ca, cele doua : critica si barfa, seamana f mult si nu prea se poate discuta de una, exculzand-o total pe cealalta.

nu as asocia critica cu barfa. critica (valida si pertinenta) e spusa spre binele/indreptarea a ceva unei persoane, pe cand barfa... numa' bine nu face. in plus, cand critici vorbesti Direct cu persoana in cauza, si de ceva ce acea persoana a facut. barfitorul... vorbeste cu toti si de toti. critica e un dialog deschis, "pe faţă", barfa... numa' pe "la colturi" si pe'ascuns.

14/02/09 20:03

jezzy
membru

Inregistat: 13/03/06

flory a scris:

poti exercita o influenta pozitiva asupra cuiva aducandu-i critici [ indirect ], prin care persoana respectiva, relizeaza ce ar putea imbunatati la ea sau la o situatie anume.

Hai nu mai spune!Cand ai facut ultima oara un lucru mai bine dupa ce ai fost criticata?
Stiu..imi vei spune vechea poveste: “atunci cand esti criticat, te ambitionezi sa demonstrezi contrariul incercand sa faci de doua ori mai bine“. Scuze, dar nu inghit povestile astea.De ce? N-am vazut de mult pe cineva caruia sa-i placa sa fie improscat cu noroi, pus la zid, naucit de obiectii si care dupa toate astea sa spuna ca i s-a “ridicat moralul”.

Eu una nu cred in asa-zisa Critica Constructiva.Nu tin minte nici macar o data in viata un moment, cand am fost stimulata sa fac ceva mai bun dupa ce am fost criticata.

14/02/09 22:02

RainSong
membru

Inregistat: 08/11/06

jezzy a scris:

Eu una nu cred in asa-zisa Critica Constructiva.Nu tin minte nici macar o data in viata un moment, cand am fost stimulata sa fac ceva mai bun dupa ce am fost criticata.

eu cred in critica constructiva ,o persoana vine la tine si iti arata unde ai gresit,ce trebuie sa mai adaugi acolo ca totul sa iasa mai bine decat ai facut tu ,dar normal ca si tu ai facut bine .Acum depinde cum vedem fiecare critica ,unii iti scot ochii si devine repros ca asa nu'i bine ,acolo e gresit etc;dar altii incearca pur si simplu sa te ajute [de exemplu cand scri o carte ,i persoana de specialitate o citeste si iti spune ca ai pus prea mare accent pe descriere ,dialogul l-ai deglijat etc si tu o refaci si iese mult mai bine].

jezzy a scris:

N-am vazut de mult pe cineva caruia sa-i placa sa fie improscat cu noroi, pus la zid, naucit de obiectii

asta e critica exagerata ,repros sau scoatere de ochi .

Ultima modificare de RainSong (14/02/09 22:11)

14/02/09 22:10

april
admin forum

Inregistat: 15/10/05
Depinde si cine te critica si cand, cum, de ce, unde te critica.

Cred ca e mai greu sa faci fata unei critici neasteptate, facuta de o persoana neasteptata, intr-un moment neasteptat .

Pe unii ii ambitioneaza cand sunt criticati, pe altii nu.

Criticile facute de dusmani pot ambitiona, cele facute de prieteni pot rani, daca sunt neadevarate .

Si cred ca exista critica constructiva. Cel mai rapid am invatat uneori cand am fost criticata, mai ales cand a durut ( persoana, momentul, felul cum a fost facuta critica ) .

Dar faptul ca mi se explica uneori ce am gresit nu mi se pare neaparat o critica. O iau ca o critica daca este facuta cu un anumit ton sau cu scopul de a mi se da peste nas, a ma rani etc . Si mai depinde si de relatia cu persoana care o face.

14/02/09 22:11

jezzy
membru

RainSong a scris:

o persoana vine la tine si iti arata unde ai gresit,ce trebuie sa mai adaugi acolo ca totul sa iasa mai bine decat ai facut tu ,dar normal ca si tu ai facut bine .

Eu asta nu o numesc critica.
De exemplu, daca incerc sa fac o prajitura si vine mama si vede iesind fum pe fereastra mai rau ca de la un vapor :D si imi zice:"Draga mea, ai dat focul prea mare la cuptor!Sunt sigura ca data viitoare o sa iti iese mai bine!", logic, asta o sa ma motiveze! ;)
Dar in momentul in care eu imi dau toata silinta sa fac ceva bun si poate pierd multe ore de somn, dar rezultatul e luat in deradere, atunci las totul balta si nu mai incerc a doua oara.
Bine, recunosc, aici conteaza si persoana care critica, trebuie sa fie o persoana a carei parere sa conteze pentru mine!

14/02/09 23:07

cami
membru

feedback a scris:

in primul rand, felicitari pt subiect flory :) sper sa fie constructiv :D
multumesc :) . si eu sper la fel ..

jezzy a scris:

Hai nu mai spune!Cand ai facut ultima oara un lucru mai bine dupa ce ai fost criticata?
Stiu..imi vei spune vechea poveste: “atunci cand esti criticat, te ambitionezi sa demonstrezi contrariul incercand sa faci de doua ori mai bine“. Scuze, dar nu inghit povestile astea.
Eu le inghit. Am experimentat, nu o data sau de doua ori, ci de mai multe ori, acest lucru.

Inainte de a lua drept bun(a) , un lucru, o remarca, o critica, sau orice altceva, referitoare strict la persoana mea, eu sunt f atenta, sa ma uit la cine spune chestia respectiva. Nu oricine merita sa il bag in seama.Nu oricine ma critica o face cu intentii bune. Cand persoana din partea careia vine remarca sau critica respectiva, este una respectabila, poate chiar un model ptr. mine, obisnuiesc sa imi pun mari semne de intrebare... ;) [ oare unde gresec  ? , de ce procedez astfel ? , care e scopul la urma urmei ? etc. ]

Nu de putine ori, aceste critici au contribuit la "cresterea" mea. Eu sunt f directa in mai toate situatiile, uneori chiar si prea directa , si poate din aceasta cauza, apreciez f mult sinceritatea si nonsalanta cu care unele persoane vin si-mi spun unde anume cred ele ca am gresit.

Cred ca pot invata din f multe lucruri si circumstante si de la f multe persoane, cu mentiunea sa vreau. Criticile , de asemenea pot constitui o lectie importanta in viata mea. Prin intermediul lor ma pot cunoaste mai bine. De multe ori, spun lucruri pe care mai tarziu le regret, sau spun lucruri despre cineva, avand la baza intentia sincera de a face bine, si de fapt fac rau ... la fel si cu critica ... de multe ori nu imi dau seama ca de fapt eu critic, ci doar mai apoi, cand cineva ma trage de maneca. Avem nevoie de oameni care sa vada unde gresim, atunci cand noi nu ne dam seama. Trebuie sa profit de ocaziile ivite in viata mea, ptr. ca nu stiu daca ma voi mai putea intalni cu ele vreodata.

Pe mine personal , critica constructiva, ma ambitioneaza, ma determina sa dovedesc ca pot mai mult de atat. Eu, de regula sunt f ambitioasa si nu renunt usor la criteriile pe care le am si dupa care ma ghidez, insa cand, de exemplu, din partea mamei mele, vine o critica, ma vad nevoita sa las garda jos ... si exemplele pot continua :) .

Ultima modificare de flory (14/02/09 23:50)

14/02/09 23:44

feedback
Moderator

jezzy a scris:

N-am vazut de mult pe cineva caruia sa-i placa sa fie improscat cu noroi, pus la zid, naucit de obiectii si care dupa toate astea sa spuna ca i s-a “ridicat moralul”.

pai ce spui tu acolo, nu mai e critica :D

flory a scris:

Cred ca pot invata din f multe lucruri si circumstante si de la f multe persoane, cu mentiunea sa vreau.

subscriu 100%. a vrea- conditie esentiala :)

15/02/09 00:29

jezzy
membru

feedback a scris:

pai ce spui tu acolo, nu mai e critica :D

CRITICÁ, crític, vb. I. Tranz. A dezvălui lipsurile, greşelile, defectele unor persoane, ale unei opere, ale unor stări de lucruri (arătând cauzele şi indicând mijloacele de îndreptare). ♦ A aprecia valoare etica, artistică etc. a unei opere. ♦ A arăta cu răutate (sau cu exagerare) părţile slabe ale unui lucru sau ale unei persoane; a comenta în chip răutăcios, născocind lipsuri şi greşeli;

Copyright (C) 2004-2009 DEX online

Ultima modificare de jezzy (15/02/09 00:51)

15/02/09 00:36

feedback
Moderator

jezzy, nu te criticam :D

in vocabularul meu, critica inseamna "A dezvălui lipsurile, greşelile, defectele unor persoane, ale unei opere, ale unor stări de lucruri (arătând cauzele şi indicând mijloacele de îndreptare).A examina evidenţiind defectele şi cauzele apariţiei, indicând şi mijloacele de înlăturare." (de la dex citire), si cand, si daca critic o fac doar si numai in acest spirit.
in plus, pt mine critica (adevarata) trebuie sa contina unele elemente (pe care le'am enumerat anterior), dar elementul esential este sa corespunda cu faptele, cu realitatea, sa fie adecvata unei situatii.

ca a fi improscat cu noroi, a fi pus la zid, a nascoci lipsuri si greseli, a exagera cu rautate unele aspecte, pt mine toate astea sint orice altceva, dar nu critica. nu le consider a fi critici nici in sensul cel mai peiorativ posibil.
si cu asa o definitie in dex, nu ma mai mir de ce multi cand aud de critica fug cat ii tin picioarele :D :D

15/02/09 13:49

simona
membru

Inregistat: 19/02/08
Cred ca in sine, cuvantul critica e foarte dureros, si foarte mare ca insemnatate. Nu mi-as permite sa critic. Nu sunt in masura. As pune un egal, intre cuvantul acesta, a critica, si a mustra. Parca e mai usor de dus. :D Biblia ne invata sa mustram, si sa o facem cu dragoste. Daca nu o faci pentru ca in sinea ta, te doare greseala celuilalt, te doare pentru el, si pentru ca il iubesti, mai bine pune-ti fermoar la gura.

Insa, nu as vrea ca sa mi se intample ca cineva sa vina si sa imi evidentieze defectele, si lipsurile, de care sunt mai mult decat constienta. Ca am facut o greseala care am repetat-o ca o consecinta a unui defect, da. Insa mi se pare mult prea dur ca cineva sa vina si sa imi spuna ca sunt asa, si asa, si ca asta il/o deranjeaza... Cred ca ar fi prea de tot. Cred ca mi-ar veni pe limba un raspuns de genul:"Pai, cauta-ti alta companie." :D Sa fim intelepti. :)

Ai foarte multa dreptate, feedback. Insa de multe ori, cand cineva te critica, raspunzi destul de urat?(Vorbesc in general, nu despre tine. :D ) De ce? Oare e vina doar a ta, pentru ca nu stii sa accepti critica, sau a celuilalt care nu stie cum sa te critice? E mai mult decat esential tonul. Poti castiga sau pierde pe cineva datorita acestui lucru, si e un risc pe care ti-l asumi, avand in vedere sensibilitatea unui astfel de subiect.

feedback a scris:

desi adolescentii nu'si au construita o identitate, desi nu au certitudini, multi se considera totusi "buricu' pamantului", considera ca stiu tot, ca inteleg tot, ca sint "plini" si completi, motiv pt care gasesc ei de cuviinta sa critice "tot ce misca".

Nu vreau sa vin neaparat in apararea adolescentilor, insa e o perioada prin care am trecut.
Adolescentii incearca sa indrepte atentia de la ei, catre cei pe care ei ii considera, inferiori, poate. Se afla intr-o perioada critica a vietii lor. Sunt in cautarea identitatii. Vor fi tirani, sau supusi.

Ultima modificare de anomis (15/02/09 18:11)

15/02/09 17:58

irlanda
membru

Inregistat: 14/03/08
Eu as imparti critica in urmatoarele categorii: critica pozitiva , critica negativa ,critica constructiva si auto-critica.

Critica pozitiva eu o incadrez la laude ,incurajari ,impulsuri ,aprecieri.
O critica pe care oricine si-o doreste ,o critica care nu deranjeaza si nu starneste controverse.
O critica usor de facut ,o critica facuta cateodata subiectiv ,animati de sentimente sau relatii.
O critica care-ti arata numai calitatile.

Critica negativa ,este opusul celei pozitive ,adica iti transmite numai nemultumiri ,reprosuri ,contraziceri .O critica facuta din egoism si rautate.
O critica in urma careia ori te ambitioneaza (in defavoarea ta,pentru ca oricat te-ai stradui, nu ajungi niciodata sa multumesti o persoana care nu stie decat de critica negativa) ,sa demontrezi contrariul celor criticate , ori te raneste si te face sa dai crezare criticilor, si, la urma, sa devii chiar tu un asemnea "critic" si cu tine, si cu ceilalti.

Critica constructiva ,este o raritate ,oamenii care sant capabili de asa ceva sant rari si pretiosi.
Critica constructiva ,inseamna sa ti se puna in fata greseala ,dar sa ti se dea si soluia ca sa scapi sau sa n-o mai repeti,in comparatie cu critica negativa ,care pe langa faptul ca dupa ce-ti poate nascoci greseli,te lasa cu ele ,si cu o deznadejde si o neputinta imensa.
Critica constructiva ,este insotita ,de dorinta celui care te critica in acest fel,de a-ti face bine si de a te ajuta.O critica constructiva chiar daca pe moment te doare ,e neplacuta ,te va scutura putin,va imbunatatii,va clarifica ,va edifica imaginea ,impresia pe care o ai despre tine.

Critica constructiva eu as spune ca merge mana-n mana cu dragostea.
Numai cine tine la tine ,si la care tii,poate sa-si bata capul gasind o solutie la lipsurile tale,poate sa te faca sa-ti vezi si sa-ti accepti greseala ,poate sa-si asume riscul,unei reactii neplacute din partea ta, de dragul tau si al binelui tau.

Auto-critica- ar trebui sa fim capabili sa ne facem auto-critica mai bine decat oricine altcineva.Ar trebui sa fim capabili sa fim obiectivi si drepti in tot ceea ce ne priveste.E greu ,ca e foarte simplu sa cadem in cate o extrema.Fie cea a unei auto-critici exagerat de pozitive ,fie in extrema unei auto-critici exagerat de negative.

Depinde din parte cui vine o critica.Indiferent de critica ,conteaza cel mai mult persoana care ti-o face .Eu asa cred.

Ultima modificare de irlanda (16/02/09 02:33)

16/02/09 02:29

feedback
Moderator

anomis a scris:

De ce? Oare e vina doar a ta, pentru ca nu stii sa accepti critica, sau a celuilalt care nu stie cum sa te critice?

sint 2 personaje in discutie, asa incat depinde de ambele. cel care critica, depinde ce critica (pe ce se bazeaza, ce argumente are, ce solutii intrevede, etc)  si cel criticat, depinde cum reactioneaza (desi e posibil sa isi cunoasca foarte bine "defectul", atunci cand ii este spus poate sa'l nege, e posibil sa creada ca numirea unui "defect" anuleaza toata fiinta lor si tot ce e bun,  etc).

anomis a scris:

Nu vreau sa vin neaparat in apararea adolescentilor, insa e o perioada prin care am trecut. Adolescentii incearca sa indrepte atentia de la ei, catre cei pe care ei ii considera, inferiori, poate. Se afla intr-o perioada critica a vietii lor. Sunt in cautarea identitatii. Vor fi tirani, sau supusi.

nu e nevoie sa le ia cineva apararea, pt ca nu'i ataca nimeni :D  ma crezi sau nu, am trecut si eu prin perioada asta :D si tocmai ca o cunosc, si tocmai ca stiu perfect ce inseamna si ce presupune, si tocmai ca stiu ca sint in cautarea identitatii, ar trebui sa fie mai docili, mai receptivi, mai atenti la ei si la cei din jur.
inteleg ca adolescentii ii considera inferiori pe ceilalti, iar asta le ingreuneaza si le deruteaza si mai mult parcursul.

irlanda a scris:

Auto-critica- ar trebui sa fim capabili sa ne facem auto-critica mai bine decat oricine altcineva. Ar trebui sa fim capabili sa fim obiectivi si drepti in tot ceea ce ne priveste. E greu ,ca e foarte simplu sa cadem in cate o extrema. Fie cea a unei auto-critici exagerat de pozitive ,fie in extrema unei auto-critici exagerat de negative.

sint convinsa ca cei care nu stiu sa'si faca autocritica, sint cei care nu (stiu) accepta critica. exista riscul trecerii la extreme, dar daca e capabil sa vada si faţa si reversul, va fi capabil sa se echilibreze in aprecieri.

16/02/09 13:24

simona
membru

Inregistat: 19/02/08
Feed, iti dai seama ca te cred 100%, pentru ca nu e nimic de contrazis. In nicio definitie. Cuvantul in sine e usor de definit. Pusul in practica e mai mult decat dificil.

16/02/09 22:34

akkaya
membru

Inregistat: 16/02/09
Buna seara
este prima data cand scriu pe acest forum dar desi il citesc demult, m-am hotarat sa incep si eu sa scriu.Critica mi s-a parut un subiect f interesant.Sunt atat de multe de spus.Mi s-a parut f interesanta clasificarea facuta de irlanda.Este corecta, dar , daca nu te superi, as vrea sa comentam pe marginea acestui subiect, atat cu tine cat si cu ceilalti.
Poate multi dintre voi ati avut parte mai mult de efectele distructive ale criticii.Psihologii spun ca toate tulburarile, blocajele , depresiile si alte probleme de ordin psihic ale omului adult isi au originea in traume suferite in copilarie.Una dintre cele mai mari traume ale copilariei poate fii critica.Critica parintilor( "nu esti bun/buna de nimic", "sora/fratele tau e mai silitor la invatatura"etc)critica colegilor( cati dintre noi nu am simtit pe propria piele cruzimea copiilor( a altora sau chiar noi am dat dovada): respingerea si batjocura colegilor de clasa de exemplu poate fii o trauma ingrozitoare pentru tot restul vietii pentru un adult daca nu stie sa o depisteze si sa se elibereze de ea.Stiti ce nu inteleg eu ?Ca si crestini, de ce psihologia este subiect tabu?De ce refuzam sa privim in fata realitatile sufletelor noastre si acoperim totul cu false sloganuri crestine?De ce un crestin nu poate spune clar: " frate , trec printr-o crunta depresie( da, depresie, ati citit bine , poporul lui Dumnezeu se confrunta cu depresii si cu tot felul de probleme sufletesti si psihice)si in loc de asta spune" slava domnului, sunt bine" " stie domnul, domnul fie laudat".De ce ne asundem dupa astfel de vorbe si nu ne cercetam asa cum suntem si nu ne apropiem de dumnezeu asa cum suntem fara sa ne mai spoim atat in felul cum credem noi ca i-ar place lui dumnezeu?Pe cine pacalim?Doar pe noi, adancindu-ne crizele sufletesti si durerile nerezolvate inca din copilarie.De ce crestinii cred ca cu cat se autocritica mai mult cu atat sunt mai smeriti si placuti lui dumnezeu?unde au citit ei asta?scrie in biblie sa iubesti pe aproapele tau ca pe tine insuti.De ce am auzit predici strict despre a iubi pe aproapele tau si nici una despre cum sa te iubesti pe tine?Daca nu stii sa te iubesti pe tine, conform acestui verset, nu vei fii in stare sa iubesti nici pe aproapele tau.Iar a nu te iubi pe tine si a te vedea doar sub fima autocriticii, inseamna subestimare, depreciere, neacceptare de sine.Pe plan omenesc acestea sunt semnele granitei spre boala psihica.Pe plan spiritual sunt un afront adus lui dumnezeu.Cati dintre noi ne iubim?Cati dintre noi avem aceea valoare in ochii nostri asa cum am avut pt dumnezeu incat si-a dat viata pentru noi?Adica pentru el suntem atat de valorosi dar pentru noi, noi chiar nu insemnam nimic.De aceea suntem atat de blocati si incapabili sa experimentam dragostea lui dumnezeu  fata de noi si dragostea pentru cei din jurul nostru.
Cat despre critica asa cum a clasificat-o irlanda,singura necesara este cea constructiva( dar as numi-o mai degraba veghere unul asupra altuia, conform poruncii biblice, sa veghem unul asupra altuia cu dragoste, si daca vad ca te duci in jos sa te ajut, sa-ti spun adevarul, dar intotdeauna iubindu-te asa cum ma iubesc pe mine), iar autocritica falsa sub semnul sloganurilor religioase e distructiva.La autocritica prefer sa o numesc cercetare de sine inaintea domnului( cum e rugaciunea de cercetare de la cina), recunoasterea infrangerilor si greselilor cu scopul de a sti de unde sa pornim mai departe, nu cu scopul de a fii deznadajduiti, constientii fiind tot timpul de harul lui dumnezeu.Depresia reala si spirituala este cea datorita constientizarii pacatului dar ea nu ne distruge , nu ne imobilizeaza, nu ne darama.Ne ajuta sa devenim doar dependenti de dumnezeu.Depresia datorita falselor sloganuri crestine, depresia mascata , pe care nu vrem sa o recunoastem pentru ca nu da bine sa fii depresiv ca si crestin, acea depresie ne distruge incet cu incet pana cand vom claca definitiv , si asta pentru ca nu vrem sa recunoastem ca suntem oameni si pentru ca refuzam sa ne cunoastem mai mult si cu cat ne cunoastem mai mult si poate ne ingrozim cu atat sa fim mai dependenti de El.Hai sa incepem sa nu mai cititm biblia trunchiat si sa nu mai fim niste falsi religioasi, legalisti.Sa avem curajul sa ne bucuram din plin de dragostea lui dumnezeu spargand regulile noastre care ni se par ca dau bine si sa sfrasim prin a deveni total dependenti de cel ce ne iubeste atat de mult.Va invit sa va cercetati pe voi insiva, sa va aduceti aminte de toate traumele copilariei, sa veniti cu toate ranile si depresiile voastre in fata Lui, sa le lasati acolo, sa Il rugati sa va ajute sa constientizati cat sunteti de unici si valorisi si sa incepeti sa va iubiti si sa va acceptati asa cum sunteti.Fiecare din noi suntem o comoara in care El a considerat necesar sa investeasca eneorm , si daca asa a considerat El , cine esti tu sa iti dai o mai putina importanta?Va provoc deci, sa incepeti sa va cercetati si sa va iubiti, sa va acceptati.Faceti asta si veti vedea cum din voi vor curge rauri de dragoste fata de cei din jurul dvs si fata de Dumnezeu.Cum veti putea simti si constientiza dragostea Lui ca niciodata pana acum.Nu va vorbesc in necunostinta de cauza.Din contra, dar mai mult nu vreau sa spun acum.Cu bine si fie ca dragostea  lui Dumnezeu sa fie peste noi toti.

16/02/09 22:45

Pagini:  1 2    

Felicitari Craciun, Felicitari cu ocazia Craciunului si Anului Nou, Felicitari electronice de sarbatori, Felicitari cu mesaj crestin Nasterea Domnului, Mesaje sarbatori de iarna, Urari de Anul nou, Urari sarbatori
felicitari electronice mesaj inviere felicitari sfintele pasti felicitare online pentru pasti felicitari crestine cu mesaj din Biblie felicitare cu mesaj de inviere felicitare cu mesaj de inviere felicitare crestina verset biblic inviere
Mergeti la